Kibice w UK
-
-
- Moderator
Wybieram sie za niecale dwa tygodnie i posiedze tam dluzszy czas.Chcialem sie dowiedziec jak tam wyglada sytuacja pod wzgledem kibicowskim w tym miescie.Poza tym zawsze mozna byloby przy piwku to obgadac.Jak cos to prw.Yaguarundi pisze:Ja niedawno wróciłem, o co chodzi?ponio pisze:Jest może jakiś forumowicz,który siedzi w Aberdeen?

-
- ban
-
-
- ban
Tego Anglii zazdrosze. Mentalność ludzi. Tam większość ludzi ma swoją ulubioną drużynę. Bez względu na wiek, rase itd. Popatrzmy na Londyn ... Zespołów od ch... A jednak kilka tysięcy fanów Wimbledonu woli chodzić na 10 czy jeszcze jakąs tam lige niż wybrać sobie zespół z Premiership czy CCC. Fankluby są wszędzie. Nawet fanklub przeciętnego zespołu można spotkać w Londynie, Manchesterze itd.
-
Napisze na forum, może ktoś inny również skorzysta.ponio pisze:Wybieram sie za niecale dwa tygodnie i posiedze tam dluzszy czas.Chcialem sie dowiedziec jak tam wyglada sytuacja pod wzgledem kibicowskim w tym miescie.Poza tym zawsze mozna byloby przy piwku to obgadac.Jak cos to prw.Yaguarundi pisze:Ja niedawno wróciłem, o co chodzi?ponio pisze:Jest może jakiś forumowicz,który siedzi w Aberdeen?
W Aberdeen jest jeden liczący się klub piłkarski, mianowicie Aberdeen Football Club (AFC). Posiada ładny (lecz w porównaniu z np. Celtic Arena nikły stadion), zlokalizowany jest około 200m od Morza Północnego, w pobliżu znajduje sie park Wictorii (ciekawostka: Nie ma ani jednego drzewa), który to park jest tak naprawde małym pasmem górskim i z najwyższego szczytu można co nieco zobaczyć, trybun jak i meczu. Co do kibiców Aberdeen, to ich szczyt "hools" to fakt że posiadają jakieś tam falgi. Klimat kibicowski podczas meczu to dno. Doping spontaniczny, zakaz palenia papierosów (duża grzywna), zakaz przeklinania w sektorze rodzinnym (również duża). Podczas spotkania nie można stać (oprócz goli i sytuacji podbramkowych), po kilkukrotnym upomnieniu - grzywna i wylot ze stadionu. Podczas meczu na szczycie z Celticiem, fani obu drużyn nie wchodzili sobie w drogę, zero krzywych spojrzeń itd. Sektor przyjezdny od AFC oddziela tasiemka owinięta o poręcz schodów. Poziom kibicowski w jakimś tam stopniu rekompensuje poziom gry piłkarzy. Co do Polskich hools, to niestety nie uświadczyłem ani jednego, chodź troche kumatego. Widziałem jedną vlepke Bałtyku. Ogólnie mało tam Polaków (uwierz że to dobrze). W wakacje troche przybędzie zapewne. Ja już jak napisałem wczesniej jestem w Nowej Hucie, ale tęsknie za tym klimatem, morze, klify, ogromny port itd....
Aha, większość, nazwijmy to kumatszych kibiców od tych z AFC, to w 98% kibice rugby. Ale to i tak odpowiednik np. Amici Wronki.
Jak coś jeszcze masz to pytaj.

-
- ban
1. Podobno Leedspiotrek43 pisze:SiemkaMam do was 2 pytanka.
1. Kto ma lepsza ekipe?? ManUtd czy West Ham???
2. Wiecie z kim West Ham ma zgody i kosy???

2. W Anglii nie istnieje takie pojęcie jak zgoda. Ale tam kibice czasem bardziej się przyjaźnią niż u nas zgody, a tymbardziej niż neutrealne ekipy. Spotkałem się z sytuacjami gdy kibice przybijali sobie piątki, omawiali mecz, pili piwko. Kose West Ham ma z Millwall i pewnie z resztą Londynu. Tylko ze bardziej cywilizowani kibice ekip które mają ze sobą kosy zdarza się, że też piją piwko. Zdarza się.
ps: nie mozesz sie zdecydowac komu kibicowac ?

Ostatnio zmieniony 05.07.2007, 11:30 przez Peter McCalister ojciec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ban
Manchester United hooliganspiotrek43 pisze:A wiesz jak nazywa sie ekipa hoolsow od ManUtd??

[link]
Poczytaj.
Ostatnio zmieniony 05.07.2007, 11:33 przez Peter McCalister ojciec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bedford
Witam mieszkalem ponad 2 lata w Londynie-ostatnio jednak pomieszkuje w Bedford-4 stacje pociagiem od Luton. Nie jest to taka wiocha,tak jak wszedzie jest mnostwo Polakow,ale zadnego kibica stamtad nie poznalem bo nawet nie wiem czy sa? Wyjatek koles z koszulka Jagi,ktory...okazal sie studentem z...Siemiatczyc!:) Wiec jesli ktos z was stamtad jest lub okolic piszcie na maila. Pozdro ,,Do konca wierni swoim idealom....5 piw'' 

-
Manchester ma dobrych pilkarzy a slabych chuliganow ale dzialaja
ich grupy to (Inter-City Jibbers; The Cockney Reds).
West Ham to jest jedna z najlepszych ekip chuliganskich w Angli- ICF (Inter-City Firm).
A zgode maja z Glasgow Rangers.
ich grupy to (Inter-City Jibbers; The Cockney Reds).
West Ham to jest jedna z najlepszych ekip chuliganskich w Angli- ICF (Inter-City Firm).
A zgode maja z Glasgow Rangers.
Ostatnio zmieniony 05.07.2007, 19:09 przez Grabiszynska2003, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Londyn
Dla mnie ,,ciekawie'' wyglada ekipka QPR-maja fanow rozsianych po calym Londynie (pojedyncze osoby) i oczywiscie zachod. Kiedys nawet mielismy spiecie z nimi bo wzieli nas za....Crystal Palace (barwy niebiesko-czerwone) ,ale przy duzej ilosci Policji na krzykach z ich strony sie skonczylo,a cisnienie sie im podnioslo jak przechodzilismy obok pub (grali wtedy u siebie mecz z nimi a my znalezlismy sie tam przypadkiem). Jesli chodzi o fanow Oderki to wiekszosc osob kibicuje Chelsea (sa nawet aktywni fani,ktorzy nie odpuszczaja zadnego meczu-dzieki wykupionym karnetom i zaliczaja czasem wyjazdy).