Kary, zakazy...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

dezet

Re: Kary, zakazy...

Post autor: dezet »

W Szwecji też ładne cyrki...wybuch jednej petardy i momentalnie mecz przerwany:

http://www.youtube.com/watch?v=U2wlcxJmNTY

U nas pewnie byłoby teraz tak samo...
iparts.pl
watson

Post autor: watson »

Łoś pisze:wiążą wiążą - konsekwencje czekają na Ciebie po końcu rundy - tzn albo psy/prokurator puści Twoją jedną nieobecność kantem albo dostaniesz grzywnę - jej wysokość zależna od prokuratora (raczej zaczynają się od 200 zł za mecz) - jednocześnie jest to złamanie obowiązku stawiennictwa więc w papierach jesteś karany - jeżeli do tej pory nie byłeś :) Prokurator weźmie Cię na rozmowę do pokoju zwierzeń w wyznaczonym terminie.

A jesli ma się papier na to że stawiło sie w tym czasie na policji w tym miejscu w którym sie przebywało innym niż miejsce zamieszkania i jest to do potwierdzenia ?? To chyba popatrzą na to przychylnym okiem..
Łoś

Post autor: Łoś »

watson pisze:
Łoś pisze:wiążą wiążą - konsekwencje czekają na Ciebie po końcu rundy - tzn albo psy/prokurator puści Twoją jedną nieobecność kantem albo dostaniesz grzywnę - jej wysokość zależna od prokuratora (raczej zaczynają się od 200 zł za mecz) - jednocześnie jest to złamanie obowiązku stawiennictwa więc w papierach jesteś karany - jeżeli do tej pory nie byłeś :) Prokurator weźmie Cię na rozmowę do pokoju zwierzeń w wyznaczonym terminie.

A jesli ma się papier na to że stawiło sie w tym czasie na policji w tym miejscu w którym sie przebywało innym niż miejsce zamieszkania i jest to do potwierdzenia ?? To chyba popatrzą na to przychylnym okiem..
powinno być ok - najważniejsze, że wystawili Ci taki papier gdzie indziej bo tak też niechętnie robią - jednak podkreślam, że zasady tutaj ustala prokurator i może zrobić co chce, również w takim przypadku, jednak myślę że przejdzie.
Chicony

Post autor: Chicony »

Witam a co zrobić w przypadku kiedy mecz koliguje z pracą zdarzają się często takie sytuacje na razie szef to toleruje ale nie wiem jak długo co wtedy w takim przypadku ... można pisać jakieś odwołania albo nosić na policje zaświadczenia z pracy że w danych godzinach było się w pracy ??
malyswider

Post autor: malyswider »

pierwszy wyrok na siatkowce, 2 lata ze wstawiennictwem i 2 tys grzywny za race po meczu
normalny48

Post autor: normalny48 »

malyswider pisze:pierwszy wyrok na siatkowce, 2 lata ze wstawiennictwem i 2 tys grzywny za race po meczu
coś więcej ?
malyswider

Post autor: malyswider »

raca po finale CEV, donos na psy wyszedl od dyrektor klubu ZAKSA, jako kara za niesubordynacje i spiewanie na meczach nie tego, czego oczekiwal zarzad.
lukasztre

Post autor: lukasztre »

Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?
obeRschlesien1929

Post autor: obeRschlesien1929 »

lukasztre pisze:Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?
według mnie tak.
Prawdopodobnie dostanę 1 tyś kary grzywny, na ile rat będę mógł rozłożyć grzywnę?
kibic1

Post autor: kibic1 »

Możesz jechać
Bu_R_owiec

Post autor: Bu_R_owiec »

obeRschlesien1929 pisze:
lukasztre pisze:Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?
według mnie tak.
Prawdopodobnie dostanę 1 tyś kary grzywny, na ile rat będę mógł rozłożyć grzywnę?
Piszesz prośbę do sądu o możliwośc rozłożenia na raty,tam dajesz swoją propozycje ilości rat a oni zawzyczaj się na to zgadzają. Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock »

seba1944

Post autor: seba1944 »

Bu_R_owiec pisze:Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
Zależy za co, ta grzywna jak za wykroczenie to rozłoży Ci na max 36 rat czyli 3 lata bo po tym terminie karalność wykroczenia ustaje.

jak jest przy kodeksie karnym nie wiem
obeRschlesien1929

Post autor: obeRschlesien1929 »

seba1944 pisze:
Bu_R_owiec pisze:Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
Zależy za co, ta grzywna jak za wykroczenie to rozłoży Ci na max 36 rat czyli 3 lata bo po tym terminie karalność wykroczenia ustaje.

jak jest przy kodeksie karnym nie wiem
napaść na psa, prokurator chce mi dać 100 stawek po 10 zł do tego oczywiście zawiasy i zakaz stadionowy. To jak z ratą?
fazimodo

Post autor: fazimodo »

Komisja Ligi Ekstraklasy SA zdecydowała się ukarać Widzew Łódź.

Łódzki klub został ukarany zakazem udziału zorganizowanej grupy kibiców w czterech meczach wyjazdowych T-Mobile Ekstraklasy oraz karą finansową w wysokości 10 tys. zł. To konsekwencje nagannego zachowania się kibiców Widzewa podczas meczu 11. kolejki T-Mobile Ekstraklasy z Legią Warszawa, podczas którego wniesiono i odpalono środki pirotechniczne, a następnie wrzucono na płytę boiska oraz do sektora buforowego.
seba1944

Post autor: seba1944 »

obeRschlesien1929 pisze:napaść na psa, prokurator chce mi dać 100 stawek po 10 zł do tego oczywiście zawiasy i zakaz stadionowy. To jak z ratą?
Wychodzi na to, że także 3 lata czyli 36 rat
rybak007

Post autor: rybak007 »

Na podstawie tego co GoWno napisze, jak widac "list pzrestraszonej czytelniczki" bardziej okazal sie wiarygodny niz rzucone na murawe race :)))

Gratulacje Litar! :)
Zły

Post autor: Zły »

Pytanie do kibiców Śląska Wrocław chyba że ktoś inny się orientuje. Jak jest z zakazem wyjazdowym, który dostał Śląsk po meczu w Warszawie czy jest on nałożony do końca rundy jesiennej czy do końca rozgrywek w tym roku ???, bo runda właśnie w tej kolejce się zakończyła.
GangBang

Post autor: GangBang »

do końca rundy jesiennej, więc niby koniec. ale wiadomo, że różnie może być i bezprawnie przedłuża na ŁKS.
Mieszko GKS

Post autor: Mieszko GKS »

Mając zakaz muszę stawiać się na mecze PP? tzn. sytuacja wyglądała tak, że Piast mecze PP rozgrywał na stadionie Carbo i max widzów na meczu mogło być 900 a z tego co wiem impreza masowa jest od 1 tyś. ludzi
maron6

Post autor: maron6 »

mi przed runda psy daly terminarz na ktorym nie bylo spotkan pucharu polski, wiec nie stawialem sie wtedy i nie bylo zadnego problemu

a ja mam takie pytanie: udalo sie komus uchylic zakaz stadionowy po polowie kary?
DonCorleone

Post autor: DonCorleone »

Panowie bardzo istotne i ważne dla mnie pytanie. Sytuacja wygląda tak: mam zakaz na imprezy masowe, a pracuję na obiekcie sportowym kompletnie niezwiązanym z drużyną na mecze, której dostałem zakaz. Problem tkwi jednak w tym, że obiekt ten nie jest jeszcze do końca oddany do użytku, więc póki co mam spokój, ale za krótki okres czasu będą na nim organizowane masowe imprezy sportowe. Czy mogę obsługiwać takie imprezy pomimo zakazu?

PS. W wyroku mam wyraźnie napisane zakaz na imprezy masowe, a więc nie tyczy się to tylko meczy mojej drużyny.
curve

Post autor: curve »

DonCorleone pisze:Panowie bardzo istotne i ważne dla mnie pytanie. Sytuacja wygląda tak: mam zakaz na imprezy masowe, a pracuję na obiekcie sportowym kompletnie niezwiązanym z drużyną na mecze, której dostałem zakaz. Problem tkwi jednak w tym, że obiekt ten nie jest jeszcze do końca oddany do użytku, więc póki co mam spokój, ale za krótki okres czasu będą na nim organizowane masowe imprezy sportowe. Czy mogę obsługiwać takie imprezy pomimo zakazu?

PS. W wyroku mam wyraźnie napisane zakaz na imprezy masowe, a więc nie tyczy się to tylko meczy mojej drużyny.
nie zazdrosze sytuacji bo wg mnie prawnie nie możesz stawic sie w miejscu pracy gdy na jego terenie odbywa się masowa impreza sportowa - czysta paranoja
ale w praktyce szanse że bedzie z tego jakiś przypał sa chyba bardzo małe - po co (jak nic nie nawywijasz) mieliby legitymować obsługe ? (zakładam że nie robisz na ochronie i do bójki byłoby daleko) chyba dopiero po takiej legitymacji i ewentualnym dołku za burdy możesz miec problemy że byłes tam gdzie nie mogłeś być i dopiero wtedy prześiwetlą odpowiednie papiery

ja mam za to inne pytanie - wyłapałem podobny zakaz od prokuratora (wszelkie imprezy masowe sportowe) - troche nas było do sprawy to ciągneła sie dośc długo, po zakończeniu i uprawomocnieniu wyrok brzmi zakaz uczestnictwa na meczach piłki nożej, w szczególności mojego klubu + meldunek na policji

i tu pytanie - prokuratorski zakaz na masowe sportowe trwał juz kilka miesięcy - czy on wlicza się w 3 letni zakaz stadionowy który mam teraz ? tzn czy od uprawomocnienia sądowego zostało mi "tylko" 2 lata z hakiem meldowania czy też 3 lata lecą dopiero od wyroku sądu ?
rts1910adw

Post autor: rts1910adw »

W czwartek bedzie zebranie tych od nakladania kar ? Czy juz wiadomo jaka kare Widzew dostanie ?
isis

Post autor: isis »

Wywiad z Krzysztofem Smulskim, delegatem PZPN i przewodniczącym Wydziału ds. Bezpieczeństwa na stadionach w Śląskim ZPN-ie.

Choć powiem szczerze, że – po okresie pewnej przerwy w moich obowiązkach delegata – miałem ostatnio okazję być na spotkaniach Wisły z Legią w Krakowie i Legii z Ruchem w Warszawie. I dostrzegam z niepokojem nasilenie chuligańskich wybryków na obiektach piłkarskich. Znów w dużej ilości powróciły na trybuny race, choć wydawało się, że to zjawisko zostało już wyplenione. Pojawiła się mnogość wrogich transparentów, nastąpiło też nasilenie wulgaryzmów. Zmierzamy w nieciekawym kierunku...

(...)

Po meczu Wisła-Legia wszedłem do toalety dla tzw. kibiców gości. To było jedno wielkie pobojowisko. Jakiś absurd...

No to jaka recepta na to? Zawiesić rozgrywki?
Jeżdżę jako delegat po kraju, rozmawiam z kierownikami ds. bezpieczeństwa i wiem, że w klubach dojrzewa myśl, by na forum Ekstraklasy przeforsować... zakaz wyjazdu zorganizowanych grup kibiców! Pewnie już nie w końcówce tego sezonu, ale może od początku nowego? Burdy, agresja, dodatkowe gigantyczne koszty – nadzwyczajne sytuacje wymagają nadzwyczajnych środków. Źródło - weszlo.com
niedorozwiniety

Post autor: niedorozwiniety »

Komisja Ligi ukarała Ruch i Górnika

Komisji Ligi Ekstraklasy SA zadecydowała o ukaraniu Ruchu Chorzów i Górnika Zabrze po meczu między tymi drużynami z ostatniej kolejki.

Do końca sezonu na stadionie Ruchu otwarte będą tylko trybuna kryta i sektor rodzinny. Chorzowski klub został także ukarany 60 tys. zł grzywny. Ruch zrezygnował też z organizacji wyjazdów dla swoich kibiców na mecze z Polonią Warszawa i Cracovią.

Górnik został ukarany 20 tys. zł grzywny, a kibice dostali zakaz wyjazdowy.
http://www.90minut.pl/news/186/news1862 ... rnika.html

I pojawiła się nowość, że zakaz wyjazdowy można wyłapać po harcowaniu na meczu u siebie... Mam nadzieje, że Ruch zagra tym k***** z komisji ligi na nosie i pojawi się na Konwiktorskiej (co pokazał już Widzew).
Preskot

Post autor: Preskot »

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.To Ruch sam zrezygnował z organizacji wyjazdów dla swoich kibiców na mecze wyjazdowe z Polonią W. i Cracovią.i nie jest to decyzja KL.
Fanatycy Widzewa
Kontakt:

Post autor: Fanatycy Widzewa »

Widzew ukarany karą 6 tyś za piro + transparent o treści KATYŃ 1940 - PAMIĘTAMY...

http://www.widzewtomy.net/index.php?opt ... &Itemid=99
NaZakazie.pl

Post autor: NaZakazie.pl »

To chyba odpowiedni dział. Skan zakazu stadionowego fanki Legii Warszawa, który otrzymała za wykrzykiwanie nieodpowiednich haseł.
http://www.nazakazie.pl/?p=210
rts1910adw

Post autor: rts1910adw »

Komisja Ligi Ekstraklasy SA ukarała dzisiaj Lecha Poznań i trenera Korony Kielce Leszka Ojrzyńskiego.

Na Lecha Poznań nałożono zakaz udziału zorganizowanej grupy kibiców w dwóch kolejnych meczach wyjazdowych w związku zachowaniem kibiców tego klubu (użycie środków pirotechnicznych, szczególne natężenie wulgaryzmów) podczas meczu 27. kolejki T-Mobile Ekstraklasy Legia - Lech. Dodatkowo na Lecha nałożono karę finansową w wysokości 8 tys. zł.

Komisja Ligi zadecydowała o nałożeniu na trenera Korony Kielce Leszka Ojrzyńskiego kary finansowej w wysokości 3 tys. zł w związku z nieuprawnioną oceną pracy sędziów (podważanie decyzji sędziowskich i kompetencji sędziów) po meczu 26. kolejki T-Mobile Ekstraklasy Korona - Zagłębie Lubin.
Legia i Ruch zostały ukarane przez Wydział Dyscypliny PZPN za zachowanie kibiców tych drużyn podczas wtorkowego finału piłkarskiego Pucharu Polski w Kielcach. Warszawski klub musi m.in. zapłacić 70 tysięcy, a chorzowski - 50 tysięcy złotych.

Jak poinformował PAP szef Wydziału Dyscypliny Artur Jędrych, sankcje obejmują również zakaz wyjazdów dla fanów obu klubów.
- Kibice Legii nie będą mogli brać udziału w czterech wyjazdowych meczach Pucharu Polski, a Ruchu - w trzech - powiedział szef WD PZPN.

W czasie wtorkowego meczu w Kielcach, mimo zaostrzonych rygorów przed wejściem na stadion i licznych apeli spikera, kibice odpalali petardy, race świetlne i sztuczne ognie.

W 69. minucie arbiter musiał przerwać zawody, ponieważ dym z rac i świec nie pozwalał na kontynuowanie spotkania. W tym czasie piłkarze Legi podeszli do sektorów zajmowanych przez warszawskich kibiców, by ich uspokoić. Pod trybuny zajmowane przez kibiców obu zespołów udały się także służby ochrony, co nie powstrzymało odpalania następnych rac i petard. Ostatecznie po kilku minutach mecz wznowiono.
DrDukeNaJewtubiePL
Kontakt:

Post autor: DrDukeNaJewtubiePL »

Ekstraklasa: Komisja Ligi ukarała pięć klubów

Komisja Ligi Ekstraklasy SA na piątkowym zebraniu podjęła decyzję o ukaraniu pięciu klubów: Cracovii, Lechii Gdańsk, ŁKS-u, GKS-u Bełchatów oraz Lecha Poznań za zdarzenia związane z meczami 29. kolejki T-Mobile Ekstraklasy. Ukarani zostali również piłkarze: Jarosław Bieniuk i Sebastian Przyrowski.

Cracovia została ukarana karą pieniężną w wysokości 7 tys. zł za złe zachowanie kibiców (rzucanie przedmiotów, plucie w kierunku sędziego asystenta i szczególne natężenie wulgaryzmów).

Na Lechię Gdańsk nałożono karę 5 tys. zł za złe zachowanie kibiców (użycie środków pirotechnicznych i wywieszenie flagi o niedozwolonej treści).

Łódzki KS musi zapłacić 5 tys. zł za złe zachowanie kibiców (użycie środków pirotechnicznych).

GKS Bełchatów został ukarany karą pieniężną w wysokości 3 tys. zł za złe zachowanie kibiców (użycie środków pirotechnicznych skutkujące zadymieniem boiska i przerwaniem meczu).

Lech Poznań zapłaci karę w wysokości 2 tys. zł za złe zachowanie kibiców (użycie petard).

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstra ... omosc.html
draghack

Post autor: draghack »

Na klub Wisła Kraków została nałożona kara w wysokości czterdziestu tysięcy złotych w związku z zachowaniem kibiców tego klubu podczas meczu 28. kolejki T-Mobile Ekstraklasy Wisła Kraków – Cracovia (agresywne zachowanie części kibiców, wniesienie i odpalenie środków pirotechnicznych oraz rzucenie części z nich na płytę boiska, spalenie koszulki i szalików z emblematami klubowymi Cracovii, szczególne natężenie wulgaryzmów, transparenty nie związane z meczem) oraz opóźnienie rozpoczęcia meczu.

W związku z tym samym meczem na klub Cracovia nałożono zakaz udziału zorganizowanej grupy kibiców w dwóch meczach wyjazdowych. Dodatkowo na klub nałożono karę w wysokości dwudziestu pięciu tysięcy złotych w związku z zachowaniem kibiców tego klubu (demolowanie sektora kibiców gości, rzucanie niebezpiecznymi przedmiotami w kierunku sektorów zajmowanych przez kibiców Wisły Kraków, agresywne zachowanie części kibiców, wniesienie i odpalenie środków pirotechnicznych; szczególne natężenie wulgaryzmów).
gacm

Post autor: gacm »

Oberwało się też Stilićowi za jego piosenki. Dostał 6 meczów kary i 20 tys. grzywny.
eMKaeSiak1946

Post autor: eMKaeSiak1946 »

Semirowi się oberwało, a co z piłkarzami Śląska? Nie byli lepsi od Stilicia
x.x

Post autor: x.x »

karac za transparenty nie zwiazane z meczem? smieszne to jest i tyle.
sokolostroda.pl

Post autor: sokolostroda.pl »

mamy taki problem podczas ostatniego meczu w rozgrywkach IV ligi przeciwko Mazurowi Ełk u siebie zawiesilismy jak zawsze swoją flagę ultras, przed meczem delegat zalecił dyrektorowi klubu i dyrektorowi stadionu aby zdjąć ją bo jest niezgodna z regulaminem. My się oczywiście nie dostosowaliśmy i klub zostanie ukarany przez WZPN ale nie wiemy na jakiej podstawie, podpowiedzcie o co biega w tym co w niej może się nie podobać pałom z PZPnu?Czy jest szansa żeby klub nie płacił kary i żeby się do nas nie przypierdalali??

http://sokolostroda.pl/content/zakazana-flaga

Obrazek
DFLG

Post autor: DFLG »

Oczywiście, że jest. Na fladze nie ma nic zakazanego, ani symbolu, ani napisu. W świetle przepisów jest to flaga "bezproblemowa".
Jak będzie kara, wówczas musi być dokładne uzasadnienie. Można się na podstawie tego odwoływać.

Jakbyś miał jakieś dalsze pytania priv.
O..

Post autor: O.. »

Prawdą jest, że Falubaz dostał zakaz wyjazdowy na rok?!?!
gacm

Post autor: gacm »

Prawda... tutaj masz info dotyczące całej sytuacji: http://polskascenakibicowska.prv.pl/news/80.html
ODPOWIEDZ