Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

nrth

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: nrth »

Jakie uwielbienie, dla kogo zaprezentowaliśmy na SS na meczu z Unią?
iparts.pl
CzupACABra1906

Post autor: CzupACABra1906 »

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, tyle jak dla mnie na temat Stoków. Wy będziecie swoje, a my swoje. W tego typu tematach powinien panować obiektywizm, bo po co gościowi np. z Bydgoszczy info, które nie pokrywa się z rzeczywistością?

Co do tematu domniemanego przerzuta - nie jestem osobą upoważnioną, ani na tyle kumatą by się do tego odnosić, a wiedzę na temat tej osoby mam żadną.

Mówisz, że na Stokach Hutnik ma ekipe "H", ale mimo to Wisła ma całkiem nie złe grafy i napisy. Pytanie - czy tolerujecie ich tam, czy jednak nie jest tak kolorowo jak piszesz. Widzisz odpowiedziałem Ci na tej samej zasadzie - osoby na Azorach, które wróciły na osiedle mają inne priorytety niż pisanie po ścianach, gdzie i tak za 1-2 dni wbije XXX-lecia, popisze osiedle i będzie puszczało fame, że to Cracovia Azory. Poza tym napisałem, że osiedle "wraca" na właściwe tory, a nie że w 100% wróciło - to jest zasadnicza różnica.
Larkson1908

Post autor: Larkson1908 »

Stoki/Wzgórza/Petofiego najmocniejsza ekipa teraz to Hutnik nie ma co pierdolić.
jak to się mówi każda ekipa ma swoje lepsze lata - teraz zdecydowanie Hutnik najlepiej wygląda. były czasy że ze Stoków z Wisłą do Szczecina jechało kilkadziesiąt osób + regualrne delegacje na wyjazdach...teraz jest wymiana pokoleniowa-jest kilku starych ale już mają co innego na głowie i spóścili z tonu. młodziez jest zobaczymy co będzie dalej....
poza tym jak ktoś tu pisał raczej bez ciśnień w tych rejonach jest tzn. większość się zna z widzenia i tak się mijają:)
Hutnicze

Post autor: Hutnicze »

@CzupACABra1906 Niestety z racji różnych stron barykady każdy post jest obciążony subiektywizmem, osoba z Bydgoszczy poczyta Wasze, poczyta nasze i sobie zdanie wyrobi zdanie.
Zauważ, że nie ja twierdzę cokolwiek o Stokach czy Wzgórzach tylko przedmówcy.
Kumam różnicę z Azorami. Po prostu dla mnie cała ta sytuacja jest niezłym szokiem, bo od wczesnych lat 90-tych w moich oczach to osiedle było mega bastionem Wisły, miałem tam parę niemiłych przygód wówczas.

@nrth Dla przerzuta na literę K.
CzupACABra1906

Hutnicze pisze:
@CzupACABra1906 Niestety z racji różnych stron barykady każdy post jest obciążony subiektywizmem, osoba z Bydgoszczy poczyta Wasze, poczyta nasze i sobie zdanie wyrobi zdanie.
Zauważ, że nie ja twierdzę cokolwiek o Stokach czy Wzgórzach tylko przedmówcy.
Kumam różnicę z Azorami. Po prostu dla mnie cała ta sytuacja jest niezłym szokiem, bo od wczesnych lat 90-tych w moich oczach to osiedle było mega bastionem Wisły, miałem tam parę niemiłych przygód wówczas.
i z tą Twoją wypowiedzią się zgodzę.

Sytuacja na Azorach tak jak napisał gnuj będzie się klarowała jeszcze przez kilka ładnych lat, na tą chwilę prognozy są sprzyjające Wiśle z racji kilku osób, ale co się ostatecznie stanie czas pokaże.

Za to ja zapytam, jak teraz wygląda sytuacja na Placu Bohaterów Getta, aż do Matecznego? Swojego czasu znałem dużo konkretnych Wiślaków z tych rejonów, a ostatnio widzę, że poprzestrzelane wrzuty Wisły, napisy Cracovia PDG. W latach 90 ekipa z Placu była dość dobrym składem i spokojnie podejmowała się potyczek chociażby z 3 stroną Ruczaju (Cracovia), stąd moja ciekawość.
nrth

Post autor: nrth »

Hutnicze pisze:
@nrth Dla przerzuta na literę K.
jakie uwielbienie?
ts06

Post autor: ts06 »

Hutnicze pisze: Po prostu dla mnie cała ta sytuacja jest niezłym szokiem, bo od wczesnych lat 90-tych w moich oczach to osiedle było mega bastionem Wisły, miałem tam parę niemiłych przygód wówczas.
Było ale to bardziej w czasach ogólnie słabych dla nas.Na mecze łazili zwartą ekipą, grubo kilkadziesiąt osób, czasami nawet siedzieli z boku a raz to chyba nawet na sektorze przyjezdnych;)
Ale ten bastion już dawno zaczął się sypać ,pierwsza fala przerzutów to już chyba na początku lat 2000 się pojawiła, potem jakieś konflikty wewnątrz osiedla, co wykorzystały kilka lat temu Pasy.
Jak teraz to nie wiem ale jeśli faktycznie wszystko wraca na właściwe tory to jednak chłopaki mogli by się bardziej na murach postarać, bo jest tam sporo obraźliwych tekstów na nas i niektóre dość długo bywają/bywały nienaruszone.
A o mury trza dbać co pokazują praktycznie wszystkie wiślackie osiedla.
Tutaj na prawdę szacun bo od wielu lat chłopaki odwalają olbrzymią robotę a szczególnie teraz gdzie jest nagonka na graficiarzy, nie jest to proste.
Hutnicze

Post autor: Hutnicze »

@nrth: wokalne. Wyrażane pieśnią.
CzupACABra1906

Masz racje osiedla powinny być w barwach klubowych bez wątpienia, ale tak jak wcześniej napisałem na Azorach są troszeczkę inne priorytety na tą chwilę z racji sytuacji. Poza tym zauważ, że napisy Wisły się pojawiają tylko tam jest ostry front i długo nie wytrzymują - i w drugą stronę taka sama sytuacja. Jeżeli wszystko będzie szło w tym kierunku co aktualnie idzie to i grafy na Azorach się pojawią - myślę, że temat tego osiedla najlepiej zostawić w spokoju i poczekać aż sytuacja wreszcie jasno się wykrystalizuje - pamiętajmy nie tylko kibice to forum czytają.
pytong

Post autor: pytong »

Nie można czekać trzeba dzialac. Osiedle musi wrocic do korzeni.
CzupACABra1906

do usuniecia
lllllllllll

Post autor: lllllllllll »

Ciekawi mnie, czy po tym wszystkim znajdzie się jeszcze osiedle w Krakowie, które się przerzuci, bo Azory pokazały, że to już nie taka prosta i fajna sprawa jak w latach 90-dziesiątych.

Kto wie... Jest ktoś z PA kto obiektywnie opisze to osiedle na dzień dzisiejszy?
cpc88

Post autor: cpc88 »

Przy Arce od dawna było za Cracovią. Na dzień dzisiejszy dużo się na tym osiedlu zmieniło za sprawą dwóch pobliskich osiedli ( Kazimierzowskie&Jagiellońskie ).

Post autor: *** »

Dawniej to na Azory strach było wejść nie mówiąc o jakiejś Cracovii, mimo że w latach 90' 2000 mogła sobie na wiele pozwolić.Gwiazda przerzutów z Azorów stoi sobie w koszulce AW pod szkołą zamiast w klasie na lekcjach więc sam masz czarno na białym co się na przestrzeni lat z tym osiedlem podziało.Cracovii oczywiście na rękę było wykorzystać sytuację na tym osiedlu, kręcić farmazon na starej jej sławie.Wisła i tak na to nie pozwoliła a wiele jej innych regionów urosło w siłę co się widocznie przekłada na sytuację mieście.
xwd

Post autor: xwd »

Mógłby ktoś opisać jak wygląda na dzień dzisiejszy w Kobierzynie,Skotnikach,na Starym Prokocimiu i osiedlu Cegielniana?
Pozdrawiam
first2005

Post autor: first2005 »

Najpierw tniecie swoich a później wielkie płacze :)
HaKaeS

Post autor: HaKaeS »

WNH1906 pisze:Między Stokami i Petofiego nie ma napiętej sytuacji ze względu na spore znajomości między kibicami, sytuacja ma się podobnie też na linii Dolne Wzgórza-Stoki.
Jeżeli chodzi o sytuacje na Stokach i proporcje 75% Wisła 25% Hutnik to można się z tym chyba zgodzić, aczkolwiek nie wiem czy niektórzy mylnie nie podciągają pod Stoki właśnie Dolnych Wzgórz.
Pozwoliłem sobie machnąć w Paincie małą mapkę żeby naświetlić sytuacje, ze względów marginalnej obecności (chociaż zobaczymy co z tego wyjdzie za kilka lat) nie umieściłem na terenie Wzgórz Wisły, nie ma też dokładności co do bloku, jest to tylko poglądowy rozkład sił na tym terenie.
http://i41.tinypic.com/aaj5lf.png
Czerwony - Wisła
Niebieski - Hutnik
Różowy - Pasy :)

Na ostnim meczu Wisły II z Hutnikiem pojawiło się płótno Petofiego (chyba debiut, ale nie jestem pewny):
http://legionisci.com/zdjecia2/2013/1381731990.jpg
Tak debiut. Co do mapki to trzeba przyznać ze tak to mniej więcej wygląda na tą chwile.
CzupACABra1906

xwd pisze:Mógłby ktoś opisać jak wygląda na dzień dzisiejszy w Kobierzynie,Skotnikach,na Starym Prokocimiu i osiedlu Cegielniana?
Pozdrawiam
Kobierzyn, Skotniki, Cegielniana niepodważalnie Wisła. Dużo młodzieży.
sadecki goral

Post autor: sadecki goral »

o bastionah juz wiemy to teraz moze ktos powie, na jakich osiedlach obecnie trwa najwieksza rywalizacja i sa najbardziej podzielone miedzy ekipami, takie miejsca ostrej rywalizacji
WiślakBSNT

Post autor: WiślakBSNT »

CzupACABra1906 pisze:
xwd pisze:Mógłby ktoś opisać jak wygląda na dzień dzisiejszy w Kobierzynie,Skotnikach,na Starym Prokocimiu i osiedlu Cegielniana?
Pozdrawiam
Prokocim stary - Wisła ma niewielką ale dobrą ekipę, ale wiadomo, nikt tam nie lata w barwach Wisły, KSC z tego osiedla raczej razem z Prokocimiem trzymają niż osobno działają.
pytong

Post autor: pytong »

Tonacy brzytwy sie chwyta...
korban

Post autor: korban »

WiślakBSNT pisze:
CzupACABra1906 pisze:
Pozdrawiam
Prokocim stary - Wisła ma niewielką ale dobrą ekipę, ale wiadomo, nikt tam nie lata w barwach Wisły, KSC z tego osiedla raczej razem z Prokocimiem trzymają niż osobno działają.

Prokocim stary-dobra ekipa Wisły?? Kompletna bzdura.
pomidor12

Post autor: pomidor12 »

Stary Prokocim między jakimi ulicami się znajduje? Czy Cracovia ma jakieś swoje rdzenne osiedla, dzielnice, które zawsze kibicowały pasiastym?
WISŁA NOWA HUTA

Post autor: WISŁA NOWA HUTA »

Cały Prokocim= Cracovia. Bez dwóch zdań
Davey777

Post autor: Davey777 »

Mógłby ktoś opisać jak obecnie wygląda sytuacja na Podgórzu, chodzi mi o rejony od Matecznego, Korone do Boh. Getta
Hutnik_Pany

Post autor: Hutnik_Pany »

Jako ze temat Wzgorz i Stokow byl szeroko poruszony to panom z Cracovii tylko przypomne, a pozostalym kibicom opowiem krotka historie.

Na meczu Hutnik - Cracovia w 2003 roku mlody kibic Hutnika ze Wzgorz wskoczyl na murawe i zabral szalik Arka-Pasy-Lech, ktory bramkarz Marcin Cabaj powiesil sobie na bramce. Oczywiscie za chwile ten szalik zostal spalony. Jakis czas pozniej ten chlopak przerzucil sie na Cracovie, gdzie zostal jak gdyby nigdy nic sie nie stalo przyjety.

Czy haslo "Bog wybacza Cracovia nigdy" mialo kiedykolwiek sens?
xwd

Post autor: xwd »

TKM2013 pisze: ps. ma ktoś czytelną mapę Ruczaju z podziałem na 1, 2, 3 ?
http://pl.tinypic.com/r/2njd6a1/5
Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 »

TKM2013 pisze:Tak dla jasności bo część osób może nie wiedzieć.

Stary Prokocim określa się przede wszystkim tereny i zabudowania istniejącej do 1941 r. wsi, a także osiedle głównie domów jednorodzinnych, budowane od 1974 r.

W szerszym znaczeniu Prokocim to także, położone na wschód, osiedle bloków mieszkalnych Nowy Prokocim.

ps. ma ktoś czytelną mapę Ruczaju z podziałem na 1, 2, 3 ?
http://oi40.tinypic.com/29bel9g.jpg

Ruczaj 1 w kwadracie ulic Lipińskiego,Miłkowskiego,Kobierzynskiej i Grota Roweckiego
Ruczaj 2 Kobierzyńska, Grota, Rostworowskiego
Ruczaj 3 od Rostworowskiego do Zachodniej, od północy ograniczony ul Grota Roweckiego od Południa Kobierzyńska.
Ronnie The Rocket

Post autor: Ronnie The Rocket »

A ja mam takie pytanie. Jak to się stało, że Dębniki to typowo wiślackie osiedle. Patrząc na mapę to są otoczeni przez Cracovię. Z jednej strony Podwawelskie, a za Wisłą(rzeką) Kazimierz i Salwator. Od południowego zachodu Zakrzówek, czyli tereny zielone.
JedziemTam

Post autor: JedziemTam »

Trudno mi Ci Ronnie odpowiedzieć na to pytanie.Ale jeśli już mówimy o jakiś wpływach szukałbym ich na zachodzie tam gdzie Ty widzisz tylko tereny zielone :) Z tego co pamiętam wydaje mi się że kiedyś Debniki jako osiedle byly bardziej wymieszane zaś Dębniki jako dzielica ze zdecydowaną przewagą Wisly.Tak na szybko w robocie bo juz rano zobaczylem ten wpis tylko nie zdązylbym odpisać rozkminiłem że dobry wplyw mogla mieć reforma edukacji gdy malolaty ze zdecydowanie Wislackiego Tynca czy Pychowic ,zaczely naplywac do gimnazjum w Debnikach i zaczeła się organizować wspólnie na mecze ale myśle że tak czy siak w mniejszym czy większym stopniu to osiedle byłoby Wislackie.Tak jak mówie , uważam że wyszedłeś ze złego założenia - Kzm i Salwator nie miały większego wpływu są to osobne osiedla żyjące swoim życiem - nasze szlaki się tak nie przecinają jak właśnie na trasie Debniki - Pychowice - Tyniec czyli wspólne szkoły ulice,przystanki sam wiesz zresztą.. .
jason

Post autor: jason »

po krótce staram się odpisać na pare zadanych wyżej pytań ;)
co do Starego Prokocimia to jedynie jakieś drobne wpływy kibiców Wisły można spotkać w okolicach ulicy Bieżanowskiej prowadzącej na Stary Bieżanów i Złocień. Czym wyżej w głąb osiedla tym bardziej widać pasiasty terror ;) Prokocim Stary/Nowy - Cracovia
Przy Arce- w najbliższym czasie może być ciekawie ... karta odwraca się na stronę Wisły
2PL- Cracovia chodź wyraźny spadek jakości
Podgórze Stare- Wisła uśpiona dużo bardziej działająca Cracovia , wśród młodzieży myślę że spora przewaga KSC
Garnek

Post autor: Garnek »

Czy na Bieżanowie i Bronowicach znajdą się jakieś grupy za Cracovia?
ts06

Post autor: ts06 »

Jeśli już to Bronowice.Oba osiedla, jak większość w Krakowie przeżyły próby przerzucenia ale nie wyszło.Na Bieżanowie dawno temu, udało się sąsiadce przerzucić jednego z głównych ale ku ich zdziwieniu, osiedle się jeszcze bardziej scementowało.
Nowa Huta 1906

Post autor: Nowa Huta 1906 »

Garnek pisze:Czy na Bieżanowie i Bronowicach znajdą się jakieś grupy za Cracovia?

Nie nie znajdą się. Dominacja Wisły.
Loco_Locass

Post autor: Loco_Locass »

Na Getta Zawsze Wisła była zdecydowanie silnielsza niż jednostki Pasów. A na obecną chwilę, robi sie ciekawie bo tak pasiasto to tutaj nigdy nie było.

Post autor: *** »

przecież ta cała pasiasta propaganda na Azorach powstała właśnie dzięki pomocy z zewnątrz, więc z jakiej racji w ogóle oceniasz co może Wisła z tego osiedla?
dratwa06

Post autor: dratwa06 »

Pisze tutaj o Azorach,a nie PB,więc nie wiem skąd u twoich kolegów taka euforia,że wszystko na tym osiedlu wróciło do normy skoro też tam nie macie ekipy do bicia.
dratwa06

Post autor: dratwa06 »

Z jakiej racji?
Bo tam mieszkam;)
sadecki goral

Post autor: sadecki goral »

opisze ktos osiedla gdzie obecnie trwa najwieksza walka o wplywy miedzy Cracovia a Wisła? osiedle starc gdzie sily sa w miare wyrownane
igi28

Post autor: igi28 »

sadecki goral pisze:opisze ktos osiedla gdzie obecnie trwa najwieksza walka o wplywy miedzy Cracovia a Wisła? osiedle starc gdzie sily sa w miare wyrownane
Wystarczy poczytać parę stron wcześniej.
ODPOWIEDZ