fuzje i przejecia

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

żuRek

fuzje i przejecia

Post autor: żuRek » 14.10.2013, 23:54

Temat drażliwy, ale spróbuję
Powszechne sa walki o nazwe i wlasna tozsamosc, ale niektore kluby ida na skróty.
Co sądzicie o Odrze, Stilonie,KSZO?
Patrzac przez pryzmat dzialan np. Lechii czy Piasta
jak naruszylem tabu,kasujcie
a później oboje cieszą parcha jeżdżąc pod blokiem na rolkach w koszulkach hwdp z marihuaną + plują na Kościół

iparts.pl
pomarańcz

Re: fuzje i przejecia

Post autor: pomarańcz » 15.10.2013, 08:02

można trochę jaśniej? z czym pijesz do Stilonu ?

szlachetne_zdrowie

Post autor: szlachetne_zdrowie » 15.10.2013, 08:06

pomarańcz pisze:można trochę jaśniej? z czym pijesz do Stilonu ?

Po sezonie 2010/11 reaktywowany KS Stilon, który przejął licencję piłkarską KS Nowiny Wielkie i przystąpił do rozgrywek IV ligi lubuskiej.

ha ! gra się na obcej licencji !

Peoes

Post autor: Peoes » 15.10.2013, 10:41

Napinka za 3, 2, 1...
Moje wypowiedzi są oficjalnym stanowiskiem tylko i wyłącznie mojej osoby.

Mmmm

Post autor: Mmmm » 15.10.2013, 10:59

A dlaczego napinka?Nie widzę tu żadnej napinki.
Pamiętam Lechia-Olimpia Gdańsk i Sokół Pniewy-Tychy.
Ale chyba najbardziej znana w obecnej chwili jest Amica-Lech.
Wystarczy nazwać się Hess a wszyscy zapomną że jesteś żydem

michal86

Post autor: michal86 » 15.10.2013, 11:39

A Śląsk Wrocław nie gra na licencji innej drużyny? Coś kiedyś obiło mi się o uszy ale do końca nie jestem pewien(!)
Jakby ktoś mógł mi rozwinąć lub sprostować.

Pozdrawiam.
Bez napinki.
Pielgrzym pisze:
ulicznapsychologia pisze:Mógłby mi ktoś opisać ekipę OSTROVII OSTRÓW WIELKOPOLSKI ?
Przewodzi bandzie Michał. Miły chłopak bez nałogów, absolwent zasadniczej szkoły zawodowej. Jego prawa ręka to Marek. Niestety obecny jest u niego problem z alkoholem, od zeszłego roku bezrobotny. Do powiedzenia w ekipie ma też dużo niejaki Jacek. Krępy blondyn, na którego chłopaki zawsze mogą liczyć. Od kiedy kupił jednak Play Station to rzadziej widziany w młynie.

Post autor: __________ » 15.10.2013, 11:47

A właśnie jak to było z Lechią-Olimpią? Pamiętam jak przez mgłę dzikie tłumy na Traugutta, no i właśnie, czy byli to pikole spragnieni "wielkiej piłki", czy jednak przedstawiciele wszystkich grup działających na Lechii zaangażowali się wtedy w ten twór?

sosna1

Post autor: sosna1 » 15.10.2013, 15:21

michal86 pisze:A Śląsk Wrocław nie gra na licencji innej drużyny? Coś kiedyś obiło mi się o uszy ale do końca nie jestem pewien(!)

Pozdrawiam.
Bez napinki.
Śląsk miał grac na licencji Groclinu, ale cos nie wypaliło i ostatecznie powstał KSP Groclin Warszawa.

brunobannani

Post autor: brunobannani » 15.10.2013, 15:42

bylo, w latach 90 polsiily sie na obiecanki Lechia i GKS Tychy teraz ekpiy bardziej ostroznie podchodza do takich propozycji
s

asdasd

Post autor: asdasd » 15.10.2013, 16:17

michal86 pisze:A Śląsk Wrocław nie gra na licencji innej drużyny? Coś kiedyś obiło mi się o uszy ale do końca nie jestem pewien(!)

Pozdrawiam.
Bez napinki.
Slask nie, ich zgoda z Lublina to teraz Spartakus costam.
Zamknijcie rejestrację !

Loco_Locass

Post autor: Loco_Locass » 15.10.2013, 17:19

asdasd pisze: Slask nie, ich zgoda z Lublina to teraz Spartakus costam.
Spartakus Szarowola.
Proponuję niektórym forumowiczom pierdolniecie się młotkiem w głowę lub kubeł zimnej wody, zanim znów napiszą coś "mondrego"!
STOP INTERNETOWEJ NAPINCE!

Katyński las- ponury grobowiec, gdzie nasi Żołnierze- legli z kulą w głowie...

Vanilia Ice

Post autor: Vanilia Ice » 15.10.2013, 18:07

Czytałem w sierpniowym TMK o pomyśle fuzji Resovii ze Stalą Rzeszów w jeden klub KP Rzeszów. Nawet ponoć Prezydent Miasta już podpisał jakiś dokument. Jak to teraz wygląda? Pomysł już upadł?

żuRek

Post autor: żuRek » 15.10.2013, 21:44

Zauważmy, że mocne ekipy nie mają problemów, by zaczac od niskiej ligi. Np. Lechia, Pogoń, Zawisza nic nie straciły. Ekipy słabe, jak np. Polonia W., Odra W., czy KSZO chcą się ratować za wszelką cenę. Pytanie tylko gdzie w tym jest kibicowski honor. Gdzie sprzedawczykom z Odry w. do walecznej ekipy z Łęcznej która dopięła swego?
a później oboje cieszą parcha jeżdżąc pod blokiem na rolkach w koszulkach hwdp z marihuaną + plują na Kościół

internet

Post autor: internet » 15.10.2013, 22:12

żuRek pisze:Zauważmy, że mocne ekipy nie mają problemów, by zaczac od niskiej ligi. Np. Lechia, Pogoń, Zawisza nic nie straciły.?
co dla Ciebie znaczy mocna ekipa, która nic nie straciły w nawiązaniu do Pogoni? Według mnie, nic chlopakom ze Szczecina nie ujmjac, ale sa w d**** jezeli chodzi o aspekt 'sportowy'.

MuRPhY

Post autor: MuRPhY » 15.10.2013, 22:23

Wszystkie przypadki o których mówicie (Lechia, Zagłebie...) to czasy sprzed ładnych kilku lat... ciekaw jestem czy w obecnych warunkach też byloby tak prosto. Dzis chetnych do ladowania w futbol w Polsce za duzo nie ma... a tulanie sie po niskich ligach tez nie jest super tanie, a o sponsorow ciezko... przed duza proba organizacyjna jest teraz nasz rywal zza miedzy i to co zrobia kibice to jedno, a to co sie wydarzy z klubem to drugie... moga rownie dobrze awansowac co sezon, albo zatrzymac sie w 3, 2 lidze na 2-3 lata jak obecnie Zaglebie Sosnowiec bo po ponownym upadku zwiazanym z degradacja nie jest im juz tak latwo sie podniesc... oczywiscie w ich przypadku o konkurencje w miescie nie maja sie co martwic, ale ciezko jest 3 czy nawet 2 ligowymi szlagierami zainteresowac malolatow, tymbardziej w czasach gdy na samych stadionach tez juz niewiele sie czesto dzieje, a Panstwo dba by mecze nie odbywaly sie chociazby z przyjezdnymi... choc tutaj ostatni sezon pod wzgledem atrakcyjnosci trybun zaczyna byc jakby powrotem do konca lat 90 poczatku 2000... po paru letnim marazmie (przewidywalnosci) przelomu pierwszych dziesiecioleci XXI wieku...

mysle ze dzis duzo zalezy tez od tego jak sie potocza sportowe losy druzyny... bo w takim Gdansku, czy Szczecinie, a nawet Sosonowcu to nie jest problem, ale juz w Łodzi po 10 latach moze byc roznie (oczywiscie jesli zaraz Widzewa nie spotka ten sam los)... a w Warszawie mysle ze dobije to wegetujaca Polonie juz totalnie... stanie sie klubem wymierajacych pokolen kibicow...

a co do samych fuzji czy przenosin "klubow" i licencji jest to rzecz, ktora obok wsadzania nazwy sponsora w nazwe klubu powinna byc prawnie juz dawno uregulowana i zabroniona by nie podrzucac pseudo dzialaczom i dziwnym biznesmenom pomyslow na to jak w taki pojebany sposob uzdrawiac Polska pilke...
www.LANISTA.PL
Producent odzieży kibicowskiej i patriotycznej!

internet

Post autor: internet » 15.10.2013, 23:07

Murhpy tu nie chodzi o atrakcyjnosc meczu, a o to aby ludzie na osiedlach mieli zajawke i nakrecali mlodych.

MuRPhY

Post autor: MuRPhY » 16.10.2013, 08:37

wrecz przeciwnie, uwazam ze to ma zajebisty wplyw na to czy ktos sie na stadionie pojawi i sprobuje kibicowskiego zycia... to atrakcyjnosc mecze pod wzgledem sportowym ale i kibicowskim na trybunach - oprawy, fajna frekwencja (swoista moda na chodzenie), doping, kibice gosci, inne atrakcje to wszystko ma wplyw na to czy ktos sie w to wkreci czy nie... zreszta zobacz u siebie w ekipie kto jezdzi na wyjazdy czy stoi w mlynie, duzo osob to te same osoby co 5 czy 10 lat temu... jest tez duzo mlodych, ale duza czesc wciaz stanowia Ci pamietajacy stare lepsze czasy zarowno pilkarsko, jak i kibicowsko, gdzie ta rywalizacja byla troche bardziej splaszczona (chocby stadionowa infrastruktura byla wszedzie podobna - c****** po prostu)...

w tamtych czasach (10 lat temu) kazdy komus kibicowal albo chociaz zajrzal na stadion, dzis... no tak odnosze wrazenie, ze z tych mlodszych pokolen ominela gdzies stadiony szerokim lukiem... i swoja droga latwo sie robi zajawke na mecze w Warszawie, ale jak widac po frekwencji czy mlynach Górnika (moze nie w tym sezonie), Ruchu, czy Katowic... czy chocby slabiej grajacej i nekanej przez psiarnie Korony, czy nawet na Widzewie ciezko jest utrzymac wysoka frekwencje i wciagac mlodych jak pilkarze sa antytalentami, psiarnia i wojewoda cisna, a kibicow gosci nie uswiadczysz do momentu budowy dworca fabrycznego czyli jak dobrze pojdzie w ciagu najblizszych 5 lat...

no ale odjechalismy troche od glownego tematu
www.LANISTA.PL
Producent odzieży kibicowskiej i patriotycznej!

jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure » 16.10.2013, 23:18

MuRPhY pisze:w tamtych czasach (10 lat temu) kazdy komus kibicowal albo chociaz zajrzal na stadion, dzis... no tak odnosze wrazenie, ze z tych mlodszych pokolen ominela gdzies stadiony szerokim lukiem...
coś jest w tym piszesz, no ale czasy się zmieniają, internety itd... nawet na podwórkach mniej dzieciaków, myśle ze to bardziej złożony problem niż się wydaje

a co do tematu: Tychy jezdziły na Sokół Tychy?

michal86

Post autor: michal86 » 17.10.2013, 10:29

asdasd pisze:

Pozdrawiam.
Bez napinki.
Slask nie, ich zgoda z Lublina to teraz Spartakus costam.
Dokładnie! Spartakus Szarowola!

Dzięki za wyprowadzenie na prostą! :)
Pozdrawiam!
Pielgrzym pisze:
ulicznapsychologia pisze:Mógłby mi ktoś opisać ekipę OSTROVII OSTRÓW WIELKOPOLSKI ?
Przewodzi bandzie Michał. Miły chłopak bez nałogów, absolwent zasadniczej szkoły zawodowej. Jego prawa ręka to Marek. Niestety obecny jest u niego problem z alkoholem, od zeszłego roku bezrobotny. Do powiedzenia w ekipie ma też dużo niejaki Jacek. Krępy blondyn, na którego chłopaki zawsze mogą liczyć. Od kiedy kupił jednak Play Station to rzadziej widziany w młynie.

adiKOLEJORZ

Post autor: adiKOLEJORZ » 18.10.2013, 00:03

j**** cenzure pisze:a co do tematu: Tychy jezdziły na Sokół Tychy?
jeździły
Obrazek

lucapac

Post autor: lucapac » 19.10.2013, 14:59

Gdzieś czytałem tekst autorstwa kibica Górnika Łęczna nt wodzislawskiej żenady. Nie mogę znaleźć, ale może ktoś pomoże, dobry tekst o upadku na samo dno piłkarskie i kibicowskie.

bialygarnek

Post autor: bialygarnek » 19.10.2013, 15:26

__________ pisze:A właśnie jak to było z Lechią-Olimpią? Pamiętam jak przez mgłę dzikie tłumy na Traugutta, no i właśnie, czy byli to pikole spragnieni "wielkiej piłki", czy jednak przedstawiciele wszystkich grup działających na Lechii zaangażowali się wtedy w ten twór?
O jezu, a ty w ogóle wiesz jak się nazywasz i na jakiej planecie żyjesz, że takie durne pytania zadajesz? Ogarnięta wiara olała to dokumentnie, a w związku z tym, że Lechia praktycznie cały czas grała w niższych ligach a tu nagle 1 liga (obecna ekstraklasa) to przyszło troche pikoli pooglądać tą "wielką" piłke. A na dodatek, to Lechia, jako jeden z nielicznych klubów zaczynała od A-klasy żeby nie było jakiś nieporozumień w przyszłości. W przeciwieństwie do Lecha.

hatecore

Post autor: hatecore » 19.10.2013, 16:06

Garnek p********* jak w co drugim swoim poście. Po sposobie pisania mniemam, że tamten czas znasz tylko z opowieści starszych kolegów. Chodzili wszyscy, chyba że flagi wieszali spragnieni piłki pikole. Dodam, że na derby rezerw Lechii w Gdyni z Arką przyjechało 250 osób, gdzie normą w tamtych czasach było 1,5 tys.

Wnuk Edwarda

Post autor: Wnuk Edwarda » 20.10.2013, 07:42

bialygarnek pisze:
__________ pisze:A właśnie jak to było z Lechią-Olimpią? Pamiętam jak przez mgłę dzikie tłumy na Traugutta, no i właśnie, czy byli to pikole spragnieni "wielkiej piłki", czy jednak przedstawiciele wszystkich grup działających na Lechii zaangażowali się wtedy w ten twór?
O jezu, a ty w ogóle wiesz jak się nazywasz i na jakiej planecie żyjesz, że takie durne pytania zadajesz? Ogarnięta wiara olała to dokumentnie, a w związku z tym, że Lechia praktycznie cały czas grała w niższych ligach a tu nagle 1 liga (obecna ekstraklasa) to przyszło troche pikoli pooglądać tą "wielką" piłke. A na dodatek, to Lechia, jako jeden z nielicznych klubów zaczynała od A-klasy żeby nie było jakiś nieporozumień w przyszłości. W przeciwieństwie do Lecha.
Aż tak dokumentalnie to olali, że nawet jeździli pod PZPN protestować jak im początkowo nie chcieli tej fuzji klepnąć. Chyba że to też pikole, podobnie jak na wyjazdach.
Widać nie pytanie było durne...
Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

Post autor: __________ » 20.10.2013, 18:06

[/quote]O jezu, a ty w ogóle wiesz jak się nazywasz i na jakiej planecie żyjesz, że takie durne pytania zadajesz? Ogarnięta wiara olała to dokumentnie, a w związku z tym, że Lechia praktycznie cały czas grała w niższych ligach a tu nagle 1 liga (obecna ekstraklasa) to przyszło troche pikoli pooglądać tą "wielką" piłke. A na dodatek, to Lechia, jako jeden z nielicznych klubów zaczynała od A-klasy żeby nie było jakiś nieporozumień w przyszłości. W przeciwieństwie do Lecha.[/quote]
Pytanie kierowałem raczej do osób, które chodziły i identyfikowały się wtedy z tym tworem, a nie do przygłupich nastolatków, którzy podniecają się jak "dojebią" komuś w internecie.

Być może pamięć mam zawodną, ale kojarzę wtedy na Lechii 10-tysięczne frekwencje, flagi, doping itp.

lospantalones

Post autor: lospantalones » 21.10.2013, 17:45

z Lechią że olali fuzje to tak samo jak Lech nie gra na licencji Amicy Wronki !!!!!!!!!!

htsk4

Post autor: htsk4 » 21.10.2013, 18:14

Za czasów fuzji z Olimpią(1995rok)na meczach były pełne stadiony, była nawet demonstracja w Warszawie przeciwko PZPnowi,który sprzeciwiał się fuzji(czasy Dziurowicza).Było to osiemnaście lat temu i generalnie dominowało inne podejście niż teraz.Choć już wtedy była silna grupa ,która sprzeciwiała się fuzji i jezdziła na 3 ligę(wspomniane wcześniej derby rezerw z Arką).Gdy kilka lat pózniej próbowano powtórzyć podobny manewr,powszechny był opór wszystkich środowisk kibicowskich w Lechii.W wyniku tego Lechia zaczęła rozgrywki od A klasy i to na te rozgrywki zaczęli jezdzić kibice.
Good Night Left Side

maxelpe

Post autor: maxelpe » 21.10.2013, 19:30

Jak to było z fuzją w Jagiellonii? Chyba nie było o tym informacji.
Obrazek

Okay

Post autor: Okay » 26.10.2013, 13:43

lucapac pisze:Gdzieś czytałem tekst autorstwa kibica Górnika Łęczna nt wodzislawskiej żenady. Nie mogę znaleźć, ale może ktoś pomoże, dobry tekst o upadku na samo dno piłkarskie i kibicowskie.
że co? żenada? Przypominam że fuzja Odry ze Startem była legalna i miała poparcie wszystkich grup kibicowskich i działaczy Odry i Startu. Jaka żenada? Zwyczajnie 2 kluby połączyło się w 1 klub. A miejsce Odry nie jest w c-klasie bo graliśmy 14 sezonów w ekstraklasie, i dlatego III albo przynajmniej IV Liga nam się należała, tak jak ŁKS i Poloni Warszawa
TYLKO ODRA WODZISŁAW, ukochany MKS

internet

Post autor: internet » 07.11.2013, 21:52

Okay pisze:
lucapac pisze:Gdzieś czytałem tekst autorstwa kibica Górnika Łęczna nt wodzislawskiej żenady. Nie mogę znaleźć, ale może ktoś pomoże, dobry tekst o upadku na samo dno piłkarskie i kibicowskie.
że co? żenada? Przypominam że fuzja Odry ze Startem była legalna i miała poparcie wszystkich grup kibicowskich i działaczy Odry i Startu. Jaka żenada? Zwyczajnie 2 kluby połączyło się w 1 klub. A miejsce Odry nie jest w c-klasie bo graliśmy 14 sezonów w ekstraklasie, i dlatego III albo przynajmniej IV Liga nam się należała, tak jak ŁKS i Poloni Warszawa
powiedz, ze zartujesz? Jezeli nie to przeczytaj to co pogrubiłem i skasuj konto.

N'08

Post autor: N'08 » 08.11.2013, 11:33

htsk4 pisze:
Za czasów fuzji z Olimpią(1995rok)na meczach były pełne stadiony, była nawet demonstracja w Warszawie przeciwko PZPnowi,który sprzeciwiał się fuzji(czasy Dziurowicza).Było to osiemnaście lat temu i generalnie dominowało inne podejście niż teraz.Choć już wtedy była silna grupa ,która sprzeciwiała się fuzji i jezdziła na 3 ligę(wspomniane wcześniej derby rezerw z Arką).Gdy kilka lat pózniej próbowano powtórzyć podobny manewr,powszechny był opór wszystkich środowisk kibicowskich w Lechii.W wyniku tego Lechia zaczęła rozgrywki od A klasy i to na te rozgrywki zaczęli jezdzić kibice.
Zapomniałeś chyba o fuzji Lechii z Polonią Gdańsk i o tworze Lechia/Polonia?

Jcoeww

Post autor: Jcoeww » 13.11.2013, 17:55

Fuzja Startu Bogdanowice i Odry Wodzisław nadal nie jest jednoznacznie zweryfikowana. Klub gra na licencji Startu, pod nazwą Odra, ale prawnie zarejestrowany jest nadal w Bogdanowicach w Woj. Opolskim i tym samym w opolskim ZPN-ie. Zapomnieli o przerejstrowaniu i tak to potem zostawili.
Kumateria z Wodzisławia mnie rozbraja
napinko trwaj pisze:Nie obwiniam Was o to że wykroiliście fanty tylko o to że nie zaczekaliście na nas ...
...Turniej co roku jest w Gorzyczkach w zeszłym roku był gdzie indziej...

bort14

Post autor: bort14 » 03.12.2013, 04:18

Przyblizcie mi sprawe i okolicznosci zmiany glownej nazwy klubu:
1.Hydrobudowa (Zawisza) Bydgoszcz?
2.Dospel (Gks) Katowice?
Qui seminat inquitatem, meter mala

Morginhio
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Morginhio » 03.12.2013, 09:27

bort14 pisze:Przyblizcie mi sprawe i okolicznosci zmiany glownej nazwy klubu:
2.Dospel (Gks) Katowice?
tu nie było żadnej fuzji. Przyszedł sponsor i razem z młodym Dziurowiczem (ówczesny właściciel) wymyślili sobie zmiane nazwy za kase. Trwało to z rok.

Pozorymylą

Post autor: Pozorymylą » 03.12.2013, 10:22

Podobna sprawa jak ŁKS-Ptak Łódź, czy Lech Kreisel Poznań.

brunobannani

Post autor: brunobannani » 03.12.2013, 12:35

tylko ze przy dospelu byla tez zmiana barw ?
s

Gieksa J-no

Post autor: Gieksa J-no » 03.12.2013, 12:45

Nie bylo zmiany barw, sama nazwa. Po roku różnych protestów wycofali się

Viclav

Post autor: Viclav » 03.12.2013, 15:25

bort14 pisze:Przyblizcie mi sprawe i okolicznosci zmiany glownej nazwy klubu:
2.Dospel (Gks) Katowice?
Hydrobudowa (właściciel i główny sponsor Kujawiaka) postanowiła zmienić nazwę klubu na Zawisza Bydgoszcz SA i przenieść siedzibę do Bydgoszczy. Równolegle istniał też prawdziwy Zawisza (4 liga), dlatego kibice w całej Polsce mówili na przebierańców Hydrobudowa, by odróżnić ich od normalnego WKSu. Oficjalnie nie było takiego klubu "Hydrobudowa Bydgoszcz".
Obrazek"Jesteś sterem, białym żołnierzem!" Beata KozidrakObrazek

bort14

Post autor: bort14 » 03.12.2013, 15:39

Gieksa J-no pisze:Nie bylo zmiany barw, sama nazwa. Po roku różnych protestów wycofali się
Wrzuccie fotki lub filmiki chcialbym zobaczyc, to na wlasne oczy.Byl jakis bojkot na trybunach jak brak dopingu,wyzwiska,protesty i wywieszane plotna na meczach czy pomimo zmiany nazwy nadal przychodziliscie na Blaszok jak zwykle?
Pamietam jak protestowaliscie glosno przeciw fuzji na lini Dyskobolia Grodzisk Wlk./Polonia Warszawa z Gks Katowice.Czy protesty mialy podobne natezenie po zmiane nazwy na Dospel?
Qui seminat inquitatem, meter mala

P1u70

Post autor: P1u70 » 03.12.2013, 16:43

Z tego co pamiętam to transparenty były związane z Dospelem. Treści nie pamiętam, ale wystarczy przejrzeć galerię z sezonu 03/04 i będzie.
a ja chciałbym zapytać o taką ciekawostke, czy na jakiejś ekipie z większego miasta (powiedzmy od 50tys w góre) ma ktoś jeden z najlepszych FC na dzielnicy złożonej z samych domków jednorodzinnych?

ODPOWIEDZ