Stare Zgody ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Bolo40

Re: Stare Zgody ...

Post autor: Bolo40 »

szyda pisze:Lech miał zgodę ze Stomilem ale to było na przełomie lat 80/90 i skończyła się tym że Polonii Bytom się nie bardzo Stomil podobał i wyperswadowali im jeżdżenie na Lecha,Polonia miała wtedy zgodę z Lechem

Przy okazji wytłumaczę coś w związku z wcześniejszą dyskusja
kiedyś mniejsze kluby poprostu kibicowały tym większym i tak narodziła się zgoda Lecha z Kszo czy Widzewa z Karpatami itp
np.gdy Widzew grał swoje mecze w rejonach Podkarpacia ,czyli Mielec,Stalowa czy Dębica to zawsze był wspomagany przez kluby mniejsze z tego regionu.
Dzisiaj to pewnie nazwane by było fan clubowaniem ale takie czasy.
Sorki że za przykład podałem te kluby ale było tak ogólnie z każdą mniejszą ekipą,która miała w późniejszym czasie zgodę z "pierwszoligowcami"
Gwoli ścisłości,chłopaku...taki Stomil wisiał na tym meczu wszystkim..a było to na meczu Lech-Barcelona,to trzeba mieć najebane we łbach żeby na taki mecz przyjechać,nie mająć zgody,wystrzyc sobie te puste pały w 20 osób i paradować po Bułgarskiej...ech mineło tyle lat...
iparts.pl
gregory88

Post autor: gregory88 »

C-45 pisze:Co łączyło kiedyś Lechię Dzierżoniów i Ostrovię?
pare lat temu Ostrovia byla w Dzierzoniowie jako obserwatorzy na ustawce , lechia byla u nich na meczu i turnieju .
kibic0

Post autor: kibic0 »

gregory88 pisze:
pare lat temu Ostrovia byla w Dzierzoniowie jako obserwatorzy na ustawce , lechia byla u nich na meczu i turnieju .
To chyba było mniej więcej w okresie gdy Lech miał dobre kontakty z Ruchem. Gdy się zakończyły to poniekąd można powiedzieć że z kontaktów Lechia Dz. - Ostrovia nic poważniejszego wyniknąć nie mogło.
gregory88

Post autor: gregory88 »

kibic0 pisze:
    gregory88 pisze:
    To chyba było mniej więcej w okresie gdy Lech miał dobre kontakty z Ruchem. Gdy się zakończyły to poniekąd można powiedzieć że z kontaktów Lechia Dz. - Ostrovia nic poważniejszego wyniknąć nie mogło.
    Lechia sie tlumaczy ze kontakty zanikly z powodu odleglosci glownie
    KazoR_1987

Post autor: KazoR_1987 »

Kto z Lechii sie tak tłumaczy i komu ? Moze byc odpowiedz na priv

p.s Kontakty padly '' smiercia naturalna '' a nie przez kose na linii Ruch - Lech

Mozna by bylo ''gdybac'' co by bylo teraz ale po co ?
    Pinkus

Post autor: Pinkus »

Można coś więcej się dowiedzieć co łączyło w latach 90 Zagłębie Lubin z Orłem Przeworsk?
    str

Post autor: str »

Pinkus pisze:Można coś więcej się dowiedzieć co łączyło w latach 90 Zagłębie Lubin z Orłem Przeworsk?
    Kilkanaście lat temu parę osób jeździło na Zagłębie goszcząc dłużej w Lubinie dlatego czasami na meczach było skandowane "Orzeł Przeworsk" ale nigdy nie przybiliśmy oficjalnej zgody.
    Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

str pisze:
    Pinkus pisze:Można coś więcej się dowiedzieć co łączyło w latach 90 Zagłębie Lubin z Orłem Przeworsk?
    Kilkanaście lat temu parę osób jeździło na Zagłębie goszcząc dłużej w Lubinie dlatego czasami na meczach było skandowane "Orzeł Przeworsk" ale nigdy nie przybiliśmy oficjalnej zgody.
    W 1993 r wspomogło Wisłokę (na PP) w Kańczudze trzy osoby które podały się za fc Przeworsk (Zagłębie Lubin). Jak mi tłumaczyli dwaj z nich (bracia), przeprowadzili się do tej miejscowości stąd kontakty z Orłem. Z Zagłębiem mieliśmy coś w rodzaju obecnego "układu".
    MV2

Post autor: MV2 »

Panowie...to jest temat stare zgody a nie o tym, że jeden uważa słowo Hanys = Niemiec (co jest bzdurą) kwestia Ślązaków jest za skomplikowana żeby roztrząsać ja w tym temacie (tym samym rozwalając go)
    8xl

Post autor: 8xl »

1.9.1.0 pisze: ...
    To nie wszystkie zgody kibiców Widzewa, lecz o pozostałych nic już konkretnego powiedzieć nie można poza stwierdzeniem że „były”. Nie miały one żadnego znaczenia w kibicowskiej historii Widzewa dlatego też jedynie wymienimy je z kronikarskiego obowiązku. Większość z nich dotyczy przełomu lat 70/80 i wiadomo, że fanatycy Widzewa posiadali zgodę z takimi klubami jak GKS Tychy, Arka Gdynia, Zawisza Bydgoszcz, Górnik Zabrze, Raków Częstochowa czy Śląsk Wrocław. Wszystkie te zgody (układy) były zawarte w związku z tym iż w tamtych latach kibice Widzewa byli utożsamiani jako „satelita” fanatyków ŁKS i z reguły kluby z którymi ci ostatni posiadali zgody robili także zgody z Widzewem. Oczywiście w tamtych czasach nikt specjalnie z fanami Widzewa się nie liczył dlatego też wspomniane układy padały najczęściej w momencie gdy zrywał z nimi ŁKS (choć nie zawsze tak było). ...
    Mógłby ktoś opisać tą znajomość. Ja słyszałem, że na linii Widzew - Zawisza był krótki układ. I pytanie jak długo trwa zgoda Zawiszy z ŁKS (czy była już wtedy)?
    Tryn'45

Post autor: Tryn'45 »

Uzi1231 pisze:Witam jakie były powody zerwania zgody miedzy Piastem a Polonia Bytom ???? I jaki powod był zerwania miedzy Piastem a Ruchem Chorzow jak teraz maja sie stosunki medzy tymi klubami??
    Polonia Bytom - złe stosunki między kibicami Piasta(w miarę dobre stosunki z Lechią) i Arki.
    Co do Ruchu, powodów zerwania zgody nie znam, wydaje mi się że umarła ona śmiercią naturalna gdy sekcja piłkarska Piasta przestała istnieć. A stosunki na dziś neutralne (jak na GŚ).
    bungabunga

Post autor: bungabunga »

P.R.O.S.T.O pisze:Kolego,zgoda Zawiszy z Łódzkim Klubem Sportowym jest prawdopodobnie najdłuższą zgodą w Polsce więc o czym Ty piszesz...
    a nie przypadkiem Polonia Warszawa- Cracovia?

jak się mylę proszę o poprawę ;)
    bolesław

Post autor: bolesław »

ktoś może przybliżyc zgodę Star Starachowice-Granat Skarżysko czy chodzi tylko o sympatię obu tych ekip do Widzewa....
    8xl

Post autor: 8xl »

P.R.O.S.T.O pisze:Kolego,zgoda Zawiszy z Łódzkim Klubem Sportowym jest prawdopodobnie najdłuższą zgodą w Polsce więc o czym Ty piszesz...
    Pytałem się o to w innym temacie, jednak odpowiedzi nie uzyskałem. Więc, jak długo trwa zgoda Zawiszy z ŁKS-em?
    internet

Post autor: internet »

bungabunga pisze:
    a nie przypadkiem Polonia Warszawa- Cracovia?

jak się mylę proszę o poprawę ;)
    jezeli traktowac "kolezenstwo" miedzy pilkarzami obu druzyn to tak. Ale to nie byla prawdziwa zgoda miedzy kibicami, w naszym rozumieniu. Poczatek zgody ŁKS z Zawisza to bardzo wczesne lata 70te.
    Adik

Post autor: Adik »

Cracovia - Polonia Warszawa Zgoda od: 1968 (pierwsze wzmianki o przyjaźni pochodzą już z czasów przedwojennych)
    CMV'91

Post autor: CMV'91 »

Adik pisze:Cracovia - Polonia Warszawa Zgoda od: 1968 (pierwsze wzmianki o przyjaźni pochodzą już z czasów przedwojennych)
    Ogólnie ciężko jest powiedzieć która z tych 3 zgód jest najstarsza. A co do postu powyżej, to mam pytanie jakim sposobem zgoda KSP-KSC może trwać od 1968 skoro ruch kibicowski w Polsce narodził się tak naprawdę na początku lat 70.? I to początkowo nie na wyżej wymienionych klubach.
    Foxx

Post autor: Foxx »

Na Żyleta.info jest kompletowana historia ruchu kibicowskiego Legii w oparciu o info z ówczesnej prasy. Wychodzi na to, że podział na kibiców piłkarskich i fanatyków w tej czy innej formie w starszych klubach występował od początku ich istnienia ---> http://zyleta.info/?p=1544

Na zachętę: (pisownia oryginalna)

„Trybuny szaleją: zwolennicy wojskowych początkowo cisi zaczynają znać o sobie coraz głośniej, zwłaszcza że sympatycy Polonii wyraźnie milkną” (mecz derbowy z Polonią z 1930 roku, relacja z PS), „Wojskowym nie pomogły ani niezliczone ilości foulów, ani ciągłe krytyki sędziego, ani nieoponowane okrzyki jej zwolenników lecących z „zielonej galerji”, ale z trybun, a nawet lóż.” (mecz derbowy z Warszawianką z 1927)

„Atmosfera, w jakiej od lat walczy w Krakowie Wisła z Cracovią we Lwowie Czarni z Pogonią a Legja z Polonją w Warszawie nie jest zdrowa. Jad niechęci zawiści, posądzeń wszystkiego i wszystkich o skończenie łajdackie zamiary promieniuje z trybun na boisko. Zwolennicy obu klubów przychodzą nabici poprostu zgryźliwością, które; dają upust w ordynarnym okrzyku „wyrzucić!” albo w naśmiewaniu się z gracza, który wyniesiony z boiska ośmieli się zawcześnie nań powrócić. Myślą, że ma przynajmniej nogę złamaną, a tu „biedak” wybiega po jakimś czasie zdrów i cały „on nie jest w porządku!”. W takiej atmosferze łamią się częstokroć kości, to też niemałą zasługą sędziego p. Nawrockiego było, że nie czuły na ryki, szumy i gwizdy uważał pilnie na foule i hamował w porę złośliwości” – relacjonował „Stadjon” derby z Polonią z 8 września 1929 roku.

Gdy kluby powstawały, oczywiście wspierali je ludzie ze środowisk, z których wywodzili się ich przedstawiciele nie interesujący się tylko piłką, ale wspieraniem konkretnej drużyny ---> http://zyleta.info/?p=1330

Cykl na razie utknął tuż po wojnie, ale będą kolejne części. Ciekawostka:

http://i41.tinypic.com/fvuxvp.jpg
    ZgreddyBoy

Post autor: ZgreddyBoy »

Zorganizowane wyjazdy były i przed wojną. Wystarczy poczytać. W latach 45-89 często były organizowane wyjazdy na mecz jako "wycieczka zakładowa" z zakładów pracy, które opiekowały się klubem. Trudno to nazwać jednak wyjazdami z dzisiejszego punktu widzenia. Oczywiście zdarzały się też organizowane pociągi na ważne mecze i "wyjazdy" w kilka tysięcy osób. Ale to inne czasy zupełnie były.
    Rzeczywiście - moje źródła podają jako pewną zmianę mentalności - przełom lat 60/70. Głównie za sprawą sukcesów polskich klubów w europejskich pucharach. Po epoce meczów z klubami typu: CSKA Sofia i Vohrwarts Berlin (NRD) - nagle do Polski zaczęły przyjeżdżać takie ekipy jak Manchester United. Dla młodszych informacja - wyjechanie wtedy z Polski było praktycznie niemożliwe.
    Przełomowy w pewnym sensie był mecz Legia-Feyenord (sezon 69/70). Wtedy po raz pierwszy Polska zetknęła się z takimi zjawiskami jak szaliki klubowe, rozkrzyczana ekipa fanów z długimi włosami itp. itd.
    W szarej polskiej rzeczywistości to był szok. Wtedy powstały pierwsze "ekipy". Na pewno szybko ruch kibicowski powstał na Wiśle Kraków, Legii Warszawa, Polonii Warszawa, ŁKS-ie, Polonii Bytom. Co do Zawiszy - to nie mam źródeł. Trudno mówić o zgodach i kosach - to się dopiero rodziło. Często nawet w miastach derbowych nie było takich napięć jak byśmy się mogli spodziewać z dzisiejszej perspektywy. Jedną z pierwszych i bardziej egzotycznych (z dzisiejszego punktu widzenia) zgód była ta pomiędzy Polonią Bytom, a Wisłą Kraków. Na pewno na te czasy datuje się "oficjalna zgoda" pomiędzy Polonią Warszawa, a Cracovią. Wcześniej było dużo sympatii, ale nie było pojęcia "zgody" w słowniku.
    W tych pierwszych latach ekipą, która rozdawała karty był ŁKS. Wokół ŁKS-u budowała się pierwsza wielka "koalicja". Drugi obóz - to obóz Legijny.
    W latach 70-tych zaczęły powstawać też oficjalne "Kluby kibica". W ten sposób władza ludowa próbowała kontrolować nowe rodzące się zjawisko. Czytając jakieś wspomnienia SB-ka zaskoczyło mnie wyznanie, że we wczesnych latach 80tych sporo napisów BKS na ulicach Gdańska malowali funkcjonariusze. A po co? A żeby inni nie pisali Solidarność. I żeby uwagę robotników skierować na sport i kibicowanie.
    W Jedności Siła

Post autor: W Jedności Siła »

Jest to chyba jeden z niewielu tematów na tym forum na którym toczy się wymiana zdań na normalnym poziomie,fajnie się to czyta.

Sorry za offtop
    Pismejker

Post autor: Pismejker »

A ile trwa zgoda Śląska z Lechią ?
    -CASUAL-

Post autor: -CASUAL- »

Pismejker pisze:A ile trwa zgoda Śląska z Lechią ?
    Od 1977 - w tym roku mały jubileusz.
    http://foto.imgv.ziolo.eu/25b5fdc56fb43 ... lechia.jpg
    Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC »

Z cyklu Górnik Zabrze & Arka Gdynia (1994)
    http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... TlfFH5TuAY

6:24 Dąbrowa Górnicza?
    Varum

Post autor: Varum »

Było coś na linii Motor Lublin - Polonia Bytom?
    Z1946L

Post autor: Z1946L »

Moglby ktos opisac jakim powodem bylo zerwanie zgody na linii Zaglebie Lubin-Gornik Zabrze ? moze byc pw.
    NG_M

Post autor: NG_M »

Varum pisze:Było coś na linii Motor Lublin - Polonia Bytom?
    krzysiekm pisze:Zgoda Motoru z Polonią Bytom powstala, jeżeli mnie pamiec nie myli w 86r. po awansie Polonii do 1 ligi. Po tym sezonie Motorek spadl z ligi i z powodu braku jakichkolwiek kontaktów zgoda upadła smiercią naturalną. Zrobienie zgody z Polonią Bytom z tego, co pamietam nie miało żadnego wpływu na nasze stosunki z Sosnowcem G- Motor

Kibic Zagłębia
    Pamiętam mecz w latach 80-tych, kiedy to ku mojemu zdziwieniu Polonia Bytom przyjechala do nas na hokej, obwieszona flagami Motoru. Za młody wówczas byłem, żeby wnikać te sprawy, ale pomyślałem sobie wtedy, że zgody z Motorem to już chyba nie ma

Przy zawieraniu zgody Motoru z Polonią uczestniczą kibice Chełmianki - info strona kibiców Chełmianki

Rycho z Polonii:
    Wiem, że zgoda z Motorem była, że musiała byc niezła, bo starsi ją dobrze kojarzyli, ale pewnie tak jak większośc w tamtych latach opierała sie na "alkoholizacji", nie przypominam sobie, żeby została zerwana, nasze drogi się rozeszły bez jakiś zgrzytów. Ostatnią wycieczke na Motor uczestnicy wspominają bardzo dobrze- sezon 1986/87
    paradoks

Post autor: paradoks »

Mam pytanie do kogoś z Polonii Bydgoszcz lub Odry Opole czy kiedyś istniała zgoda między kibicami? Pytam bo natknąłem się na takie zdjęcie kibiców Polonii z jakiegoś wyjazdu gdzie jeden ziomek jest w szalu chyba Odry.
    Obrazek

z góry dzięki za odp.
    Kibic z kraju

Post autor: Kibic z kraju »

Owszem istniała. Przeszła do historii pod koniec lat 90-ych (?). Pamiętam że Zawisza miała dym u siebie z Odrą za czasów zgody z Polonią. Tylko nie pamiętam czy wtedy Polonia się pokazała na Zawiszy.
    Swoją drogą czy ja tam widzę szalik Śląska.
    Skąd owe zdjęcie pochodzi?
    1920POLONIA

Post autor: 1920POLONIA »

Kibic z kraju pisze: Skąd owe zdjęcie pochodzi?
    http://www.bks1920.webd.pl/php/news.php zakladka po lewej stronie zdjecia
    okowita

Post autor: okowita »

Slavia_ZSC pisze:Z cyklu Górnik Zabrze & Arka Gdynia (1994)
    http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... TlfFH5TuAY

6:24 Dąbrowa Górnicza?
    Tak to flaga KSG Dąbrowy G. Kiedys bylo w TMK opisane ze jezdzily 2 osoby z DG na KSG bracia bodajrze.
    acowastoobchodzi

Post autor: acowastoobchodzi »

Kibic z kraju pisze:Owszem istniała. Przeszła do historii pod koniec lat 90-ych (?). Pamiętam że Zawisza miała dym u siebie z Odrą za czasów zgody z Polonią. Tylko nie pamiętam czy wtedy Polonia się pokazała na Zawiszy.
    Swoją drogą czy ja tam widzę szalik Śląska.
    Skąd owe zdjęcie pochodzi?
    Tak, koleś z butelką w ręce ma szalik Śląska. Zdjęcie dosyć... specyficzne. Ktoś zna okoliczności jego powstania?
    elo1312

Post autor: elo1312 »

Z1946L pisze:Moglby ktos opisac jakim powodem bylo zerwanie zgody na linii Zaglebie Lubin-Gornik Zabrze ? moze byc pw.
    Tez mnie interesuje. Takze ktora strona ja zerwala i ile lat trwala ta zgoda??
    Kibic z kraju

Post autor: Kibic z kraju »

Tak,tak Zawisza MIAŁ...Mój błąd.
    Infected

Post autor: Infected »

Jaki powdod zerwania zgody Górnik Zabrze -Zawisza Bydgoszcz ?
    Infected

Post autor: Infected »

Dzieki a jak to wygladalo na lini Górnik Zabrze - LKS Lodz i Gornik Zabrze - Lech Poznan ?
    Viclav

Post autor: Viclav »

Po których stronach były ŁKS i Widzew w czasach podziału na Triadę i Koalicję?
    czajnik

Post autor: czajnik »

Widzew był po stronie Koalicji, mimo, że ta na początku wolała mieć w swoich szeregach ŁKS. ŁKS jak coś był wtedy bardziej po stronie Triady (jak i Zawisza).
    Beha

Post autor: Beha »

Widzew był w Kolalicji, Legia, Lechia, Wisła, Jaga, Zagłębie S., Stomil (b. dobra załoga wtedy ), Widzew, Motor, Śląsk - to chyba największe/najlepsze ekipy koalicji + do tego masa mniejszych ekip ( min. Lębork, Bałtyk,...)

ŁKS -kością niezgody był GKS Tychy, i jego zgoda z KSC, która była trzonem Triady...Bynajnmniej ja to tak pamiętam.
    Oj dużo się działo na niektórych meczach, jak i widok, Widzewiaków, Wiślaków na Żylecie niesamowity...Stare fajne czasy!
    Preskot

Post autor: Preskot »

"jak i widok, Widzewiaków, Wiślaków na Żylecie niesamowity..." a 3 dni później na meczach ligowych wyzywali się od Kurw :). koalicja padła(Legia vis Lechia) i powstał nazwijmy to nowy układ na linii Arka,Widzew,Ruch,Lech,Zagłębię L.
    mokry_john

Post autor: mokry_john »

P.R.O.S.T.O pisze:W połowie lat 90-tych posypały się pewne układy sił w Polsce czego następstwem było zakończenie naszych przyjaźni z Górnikiem Zabrze i Arką Gdynia.
    W tamtym czasie padło wiele zgód,które na dzień dzisiejszy mogłyby wydac się dość egzotyczne.
    Odnośnie zabrzańskiego Górnika to chyba nie ma drugiego klubu w Polsce poza naszymi zgodami,który jest w Bydgoszczy tak lubiany i szanowany.
    Zupełnie przeciwnie jest natomiast z tymi z nad morza.
    z czystej ciekawości jakie to zgody były ? może być pw żeby nie zaśmiecać
    ODPOWIEDZ