- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Ado

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: Ado » 23.02.2013, 10:45

[link] Jak chcą to potrafią mnożyć zarzuty w nieskończoność.

iparts.pl
chujwdupepsom

Post autor: chujwdupepsom » 23.02.2013, 13:06

Wracając do kibiców – to największe wzmocnienie na tę rundę?
Zależy nam na wszystkich kibicach – nie tylko tych od zorganizowanego dopingu. O, jeszcze jedną rzecz chcemy zmienić. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę – mnie powiedział o tym Janek Urban – ale trybuny śpiewają „Sen o Warszawie”, gdy zawodnicy stoją w korytarzu. A to przecież symboliczny moment i dodatkowa adrenalina dla zawodników. Teraz sobie myślę, że po weekendzie, z Olimpią Grudziądz będziemy mieli rekord frekwencji na Pucharze Polski. Ale co tu robić w tej Warszawie?

Patrząc na wyposażenie pańskiego biura, można pojeździć na deskorolce.
(śmiech) A wiecie, ilu ludzi ma przekonanie, że na Legii jest tak niebezpiecznie, że nie można tu przyjść z dzieckiem?! To jest niesamowite! Media rozszerzyły problem rac na powszechne niebezpieczeństwo na stadionach. Bo ktoś zostanie pobity… Przecież od dwóch lat, do momentu derbów, nie było takiego przypadku na Legii.

Powinniście też zrobić ukłon w stronę kibiców, jeśli chodzi o samo wejście na stadion.
To jest dla mnie stresujący temat. Zatrudniasz te agencje ochrony, tłumaczysz im, jak się mają zachowywać, a potem tracisz nad nimi kontrolę. Przecież oni, wpuszczając ludzi, nawet nie mówili im „dzień dobry”. Mam nadzieję, że kibice są na tyle rozsądni, że nie będą prowokować tych ochroniarzy.

Nie obawia się pan, że rozejm z kibicami siłą rzeczy musi być krótkotrwały? Prawda jest taka, że kibice przyzwyczaili się do tego, że chcą rządzić, a dwa – Legia wykreowała na trybunach silne jednostki, które mają prawo bytu tylko wtedy, gdy jest konflikt.
Nie umiem na to odpowiedzieć. Oni sami się muszą kontrolować.

Kontaktował się pan w tej sprawie z Łukaszem „Jurasem” Jurkowskim.
I właśnie takich autorytetów potrzebujemy. Wcześniej go nie znałem, ale zadzwoniłem do niego po wywiadzie, w którym zajął dość mocne stanowisko…

Na Weszło.
Tak. Ważne, żeby takie postaci, o zdecydowanie większym wpływie niż ja, mogły tonować nastroje wśród kibiców. Jurkowskiego jeszcze nie poznałem, ale w tym wywiadzie bardzo sensownie się wypowiadał. Mnie w ogóle straszono, że kibice chcą zarabiać kasę, a do tej pory nikt nie wyskoczył z taką propozycją. Ale wszystko przede mną (śmiech). Jak ktoś w lidze zapali racę i zapłacimy pięć dych kary, to OK – prosta sprawa. Ale gdy zaczną się puchary…

Pięć dych to takie proste? Wcześniej była taka opcja, że te kary powinni płacić kibice.
Oczywiście nie możemy tego oficjalnie popierać, bo to nielegalne i wiadomo, że nikt nie chce płacić, ale – nie wchodząc w szczegóły – jeśli raz na trzy-cztery mecze zapalisz racę i nie rzucisz jej na boisko, to nie ma tragedii. Gorzej będzie w pucharach, bo wtedy nie dostaniemy pięciu dych tylko 150 tysięcy euro plus ryzyko wykluczenia z rozgrywek. Przecież nikogo tu na to nie stać.

W zeszłym roku zapłaciliście 250 tysięcy euro.
Zapłaciliśmy dużo więcej i… zdecydowanie za dużo. Nie stać nas na to. Dobrze byłoby wypracować jakieś systemowe rozwiązanie i co do tego jestem optymistą. Wierzę, że dojdzie do kompromisu ustawowo-organizacyjnego.

Odsunął pan też Bogusława Błędowskiego, który wojował z kibicami.
Dostał inne zdania i nie ma już żadnego styku z kibicami. Powiedzmy, że pan Błędowski nie był dyplomatą. Osobą odpowiedzialną za bezpieczeństwo jest Bogdan Kuzio.
[link]

chaoss

Post autor: chaoss » 23.02.2013, 22:52

[link]
nie tylko o kibicach - generalnie dosc wesole

Mondeo

Post autor: Mondeo » 24.02.2013, 00:21

Czytając to mozna wywnioskowac że już nie ma kibiców.Są tylko nazi kibice,rasiści itd.
I jednak wychodzi na to ze antifa wszędzie dostaje baty :)

Ekonom

Post autor: Ekonom » 24.02.2013, 01:09

Przestałem czytać tego brukowca w momencie gdy ujrzałem zapis, że żołnierze radzieccy wyzwalali Podhale. Powiedzcie to czerwone psy Ogniowi i jego ludziom.

Co za stek bzdur. Ciekawi mnie, kto jest odbiorcą tych "treści".
Mój wpis = wyłącznie moje zdanie.

ujebanemajty

Post autor: ujebanemajty » 25.02.2013, 19:43

Wywiad Pawła Zarzecznego z Piotrem S. pseudonim "Staruch" [link]

Kola93

Post autor: Kola93 » 03.03.2013, 21:21

rightside pisze:
Kola93 pisze:[link]
To jest link z wybiórczej, wrzuć sam tekst.
Skandal na meczu Cracovii. Kibole grozili i opluli dziennikarza

Do skandalicznych wydarzeń doszło podczas sparingu krakowian z Sandecją. Dziennikarz został znieważony przez kibiców, a pracownicy klubu nie zareagowali.
W niedzielę na stadionie przy ul. Kałuży zorganizowano prezentację zespołu i sparing z Sandecją. W trakcie imprezy dziennikarz "Dziennika Polskiego" poszedł do ogólnodostępnej strefy cateringu. Tam w obecności świadków (m.in. innego dziennikarza) został opluty przez kibola. Później dołączył do niego kolega i kilka razy kazali mu wyp...ć. Dziennikarz w obawie przed ewentualnym atakiem dałza wygraną.

Niedaleko stał Ireneusz Smaś, odpowiadający za bezpieczeństwo na stadionie, ale rozmawiał przez telefon i nie zdołał zareagować. Według relacji dziennikarzy w strefie cateringu przebywał też Radomir Szaraniec. - Nie byłem świadkiem tego zdarzenia - zapewnia były wiceprezes klubu (odszedł z klubu 28 lutego), który w tej sprawie zadzwonił do "Gazety".

Według naszych informacji sprawa może mieć związek z odwołaniem wywodzącego się ze środowiska kibiców Szarańca z funkcji wiceprezesa. Fani otwarcie go popierają (na sparingu z Sandecją wywiesili transparent). Podczas pracy w I-ligowym klubie Szaraniec był mocno krytykowany przez media, w tym przez oplutego wczoraj przez kiboli dziennikarza. Po jednym z krytycznych tekstów fani wywiesili także transparent obrażający dziennikarza.

"Gdy otrzymaliśmy zgłoszenie od dziennikarza, natychmiast zareagowaliśmy zgodnie z procedurami. Po przejrzeniu monitoringu okazało się, że sytuacja nie jest jednoznaczna. Z naszej strony nie było żadnych uchybień. Jest nam przykro, że taka sytuacja miała miejsce i mamy nadzieję, że to się nie powtórzy. Jeśli sprawa zostanie zgłoszona na policję, udostępnimy wszelkie materiały, m.in. z monitoringu" - brzmi oświadczenie klubu.

costamjest

Post autor: costamjest » 03.03.2013, 23:30

Co do tej brunatnej księgi to patrząc na okładkę zobaczyłem tych NOPowców, czy ORNowców nie wiem dokładnie. W każdym razie ojebane na łyso łby w brunatnych koszulach z szarfą na ramieniu (dobrze że nie czerwoną) zawsze będą kojarzyć się z nazistami. Takim sposobem ruch narodowy i nacjonalistyczny sam siebie niszczy. Samym głupim wyglądem.

bgd1920

Post autor: bgd1920 » 04.03.2013, 09:35

To zasugeruj nam, jak mają się ubierać?

kalakatakimulu

Post autor: kalakatakimulu » 04.03.2013, 09:38

Fajnie, że w poniedziałek - gdy wszyscy piszą tylko kogo i gdzie zatrzymali za przeklinanie - ktoś zainteresuje się też takim tematem.

[link]

costamjest

Post autor: costamjest » 04.03.2013, 10:48

bgd1920 pisze:To zasugeruj nam, jak mają się ubierać?
Problem w tym że im chyba odpowiadają takie podobieństwa więc niewiele się raczej da zrobić.

nieśmiały maniak

Post autor: nieśmiały maniak » 06.03.2013, 00:52

[link]

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 06.03.2013, 18:37

Tomasz Lis (naczelny krytyk polskich kiboli) napisał :
"Kluczowy był moment, kiedy po drugiej bramce dla Realu padliśmy sobie z Polą w objęcia. Kilku kibiców Manchesteru próbowało pokonać kilka rzędów by nas pobić. Nie wyglądali na żartownisiów. Zapytałem stewardów o co chodzi, bo nie złamaliśmy żadnych reguł. Pokazał swoją głowę z jakimiś ranami i powiedział: To sprzed dwóch tygodni. Wyjdźcie z tego stadionu. Widzicie wynik. Ludzie są wściekli. Jak ruszą, to nie gwarantujemy Wam bezpieczeństwa.

Uznaliśmy, że ma rację a ja nie miałem ochoty na randkę ze stomatologiem i zakładanie szwów."

mancunian

Post autor: mancunian » 06.03.2013, 19:35

w ogole to klamie, bo regulamin zabrania okazywania euforii z powodu druzyny przyjezdnej, siedziac na sektorze gospodarzy

n1906h

Post autor: n1906h » 06.03.2013, 19:40

a to biedactwo, prawie wyłapał oklep od wspaniałych brytoli, z których mamy brać przykład, gdzie jest miód i sielanka na trybunach, szkoda że go nie przekopali solidnie, skoro mamy brać przykład panowie to teraz wiadomo co robić z podrzędnymi pismakami pokroju lisa haha
Wisła Nowa Huta

Apennine

Post autor: Apennine » 06.03.2013, 23:26

A niby to u nas ten bandytyzm jest :)
"...Kipiąca z nich nienawiść i pewność szybko zmieniły się w strach, gdy okazało się, że dzieląca kibiców bramka jednak jest otwarta. Kilkudziesięciu fanów szybko wykorzystało sytuację w celu wyjaśnienia męczących gospodarzy kwestii, jednak tym prawdopodobnie przypomniało się włączone żelazko w domu..."

123123123

Post autor: 123123123 » 07.03.2013, 08:26

[link]

no teego to ku*** jeszcze nie było.... Kibole grożą śmiercią premierowi

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 07.03.2013, 08:44

Taa, i za kilka dni złapią 23latka z Ochoty, kibola notowanego za rozboje. W zabezpieczonym laptopie znajdą faszystowskie treści i instrukcję montażu bomby atomowej. A społeczeństwo łyka jak dziwka spermę.
Obrazek

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 07.03.2013, 10:00

[link]

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 07.03.2013, 12:14

[link]

oraz

Tomasz Lis:
"Ojcowski instynkt mnie, niestety, nie zawiódł. Niestety, bo kibolskie bydło, tak bydło, zrobiło to co umie robić najlepiej, czyli bydło właśnie. Ci bandyci nie potrafią się cieszyć piłką, bo nie o piłkę im idzie. Nie mają głów, ale łby, nie mają szyj, ale karki, nie kochają sportu, kochają awantury. (...) Niech bydło organizuje sobie ustawki po lasach i tam łamie sobie kości. Od miejsc, gdzie przychodzimy ze swoimi dziećmi - wara!"

Tomasz Lis przyszedł z dzieckiem sobie na stadion pokibicować, a tu "kibolskie bydło", które nie zrozumiało zasad i standardów jakie wyznacza na stadionach red. nacz. Newsweek Polska, wzięło i zepsuło mu święto jakim był mecz Ligi Mistrzów.

Aha, te słowa Tomasz Lis nie napisał pod adresem kibiców Manchesteru, którzy chcieli mu wytłumaczyć, że nie należy kibicować drużynie gości w sektorze gospodarzy. Te słowa pisał podczas EURO 2012 pod adresem polskich kibiców...

Kibic-kretyn, który naraził własne dziecko na niebezpieczeństwo, który nie rozumie jakiego rodzaju emocje towarzyszą kibicom podczas sportowych wydarzeń, powinien dostać zakaz stadionowy na wszelkiego rodzaju imprezy sportowe, nie tylko na mecze piłkarskie, ale nawet na rozgrywki szachowe rangi powiatowej.

HailVictory

Post autor: HailVictory » 10.03.2013, 08:07

Kilkadziesiąt osób - prawdopodobnie kibiców Śląska Wrocław - zaatakowało ok. godz. 22 w sobotę uczestników koncertu charytatywnego w klubie Brooklyn pod Wzgórzem Partyzantów
W klubie grało wieczorem pięć kapel punkowych. - Staliśmy na zewnątrz, kiedy nadbiegła chmara kiboli z okrzykiem "jeb... lewaków" - opowiada uczestnik koncertu.

Napastnicy mieli klubowe szaliki i czapki Śląska Wrocław. Prawdopodobnie byli to kibice wracający z meczu z Ruchem Chorzów.

Najpierw pobili ludzi stojących przed klubem, potem do środka wrzucili granat z gazem łzawiącym. Gdy wtedy z klubu wybiegło więcej osób, napastnicy uciekli na pl. Dominikański, gdzie wsiedli do taksówek.

Na miejsce przyjechały trzy radiowozy i karetka pogotowia. Policja nie udziela informacji, ale nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że nikt nie został zatrzymany.

Inż. Mamoń

Post autor: Inż. Mamoń » 10.03.2013, 21:14

[link]

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 11.03.2013, 10:17

[link]

Bez Ciśnień

Post autor: Bez Ciśnień » 11.03.2013, 15:24

KajtekBezMajtek pisze:[link]
Wie ktoś może coś jak przebieg rozprawy?

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 11.03.2013, 16:22

[link]

idrek

Post autor: idrek » 12.03.2013, 15:54

Przedpremierowy pokaz filmu Mariusza Pilisa "Bunt stadionów"
http://skwk.pl/skwk/5-wazne-skwk/3528-p ... y-r22.html

Administrator.

Post autor: Administrator. » 12.03.2013, 22:42

Grafficiarze zniszczyli budynki przy ulicy Siemaszki
Kategorie: Wiadomości , Foto Tagi: graffiti siemaszki, grafficiarze cracoviasiemaszki, dewastacja budynków siemaszków,

10 marca ok. godz. 22. straż miejska odebrała zgłoszenie o dwóch mężczyznach dewastujących budynki znajdujące się przy ulicy Siemaszki. Malowali napisy "Śmierć Wiśle" i "Cracovia".
Jedno z namalowanych graffiti

Jedno z namalowanych graffiti

Autor: Materiały prasowe

Zauważono ich przy pawilonie handlowym. Gdy mężczyźni zobaczyli zbliżających się w ich kierunku strażników, zaczęli uciekać w głąb osiedla. Jednego udało się zatrzymać. Strażnicy znaleźli przy nim farby w sprayu oraz tasak.

Na ścianie pawilonu mężczyźni namalowali napis "Cracovi" o długości około 10 metrów i wysokości około 2,5 metra, natomiast na garażu przy ul. Siemaszki 33 znajdowały się dwa napisy o treści kibicowskiej. Jeden miał wymiary metr na 5 metrów, a drugi 2 metry na 6 metrów.

Na miejsce przyjechała policja, która wyjaśnia sprawę.

[link]

figofago82

Post autor: figofago82 » 14.03.2013, 17:13

Co do wydarzenia powyzej

Przedpremierowy pokaz filmu Mariusza Pilisa "Bunt Stadionów" tylko przy R22!

http://skwk.pl/skwk/5-wazne-skwk/3528-p ... y-r22.html
Obrazek

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 15.03.2013, 11:54

Ta fałszywa dziwka jeszcze bezczelnie mówi, że on jest też pokrzywdzony... [link]

Pismejker

Post autor: Pismejker » 15.03.2013, 15:46

"Policjant, a potem ratownik medyczny, walczyli o życie 20-latka konającego w nocy z czwartku na piątek na ulicy osiedla Szkolnego w Krakowie. Mimo pomocy, mężczyzna zmarł. Do wyjaśnienia zatrzymano na razie cztery osoby.
- W czwartek około godz. 22 dyżurny został powiadomiony o tym, że potrzebna jest pomoc medyczna dla młodego mężczyzny leżącego przed blokiem na os. Szkolnym - z widocznymi obrażeniami na ciele mogącymi świadczyć o tym, że został pobity. Mimo szybko podjętej reanimacji - najpierw przez policjanta, później przez ratownika medycznego - nie udało się uratować rannego mężczyzny - relacjonuje Katarzyna Padło z małopolskiej policji.

20-latek miał rany cięte m.in. głowy. Mieszkał na sąsiednim osiedlu. Na razie zatrzymano cztery osoby mogące posiadać informacje na temat zabójstwa.

"

Papug raper z Szajki, kibic Pasów.

f1

Post autor: f1 » 15.03.2013, 16:08

No raczej nie z Szajki

Kola93

Post autor: Kola93 » 15.03.2013, 16:18

f1

Post autor: f1 » 15.03.2013, 16:34

http://www.youtube.com/watch?v=2iI2CPoZmOU
Tutaj tez, i to znaczy ze jest z Szajki ? W takim razie MDM i RPK tez sa ?

Kola93

Post autor: Kola93 » 15.03.2013, 16:37

a ja napisałem że jest z Szajki? wkleiłem tylko link gdzie nawija ...

f1

Post autor: f1 » 15.03.2013, 16:53

Nalezal jednak do Szajki, moj blad

Fear1231

Post autor: Fear1231 » 15.03.2013, 17:04

Idiotyzmu ciąg dalszy.

Kola93

Post autor: Kola93 » 15.03.2013, 17:22

podobno nie o kluby chodziło

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 15.03.2013, 17:32

Sąd za derby i "Anty Jude Front". 7 kiboli oskarżonych

Finał śledztwa ws. antysemickiego transparentu na ubiegłorocznych derbach piłkarskich. Przed sądem stanie siedmiu kiboli Resovii. Wśród nich syn kierownika ds. bezpieczeństwa na stadionie przy ul. Wyspiańskiego. Według śledczych posiadał faszystowskie i rasistowskie materiały.

W piątek do Sądu Rejonowego w Rzeszowie trafi akt oskarżenia przeciwko pseudokibicom Resovii. Głównym oskarżonym jest 24-letni Bartosz B. 21 kwietnia ub.r. na derbach piłkarskich Rzeszowa rozgrywanych na obiekcie Resovii w trakcie meczu trzymał antysemicki transparent z napisem "Anty Jude Front". Na głowie miał kominiarkę.

Policjanci z wydziału do walki z przestępczością pseudokibiców i prokuratorzy z Prokuratury Rejonowej dla miasta Rzeszów przez blisko rok trwającego śledztwa analizowali m.in. zapisy z kamer wideo, zapoznali się także z materiałami delegata Podkarpackiego ZPN, który był na meczu i odnotował antysemicki wybryk oraz odpalane race na meczu. Śledczym udało się skompletować materiał dowodowy, którego efektem jest posadzenie na ławie oskarżonych siedmiu pseudokibiców Resovii w wieku od 18 do 28 lat. - Sześciu usłyszało zarzuty wniesienia na imprezę masową i odpalenia podczas jej trwania rac świetlnych. Grozi im za to do pięciu lat więzienia - mówi "Gazecie" Łukasz Harpula, wiceszef Prokuratury Rejonowej dla miasta Rzeszów.

Sześciu kiboli przed sądem odpowie także za zakrywanie twarzy. Choć w świetle obowiązujących przepisów jest to wykroczenie, prokuratura tego wątku nie wyłączała do odrębnego postępowania. - Ze względu na szkodliwość społeczną tych czynów oraz ścisłe powiązania tych zdarzeń, wnioskujemy do sądu o rozpoznanie tych zdarzeń w jednym postępowaniu razem z zarzutami przestępstwa. Mimo zasłaniania twarzy sprawcy przestępstw stadionowych nie pozostali anonimowi - tłumaczy prokurator Harpula.

Z kolei 24-letni Bartosz B. odpowie przed sądem za nawoływanie do nienawiści na tle różnic narodowościowych (transparent "Anty Jude Front"). - Odpowie też za posiadanie w celach rozpowszechniania materiałów o treściach faszystowskich i rasistowskich. Każdy z tych czynów zagrożony jest karą do dwóch lat więzienia - mówi prokurator Łukasz Harpula. Policjanci w piwnicy mieszkania Bartosza B. znaleźli smycze z napisem: "Anty Jude Front" oraz tzw. wlepki z napisem: "Żyd i smród braci dwóch". - To sytuacja dla nas niezrozumiała, że ojciec pseudokibica jest kierownikiem ds. bezpieczeństwa na meczach Resovii. Pomiędzy klubem, a nami powinna być wymiana informacji o tym, co się dzieje w szeregach szalikowców, a tu się okazuje, że w klubie jest działacz, którego syn posiadał faszystowskie i rasistowskie materiały - dziwi się nasz rozmówca z policji.

Gdy o antysemickich skandalu z udziałem Bartosza B. zrobiło się głośno, prezes Resovii Aleksander Bentkowski tak mówił "Gazecie": - Jeżeli młodzieniec zostanie skazany, to nie wyobrażam sobie by jego ojciec nadal odpowiadał u nas za zabezpieczanie meczów. Byłaby to rażąca kolizja.

Dziś klub przy Wyspiańskiego szuka rozgrzeszenia dla swojego działacza. - Ten człowiek bardzo dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków. Jego syn jest pełnoletni i sam odpowiada za swoje czyny. Dlaczego mielibyśmy karać ojca za zachowanie syna? - pyta Witold Walawender, dyrektor biura zarządu Resovii Rzeszów. - Mamy świadomość, że dla obu panów ta sytuacja jest nieprzyjemna, ale nie widzę uzasadnienia dla karania naszego działacza - dodaje Walawender.

- Skoro działacze mają takie podejście, to jak mamy z nimi współpracować w walce z chuligaństwem stadionowym? - zastanawiają się policjanci.
GóWno

Kola93

Post autor: Kola93 » 16.03.2013, 07:22

Osiem osób stanie przed sądem za śmiertelne pobicie przed rokiem na ul. Wielickiej 18-letniego sympatyka Cracovii. Trzech innych jest wciąż poszukiwanych listami gończymi.
Prokuratura Kraków-Podgórze po rocznym śledztwie skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu mężczyznom. Śledczy ustalili, że bili 18-latka po całym ciele drewnianymi kijami i metalowym prętem. Powód? Zdenerwowały ich kibicowskie przyśpiewki.

"Chodźcie śmiało, jest nas mało"

23 marca zeszłego roku w mieszkaniu na osiedlu Prokocim odbywała się impreza alkoholowa. - Część jej uczestników dołączyła do towarzystwa, wracając z meczu Cracovii. To byli kibice tej drużyny - relacjonuje prokurator Bogusława Marcinkowska, rzecznik krakowskiej prokuratury okręgowej.

W tym samym czasie na boisku zwanym Basztą na sąsiednim Bieżanowie trwała impreza z grillem, w której uczestniczyło około 30 kibiców Wisły Kraków. Co jakiś czas słyszeli przyśpiewki kibiców Cracovii dobiegające z Prokocimia.

- Nie zawierały żadnych obraźliwych sformułowań. Poczuli się jednak urażeni tymi okrzykami. Zaintonowali więc swoje zawołania klubowe, skandowali także: "chodźcie śmiało, jest nas mało" - mówi rzeczniczka prokuratury.

Krzyknął "Wisła Bieżanów" i zdzielił go kijem

W nocy na boisku pozostało 11 osób. Zdecydowali się dać nauczkę kibicom Cracovii. Wyrwali ponadpółtorametrowe paliki podtrzymujące rosnące nieopodal drzewka. By starczyło dla każdego - połamali je na pół. Jeden z mężczyzn niósł także metalowy pręt, który znalazł na pobliskiej budowie. Przez łąki poszli w stronę Prokocimia.

W rejonie stacji paliw przy ul. Jerzmanowskiego zauważyli trzech młodych mężczyzn z psem, którzy szli po piwo do sklepu nocnego. - Nie mieli na sobie żadnych elementów ubioru świadczących o przynależności klubowej. Wyszli z imprezy odbywającej się w mieszkaniu. Idąc, rozmawiali ze sobą, śmiali się. Nie wznosili żadnych okrzyków - relacjonuje prokurator Marcinkowska.

Jak ustalili śledczy, trójka mężczyzna dostrzegła nagle biegnącą w ich kierunku grupę zakapturzonych napastników. Rzucili się do ucieczki. Jeden z nich, mocno pijany 18-latek, nie zdążył. Gdy biegł ul. Wielicką, dopadli go napastnicy. Jeden z oskarżonych krzyknął "Wisła Bieżanów" i zdzielił go kijem. Po chwili dołączyli do niego pozostali sprawcy. Bity i kopany po całym ciele 18-latek upadł na zieleniec między barierkami rozdzielającymi jezdnię. - Niektórzy atakujący wykazali się szczególną siłą i agresją w zadawaniu ciosów - zaznacza rzeczniczka krakowskiej prokuratury. Napastnicy uciekli, gdy pobity nie dawał żadnych oznak życia.

Poszukiwani listami gończymi

Lekarze z pogotowia, których wezwano na miejsce, przez pół godziny próbowali reanimować młodzieńca. Bezskutecznie. Czterech oskarżonych przyznało się do udziału w śmiertelnym pobiciu. Złożyli oni wnioski o dobrowolne poddanie się karze.

- Pozostali oskarżeni nie przyznali się, bądź przyznali się tylko częściowo. Ich wyjaśnienia są próbą uniknięcia odpowiedzialności karnej za zarzucany czyn bądź umniejszenia swojej roli w tym zdarzeniu - podkreśla prokurator Marcinkowska. Wszyscy oskarżeni są tymczasowo aresztowani. Trzech było już wcześniej karanych, a jeden z nich - Dariusz G. - sześciokrotnie. Jemu grozi do 15 lat więzienia, pozostałym osobom do 10 lat. Jak informuje rzeczniczka krakowskiej prokuratury, trzej kolejni podejrzani o udział w tym pobiciu od roku ukrywają się. Są poszukiwani listami gończymi.

Cały tekst: [link]
krakowska

ODPOWIEDZ