Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Jurand ze Spychowa

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: Jurand ze Spychowa »

zubri pisze: A ja mam takie pytanie czy jest jakiś klub w niższych ligach który ma FC w większym od siebie mieście. Nie mówię tu o przypadkach typu FC Warszawa, Widzewa, tylko np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?
Ruch Radzionków, FC w Bytomiu.
iparts.pl
Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic »

lucero2 pisze:A mnie trapi skad taka sila w Stali SW. Miasto bez obrazy srednie, taki Rzeszow powinien ich wciagac nosem o Motorze nie wspominajac. A tutaj SWW wciaz jakby nie patrzec na topie w regionie. Dla mnie to troche fenomen
Dolicz sobie ich sojuszników/układowiczów (jak ich zwał tak zwał): Łada Biłgoraj, Stal Gorzyce, Polonia Przemyśl, Sokół Nisko (i cholera wie kto jeszcze). Zazwyczaj działają razem pod jednym szyldem "STALÓWKA".

Oczywiście to, że stworzyli taką koalicję pod swoimi skrzydłami jest dla nich plusem. Dobrze lobbują na Podkarpaciu:).
Trzęsacz

Post autor: Trzęsacz »

zubri pisze: A ja mam takie pytanie czy jest jakiś klub w niższych ligach który ma FC w większym od siebie mieście. Nie mówię tu o przypadkach typu FC Warszawa, Widzewa, tylko np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?
Obrazek

: D
Luk_KSG

Post autor: Luk_KSG »

widze większość ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;)
użytkownik zubri napisał "np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?

a Wy podajecie tu Bytom, Gliwice, Rybnik...
paczol

Post autor: paczol »

Każde miasto ma swój klub ale nie każde je ma w pierwszych 4 ligach. i dlatego bym tu właśnie dał na przykład Rudę Śląską.
RESORT

Post autor: RESORT »

Bartekkibic pisze:
lucero2 pisze:A mnie trapi skad taka sila w Stali SW. Miasto bez obrazy srednie, taki Rzeszow powinien ich wciagac nosem o Motorze nie wspominajac. A tutaj SWW wciaz jakby nie patrzec na topie w regionie. Dla mnie to troche fenomen
Dolicz sobie ich sojuszników/układowiczów (jak ich zwał tak zwał): Łada Biłgoraj, Stal Gorzyce, Polonia Przemyśl, Sokół Nisko (i cholera wie kto jeszcze). Zazwyczaj działają razem pod jednym szyldem "STALÓWKA".

Oczywiście to, że stworzyli taką koalicję pod swoimi skrzydłami jest dla nich plusem. Dobrze lobbują na Podkarpaciu:).
Stalówka pod tym względem jest fenomenem w Polsce. Miasto 70tys Motor i Rezeszowiaki mają problem.
http://www.youtube.com/watch?v=O0Q2ilgi43g
jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure »

jestesmywaszastolica pisze:ale patrząc na to pytanie w ten sposób, to jest ono kompletnie bez sensu, gdyż nie ma chyba miasta w Polsce, w którym nie byłoby klubu piłkarskiego.
jemu zapewno chodziło o jakiś liczący się klub (ekstraklasa, 1 liga, ewentualnie 2) bo wiadomo że nawet na wiekszości wiosek są jakieś LKSy
zubri

Post autor: zubri »

Luk_KSG pisze:widze większość ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;)
użytkownik zubri napisał "np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?

a Wy podajecie tu Bytom, Gliwice, Rybnik...
Teoretycznie kolega ma rację, ale patrząc na to z boku to faktycznie w każdym mieście jest jakiś klub czy klubik piłkarski więc moje pytanie trochę nie trafione, ale niektórzy ominęli ten szczegół i dostałem konkretne odpowiedzi za co dzięki.
Bolo85

Post autor: Bolo85 »

RESORT pisze:Stalówka pod tym względem jest fenomenem w Polsce. Miasto 70tys Motor i Rezeszowiaki mają problem.
To co powiesz o sytuacji Zagłębie - Śląsk
Wrocław 600tys
Lubin 75 tys
Bączyński

Post autor: Bączyński »

W Polsce nie ma ekip nie do pokonania.

Sytuacja Zagłębie-Śląsk jest o tyle inna,że stroną inicjującą wszelkie starcia jest Śląsk,a,że czasem się natnie-cóż życie.
Pszczyna_yno_Ruch

Post autor: Pszczyna_yno_Ruch »

Ile lat trwała sztama GieKSy z Avią Świdnik, i w jakich to było dokładnie latach?
RESORT

Post autor: RESORT »

Bolo85 pisze:
RESORT pisze:Stalówka pod tym względem jest fenomenem w Polsce. Miasto 70tys Motor i Rezeszowiaki mają problem.
To co powiesz o sytuacji Zagłębie - Śląsk
Wrocław 600tys
Lubin 75 tys
Może przypomni ktoś jakie były liczby i rok spotkania Śląska z Zagłebiem w neutralnym miejscu i klęska WKSu?
andrzejkoo

Post autor: andrzejkoo »

zubri pisze:
A ja mam takie pytanie czy jest jakiś klub w niższych ligach który ma FC w większym od siebie mieście. Nie mówię tu o przypadkach typu FC Warszawa, Widzewa, tylko np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?
Myślę że dobry przykład to GKS Bełchatów i FC Piotrków, Piotrków dwa razy większy od Bełchatowa a na meczach GKS widoczna często flaga FC Piotrków. W Piotrkowie najwyżej klub jest w IV lidze.
Blue Old Boy

Post autor: Blue Old Boy »

andrzejkoo pisze:
zubri pisze:
A ja mam takie pytanie czy jest jakiś klub w niższych ligach który ma FC w większym od siebie mieście. Nie mówię tu o przypadkach typu FC Warszawa, Widzewa, tylko np. klub z miejscowości X mającej 20 tys. mieszkańców ma FC w miejscowości Y 60 tys. mieszkańców bo w mieście Y nie ma klubu piłkarskiego?
Myślę że dobry przykład to GKS Bełchatów i FC Piotrków, Piotrków dwa razy większy od Bełchatowa a na meczach GKS widoczna często flaga FC Piotrków. W Piotrkowie najwyżej klub jest w IV lidze.
Dobrym przykładem jest też Rybnik, za czasów gry w ekstraklasie Odry Wodzisław
FC Rybnik to wtedy jeden z ich najliczniejszych FC, a Wodzisław to 50tys ludzi, przy 140 Rybnika
Manieks

Post autor: Manieks »

Panowie mógłby ktoś przybylizyc postac Bosmana z Legii ?
mr_who

Post autor: mr_who »

dlaczego Zagłębie Sosnowiec używa biało-czarnych barw?
Obrazek

Obrazek
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

Manieks pisze:Panowie mógłby ktoś przybylizyc postac Bosmana z Legii ?
Tu jest temat na tego typu pytania:
http://forum.kibice.net/viewtopic.php?f ... ni#p975896
imperium2015
Kontakt:

Post autor: imperium2015 »

Pytanie do kogoś z BKSu.
Czemu na tej fladze orzeł jest bez korony?
http://www.kartofliska.pl/newsy/legiapo ... e/0001.jpg
fan79

Post autor: fan79 »

mr_who pisze:dlaczego Zagłębie Sosnowiec używa biało-czarnych barw?
Obrazek

Obrazek
To są kibicowskie barwy Zagłębia.
wyjazdowicz

Post autor: wyjazdowicz »

kiedyś jak rozwiązano Zagłębie i przez kilka lat nie było klubu (92-95) to wtedy powstało min hasło "Wiara która przetrwała", a kibice uznali barwy biało-czarne za barwy kibicowskie. Obecnie chyba już nie ale w ubiegłych latach było sporo gadżetów w takiej kolorystyce na Ludowym
Garnek

Post autor: Garnek »

Piotrków T. jest większy od Bełchatowa, ale na pewno nie dwa razy.
Bartekkibic

Post autor: Bartekkibic »

wyjazdowicz pisze:kiedyś jak rozwiązano Zagłębie i przez kilka lat nie było klubu (92-95) to wtedy powstało min hasło "Wiara która przetrwała", a kibice uznali barwy biało-czarne za barwy kibicowskie. Obecnie chyba już nie ale w ubiegłych latach było sporo gadżetów w takiej kolorystyce na Ludowym
Nie zgadzam się z tym - miałem okazję widzieć ekipę Zagłębia przed rozwiązaniem (jakoś końcem lat 80-tych) i już wtedy sporo z nich nosiło biało-czarne barwy.
B&K

Post autor: B&K »

Bartekkibic pisze:
wyjazdowicz pisze:kiedyś jak rozwiązano Zagłębie i przez kilka lat nie było klubu (92-95) to wtedy powstało min hasło "Wiara która przetrwała", a kibice uznali barwy biało-czarne za barwy kibicowskie. Obecnie chyba już nie ale w ubiegłych latach było sporo gadżetów w takiej kolorystyce na Ludowym
Nie zgadzam się z tym - miałem okazję widzieć ekipę Zagłębia przed rozwiązaniem (jakoś końcem lat 80-tych) i już wtedy sporo z nich nosiło biało-czarne barwy.
Te barwy wymyślili,żeby odróżniać się od innych ekip,które miały w barwach czerwony,zielony i biały.
wyjazdowicz

Post autor: wyjazdowicz »

tak przewinął mi kiedyś jeden fanatyk Zagłębia. Najlepiej w obliczu niejasności niech sprawę wytłumaczy ktoś z Sosnowca
12345

Post autor: 12345 »

12345 pisze:Trapi mnie flaga Zawiszy "Sahara". To nazwa dzielnicy, grupy?
Podbijam.
Z tego co się dowiedziałem, jest to flaga ekipy z bydgoskich Wyżyn. Wyjaśni ktoś genezę nazwy? Może być pw.
Profesoor.

Post autor: Profesoor. »

Pogoń Siedlce to ekipa pro Legia?
Krzesełko Stadionu

Post autor: Krzesełko Stadionu »

12345 pisze:
12345 pisze:Trapi mnie flaga Zawiszy "Sahara". To nazwa dzielnicy, grupy?
Podbijam.
Z tego co się dowiedziałem, jest to flaga ekipy z bydgoskich Wyżyn. Wyjaśni ktoś genezę nazwy? Może być pw.
Sahara to dawna nazwa osiedla ktore obecnie nazywa sie ,,Zawisza,, i znajduje sie niedaleko stadionu
jestemzbandy

Post autor: jestemzbandy »

Profesoor. pisze:Pogoń Siedlce to ekipa pro Legia?
Tak
hemik

Post autor: hemik »

jakie panujo relacje na linii Legnica-Sosnowiec
Trzęsacz

Post autor: Trzęsacz »

hemik pisze:jakie panujo relacje na linii Legnica-Sosnowiec
Bezpośredniej relacji nie ma, zawsze przynajmniej jedna przesiadka.

http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn? ... crollDir=1
Łódź-Andrzejów

Post autor: Łódź-Andrzejów »

Jak z ochrona w Bydgoszczy ? Skrupulatne sprawdzanie kazdego szczegolu ?
wibrator

Post autor: wibrator »

w których latach powstał ruch kibicowski na Polonii Bydgoszcz a w których na Zawiszy?
I od razu była kosa czy jakoś to się zmieniało?
Krzesełko Stadionu

Post autor: Krzesełko Stadionu »

wibrator pisze:w których latach powstał ruch kibicowski na Polonii Bydgoszcz a w których na Zawiszy?
I od razu była kosa czy jakoś to się zmieniało?
Polonia -
Moim zdaniem, na poczatek lat osiemdziesiatych mozna datowac inauguracje ruchu szalikowego wsród kibiców BKs-u. O kibolach Polonii z lat 1981-1984niewiele konkretów moge napisac. Byli ono slabo zorganizowani, brakowalo elementów przywódczych i dominujacych. To powodowalo, ze choc Polonisci bardzo efektownie prezentowali sie na wlasnych smieciach - pamietne flagi na kijach, którymi zalany byl sektor na srodku drugiej prostej - to nie bylo ich widac podczas meczów wyjazdowych zuzlowców z czarnym gryfem na plastronie. Nie wchodzili w zadne uklady z zuzlowymi kibicami innych klubów.
Zawisza-
Historia kibiców Zawiszy Bydgoszcz sięga pierwszej połowy lat 70-tych, to właśnie wtedy pojawiły się pierwsze grupy zagorzałych fanatyków. Niektórzy ze starszych kibiców, twierdzą, że przełomowym momentem był mecz z Arką Gdynia. Fani z Gdyni przybyli w sile ok 2 tys., przyodziani w żółto niebieskie barwy, śpiewający piosenki o swoim klubie. To sprawiło, że bydgoscy kibice zaczęli się organizować.

Historia kosy wg Polonistów:
W sierpniu kibice z grodu nad Brda ?przybili piatke? z kibicami ROW-u. Byla to jednak sztama krótko trwala, zakonczona w czerwcu roku nastepnego. Oparta byla na fakcie, ze szalikowcy z Rybnika to nic innego jak filia fanów Górnika Zabrze, którzy jak wiadomo maja zgode z kibicami Zawiszy Bydgoszcz. Do zgody doszlo na bazie faktu, ze w roku 1987 kibole Polonii zyli z WKS-owcami na spokojnej stopie.
Inna rzecz , ze swoje trzy grosze w sprawy miedzy Polonia a ROW-em wrzucili zuzlowi kibice Zawiszy / tak, tak - tacy równiez sa w naszym miescie /, czyli tacy którzy nosza szalik WKS-u, a czesciej ich mozna spotkac na zawodach zuzlowych niz na meczu pilkarskim druzyny z ul. Gdanskiej
W roku 1988 szalikowcy Polonii wspomagali leszczynskich podczas ich wyjazdu do Zielonej Góry, czestochowskich we Wroclawiu i Lublinie. W roku tym, jak wspomnialem, zaostrzyly sie stosunki z pilkarskimi kibicami Zawiszy. Czesc "mlodych gniewnych" ze Sportowej otaczaly radykalne poglady w zwiazku z czym ciagle namawiano do wzniecenia niecheci do WKS-owców, do prowokowania do burd z nimi, min. sposobem na to bylo wyspiewywanie nazw klubów, z którymi szalikowcy Wojskowych mieli "kose

źródła :
http://www.zawiszafans.com/historia
http://www.bks1920.webd.pl/php/readarti ... ticle_id=6
flash

Post autor: flash »

Cy "mocno opalony" ochroniarz na Lechu Poznań pracuje przy przeszukaniu kibiców gości z powodu:
a) prowokacji policyjnej (żeby ludzie awanturowali się przed wejściem)
b) to znak naszych czasów i będzie ciapatych ochroniarzy coraz więcej
c) to jednorazowy incydent
daniKSC

Post autor: daniKSC »

flash pisze:Cy "mocno opalony" ochroniarz na Lechu Poznań pracuje przy przeszukaniu kibiców gości z powodu:
nie bardzo rozumiem do kogo to pytanie?
mysle że ludzie odpowiedzialni za ochrone na Lechu tutaj nie wchodzą...
mokry_john

Post autor: mokry_john »

dlaczego ROW Rybnik zawsze rozgrywa swoje mecze w piątki ?
bort14

Post autor: bort14 »

Wszyscy kibice ROW-u jezdza do Zabrza na Roosvelta czy jest takze czesc ekipy udzielajaca sie wylacznie kibicowsko przy Gliwickiej i nigdy nie bedaca na meczu Gornika?
Oczywiscie chodzi mi o sytuacje przed budowa nowego stadionu, ktory jest obecnie ograniczony ilosciowo.
Jak dla mnie jest, to naciagana sytuacja, a sztama utrzymywana na pokaz.
Kibice KSG twierdza, ze ROW jest oddzielna ekipa i maja z nimi sztame.Majac sztame jest, to najprostsza wymowka o bezproblemowym i regularnym pojawianiu sie na trybunach stadionu w Zabrzu.
Smieszny paradoks, ale mniej wiecej tak ta sprawa wyglada od srodka, gdy przyjrzy sie jej dokladnie.
Jako kibice ROWu oficjalnie nie odniesli sie do sytuacji straty dwoch swoich najwazniejszych flag co jest bardzo zastanawiajace, a wyreczyly ich tutaj posty Gksu i Ksg.
Wiadomo ze ekipa ROWu bez wsparcia Ksg nie odbiega zbytnio poziomem hooliganskim od klubow grajacych w nizszych ligach na Gornym Slasku.
jms

Post autor: jms »

Zarejestrowałeś sie tu tylko po to żeby zadać te pytanie? Jeśli tak to polecam lekture tego forum, gdzie wielokrotnie osoby z ROW Rybnik tłumaczyły tą sytuację, mi sie tego nie chce szukać, ale jeśli masz czas by rejestrować się to także znajdziesz go by poszukać odpowiedzi na Twoje pytanie

PS. i nie doszukiwałbym się tutaj żadnych paradoksów w tej sytuacji, ba, paradoksem jakimś to może być nazwanie przez Ciebie słowem "WYMÓWKA" tejże zgody wg Ciebie utrzymywanej na pokaz.

Post autor: *** »

daniKSC pisze:
flash pisze:Cy "mocno opalony" ochroniarz na Lechu Poznań pracuje przy przeszukaniu kibiców gości z powodu:
nie bardzo rozumiem do kogo to pytanie?
mysle że ludzie odpowiedzialni za ochrone na Lechu tutaj nie wchodzą...
dobry żart :)
white88

Post autor: white88 »

Był kiedykolwiek taki mecz, że FC ekipy gospodarzy przyjechał wspierać ich w większej liczbie niż było samych gospodarzy? Chodzi mi o mecz u siebie, nie na wyjeździe np. ekipa "x" ma FC ekipy "y", ekipy "x" jest w młynie 100 osób, a FC przyjeżdza w sile np. 150 osob. Zdarzyło się kiedyś takie coś?
ODPOWIEDZ