CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

kabel sieciowy

Re: CHULIGAŃSKIE (i nie tylko) WSPOMNIENIA ....

Post autor: kabel sieciowy »

Mógłby ktoś przybliżyć sytuację z meczu Polska-Niemcy w Zabrzu 1996r.?
To prawda, że łysi z Niemiec przyjechali mocną ekipą i rządzili wtedy okolicą? Aż tak było źle?
iparts.pl
dintre

Post autor: dintre »

prawda
czajnik

Post autor: czajnik »

głowną siłę stanowiły wschodnie Niemcy. Niedługo po tym meczu w czasie Borussia D. - Widzew w Lidze Mistrzów, Niemcy wywiesili transparent "Serdecznie przepraszamy za Zabrze".

Ze strony widzewtomy.net
Tak się złożyło, że przed tym meczem rozegrano w Zabrzu mecz Polska-Niemcy, na którym kibice ze wschodnich landów Niemiec spalili polską flagę narodową. Kibice Borussi oburzeni tym faktem wywiesili na meczu z Widzewem transparent „Serdecznie przepraszamy za Zabrze”, co zostało zauważone nie tylko przez kibiców w Polsce, ale również przez władze państwowe i ówczesnego prezydenta kraju Aleksandra Kwaśniewskiego.
RoyberpakaOdrodzenie

Post autor: RoyberpakaOdrodzenie »

kwinto pisze:
Waluta pisze:Wielka Triada – Historia http://sportowacracovia.wordpress.com/w ... -historia/
Dotychczas za największy wyjazd w historii gdyńskich hools uznawany jest mecz finałowy pucharu Polski, który się odbył 1 maja 1979 roku w Lublinie na stadionie Motoru.
Po latach sami gdynianie twierdzą, że wówczas było ich 6 – 8 tysięcy, jednak patrząc z boku i dystansu zdawało się ich być około 4 tysięcy. Ale i tak był to najazd na niemających wówczas w ogóle styczności z piłkarskimi kibicami mieszkańców Lublina.

ten kawałek felietonu lekko zalatuje farmazonem ,mam na mysli konkretnie tekst o styczności Lublinian z piłkarskimi kibicami niby w 79 nie bylo ruchu kibicowskiego na Motorz a juz po 4 latach Motor zrywa zgode z Legią niezły progres 4 sezony z niczego do zgody z Legia czy Zagłebiem Sosnowiec
Na Motorze pierwszy raz byłem w 82 lub 84 roku i młynek tam już był (ok 80-100osób). Wiem że Motor wtedy trzymał z Legią, Pogonią, Zagłębiem Sosnowiec i jak się nie mylę...z Radomiakiem. Prosze mnie poprawić co do Radomiaka jak się mylę.
kwinto

Post autor: kwinto »

RoyberpakaOdrodzenie pisze:
kwinto pisze:
Dotychczas za największy wyjazd w historii gdyńskich hools uznawany jest mecz finałowy pucharu Polski, który się odbył 1 maja 1979 roku w Lublinie na stadionie Motoru.
Po latach sami gdynianie twierdzą, że wówczas było ich 6 – 8 tysięcy, jednak patrząc z boku i dystansu zdawało się ich być około 4 tysięcy. Ale i tak był to najazd na niemających wówczas w ogóle styczności z piłkarskimi kibicami mieszkańców Lublina.

ten kawałek felietonu lekko zalatuje farmazonem ,mam na mysli konkretnie tekst o styczności Lublinian z piłkarskimi kibicami niby w 79 nie bylo ruchu kibicowskiego na Motorz a juz po 4 latach Motor zrywa zgode z Legią niezły progres 4 sezony z niczego do zgody z Legia czy Zagłebiem Sosnowiec
Na Motorze pierwszy raz byłem w 82 lub 84 roku i młynek tam już był (ok 80-100osób). Wiem że Motor wtedy trzymał z Legią, Pogonią, Zagłębiem Sosnowiec i jak się nie mylę...z Radomiakiem. Prosze mnie poprawić co do Radomiaka jak się mylę.
z Radomiakiem nie trzymał były inne zgody z tego co wiem ale Radomiak nigdy nie był zgoda a był powodem zerwania zgody z Legią
stary piknik

Post autor: stary piknik »

czajnik pisze:głowną siłę stanowiły wschodnie Niemcy. Niedługo po tym meczu w czasie Borussia D. - Widzew w Lidze Mistrzów, Niemcy wywiesili transparent "Serdecznie przepraszamy za Zabrze".

Ze strony widzewtomy.net
Tak się złożyło, że przed tym meczem rozegrano w Zabrzu mecz Polska-Niemcy, na którym kibice ze wschodnich landów Niemiec spalili polską flagę narodową. Kibice Borussi oburzeni tym faktem wywiesili na meczu z Widzewem transparent „Serdecznie przepraszamy za Zabrze”, co zostało zauważone nie tylko przez kibiców w Polsce, ale również przez władze państwowe i ówczesnego prezydenta kraju Aleksandra Kwaśniewskiego.
Trans był pomysłem sporej Polonii w młynie Borussi, głównie z Recklinghausen i castrop-rauxel sami Niemcy raczej na pomysł transu by nie wpadli;) jeśli dobrze pamiętam, tow czasie wywieszenia tego transu, Widzewiacy zaczeli śpiewać "strzelcie K... gola
WnukEdwarda

Post autor: WnukEdwarda »

dobrym łysym składem wtedy byli. ALC w tym dniu jedynie mogłaby z nimi powalczyć . Chociaż próby krojenia flag wyszły ze strony innego obozu. Kiedyś odgrzebie ówczesne ziny to powklejam. Ku pamięci i przestrodze
nrth

Post autor: nrth »

WS1906 pisze:
Waluta pisze:Lata 90' były najciekawsze, dziwne i zaskakujące sytuację na stadionach chodzi mi tu głównie o sojusze przeciwko Triadzie. Triada była tak mocna że na meczach reprezentacji przeciwko najsilniejszej grupie w Polsce łączyły się ekipy które za sobą nie przepadały. Może mi ktoś parę wymienić sojuszy?

Nie zapominaj tylko ze Triada byla w sama w sobie sojuszem ktory powstal jako odpowiedz na odnowienie TKWM w 1994. Oczywiscie byly kontakty z np: Legia, Zaglebiem S, czy Pogonia ze strony TKWM ale nie zapominajmy ze po stronie triady walczyly nie tylko ACL ale wiele innych klubow.
Dokladnie, żeby dobrze ocenic te ruchy trzeba mmiec pkt odniesienia w tamtych czasach, patrzenie z perspektywy dzisiejszej moze być mylace.
Lechia miala wtedy bardzo dobre kontakty z Legia.
Śląsk i Wisła bardzo dobre kontakty z Zagłębiem Sosonowiec.
Wszystkiemu tez pomagało umiejscowienie meczy na Gornym Ślasku - komu bhyło blizej do jednych przyjeżdżał do Sosnowca, kiomu do drugich przyjeżdżal min do Bytomia.
I tak to się jakos wyklarowało.

PS
Co do Polska-Niemcy to flage Cracovii próbował zerwac Wislak. Choć było to czyn raczej desperacki bo co by nie pierdolic tego dnia nie było startu do ALC.
kabel sieciowy

Post autor: kabel sieciowy »

A był taki mecz, że Niemcy dostali ewidentny oklep? Nie mówię tu o jakichś przepychanek w strefie kibica, ale meczu kadrowym, ew. kluby.
kkkosc

Post autor: kkkosc »

Bodajże pod Berlinem.
chujwdupepsom

Post autor: chujwdupepsom »

Lech/Widzew : Zbieranina ekip wschodnich z Niemiec 50/50
Barnet

Post autor: Barnet »

to niby to co szkopy pozbierali ludzi z wszystkich "bramek" we wschodnich Niemiec?
dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu »

Polska - Anglia 1993
http://www.youtube.com/watch?v=B2KWfVbOwrM
jeszcze nie widzialem na forum tego filmiku
UciekamZawszeOstatni

Post autor: UciekamZawszeOstatni »

Może ktoś opisać wypad polskich ekip na Anglia - Polska '99.
Ponoć Triada ALC wjechała na polskie sektory sieją popłoch....
45cmWbicu

Post autor: 45cmWbicu »

Ma ktoś relację , fotki z dwumeczu -> http://www.youtube.com/watch?v=D_uyNNdVX38
Stadionowy

Post autor: Stadionowy »

Czy ma ktoś relacje Arki z meczu z Legią z 2006 roku?Chodzi mi o ten mecz z przeciąganiem flagi i walką z psami.
Bo na portalach kibicowskich Arki nie ma już "relacji z trybun" z tego okresu.
Suczysko

Post autor: Suczysko »

To co piszesz to chyba był mecz Arka - Pogoń z ta flaga
Canelo

Post autor: Canelo »

Arka-Legia, flaga bodajże Sopot
Stadionowy

Chodziło mi jednak o coś innego. Czytałem kiedyś relacje że w czasie targania flagi "główna ekipa" z tego sektora nie była na stadionie dlatego nikt nie wyskoczył do "grypy szturmowej" Chodziło mi o tą konkretną relacje

Ale dzięki za odpowiedz Papkin_AG

Tu galeria z tego mecz dla rozwiania wątpliwości o który chodzi
http://legionisci.com/galeria/228/wszystkie

Było blisko ;)
Sławol79

Post autor: Sławol79 »

Stadionowy pisze:Chodziło mi jednak o coś innego. Czytałem kiedyś relacje że w czasie targania flagi "główna ekipa" z tego sektora nie była na stadionie dlatego nikt nie wyskoczył do "grypy szturmowej" Chodziło mi o tą konkretną relacje

Było blisko ;)
To jest ten sam mecz który opisał kolega wyżej.
J_ag

Post autor: J_ag »

UciekamZawszeOstatni pisze:Może ktoś opisać wypad polskich ekip na Anglia - Polska '99.
Ponoć Triada ALC wjechała na polskie sektory sieją popłoch....
my

Wogole nie ma co pisac, po wejsciu na sektor szukalismy Lechii i Legii, ktorych nie było.i wtedy powstała legenda ze Triada była odwrócona do hymnu w czasie szukania.
Stadionowy

Sławol79 pisze:
Stadionowy pisze:Chodziło mi jednak o coś innego. Czytałem kiedyś relacje że w czasie targania flagi "główna ekipa" z tego sektora nie była na stadionie dlatego nikt nie wyskoczył do "grypy szturmowej" Chodziło mi o tą konkretną relacje

Było blisko ;)
To jest ten sam mecz który opisał kolega wyżej.

Wiem
Chodziło mi po prostu o skopiowaną relacje która kiedyś była dostępna w necie z wyżej wymienionym stwierdzeniem.
A z tym że było blisko chodzi mi zdobycie flagi a nie że Papkin_Ag się pomylił

Trochę czasu już upłynęło od poniżej podanych spotkań,może nie rozpęta się napinka
Jakby komuś chciało się opisać mecze:
Lechia - Lech (gdzie Lech prawie zdobył flagę,uratowaną przez zawodnika i jeszcze jakiś dwóch kolesi)
Motor - Widzew (wjazd Widzewa na sektory Motoru)
Motor - Lechia (awantura na murawie po próbie podpalenia flagi)
ŁKS - Widzew(wjazd Widzewa na sektory ŁKSu)

Nie,nie jestem psem. Bardziej ciekawi mnie relacja, teraz na spokojnie, najlepiej obydwu stron. Może być PW
Stadionowy

Racja myślałem że to bramkarz
Duszek

Post autor: Duszek »

tak, to prawda
golarka

Post autor: golarka »

Stadionowy pisze:Trochę czasu już upłynęło od poniżej podanych spotkań,może nie rozpęta się napinka
Jakby komuś chciało się opisać mecze:
Lechia - Lech (gdzie Lech prawie zdobył flagę,uratowaną przez zawodnika i jeszcze jakiś dwóch kolesi)
Motor - Widzew (wjazd Widzewa na sektory Motoru)
Motor - Lechia (awantura na murawie po próbie podpalenia flagi)
ŁKS - Widzew(wjazd Widzewa na sektory ŁKSu)
Odnośnie Lechia-Lech, w ramach sprostowania: Żaden szef ochrony, tylko trener bramkarzy. Tylko, że sytuacja miała miejsce jakieś 1,5h przed meczem gdzie na stadionie było więcej dzieciaków do podawania piłek niż ludzi. A oprócz tego na Kolejorza czekała tego dnia niespodzianka, która niestety została wykminiona przez tych co nie trzeba. Na stadionie po tej akcji z flagą troche osób spod bram przybiegło i polecieli na przyjezdnych i A&L palili wrotki poza stadion, potem niebiescy wszystko kończą i tyle.
sloneczny

Post autor: sloneczny »

Odnośnie Lechia-Lech, w ramach sprostowania: Szef ochrony we wspolpracy z terenerem bramkarzy ratuja flage "Dolne Miasto". Podczazs tej akcji na stadionie przebywa grupka lechistow z taurusa i inna "piknikowa" w barwach, ktorzy probuja sie postawic za co otrzymuja smary. Ucieczka nastepuje po wjezdzie MO, nie zadnej grupy betonow spod bram. Przed lechia uciekamy az nad motlawe. Co by nie pisac ... zwyciestwo gdansczan :)

http://www.rus-hool.narod.ru/lechia_lech.htm
htsk4

Post autor: htsk4 »

Odnosnie Lechia-Lech
Cała sytuacja miała miejsce ok 2 godz przed meczem-gdy przebywajacy na stadionie Lech i Arka praktycznie nie mieli przeciwników.Wykorzystujac sytuacje wjezdzaja do sektora chcąc sciagnąc rozwieszone wczesniej flagi.Stawia sie kilka osób,za co zostaja przekopani,kilkanascie osob ucieka.Flagi ratuje trener bramkarzy,DG.W to wszystko miesza sie ochrona przeganiajac agresorow.To wszystko.Warto dodac,ze tego dnia mogło odbyc sie długo oczekiwane spotkanie"sportowe',a podczas calego zajscia cała Lechia była w zupelnie innym miejscu.
Zadne nasze zwyciestwo kolego sloneczny,ani zadne wasze.Zreszta cała ta syutuacja nie chwalił sie nigdy nikt z Poznania,za to jak widze zyja nia nadal koledzy z Gdynii.
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

Może niech Ci co opierają swoje zdarzenia na opisach w necie, nie rozwalają dobrego tematu ( to do Arkowców ) tym bardziej, jak pisał htsk4 Lech się w tej sprawie nie wypowiadał...
Suczysko

Post autor: Suczysko »

Lech sie w ogole nie wypiwiada wiec nie badzcie komiczni
TrójkolorowyKris

Post autor: TrójkolorowyKris »

co to była za akcja kiedyś że Śląskowi ktoś do klatki wjechał oszukując psiarnie? i jak to się skonczyło? zawineli kogoś? bo troche wariacka akcja
Eternidad

Post autor: Eternidad »

Ale to dziś brzmi.. Lech z Ruchem :)
fonobar

Post autor: fonobar »

Eternidad pisze:Ale to dziś brzmi.. Lech z Ruchem :)
miłej lektury bo na prawdę konkretnie napisane pod tym względem
http://www.niebiescy.pl/historia_kibicow.php
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

Rejtan pisze:Czy w drugiej połowie lat 90-tych (być może był to sezon 96/97) podczas meczu Motor - Radomiak działo się coś konkretnego czy może doszło tylko do niedużych przepychanek między obiema ekipami? I czy prawdą jest, że był to pierwszy mecz na Zygmuntowskich, na którym kaski użyły shotgunów?
Nawiązując do tematu- kiedy pierwszy raz użyto wszelkiego rodzaju represji wobedz kibiców. To w 1996 roku prawdopodobnie wszedł w użycie pierwszy raz "zakaz". Miało to miejsce po zadymie z policją i ochroną której dopuściła się Wisłoka Dębica na wyjazdowym meczu o awans w Kańczudze (opis znajduje się w tym temacie).
Zakaz dostało 26 osób na 4 lata w tym duże jak na owe czasy grzywny. O w/w fakcie mówiono w wiadomościach głownych.
HailVictory

Post autor: HailVictory »

Ano to,że akcja w Koninie był w 1999r. a Grabiszyńska w 2003 r.
Dalej nie kapujesz?
pyskaty1

Post autor: pyskaty1 »

to moze mi sie tylko to pojebalo DATY ale reszta jest autentiko
Ktoś kumaty

Post autor: Ktoś kumaty »

Ale z czym dotrzeć do większej ilości osób? Z tymi twarzówkami,które tam są ?
Wielkie brawa dla autora. Jakoś nie trafia do mnie argument,że te zdjęcia są stare.
Wonsy

Post autor: Wonsy »

Przecież te zdjęcia krąża napewno po internecie, tak jak nawet niektore w tym temacie
pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem »

nie popadajmy w paranoje, psy mają setki naszych obecnych zdjęc (a nie z lat 90)

ale fakt faktem dziwna ta strona i te zabawy w lubienie ;)
ODPOWIEDZ