Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Cracovia na Azorach
http://www.picshot.pl/public/view/380304
http://www.picshot.pl/public/view/380304
-
Troublemaker
Za takie osiedle w moim mniemaniu mozna uznać Kurdwanów.sadecki goral pisze:opisze ktos osiedla gdzie obecnie trwa najwieksza walka o wplywy miedzy Cracovia a Wisła? osiedle starc gdzie sily sa w miare wyrownane
A co tam było takiego o azorach, w tym tvnowskim wytworze ?gnuj pisze: Jak byliście pewni siebie na AZ cała Polska mogła zobaczyć w Superwizjerze.
przecież sami chcieliście przerzucić osiedle wspomagając się ludźmi z zewnątrz, więc po co ten lament że was Wisła ukróciła podobną sztuczką?a z azorów nikt nie robi nie wiadomo czego, temat był wałkowany na forum.dratwa06 pisze:Pisze tutaj o Azorach,a nie PB,więc nie wiem skąd u twoich kolegów taka euforia,że wszystko na tym osiedlu wróciło do normy skoro też tam nie macie ekipy do bicia.
Rozumiem,że skoro tvn nie pokazywał wizyt Azorów na PB to pisanie o tym to czysta propaganda;)
Jak duze jest wogole to osiedle azory?
Spore.W czasach świetności potrafili się na mecz zebrać w liczbie do 100 osób plus pewnie kilka razy więcej, osób sympatyzujących.
-
prokocimksc
Sęk w tym,że Wisła utrwala pewne mity w internecie i pewne rzeczy trzeba prostować właśnie w sposób pokazywania nagrań nawet z kurewskiego TVNu. Gdybym nie był z Krakowa i nie znał sytuacji to najprawdopodobniej myślałbym,że:
1) Tylko Cracovia walczy ze sprzętem i tylko w ogromnej przewadze liczebnej np. 10 - 1. Myślę,że cały reportaż pokazuje dość dobrze,że słynie raczej z tego Wisła.
2) Kibice Cracovii to banda przećpanych szczurków podczas gdy Wisła to sami postawni jegomoście walczący z rycerskim honorem.
3) Jeśli osiedle Cracovii staje się wiślackie to następuje zmiana pokoleń, natomiast kiedy osiedle Wisły przechodzi na Pasy to przekręcają się za hajs.
4) Azory były terroryzowane przez JG ze wszystkich części Krakowa podczas gdy trójkolorowi sportowcy z tego miasta walczyli samodzielnie (wcale nie wspomagał ich Prądnik Biały)
5) Cracovia ma nieustanny regres podczas gdy Wisła kwitnie w całym mieście (gdzieś jeden gamoń wspominał,że są nawet na Prokocimiu!)
6) Od kilku lat Cracovia nie ma młodych i walczą sami goście po 40 lat podczas gdy Wisła przejmuje już nawet przedszkola.
Klimat Krakowa jest specyficzny i nic tak nie wkurwia jak ktoś w tak perfidny sposób próbuje podkolorować rzeczywistość i jechać na propagandzie. Najlepiej wziąć sobie hotel na weekend i pośmigać po osiedlach, wtedy można ocenić jak to wygląda.
Co do Azorów: Jesteśmy tam cały czas aktywni chociaż parę osób zostało powiniętych.
1) Tylko Cracovia walczy ze sprzętem i tylko w ogromnej przewadze liczebnej np. 10 - 1. Myślę,że cały reportaż pokazuje dość dobrze,że słynie raczej z tego Wisła.
2) Kibice Cracovii to banda przećpanych szczurków podczas gdy Wisła to sami postawni jegomoście walczący z rycerskim honorem.
3) Jeśli osiedle Cracovii staje się wiślackie to następuje zmiana pokoleń, natomiast kiedy osiedle Wisły przechodzi na Pasy to przekręcają się za hajs.
4) Azory były terroryzowane przez JG ze wszystkich części Krakowa podczas gdy trójkolorowi sportowcy z tego miasta walczyli samodzielnie (wcale nie wspomagał ich Prądnik Biały)
5) Cracovia ma nieustanny regres podczas gdy Wisła kwitnie w całym mieście (gdzieś jeden gamoń wspominał,że są nawet na Prokocimiu!)
6) Od kilku lat Cracovia nie ma młodych i walczą sami goście po 40 lat podczas gdy Wisła przejmuje już nawet przedszkola.
Klimat Krakowa jest specyficzny i nic tak nie wkurwia jak ktoś w tak perfidny sposób próbuje podkolorować rzeczywistość i jechać na propagandzie. Najlepiej wziąć sobie hotel na weekend i pośmigać po osiedlach, wtedy można ocenić jak to wygląda.
Co do Azorów: Jesteśmy tam cały czas aktywni chociaż parę osób zostało powiniętych.
To był bardziej fart niż farsa.Wpadnij pod gniazdo na następnym meczu , na pewno koledzy wykorzystają twoje zdolności
-
DOLNOSLAZAK
Tak po prawdzie to klimat Krakowa jest specyficzny, nowości tym stwierdzeniem nie odkryje wiem.
Ale kiedyś opierało się to na czystym fanatyźmie, teraz jest to przemieszane z interesami.
Kiedyś jak dorwali Wiślaka to krojenie barw, kop w d*** lub kazali mu szczekać, obecnie każdy widzi co się dzieje.
I to nie dotyczy tylko Krakowa....
Przerzuty? są po jednej jak i drugiej stronie, z tym że Ci z Cracovii są jakby bardziej medialni.
Mam pytanie, czy kibice Garbarni mieli kiedyś okres, kiedy stanowili jakąś w miarę ogarniętą ekipe?
Ale kiedyś opierało się to na czystym fanatyźmie, teraz jest to przemieszane z interesami.
Kiedyś jak dorwali Wiślaka to krojenie barw, kop w d*** lub kazali mu szczekać, obecnie każdy widzi co się dzieje.
I to nie dotyczy tylko Krakowa....
Przerzuty? są po jednej jak i drugiej stronie, z tym że Ci z Cracovii są jakby bardziej medialni.
Mam pytanie, czy kibice Garbarni mieli kiedyś okres, kiedy stanowili jakąś w miarę ogarniętą ekipe?
gnoju czemu nie napiszesz wprost,że chłop się po po prostu zesrał ze strachu na myśl o tym ,że kierowca ma sprzęt pod siedzeniem, po tym jak zauważył ,że nikt za nim nie wybiegł, bo bagażnik się zaciął,a drugie auto dopiero parkowało.
robotopo myślę że powinienes przeprowadzić warsztaty dla swoich kolegów z trybun jak się poslugiwać sprzętem, pomogłoby to paru osobom uniknąc ran a paru wyroków
posmiać się można było wtedy
posmiać się można było wtedy
W takim razie w Krakowie wszyscy się wszystkich boją nawzajem
haha no tak, lepiej zostać pociętym niż dostać przekope.a tak się jedzie po tym Krakowie.
Skonczcie juz. Jak ktos napisal zycie to nie gra komputerowa, gdzie na chlodno i powoli mozna sobie cos rozplanowac i wykonac bez zadnych niespodzianek.
Kazda akcja jest inna a ci ktorzy tu rozkminiaja czy powinien zostac pociety, to sie zachowujecie jak ku*** jakies jury, jeszcze noty zacznijcie przyznawac za brak pociecia po sciegnach i dwa minusowe za brak zdecydowania. Najlepiej napiszcie do urzedu kontroli jakosci akcji chuliganskich, moze jeszcze jakas kare WSH dostanie.
Szukalem ostatnio tematu z forum TWSD jak Cygan opisywal akcje w Krakowie ze swoich czasow, ale nigdzie nie moglem znalezc. Ma ktos jakies namiary na to? Albo na dysku zapisane i chcialby mu sie wrzucic? Kawal ciekawej lektury to jest.
Kazda akcja jest inna a ci ktorzy tu rozkminiaja czy powinien zostac pociety, to sie zachowujecie jak ku*** jakies jury, jeszcze noty zacznijcie przyznawac za brak pociecia po sciegnach i dwa minusowe za brak zdecydowania. Najlepiej napiszcie do urzedu kontroli jakosci akcji chuliganskich, moze jeszcze jakas kare WSH dostanie.
Szukalem ostatnio tematu z forum TWSD jak Cygan opisywal akcje w Krakowie ze swoich czasow, ale nigdzie nie moglem znalezc. Ma ktos jakies namiary na to? Albo na dysku zapisane i chcialby mu sie wrzucic? Kawal ciekawej lektury to jest.
Cygan miał tu całkiem niedawno swoje pięć minut w czasie których chciał zdetronizować legendarnego Organiste ,który działał na tym forum w latach jego swietności;)
chyba jednak jakiś "progres" zaliczyli bo 10 lat temu Twoi starsi koledzy pisali na kibice.net, że Cracovii prawie wcale w Krakowie nie ma
-
CzupACABra1906
gnuj pisze:Bez napinki, chcę po prostu dowiedzieć się jak to wygląda z waszej perspektywy. Przyjmijmy okres dajmy na to 10 lat. Gdzie twoim zdaniem Cracovia jest obecnie mocniejsza niż była w 2003 roku? Które osiedle w ciągu tych 10 lat zaliczyło progres, że z czystym sumieniem możesz powiedzieć "u nich to się ruszyło". Ja tak sobie wymieniam w pamięci wasze bastiony i przy każdym mogę stwierdzić, że w 2003 roku byliście tam aktywniejsi, mieliście lepszą bandę itp.prokocimksc pisze: 5) Cracovia ma nieustanny regres podczas gdy Wisła kwitnie w całym mieście (gdzieś jeden gamoń wspominał,że są nawet na Prokocimiu!)
Dokadnie, na tą chwilę też nie potrafię wskazać osiedla, które np od 2003 roku zaliczyło progres kibicowski (mowa o osiedlach Cracovii, które są mi znane).
Grubo Cię poniosło, albo twoją pamięćRycho pisze:chyba jednak jakiś "progres" zaliczyli bo 10 lat temu Twoi starsi koledzy pisali na kibice.net, że Cracovii prawie wcale w Krakowie nie ma
Które osiedla na przestrzeni ostatnich 10-ciu lat urosły w siłę a które doświadczyło regresu ( po obu stronach ) ?
Faktycznie musisz być z Bahama skoro każesz nam słuchać swojego kolegi,która wrzuca w tym temacie wg. ciebie propagandowe filmiki z tvn:)
A post Super_Mario przeczytajcie sobie jeszcze raz,powoli i ze zrozumieniem(?), równocześnie przestając myśleć(?) o maczetach i innym sprzęcie,którego naoglądaliście się na tych filmikach.
A post Super_Mario przeczytajcie sobie jeszcze raz,powoli i ze zrozumieniem(?), równocześnie przestając myśleć(?) o maczetach i innym sprzęcie,którego naoglądaliście się na tych filmikach.
Szczególnie Sabra bał się ich jak ognia.
-
Orange&Mango
Śp. Tomek z tego co dało się przeczytać usłyszeć itd sam nie był święty. Więc raczej nie powinno dziwić to że się do niego dobrali.Sam robił akcje nie w pojedynkę więc nic dziwnego że i na niego przyszła pora.Jak to mówią kto mieczem wojuje od miecza ginie to akurat w tym przypadku ma całkowite pokrycie.A gadanie że się wycofał itd to jest śmiech na sali.Mam pytanie o T.Bo chyba z tego co wiadomo to on właśnie się wycofał całkowicie i dlatego ma spokój może ktoś potwierdzić?
-
WhiteStarPower
Buaha. Mi się zapamiętało to raczej odwrotnie, że pasiasci pisali, że Wisły nie ma w Krk jako ze to byl szczyt mody na cracovie w miescie, chyba tez lata swietnosci JG i innych grup. Jako Wiślak prędzej bym kupił, ze wtedy Pasy mialy jakas przewage a teraz nie ma tematu nawet.Rycho pisze:chyba jednak jakiś "progres" zaliczyli bo 10 lat temu Twoi starsi koledzy pisali na kibice.net, że Cracovii prawie wcale w Krakowie nie ma
To jest właśnie typowe tłumaczenie cracovii - emigracja, policja, chuligani za kratami a teraz doszedl monitoring ;) Ten fragment by swietnie pasował do "Świata wg. Cracovii". TO jakby pilkarze sie tlumaczyli ze przegrali bo murawa byla sliska, wial silny wiatr i padał deszcz pomiajajc fakt ze przeciwnik gra na takich samych zasadach. w koncu Wiślacy nie sa rejestrowani na monitoringach, 6 zmysł.prokocimksc pisze:90 % naszych osiedli utrzymuje stałą dobrą formę ale wiadomo jak to jest w Krakowie: powinięcia, emigracja,rodzina itd. Nie idzie codziennie robić wjazdów na wszystkie osiedla, 10 lat temu nie istniało coś takiego jak monitoring a jeśli już był to chyba tylko na rynku głównym więc istniała większa możliwość dokonywania akcji. Obecnie skupieni jesteśmy na konkretnych akcjach z odgórnie założonym efektem - nie liczę tu oczywiście osiedlowych spontantów. Jak dobrze wiesz bardzo dużo ludzi z JG ogląda świat zza krat i nauczeni doświadczeniem wyciągamy wnioski z naszych potyczek. Poza tym policja w Krakowie w sposób specyficzny prowadzi tzw. walkę z chuliganami i trzeba się dostosować do obecnych czasów.
btw ktos o tym wspominał - wrzucam dla tych co nie znaja, tekst ma faktycznie chyba ponad 10 lat. http://forum.hutnik.krakow.pl/viewtopic ... 1ee5941bac
-
WISŁA NOWA HUTA
A czy to nie na prokocimiu swego czasu młodzi sprzedali starych? Chyba nawet w gazetach o tym pisano. Prawda czy farmazon?
na rozluznienie skolatanych nerwow panowie nethoolsi
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1 ... a-material GWIAZDA DAWIDA TO NASZ ZNAK.....
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1 ... a-material GWIAZDA DAWIDA TO NASZ ZNAK.....
https://www.google.es/search?q=kazimier ... B257%3B160 predzej tu bym sie tej gwiazdy spodziewal
-
WISŁA NOWA HUTA
shanti na ratunek hehehe.
tu masz gwiazde betlejemska http://tomasz.rozek.salon24.pl/15796,me ... -i-gwiazda
a poza tym hmm Jezus tez byl Zydem
Czy w Krakowie można się zapisać "z ulicy" np. Nastolatek(poprostu jestem kibicem Wisły i chcę potrenować) na jakieś sztuki walki. Chodzi mi o popularne hasło "trenuj sporty walki" jak to jest w praktyce. I jak w przypadku Cracovii, czy istnieją jakieś sekcje dla zwykłych kibiców czy tylko dla "sportowców".
P.S. Jestem ciekawy, bo nie jestem z Krakowa, mam neutralny stosunek do obu ekip.
P.S. Jestem ciekawy, bo nie jestem z Krakowa, mam neutralny stosunek do obu ekip.
napisalem ze to na rozluznienie co sie tak spinasz ja pie......protektormalopolska pisze:shanti kolejny twój post pokazuje że afery koperkowe i przeszukiwanie internetu w celu znalezienia fotek to twój cel życiowy. Twoje umiejetności detyktywistyczne rozwijają się na tym forum błyskawicznie a sztuka dedukcji jest godna Sherlocka Holmsa.
Łap bo nie zaszniesz dzisiaj.
Henryk Tomasz Reyman (ur. 28 lipca 1897 Kraków, zm. 11 kwietnia 1963 tamże)[1] – piłkarz (środkowy napastnik), działacz sportowy, podpułkownik Wojska Polskiego. Ukończył III Gimnazjum im. Sobieskiego w Krakowie[2]. Walczył w I wojnie światowej, wojnie polsko-bolszewickiej, w czasie powstań śląskich, uczestnik kampanii wrześniowej, ranny w bitwie nad Bzurą. Tuż przed drugą wojną światową i w czasie wojny obronnej 1939 roku dowódca I batalionu 37. pułku piechoty z Kutna. W latach 1910-1933 występował w Wiśle Kraków, w barwach której w latach 1927-34 grając w lidze zdobył 109 goli.
-
WISŁA NOWA HUTA
Ponawiam pytanie: czy to prawda,że młodzi z prokocimia swego czasu r******** się i sprzedali swoich starszych kolegów z osiedla? shanti może znasz na to pytanie odpowiedź?
Wiesz, ja nie wiem jak wygladala Gwiazda Betlejemska. Nie bylem, nie widzialem, nie gadam.shanti pisze:tu masz gwiazde betlejemska http://tomasz.rozek.salon24.pl/15796,me ... -i-gwiazda
Wiem natomiast co oznacza gwiazda i krzyz na grobowcu. Ty natomiast wolisz "na rozluznienie" sie spinac o cos co mozesz w google sprawdzic w 10 sekund.
prokocim ma trochę racji ,że sporo osób odpuszcza . Ale z 2 strony też są takie przypadki
O faktach a nie o mitach. A te wasze historyjki to typowo mity, w dodatku takie ktore sie same obalaja.
-
CzupACABra1906
Nie było takiego mitu, bo nikt na siłę nie próbował robić z Naszej ekipy ponoć jedynej na świecie z której nikt się nie rozjebał - czego nie można powiedzieć o Was, zawsze na siłę próbowaliście z siebie robić sztywnych chłopaków, a każdy ogarnięty gość wie, że nie ma ekipy bez tego typu kwiatków - ku*** znajdzie się wszędzie.

Zadaliśmy sobie pytanie, na którym stadionie w Krakowie jest więcej tzw. "kibiców sukcesu", bo mieliśmy co do tego pewne przypuszczenia. Na zrzucie ekranu poniżej są frekwencje na Wiśle i sąsiadki od sezonu 1995/96 do obecnego.
- na żółto zaznaczyliśmy sezony, w których widać wyraźnie, że wynik piłkarski przyczynił się do wzrostu frekwencji na stadionie.
- na zielono sezony, w których frekwencja utrzymywała się pomimo gorszych wyników sportowych
Oczywiście są też inne czynniki wpływające na frekwencję, wśród nich jedna z istotniejszych to ceny biletów, tego jednak nie analizowaliśmy bo po prostu nie mamy aż tak szczegółowych informacji z ostatnich 18 lat.
To co rzuca się w oczy najbardziej, to pięciokrotny wzrost roczny oraz DZIESIĘCIOKROTNY wzrost publiczności na sąsiadki po wejściu sponsora w przeciągu 3 sezonów, przy zaledwie dwukrotnym podobnym zjawisku na Wiśle.
W czerwonej ramce inna bardzo ważna sprawa. Sezon 2009/10, który wyraźnie pokazał charakter obu ekip. Zwłaszcza Sosnowiec, gdzie jeździło nas 4 razy więcej (a uwzględniając mecz pucharowy z Levadią średnia wyszłaby 5 razy wyższa!).
Przypomnij mi, jaką mieliście frekwencje w III lidze?