Inwestycje / Remonty ...
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
-
Re: Inwestycje / Remonty ...
Rozpoczęła się rozbiórka trybuny odkrytej wzdłuż ulicy Hutniczej na Stadionie Miejskim w Stalowej Woli. W środę, 8 czerwca, firma Flis z Janowa Lubelskiego rozmontowała pierwsze krzesełka. W ten sposób wystartował I etap przebudowy stadionu.
Jego efektem będzie powstanie 11-rzędowej trybuny zakończonej ścianami szczytowymi, która pomieści 1430 miejsc.
Zdjęcia z przebudowy dostępne są na stronie:
[link]
Jego efektem będzie powstanie 11-rzędowej trybuny zakończonej ścianami szczytowymi, która pomieści 1430 miejsc.
Zdjęcia z przebudowy dostępne są na stronie:
[link]
STAL STALOWA WOLA
-
W Białymstoku budowa wstrzymana. Firma Eiffage wywalona z budowy z powodu wielkich opóźnień. Teraz cierpliwe czekanie aż zostanie wyłoniony nowy wykonawca, przetargi, trochę to potrwa niestety...
-
W dniu dzisiejszym miasto postanowiło zerwać umowę z firmą budującą Stadion Miejski
Powodem zerwania umowy jest gigantyczne opóźnienie budowy. Zgodnie z harmonogramem, na chwilę obecną powinno być wykonane 40-50% prac. W rzeczywistości postęp wynosi zaledwie 17% zaplanowanych robót. Miasto, jako inwestor, będzie domagało się od nierzetelnego wykonawcy 16 mln zł. tytułem odszkodowania, a także porycia ewentualnej różnicy między cena zaproponowaną przez francusko-polskie konsorcjum, a ofertą nowego wykonawcy.
Powodem zerwania umowy jest gigantyczne opóźnienie budowy. Zgodnie z harmonogramem, na chwilę obecną powinno być wykonane 40-50% prac. W rzeczywistości postęp wynosi zaledwie 17% zaplanowanych robót. Miasto, jako inwestor, będzie domagało się od nierzetelnego wykonawcy 16 mln zł. tytułem odszkodowania, a także porycia ewentualnej różnicy między cena zaproponowaną przez francusko-polskie konsorcjum, a ofertą nowego wykonawcy.
-
Znalazłem info, że w Gliwicach stadion będzie gotowy jednak we wrześniu. Jak widać nie tylko dla Piasta, ale też dla Górnika! Tego się naprawdę nie spodziewałem, że już na wejściu będą takie akcje.
[link]
[link]
-
Jeszcze nic pewnego. Górnik może jeszcze grać jeszcze u siebie na stadionie podczas remontu.

-
[link]
stan stadionu na 4.06.11
Co do Górnika no to kibice Piasta mają nadzieję, że Górnik tam nie zagra. Strony jak wiecie wymieniły się oświadczeniami kibiców. Wiadomo jak są stosunki na tej linii
stan stadionu na 4.06.11
Co do Górnika no to kibice Piasta mają nadzieję, że Górnik tam nie zagra. Strony jak wiecie wymieniły się oświadczeniami kibiców. Wiadomo jak są stosunki na tej linii
-
Kiedy zaczęła się budowa stadionu w Gliwicach?
-
Październik 2010.
[link]
Świeże fotki.
[link]
Świeże fotki.
-
Pewnie już się pojawiło, ale ciężko coś znaleźć na ten temat. Moje pytanie brzmi - Jakie będzie przeznaczenie starych obiektów Śląska i Lechii po przeprowadzce na nowe stadiony? Zostaną wyburzone czy może przekazane mniejszym klubom?
-
Powiem szczerze że jak na taki klub z całym szacunkiem jak Piast Gliwice to stadion myślę że bardzo ładny, kameralny, odpowiednio duży i raczej spokojnie 2-3 razy w sezonie powinni go zapełnić.Sztygar pisze:Październik 2010.
[link]
Świeże fotki.
Mam tylko pytanie ile wyniosła władze Gliwic cała inwestycja i jaka jest pojemność stadionu i sektora gości?
pozdrawiam
-
Black pisze:Pewnie już się pojawiło, ale ciężko coś znaleźć na ten temat. Moje pytanie brzmi - Jakie będzie przeznaczenie starych obiektów Śląska i Lechii po przeprowadzce na nowe stadiony? Zostaną wyburzone czy może przekazane mniejszym klubom?
Jeśli chodzi o Lechię, to T29 ma służyć jako ośrodek treningowy. Na nowym stadionie będą tylko rozgrywane mecze.
-
Stadion Piasta będzie mieścił 10 tyś osób.
-
Inowrocław (Stadion Miejski)
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

█▀█ █▀▀ █▀█ █▄▄
█▀█ █▄▄ █▀█ █▄█
all corp are bastards
-
Janowska firma „Flis” rozpoczęła tydzień temu prace przygotowawcze do remontu 96-metrowej trybuny wschodniej stadionu piłkarskiego Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Stalowej Woli. - Firma ściągnęła już krzesełka, ciągnie właśnie zasilanie, przywiezione zostały pewne elementy dźwigu - poinformował TR24 Andrzej Chmielewski, dyrektor MOSiR.
Zdemontowane krzesełka być może zostaną przeniesione pod zadaszoną trybunę.
Chmielewski zaznaczył w rozmowie z nami, że zdemontowane krzesełka są zabezpieczone i schowane. - Być może wykorzystamy je pod trybuną krytą, jeśli komisja techniczna będzie tego od nas wymagać, ale mam nadzieję, że tak nie będzie, bo to jest mnóstwo pracy i nie wiadomo czy nie trzeba byłoby dokładać do tego jeszcze pieniędzy a jak wiadomo w budżecie pieniędzy na takie coś nie ma - podkreślił dyrektor MOSiR.
Przebudowa trybuny przy ul. Hutniczej to pierwszy, dwuletni etap generalnego remontu stadionu. Projekt zakłada przebudowę trybuny, zadaszenie jej i m.in. wykonanie instalacji deszczowej oraz montaż instalacji oświetlenia trybun. Trybuna będzie jedenastorzędowa z 1430 miejscami siedzącymi. Zakończenie tej części inwestycji zaplanowano na koniec października przyszłego roku. Jej wartość oszacowano na niespełna sześć milionów złotych, które pochodzić będą w całości z budżetu miasta. Chmielewski ma nadzieję, że firma nie będzie miała opóźnień w realizacji harmonogramu i odda gotową trybunę w terminie.
Dyrektor MOSiR zapewnił, że podczas tego etapu przebudowy stadionu mecze w kolejnym sezonie będą odbywać się tak, jak do tej pory. Wyłączona z użytkowania zostanie tylko remontowana trybuna i pas bieżni wzdłuż niej, gdzie stanie ogrodzenie.
Kolejne etapy obejmą rozbiórkę części wałów ziemnych i budowę trybun bocznych po stronie północnej i południowej. Ostatnim zadaniem będzie budowa trybuny głównej z budynkiem administracyjno-socjalnym, w którym znajdą się m.in. gabinety odnowy, sauna, mała sala gimnastyczna, szatnie oraz sanitariaty. Stadion będzie służył głównie piłkarzom, ale jak podkreślił Chmielewski nie wyklucza organizowania na nim również koncertów. Obiekt będzie miał m.in. podgrzewaną murawę, nowe oświetlenie i kompleks boisk pomocniczych.
Nowy stadion ma pomieścić w sumie 10 tysięcy osób. Obecnie jest to 6,5 tysiąca, w tym 1800 krzesełek.

[link]
Zdemontowane krzesełka być może zostaną przeniesione pod zadaszoną trybunę.
Chmielewski zaznaczył w rozmowie z nami, że zdemontowane krzesełka są zabezpieczone i schowane. - Być może wykorzystamy je pod trybuną krytą, jeśli komisja techniczna będzie tego od nas wymagać, ale mam nadzieję, że tak nie będzie, bo to jest mnóstwo pracy i nie wiadomo czy nie trzeba byłoby dokładać do tego jeszcze pieniędzy a jak wiadomo w budżecie pieniędzy na takie coś nie ma - podkreślił dyrektor MOSiR.
Przebudowa trybuny przy ul. Hutniczej to pierwszy, dwuletni etap generalnego remontu stadionu. Projekt zakłada przebudowę trybuny, zadaszenie jej i m.in. wykonanie instalacji deszczowej oraz montaż instalacji oświetlenia trybun. Trybuna będzie jedenastorzędowa z 1430 miejscami siedzącymi. Zakończenie tej części inwestycji zaplanowano na koniec października przyszłego roku. Jej wartość oszacowano na niespełna sześć milionów złotych, które pochodzić będą w całości z budżetu miasta. Chmielewski ma nadzieję, że firma nie będzie miała opóźnień w realizacji harmonogramu i odda gotową trybunę w terminie.
Dyrektor MOSiR zapewnił, że podczas tego etapu przebudowy stadionu mecze w kolejnym sezonie będą odbywać się tak, jak do tej pory. Wyłączona z użytkowania zostanie tylko remontowana trybuna i pas bieżni wzdłuż niej, gdzie stanie ogrodzenie.
Kolejne etapy obejmą rozbiórkę części wałów ziemnych i budowę trybun bocznych po stronie północnej i południowej. Ostatnim zadaniem będzie budowa trybuny głównej z budynkiem administracyjno-socjalnym, w którym znajdą się m.in. gabinety odnowy, sauna, mała sala gimnastyczna, szatnie oraz sanitariaty. Stadion będzie służył głównie piłkarzom, ale jak podkreślił Chmielewski nie wyklucza organizowania na nim również koncertów. Obiekt będzie miał m.in. podgrzewaną murawę, nowe oświetlenie i kompleks boisk pomocniczych.
Nowy stadion ma pomieścić w sumie 10 tysięcy osób. Obecnie jest to 6,5 tysiąca, w tym 1800 krzesełek.

[link]
1938
[img][img][link][/img][/img]
w Gliwicach juz troche trawy "uroslo" :)
w Gliwicach juz troche trawy "uroslo" :)
-
-
Jak dla mnie perełka . Obserwuje stadion w Gdańsku od dłuższego czasu , ale nie spodziewałem się , że tak zajebiście będzie wyglądać wewnątrz . Krzesełka idealnie komponuje się z murawą .
-
Stadion w Gdansku robi wrazenie, szkoda tylko ze prawie zawsze bedzie zapelniony co najwyzej w polowie(bez napinek).
Lechowi sie udalo zapelnic kilka razy caly stadion(ktory notabene jest mniejszy od B.Areny) ale to bylo w meczach w LE.A tak to zazywczaj po 20pare tysiecy ludzi jest na Lechu (ktory pilkarsko stoi na duzo wyzszym poziomie od Lechii - co za tym idzie - przyciaga wiecej kibicow).
Mam jedno pytanie co do obecnego stadionu Lechii - co sie stanie z tym stadionem po przeniesieniu sie na nowy ?
Lechowi sie udalo zapelnic kilka razy caly stadion(ktory notabene jest mniejszy od B.Areny) ale to bylo w meczach w LE.A tak to zazywczaj po 20pare tysiecy ludzi jest na Lechu (ktory pilkarsko stoi na duzo wyzszym poziomie od Lechii - co za tym idzie - przyciaga wiecej kibicow).
Mam jedno pytanie co do obecnego stadionu Lechii - co sie stanie z tym stadionem po przeniesieniu sie na nowy ?
-
WLIZŚKIF pisze:becnego stadionu Lechii - co sie stanie z tym stadionem po przeniesieniu sie na nowy ?
Młoda Ekstraklasa, rugbyści Lechii (RC Lechia Gdańsk), zapewne rezerwy Lechii - spotkania z udziałem tych drużyn będą rozgrywane na stadionie przy Traugutta 29. O ile się nie mylę, to pewnie też przedsezonowe sparingi pierwszej drużyny też będą rozgrywane na starym stadionie.
-
Stadion w Gdansku po prostu cudo. Brawa dla projektanta ze sie nie pierdolil, tylko stworzyl cos takiego. Rewelacyjnie to wyglada. Ale wpisuje sie, zeby sie dojebac, to logog PGE Arena jest tak chujowe, ze wrecz nie wypada takiego czegos montowac na takim stadionie.
-
Wiadomo, że nie będzie zawsze kompletów, bo ani poziom naszej wspaniałej ligi, ani zainteresowanie januszami nie jest w naszym kraju wysokich lotów. W innych krajach, albo poziom futbolu albo popularność piłki przyciąga na stadion. Nie ma u nas żadnej ekip która by miała 40 tyś fanatyków ani 40 tyś pikoli, którzy przychodzą na stadion pooglądać piłkę. Część ludzi jest uprzedzona do futbolu, część się boi, inni chodzą na siatkówkę, inni kibicują Barcelonie przed tv. Nie ma co się dziwić że kompletów nie będzie, skoro Wisła rzadko zapełnia stadion, Lech też, z Legią bywa różnie. A stadiony na Euro nie mogą być 20 tysięczne, więc trzeba zrobić większe i zapełniać połowy :)WLIZŚKIF pisze:Stadion w Gdansku robi wrazenie, szkoda tylko ze prawie zawsze bedzie zapelniony co najwyzej w polowie(bez napinek).
-
Jak dla mnie stadion w Gdańsku podobniejak ten w Warszawie to typowo komercyjne obiekty, na których juz nigdy nie będzie atmosfery zblizonej do tej z tych starych klimatycznych obiektów takie moje zdanie. AGAINST MODERN FOOTBALL
-
Nie stadion tworzy atmosferę, a ludzie
-
Stadion również ma znaczenie
-
Czemu niby? Jak dla mnie c*** wie gdzie gra moja drużyna, ważne żeby wokół były znajome mordy. Sami tworzymy atmosferę, grając nawet na pastwiskach, gdzie trybun nie ma. A takie piękne estadia jak w Gdańsku na przykład, cieszą tylko oko :)
-
Np. dla tego ze na takich cackach którymi tak sie podniecasz, masz zabezpieczenia które ograniczaja bardzo chociazby odpalanie pirotechniki, bez identyfikacjii osoby ktora ja odpala dzieki najnowoczesniejszemu systemowi monitornigu, nie mowiac juz o innych aspektach.
-
Gdzie się podniecam tak strasznie stadionami?! Kamery MUSZĄ być zamontowane na wszystkich stadionach wyższych lig, więc nie wiem o co Ci chodzi.Sylwester89 pisze:Np. dla tego ze na takich cackach którymi tak sie podniecasz, masz zabezpieczenia które ograniczaja bardzo chociazby odpalanie pirotechniki, bez identyfikacjii osoby ktora ja odpala dzieki najnowoczesniejszemu [link], nie mowiac juz o innych aspektach.
-
Monitornig to przyklad pierwszy z brzegu chodzi ogolnie o zabezpieczenia, prawda jest taka ze takie nowoczesne stadiony zabijaja atmosfere niestety.
-
Tutaj Sylwester dobrze prawi. Już nie będzie takiej atmosfery jak na starych stadionach. Staniesz na schodach i już zakaz. A będzie co raz gorzej. Bo te nowe stadiony zostaną tak zrobione, aby szybko i łatwo zidentyfikować kibica.

-
To nie nowe stadiony zabijają atmosfere, tylko te jebane k**** z pzpnu i rudzielec. Gdyby np. stadion Śląska był otwarty dajmy na to 2-3 lata temu to bym powiedział "o ku*** ale im zazdroszcze tej jednopoziomowej", a teraz patrząc na to co się dzieje to raczej będzie żal i smutek, że nie będzie mozna tego wykorzystać. Chory kraj ku*** mać...Dwk pisze:Tutaj Sylwester dobrze prawi. Już nie będzie takiej atmosfery jak na starych stadionach. Staniesz na schodach i już zakaz. A będzie co raz gorzej. Bo te nowe stadiony zostaną tak zrobione, aby szybko i łatwo zidentyfikować kibica.
-
[link] Filmik z rozwijania murawy :)
-
GKS Tychy będzie miał budowę bądź modernizację stadionu? Jeśli tak to zagracie u siebie bądź w jakimś innym mieście np. Jaworzno? Jak z sektorem gości w przyszłym sezonie?
-
Ja to bym się w obecnych czasach zaczął zastanawiać nad sektorem gospodarzy

-
"Budujemy najdroższy stadion na świecie"
Edmund Obiała, niezwykle szanowany w świecie polski architekt, w ostrych słowach krytykuje budowę warszawskiego stadionu na EURO 2012, potocznie nazywanego narodowym. - Budujemy najdroższy stadion świata - ocenił w rozmowie z Polską Agencją Prasową.
Obiała budował stadiony m.in. w Australii, Anglii czy Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Miał więc do czynienia z obiektami, na które wydano miliony euro, dolarów czy funtów. Budował stadiony większe i bardziej zaawansowane technologicznie, a jednak koszty ich wzniesienia nie były tak duże, jak w przypadku "Narodowego".
- Zarówno w liczbach bezwzględnych jak i po przeliczeniu na dolary, budujemy najdroższy stadion świata. A jeżeli brać pod uwagę dodatkowo koszt pracy robotników (w Polsce jest przecież znacznie niższy niż w krajach wysoko rozwiniętych), to Stadion Narodowy będzie rekordzistą jeszcze bardzo długo - powiedział Obiała.
Dla cenionego polskiego specjalisty koszty wybudowania warszawskiego obiektu (około 2 miliardy złotych) są bardzo zaskakujące. - Przecież to w końcu nie jest to żadne cudo techniki, żeby tyle kosztowało – dziwi się architekt.
Architekt uważa, że wysokich kosztów budowy nie można usprawiedliwiać przykładami takich aren, jak nowe Wembley czy Emirates Stadium w Londynie, ponieważ wybudowanie tych obiektów wiązało się m.in z kosztem wykupu gruntów oraz inwestycjami towarzyszącymi. - Ale dla poprawienia statystyki wszystkie chwyty są dozwolone - mówi.
Obiała twierdzi też, że Stadion Narodowy jest źle wkomponowany w tą część Warszawy, w której jest budowany.
- Stadion można było wkomponować w teren znacznie lepiej. A rozwiązanie elewacji i dachu w naszym polskim klimacie wydają mi się pomysłem kompletnie nietrafionym – wyjaśnia.
- W sposób sztuczny została podwyższona część bryły budynku. Jest ona bardziej monumentalna niż być powinna dla stadionu o tej pojemności. W Kapsztadzie w RPA gdzie istnieje stadion bliźniak, takie rozwiązanie miało sens, zważywszy lokalizację, ale w Warszawie? Stadion szpeci całą okolicę i zakłóca krajobraz Warszawy. I to połączenie dachu z zewnętrzną fasadą jest po prostu nie do zaakceptowania. Ta czerwień i biel pasuje tak do krajobrazu Warszawy, jak przysłowiowa pięść do oka - krytykuje Edmund Obiała.
WP.PL/PAP
Edmund Obiała, niezwykle szanowany w świecie polski architekt, w ostrych słowach krytykuje budowę warszawskiego stadionu na EURO 2012, potocznie nazywanego narodowym. - Budujemy najdroższy stadion świata - ocenił w rozmowie z Polską Agencją Prasową.
Obiała budował stadiony m.in. w Australii, Anglii czy Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Miał więc do czynienia z obiektami, na które wydano miliony euro, dolarów czy funtów. Budował stadiony większe i bardziej zaawansowane technologicznie, a jednak koszty ich wzniesienia nie były tak duże, jak w przypadku "Narodowego".
- Zarówno w liczbach bezwzględnych jak i po przeliczeniu na dolary, budujemy najdroższy stadion świata. A jeżeli brać pod uwagę dodatkowo koszt pracy robotników (w Polsce jest przecież znacznie niższy niż w krajach wysoko rozwiniętych), to Stadion Narodowy będzie rekordzistą jeszcze bardzo długo - powiedział Obiała.
Dla cenionego polskiego specjalisty koszty wybudowania warszawskiego obiektu (około 2 miliardy złotych) są bardzo zaskakujące. - Przecież to w końcu nie jest to żadne cudo techniki, żeby tyle kosztowało – dziwi się architekt.
Architekt uważa, że wysokich kosztów budowy nie można usprawiedliwiać przykładami takich aren, jak nowe Wembley czy Emirates Stadium w Londynie, ponieważ wybudowanie tych obiektów wiązało się m.in z kosztem wykupu gruntów oraz inwestycjami towarzyszącymi. - Ale dla poprawienia statystyki wszystkie chwyty są dozwolone - mówi.
Obiała twierdzi też, że Stadion Narodowy jest źle wkomponowany w tą część Warszawy, w której jest budowany.
- Stadion można było wkomponować w teren znacznie lepiej. A rozwiązanie elewacji i dachu w naszym polskim klimacie wydają mi się pomysłem kompletnie nietrafionym – wyjaśnia.
- W sposób sztuczny została podwyższona część bryły budynku. Jest ona bardziej monumentalna niż być powinna dla stadionu o tej pojemności. W Kapsztadzie w RPA gdzie istnieje stadion bliźniak, takie rozwiązanie miało sens, zważywszy lokalizację, ale w Warszawie? Stadion szpeci całą okolicę i zakłóca krajobraz Warszawy. I to połączenie dachu z zewnętrzną fasadą jest po prostu nie do zaakceptowania. Ta czerwień i biel pasuje tak do krajobrazu Warszawy, jak przysłowiowa pięść do oka - krytykuje Edmund Obiała.
WP.PL/PAP

-
Barnet pisze:"Budujemy najdroższy stadion na świecie"
WP.PL/PAP
[link]
-
-
Stadion będzie budowany od podstaw. W przyszłym sezonie gramy w Jaworznie gdyż nie dostalibyśmy tak czy tak licencji na grę w Tychach. Budowa nowego stadionu miała się rozpocząć jeszcze latem, ale raczej bardziej realnym terminem jest jesień. Obecnie trwa weryfikacja projektu, a dopiero potem zacznie się przetarg. Co do kibiców gości to jeżeli nie będzie żadnego zakazu wyjazdowego dla wszystkich z góry to będą wpuszczani z tego co mi wiadomo.kevinKSG. pisze:GKS Tychy będzie miał budowę bądź modernizację stadionu? Jeśli tak to zagracie u siebie bądź w jakimś innym mieście np. Jaworzno? Jak z sektorem gości w przyszłym sezonie?
-