Przydomki Klubowe
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Przydomki Klubowe
Postanowiłem założyć taki temat bo zastanawiają mnie skąd się wzięły określenia niektórych klubów. Z takich oczywistych Legia-Wojskowi, Wisła-Biała Gwiazda, Cracovia-Pasy, Lech-Kolejorz, Petra-Nafciarze, Polonia-Czarne Koszule czy Ruch-Niebiescy to wiem ale zastanawiają mnie inne np:
Polonia Bydgoszcz-Pyda, Hutnik Kraków-Gumiory skąd się to wzięło i czy to jest obraźliwe dla nich? oraz dlaczego Ruch mówi na kibiców Górnika Szczewa i co to znaczy?
PS Jeśli temat jest przygłupi przenieście go do HP i bez spiny :)
Polonia Bydgoszcz-Pyda, Hutnik Kraków-Gumiory skąd się to wzięło i czy to jest obraźliwe dla nich? oraz dlaczego Ruch mówi na kibiców Górnika Szczewa i co to znaczy?
[J]
-
Re: Przydomki Klubowe
Gumiory od gumiaków.
-
"Gumiorami" określali krakowianie budowniczych i pierwszych mieszkańców Nowej Huty, z czasem to zanikło a zostało jedynie jako przydomek kibiców nowohuckiego klubu. Jedni uważają to za obraźliwe, inni sami tak siebie lubią określać (raczej wśród starszych kibiców). Ostatnimi czasy częściej można się spotkać z określeniem "hakaesy".
-
pyda znaczy c*** wiec raczej obraźliwe ;)
-
Szczewo to jelito, w które się "zawija" krupnioka. Słynna jest gadka, że Górnik ma kibiców przez to, że mieli bilet na mecz z krupniokiem w zestawie za 5zł i o ile dobrze wiem, to z tego się wziął przydomek "szczewa".DamianoJ pisze:oraz dlaczego Ruch mówi na kibiców Górnika Szczewa i co to znaczy?
-
"maltańscy wojownicy"? od czego to się wzieło? Tak samo na stadion mówi się "na malcie"?
-
Cała historia z krupniokami to wymysł kibiców Ruchu. Nigdy nie było czegoś takiego ze do biletu na mecz dodatkowo dostawało się krupnioka. Ktoś puścił farmazon w swiat ktoś inny to podłapał i z tego wzięła się cała ta legenda o kaszankach. Bilety faktycznie kosztowały wtedy 5 zł ale zadnych krupnioków nikt nikomu do biletów nie dawał . Porpostu niektórzy nie mogli sie z tym pogodzić ze nagle na mecze Gornika zjezdzały sie spore tłumy ludzi
NASZE SERCA I PIĘŚCI BIJĄ DLA GÓRNIKA! NIE MA LITOŚCI DLA PRZECIWNIKA!
-
Jeronie ujek kupowol krupnioki kajs jak u wos frekwencja stola na fest niskim poziomie.Musza sie go wypytac w kierym?I mie sie zdaje, ze godol jak w cenie biletu mozna bolo nabyc tyn swinski luksus przy sztandzie.
Jak ujek wroci z Faterlandu, to dom wom odpowiedz.Przyjda zas ino czekejcie na mie.Ale niy wiem o co wy sie tak ciepiecie.Szczewa, to raczej zartobliwe okreslenie i niy ma co sam z tego przydomu robic srogiego larma.Szczewa i zabole jo tak godom do ujka, to on sie ino z tego smieje haha.
Jak ujek wroci z Faterlandu, to dom wom odpowiedz.Przyjda zas ino czekejcie na mie.Ale niy wiem o co wy sie tak ciepiecie.Szczewa, to raczej zartobliwe okreslenie i niy ma co sam z tego przydomu robic srogiego larma.Szczewa i zabole jo tak godom do ujka, to on sie ino z tego smieje haha.
Kaj je burza ? - http://www.blitzortung.org/
-
Jezeli przydomek Gornika to "szczewa", to przydomek ruchu chorzow w takim razie to nie "niebiescy" tylko "smierdziele". Do tego mozna dodac, ze Piast Gliwice to "kurczaki", Zaglebie Sosnowiec "gorole", a Polonia Bytom "lwowiaki". Ale nie o to w tym temacie chyba chodzi. Gornik to Torcida !
-
-
Duzy hooligan z ciebie, ze Ruch piszesz z malej literki, a pozostale z wielkiej rusie z krupniokiem w rece.chuliganGS pisze:Jezeli przydomek Gornika to "szczewa", to przydomek ruchu chorzow w takim razie to nie "niebiescy" tylko "smierdziele". Do tego mozna dodac, ze Piast Gliwice to "kurczaki", Zaglebie Sosnowiec "gorole", a Polonia Bytom "lwowiaki". Ale nie o to w tym temacie chyba chodzi. Gornik to Torcida !
Torcida jest tylko jedna w Splicie jesli chodzi o Europe, a wy jestescie kseroboye ;].
1920
-
POGOŃ SZCZECIN - PAPRYKARZE, KKS KALISZ - CEBULORZE, GÓRNIK KONIN - ŁAŃCUCHY, RADOMIAK - WARCHOŁY
-
Nie napisałem że szczewa to przydpmek KSG tylko dlaczego Ruch tak mówi na Was.chuliganGS pisze:Jezeli przydomek Gornika to "szczewa", to przydomek ruchu chorzow w takim razie to nie "niebiescy" tylko "smierdziele". Do tego mozna dodac, ze Piast Gliwice to "kurczaki", Zaglebie Sosnowiec "gorole", a Polonia Bytom "lwowiaki". Ale nie o to w tym temacie chyba chodzi. Gornik to Torcida !
Mam jeszcze pytanie o Zawisze i Rycerzy Pomorza, ŁKS jest określany jako Rycerze Wiosny bo któregoś tam roku piłkarze eŁKSy grali dobrze na wiosne i prasa ich tak nazwała (chyba że coś pomyliło mi się), a Zawisza co? Też chcieli być rycerzami jak ich ziomale i po prostu nazwali się tak od nazwy swojego regionu?
[J]
-
Wyjaśni ktoś?RESORT pisze:POGOŃ SZCZECIN - PAPRYKARZE, KKS KALISZ - CEBULORZE, GÓRNIK KONIN - ŁAŃCUCHY, RADOMIAK - WARCHOŁY
UMIESZ LICZYĆ? LICZ KALORIE!
-
Jasne, a przydomek Cracovii to jude gang.chuliganGS pisze: Gornik to Torcida !
Górnik to żabole a z innych oczywistych
Unia T - jaskółki
Sandecja - saczersi
Raków - medaliki
Ruch R - cidry
Śląsk - malinowe nosy
-
Temat ciekawy tylko zależy o czym mowa, przydomek oficjalny dla kluby czu przydomek kibiców? W przykłądzie w pierwszym poscie jest np ''Biała gwiazda'' albo ''Kolejorz'' co jest normalnym przydomkiem klubu, natomiast np ''malinowe nosy'' jest przydomkiem na kibiców raczej z wydzwiękiem wtedy negatywnym, tak samo jak ''kiepscy'', bo przydomkiem WKSu jako klubu jest też ''Wojskowi'' Dlatego moje pytanie jest czy gadamy tutaj o przydomkach oficjalnych w stylu ''Miedziowi'' czy nieoficjalnych ''krety''
-
@ Mirek
Warto więc po prostu zaznaczyć który z przydomków jest oficjalny, który kibiców, a który prześmiewczy. Inna sprawa - nas "Śledziami" nazywano prześmiewczo, ale mieliśmy to w d**** i w ten sposób powstała nawet flaga "ŚLEDZIE". Podobnie u przyjaciół w Lubinie, których głównie Śląsk nazywał "Lubinki", po czym... powstała flaga Zagłębia - "Lubinki". Takie przypadki można pewnie mnożyć, ale na tę chwilę nic nie przychodzi mi do głowy.Mirek Jowisz pisze:Temat ciekawy tylko zależy o czym mowa, przydomek oficjalny dla kluby czu przydomek kibiców?
Myślę, że chłopaki z Zawiszy nazwali się "Rycerzami Pomorza" o wiele wcześniej, niż "Rycerzami Wiosny" ochrzczono ŁKS.DamianoJ pisze:Mam jeszcze pytanie o Zawisze i Rycerzy Pomorza, ŁKS jest określany jako Rycerze Wiosny bo któregoś tam roku piłkarze eŁKSy grali dobrze na wiosne i prasa ich tak nazwała (chyba że coś pomyliło mi się), a Zawisza co? Też chcieli być rycerzami jak ich ziomale i po prostu nazwali się tak od nazwy swojego regionu?
Moje wypowiedzi są oficjalnym stanowiskiem tylko i wyłącznie mojej osoby.
-
"Rycerze Wiosny - Przydomek ten narodził się 8. kwietnia 1957 roku. Jako pierwszy tego stwierdzenia użył redaktor Przeglądu Sportowego Jerzy Zmarzlik, „Panowie, kapelusze z głów! Tak grają "Rycerze Wiosny". - brzmiał tytuł artykułu po wielkiej wiktorii Łódzkiego Klubu Sportowego nad Górnikiem w Zabrzu (5:1). Sam autor twierdzi, iż nazwę zaczerpnął z rozmowy dwóch starszych kibiców ŁKS z 1932 roku, po zwycięstwie nad chorzowskim Ruchem 6:0. Określenie to na stałe przywarło do łodzian"
Po dobrej wódzie lepszy jestem w dżudzie 

-
Peoes pisze:@ MirekWarto więc po prostu zaznaczyć który z przydomków jest oficjalny, który kibiców, a który prześmiewczy. Inna sprawa - nas "Śledziami" nazywano prześmiewczo, ale mieliśmy to w d**** i w ten sposób powstała nawet flaga "ŚLEDZIE". Podobnie u przyjaciół w Lubinie, których głównie Śląsk nazywał "Lubinki", po czym... powstała flaga Zagłębia - "Lubinki". Takie przypadki można pewnie mnożyć, ale na tę chwilę nic nie przychodzi mi do głowy.Mirek Jowisz pisze:Temat ciekawy tylko zależy o czym mowa, przydomek oficjalny dla kluby czu przydomek kibiców?
Myślę, że chłopaki z Zawiszy nazwali się "Rycerzami Pomorza" o wiele wcześniej, niż "Rycerzami Wiosny" ochrzczono ŁKS.DamianoJ pisze:Mam jeszcze pytanie o Zawisze i Rycerzy Pomorza, ŁKS jest określany jako Rycerze Wiosny bo któregoś tam roku piłkarze eŁKSy grali dobrze na wiosne i prasa ich tak nazwała (chyba że coś pomyliło mi się), a Zawisza co? Też chcieli być rycerzami jak ich ziomale i po prostu nazwali się tak od nazwy swojego regionu?
Z tego co wiem to przydomek ŁKSu pochodzi z czasów powojennych. Co do przydomka "Rycerze Pomorza" niech sie ktoś wypowie z Zawiszy
GKS TYCHY
-
Miało to związek z granicą prusko-ruską. W obronie powstał potężny łańcuch jakby sie bali, że niemiaszki im coś ukradną... natomiast na sąsiednie Strzałkowo ( pierwsza miejscowość za granicą po stronie pruskiej _ mówiono Bażanty co najprawdopodobniej miało związek z bażancim piórem noszonym przez niemieckich bambrów...beny33 pisze:Wyjaśni ktoś?RESORT pisze:POGOŃ SZCZECIN - PAPRYKARZE, KKS KALISZ - CEBULORZE, GÓRNIK KONIN - ŁAŃCUCHY, RADOMIAK - WARCHOŁY
Dlaczego KKS KALISZ to CEBULORZE?
-
A to sorry, byłem święcie przekonany, że przydomek "Rycerze Wiosny" został nadany w `98 kiedy grajki ŁKS-u zdobywały mistrza. Czasem na jakimś niedopowiedzeniu/przekręceniu można jechać nieświadomie dość długo o czym kibicowskie grono powinno wiedzieć akurat doskonale ;)
Wracając do tematu - podbijam pytanie o Cebulorzy: skąd się to wzięło?
Trzeba przyznać przydomek dość nietypowy.
Wracając do tematu - podbijam pytanie o Cebulorzy: skąd się to wzięło?
Trzeba przyznać przydomek dość nietypowy.
Moje wypowiedzi są oficjalnym stanowiskiem tylko i wyłącznie mojej osoby.
-
Kalisz to zaglebie cebularskie.
-
- ban
Co tu dużo pisać na temat Zawiszy , wystarczy troche pomyśleć RYCERZE ( Zawisza Czarny był rycerzem ) POMORZA chyba już tłumaczyć nie trzeba .Linomag pisze:Peoes pisze:@ MirekWarto więc po prostu zaznaczyć który z przydomków jest oficjalny, który kibiców, a który prześmiewczy. Inna sprawa - nas "Śledziami" nazywano prześmiewczo, ale mieliśmy to w d**** i w ten sposób powstała nawet flaga "ŚLEDZIE". Podobnie u przyjaciół w Lubinie, których głównie Śląsk nazywał "Lubinki", po czym... powstała flaga Zagłębia - "Lubinki". Takie przypadki można pewnie mnożyć, ale na tę chwilę nic nie przychodzi mi do głowy.Mirek Jowisz pisze:Temat ciekawy tylko zależy o czym mowa, przydomek oficjalny dla kluby czu przydomek kibiców?
Z tego co wiem to przydomek ŁKSu pochodzi z czasów powojennych. Co do przydomka "Rycerze Pomorza" niech sie ktoś wypowie z Zawiszy
-
A żabole na Górnik skąd się wzięło?
-
Z powodu dużych plantacji cebuli w regionie.RESORT pisze:Miało to związek z granicą prusko-ruską. W obronie powstał potężny łańcuch jakby sie bali, że niemiaszki im coś ukradną... natomiast na sąsiednie Strzałkowo ( pierwsza miejscowość za granicą po stronie pruskiej _ mówiono Bażanty co najprawdopodobniej miało związek z bażancim piórem noszonym przez niemieckich bambrów...beny33 pisze:Wyjaśni ktoś?RESORT pisze:POGOŃ SZCZECIN - PAPRYKARZE, KKS KALISZ - CEBULORZE, GÓRNIK KONIN - ŁAŃCUCHY, RADOMIAK - WARCHOŁY
Dlaczego KKS KALISZ to CEBULORZE?
UMIESZ LICZYĆ? LICZ KALORIE!
-
Zabrzański Górnik, Zabrski Górnik, Żabski Górnik, Żabski - Żabole.Ultra2012 pisze:A żabole na Górnik skąd się wzięło?
-
od tego ze jedzą żaby. co za durne pytanie, użyj troche mózgu zanim kolejny raz o coś zapytaszUltra2012 pisze:A żabole na Górnik skąd się wzięło?
-
Bo są kumaci :)Ultra2012 pisze:A żabole na Górnik skąd się wzięło?
-
Stal Stalowa Wola - oficjalnie nazywani hutnicy - pochodzi od huty znajdujacej sie w miescie ewentualnie ,,Stalowka'' - nazwa pochodzi od nazwy miasta i jestesmy jednii w Polsce (pomylkowo czasami nazywani jestesmy - Stalowcy przez mniej zorientowanych kibicow) . Kibicow zas czesto nazywa sie ,,Rowery'' - nazwa pochodzi z tad ,ze w Hucie pracowalo za dawnych czasow okolo 1/3 miasta. Jak ludzie zaczynali lub konczyli prace to w drodze zwykle poruszali sie na miescie roweramii. Bywalo tak ,ze o jednym czasie mozna bylo zobaczyc parenascie tys. ludzi na rowerach w ciagu kilkudziesieciu minut jadacych do lub z pracy.
-
jesli chodzi o sasiadow za miedzy- Siarka Tarnobrzeg- nazywamy ich ,,Smierdziele'' - dlatego,ze wydobywano kiedys tam siarke i jak deszcz popada to walilo zgnilymi jajami
Wisla Sandomierz - Parasole - miasto zwiazane z sadownictwem , drzewa tam rosnace przypominaja parasole .
Wisla Sandomierz - Parasole - miasto zwiazane z sadownictwem , drzewa tam rosnace przypominaja parasole .
-
mariuszstalowa pisze:jesli chodzi o sasiadow za miedzy- Siarka Tarnobrzeg- nazywamy ich ,,Smierdziele'' - dlatego,ze wydobywano kiedys tam siarke i jak deszcz popada to walilo zgnilymi jajami
hahah wiekszej bzdury ostatnio nie słyszałem rowerczyno
Śmierc k***** w niebieskich mundurach
-
A mnie zastanawia, od kiedy kibice Widzewa, używają zdrobnienia "Widzewek", które moim zdaniem za c**** nie pasuje i osobiście mi się nie podoba. Ja wiem że miłość do klubu itp. ale to na takiej zasadzie, Wasi bracia po szalu, mogliby nazywać swój klub "Ruszek" albo"Ruchałek", Lech Poznań: "Lesiu", albo ja swój klub Gieksiunia. Owszem, mówi się: "Legiunia" na Legię W., ale to raczej w formie szydery.
massa pisze:ino teraz to boli Gieksiarzy bo akurat było otwarcie dworca i są o naszych wzmianki na stronach internetowych,a nie o nich.
szalikowiec70 pisze:co do mojej ortografii to powiem , ze juz dawno niechodze do szkolyi moze cos mi sie tam nieuda
fjodor1978vborys1978 pisze: Niedoczytany osle po podstawowce za Buga
-
Człowieku wyluzuj, to tylko pytanie. Zycze Ci mniej spiętego Nowego Roku.GŚ1920 pisze:od tego ze jedzą żaby. co za durne pytanie, użyj troche mózgu zanim kolejny raz o coś zapytaszUltra2012 pisze:A żabole na Górnik skąd się wzięło?
-
Wiselka tez ci nie pasuje?Gdzie sie tacy rodza?Chyba w krzakach Cie porodzili.natenczaswojski3 pisze:A mnie zastanawia, od kiedy kibice Widzewa, używają zdrobnienia "Widzewek", które moim zdaniem za c**** nie pasuje i osobiście mi się nie podoba.

-
Ale mi dojebałeś. W klasie chyba w ostatniej ławce siedzisz ze swoją bandą, co?wycieraczka12 pisze:Wiselka tez ci nie pasuje?Gdzie sie tacy rodza?Chyba w krzakach Cie porodzili.natenczaswojski3 pisze:A mnie zastanawia, od kiedy kibice Widzewa, używają zdrobnienia "Widzewek", które moim zdaniem za c**** nie pasuje i osobiście mi się nie podoba.
massa pisze:ino teraz to boli Gieksiarzy bo akurat było otwarcie dworca i są o naszych wzmianki na stronach internetowych,a nie o nich.
szalikowiec70 pisze:co do mojej ortografii to powiem , ze juz dawno niechodze do szkolyi moze cos mi sie tam nieuda
-
Widzewek, Lechijka, Areczka, Koroneczka, Motorek, Stalóweczka, Siareczka, Wisełka, Górniczek- Tyle zdrobnień na szybko sobie przypomniałem z polskich stadionów. Normalna sprawa, nie wiem jak można się o to przypierdalać.
-
Dobra, przekonaliście mnie. Już mi się podoba zdrobnienie: "Widzewek".
Do Siego 2014! Szęść Boże!
Do Siego 2014! Szęść Boże!
-
Ale agent mnie rozsmieszyl.Na tym forum piekne, sa tylko chwile ;P.
Na tym forum piekne, sa tylko chwile ;P.
-
Czy to prawda, że przydomek Torcida jako pierwszy przyjął sobie Górnik Wałbrzych? Mógłby się ktoś kompetentny na ten temat wypowiedzieć?
-
yyyco pisze:Czy to prawda, że przydomek Torcida jako pierwszy przyjął sobie Górnik Wałbrzych? Mógłby się ktoś kompetentny na ten temat wypowiedzieć?
Tak to prawda. Biało-niebieska flaga TORCIDA WAŁBRZYCH wisiała na meczach reprezentacji w Zabrzu w okresie eliminacji gdzie w grupie była m.in Francja i Izrael. Jakoś w 97 roku wyszła też gazetka Torcida która była wydawana przez kilka ładnych lat. W latach 90-tych też powstały czarne szaliki Torcida Wałbrzych. Pod koniec lat 90-tych Górnik Zabrze też zaczął się posługiwać się tą nazwą / określeniem i jest z tą nazwą kojarzony. Nie zmienia to faktu że to w Wałbrzychu zaczęliśmy posługiwać się tą nazwą jako pierwsi wzorując się od którejś z ekip brazylijskich lub argetyńskich.
Biało-niebieskie w herbie się mieni.....