Miasta Derbowe
Moderator: Automoderation
Re: Miasta Derbowe
Witam
Czy moglby ktos opisac sytuacje w Zurychu? Jakiej ekipy wiecej cy grasshopers czy fc zurich czy moze jeszcze jakiejs innej ekipy o ktorej nie wiem.z gory dziekuje.
Czy moglby ktos opisac sytuacje w Zurychu? Jakiej ekipy wiecej cy grasshopers czy fc zurich czy moze jeszcze jakiejs innej ekipy o ktorej nie wiem.z gory dziekuje.
-
Benlee 1964
Mieszkam w Mediolanie od 7lat ( nie jestem kibicem nie Interu nie Milanu) jednak widac ze to kibice Interu bardziej sa widoczni... Duomo,okolice Meazza, Milan to bardziej ''Przedmiescia'' Mediolanu.
Jest ich mniejwiecej po rowno. Dokladniej sie nie da opisac.jck007 pisze:Witam
Dodatkowo w Miescie (mimo nienawisci miedzy Miastami i Mieszkancami Zürich i Basel) jest troche Kibicow FC Basel. Od pare Lat zawsze ponad 2tys(!!) Karnetow FCB wlasnie w samym Zürichu sprzedal. Ale sa to zwykle Pikniki/Kibice ktore tylko Mecze interesuja, w Miescie sie nie licza + rzadko kogo spotkasz w Barwach Czerwono-Niebieskich.
Nie zgodze sie co do Zurychu. Dlaczego sądzisz, że jest po równo? Według mnie FC Zurych prezentuje sie o klase lepiej.elo1312 pisze:Jest ich mniejwiecej po rowno. Dokladniej sie nie da opisac.jck007 pisze:Witam
Dodatkowo w Miescie (mimo nienawisci miedzy Miastami i Mieszkancami Zürich i Basel) jest troche Kibicow FC Basel. Od pare Lat zawsze ponad 2tys(!!) Karnetow FCB wlasnie w samym Zürichu sprzedal. Ale sa to zwykle Pikniki/Kibice ktore tylko Mecze interesuja, w Miescie sie nie licza + rzadko kogo spotkasz w Barwach Czerwono-Niebieskich.
Chodzi o to jak sie ktos prezentuje albo ile kogo jest w Miescie?Stary14 pisze:Nie zgodze sie co do Zurychu. Dlaczego sądzisz, że jest po równo? Według mnie FC Zurych prezentuje sie o klase lepiej.elo1312 pisze:Jest ich mniejwiecej po rowno. Dokladniej sie nie da opisac.jck007 pisze:Witam
A poza tym moze sie teraz FCZ lepiej od GC prezentuje, ale to ma tez swoje powody. Obecnie to c****** sytuacja dla GC ...
- nie posiadaja wlasny stadion
- mecze ´´u siebie´´ bojkotuja
- troche zakazow stadionowych sie pojawily
- sytuacja w tabeli gdzie stoja przed spadkiem
- sytuacja finansowa ze Klub jest prawie plajte i nikt nie wie jak pojdzie dalej
ale i tak w Zürichu roznie bywa, jeszcze pare lata temu to GC walczyl o mistrza i kazdy myslal ze oni sa lepsze, jest ich wiecej itd. Jezeli te dwa ekipy chcesz porowniac to mozesz tylko patrzyc na wyjazdy a tutaj GC caly czas trzyma swoj poziom wysoki i napewno nie sa o klase gorsze niz FCZ.
Jeśli chodzi o wyjazdy, przyjechali do nas 2 lata temu w niecale 30 osob prosząc o eskorte i ochrone :)
Mogłbym poprosic o troche wiecej informacji na temat Grasshopper? O co chodzi z tym, ze nie maja swojego stadionu? Czy jest az tak naprawde zle, ze piszesz o splajtowaniu? ASytuacja w tabeli rzeczywiscie nieciekawa, a w sumie ta druzyna kojarzy mi sie jako jdna z wzniejszych w Szwajcarii o ile nie najbardziej znana.
Planuje wybrc sie do Zurychu i chcialbym wybrac sie na mecz ktorejs z tych ekip dlatego chcialem zrobic rozeznanie :)
Planuje wybrc sie do Zurychu i chcialbym wybrac sie na mecz ktorejs z tych ekip dlatego chcialem zrobic rozeznanie :)
No i po jednym meczu oceniasz Ekipe. :)Stary14 pisze:Jeśli chodzi o wyjazdy, przyjechali do nas 2 lata temu w niecale 30 osob prosząc o eskorte i ochrone :)
Nie tylko, stwierdzam to po liczebności młyna, oprawach i wyjazdach. W każdym aspekcie lepszy jest FCZ z resztą w "aspektach sportowych" również :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hardturmjck007 pisze:Mogłbym poprosic o troche wiecej informacji na temat Grasshopper? O co chodzi z tym, ze nie maja swojego stadionu?
Stadion Hardturm zostal rozburzony w 2008r., ze względu na zły stan strukturalnych.
Sorry za post pod postem, ale dopiero teraz zauwazylem ten twoj wpis i nie dalo sie edytowac.
w nowym TMK jest o Grasshoppers wzmianka, miasto zoobowiązało się do wybudowania im stadionu i musieli wyprowadzic sie ze starego, na którym grali ponad 80lat., karzą im grac na stadionie lokalnego rywala, pomimo, że jest o wiele za duży jak na ich potrzeby, w dodatku jest to stadion typowo lekkoatletyczny, a oprócz tego narzucili im ogromne koszta wynajmu, co doprowadziło do bardzo trudnej sytuacji klubu. kibice Grasshopers wystosowali petycje z 30tys. podpisami do miasta.jck007 pisze:Mogłbym poprosic o troche wiecej informacji na temat Grasshopper? O co chodzi z tym, ze nie maja swojego stadionu? Czy jest az tak naprawde zle, ze piszesz o splajtowaniu? ASytuacja w tabeli rzeczywiscie nieciekawa, a w sumie ta druzyna kojarzy mi sie jako jdna z wzniejszych w Szwajcarii o ile nie najbardziej znana.
a jak jest z Lizboną? Z tego co widzę ludzie pytali, lecz konkretnej odp, nie widze.
Chodzi mi o to jak procentowo się dzieli sytuacja i czym mniej więcej różnią się ich kibice (np. poglądy polityczne etc.)
Chodzi mi o to jak procentowo się dzieli sytuacja i czym mniej więcej różnią się ich kibice (np. poglądy polityczne etc.)
Hajduk Belgrad? Ktoś coś?
A ja słyszałem ze w Mediolanie, owszem zwykłych kibiców interu, jest moze i wiecej, ale co do ekip, to od wielu lat AC ma lepsza. Pod każdym wzgledem.
Ktos orientuje sie jak jest w Kopenhadze?
Ktos orientuje sie jak jest w Kopenhadze?
-
darksidefan
Pod jakim wzgledem ma lepsza ekipe Acm?
Jak mozna pisac o sprawach w ktorych sie nie uczestniczy na codzien i do
tego ten tekst typu ''A ja słyszałem........"
Jak mozna pisac o sprawach w ktorych sie nie uczestniczy na codzien i do
tego ten tekst typu ''A ja słyszałem........"
-
Henderson_
Czy ktoś jest w stanie opisać Sarajewo (Żeleznjicar/ FK)? Kto popularniejszy etc.?
Trudno powiedzieć jak to w mieście wygląda, bo są to dwa najpopularniejsze zespoły w Bośni. Siły rozłożone mniej więcej po równo... no może z lekką przewagą Żeljeznicar - główna ekipa Manijaci. Na FK główna ekipa to Horde Zla, na ciekawszych meczach spory młyn, niezły doping, oprawy, natomiast na tych mniej interesujących to już tak bardzo przeciętnie z frekwencją, stadion mają podobny nieco do tego w Zabrzu z bieżnią dookoła.Henderson_ pisze:Czy ktoś jest w stanie opisać Sarajewo (Żeleznjicar/ FK)? Kto popularniejszy etc.?
-
Benlee 1964
Mediolan 33fc Interu i 14 Milanu.
-
Henderson_
Opisze ktoś Nikozję? I pytanie nr. dwa- Jak to jest z tymi nazwami żydowskich klubów- Happoele, Beitary i Maccabi- np. Beitary są podobno socjalistyczne, a te inne?
spytaj uzytkownika akurat, on siedzi w tych klimatachHenderson_ pisze:Opisze ktoś Nikozję? I pytanie nr. dwa- Jak to jest z tymi nazwami żydowskich klubów- Happoele, Beitary i Maccabi- np. Beitary są podobno socjalistyczne, a te inne?
-
Henderson_
Ethnikos Pireus- opisze ktoś coś? Jakieś zdjęcia młyna?
-
Henderson_
Ktoś napisze coś o Essen (Rot-Weiss vs Schwarz-Weiss), oraz Tetowo?
Czy Racing Paryż posiada/ał zorganizowany ruch kibicowski ?
SW Essen gra swoje Mecze u siebie przy czesto mniej niz 400 widzow. Ludzie z Szalikami Schwarz-Weiss mozesz policzyc po palczach paru Rak. Aktywna Grupe kibicowska tez nie posiadaja. Choc pare razy pare Malolatki (ktore z RW Essen wygonili) cos probowali, ale nic im nie wyszlo. Po jednym razem tez Flage ktora dopiero 2razy wisiala na rzecz RW Essen stracili.Henderson_ pisze:Ktoś napisze coś o Essen (Rot-Weiss vs Schwarz-Weiss), oraz Tetowo?
W Miescie liczy sie RW Essen. Dodatkowo z Powodu tego ze Miasta ze soba granicuja to w Essen sie nie malo Kibicow Schalke04 znajdzie z ktorymi RW Essen kose ma. Pozatym jest jeszcze Klub Hockejowy ESC Moskitos Essen, ktory swoich wlasnych Kibicow i takze mala scene Ultrasow ma.
-
Jurand ze Spychowa
Dodam, że RW Essen posiada dobrą zgodę z Werderem Brema.elo1312 pisze:SW Essen gra swoje Mecze u siebie przy czesto mniej niz 400 widzow. Ludzie z Szalikami Schwarz-Weiss mozesz policzyc po palczach paru Rak. Aktywna Grupe kibicowska tez nie posiadaja. Choc pare razy pare Malolatki (ktore z RW Essen wygonili) cos probowali, ale nic im nie wyszlo. Po jednym razem tez Flage ktora dopiero 2razy wisiala na rzecz RW Essen stracili.Henderson_ pisze:Ktoś napisze coś o Essen (Rot-Weiss vs Schwarz-Weiss), oraz Tetowo?
W Miescie liczy sie RW Essen. Dodatkowo z Powodu tego ze Miasta ze soba granicuja to w Essen sie nie malo Kibicow Schalke04 znajdzie z ktorymi RW Essen kose ma. Pozatym jest jeszcze Klub Hockejowy ESC Moskitos Essen, ktory swoich wlasnych Kibicow i takze mala scene Ultrasow ma.
A SW Essen z SG Wattenscheid 09. Choc jest to troche inny Temat, bo te Zgody z Sytuacja w Miescie nic do czynienia nie maja.Jurand ze Spychowa pisze: Dodam, że RW Essen posiada dobrą zgodę z Werderem Brema.
-
Henderson_
Jak już Dundee "na tapecie" to zapytam- kogo jest tam więcej, i czy fani Śląska widzieli jakieś barwy lokalnego "rywala"? (piszę w cudzysłowie, bo wiadomo jak jest w Dundee)
A jak tam w Sztockholmie? Miasto podzielone na dzielnice Klubu A B i C czy pomieszane??
-
Twoje Zdrowie
Z racji tego, że jest to częsty cel emigracji jeśli nawet nie osobistej, to kogoś z rodziny to mam nadzieje, że ktoś pomoże. Chodzi o ogólną charakterystykę kibicowską Wiednia.
Interesują mnie standardowe rzeczy:
- czy jest jakiś podział miasta między Austrie/Rapid (konkretne bezirki)? Któryś fani w większości, czy 50/50?
- jest podział typu "tych więcej w samym mieście, a drugich na obrzeżach?"
- zgody/układy klubów ww. klubów
- czy kibice obu drużyn mają jakieś skonkretyzowane poglądy?
- jaki jest stosunek do tzw. ludności napływowej - jugo-turków
- jest jakiś inny klub z kibicami w Wiedniu? Czy to piłka, czy np. hokej.
Za jakiekolwiek dodatkowe informacje i ciekawostki w tym temacie, wielkie dzięki z góry.
- czy jest jakiś podział miasta między Austrie/Rapid (konkretne bezirki)? Któryś fani w większości, czy 50/50?
Za jakiekolwiek dodatkowe informacje i ciekawostki w tym temacie, wielkie dzięki z góry.
http://pl.soccerway.com/national/austri ... ar-season/, możesz sobie poszukać klubów z Wiednia a przy okazji zobaczyć na jakich stadionach grywają, bardzo fajna stronka z ligami z całego świata
http://pl.soccerway.com/teams/austria/f ... 894/venue/
najwyżej sklasyfikowana drużyna z Wiednia poza Austrią i Rapidem, 2 Bundesliga First Vienna
najwyżej sklasyfikowana drużyna z Wiednia poza Austrią i Rapidem, 2 Bundesliga First Vienna
i jak sie niemyle to BvB tez...SVE jest proSchalke i z wlasnego doswiadczenia mozna sily rozpisac ....1 rwe ok. 45% Schalke 35% 15% dortmund,reszta to FCB,BM,G,Fortuna D'dorf ,VLf bochumJurand ze Spychowa pisze:Dodam, że RW Essen posiada dobrą zgodę z Werderem Brema.elo1312 pisze:SW Essen gra swoje Mecze u siebie przy czesto mniej niz 400 widzow. Ludzie z Szalikami Schwarz-Weiss mozesz policzyc po palczach paru Rak. Aktywna Grupe kibicowska tez nie posiadaja. Choc pare razy pare Malolatki (ktore z RW Essen wygonili) cos probowali, ale nic im nie wyszlo. Po jednym razem tez Flage ktora dopiero 2razy wisiala na rzecz RW Essen stracili.Henderson_ pisze:Ktoś napisze coś o Essen (Rot-Weiss vs Schwarz-Weiss), oraz Tetowo?
Predzej spotkasz 'fana' Celtow lub Rangersow jak jakiegos fana lokalnych druzyn. Jako ciekawostke mozna dodac fakt, ze w sklepach rowniez predzej dostaniesz gazdzety Celticu lub Rangersu jak Dundee.Jak już Dundee "na tapecie" to zapytam- kogo jest tam więcej, i czy fani Śląska widzieli jakieś barwy lokalnego "rywala"? (piszę w cudzysłowie, bo wiadomo jak jest w Dundee)
SWEssen nie jest proSchalke. A RWE i BVB to juz zgode nie maja. Choc czasami niejdenego piknika widac z szalikiem RWE+BVB, ale tych to jest z roku na rok co raz mniej. A czy to sie tak procentowo opisac da to nie wiem. Fakt jest ze nr1 w Miescie to RWE, potem Schalke, a potem juz duzo mniej niz tych pierwszych 2 to BVB (teraz pewnie sie znowu troche wiecej kibicow sukcesu znajdzie) i potem tak jak w kazdym wiekszym miescie niemieckim jednostki czy tam kilkanascie sympatykow wszystkich druzyn z Rzesza zamieszkajac w calych DE (bayern, BMG, HSV, Köln, werder, SGD, HRO, stpauli itd.).antyGorol pisze:i jak sie niemyle to BvB tez...SVE jest proSchalke i z wlasnego doswiadczenia mozna sily rozpisac ....1 rwe ok. 45% Schalke 35% 15% dortmund,reszta to FCB,BM,G,Fortuna D'dorf ,VLf bochumJurand ze Spychowa pisze:Dodam, że RW Essen posiada dobrą zgodę z Werderem Brema.elo1312 pisze:
SW Essen gra swoje Mecze u siebie przy czesto mniej niz 400 widzow. Ludzie z Szalikami Schwarz-Weiss mozesz policzyc po palczach paru Rak. Aktywna Grupe kibicowska tez nie posiadaja. Choc pare razy pare Malolatki (ktore z RW Essen wygonili) cos probowali, ale nic im nie wyszlo. Po jednym razem tez Flage ktora dopiero 2razy wisiala na rzecz RW Essen stracili.
Moge ci odpowiedziec:Twoje Zdrowie pisze:Z racji tego, że jest to częsty cel emigracji jeśli nawet nie osobistej, to kogoś z rodziny to mam nadzieje, że ktoś pomoże. Chodzi o ogólną charakterystykę kibicowską Wiednia.
Sa 4 najwazniejsze kluby: Rapid Wieden, Austria Wieden, First Vienna i Wiener Sportclub.
Vienna i WSC graja w nizszych ligach, jednak maja zawsze po 2,3 tysiace widzow na meczach, licza sie jako antypolityczne/lewe zespoly gdzie zawsze masa studentow chodzi.
Austria Wieden z Rapidem oczywiscie dominuja w miescie, Rapid ma najwieksze poparcie w calym kraju. Podzialu na becyrki nie ma, oczywiscie w 14 dzielnicy dominuje Rapid (gdzie ich stadion) jak i w 10. Austria. Rapid zawsze mial duze poparcie w granicznych miasteczkach poza wiedniem, dlatego sporo kibicow dojezda do wiednia na mecze. Sa miejscowosci gdzie dominuja jedni (Austria w 22 dzielnicy) - Rapid w innych (21, etc.) Ogolnie podzial bym powiedzial jest 60 - 40 dla Rapidu, co tez pokazuja liczby na meczach (Austria ok. 8-9.000, Rapid rzadko ponizej 15.000)
W wiedniu w 22. dzielnicy jest rowniez bardzo popularny zespol Hockejowy "Vienna Capitals",gdzie na mecze przychodzilo nawet do 7.000 widzow (sporo w tym od Austrii wieden, ktorzy tez troche probuja tam nabroic) ale ogolnie piknik. Do tego gra na stadionie od First Vienna jeden z najlepszych europejskich klubow footballowych, Raiffaisen Vikings. Przychodza tam tez po kilka tysiacy ale ogolnie tez tylko piknik i pseudo-amerykanie.
Rapid ma dlugoletnie zgody Gate 13 Panathinaikos, Ultras Norymbergia i Ferencvaros (Monsters), Austria z RW Essen i Slovan Bratyslawa. O mniejszych kontaktach nie mowie. Chuliganke taka jaka sie zna z polski to nie trzeba oczekiwac, tutaj raczej ultraska dominuje.
Ogolnie obydwa zespoly sa dosc mocno po prawej, jednak Rapid tego nie pokazuje na Stadionie w porownaniu do Austrii Wieden, ktorzy utrzymuja tez kontakty z innymi prawymi zespolami (PSG, Ultras Sur, nawet byl kontakt do Anders Breivik).
Poniewaz Austria jest przez dawna monarchie juz bardzo wymieszany narod (duzo jest pochodzenia jugo, wegrow) sa oni akceptowani na trybunach. Turkow nie zobaczysz na stadionie, moze ze by sie jakis zabladzil. Ogolnie Turki sa wyjatkowo nielubieni.
Jak to sie kilka lat temu smialo ze polak tylko krasc potrafi, to trzeba przyznac ze polscy pracownicy bardzo wysoko sie ceni za ich zdolnosc. tez na trybunie sa (czasem) mile widzeni, nawet sam fakt ze kazdy szanuje polska scene kibicowska.
Ogolnie mozna powiedziec ze zyjac tutaj mozna mase znanych i ciekawych druzyn zobaczyc poniewaz Austria i Rapid graja co roku miedzynarodowo. Obojetnie czy z holandi, grecji, anglii, niemczech bylej jugoslawi czy tez z hiszpani.
Jako ciekawostka mozna dodac ze w Wiedniu istnieja tez pare mniejsze ekipy dzielnicowe typu FAVAC Wien (FAVoritner AC), czy takze FC Stadlau ktory ma zgode z Ursus Warszawa.
Pzdr
Pzdr
-
_Henderson_
A to http://de.wikipedia.org/wiki/SK_Admira_Wien ?
Kiedyś szal widziałem / miałem (już nie pamiętam)...
Kiedyś szal widziałem / miałem (już nie pamiętam)...
-
_Henderson_
Nie ma edycji...Admira Wacker Wiedeń miałem, czyli po fuzji jakiejś? Mógłby ktoś opisać?