- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
jsel2

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: jsel2 » 14.09.2011, 01:26

Zaraz wrzuce na youtube bo w oryginale oczywiscie znana juz kazdemu ustawka LKS-u i takie tam.. czesc Krakowska wrzuce na YT

iparts.pl
neoks90

Post autor: neoks90 » 14.09.2011, 01:27

Mario_Stomil pisze:
jsel2 pisze:
Zabójcy z maczetami

Przedstawiamy niepublikowany dotąd materiał z krakowskiego monitoringu, dot. zabójstwa przywódcy chuliganów Cracovii- Tomasza C.!

Dziś w Superwizjerze zaprezentujemy państwu sensacyjny, nieemitowany nigdy wcześniej materiał związany ze sprawą brutalnego morderstwa, do jakiego doszło zimą tego roku na krakowskim Kurdwanowie. Dwudziestu zamaskowanych bandytów w biały dzień zadźgało maczetami Tomasza C. - przywódcę chuliganów Cracovii. W reportażu pokażemy fragment tego zdarzenia zarejestrowany przez kamerę umieszczoną na osiedlowej śmieciarce. Dziennikarzom udało się także dotrzeć do innych, unikatowych zapisów z krakowskiego monitoringu, na których zarejestrowano porachunki pomiędzy gangami chuliganów. Zdjęcia są wyjątkowo drastyczne.

Wstęp wideo [link]
Dziś w superwizjerze na TVN o 23:30
Da radę gdzieś obejrzeć ?
Tutaj: [link]

OldSchoolFans

Post autor: OldSchoolFans » 14.09.2011, 01:30

Mario_Stomil pisze:
jsel2 pisze:
Zabójcy z maczetami

Przedstawiamy niepublikowany dotąd materiał z krakowskiego monitoringu, dot. zabójstwa przywódcy chuliganów Cracovii- Tomasza C.!

Dziś w Superwizjerze zaprezentujemy państwu sensacyjny, nieemitowany nigdy wcześniej materiał związany ze sprawą brutalnego morderstwa, do jakiego doszło zimą tego roku na krakowskim Kurdwanowie. Dwudziestu zamaskowanych bandytów w biały dzień zadźgało maczetami Tomasza C. - przywódcę chuliganów Cracovii. W reportażu pokażemy fragment tego zdarzenia zarejestrowany przez kamerę umieszczoną na osiedlowej śmieciarce. Dziennikarzom udało się także dotrzeć do innych, unikatowych zapisów z krakowskiego monitoringu, na których zarejestrowano porachunki pomiędzy gangami chuliganów. Zdjęcia są wyjątkowo drastyczne.

Wstęp wideo [link]
Dziś w superwizjerze na TVN o 23:30
Da radę gdzieś obejrzeć ?
[link]
[link]

przekum

Post autor: przekum » 14.09.2011, 02:01

Tylko moim zdaniem jeden z lepszych/obiektywniejszych materiałów jaki powstał? Nie dopatrzyłem się przesadnej nagonki po kibicach, wręcz przeciwnie, cały czas podkreślane że to gangi działające pod przykrywką kibiców itd.
IHG`09

NeutralnyZD

Post autor: NeutralnyZD » 14.09.2011, 07:01

W Krakowie na prawde oni jebniecie w głowie maja tna sie bo tak na prawde boją sie wyjsc na ręce.I tylko odbieraja sobie zycie i kawal zdrowia i nic z tego nie wynika widac ze to sami małolaci biegaja albo szczury jakies i tylko przedłuzacze smutne jest to.

Tel

Post autor: Tel » 14.09.2011, 08:15

NeutralnyZD pisze:W Krakowie na prawde oni jebniecie w głowie maja tna sie bo tak na prawde boją sie wyjsc na ręce.I tylko odbieraja sobie zycie i kawal zdrowia i nic z tego nie wynika widac ze to sami małolaci biegaja albo szczury jakies i tylko przedłuzacze smutne jest to.
Ty jesteś smutny, jak na jakiś temat nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.
Obrazek

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 14.09.2011, 10:00

Tel pisze:
NeutralnyZD pisze:W Krakowie na prawde oni jebniecie w głowie maja tna sie bo tak na prawde boją sie wyjsc na ręce.I tylko odbieraja sobie zycie i kawal zdrowia i nic z tego nie wynika widac ze to sami małolaci biegaja albo szczury jakies i tylko przedłuzacze smutne jest to.
Ty jesteś smutny, jak na jakiś temat nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.
Generalnie nie dużo minął się z prawdą.
Hutnik Nowa Huta

nrth

Post autor: nrth » 14.09.2011, 10:27

Generalnie całkowicie minął się z prawdą.
Ja wiem że za każdym razem netowe byty z chęci popiszą sobie o szczurkach, odwadze, czyms tam jeszcze - chociaz tak naprawde nie mamy pojęcia czy sami choć raz stanęli oko w oko z wrogiem.
Jesli jednak uważa że ktoś się boi wyjśc na ręce a nie boi bić się z groźba utraty życia na sprzet to jest to moim zdaniem jakis brak w mysleniu.
Tym bardziej jesli ktoś to pisze na podst obejrzanego programu gdzie mieliśmy pokazane pare przykładowych akcji w sporej przewadze - chłopaki bali sie pobić ofiare pięsciami?
Dobre.
Po prostu wszystko się zaognia, schemta walk odbiegł od cywilizowanych, każdy ma ochote się za cos zemścić czy wyeliminować kogos kto dzień później może będzie chciał wyeliminowac jego.

Tyle, a głodne kawałki o szczurkach i osobach nie umiejących się bić to dobry materiał dla młodocianych "psychologów" i "socjologów" na kibicowskich forach internetowych.
Naście lat temu wszyscy bili sie tym co było pod ręką - rozumiem że były to bojące się konfrontacji na ręce szczurki?
za kim jestes?

wps

Post autor: wps » 14.09.2011, 10:51

smutne to jest twoje myślenie i brak pojęcia o czymkolwiek,wyjdź i niewracaj

klu

Post autor: klu » 14.09.2011, 11:07

[link]

mordanieszklanka

Post autor: mordanieszklanka » 14.09.2011, 11:54

Naskoczyliście na chłopaka, że na podstawie programu się wypowiada, ale to chyba temat o mediach a nie "opisz najbrutalniejszą walkę swojego życia". Przeciwnie, właśnie na podstawie telewizyjnych migawek komuś tu chyba imponują dobre wózki, dorosłe twarze chłopaków z ekipy, eleganckie ciuchy i gangsterskie obyczaje, co? Szczerze sobie odpowiedzcie.
nrth pisze:Naście lat temu wszyscy bili sie tym co było pod ręką
A jeszcze naście lat wcześniej wcale nie. Łańcuch tak, maczeta nie. Pas tak, nóż sporadycznie. Brecha owszem, przejeżdżanie samochodem nie. Także nie pisz, że kiedyś wszyscy laliśmy się przy użyciu wszystkiego, ja akurat starszym kolesiem z Łodzi, z jednej z ekip, które na przełomie lat 60/70 dały początek całej tej zabawie...
Obrazek

nrth

Post autor: nrth » 14.09.2011, 12:07

No to własnie doskonale powinienes wiedzieć z własnego podwórka że u Was też się cieliście, czy to nożami czy tasakami.
Mówię o drugie połowie lat 90tych
Czy to oznacza że obie łódzkie ekipy były na ten czas zbieraniną wystraszonych szczurków?

Nie naskoczyłem na niego że wyciąga wnioski na podst programu tylko że akurat własnie te epizody w nim pokazane zaprzeczają tezie przez niego wysuniętej - o strachu użycia rąk - czyz w takiej przewadze ktoś by się bał uzyc rąk?
Nie - po prostu porachunki wykroczły dawno poza ramy, przyjęte w reszcie kraju.
Tyle - cała reszta odwiecznego powtarzania jak mantra w necie tekstu o szczurkach to wróżenie z fusów przz ludzi, ktorzy nie pojmują zjawiska a nie mieli oazji poznać nikogo z obu ekip.

Tyle mojego zdania
za kim jestes?

mordanieszklanka

Post autor: mordanieszklanka » 14.09.2011, 12:11

No to się zgadzam. Zwłaszcza, że określenie "szczurki" też ktoś kiedyś zlizał z ust Zbyszka w jednym z telewizyjnych programów o gdyńskim rugby. Ech.
Obrazek

zagorzały_onanista

Post autor: zagorzały_onanista » 14.09.2011, 12:31

[link]

Mieszko GKS

Post autor: Mieszko GKS » 14.09.2011, 12:40

[link]

Piasta było jakieś 150 osób zostały zawinięte 3 osoby i tyle samo wylądowało w szpitalu po tym jak policja użyła pałek teleskopowych bijąc nimi również po głowie co mogło skończyć się tragicznie bo jeden z kibiców Piast po zdarzeniu był reanimowany...

zdrowa krowa

Post autor: zdrowa krowa » 14.09.2011, 13:54

[link]

Nie pomoże 1000 akcji charytatywnych , nalepsza atmosfera jak nasz wizerunek budować będą takie kwiatki. Popierdolone klimaty.
Nie dla mnie przyjaźń Polsko-niemiecka, niemców nienawidzę od dziecka.

GtWładzię

Post autor: GtWładzię » 14.09.2011, 14:00

zdrowa krowa pisze:[link]

Nie pomoże 1000 akcji charytatywnych , nalepsza atmosfera jak nasz wizerunek budować będą takie kwiatki. Popierdolone klimaty.
Po pierwsze chyba się obudziłeś dopiero; spójrz,że już ktoś wkleił ten film.
Druga sprawa- dalej oglądaj tefałen,czytaj wyborczą, niedługo się dowiesz,że wśród rebeliantów w Libii pierwsze skrzypce grają polscy kibole.
Zauważ,że właśnie o taki sposób prezentowania im Naszego środowiska chodzi.Powiedz mi,jaki związek z treścią reportażu miała tam pokazana walka na stadionie między Cracovią a Ruchem,odbywająca się w latach,w których połowa z Was jeszcze nie była w planach?

mlody841

Post autor: mlody841 » 14.09.2011, 14:44

Już nie przesadzaj, że nie było w planach. Nie chcę strzelać z datą ale KSC - Ruch to było coś koło 2003, 2004.

Co do tych nagrań to ciężko się dziwić, że dla ludzi, którzy nie siedzą dokładnie w środowisku kibicowskim są szokujące. Na mnie też zrobiły wrażenie mimo iż mniej więcej wiem jak tam sytuacja wygląda.

Wiadomo media są jakie są, szukają sensacji, program ma się "oglądać", ale niestety kibicowanie w Krakowie ciężko przedstawić w pozytywnym świetle. Nawet jakby ktoś bardzo chciał. Bilans trupów, pociętych, porąbanych jest niestety szokujący. Pomijając gadanine w tym reportażu, filmiki niestety dobitnie pokazują jak jest w Krk i nie ma co się oburzać, bo wyreżyserowane nie są. W przeciwieństwie do wielu programów, sam miałem propozycję wypowiadania się w jakiejś uwadze czy gdzieś tam ze zmienionym głosem jako kibic Wisły( oczywiście nim nie jestem) za pieniądze, grzecznie podziękowałem za taką współpracę ;). Takie programy mają z założenia pokazywać rzeczy szokujący no i nie ukrywajmy, dla przeciętnego Kowalskiego, napierdalanie ludzi maczetami w biały dzień takie jest. No i w sumie nie tylko dla owego Kowalskiego.Każdy z nas będzie miał kiedyś, albo już ma, dzieci i raczej nie chciałby żeby kibicując mogły stracić rękę, nogę albo życie. Nie róbmy z naszego środowiską świętych, bo akurat w tym przypadku problem jest i to duży.

Memoriales

Post autor: Memoriales » 14.09.2011, 14:54

poprostu kazdy z nas mogłbym odpowiedziec sobie na jedno pytanie. Czy bycie wiernym kibicem ukochanego klubu musi wiazac sie z niefortunna utrata zycia ?
Spoko, ustawki, wjazdy itp idt, Podczas gdy bedziesz mial pecha spoedzisz czas w szpitalach itp, ale no bez przesady, przeciez nie zyjemy w Rijo.

rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 » 14.09.2011, 15:22

Według mnie chuliganka w Krakowie od lat jest w stanie samodestrukcji i kwestią czasu jest jak to wszystko pierdolnie. O ile dawniej były to "niewinne bójki kibiców", o tyle teraz jest już totalna medialna nagonka na "wojnę ulicznych gangów" a po takim reportażu ludzie już w ogóle oszaleją. Media, społeczeństwo, politycy, policja, sądy... ta machina już ruszyła i na pewno nie skończy się to dobrze dla chuliganów z Krakowa.

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 14.09.2011, 15:44

nrth pisze:Generalnie całkowicie minął się z prawdą.
Ja wiem że za każdym razem netowe byty z chęci popiszą sobie o szczurkach, odwadze, czyms tam jeszcze - chociaz tak naprawde nie mamy pojęcia czy sami choć raz stanęli oko w oko z wrogiem.
Jesli jednak uważa że ktoś się boi wyjśc na ręce a nie boi bić się z groźba utraty życia na sprzet to jest to moim zdaniem jakis brak w mysleniu.
Tym bardziej jesli ktoś to pisze na podst obejrzanego programu gdzie mieliśmy pokazane pare przykładowych akcji w sporej przewadze - chłopaki bali sie pobić ofiare pięsciami?
Dobre.
Po prostu wszystko się zaognia, schemta walk odbiegł od cywilizowanych, każdy ma ochote się za cos zemścić czy wyeliminować kogos kto dzień później może będzie chciał wyeliminowac jego.

Tyle, a głodne kawałki o szczurkach i osobach nie umiejących się bić to dobry materiał dla młodocianych "psychologów" i "socjologów" na kibicowskich forach internetowych.
Naście lat temu wszyscy bili sie tym co było pod ręką - rozumiem że były to bojące się konfrontacji na ręce szczurki?
Sęk w tym, że jak ktoś się tnie o prochy maczetami, a potem mówi, że robi to w imię klubu to chyba nie jest chuliganka.A małolaci, 20 w łapie i biegają z maczetami większymi od siebie to norma dla ciebie?
Hutnik Nowa Huta

kbls

Post autor: kbls » 14.09.2011, 15:46

A tymczasem policja w Pradze skatowała gliwickiego Piasta... :/

[link]

No fajnie

Post autor: No fajnie » 14.09.2011, 16:39

luk pisze:cała prawda o popierdolonym Krakowie ...czy ktoś widział "normalnych" milicjantów i żydów??
zero szacunku dla tych pojebów!
Pewnie twoja ekipa zasługuje na więcej szacunku w końcu jesteś netowym prze kozakiem który jedzie Wiśle i Cracovii, przejdź się po osiedlu jakimś w KRK i im to powiedz , myślisz człowieku że Ci co się biją w krk to czytają ? chyba tylko dla beki ... Jakoś mnie to nie rusza co piszesz a odpowiadam Ci bo przykre że takie osoby są na tym forum .

dck

Post autor: dck » 14.09.2011, 16:47

rowerzysta85 pisze:Według mnie chuliganka w Krakowie od lat jest w stanie samodestrukcji i kwestią czasu jest jak to wszystko pierdolnie. O ile dawniej były to "niewinne bójki kibiców", o tyle teraz jest już totalna medialna nagonka na "wojnę ulicznych gangów" a po takim reportażu ludzie już w ogóle oszaleją. Media, społeczeństwo, politycy, policja, sądy... ta machina już ruszyła i na pewno nie skończy się to dobrze dla chuliganów z Krakowa.
W dzisiejszych czasach i z ta nagonką wszystkich służb na kibiców, trudno sie nie zgodzić. O ile w innych miastach derbowych rywalizacja tylko pomaga rozwijac sie ekipom o tyle w Krakowie to prowadzi do samodestrukcji, bo predzej czy pozniej dla wielu chlopakow skonczy sie to wieloletnimi pobytami w puszce.
A media dalej nas punktują takimi filmikami, które utwierdzają zwyklego Kowalskiego w przekonaniu ze z chuliganami trzeba walczyc, wsypują wszystkich do jednego worka, a do czego to prowadzi to mozna sie domysleć.

ale faza

Post autor: ale faza » 14.09.2011, 17:25

Lech Lechia Arka i Śląsk powinny dożyć do tego że w Krakowie będzie pakt Antysprzętowy . A na razie jest tak że dopóki ty nie będziesz nosił kosy to cie jebną wiec wszyscy noszą.

!!!

Post autor: !!! » 14.09.2011, 17:39

Gościu zrozum, że kogo to obchodzi?? co się dzieje w danej zgodzie? liczą sie interesy i tyle, a to co kazdy wyprawia na własnym podwórku to jego sprawa.

wps

Post autor: wps » 14.09.2011, 17:52

luk pisze:cała prawda o popierdolonym Krakowie ...czy ktoś widział "normalnych" milicjantów i żydów??
zero szacunku dla tych pojebów!
z tym że twój szacunek jest naprawde nic nie warty,tak samo jak zdanie sfrustrowanych gości napieprzających tu na Krakowskie kluby ;)

brygada88

Post autor: brygada88 » 14.09.2011, 18:34

wps - ciekawe,aż trudno zrozumieć ludzi którzy zapierdalają na siłownie,treningi i robią wszystko tylko po to żeby z dnia na dzień stać się lepszym ! A tu nagle pojawia się jakiś szczurek i żeni Cie z kosą ... super !

Jak dla mnie to zero szacunku dla tych ekip ! Takie rzeczy w świecie prawdziwych kiboli nie powinny mieć miejsca !
Bracie dawaj ze mną pomożesz mi triceps,plecy,klata,biceps,nogi,bary i znów triceps to moja rzeczywistość a to da mi przyszłość da mi to na co zapracuje rękami ... !

No fajnie

Post autor: No fajnie » 14.09.2011, 18:56

brygada88 pisze:wps - ciekawe,aż trudno zrozumieć ludzi którzy zapierdalają na siłownie,treningi i robią wszystko tylko po to żeby z dnia na dzień stać się lepszym ! A tu nagle pojawia się jakiś szczurek i żeni Cie z kosą ... super !

Jak dla mnie to zero szacunku dla tych ekip ! Takie rzeczy w świecie prawdziwych kiboli nie powinny mieć miejsca !
życzę ci spotkania z tymi szczurkami

P1945G

Post autor: P1945G » 14.09.2011, 18:57

Szczurki szczurkami, ale tam chyba tez z maczetami i innymi ostrzami lataja ludzie kumaci, szkoda bo to od nich tak na prawde zalezy jak sie w tym miescie pouklada. Nie wiem czy tam juz za daleko nie pozachodzily sprawy, zeby moglo sie to zmienic.
Wczoraj ogladajac ten reportaz az mnie zamurowalo, wszyscy wiemy jak wyglada Krakow, ale pokazane wczoraj zajscia przyprawily mnie o gesia skorke. Zdrowia Panowie zycze.

klu

Post autor: klu » 14.09.2011, 19:03

ale faza pisze:Lech Lechia Arka i Śląsk powinny dożyć do tego że w Krakowie będzie pakt Antysprzętowy .
Chyba tego nie dożyją ;)

brygada88

Post autor: brygada88 » 14.09.2011, 19:24

No fajnie pisze:
brygada88 pisze:wps - ciekawe,aż trudno zrozumieć ludzi którzy zapierdalają na siłownie,treningi i robią wszystko tylko po to żeby z dnia na dzień stać się lepszym ! A tu nagle pojawia się jakiś szczurek i żeni Cie z kosą ... super !

życzę ci spotkania z tymi szczurkami
Kolega to chyba nie zrozumiał ;) albo ja zle napisalem hehehhehe
Bracie dawaj ze mną pomożesz mi triceps,plecy,klata,biceps,nogi,bary i znów triceps to moja rzeczywistość a to da mi przyszłość da mi to na co zapracuje rękami ... !

Nowa Huta 1906

Post autor: Nowa Huta 1906 » 14.09.2011, 19:30

Najlepiej będzie jak każdy zajmie się swoim podwórkiem. Jak jest w Krakowie każdy kumaty mieszkający tu to wie. My się zajmujemy swoimi sprawami tutaj i wyjaśniamy je po swojemu... takich akcji jak na filmach w tygodniu jest kilka więc dla nas to normalka :)

chce ktoś coś więcej się dowiedzieć priv.
BARWY cRACOVII TO NASZA PASJA

WISŁA KRAKÓW

NAJSTARSZY POLSKI KLUB W KRAKOWIE !

elm0

Post autor: elm0 » 14.09.2011, 19:41

Ta szmata Olejnik w radiu zet powiedziała, że Staruch opluł jakąś rodzinę. Czy sam zainteresowany lub też kibice Legii będą się domagać jakichś przeprosin? Moim zdaniem nie powinniście tego zostawić.

patriota84

Post autor: patriota84 » 14.09.2011, 20:11

elm0 pisze:Ta szmata Olejnik w radiu zet powiedziała, że Staruch opluł jakąś rodzinę. Czy sam zainteresowany lub też kibice Legii będą się domagać jakichś przeprosin? Moim zdaniem nie powinniście tego zostawić.
elm0 pisze:Ta szmata Olejnik w radiu zet powiedziała, że Staruch opluł jakąś rodzinę. Czy sam zainteresowany lub też kibice Legii będą się domagać jakichś przeprosin? Moim zdaniem nie powinniście tego zostawić.

100%poparcia jeśli była taka sytuacja to trzeba żeby sprostowanie napisała. Widze ze kłamstwa w mediach to już na siłe szukaja:/
TYLKO HUTNIK NOWA HUTA!!!!!!!

elm0

Post autor: elm0 » 14.09.2011, 20:35

Chyba nie było w tym temacie, wywiad o którym pisałem wcześniej w którym Olejnik mówi, że Staruch opluł rodzinę.

[link]

oxford00

Post autor: oxford00 » 14.09.2011, 22:06

(...)
Skandale na meczu Wisły z Cracovią.
Kurtyna zapadła. Dramat mistrzostwa K. Z. O. P. N-u skończony. Decydujące rewanżowe spotkanie lokalnych i okręgowych rywali dało zwycięstwo Wiśle i zapewniło jej powtórne mistrzostwo okręgu i uprawnienie do walki o mistrzostwo państwowe na wiosnę 1925 r. Jeszcze nie wszystkie rozgrywki się odbyły, ale już teraz ze stuprocentową prawdopodobnością i pewnością można przypuszczać, że nie wpłyną one na znaczną zmianę tabelarycznego układu w stanie obecnym. Ostatnie zwycięstwo Cracovii nad Wisłą 2:0 uczyniło wynik rewanżowego spotkania mocno niepewnym. Nieprzejrzane tłumy publiczności (przeszło 5000) zaległy boisko. Napięcie i zdenerwowanie olbrzymie. Już od szeregu dni zwolennicy obu klubów drżeli z niepewności, neurastenicy loteryjni zaś z obawy przed utratę sumy zakładowej.
Kurtyna się otwiera. Na boisko wchodzą drużyny w następujących składach:

(...)
Są w sporcie obok rzeczy pięknych i pożytecznych, rzeczy brzydkie, szkodliwe, smutne. Że płacąca publiczność, zwolennicy i sympatycy klubowi, dają w najrozmaitszy sposób i formie wyraz swemu zadowoleniu i niezadowoleniu, temu nie można i nie należy się dziwić. Że jednak w danem towarzystwie sportowem panuje kierunek pracy, oraz sposób pracy i sposób wyrażania zewnętrznego swego „światopoglądu" sportowego, sprzeczny z zasadami tolerancji sportowej, uszanowania przeciwnika i wyraźna tendencja, kolidująca z przepisami statutu PZPN., — to jest dziwne, szkodliwe i wymaga zajęcia wobec tego stanowiska.
Otóż do redakcji naszej zgłosiło się szereg świadków, gotowych stwierdzić, ze 1) dwóch wyższych oficerów majorów, oraz pewien kapitan, siedzący w lożach i pod lożami na środkowej trybunie Wisły, krzyczeli : „mieszańce, żydy, precz z żydami!”, 2) jeden p. major w loży głośno gwizdał, 3) przy znoszeniu Fryca z boiska śpiewano z bocznej trybuny nad bufetem „requiescat in pace", 4) po meczu wznoszono okrzyki: „niech żyje czysto polska drużyna”, 5) gracz Balcer powiedział do jednego z sędziów bocznych: „damy tu sobie radę ze żydami, precz z żydami. I z panem sobie poradzę”, 6) okrzyki na trybunie „bić żydów, na Kaźmierz etc.". — Nadmieniamy, że było to na meczu Wisły z Cracovią.
(...)
Jest rzeczą władz sportowych zająć stanowisko odpowiednie wobec gospodarza boiska, który interwenjował kilkakrotnie przez swych funkcjonarjuszy, gdy publiczność demonstrowała gremjalnie przeciw sędziemu okrzykami „ofside”, „kalosz” i wzywał słusznie do uspokojenia się i przestrzegania porządku, — nie uważał jednak za stosowne wezwać swych własnych członków i zwolenników, a nawet przywódców, aby się zachowywali należycie, nikogo z publiczności i drużyny goszczącej nie obrażali, ani prowokowali.
My jednak uważamy, że wobec takiego wyraźnego antydemokratycznego i antysportowego postępowania członków, a nawet zarządu Wisły, oraz tendencji politycznej antysemickiej, powinni prawdziwi sportowcy — uznający wolność przekonań, przynależności religijnej, narodowej i rasowej, jako rzecz prywatną, nic ze sportem wspólnego nie mającą, jakiegokolwiek towarzystwa sportowego są zwolennikami, lub członkami — natychmiast gremjalnie zareagować. Nie moglibyśmy tego pojąć, aby członkowie, zwolennicy i sympatycy Cracovii, których przezwiskami obrażono, oraz członkowie, zwolennicy i sympatycy klubów sportowych żydowskich, których religię i narodowość na każdym kroku panowie z Wisły zniesławiają i obrażają uczucia i prawa najświętsze obywateli konstytucją państwową zagwarantowane — mogli jeszcze odwiedzać boisko Wisły, na którem gospodarz toleruje, a nawet zachęca do takich wybryków. Ciekawiśmy, kto zawita na mecze Wisły na jej boisko, jeśli towarzystwo to natychmiast nie przedsięweźmie energicznych i przekonywujących kroków, celem wyplenienia u siebie tych elementów, które są rozsadnikiem zgody i współżycia międzyklubowego.
oryginalna pisownia z tygodnika sportowe z 1924 meczu uściślając o co poszło wtedy+ skan [link] także bez wyrywania zdań z kontekstu

Terror.

Post autor: Terror. » 14.09.2011, 22:49

Nowa Huta 1906 pisze:Najlepiej będzie jak każdy zajmie się swoim podwórkiem. Jak jest w Krakowie każdy kumaty mieszkający tu to wie. My się zajmujemy swoimi sprawami tutaj i wyjaśniamy je po swojemu... takich akcji jak na filmach w tygodniu jest kilka więc dla nas to normalka :)

chce ktoś coś więcej się dowiedzieć priv.

Pogratulowac, ze dla Ciebie zabijanie sie nawzajem to normalka.

Wstyd mi za taka zgode.

costamjest

Post autor: costamjest » 14.09.2011, 23:15

Napisał tylko że takie akcje w Krakowie są na porządku dziennym. Niektórym mrozi krew w żyłach a dla innych podobne filmy to niemal codzienność... Mam tylko nadzieję że te filmiki zamkną mordę kumatym wieśniakom którzy dopierdalają się np. do ciśnięcia lokalnemu rywalowi na meczu na którym go nie ma, chodzeniu w rzeczach anty itp. Nie znacie realiów- nie zabierajcie głosu.

ODPOWIEDZ