Nazwy Sektorów
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Nazwy Sektorów
Prosiłbym,was tutaj o wpisywanie nazw sektorów dopingujących na waszych stadionach np.
ŁKS - Galera
Legia - Żyleta
az do A i B Klasy :)
ŁKS - Galera
Legia - Żyleta
az do A i B Klasy :)
-
Re: Nazwy Sektorów
Odra Opole - Sektor A
Radomiak Radom - Gołębnik
Zagłębie Lubin - Przodek
Polonia Bytom - Olimp
Radomiak Radom - Gołębnik
Zagłębie Lubin - Przodek
Polonia Bytom - Olimp
-
-
Lech - Kocioł
Polonia - Kamienna, Kamyk
Widzew - Zegar
Arka - nie wiem jak teraz ale kiedyś Górka
Polonia - Kamienna, Kamyk
Widzew - Zegar
Arka - nie wiem jak teraz ale kiedyś Górka
-
Olimp to stadion. A tak to na Polonii jest Młyn i Kryta.kolekcjoner84 pisze:Polonia Bytom - Olimp
-
Przepraszam za post pod postem. W Gdyni sektor dopingujący za bramką to nadal Górka, a prosta włączająca się do dopingu to Tory.wyjazdowicz pisze:Arka - nie wiem jak teraz ale kiedyś Górka
-
Piszcie przy okazji genezę co ciekawszych nazw. Na przykład mnie zawsze ciekawiło dlaczego sektor ŁKSu nazywa się Galera?
-
Ponieważ wspierając nasz Klub staramy się z całych sił jak galernicy, stąd nazwa.amf0508 pisze:Piszcie przy okazji genezę co ciekawszych nazw. Na przykład mnie zawsze ciekawiło dlaczego sektor ŁKSu nazywa się Galera?
Wisła- dziesiątka?
k1 pisze:
Dodam tylko dla koelgi MAF, że w "dywanie" część szali była rozpruta na pół, bynajmniej nie po to, żeby zyskać optycznie. Maszyna do szycia nie radziłą sobie ze zszywaniem grubych szali, bo łamały się igły. Te, które nie były zszyte nie były rozpruwane! A jak Cię tak to boli to sobie podziel liczbę, która się paliła na dwa, a nie rzucasz jakieś gorzkie żale.
-
Na temat nazw sektorów/młynów mam pewne przemyślenia, nie wiem czy się ktoś ze mną zgodzi. Podam parę przykładów, może wyjść moja niewiedza lub ogólny chaos ale:
Wisła na starym stadionie miała młyn na prostej w sektorze X (dziesiątce) i tak go nazywali. Dziś stadion jest ten sam ( no nowy ale w tym samym miejscu) i młyn już za bramką więc Wisła jak widzę wyżej (bo nie wiem na stówę) nazywa swoje NOWE miejsce sektor C. Wszystko jasne i logiczne. Jedziemy dalej.
Legia miała swój młyn na Żylecie na prostej. Po latach z jednego sektora zrobiła się cała prosta, OK. Był remont, stadion jest w tym samym miejscu, ale Legia podobnie jak Wisła zmieniła miejsce siedzenia na za bramką. W takim razie sektor młyn na Legii to nie Żyleta tylko dawny łuk od Torwaru, no chyba że jak to mój kumpel kiedyś walnął, stadion Legii obrócili o 90 stopni.
W zasadzie Lech może się pochwalić tym że siedzą na Kotle, przed remontem siedzieli w rogu, ale to się przy większej liczbie w młynie rozrastało na półkole, wiec są w zasadzie cały czas za bramką więc Kocioł w wykonaniu Lecha jest też logiczną starą nazwą.
Lechia na nowym stadionie chciała nazwać trybunę za bramką "Pod zegarem" i całe szczęście tego nie zrobili, bo "Pod Zegarem" to jest trybuna na Traugutta. Żeby było jasne, nikt z nas nie wie czy Lechia nie zagra jeszcze kiedyś na swoim starym stadionie. Podobnie Śląsk, w zasadzie te kluby mają dwa stadiony, więc w wykonaniu Śląska dziwne jest nazywanie trybuny na nowym stadionie, nazwą starego stadionu.
Najzabawniejsze jest jednak, że Arka nazywa miejsce gdzie zasiada ich młyn "Górka". No Górka II to bym zrozumiał, ale prawdziwa Górka jest na Ejsmonda i dopóki ktoś jej nie rozkopie to ta Górka tam będzie a nie na Olimpijskiej w Gdyni. Ta trybuna prosta, którą nazywa się "Tory" to to ma jakiś sens, ale Górka, jeszcze na Olimpijskiej?
Rozumiem że Zagłębie Lubin na swój sektor mówi Przodek - akurat genialnie o ile na starym obiekcie młyn nie nosił takiej nazwy no i o ile nowy stadion jest w innym miejscu niż stary, bo tego po prostu nie wiem.
Po co ja to w ogóle pisze? Bo zachłysnęła się większość tymi stadionami i na siłę w dwa dni powymyślano nazwy. Każdy młyn (sektor), jego nazwa powstaje z czasem, wywodzi się z jakiś tradycji a nie na jakieś widzi mi się. Klasyka to dla tego przykładu film Miś i imię dla córki Tradycja.
Z Bogdanką też bym się kłócił, w/g moich filozofii to jest nadal Górnik a klub założony przez wkurwionych kiboli (ja się temu wkurwieniu akurat nie dziwie) to to nie jest niestety Górnik, trzeba do usranej śmierci walczyć o prawdziwą nazwę. Tak samo KSZO założone przez kiboli, w trakcie kiedy prawdziwe KSZO grało/gra nadal. Lechii jak się klub rozwalił i zaczęli od A klasy no to logiczne, Zagłębie Sosnowiec kiedyś klub odbudowali to tez logiczne, ale jak rok temu Sosnowiec stworzył nowy klub bo coś tam działacze szaleli, to ten nowy klub nie był/jest Zagłębiem. Olimpia Elbląg przez jakiś czas nazywała się Polonia, ale kibice trwali przy swoim tak jak Stomil czy Stilon czy Elana, trwali i trwają przy swoim. No ale zszedłem z tematu.
Wisła na starym stadionie miała młyn na prostej w sektorze X (dziesiątce) i tak go nazywali. Dziś stadion jest ten sam ( no nowy ale w tym samym miejscu) i młyn już za bramką więc Wisła jak widzę wyżej (bo nie wiem na stówę) nazywa swoje NOWE miejsce sektor C. Wszystko jasne i logiczne. Jedziemy dalej.
Legia miała swój młyn na Żylecie na prostej. Po latach z jednego sektora zrobiła się cała prosta, OK. Był remont, stadion jest w tym samym miejscu, ale Legia podobnie jak Wisła zmieniła miejsce siedzenia na za bramką. W takim razie sektor młyn na Legii to nie Żyleta tylko dawny łuk od Torwaru, no chyba że jak to mój kumpel kiedyś walnął, stadion Legii obrócili o 90 stopni.
W zasadzie Lech może się pochwalić tym że siedzą na Kotle, przed remontem siedzieli w rogu, ale to się przy większej liczbie w młynie rozrastało na półkole, wiec są w zasadzie cały czas za bramką więc Kocioł w wykonaniu Lecha jest też logiczną starą nazwą.
Lechia na nowym stadionie chciała nazwać trybunę za bramką "Pod zegarem" i całe szczęście tego nie zrobili, bo "Pod Zegarem" to jest trybuna na Traugutta. Żeby było jasne, nikt z nas nie wie czy Lechia nie zagra jeszcze kiedyś na swoim starym stadionie. Podobnie Śląsk, w zasadzie te kluby mają dwa stadiony, więc w wykonaniu Śląska dziwne jest nazywanie trybuny na nowym stadionie, nazwą starego stadionu.
Najzabawniejsze jest jednak, że Arka nazywa miejsce gdzie zasiada ich młyn "Górka". No Górka II to bym zrozumiał, ale prawdziwa Górka jest na Ejsmonda i dopóki ktoś jej nie rozkopie to ta Górka tam będzie a nie na Olimpijskiej w Gdyni. Ta trybuna prosta, którą nazywa się "Tory" to to ma jakiś sens, ale Górka, jeszcze na Olimpijskiej?
Rozumiem że Zagłębie Lubin na swój sektor mówi Przodek - akurat genialnie o ile na starym obiekcie młyn nie nosił takiej nazwy no i o ile nowy stadion jest w innym miejscu niż stary, bo tego po prostu nie wiem.
Po co ja to w ogóle pisze? Bo zachłysnęła się większość tymi stadionami i na siłę w dwa dni powymyślano nazwy. Każdy młyn (sektor), jego nazwa powstaje z czasem, wywodzi się z jakiś tradycji a nie na jakieś widzi mi się. Klasyka to dla tego przykładu film Miś i imię dla córki Tradycja.
Z Bogdanką też bym się kłócił, w/g moich filozofii to jest nadal Górnik a klub założony przez wkurwionych kiboli (ja się temu wkurwieniu akurat nie dziwie) to to nie jest niestety Górnik, trzeba do usranej śmierci walczyć o prawdziwą nazwę. Tak samo KSZO założone przez kiboli, w trakcie kiedy prawdziwe KSZO grało/gra nadal. Lechii jak się klub rozwalił i zaczęli od A klasy no to logiczne, Zagłębie Sosnowiec kiedyś klub odbudowali to tez logiczne, ale jak rok temu Sosnowiec stworzył nowy klub bo coś tam działacze szaleli, to ten nowy klub nie był/jest Zagłębiem. Olimpia Elbląg przez jakiś czas nazywała się Polonia, ale kibice trwali przy swoim tak jak Stomil czy Stilon czy Elana, trwali i trwają przy swoim. No ale zszedłem z tematu.
[email protected]
FB - STORMstreetwear
FB - STORMstreetwear
-
Może i trybuna w sensie technologicznym/budowlanym stoi w innym miejscu ale ludzie są ci sami, a to ludzie tworzyli i tworzą Żyletę.Tricolores pisze:
Kriss Mart pisze:żeby zrobić więcej mąkiaha pisze:Do Chojniczanki Chojnice.
Czemu macie dwa młyny u siebie na stadionie?
-
Na Radomiaku ktoś jak napisał Gołebnik (tam gdzie zasiada młyn) od budki spikera nazwa się wzieła bo wygląda jak gołęnik
Druga trybuna zwana jest "Słoneczną" z tego względu że na niej zawsze świeci słońce kiedy w tym czasie na Gołębniku jest cień
Druga trybuna zwana jest "Słoneczną" z tego względu że na niej zawsze świeci słońce kiedy w tym czasie na Gołębniku jest cień
-
-
-
A Żyleta to nie dlatego, że za komuny nad tym sektorem była reklama żyletek Polsilvera?Nordavind pisze:Może i trybuna w sensie technologicznym/budowlanym stoi w innym miejscu ale ludzie są ci sami, a to ludzie tworzyli i tworzą Żyletę.Tricolores pisze:
-
Na Apatorze za czasów starego stadionu na B98 mówiło się Prosta, potem od momentu wydzielenia sektora, bodajże od 2007 panowało określenie "Klatka".
Na Motoarenie co jest zrozumiałe nie ma żadnej tradycyjnej nazwy, mówi się sektory L i Ł, pierwszy wiraż, a najczęściej poprostu młyn
Na Motoarenie co jest zrozumiałe nie ma żadnej tradycyjnej nazwy, mówi się sektory L i Ł, pierwszy wiraż, a najczęściej poprostu młyn
-
a ogladanie meczy ŁKS to z reguły katorga ;) No i galera to łódźMAF pisze:Ponieważ wspierając nasz Klub staramy się z całych sił jak galernicy, stąd nazwa.amf0508 pisze:Piszcie przy okazji genezę co ciekawszych nazw. Na przykład mnie zawsze ciekawiło dlaczego sektor ŁKSu nazywa się Galera?
Wisła- dziesiątka?
-
Na Wisle kiedys byla Dziesiatka, tzw sektor X. Swojego czasu po oddaniu nowych trubyn i przeniesieniu mlyna za bramke trwala dyskusja na temat tego jak powinien nowy mlyn sie nazywac. Zdecydowano sie na nie przenoszenie starej nazwy na nowa trybune, miedzy innymi ze wzgledu na zmiany pokoleniowe na Wisle oraz to, ze wiekszosc starej gwardii z X na meczach juz do mlyna nie chodzi. Takze sektor X to tradycja, marka w Polsce, ale postanowiono nazwy nie przenosic i zbudowac nowa tradycje na nowej trybunie. Swoja droga X byl na trybunie C (prostej), a obecny mlyn to tez trybuna C (po zmianie nazewnictwa sektorow).
-
Ale to ludzi używali żyletek Polsilvera, więc to prawie to samo - co się czepiasz?luk006 pisze:A Żyleta to nie dlatego, że za komuny nad tym sektorem była reklama żyletek Polsilvera?Nordavind pisze:Może i trybuna w sensie technologicznym/budowlanym stoi w innym miejscu ale ludzie są ci sami, a to ludzie tworzyli i tworzą Żyletę.Tricolores pisze:
Kamienna na Polonii W. od kamiennych schodów, które służyły za trybunę. Zniknęły dopiero w obecnym wieku, a w zasadzie pojawiły się na nich krzesełka w liczbie 1911.
Wersja mesjanistyczna, odnosi nazwę trybuny do wydarzeń związanych z powstaniem warszawskim i bitwą na stadionie Polonii z oddziałami okupanta broniącego Dworca Gdańskiego, gdzie w wyniku walk stadion zamienił się w kupę gruzu i na tym gruncie powstał krótki wiersz: Tu gdzie nie został kamień na kamieniu to słowo nabiera nowego znaczenia - KAMIENNA - jesteśmy stąd i nic tego nie zmienia, na zawsze wierni ludzie z KAMIENIA".
-
Chrobry - Sektor Y
-
na Hutniku przez kilkanaście lat siedzieliśmy w sektorze "H" - zajebista zbieżność położenia z nazewnictwem - na łuku, pomiędzy zegarem a piknikami, centralnie na przeciwko sektora gości. Niestety, pomiędzy sektor a boisko wdupcyli... maszt oświetleniowy :O Nie widziałem takiego rozwiązania nigdzie...
Od czasów Nowego Hutnika mamy ograniczoną pojemność stadionu i siedzieliśmy w sektorze "pod herbem". Niestety herb ukradli przed euro... teraz na dachu jest napis "Stadion Miejski Hutnik Kraków" ale raczej ciężko to podpiąć pod jakąkolwiek nazwę i jesteśmy póki co bez
Od czasów Nowego Hutnika mamy ograniczoną pojemność stadionu i siedzieliśmy w sektorze "pod herbem". Niestety herb ukradli przed euro... teraz na dachu jest napis "Stadion Miejski Hutnik Kraków" ale raczej ciężko to podpiąć pod jakąkolwiek nazwę i jesteśmy póki co bez
-
W Bytomiu tak jest - http://www.youtube.com/watch?v=A5R_B7duMsUUltrasowski pisze: Niestety, pomiędzy sektor a boisko wdupcyli... maszt oświetleniowy :O Nie widziałem takiego rozwiązania nigdzie...
-
-
W tym miejscu chyba należało by sprostować - młyn Wisły to dalej Dycha :)januszlubikwasa pisze:Na Wisle kiedys byla Dziesiatka, tzw sektor X. Swojego czasu po oddaniu nowych trubyn i przeniesieniu mlyna za bramke trwala dyskusja na temat tego jak powinien nowy mlyn sie nazywac. Zdecydowano sie na nie przenoszenie starej nazwy na nowa trybune, miedzy innymi ze wzgledu na zmiany pokoleniowe na Wisle oraz to, ze wiekszosc starej gwardii z X na meczach juz do mlyna nie chodzi. Takze sektor X to tradycja, marka w Polsce, ale postanowiono nazwy nie przenosic i zbudowac nowa tradycje na nowej trybunie. Swoja droga X byl na trybunie C (prostej), a obecny mlyn to tez trybuna C (po zmianie nazewnictwa sektorow).
O ile kiedy januszlubikwasa pisał tego posta to sprawa może i do końca nie była klarowna, ale teraz chyba już nie ma wątpliwości - mam tu na myśli oprawę na meczu z Legią, czy wydawane koszulki i szaliki z Dychą.
-
Na Igloopolu w miejscu dawnego młyna mówiło się " Czerwona " od koloru jednej z 3 dużych trybun, obecnie już bardziej rdzawym. heh I oczywiście sektor dla vipów, gdzie jest teraz także obecne miejsce do dopingu " kryta ". Ale takich pewnie jest w Polsce duża ilość ;)
-
Tricolores pisze: Najzabawniejsze jest jednak, że Arka nazywa miejsce gdzie zasiada ich młyn "Górka". No Górka II to bym zrozumiał, ale prawdziwa Górka jest na Ejsmonda i dopóki ktoś jej nie rozkopie to ta Górka tam będzie a nie na Olimpijskiej w Gdyni
Oczywiste jest, że Górka była, jest i będzie tylko jedna - ta z Ejsmonda. Tam wszystko się zaczęło, ale z racji tego, że to właśnie na Górce spotykali się najzagorzalsi kibice, to nazwa została przeniesiona również na dzisiejsze miejsce spotkań najzagorzalszych kibiców na nowym stadionie. Górka to coś więcej niż tylko określenie miejsca, to określenie ludzi to miejsce tworzących i pamiętających niepowtarzalny klimat Ejsmonda. Nie według mnie zupełnie nic złego w zachowaniu tej nazwy, wręcz przeciwnie.
Co do Ejsmonda, kiedyś:
[link]
+ coroczne spotkania po dziś dzień:
[link]
Moje wypowiedzi są oficjalnym stanowiskiem tylko i wyłącznie mojej osoby.
-
Burza Roczyny A klasowy klub okrąg Wadowicki nasz trybuna nosi nazwę Kryta!
-
oryginalniesebo 1217 pisze:Burza Roczyny A klasowy klub okrąg Wadowicki nasz trybuna nosi nazwę Kryta!
-
"Górka" to przede wszystkim ludzie nie miejsce.Poza tym, jest to hołd dla starego miejsca.Peoes pisze:Tricolores pisze: Najzabawniejsze jest jednak, że Arka nazywa miejsce gdzie zasiada ich młyn "Górka". No Górka II to bym zrozumiał, ale prawdziwa Górka jest na Ejsmonda i dopóki ktoś jej nie rozkopie to ta Górka tam będzie a nie na Olimpijskiej w Gdyni
Oczywiste jest, że Górka była, jest i będzie tylko jedna - ta z Ejsmonda. Tam wszystko się zaczęło, ale z racji tego, że to właśnie na Górce spotykali się najzagorzalsi kibice, to nazwa została przeniesiona również na dzisiejsze miejsce spotkań najzagorzalszych kibiców na nowym stadionie. Górka to coś więcej niż tylko określenie miejsca, to określenie ludzi to miejsce tworzących i pamiętających niepowtarzalny klimat Ejsmonda. Nie według mnie zupełnie nic złego w zachowaniu tej nazwy, wręcz przeciwnie.
Lechia nie miała jakiegoś legendarnego miejsca.Najpierw młyn był bliżej sektora gości dopiero w latach 90-tych się przenieśli pod zegar.No chyba, że miejscem tym nazwiesz cały stadion.Co do dalszej rozkminki na temat tradycji klubów to proponuje przypomnieć sobie historie z Olimpią Poznań i Polonią Gdańsk, a potem dopiero mówić o logice kibicowania nowemu KSZO czy Łęcznej.