Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
krakus

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: krakus » 11.12.2013, 20:10

dzonyTR
Towarzyszu, to co wklejasz dotyczy innej sprawy:). Najpierw się poducz, potem pisz.
Kiedy szliśmy z Filipiakiem pochodem na mecz?

iparts.pl

Post autor: *** » 11.12.2013, 20:41

oczywiście że sarkazm, ktoś wyżej napisał o przywłaszczaniu akcji patriotycznych jakby tak to właśnie wyglądało.

nrth

Post autor: nrth » 12.12.2013, 09:24

Pojebani jesteście mieszając wogóle akcje patriotyczne do tego tamatu na forum.

"Nowohucianie1950" czy Wy jadąc do Warszawy w jednakowych czapkach dwa lata temu na 11 listopada zawłaszczyliście sobie te obchody???
za kim jestes?

Troublemaker

Post autor: Troublemaker » 12.12.2013, 10:47

*** pisze:ponad 10 lat temu gdzie mieliście przewagę na mieście jakoś Wisła z Cracovią potrafiła razem rozganiać pedałów po rynku, potrafiła przyjść.A teraz wiadome Wisły nie ma w Krakowie, ale przywłaszcza sobie organizacje i broni przyjść innym ekipom
To wstyd że towarzysze chodzący na mecze z komunistą na czele maja czelność zabierać głos w sprawach patriotyzmu.
przyjmowanie w swoje szeregi zdrajców to faktycznie cecha godna patriotów ;)
Zanim rzucisz takowym argumentem popatrz na swoje podwórko, poniewaz kipi hipokryzją z niniejszego zdania. Abstrahuję w niniejszym przypadku oczywiście od skali, ponieważ forumowi specjaliści od socjotechniki stwierdzą, że "raz można"...
Sarkazm jak widać bywa niejednokrotnie "bronią" obosieczną.
Tak na marginesie. Idąc takim tropem dedukcji, jakim to patriotą jest osoba mordująca swojego rodaka?
nrth pisze: "Nowohucianie1950" czy Wy jadąc do Warszawy w jednakowych czapkach dwa lata temu na 11 listopada zawłaszczyliście sobie te obchody???
Oczywiście, że nie, aczkolwiek na tego typu uroczystościach nie przekonujemy otoczenia, niejako zawłaszczając werbalnie (posłużę się takim neologizmem zgodnym jednak z rzeczywistością) marsz/demonstrację, że "błekit w herbie i orzeł biały to są nasze ideały".
To jest znamienna różnica.
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!

nrth

Post autor: nrth » 12.12.2013, 11:15

Jakby to były jakies okrzyki o dominacji tej czy tamtej ekipy w Krakowie to rozumiem że można by pierdolic o jakims zawłaszczaniu ale ten okrzyk to dla mnie to samo co barwy na manifestacjach narodowych.
Identyfikacja z klubem i tyle.
Taka sama jak barwy na sobie.
Ale w sumie nie mam ochoty nikogo przekonywac do swoich racji.
Każdy i tak ma swoja.
za kim jestes?

iron1906

Post autor: iron1906 » 12.12.2013, 11:41

dratwa06 pisze:Na następnym meczu krzyknij w stronę Kajstaka ,,kanar!'',a później, jak będziesz w stanie oczywiście, przeglądnij się w lustrze:)
A kto ty jestes żeby na temat takich osób się wypowiadać.

NNZNP_qn

Post autor: NNZNP_qn » 12.12.2013, 16:15

iron1906

A kim Ty jesteś żeby takie głupie pytania zadawać.
Jesteśmy biali, jesteśmy czerwoni - jesteśmy Cracovia ! A kim są oni?

Post autor: *** » 12.12.2013, 17:55

już sam fakt że płaczecie że coś wam nie pasuje bo coś jest organizowane przy partnerstwie ludzi z Wisły jest śmieszne, że wy niby na takie manifestacje przychodzicie ponad podziałami to właśnie wszystko wychodzi.trzeba było od razu napisać że nie będziecie szli w milicyjnym pochodzie ;)
piszcie dalej jacy jesteście poprawni robiąc na forum lekcje hipokryzji oraz poprawnego sarkazmu.

krakus

Post autor: krakus » 12.12.2013, 18:26

Towarzyszu, mam tylko jedna prośbę. Nie przychodźcie jutro z towarzyszem Czerwińskim-tym razem ośmieszycie nie tylko siebie ale i normalnych kibiców....

tacy dwaj

Post autor: tacy dwaj » 12.12.2013, 20:25

krakus pisze:Towarzyszu, mam tylko jedna prośbę. Nie przychodźcie jutro z towarzyszem Czerwińskim-tym razem ośmieszycie nie tylko siebie ale i normalnych kibiców....
Marsz jest anty komunistyczny i szukanie podtekstów klubowych jest głupie,ale dla ciebie jest to zbyt trudne do zrozumienia czerwony prowokatorze.

protektormalopolska

Post autor: protektormalopolska » 12.12.2013, 20:48

krakus Ty też jesteś jednym z tych kibiców cracovii którzy tak głośno i gromko witali TOWARZYSZA CYRANKIEWICZA na swojej świętej ziemi że taki Ci się udzieliło "towarzyszenie"? IPN-owski znawco poczytaj troche swojej historii w której znajdziesz min. informacje jak twój klub dumnie wspólpracował z zaborcą :)
ABG

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 12.12.2013, 22:54

Najpierw sam zacznij czytać i sprawdź sobie na jakim meczu tak gromko i głośno go witano,by później nie palnąć na jakimś forum,że w tamtych latach zapełnialiście nam stadion na derbach,bo po wojnie została nas garstka i mało kto na niego przychodził.

CzupACABra1906

Post autor: CzupACABra1906 » 13.12.2013, 00:53

@dratwa

Nic dziwnego, że po wojnie została was garstka - chyba każdy w szkole się uczył o dokonaniach hitlera i eksterminacji żydów. Następnym razem napisz jakieś ciekawsze fakty, a nie to co każdy wie ;)

WS1906

Post autor: WS1906 » 13.12.2013, 08:18

dratwa06 pisze:Najpierw sam zacznij czytać i sprawdź sobie na jakim meczu tak gromko i głośno go witano,by później nie palnąć na jakimś forum,że w tamtych latach zapełnialiście nam stadion na derbach,bo po wojnie została nas garstka i mało kto na niego przychodził.
Twierdzisz wiec ze to Wisla wypelnila wam stadion i wiwatowala na widok honorowego prezesa Cracovii tow. cyrankiewicza?
dobrze rozumiem?

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 13.12.2013, 09:13

A co przytoczysz mi anegdotę o skandowaniu ,,łysy,łysy''?Masz jakieś zdjęcia lub filmy z tego wydarzenia?Ja wczoraj trafiłem na takie [link]

nrth

Post autor: nrth » 13.12.2013, 09:32

Dopiero wczoraj?
Co Ty, w szafie wczesniej siedziałeś?
za kim jestes?

ŻMUDZIN

Post autor: ŻMUDZIN » 13.12.2013, 12:51

Daj już dratwa spokój bo ktoś wklei tu cytaty z gazet wiedeńskich gdzie opisywano twój klub jako germańską wtykę w polskim środowisku , konieczną przeciwwagę dla "nacjonalistycznej" Wisły dążącej do krzewienia polskości na terenach austro-węgierskich. A może dowody na bojkotowanie przez was powstania Polskiego Związku PN niezależnego od wiedeńskiego zaborcy- co wiąże się zresztą z powyższym?

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 13.12.2013, 13:32

To wklej,a nie p******:)
Jak słyszę o szafie to od razu przypomina mi się wasz słynny kibic-przerzut,rozjebus.

krakus

Post autor: krakus » 13.12.2013, 14:47

gnuj pisze:
dratwa06 pisze:To wklej,a nie p******:)
[link]

[link]

[link]
To rzeczywiście istotne dowody, cytaty nikomu nieznanego w Krakowie autora z austriackiej gazety :). Teraz też zagraniczni dziennikarze różne głupoty o Polsce mówią. Choćby BBC w swoich Stadionach Nienawiści.

Tutaj masz opisane jak naprawdę było.
[link]
A jak już jesteśmy przy historii, to na Wiśle kłamstewka macie we krwi.
[link]

Post autor: *** » 13.12.2013, 15:32

haha tu masz opisane jak było naprawę, i coś ty to ku*** wkleił?
Teraz też zagraniczni dziennikarze różne głupoty o Polsce mówią. Choćby BBC w swoich Stadionach Nienawiści.
a co to w ogóle za porównanie?

Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad » 13.12.2013, 15:51

Jesli jeden z redaktorow wybiorczej pochwali Cracovie to tez bedziecie pier**lic ze Cracovia trzyma sie z wybiorcza ? Dajcie spokoj , myslalem ze macie cos konkretnego jako dowod kumania sie Cracovii z austrackim zaborca , a tu ch*ja ,
parafrazuja jednego z waszych kibicow "jesli macie wyciagac takie "asy" to lepiej milczcie ,
""W ogóle ,w tamtych latach liczyła się tylko "Tarnovia" .Kibice tej drużyny byli w zdecydowanej większości.Późniejsze sukcesy Unii , sekcja żużlowa , napływ nowej ludności do Tarnowa, zanikanie tradycji mieszczańskich spowodowała że sytuacja się odwróciła .""

SuprasDesigns

Post autor: SuprasDesigns » 13.12.2013, 16:52

Leśny dziad pisze:Jesli jeden z redaktorow wybiorczej pochwali Cracovie to tez bedziecie pier**lic ze Cracovia trzyma sie z wybiorcza ? Dajcie spokoj , myslalem ze macie cos konkretnego jako dowod kumania sie Cracovii z austrackim zaborca , a tu ch*ja ,
parafrazuja jednego z waszych kibicow "jesli macie wyciagac takie "asy" to lepiej milczcie ,
"Nieco" niefortunny przykład chłopaku.

Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad » 13.12.2013, 17:08

wcale nie nie taki niefortunny
""W ogóle ,w tamtych latach liczyła się tylko "Tarnovia" .Kibice tej drużyny byli w zdecydowanej większości.Późniejsze sukcesy Unii , sekcja żużlowa , napływ nowej ludności do Tarnowa, zanikanie tradycji mieszczańskich spowodowała że sytuacja się odwróciła .""

WS1906

Post autor: WS1906 » 13.12.2013, 17:52

dratwa06 pisze:A co przytoczysz mi anegdotę o skandowaniu ,,łysy,łysy''?Masz jakieś zdjęcia lub filmy z tego wydarzenia?Ja wczoraj trafiłem na takie [link]
Tylko co to twoje zdjecie ma wspolnego z meczem na ktorym odwiedzil was cyrankiewicz w bodajze 1966?
Skoro prosisz o zdjecia z tego wydarzenia to prosze bardzo.
Wielka Cracovia ktora sie "nie skurwila i wyrzucala komuchow" jak sami twierdza "na zbity pysk" brata sie z komuchem cyrankiewiczem.

[link]
[link]

krakus

Post autor: krakus » 13.12.2013, 18:19

Towarzysze nie rozśmieszajcie mnie:). U nas to był wyjątek potwierdzający regułę. Mam wyliczyć wam ubeków, sbeków:)?
I najważniejsza sprawa wy nadal z komunistami idziecie w pochodzie i doi dziś macie ich w skwk...
gnuj
To co wkleiłeś może i miało by sens gdyby nie jeden fakt-pierwszym prezesem PZPN był gość z Cracovii.
I na deser
Tygodnik Sportowy z 1925 roku, dodam iż była to gazeta opisująca sport żydowski. Opis z 15 kwietnia "I Cracovia musiała przechodzić ciężki okres przesileniowy. Skutki imperialistycznej polityki sportowej, utrata graczy, spowodowały przed 2ma laty upadek klasy gry, utratę mistrzostwa państwowego i okręgowego, utratę publiczności wreszcie konkurencji. Zdobywała je powoli Wisła, krok za krokiem, przy wybitnej pomocy i sojuszu z Makkabi. Aż pewna siebie Wisła zerwała niespodziewanie i bez przyczyny przyjaźń z białoniebieskimi i zwróciła ostrze swej ekspansji przeciw wejściu Makkabi do klasy A. W dobrze zrozumianym własnym interesie podjęła ten sojusz Cracovia i odtąd datuje się izolacja Wisły. Straciła ona za jednym zamachem całą publiczność żydowską i zwolenników Cracovii, a więc całą frekwencję sportową Krakowa. Stąd to pochodzi, że tysięczne tłumy idą co tydzień na mecze Cracovii, a przechodząc koło boiska Wisły wskazują palcami na pustki u czerwonych [...] Jakkolwiek jest, ma narazie Cracovia całą publikę za sobą. A do tego przyczyniają się niemniej jej wyniki, jej gra, jej atak i porcja goli, jaką umie ona raczyć swą wybredną publikę".
To tyle.
Miast grzebać w historii która jest dla was przykra, pozbądźcie się towarzysze komunisty z własnego grona i przestańcie z nim chodzić w pochodach....

Canelo

Post autor: Canelo » 13.12.2013, 19:44

WS1906 nie zapominaj że Cyrankiewicz był też patronem obchodów jubileuszu Wisły

Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad » 13.12.2013, 20:50

Krakus moglbys zapodac jakies foto tejze kroniki ?

Psiak

Post autor: Psiak » 14.12.2013, 00:03

Generalnie rzecz biorąc to przerzucanie się historią mało mnie interesuje, najważniejsza dla mnie jest piłka i rywalizacja czysto sportowa, ale Ty krakus, mimo wszystko przesadziłeś.
[link]

[link]

[link]

To rzeczywiście istotne dowody, cytaty nikomu nieznanego w Krakowie autora z austriackiej gazety :). Teraz też zagraniczni dziennikarze różne głupoty o Polsce mówią. Choćby BBC w swoich Stadionach Nienawiści.
Nie manipuluj. Nie ten wiek, nie to otoczenie polityczne.
Mimo, że autor ubarwił, to jednak jak najbardziej oddał to co działo się w Krakowie.
Tutaj masz opisane jak naprawdę było.
[link]
Tu masz to szerzej i dokładniej opisane, osobiście polecam, jednak boję się , po tym co tu wypisujesz że możesz niezrozumieć:
[link][/quote][/quote]
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Psiak

Post autor: Psiak » 14.12.2013, 00:18

krakus pisze:Towarzysze nie rozśmieszajcie mnie:). U nas to był wyjątek potwierdzający regułę

A ten [link] to drugi wyjątek?
Mam wyliczyć wam ubeków, sbeków:)?
Tak, ale tylko i wyłącznie z podaniem miejsca ich urodzenia.
Przy okazji możesz też wyliczyć tych, których przywołuje monografia na 100-lecie Cracovii
"Czapnicki był pierwszym członkiem PZPR na stanowisku prezesa Cracovii. Zapoczątkowana w ten sposób era partyjnych prezesów miała trwać przez prawie 40 lat[...]"
I najważniejsza sprawa wy nadal z komunistami idziecie w pochodzie i doi dziś macie ich w skwk...
Nie wiem czy to dla Ciebie ważne czy też nie, ale wy, stosując Twoją retorykę, zrobiliście właścicielem klubu komucha Filipiaka, sikając w majtki po wystąpieniach innego komucha zwanego Prezydentem Miasta Krakowa.
gnuj
To co wkleiłeś może i miało by sens gdyby nie jeden fakt-pierwszym prezesem PZPN był gość z Cracovii.
A jaki to ma związek?
I na deser
Tygodnik Sportowy z 1925 roku, dodam iż była to gazeta opisująca sport żydowski. Opis z 15 kwietnia "I Cracovia musiała przechodzić ciężki okres przesileniowy. Skutki imperialistycznej polityki sportowej, utrata graczy, spowodowały przed 2ma laty upadek klasy gry, utratę mistrzostwa państwowego i okręgowego, utratę publiczności wreszcie konkurencji. Zdobywała je powoli Wisła, krok za krokiem, przy wybitnej pomocy i sojuszu z Makkabi. Aż pewna siebie Wisła zerwała niespodziewanie i bez przyczyny przyjaźń z białoniebieskimi i zwróciła ostrze swej ekspansji przeciw wejściu Makkabi do klasy A. W dobrze zrozumianym własnym interesie podjęła ten sojusz Cracovia i odtąd datuje się izolacja Wisły. Straciła ona za jednym zamachem całą publiczność żydowską i zwolenników Cracovii, a więc całą frekwencję sportową Krakowa. Stąd to pochodzi, że tysięczne tłumy idą co tydzień na mecze Cracovii, a przechodząc koło boiska Wisły wskazują palcami na pustki u czerwonych [...] Jakkolwiek jest, ma narazie Cracovia całą publikę za sobą. A do tego przyczyniają się niemniej jej wyniki, jej gra, jej atak i porcja goli, jaką umie ona raczyć swą wybredną publikę".
To tyle.
Tekst tendencyjny, jednakże biorąc go za źródło, podaj kiedy dokładnie na Wiśle trybuny świeciły pustkami przy jednoczesnym zapełnianiu obiektu Cracovii. Konkretnie, spotkania i ich daty.
Miast grzebać w historii która jest dla was przykra, pozbądźcie się towarzysze komunisty z własnego grona i przestańcie z nim chodzić w pochodach....
To Wy zawsze grzebaliście i grzebiecie w naszej historii, kłopot jednak w tym, że czym głębiej sięgacie tym przy okazji, coraz bardziej zaczynacie zdawać sobie sprawę z waszych było nie było, śmierdzących "wyjątków".
Bo coś tu jednak nie tak, niby tacy patrioci, co przez lata próbujecie wmówić całej Polsce, a tu jednak odór z zaborów austriackiego i stalinowskiego unosi się coraz wyżej.
Kiedy pozbędziecie się komunistów Filipiaka i "duchowego przywódcy" Majchrowskiego.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

WS1906

Post autor: WS1906 » 14.12.2013, 06:50

Canelo pisze:WS1906 nie zapominaj że Cyrankiewicz był też patronem obchodów jubileuszu Wisły
Bzdura...cyrankiewicza nie bylo ani w ani w komitecie honorowym ani w komitecie organizacyjnym 50-lecia Wisly.

Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad » 14.12.2013, 09:47

Z niego taki komuch jak z millera (sld) , Filipiak najwidoczniej byl karierowiczem nastawionym na osiagniecie tytulu profesorskiego , wszedl do partii gdyz w prl-u, bedac nie partyjnym moglby sie nie dorobic tego tytulu naukowego ,pretensje o wejscie do pzpr-u mozna do niego miec mnostwo ludzi potrafilo odmowic wejscia do pzpr-u przy czym takowe osoby mialy utrudniony lub niemozliwy wrecz rozwoj ale robienie z niego ideowego komucha to manipulacja

ROBERT

Post autor: ROBERT » 14.12.2013, 10:16

Kibicem się zostaje nie dlatego że w wieku 16 lat studiuje się historię, wszystkie za i przeciw, tylko w 90% dlatego że przyszło komuś mieszkać na Kozłówku lub Prądniku…
Dlatego zawsze mnie śmieszyły takie wywody, obrzucanie siebie że u Was prezes w ’56 podpisał to a u Was to itp.
Jak już chcecie mówić o patriotyzmie to może napiszcie co Wy jako kibice Cracovii robicie teraz, bo na to macie wpływ.
Jesteście najsłabszym ogniwem.

Psiak

Post autor: Psiak » 14.12.2013, 11:59

Leśny dziad pisze:Z niego taki komuch jak z millera (sld) , Filipiak najwidoczniej byl karierowiczem nastawionym na osiagniecie tytulu profesorskiego , wszedl do partii gdyz w prl-u, bedac nie partyjnym moglby sie nie dorobic tego tytulu naukowego ,pretensje o wejscie do pzpr-u mozna do niego miec mnostwo ludzi potrafilo odmowic wejscia do pzpr-u przy czym takowe osoby mialy utrudniony lub niemozliwy wrecz rozwoj ale robienie z niego ideowego komucha to manipulacja
To w końcu o czym my tu dyskutujemy? O "komuchach ideowych", czy "komuchach"jako takich?
Ustalcie może wspólnie z "krakusem" jakąś definicję, bo ja chciałbym wiedzieć o czym jest ta dyskusja.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

krakus

Post autor: krakus » 14.12.2013, 12:48

Towarzysze:), co wy porównujecie....Czerwińskiego do Filipiaka czy Majchrowskiego?
Towarzysz Czerwiński jest waszym idolem zrobiliście go prezesem skwk i szliście z nim w pochodzie na mecz. Jeśli dla was jest to ok. to nie mam pytań... Tylko tu nie pie.dolcie o swym patriotyzmie

Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad » 14.12.2013, 12:54

Czyli sprzedał się komuchom dla konkretnych korzyści ??? 'Szlachetny" człek...
A powiedz mi czy dazac do profesorskiego tytulu donosil na kogos ? zlamal komus kariere ?
Wspieral komune mowiac lub robiac ? czy chcial tylko zostac (wtedy) profesorem co w normalnym nie komunistycznym kraju osoba ktora chce zostac profesorem nie musiala przynalezec do zadnej partii , taki miller , kwachu tez nie byli ideowymi ale robili duzo by komuna trzymala sie mocno , i w sumie dalej robia

PRO+MOC=JA

Post autor: PRO+MOC=JA » 14.12.2013, 13:26

tacy z nich patrioci... [link]

Post autor: *** » 14.12.2013, 13:34

dał d*** dla korzyści, ale na kałuży jest taka tradycja że raz w d*** to nie pedał więc wszystko w jak najlepszym porządku, spokojnie panowie wiadomo że najbardziej patriotyczna świecąca przykładem w Krakowie jest pasiasta ekipa a kibice Wisły to sami gwardziści i komuniści krzyczący GTS na stadionie i nie ma o czym więcej rozmawiać.

krakus

Post autor: krakus » 14.12.2013, 13:39

*** pisze:dał d*** dla korzyści, ale na kałuży jest taka tradycja że raz w d*** to nie pedał więc wszystko w jak najlepszym porządku, spokojnie panowie wiadomo że najbardziej patriotyczna świecąca przykładem w Krakowie jest pasiasta ekipa a kibice Wisły to sami gwardziści i komuniści krzyczący GTS na stadionie i nie ma o czym więcej rozmawiać.
Myślę że tą wiślacką samokrytykom możemy zakończyć ten temat :).

Post autor: *** » 14.12.2013, 14:42

czym? :) no widzisz a ja myślałem że wy tacy zdystansowani jesteście że sobie gwiazdy dawida wieszacie, że ktoś tu wspomniał o tęczowej fladze jak będą chcieli.

kielniaacab

Post autor: kielniaacab » 14.12.2013, 17:54

A ja myśle,że w tym temacie nie miała być polemika na temat tego co działo się 100 lat temu albo 50 na Wiśle czy na Cracovii więc wszyscy historycy dajcie już sobie ku*** spokój napinajcie sie dalej prywatnie:)

ODPOWIEDZ