Ultrasi na nowych stadionach

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Ultrasowy45

Ultrasi na nowych stadionach

Post autor: Ultrasowy45 » 01.08.2011, 17:50

Witam wszystkich!

Jako nowy użytkownik zakładam swój pierwszy temat ale do rzeczy:) Więc jak w temacie co myślicie o ultrasach wyprowadzających się ze stadionów, które nie rozpieszczały warunkami na cuda techniki (min. Euro stadiony) bogate w miejsce na oprawę,nachylenie trybun itp. Opisujcie tylko i wyłącznie Polskie kluby.

Lechia Gdańsk- Myślę że to jest wielki test dla Gdańskich ultrasów. Póki co nie prezentowali stylu, który łapał się do czołówki Polski, lecz jak na ich warunki myślę, że nie zawodzili:) Teraz na PGE Arenie okaże się czy są w stanie skorzystać z najlepszych warunków dla ultrasów. Sądzę, że nie będą może od razu Koroną, Legią czy Lechem ale pokażą się z dobrej strony i być może dorównają Wiśle Kraków czy Zagłębiu Lubin.

Śląsk Wrocław- Co do Wrocławian to dzielę takie zdanie jak z Gdańszczanami:>

Jagiellonia Białystok- Póki co mieli niezbyt ciekawe warunki, a mimo to prezentowali się bardzo okazale. Czuję, że przeprowadzka Białostoczan na nowoczesny stadion nie będzie dla nich żadnym wyzwaniem i będą w ścisłej czołówce sceny ultras.

Piast Gliwice- Póki co jak dla mnie zaprezentowali się poniżej oczekiwań. Wiadomo żeby robić ładne oprawy trzeba mieć warunki, a takowe w Gliwicach powstały. Zatem czy Gliwiczanie sprostają zadaniu i godnie będą prezentować 10-tysięczny obiekt? Moim zdaniem będzie to dla nich bardzo ciężka przeprawa.

Zapewne kilku klubów nie opisałem ze względu na moją niewielką o nich wiedzę, lecz opisujcie wszystkie, które wkrótce przeniosą się na prawdziwe stadiony:)

iparts.pl
Sylwester89

Re: Ultrasi na nowych stadionach

Post autor: Sylwester89 » 01.08.2011, 19:03

To ja wyraze moje zdanie na ten temat, a mianowicie te nowe komercyjne areny owszem konstrukcja,wysokimi trybunami stwarzaja dogodne warunki do prezentowania konkretnych,duzych choreografi jednak sa to stadiony które prawdziwa mentalnosc Ultra jedynie zabija, na tych super nowoczesnych stadionach nigdy nie bedzie juz takiej atmosfery jaka jest na tych starych,czesto rozsypujacych sie stadionach. Te nowe obiekty naszpikowane przeróznymi systemami ktore maja zapewnic bezpieczenstwo widzów tak naprawde maja za cel pozbawic nas jakich kolwiek swobód,wolności na tych trybunach, wiele ekip zagranicznych po przenosinach na nowe stadiony nie prezentuje sie juz tak fajnie jak to mialo miejsce gdy grali jeszcze na swoich starych obiektach. Zreszta i na tych starych, czesto malych stadionikach mozna przygotowywac fajne,ciekawe oprawy, wystarcza checi i pomysłowosc.

Ozyrys5

Post autor: Ozyrys5 » 11.08.2011, 19:22

W pełni zgadzam się z Sylwestrem. Z jednej strony fajnie przenieść się na piękny i nowoczesny stadion, ale z drugiej strony jest to działanie niszczące ruch Ultras. Wiadomo, że na mecze zacznie chodzić więcej pikników czy osób przypadkowych, które w doping nie będą się angażować. Więcej kamer to kolejny czynnik ograniczający możliwości dopingu ( przede wszystkim pirotechnika ). Na małym stadionie łatwiej jest ogarnąć ludzi w młynie czy nawet tych z innych sektorów które chcą zdzierać gardło dla ukochanego klubu. Ja jako kibic Lechii również jestem trochę zaniepokojony.. W niedzielę gramy pierwszy mecz na PGE Arenie i wtedy się wszystko okaże... A w sumie nie ! Okaże się dopiero po paru spotkaniach, kiedy przestaną chodzić kibice sukcesu, bądź turyści ciekawi nowego stadionu.
Nigdy nie zapomnimy skąd się wywodzimy ! T29

Ozyrys5

Post autor: Ozyrys5 » 15.08.2011, 12:41

Pomimo moich obaw, nie było źle (moim zdaniem). Mecz pomiędzy Lechią a Cracovią przyciągnął tłumy, jakich może już w Gdańsku nie być przy okazji meczu naszej drużyny. Uważam, że organizacja w młynie była naprawdę niezła. W doping angażowały się także inne sektory stadionu. No ale nie będę oceniał swoich, niech oceni ktoś obiektywny, kto oglądał mecz w TV bądź był na tym meczu incognito.
Nigdy nie zapomnimy skąd się wywodzimy ! T29

ODPOWIEDZ