Kp Katowice

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Storm

Kp Katowice

Post autor: Storm » 16.07.2012, 23:17

Przypomnijmy, że w poniedziałek dziennik "Sport" informował, iż o godzinie 15 sto procent akcji Polonii Warszawa trafi w ręce spółki WoodinterKom GmbH, która posiada 1,2 mln akcji GKS Katowice. Do spotkania faktycznie doszło, ale podpisanie stosownych dokumentów ma nastąpić dopiero we wtorek.

"Czujemy się fatalnie to pisząc, ale według naszej wiedzy: pozamiatane. Pozostały formalności. Jutro powinien być oficjalny komunikat. Chcielibyśmy, żebyśmy się pomylili, żeby jakimś cudem okazało się to nieprawdą, żeby ktoś w ostatniej chwili, póki nie ma podpisu na umowie, zmienił zdanie. Pora wymyślić plan B, bo mamy kłopot" - czytamy na profilu Facebook Polonii Warszawa i dodają.

"Według naszych informacji, dokumenty zostały podpisane, a także przygotowane do złożenia dokumenty do KRS o zmianę nazwy na KP Katowice i zmianę zarządu" - czytamy w kolejnym wpisie.

"Nabywca zapłacił za Polonię ponad pięć milionów złotych. I już wczoraj zmienił jej nazwę i siedzibę - nowy klub nazywa się KP Katowice. Na Śląsk przenoszą się wszyscy piłkarze i pracownicy klubu, przy Konwiktorskiej nie pozostaje nic" - zdradzają natomiast dziennikarze "Przeglądu Sportowego".

W ekstraklasie na przejętej od Polonii licencji ma zagrać twór KP Katowice GieKSa. Obecny GKS wycofa się z 1-ligowych rozgrywek, a potem przejmie wszystkie udziały w KP Katowice poprzez podwyższenie kapitału. Obecna Polonia Warszawa zagra w B-klasie lub IV lidze. Józef Wojciechowski zachował [link] do barw, herbu i nazwy klubu i wcześniej już zapowiedział, że odstąpi je za symboliczną kwotę. Nabywcą najprawdopodobniej będzie miasto stołeczne Warszawa.

Aby powstał nowy klub potrzebna jest jeszcze zgoda PZPN. Gdy cztery lata temu Józef Wojciechowski wykupił licencję Groclinu Grodzisk Wielkopolski od Zbigniewa Drzymały, związkowi działacze wyrazili zgodę na fuzję powołując się na zasługi właściciela wielkopolskiego klubu dla polskiej piłki. Czy tym razem będzie podobnie?

iparts.pl
alpha1982

Re: Kp Katowice

Post autor: alpha1982 » 16.07.2012, 23:55

Jednym słowem DRAMAT!
Czy wiesz [link] ?? SPRAWDŹ!

Stary14

Post autor: Stary14 » 16.07.2012, 23:56

Współczuję chłopakom z GieKSy.
GOOD NIGHT left SIDE!

Benisz

Post autor: Benisz » 16.07.2012, 23:58

według mnie to kibice że kibice Gieksy powinni olać ten sztuczny twór to oczywiste , ale również wszystkie inne ekipy powinny odpuścić mecze na wyjeździe z KP Katowice. Może wtedy, przy frekwencji w ekstraklasie na poziomie kilkuset osób (pikników), osoby które są odpowiedzialne za transfery licencyjne połapały by się że na sztuczne twory nikt nie chodzi i że zabija to prawdziwe piękno tej naszej szarej, beznadziejnej sportowo ligi (wiem że to tylko marzenia, gdyż liczy się tylko kasa!)

Inny

Post autor: Inny » 17.07.2012, 00:02

Tylko że tutaj może być problem z tym tworem bo miasto duże ,brak sukcesów przez ostatnie lata,pewnie sporo pikników jest głodnych piłki na najwyższym szczeblu.Ale życzę powodzenia GieKSie .
Zwiad.

tylko pytam

Post autor: tylko pytam » 17.07.2012, 00:04

Szczytem absurdu jest to, że KP Katowice ma grać w Krakowie. Przynajmniej na początku.

piekne lata 90-te

Post autor: piekne lata 90-te » 17.07.2012, 00:09

ale ku*** chory kraj, sztuczne kluby, bez kibicow i jeszcze graja w innym miescie...

titu

Post autor: titu » 17.07.2012, 00:19

mam pytanie do kibiców z Katowic:Jaki odzew na taka informacje???

Mowie jak Bylo

Post autor: Mowie jak Bylo » 17.07.2012, 00:26

Bedzie tak!!! Beda normalnie jezdzic na KP Katowice skoro Lech moze to czemu oni nie! Dziekuje Dobranoc

ArmiaWisłyRCJ

Post autor: ArmiaWisłyRCJ » 17.07.2012, 01:16

Jeszcze raz szczere współczucia dla GieKSiarzy...

k**** handlują tradycją, tysiącami kibiców, tak jakby byli ich własnością, zabierają wielu chłopakom to co w ich życiu najważniejsze, ich klub!! I to wszystko zgodnie z literą prawa, zamieniając klub z wielką tradycją w swój prywatny folwark.. Takie rzeczy tylko w Polsce, układy i układziki.. mam nadzieję, że nikt na to gówno nie będzie chodził ani tym bardziej jeździł !! j**** te fuzje, taki syf to tylko w tym POroninym kraju..

MazBR

Post autor: MazBR » 17.07.2012, 01:43

Awas przy stole taki awans p*******! Szkoda chłopakow z Gieksy ... Powodzenia panowie!
Każdy mój komentarz jest moim osobistym zdaniem

halodrol

Post autor: halodrol » 17.07.2012, 05:57

spokoooojnie

-postawa kibiców GKS? no to chyba oczywiste

-postawa pikników? ludzie ten twór będzie sportowo najgorszy w lidze! 1000 osób to max na meczu

-mecze w Krakowie? - ten syf padnie szybciej niż się wydaje właścicielowi...

Najważniejsze to olać wyjazdy do Katowic - bo to zawsze podnosi frekwencje i atmosferę.

Zapomniałem Hasła

Post autor: Zapomniałem Hasła » 17.07.2012, 06:47

Jeżeli KP Katowice będzie grał w ekstraklasie, to kto zajmie miejsce GieKSy w 1 lidze?
Polonia Bytom?

j**** pseudo biznesmena wojciechowskiego. Już mógł rozjebać twór z Grodziska, a zostawić GKS w spokoju.
ObrazekObrazek

horda

Post autor: horda » 17.07.2012, 07:53

Benisz pisze:według mnie to kibice że kibice Gieksy powinni olać ten sztuczny twór to oczywiste , ale również wszystkie inne ekipy powinny odpuścić mecze na wyjeździe z KP Katowice. Może wtedy, przy frekwencji w ekstraklasie na poziomie kilkuset osób (pikników), osoby które są odpowiedzialne za transfery licencyjne połapały by się że na sztuczne twory nikt nie chodzi i że zabija to prawdziwe piękno tej naszej szarej, beznadziejnej sportowo ligi (wiem że to tylko marzenia, gdyż liczy się tylko kasa!)
[link]

pigkiller

Post autor: pigkiller » 17.07.2012, 09:27

chyba dzialcze wzieli sobie do serca hadlo EKSTRAKLASA ALBO SMIERC:)

Znawca GŚ

Post autor: Znawca GŚ » 17.07.2012, 10:48

Ręce opadają jak sie to widzi. Jak widac każdy klub może to spotkac ale nie wszyscy sprzedają sie za kase jak Lech czy Polonia.
Kaj stary stoi szyb
Kaj łojców stoi dom
Kaj richtig wonio chlyb
Tam jo swój hajmat mom
Kaj huty wonio dym
Kaj fury pchajom zaś
Kaj czorno hołda jest
Tam hajmat świynty nasz

info

Post autor: info » 17.07.2012, 11:43

Biznesmen Ireneusz Król w poniedziałek późnym wieczorem porozumiał się z Józefem Wojciechowskim w sprawie nabycia 100 proc. akcji występującej w piłkarskiej ekstraklasie Polonii Warszawa. Klub zmieni nazwę na KP Katowice SSA.

Król będzie prezesem zakupionego klubu. Formalnie nabywcą 100 proc. akcji Polonii ma być spółka WoodinterKom GmbH z siedzibą w Wiedniu, wchodząca w skład Grupy Ideon, której Król jest prezesem. Wcześniej WoodinterKom GmbH sprzedał posiadane akcje GKS blisko współpracującej katowickiej spółce Trust Trading, która stała się w ten sposób większościowym właścicielem pierwszoligowego klubu.

- Dla mnie najważniejszy jest teraz aspekt sportowy. Już przygotowani zawodnicy w GKS-ie oraz ci, którzy pozostali z Polonii, będą teraz zjeżdżać na obóz w Kamieniu, który praktycznie rozpocznie się od jutra. Zobaczymy, jak tam szybko zawodnicy dotrą – powiedział PAP we wtorek Król.

Jak zaznaczył, spodziewał się, że z Polonii pozostanie mu do dyspozycji mniej zawodników. - Mamy Avirama Baruchyana, Marcina Baszczyńskiego, Tomasza Jodłowca, Pawła Wszołka i Wladimera Dwaliszwilego – to jest bardzo mocny skład, który teraz będzie uzupełniany m.in. o bramkarza – zapowiedział.

W składzie tworzonym z łączonych drużyn Król widzi na razie kilku dotychczasowych zawodników GKS Katowice, m.in. Tomasza Hołotę, Przemysława Pitrego, Jacka Kowalczyka i Jana Beliancina. Na bramce stanie prawdopodobnie bramkarz GKS Witold Sabela. - Mamy też tam fajnych młodych chłopaków, ale oni chyba na razie będą musieli wystartować w Młodej Ekstraklasie – zaznaczył.

Trenerem drużyny pozostanie na razie dotychczasowy szkoleniowiec GKS Rafał Górak. - Dzisiaj odbędą się ostateczne rozmowy. Poza Górakiem pod uwagę brani są Jacek Zieliński, ale także trener Dariusz Wdowczyk. Telefony rozdzwaniają się. Na razie zajęcia prowadzi trener Górak i moim zdaniem wystąpi chyba w pierwszych meczach – wskazał.

Klub najprawdopodobniej rozpocznie jesienną rundę na stadionie w Sosnowcu, jednak – głównie ze względu na animozje kibicowskie i prawdopobieństwo decyzji o rozgrywaniu tam meczów bez udziału publiczności - brane są pod uwagę także obiekty Wisły Kraków (ze względu m.in. na korzystny terminarz) i Hutnika Kraków.

Król przypomniał, że samorząd Katowic rozpoczął już przygotowywanie stadionu w Katowicach do występów w ekstraklasie i – najprawdopodobniej – klub będzie tam mógł grać już od końcówki listopada.

KP Katowice SSA będzie miał swoją siedzibę w Katowicach i na razie ma się posługiwać tą nazwą. Zarząd klubu wystąpił już jednak do rady nadzorczej spółki GKS GieKSa Katowice SA na użyczenie do rozgrywek nazwy "GieKSa", tak by klub występował w T-Mobile Ekstraklasie jako KP Katowice GieKSa.

- Jeżeli przejdziemy wszystkie procedury OZPN-owskie i PZPN-owskie, to 2 sierpnia zapadną decyzje czy GKS wystąpi w pierwszej lidze czy nie. Docelowo jednak GKS GieKSa Katowice SA kupi spółkę KP Katowice SSA i będzie jeden bardzo mocny klub – zapowiedział Król. Rozpoczęcie fuzji – po walnym zgromadzeniu spółki – powinno rozpocząć się na przełomie września i października.

Król nie zdradził ceny, za jaką nabył od Józefa Wojciechowskiego 100 proc. akcji Polonii Warszawa. Przypomniał, że dotychczasowy właściciel włożył w ten klub ok. 100 mln zł. Zaprzeczył, by cena – jak donosiły niektóre media – miała wynosić ok. 5,5 mln zł.

- To kwota objęta tajemnicą handlową i nikt nie ma prawa podać jej do publicznej wiadomości. Moim zdaniem nigdy nie zostanie ujawniona. To rozmowy między panem Wojciechowskim, a mną – podkreślił Ireneusz Król.

Źródło: Onet.pl / PAP

Sjc

Post autor: Sjc » 17.07.2012, 11:46

Michał Libich będzie trenerem Polonii Warszawa, która wystartuje w nowym sezonie w rozgrywkach B-klasy. W zespole zagrają m.in. byli piłkarze klubu Piotr Dziewicki i Piotr Stokowiec oraz juniorzy "Czarnych Koszul"

Zespół będzie występować na stadionie przy Konwiktorskiej, otrzyma preferencyjne stawki od właściciela obiektu Warszawskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Klub będzie naturalnym kontynuatorem tradycji Polonii, nazwę przejmie od szkolącego juniorów Miejskiego Klubu Sportowego Polonia Warszawa - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Tak może wyglądać plan minimum przygotowywany przez kibiców Polonii na ciężkie czasy. W grę wchodzi także wariant z grą w IV lidze. Na chwilę obecną toczą się rozmowy w tej sprawie

Duszek

Post autor: Duszek » 17.07.2012, 11:51

Polonii w gruncie rzeczy moze to wyjsc tylko na dobre. Jesli beda co roku podnosic sie o szczebel wyzej, ludzie zaczna przychodzic na stadion, bo jak wiadomo sukcesy przyciagaja, nawet te najmniejsze. Moga sobie wypracowac przez kilka lat dobra publike przy Konwiktorskiej jesli dobrze to rozegraja

info

Post autor: info » 17.07.2012, 12:02

Listkiewicz: Polonia przeżyła wojnę, ale nie Wojciechowskiego

Józkowi Wojciechowskiemu, którego bardzo lubiłem, udało się zrobić to, czego nie udało się zrobić Niemcom podczas okupacji - zniszczyć Polonię - mówi były prezes PZPN, kibic "Czarnych Koszul" Michał Listkiewicz

W ostrych słowach Listkiewicz podsumowuje decyzję byłego już właściciela Polonii, który w poniedziałek wieczorem sprzedał akcje występującego w ekstraklasie klubu ze stuletnią tradycją doprowadzając do jego likwidacji. Snuje plany na przyszłość "Czarnych Koszul", optymistyczne i pesymistyczne.

O Wojciechowskim

To jest twardziel, ale się poddał. Miałem szacunek dla tego człowieka, ale jednym ruchem zniweczył on wszystkie swoje wcześniejsze dobre decyzje. To nie jest nawet zupełnie jego wina, ale jego doradców, znanych mi z nazwiska, o których jednak nie będę mówił. To oni podeszli do tego czysto biznesowo i doradzili mu taki ruch, nie mający nic wspólnego z duchem sportu. Poznałem go, znałem historię jego życia i wiem, że to był zawsze twardziel.

Charakterem doszedł do sukcesu w biznesie, ale sporcie się poddał, wymiękł. Nie wymiękł tyle lat Cupiał z Wisły, Walter z Legii, a on tak. Nie zdobył mistrzostwa Polski i odchodzi w niesławie. Upokarzające jest w jego wypadku to, że sprzedał Polonię za 5 milionów złotych. To nie jest suma za którą warto byłoby dokonać czegoś takiego. 50 milionów to rozumiem.

Wyraźnie się poddał i było mu już wszystko jedno. 5 milionów było dla niego warte więcej niż 100 lat historii. Przebywam teraz w Albanii, rozmawiałem z właścicielem mistrza tego kraju, zespołu, który ma siedzibę pod granicą z Grecją Skenderbeu Korce, Agimem Zeko. Opowiadał mi o tym, jak ledwo się utrzymali, a potem zdobyli tytuł. Nigdy nie przyszło mu do głowy, żeby rzucić w ten sposób klub, nawet gdyby grał w III lidze. To są ludzie honoru, ale żyją w Albanii.

O przyszłości Polonii

Mam też czarne myśli, Warszawa to przeklęte - dla sportu - miasto. Wierzę w kibiców Polonii, oni nie są dość liczni, ale świetnie zorganizowani, pełni pomysłów. Powinni pójść za przykładem kibiców z Gdańska i Szczecina. Ich kluby też upadały, a dziś grają w ekstraklasie. To budujące przykłady.

Nic nie ma w tym uwłaczającego, że będą grać w niższej lidze. Sam pamiętam jak jeździłem na wyjazdy za Polonią do Czarnej Białostockiej, Dębna Lubuskiego. Szyłem w domu flagi na wyjazdy. Pamiętam opowieści Jerzego Piekarzewskiego [honorowego prezesa klubu, ratował go w latach powojennych], jak jego żona gotowała w domu zupę piłkarzom, jak na bazarze Różyckiego zbierał pieniądze na zespół. Teraz też będzie się liczyła pewnie każda złotówka, każde wsparcie kibiców.

Wierzę, że dzięki temu Polonia się odrodzi. Mam też i czarne myśli. Upadła Skra Warszawa, Warszawianka, upadł Sarmata. Wegetuje Hutnik, nie ma AZS AWF. W Polonii nie istnieje już wiele ważnych sekcji. Nawet w Legii jest tylko piłka i nic więcej, gdzie to porównać z dawnymi czasami. Warszawa to przeklęte miasto dla sportu, praktycznie nie istnieje. W innych miastach otwieram lokalną prasę i czytam o sukcesach kilku klubów, w Warszawie jest z tym od wielu lat marnie. Mam nadzieję, że teraz nie będzie to jeden kłopot mniej dla władz miasta, ale jeden problem do rozwiązania więcej, że włączy się w pomoc dla klubu.

O fuzji

PZPN musi tego zakazać. Biję się w pierś, że już jako prezes PZPN temu nie zapobiegłem. Mam do siebie pretensje, że cztery lata temu nie odradziłem tego Wojciechowskiemu, kiedy kupował Groclin. To nie bazar. Nie wolno kupować pietruszki i z siatki do siatki jej przerzucać. PZPN musi coś w tej sprawie zrobić, walnąć pięścią w stół i zakazać tego. Dziś pewnie się uśmiecha prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

Był blisko przejęcia Groclinu, nie zrobił tego. Śląsk cieszy się z mistrzostwa Polski. Podobnie Pogoń Szczecin, cztery lata temu o mały włos nie przejęłaby Groclinu. Polonia musi przejść taką samą drogę, jak Pogoń. W grobie pewnie przewraca się mój poprzednik na stanowisku prezesa PZPN Marian Dziurowicz, właściciel GKS. Stworzył taki rodzinny klub, podobny trochę do Polonii, gdzie wszyscy byli zżyci ze sobą. Teraz powstaje coś, czego - już to słyszę - kibice w Katowicach nie zaakceptują.

Duszek

Post autor: Duszek » 17.07.2012, 13:06

prawda jest taka ze gdyby Gieksiarze od poczatku w ogole plotek zwiaznych z tym tematem robili jakies protesty na miescie, blokowali miasto w godzinach szczytu na kilka godzin, problem zostalby zauwazony i pewnie do niczego takiego by nie doszlo. A jest jak jest i maja to tylko i wylacznie przez swoja bierna postawe i sluchanie Kosy, ktory na forum Gieksy od tygodni powtarza ze w to nie wierzy i ze nic takiego jak polaczenie Poloni Groclin Dyskobolia Warszawa z GKSem nie ma prawa bytu. A jednak panie Kosa cos jest na rzeczy, a Wy dalej siedzicie na dupach zamiast rozpierdolic Urząd Miasta ktory tez maczał i macza w tym palce oraz wywiezc do lasu pana Króla i innych idiotów którzy probuja zniszczyc, badz co badz, historie polskiej pilki.

wwantek

Post autor: wwantek » 17.07.2012, 13:48

Na razie, jeśli dobrze rozumiem pierwszoligowy GKS Katowice jeszcze istnieje. Dopiero później ma dojść do fuzji GKS-u z KP. Kibice GieKSy mają więc cień nadziei, że ich teraźniejszy właściciel zajmie się KP, a GieKSę wykupi ktoś inny i wtedy sprawa będzie rozwiązana.

ArmiaWisłyRCJ

Post autor: ArmiaWisłyRCJ » 17.07.2012, 14:02

wwantek pisze:Na razie, jeśli dobrze rozumiem pierwszoligowy GKS Katowice jeszcze istnieje. Dopiero później ma dojść do fuzji GKS-u z KP. Kibice GieKSy mają więc cień nadziei, że ich teraźniejszy właściciel zajmie się KP, a GieKSę wykupi ktoś inny i wtedy sprawa będzie rozwiązana.
Taa.. wszystkie dokumenty podpisane, ten Król wystosował oświadczenie. Nie ma co się łudzić, kibice GieKSy jak im zależy na swoim klubie muszą koniecznie zacząć działać, a nie wmawiać sobie "że może do tego nie dojdzie", "że może GieKSę wykupi ktoś inny", bo dzięki takim działaniom obudzą się z ręką w nocniku (o ile już nie jest za późno).

info

Post autor: info » 17.07.2012, 15:43

Kibice nie pozwolili na rozpoczęcie konferencji prasowej Józefa Wojciechowskiego

We wtorek o 14:30 miała odbyć się konferencja prasowa właściciela Polonii Warszawa, Józefa Wojciechowskiego. Do siedziby JW Construction weszli jednak wzburzeni kibice Czarnych Koszul.

Fani z okrzykami "złodzieje, złodzieje!" nie pozwolili na rozpoczęcie konferencji. Kibice chcą spotkać się z Wojciechowskim, jednak na razie do tego nie doszło.

W poniedziałek udziały w Polonii Warszawa zakupił WoodinterKom GmbH, która finansuje pierwszoligowy GKS Katowice. Klub ten zagrać ma w Ekstraklasie.

Onet.pl
Coś się jednak dzieje ;-) Szkoda tylko, że i tak już "po ptokach" ...

KSRozwój

Post autor: KSRozwój » 17.07.2012, 16:35

Wielka szkoda, że tak się stało. Zawsze to klub, który przewodzi w Katowicach. Czy to pod względem marketingowym czy kibicowskim. Po takim czymś, ja to się cieszę, że kibicuję już ponad 20 lat, małemu dzielnicowemu klubowi, w którym od pewnego czasu jest wszystko poukładane. Czy to organizacyjnie czy sportowo. Mam jednak nadzieję, że to wszystko się wyjaśni, a kibice GKS-u Katowice będą niejednokrotnie na "blaszoku" zaśpiewać - bo to nasz klub, drużyna ma.............Ja to mogę tylko żałować, że Rozwój nie spotka się w lidze z Polonią Bytom, bo chyba będzie tak, że drużyna bytomska zagra w miejsce I-ligowej Gieksy?

Pipencja

Post autor: Pipencja » 17.07.2012, 16:38

Mimo ze z Gks-em nigdy nie było mi po drodze to napisze jedno, chłopaki trzymajcie sie i nie dajcie tym k***** !! Naprawde załuje ze urodziłem sie i zyje w takich czasach ze dla kasy człowiek podpierdoli drugiego, ze tradycje i wartosci sie sprzedaje! Tak jak spiewal Krzywy z DeMono wszystko jest na sprzedaż.....
Kibic w krawacie jest mnie awanturujacy sie!

Trzeba wpuszczac tylko w krawatach !

bibsztrem

Post autor: bibsztrem » 17.07.2012, 19:02

jest i oficjal:/
http://www.90minut.pl/news/192/news1927 ... owice.html
a tu cien nadziei dla kibicow Gieksy jesli chodzi o nazwe klubu
http://www.90minut.pl/news/192/news1927 ... zenie.html
w biało czerwonych szatach
razem do końca świata
SOVIA & EŁKSA

GtWładzię

Post autor: GtWładzię » 17.07.2012, 19:19

tak,analogicznie Lechia/Olimpia i kilka innych

Polonia na konferencji...
Obrazek

KSRozwój

Post autor: KSRozwój » 17.07.2012, 19:48

Co znaczy "c**** wiadomo"-cytując? Polonia Warszawa sprzedała licencję (Król-Wojciechowski) GKS-owi Katowice (właścicielowi GKS-u). Zastrzeżenie Wojciechowskiego było takie, że logo-herb zostanie w Warszawie i sprzeda je (jako były właściciel) komukolwiek (miasto Warszawa), za symboliczną złotówkę. Mogą go kupić również kibice Polonii, Jan bez Ziemi czy Reksio (tak to rozumiem).
Na ten czas, z tego co zrozumiałem, to klub GKS(zarząd tego klubu) Katowice/KP Katowice, przejmuje wszystko co było związane z Polonią Warszawa na niwie ekstraklasowej. Jako taka spółka SSA GKS Katowice (czy jak to się tam nazywa) przejmuje wszelkie prawa do występów ekstraklasowych. I do pieniędzy i do udziałów z TV. Uświadomcie mnie, że się mylę bo w tym bajzlu już nie wiem.....I pytanie moje. Jak w tym wszystkim wyglądało miasto Katowice z prezydentem Uszokiem? Jaki udział akcji miało miasto i czy faktycznie sprzedało? Kto teraz będzie remontował stadion? Miasto wydało bardzo dużo pieniędzy na sam projekt i całą otoczkę. Za pieniądze katowiczan oczywiście. Jak oni się do tego odnoszą? Fatalna sytuacja.....

KSRozwój

Post autor: KSRozwój » 17.07.2012, 20:04

Józef Wojciechowski, właściciel Polonii Warszawa, sprzedał 100 procent akcji występującego w piłkarskiej ekstraklasie klubu biznesmenowi Ireneuszowi Królowi. Klub zmieni nazwę na KP Katowice SSA. Dziś Wojciechowski wydał specjalne oświadczenie do mediów.

fot. Newspix/Piotr Kucza
"Szanowni Państwo,
W związku z podpisaniem umowy sprzedaży spełniłem swoją wcześniejszą zapowiedź i ostatecznie wycofałem się z zaangażowania w KSP Polonia SSA. Jako dla kibica i właściciela, była to dla mnie bardzo trudna decyzja. Podkreślam, że nie wiążę jej bezpośrednio z wynikami osiąganymi przez zespół, ale z brakiem chęci współpracy i motywacji do działania mimo posiadanych najlepszych do tego warunków. Moje poświęcenie i wszystkie umiejętności, którym zawdzięczam sukces w biznesie okazały się więc absolutnie nieprzydatne w piłce nożnej. Dziś wiem, że nie potrafię działać w polskim środowisku sportowym, ponieważ głęboko nie zgadzam się z rządzącymi nim zasadami, tak różnymi od tych panujących w biznesie.

Przez lata dokładałem starań i wspierałem Klub potężnymi kwotami. Moim marzeniem było stworzenie niepowtarzalnej atmosfery na stadionie przy ul. Konwiktorskiej. Podejmowałem działania, które miały przywrócić KSP Polonia czasy jej świetności. Za prywatne pieniądze chciałem stworzyć w stolicy przyjazne miejsce dla rodzin, które nawiązywałoby do wielkich tradycji KSP Polonia. Przez te lata nigdy nie otrzymałem najmniejszej pomocy ze strony władz miasta, ani innych instytucji, co miało miejsce w wypadku drugiego warszawskiego klubu. Nie potrafię tego zrozumieć i również dlatego nie widzę dla siebie miejsca w polskiej piłce nożnej.
Z poważaniem, Józef Wojciechowski" - brzmi oświadczenie byłego już prezesa Polonii Warszawa.
źródło: onet.pl

Nie wiem czy tutaj się doszukiwać jakichkolwiek racji jeśli chodzi o klub. To nie jest kostka rubika. Nie wyszło układanie, to sprzedaje. Szkoda, że na allegro nie wystawił klubu (coś takiego chyba było we Włoszech). Nawiązując jednak do jego słów, piłkarzyki grają w ch..... Ale to oczywiście nie nic wspólnego z klubem.

KSRozwój

Post autor: KSRozwój » 17.07.2012, 20:17

Co jeszcze w piłce na Śląsku się wydarzy....wiem, że nie ten temat....
[link]

bibsztrem

Post autor: bibsztrem » 17.07.2012, 21:05

jak to jest że wioski wystepują w najwyższych ligach i się utrzymują po kilka lat a zespoły z wielkimi tradycjami i rzeszami wiernych kibiców okupują 2, 3 ligi albo ogłaszaja upadlosc i zaczynaja od b-klasy?? co sie dzieje kuźwa z tymi inwestorami żeby wspierac wioski
w biało czerwonych szatach
razem do końca świata
SOVIA & EŁKSA

amigoksg

Post autor: amigoksg » 17.07.2012, 21:55

Niestety kolejny przykład "nowych czasów".

Mnie tak naprawdę nie interesuje jakiego klubu się to tyczy bo dziś jest to GKS jutro może być Ruch, pojutrze Legia, ważne ze w ogóle się coś takiego dzieje w sporcie, że można sobie kupić prawo gry w najwyższej klasie rozgrywkowej.
Nie wiem czy coś takiego ma miejsce na zachodzie? Jeżeli ktoś wie to może jakiś przykład by przytoczył.

Durne jest to, że środowisko kibicowskie miast pokazał jedność w takim momencie wyzywa się na forum, i obrzuca wyzwiskami.

Właśnie teraz powinno się pokazać solidarność kibicowską i sprzeciw przeciwko takiej nie sportowej postawie.

+GKSK-CE+
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: +GKSK-CE+ » 17.07.2012, 22:06

Oświadczenie SK1964 w sprawie KP
[link]
Dwie ekipy,jedna banda,Ślaska krew!

butoniera

Post autor: butoniera » 17.07.2012, 22:19

Właśnie teraz powinno się pokazać solidarność kibicowską i sprzeciw przeciwko takiej nie sportowej postawie.
GKS pokazał kibicowską solidarność na wiosnę 2008 r. krzycząc w stronę kibiców Śląska-"Groclin Wrocław".
A teraz we Wrocławiu śmieją się jaki to los przewrotny bywa.

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 17.07.2012, 22:34

puder1 pisze:Kibice GieKSy zaakceptują ten twór. Prawda jest taka, że oprócz narzekań na forum nie zrobili nic, żeby zapobiec temu. Kiedy na przełomie sierpnia i września KP Katowice zmieni nazwę na GieKSa nie będą mieli, żadnych skrupułów, żeby kibicować temu czemuś. Teraz mnie zjedziecie, ale przypomnicie sobie te słowa za 2 czy 3 miesiące. Ja jestem ciekawy jak zaaragują na to ich zgodowicze z Zabrza choć jakiś większych nadzieji nie mam co do gwałtownej sprzeciwiającej się reakcji.

Oświadczenie SK1964 w sprawie KP
[link]

Puder może jakieś przeprosiny w strone chłopaków z GieKSy? No chyba, że chcesz żeby Cię już nikt na poważnie nie brał.

Kosa

Post autor: Kosa » 17.07.2012, 22:36

Nasze oświadczenie macie wklejone wyżej. Ukazało się tylko i wyłącznie, bo wczoraj pojawił się pierwszy FAKT - Rada Nadzorcza. Wszystkie inne informacje były/są niepotwierdzone, a do takich rzeczy się nie odnosimy. Większość z piszących, że nic nie robiliśmy opiera się na opiniach z naszego forum. Jednakże tam też wyjaśnialiśmy wszystkim, że nasze działania nie pozwalają na ich upublicznianie na ogólnodostępnym forum.

Nie pierwszy i pewnie nie ostatni problem jaki nas spotkał, więc damy sobie radę. Nikt z nas nie oczekuje współczucia, ale moglibyście chociaż nie wydawać opinii na temat naszych działań nie znając ich.

W przypadku ziszczenia się scenariusza, że wycofają nas z pierwszej ligi, a twór zagra w ekstraklasie jest to dla nas równoznaczne z tym, iż nie będziemy mieli klubu. I nie chodzi tutaj o awanse czy puchary, ale tylko i wyłącznie o to kto jest kontynuatorem tradycji GKS Katowice - fuzja na tym samym szczeblu rozgrywek czy jakieś wchłonięcia spółki przez spółkę są i będą przez nas traktowane tak samo.
Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice "SK 1964"

[link]

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 18.07.2012, 00:54

Kosa pisze: W przypadku ziszczenia się scenariusza, że wycofają nas z pierwszej ligi, a twór zagra w ekstraklasie jest to dla nas równoznaczne z tym, iż nie będziemy mieli klubu.
A co z rezerwami, które awansowały do IV ligi?
"-Bylem ostatnio na meczu Wisly Krakow pierwszy raz w życiu i tak mi się spodobało ze stwierdzilem ze przyjadę na mecz do poznania i nawet chyba będzie warto te 2 godziny poczekać. Ciekawe czy coś się stanie jak z szalem Stali wejdę na stadion"

Stęga

Post autor: Stęga » 18.07.2012, 00:59

rezerwy jak i drużyny młodzieżowe również przejdą do tworu "KP", który za jakiś czas (bliżej nieokreślona najbliższa przyszłość) przyjmie nazwe GKS Katowice

8xl

Post autor: 8xl » 18.07.2012, 01:09

Daję nowemu poTWOROWI jakieś 5-6 lat, po czym brak kibiców, ogólnej akceptacji, a co za tym idzie funduszy, zmusi właściciela o królewskim nazwisku do sprzedania akcji. Pytanie kto będzie kolejną ofiarą kapitalizmu w postaci dyskopolokp.

Zablokowany