Żużel 2011

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

FFr

Re: Żużel 2011

Post autor: FFr »

Dwa pytanka:

Jak wyglądają sprawy w ROWie ? jest tam prowadzony doping, jakaś zorganizowana grupa ? byłem tam 3 lata temu, to ekipa działała nie wiem jak teraz.

Jak jest na linii Polonia Piła - Start Gniezno ? podobno kiedyś była zgoda między tymi klubami, jak wygląda teraz?
iparts.pl
SS spawacz

Post autor: SS spawacz »

ROW to piłka a RKM to żużel jak już co.Nic się nie dzieje.
Zawarcie1947

Post autor: Zawarcie1947 »

Stal Gorzow w Zielonej Gorze:
http://youtu.be/Mva_GCQ6d3Y
kmwtwpos

Post autor: kmwtwpos »

Start nie ma ekipy sportowej. To co było na Bydzi i Grudziądzu to lokalne napinacze i spity uważające się za "najwierniejszych" choć pojawiają się na stadionie/wyjazdach jedynie gdy drużynie idzie.
FFr pisze: Jak jest na linii Polonia Piła - Start Gniezno ? podobno kiedyś była zgoda między tymi klubami, jak wygląda teraz?
Na linii Start - Polonia Piła nie ma żadnych kontaktów i nie są planowane.
12zawodnik.pl

Post autor: 12zawodnik.pl »

Falubaz Zielona Góra - Sparta Wrocław

Fotogaleria: http://www.12zawodnik.pl/galeria/id:4e11785ad58ac
Michał***24

Post autor: Michał***24 »

A ja mam pytanie odnośnie ekipy Poloni Bydgoszcz ponieważ na zdjeciach widziałem wasze f.c Pruszcz i kiedyś zdjecie bodajże ekipy z Solca to naprawde wizualnie te ekipy prezentuja sie bardzo dobrze i chciałem sie zapytac czy o waszej silne na polu H stanowią ludzie z poza Bydgoszczy bo raczej nie wygladali mi oni na ultrasów chodzby.Polonia zawsze kojarzyła mi sie z mała konkretna ale dobrze zorganizowana ekipą sportowa kiedyś bardzo czesto było można o Polonii usłyszeć o ich straciach np.z Apatorem,Elana na meczach piłki jak ta sytuacja wyglada na dziś?Czy są jeszcze jakieś spotkania z ekipami z Torunia głownie mi chodzi o Elane czy poprostu do takich starć już nie dochodz i ekipy te mają ze soba zerowy kontakt.
yogiPOLSKA

Post autor: yogiPOLSKA »

Od kilku lat Polonia ma zerowy kontakt z ekipami toruńskimi.

GKM Grudziądz - Polonia Bydgoszcz

Tego dnia na stadionie przy ul. Hallera melduje się ok 650 kibiców bydgoskiej Polonii. Na płocie wieszamy 4 flagi: Ultras from Polonia, ON TOUR, Alkofani oraz Pakość naszego FC. Na meczu nie robimy żadnej oprawy jedynie na prezentacji leci trochę serpentyn i konfetti. Od początku ruszamy z konkretnym dopingiem, który prowadziła cała klatka, a co było utrudnione bo sektor w Grudziądzu jest niski i długi przez co ciężko ogarnąć równy doping. Dzielimy również sektor na 2 strony bawiąc się przy naszych przyśpiewkach. Kilka razy razem z GKM-em na 2 strony zarzucamy "Donald matole, twój rząd obalą kibole" oraz "zawsze i wszędzie policja jebana będzie" co wyszło naprawdę głośno i nieźle niosło się po całym stadionie. Po meczu nasi żużlowcy przychodząc podziękować za doping sami łapią za megafon i bęben.

Kod: Zaznacz cały

http://img196.#.us/img196/8246/obraz008dz.jpg

http://speedwayfoto.dbv.pl/photogallery.php?photo_id=695

http://speedwayfoto.dbv.pl/photogallery.php?photo_id=697
Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW »

Falubaz Zielona Góra - Sparta Wrocław
Do zielonej wybieramy się autokarem oraz autami. Łącznie na sektorze daje to około 130 osób. Na płocie wieszamy 3 flagi: Forza, On Tour oraz Jaruzela. Cały mecz prowadzimy doping. Na prezentacji rzucamy serpentyny. W trakcie meczu śpiewamy "Donald matole" razem z Falubazem.

Obrazek
Zawarcie1947

Falubaz Zielona Góra - Stal Gorzów 30.06.2011:
http://www.stalowcy.pl/aktualnosci/127- ... orzow.html

Unia Leszno - Stal Gorzów 03.07.2011:
http://www.stalowcy.pl/aktualnosci/128- ... orzow.html
adrian_gkm

Post autor: adrian_gkm »

GKM Grudziądz - Polonia Bydgoszcz

Mecz derbowy z Polonistami miał być wielkim świętem, ale zepsuła je policja. Mundurowi ubzdurali sobie, ze mecz z naszymi układowiczami z Bydgoszczy będzie... meczem podwyższonego ryzyka. Przez to zupełnie niepotrzebnie utworzono sektor buforowy i wydano mnóstwo pieniędzy podatników na „zapewnienie bezpieczeństwa”.
My z młynem przeniesionym na trybunę główną i na prezentacji na całej trybunie oprawa. Na płocie transparenty „Być grudziądzkim” sektorówka „KIBICEM” i znów na płocie „to wyjątkowa sprawa”. Sektorówka z dodatkami po bokach: balony i folie. Wyszło całkiem fajnie, sektorówka wykonana z wielką starannością. Choć mogło być lepiej – ochroniarki nie pozwolili wywiesić transów na bandzie (na płocie zasłoniły je reklamy i bandy) i zabrakło piro – przed meczem za wniesienie zawinięty chłopak: 48 na dołku i 2 lata zakazu. Na płocie flagi GKM Grudziądz i Centrum. W młynie jakieś 250-300 osób plus włączające się boczne sektory do prostszych przyśpiewek. Z racji tej liczby doping na przyzwoitym poziomie, widać progres. Najlepiej wychodził wspólny doping na dwie strony z Polonią: „Donald matole...” oraz „Zawsze i wszędzie...”. Mecz przegrywamy co bardzo mocno komplikuje sprawę awansu.
Polonii około 650-700, trochę osób z Bydgoszczy na naszych sektorach. Goście dobrze oflagowani i dobrze dopingujący. Na prezentacji trochę serpentyn i konfetti.
W lokalnych mediach po meczu często podkreślane dobre zachowanie kibiców obu drużyn i wspólny doping. Jeden z ogólnopolskich portali internetowych napisał nawet o kibicach, że „stworzyli oni znakomitą atmosferę godną żużlowego święta, wspólnie ośmieszając tym samym decyzję Policji o zaliczeniu tego pojedynku do tzw. podwyższonego ryzyka.”. Niesmak pozostał pewnie tylko mundurowym, bo zapewne spodziewali się latających ławek i mordobicia między nami a Polonistami a zobaczyli tylko jak przybijamy sobie piątki i wspólnie śpiewamy. Cóż, tym razem nie dostaną oni premii za walkę ze „stadionowymi bandytami”.
Z nami jedna osoba z Podbeskidzia – dzięki!

http://www.youtube.com/watch?v=bzatp9U9V64

ZDJĘCIA
JSP3

Post autor: JSP3 »

Czemu stal zawsze zawyża swoje liczby wyjazdowe i ogólnie pisze tylko to co im na reke...
Jakas relacja ze strony leszna bedzie?
Supporters09
Kontakt:

Post autor: Supporters09 »

Polecam ciekawy artykuł o kibicach GKMu Grudziądz.
http://www.12zawodnik.pl/aktualnosci/da ... cb54704e9a
rzekomo_mowia

Post autor: rzekomo_mowia »

Supporters09 pisze:Polecam ciekawy artykuł o kibicach GKMu Grudziądz.
http://www.12zawodnik.pl/aktualnosci/da ... cb54704e9a

Wszystkie części są na naszej stronie.
http://www.giekaemowcy.pl/joomla/index. ... aktualnoci -- cz. 1
http://www.giekaemowcy.pl/joomla/index. ... aktualnoci -- cz. 2

Foto Old School dostępne w Galerii
bez_napinki

Post autor: bez_napinki »

Michał***24 pisze:A ja mam pytanie odnośnie ekipy Poloni Bydgoszcz ponieważ na zdjeciach widziałem wasze f.c Pruszcz i kiedyś zdjecie bodajże ekipy z Solca to naprawde wizualnie te ekipy prezentuja sie bardzo dobrze i chciałem sie zapytac czy o waszej silne na polu H stanowią ludzie z poza Bydgoszczy bo raczej nie wygladali mi oni na ultrasów chodzby. Polonia zawsze kojarzyła mi sie z mała konkretna ale dobrze zorganizowana ekipą sportowa kiedyś bardzo czesto było można o Polonii usłyszeć o ich straciach np.z Apatorem,Elana na meczach piłki jak ta sytuacja wyglada na dziś?Czy są jeszcze jakieś spotkania z ekipami z Torunia głownie mi chodzi o Elane czy poprostu do takich starć już nie dochodz i ekipy te mają ze soba zerowy kontakt.
w ostatnim czasie z tego co pamietam pare razy Elanowcy trafiali na grupki Polonistow jezdzacych do Olsztyna,ktore obijali i kroili
BydgoskiPatriota

Post autor: BydgoskiPatriota »

bez_napinki pisze:w ostatnim czasie z tego co pamietam pare razy Elanowcy trafiali na grupki Polonistow jezdzacych do Olsztyna,ktore obijali i kroili
Tak, takie małe spotkania w pociągu lub na dworcu się zdarzały z racji, iż elanowcy mają zgodę w Iławie, a poloniści w Olsztynie. Bywały też derby Warmii i Mazur. Pamiętam także sytuację, gdy grupka kibiców Elany nie wsiadła do pociągu na stacji w Iławie w obawie przed wracającą Polonią.
19GKM79

Post autor: 19GKM79 »

Wybrzeże Gdańsk - GKM Grudziądz

W gdańskiej klatce nas 300, może trochę ponad. Grupa autokarowa plus część fur spóźniona, bo policyjna obstawa przejechała 130 kilometrów w 4 godziny. Przez to spóźnienie nie prezentujemy oprawy bo została wniesiona dopiero w trakcie trwania meczu.

Żeby było śmieszniej w kasach zabrakło biletów co dodatkowo opóźniało wchodzenie. Gdy już większość była na sektorze, ochrona (a raczej pseudochrona bez identyfikatorów) coś sobie ubzdurała i nie wpuszczają grupy około 30 osób z zakupionymi biletami. W klatce postawiamy że jeśli nie zostaną wpuszczeni to wszyscy wychodzimy z sektora, ale okazuje się ze nie jesteśmy już wolnymi ludźmi tylko więźniami służby ochrony która zamyka klatkę i nikogo nie wypuszcza. Niby mamy wolny kraj ale byle typ w kamizelce z napisem „ochrona” przywłaszcza sobie prawo do więzienia innych! Cały czas okrzyki „wpuścicie kibiców” do których przyłącza się również Wybrzeże. Wszyscy zostają wpuszczeni dopiero po 7 biegu. Do tego czasu jedynie kilka okrzyków dla drużyny – nie ma kibiców nie ma dopingu i flag! Gdy już wszyscy wchodzą wieszamy flagi: GKM Grudziądz, Centrum, On Tour plus wizytówka TSP i ruszamy z dopingiem. Po chwili na płot trafia też skrojona rok temu w Gdańsku flaga Wybrzeża. Zanim zdążyliśmy ją podpalić już próbuje zerwać ochrona, ale flaga dalej w naszych rękach. W tym czasie Wybrzeże rusza w jakieś 40 osób koroną w kierunku klatki, od nas podobna liczba rusza w stronę bufora. Wybrzeże podbiega z drugiej strony bufora, my wywieszamy skrojoną flagę na tym płocie z zamiarem podpalenia. Pierwsze osoby od nas próbują przejść ogrodzenie, ale ochrona zaczyna nas bardzo mocno gazować. W zamieszaniu ochrona zrywa jeszcze flagę i oddaje Wybrzeżu, ale ci od razu odrzucają niehonorowo odbite barwy. Na gazowaniu w sumie się kończy. Wybrzeże odpuszcza i wraca do młyna, a my staramy się udzielić pomocy najmocniej zagazowanym. Dwie osoby jeszcze w czasie meczu potrzebują pomocy sanitariuszy. Ci twierdzą, że kibice dostali drgawek bo byli pod wpływem narkotyków, ciekawe, bo jedyne środki odkażające z jakimi mieli styczność to program wyborczy Platformy Obywatelskiej. Kilku kolejnym osobom pomoc udzielona już po meczu. Po akcji z gazem sytuacja nieco się uspokaja, zarówno my jak i Wybrzeże jedziemy z dopingiem, z naszej strony rwany, ale na pewno byliśmy słyszalni. Pod koniec meczu skrojona flaga zostaje podarta i w strzępach rzucona na drut kolczasty na płocie. Po meczy kilkadziesiąt minut jesteśmy przetrzymywani na sektorze, czas ten wykorzystujemy głównie na „pozdrawianie” pracowników firmy ochroniarskiej i ekipy rządzącej naszym krajem.

Wybrzeże na początku z oprawą – sektorówka plus kartoniada. Z klatki oprawa niestety słabo widoczna (ze względu na umiejscowienie sektora gości). Gospodarze dobrze oflagowani z głośnym dopingiem przez większość meczu. Szacunek za okrzyki „wpuśćcie kibiców”.

Nas tego dnia wspiera 10 kibiców Podbeskidzia Bielsko-Biała oraz 2 kibiców Polonii Bydgoszcz. Dzięki!!
Bachusowy Fanatyk

Post autor: Bachusowy Fanatyk »

Odnośnie tej ochrony bez identyfikatorów, to mam nadzieję, że nie dawaliście się przeszukiwać, wg ustawy dot. imprez masowych lub sportowych to nie mieli oni prawa do tego. Muszą mieć na identyfikatorze imię i nazwisko, zdjęcie i chyba nazwę firmy ochroniarskiej.
Bachusowy Fanatyk

Post autor: Bachusowy Fanatyk »

Nie ma opcji edycji. W temacie zachowanie ochrony na meczach znalazłem takie coś: W tym miejscu pragniemy przytoczyć fragment Ustawy o Bezpieczeństwie Imprez Masowych:
Art. 21. 1. Kierownik do spraw bezpieczeństwa, członkowie służby porządkowej i służby informacyjnej obowiązani są do noszenia w widocznym miejscu identyfikatora wydanego przez organizatora.
2. Identyfikator zawiera następujące informacje:
1) nazwę wystawcy;
2) numer identyfikacyjny i wizerunek twarzy;
3) termin ważności;
4) pieczęć i podpis wystawcy.
3. Organizator prowadzi ewidencję wydanych identyfikatorów, zawierającą następujące dane:
1) imię i nazwisko oraz numer PESEL członka służby pobierającego identyfikatorlub serię i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość;
2) podpis członka służby pobierającego identyfikator, datę i godzinę pobrania;
3) numer zaświadczenia o ukończeniu przezczłonka służby przeszkolenia w zakresie zabezpieczania imprez masowych i dane identyfikujące wystawcę tego
zaświadczenia.
sbr 09

Post autor: sbr 09 »

Śląsk&Motor pisze:Mam pytanie do kibiców Unii Leszno.Zaraz za dworcem PKP w Lesznie przy samych torach w stronę Wrocławia bardzo dobrze widać 2 duże napisy sławiące Widzew i Ruch.Kawałek dalej pojawia się napis Unia Leszno z celtykiem oraz tym samym charakterem pisma oraz kolorem puszki Lech ku.wa.Czy jest to czysty przypadek,czy może jest coś na rzeczy?Pytam serio bez napinki.Może być PW.
nie od dziś wiadomo że Leszno nie jest fc Lecha.
FFr

Post autor: FFr »

Kolejarz Opole - Ostrovia Ostrów

Nas na wyjeździe +/- 400 osób. Prowadzimy w miarę głośny doping. Przy wejściu na stadion ochrona robi problemy z wniesieniem flag na kijach lecz po małej sprzeczce z ochroną wymiekają. Na prezentacji wystawiamy folię z napisem Ostrovia On Tour, do tego 10 ogni wrocławskich, dymy + petardy hukowe, nad sektorem biało czerwona sektorówka. w trakcie meczu cały czas ochrona robi problemy o petardy, lecz na gadaniu się tylko skończyło. Po frajersko przegranym meczu, największe gwiazdy bały się przyjść podziękować za doping, postanowiliśmy że sami do nich pójdziemy i zostaje uszkodzona duża część płotu, lecz wchodzi pojebana jak przez cały mecz ochrona. Droga do domu spokojna.
Gospodarze prezentują na prezentacji świece dymne + flagi na kijach http://foto.sportowefakty.pl/galeria/5875/10.jpg

Później wrzucę foty.
Stary14

Post autor: Stary14 »

Jak to jest teraz w Ostrowie na żużlu? Wcześniej jako KM a wcześniej Iskra Ostrów mieliście zgode ze Startem. Teraz działacie jako Ostrovia więc co? Ta sama banda co chodzi na piłke czy zupełnie inna ekipa?
kibic884

Post autor: kibic884 »

Śląsk&Motor pisze:Mam pytanie do kibiców Unii Leszno.Zaraz za dworcem PKP w Lesznie przy samych torach w stronę Wrocławia bardzo dobrze widać 2 duże napisy sławiące Widzew i Ruch.Kawałek dalej pojawia się napis Unia Leszno z celtykiem oraz tym samym charakterem pisma oraz kolorem puszki Lech ku.wa.Czy jest to czysty przypadek,czy może jest coś na rzeczy?Pytam serio bez napinki.Może być PW.
W Lesznie fanatycy Unii nie tolerują FC Lecha i starannie uprzykrzają im życie.
W Miejscu grafa Unia Leszno dzień przed wyjazdem Unistów do Wrocławia FC Lecha zamalowało graf Unii, oni z kolei przyozdobili go w różowy kolor.

Obrazek
Obrazek
DominoNR

Post autor: DominoNR »

Ile trwa taki mecz(?) speedwaya?
Sherman81

Post autor: Sherman81 »

Średnio 1,5-2 h zależy od przerw (upadki, równania toru, powtórki)
sbr 09

Stary14 pisze:Jak to jest teraz w Ostrowie na żużlu? Wcześniej jako KM a wcześniej Iskra Ostrów mieliście zgode ze Startem. Teraz działacie jako Ostrovia więc co? Ta sama banda co chodzi na piłke czy zupełnie inna ekipa?

piłka całkowicie odcina się od żużla! Na żużlu jest grupka może 20 osób która zawiązała się po tym jak powstała nazwa Ostrovia ( przy czym zagarnęła sobie herb piłkarskiej Ostrovii a nie tej żużlowej!!). Jest to zupełnie inna ekipa niz za czasów KMO.
Zawarcie1947

Yahoo
Kontakt:

Post autor: Yahoo »

jeśli chodzi w wrzuty W&R to musiał ktoś z Łodzi być w Lesznie gdyż sporo vlepek się pojawiło Widzewa. Może ktoś z FC Wielkopolska Widzewa to malował nie wiem. Jednego jestem pewien nikt od Nas.
12zawodnik.pl

Speedway Wanda Kraków - KSM Krosno

http://www.12zawodnik.pl/galeria/id:4e2d47254405d
kibicUL

Post autor: kibicUL »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 9N6sl8GkFc
Doping kibiców Unii Leszno podczas wyjazdu do Wrocławia
SJF

Post autor: SJF »

Polonia Piła - Motor Lublin

Mecz z Motorem Lublin to pierwsze od kilku kolejek spotkanie na które wybierała się grupa kibiców gości, dlatego specjalnie na tą okazję w naszych szeregach miała miejsce mała mobilizacja.

Przygotowania do oprawy zaczęliśmy w czwartek przed meczem, a przygotowaliśmy kilkanaście nowych dużych flag na kijach na boczne sektory oraz sektorówkę na nasz młyn z bohaterem kreskówki Johnny Bravo i wymownym hasłem – „Lidera mamy, za ch*ja go nie oddamy” mówiącym o naszej pozycji w tabeli i bardzo bliskim awansem do wyższej klasy rozgrywkowej. Całą tą oprawę zaprezentowaliśmy na prezentacji, aby podczas meczu skupić się na przyśpiewkach.

Nas w młynie około 200 osób, niemal wszyscy na czerwono. Prowadzimy bardzo dobry doping (warto zaznaczyć, że w chwilach euforii Polonistów dopingowała niemal cała prosta!). Wywieszamy 3 fany, oldschool’ową Forze, Ultras Polonia Piła, oraz debiutującą fanę poświęconą naszemu koledze Ś.p. Pumbie.

Co do gości zjawili się w sile 50 szali i wywiesili na klatce flagę wyjazdową, co do ich dopingu to było ich słychać gdy my mięliśmy małe przerwy.

Nasi żużlowcy wygrywają już 8 spotkanie z rzędu i co z tym idzie 1 liga jest już na wyciągniecie ręki!

Obrazek

Obrazek
grazie12

Post autor: grazie12 »

kibic884 pisze:
W Lesznie fanatycy Unii nie tolerują FC Lecha i starannie uprzykrzają im życie.
W Miejscu grafa Unia Leszno dzień przed wyjazdem Unistów do Wrocławia FC Lecha zamalowało graf Unii, oni z kolei przyozdobili go w różowy kolor.

Obrazek
Obrazek
Szkoda, że nie napisałeś o tym, że się rozpruliście po nazwiskach obok tego grafa.
Poprawiony graf

Obrazek
12zawodnik.pl

Start Gniezno - Wybrzeże Gdańsk

http://www.12zawodnik.pl/galeria/id:4e3715a4e4d8c

przy okazji proszę kompetentną osobę o cyfrę wyjazdową fanów z Gdańska...

pozdro
12
rzekomo_mowia

Post autor: rzekomo_mowia »

12zawodnik.pl pisze:Start Gniezno - Wybrzeże Gdańsk

http://www.12zawodnik.pl/galeria/id:4e3715a4e4d8c
Pytanie do kogoś ze Startu Gniezno. Czy tolerujecie barwy Lecha w swoim młynie?Pytanie zadaje bo w galerii zdj nr21 widać chłopaczka w bluzie Kolejorza. Może być priv.
gdańszczanin

Post autor: gdańszczanin »

od nas 100 osób
BozeChronFanatykow

Post autor: BozeChronFanatykow »

ile Falubazu w Toruniu? jakies fotki?
TylkoFalubaz

Post autor: TylkoFalubaz »

Rodowity_GKM

Post autor: Rodowity_GKM »

co ma wspólnego Start Gniezno z Ostrovią Ostrów ??
http://www.12zawodnik.pl/images/galeria/1583.jpg
sbr 09

Rodowity_GKM pisze:co ma wspólnego Start Gniezno z Ostrovią Ostrów ??
http://www.12zawodnik.pl/images/galeria/1583.jpg
piknik na zuzlu nie zna granic , wiec odpusc
ODPOWIEDZ