- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Drzymała

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: Drzymała » 05.05.2011, 11:45

Są i w miarę obiektywne artykuły w prasie:
Od wczorajszego wieczoru nie milkną echa po finałowym meczu Pucharu Polski, w którym Legia pokonała, po rzutach karnych Lecha. Większość prasy nie skupia się jednak na postawie piłkarzy, lecz wraz z polityczną poprawnością usiadła na kibicach jakby Ci co najmniej zrównali bydgoski stadion z ziemią.
[link]

iparts.pl
Samin

Post autor: Samin » 05.05.2011, 12:53

sluchajac przed chwila radia chlop wypowiadal sie o kibicach " kiedys jak wpadlo zomo to byl spokoj, policja powinna miec wiecej praw zeby to uspokoic"

drugi zas mowil "ludzie ktorzy tam byli wykorzystali obecnosc telewizji bo dzieki niej stania sie bohaterami i beda puszczani w powtorkach"
mamonki pisze: klucz otwierajacy wszystkie zamki jest zajebisty, ale zamek otwierany przez wszystkie klucze jest chujowy.. I tyle w temacie co do szmat i kozakow.

banano

Post autor: banano » 05.05.2011, 13:09

[link]

techniczny

Post autor: techniczny » 05.05.2011, 13:14

wczoraj na TVP Info fajna rozmowa też była około godziny 22:30. Do tej redaktorki, która pisze w 'Uwazam Rze' (napisała m.in. ten artykuł o Niespełnionych obietnicach...) przyszedł jakiś Politolog jak ktoś ma linka może wrzucić

jednak w mediach ktoś jeszcze zdrowo patrzy na ten temat...

oxford00

Post autor: oxford00 » 05.05.2011, 15:14

[link]

Piotrek198963

Post autor: Piotrek198963 » 05.05.2011, 15:47

Stadion Legii będzie zamknięty dla kibiców, zdecydował wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski. - Dzisiaj zamknięty będzie też stadion Lecha w Poznaniu - dowiedziało się TOK FM.

Fot. AG
ZAMKNIĘTY STADION LEGII I LECHA
Po zadymie kiboli. Rzecznik rządu: Dość! PZPN wini policję
Wpływ na działania rządu mają wtorkowe wydarzenia z Bydgoszczy. Na oczach delegatów UEFA, którzy przyjechali zobaczyć, czy Polska jest gotowa na Euro 2012, kibole Legii i Lecha starli się z policją oraz ochroną i zdemolowali stadion, na którym rozgrywano finał Pucharu Polski.

Około godz. 14 premier zapowiedział, że jeszcze dzisiaj można się spodziewać decyzji wojewodów - mazowieckiego i wielkopolskiego - w sprawie zamknięcia dla kibiców stadionów Legii Warszawa i Lecha Poznań.

- Negatywne oceny, ze względu na zachowania kibiców w czasie finału Pucharu Polski, policja przygotowała w odniesieniu do stadionów w Poznaniu i w Warszawie - podkreślił Donald Tusk.

- Nie po budujemy nowe stadiony, by panowały na nich średniowieczne obyczaje - mówił premier.

Decyzja wojewody mazowieckiego ogłoszona godzinę po wystąpieniu premiera oznacza, że jutrzejszy mecz Legii Warszawa z Koroną Kielce odbędzie się przy pustych trybunach. Nowy stadion przy Łazienkowskiej, który może pomieścić 25 tys. widzów został otwarty latem ubiegłego roku.

- Zamknięty będzie także stadion w Poznaniu. Oficjalnie ogłosi to o godz. 17 wojewoda wielkopolski - dowiedziało się nieoficjalnie TOK FM.
Obrazek

█▀█ █▀▀ █▀█ █▄▄
█▀█ █▄▄ █▀█ █▄█
all corp are bastards

isis

Post autor: isis » 05.05.2011, 16:44

"Tusk był szefem szalikowców Lechii Gdańsk" Ryszard Czarnecki dziwi się na swoim blogu w Onet.pl dlaczego Donald Tusk nienawidzi kibiców piłkarskich. - Przecież jest jednym z nich. Był szefem szalikowców Lechii Gdańsk, brał udział w zadymach po meczach wyjazdowych tego klubu w Bydgoszczy i Olsztynie - pisze europoseł PiS komentując w ten sposób stanowcze wystąpienia premiera w sprawie zamieszek na stadionie w Bydgoszczy po finale Pucharu Polski między Legią Warszawa a Lechem Poznań.

Czarnecki przypomina kibicowską przeszłość powołując się na doniesienia mediów sprzed paru lat. - Jesienią 2007 roku była o tym mowa najpierw w audycji radia TOK FM, a następnie w programie "Teraz my" Sekielskiego i Morozowskiego w TVN 24. W TOK FM niezastąpiony Tomasz Wołek wychwalał odwagę kibola-Tuska za to, że dzielnie poczynał sobie w starciu z kibicami Zawiszy Bydgoszcz używając w tym celu… jakiegoś węża ogrodowego! W audycji tej skomentował to prof. Wiesław Władyka, mówiąc o Tusku "żulja" (miało być śmiesznie) zaś Jacek Żakowski, jak zwykle bardzo dowcipnie, krzyczał wtedy "Donald, bierz bejsbola i do roboty!" - przytacza Czarnecki.

W związku z tym europoseł dziwi się, że dzisiaj premier pała niechęcią do kibiców. Choć właściwie nie dziwi się, bo jego ostre stanowisko wynika z czegoś innego. - Tusk nienawidzi tak naprawdę kibiców za transparenty, które wywieszają na meczach piłkarskich Ekstraklasy i I ligi już od kilku tygodni. Oto treść niektórych z nich:
1. "Projekt Euro 2012: stadiony - przepłacone, autostrady - nie będzie, dworce - przypudrowane, lotniska - prowincjonalne, zawodnicy - słabi, temat zastępczy - kibice".
2. "Donald - premier »Wybiórczej«, czy obywateli?"
3. "Społeczeństwu oczy mydlicie - wszystkiemu winni kibice" - wylicza część transparentów Czarnecki.Według niego to rzeczywisty powód "krucjaty" premiera przeciwko kibicom. - Udaje, że zapomniał, że to jego własny klub parlamentarny (PO) był za odrzuceniem w pierwszym czytaniu (!) projektu ustawy zgłoszonego przez PiS (sprawozdawca poseł Arkadiusz Mularczyk), który dotyczył zakazu wnoszenia niebezpiecznych przedmiotów (np. maczet) na stadion. Sam Tusk i jego rząd nic w tej sprawie nie zrobili, a dziś urządzają szopkę odwracając uwagę Polaków od swoich porażek w polityce gospodarczej, drożyzny i budżetowej dziury Tuska - stwierdza Czarnecki. ooo ku*** hahahahahahahahahahahahaha

cabron

Post autor: cabron » 05.05.2011, 16:54

weszlo.com
Zamknięte! Przeżyliśmy Ruska, przeżyjemy Tuska...

5 maja 2011 - 15:35

W Polsce nie może być normalnie. Z jednej strony nie zamyka się bezmózgów, którzy biegają po murawie i ciskają żelastwem w policję, z drugiej strony zamyka się stadiony budowane z państwowych środków. Jeśli Warszawa wydała kilkaset milionów złotych na budowę stadionu, a teraz się okazuje, że na tym stadionie policja nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa, to coś jest nie tak – albo z tymi, którzy wywalili kilkaset baniek w błoto i powinni pójść za to do więzienia, albo z policją, która nie jest w stanie zabezpieczyć imprezy masowej nawet na nowoczesnym obiekcie. Innego wariantu nie dostrzegamy.

Zrozumiałe jest zamknięcie stadionu, jeśli na trybunach wala się gruz, brak jest wyjść ewakuacyjnych, czy też przez dziurawe płoty na trybuny dostaje się dwa tysiące osób bez biletów. Kiedy jednak mowa o nowiutkim stadionie, spełniającym najbardziej wyśrubowane normy, to decyzja nawet nie pachnie absurdem, tylko cuchnie nim na sto kilometrów. Jeśli komendant policji, na którą w skali rocznej idą miliardy złotych, twierdzi, że nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa w takim miejscu, to powinien od razu podać się do dymisji albo - jak to by ujął Jan Tomaszewski - powinien zostać wypierdolony dyscyplinarnie. Kto nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa na naszpikowanym elektroniką stadionie (gdzie jest i monitoring, i szczegółowa kontrola), ten nie jest w stanie tym bardziej zapewnić bezpieczeństwa na jakiejkolwiek ulicy, w jakimkolwiek miejscu.

Policja właśnie przyznała nam się, że jest NIEUDOLNA. Dała to na papierze – JESTEŚMY NIEUDOLNI I UMIEMY TYLKO PRZEJADAĆ WASZE PODATKI. Całe państwo przyznało się, że jest GŁUPIE, BEZRADNE I ŹLE ZARZĄDZANE.

Doszliśmy do tego momentu, gdy podano drugą oczekiwaną informację – zamknięty został także stadion Lecha Poznań, też zbudowany za publicznie pieniądze, z tą różnicą, że szykowany z myślą o Euro 2012. W tym momencie trzeba zapytać – co takiego zmieni się w Polsce przez najbliższy rok, że dziś policja nie jest w stanie zapewnić na tym obiekcie bezpieczeństwa, a za rok już tak? Czy też może to nie ze stadionem jest problem? No, ale jeśli nie ze stadionem, to czemu się go zamyka? A jeśli ze stadionem – czemu się go nie zamknie w czerwcu 2012?

Żyjemy w idiotycznym kraju. Żyjemy w kraju, w którym wszystko się robi pod publiczkę, a uprawianie polityki niewiele różni się od grania w serialach. Żyjemy w kraju, w którym premier potrafi się słodko uśmiechać albo groźnie krzywić, ale nie potrafi porwać się na jakąkolwiek istotną ustawę. Dlaczego, rękami wojewodów, zamknął te stadiony? Bo to logiczne? Bo to mądre? Bo to troska o zdrowie obywateli? Nie – dla poklasku tumanów. Dla wyborczych głosów imbecyli, którzy o otaczającym świecie wiedzą tyle, ile zobaczą w telewizji. Zrobił to, bo tego wymagał PR, a przynajmniej tak mu się wydawało. Teraz wyskoczy zza rogu PiS i zacznie krzyczeć: bez sensu, bez sensu, bez sensu! Ale wiecie co? Gdyby ostatnie wybory potoczyły się inaczej, to dzisiaj stadiony zamykałby PiS, a lamentowałaby Platforma Obywatelska. Jedni siebie są warci i odgrywają ustalone role, a durny naród się na to łapie. Podzielili sobie Polskę na pół, wyznaczyli strefy wpływów i bawią się za nieswoją kasę.

Nie głosujcie już nigdy ani na jednych, ani na drugich. Nie dajcie sobie wmówić, że nie macie wyboru i że opowiedzieć musicie się tylko po jednej z tych dwóch stron.

Donald Tusk chciał pokazać, że jest twardy i nieugięty, ale pokazał tylko, że jest głupi. Czy o premierze państwa można napisać, że jest głupi? Chyba można, prawda? No to napisaliśmy – jest głupi. Gdyby chciał być konsekwentny, to musiałby przecież dzisiaj zamknąć nie tylko kopalnię KGHM, ale dodatkowo połowę kopalni w tym kraju (w przypadku wielu to nawet byłoby z pożytkiem dla budżetu). Pytanie jest przecież proste – czy policja jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo, gdy górnicy z tych wszystkich kopani zapragną rzucać kamieniami? Nie jest. Zamknąć więc lepiej te kopalnie tak na wszelki wypadek, dla świętego spokoju. Zamknąć trzeba i dyskoteki, i metro, i pociągi, w których przecież dochodzi do przestępstw, zamknąć trzeba każde jedno miejsce, do którego wstęp ma ktokolwiek poza politykami PO. Nie, wróć - zamknąć trzeba też cmentarz, na którym politycy PO spotykali się w sprawie hazardu.

Nie chcemy bagatelizować tego, co się stało w Bydgoszczy, ale można zadać zasadne pytanie… Od meczu o Puchar Polski minęły już prawie dwa dni. Ile osób biorących czynny udział w zamieszkach zostało aresztowanych? Czy chociaż dwie? Bo że „aresztowane” zostały dwa stadiony, które w zamieszkach udziału nie brały, to akurat wiemy. Bilans zatrzymanych przestępców - ZERO. Bilans zatrzymanych niewinnych obiektów - DWA. To jest w porządku? Tak działa sprawna administracja? Tak działa sprawny wymiar sprawiedliwości?

Państwo jest głupie i bezradne, po prostu pod każdym względem beznadziejne. Policja jest odważna tylko wtedy, gdy trzeba w wygodnym fotelu podpisać dokument, ale nie wtedy, gdy na boisku kopany jest pracownik telewizji. Banda troglodytów, których widzieliśmy na murawie w Bydgoszczy, zatruwa życie dziesiątkom tysięcy normalnych ludzi. Ale mamy nadzieję, że te dziesiątki tysięcy będą pamiętały, kto nie jest w stanie rządzić w sposób racjonalny i kogo przerasta każda zadyma.

Cała ta sprawa ma jeszcze jedno dno – policja, tak na zdrowy rozum, łamie prawo. Ktoś albo niedopełnia obowiązków, albo poświadcza nieprawdę. Jeśli dopiero co Legia mogła zagrać u siebie z Widzewem, jeśli Lech mógł zmierzyć się z Legią – a mowa tu o meczach podwyższonego ryzyka – to dlaczego wówczas stadiony były bezpieczne? Czy wtedy doszło do niedopełnienia obowiązków i narażenia zdrowia obywateli, czy też w tym momencie doszło do poświadczenia nieprawdy? Powinniśmy poznać odpowiedź na to pytanie. Dlaczego stadion w Poznaniu mógł przyjąć jednocześnie kibiców Lecha i Legii, ale już nie może przyjąć kibiców Lecha i Górnika Zabrze? Nasuwa się tylko jedna odpowiedź – ktoś nas perfidnie oszukuje, a jeśli oszustwem posługuje się policja, to jak można wymagać przestrzegania prawa przez zwykłych obywateli?

Dzisiaj państwo polskie przegrało z chuliganami walkowerem. Państwo polskie nie jest w stanie wyłapać gówniarstwa, które demoluje obiekt w Bydgoszczy, więc delegalizuje piłkę nożną jako taką. Ale w zasadzie, czemu ktoś się jeszcze dziwi? Zdelegalizowano bukmacherkę, bo ktoś podsłuchał kolesi premiera, to teraz zdelegalizowano futbol. Jak tak dalej będą nami rządzić liberałowie, to obudzimy się w Phenianie.

Jest takie hasło: przeżyliśmy Ruska, przeżyjemy Tuska. Tylko co to za życie?
+
Kibol w świecie niewiernych - wpis na blogu

5 maja 2011 - 12:57

Wracam do pracy prawie prosto z finału PP. „O, już wyszedłeś? Myśleliśmy, że zostaniesz na cztery-osiem” – wita mnie kolega. „Nie, nie złapali mnie. Miałem na sobie cztery kominiarki jednocześnie” – odpowiadam z uśmiechem i wiem, że to nie koniec, ponieważ przez najbliższe kilka dni będę obiektem żartów tym bardziej bezwzględnych, im więcej będzie się mówiło o wydarzeniach pozaboiskowych meczu, na który pojechałem, bo kocham oglądać swój klub na żywo... Wpis z bloga samiec-alfa.pl, który reklamujemy na Weszło, bo jest dobry i ponieważ prowadzi go kumpel.

Część z moich kolegów i koleżanek nie będzie się jednak w te dyskusje włączać. Raczej ograniczą kontakt ze mną i mogą zacząć mnie unikać, ponieważ zakładają, że skoro tam byłem, a telewizja pokazuje 24/7 jakiegoś desperata siłującego się z metalową kratą, to jest szansa, że i ja szturmowałem zamaskowany boisko, by czynić na nim zło i siać terror na włościach. Kto wie, może się nawet trochę… przestraszą? I nie jest istotne to, że znamy się od lat – a oni znają mnie jako w pewien sposób kulturalnego, radosnego człowieka, który nie jest zainteresowany emocjami pozaboiskowymi. Dla nich to przestaje mieć znaczenie: widząc nagłówki zwiastujące kibolski armageddon, po prostu nakładają ten filtr na wszystkich, którzy chodzą i jeżdżą na mecze. Czyli – także na mnie.

Zapytam w tym miejscu kibiców piłki nożnej: znacie to, prawda? Znacie. Pewnie, że znacie. Wszyscy to znamy, od lat. A robicie coś z tym?

- Nie poruszam tego tematu ot, tak sobie. Piszę na podstawie swoich doświadczeń o tym, w jaki sposób – i czy w jakikolwiek szczególny – manifestować w zupełnie „niekumatym” środowisku swoje przywiązanie do dowolnych barw klubowych, kiedy w mediach pisze się o kibicach wyłącznie przy okazji awantur. Bo to nie jest łatwe, ale nasi nie zainteresowani piłką współpracownicy, znajomi i rodzina też nie umieją sobie z tym radzić. Skutek jest taki, że czasem zaczynają mieć nas za troglodytów. A to „czasem” może się okazać, szczególnie w pracy, o jedno „czasem” za dużo. Moje zdanie, w punktach:

- Jestem kibicem i nigdy się tego nie wyprę. Dla mnie to jest normalne. Jeden jeździ na drugi koniec Europy na koncert Iron Maiden, drugi – na mecz swojej drużyny. Jeden w sobotę idzie rano na grzyby, inny na stadion. Hobby jak każde inne, życie jak każde inne. Specjalne? Dla mnie tak, dla innych nie. Moim zdaniem jeśli ktoś ma potrzebę, powinien mówić o tym otwarcie, ze spokojną dumą. „Gdzie jedziesz”? „Na mecz do miasta X”. „Bierzesz urlop na mecz”? „Tak, jestem fanem meczów”. „Często tak jeździsz”? „Tak”. Proste i zwięzłe, bez lansu. Aby nasze życie stało się czymś oczywistym dla nie rozumiejących go, muszą o tym wiedzieć, ale nie mogą czuć, że jest to coś, co w naszych oczach stawia nas wyżej od nich. Natomiast…

- Nie afiszuję się nigdy z radykalnymi poglądami. Mam ich masę. MASĘ. I każdy z nas, kibiców, ma ich masę. Nie widzę natomiast przyczyny, dla której człowiek, z którym pracuję lub z którym dzielę kod genetyczny, miałby poznawać mój punkt widzenia na naturalizację Manuela Arboledy, prawdziwą opinię o derbowym rywalu, czy okrutne, wynikające ze wspólnej ze znajomymi historii, dowcipy. Są tacy, którzy to robią, ryzykując negatywną reakcję otoczenia – nie krytykuję ich. Ale sam zostawiam poglądy dla tych, którzy sądzą tak samo.

- Nie próbuję tłumaczyć. Kibicowanie konkretnemu zespołowi sportowemu to prawdopodobnie jedyna w życiu rzecz, którą wybierasz jako dziecko na podstawie szczątkowych, często irracjonalnych danych i nie możesz jej zmienić nigdy później. Moje doświadczenie jest proste: za każdym razem, kiedy próbowałem kogoś w tym zakresie oświecić, ponosiłem porażkę. Filolog nie zrozumie matematyka, małpa nie zrozumie jelenia, nie-kibic nie zrozumie zaangażowanego kibica. Kropka. Nieistotne, że masz logiczne dla siebie argumenty. Twój rozmówca żyje w innej bajce i te bajki się nie powinny przenikać. Dla przykładu: nie oglądam meczów polskich rywali mojego klubu w europejskich pucharach i nigdy im nie kibicuję. Spróbuj to wytłumaczyć człowiekowi, który we wtorek trzyma kciuki za Lecha i Legię, a we środę Wisłę. Nie da rady. Sensu też nie.
Tak samo nigdy na poważnie nie wyjaśniam na poważnie zarzutów, o których wiem, że są debilne. Pamiętając, że tłumaczy się tylko winny, robię to, co widać w pierwszym akapicie: wyśmiewam. Czy rzucałem krzesełkami w policję? „Wiesz co, nie, wolałem użyć granatów”.

- Nie wchodzę w dyskusje. Lubię dać się innym wygadać. Jeśli ktoś, kto ogląda piłkę tylko w telewizji, a trybuny zna z gazet uważa, że stadiony należy zamknąć, uśpiwszy najpierw publikę: niech uważa. Ja z tym nie polemizuję, bo to nie sprawi, że ktokolwiek zmieni zdanie. Dla mnie to tak, jakbym miał komentować artykuły na Onecie; nie umiem sobie uzmysłowić, co musiałoby się stać, żebym to zrobił. To nie buta, to pragmatyzm, a przestrzeganie tej zasady jest dla mnie święte tak jak tej, że w sieci nie karmi się trolli.

- Żyj i daj żyć innym. Wszyscy mamy trochę inne mózgi. Jeden zmywa z szafy kurz tak, żeby nie było po nim śladu, gdy przejedzie palcem w białej rękawiczce, innemu nie przeszkadza cienka warstwa, jeszcze inny nie sprząta, póki meble nie wychodzą z pokoju o własnych siłach. Polscy fani Barcelony, którzy nigdy nie byli na meczu, ale uważają, że są Katalończykami, są dla mnie zjawiskiem kuriozalnym i spytany o nich odpowiem, że mnie śmieszą. Natomiast nie mam zamiaru szukać ich stron, przeczesywać fora dyskusyjne i sprawiać, by ich życie zamieniło się w koszmar. Ja wiem, że są komiczni – i to mi wystarczy.

- Jestem dumny z tego, że od kilkudziesięciu lat oglądam tę polską chujnię. Autentycznie, szczerze dumny. Ta liga, piłkarsko, to rzadko zmielone gówno, które modnie jest wyśmiać, jeśli się go nie zna. I właśnie dlatego, jak każdy z nas, zasilany uczuciem do swojego klubu oraz doświadczeniem oglądania Ruchu Radzionków, Odry Wodzisław, Górnika Polkowice, tych wszystkich grubych Rybusów, leniwych Ćwielongów, zachlanych Sypniewskich, nie daję jej krytykować laikom. A kiedy pytają, czemu wydaję jeszcze na to pieniądze, czuję jak Syzyf, który wie, że ten kamień się na niego spierdoli, ale i tak go wtacza. Zresztą – od kiedy tłumaczy się uczucia?

Napisałem to z myślą o kibicach, ale jestem przekonany, że podobne tematy mogą poruszyć i inni: ludzie o wyraźnych, niepopularnych poglądach politycznych, posiadacze nieszablonowych hobby, czy oddani jakiejś niecodziennej kwestii. Dla mnie, jak pisałem jakiś czas temu, taką osobą jest każdy, kto nie kibicuje. Też nie jestem wolny od stereotypów, ale jeśli ktoś stosuje takie zasady, wyzbywam się ich, a nabieram szacunku.
Nie Irlandia, a Białoruś!

Wjazd z bramą

Post autor: Wjazd z bramą » 05.05.2011, 17:12

[link]

duże brawa dla zarzadu Lecha, piłka nożna dla kibiców!

WLIZŚKIF

Post autor: WLIZŚKIF » 05.05.2011, 17:38

oxford00 pisze:[link]

Kod: Zaznacz cały

Nie można się połączyć z serwerem wideo.
Możliwe, że dostęp blokowany jest przez zaporę sieciową.
Zgłoś problem do administratora Twojego komputera lub sieci.
wam tez sie pojawia taki komunikat ?
Obrazek

WLIZŚKIF

Post autor: WLIZŚKIF » 05.05.2011, 17:44

,,Chuligan nie moze udawac kibica''
[link]

zobaczcie co tusk pierdoli, rece opadaja.
Obrazek

Wjazd z bramą

Post autor: Wjazd z bramą » 05.05.2011, 17:53

buahaha, niech zamyka i niech stadiony za setki milionow beda puste. Co on sobie mysli ze jak na euro wpadnie bananowa publicznośc to pozniej na nich zostanie. Ja tam moge jezdzic pod stadiony wcale na nie nie wchodzac i mysle ze wielu mysli to samo

fluor

Post autor: fluor » 05.05.2011, 18:01

[link]

Komentarz WP. W miare ogarnięty! ZAMKNĄĆ KOPALNIE :)

kompostownik

Post autor: kompostownik » 05.05.2011, 19:22

Wczorajszy nocny Hyde Park
[link]

Użytkownik12

Post autor: Użytkownik12 » 05.05.2011, 22:12

kompostownik pisze:Wczorajszy nocny Hyde Park
[link]
Dokładnie o tym wczoraj wspominałem, warto obejrzeć, polecał również program ''Fakt Raport'', również dotyczący obrazu kibiców w mediach.

Z blogu Grobelnego :
Kilka słów prawdy

Już miałem nadzieję, że temat zachowań kibiców na stadionach na moim blogu się wyczerpał i nie będę musiał do niego wracać. A tu nagle... Finał Pucharu Polski – mecz w sensie sportowym dobry i emocjonujący – ale kibice dali, mówiąc łagodnie, duże D.

Chociaż jak czytam relacje z meczu, to mam wrażenie, że widziałem zupełnie co innego niż jest tam przedstawiane. Po pierwsze, kibice na początku wyszli w ramach protestu nie wobec działań PZPN-u, tylko ewidentnie z protestem w stosunku do Gazety Wyborczej i rządu. Jak są hasła mówiące o „Wybiórczej” i o Tusku, to chyba nie chodzi o PZPN :) I można byłoby z jednej strony potraktować to jako formę debaty publicznej, którą kibice jak każda grupa społeczna mają prawo prowadzić, wyrażając swój sprzeciw, gdyby nie to, że późniejszymi zachowaniami pokazali, że ich debata jest kompletnie niewiarygodna. Raczej potwierdzili, że chuligaństwo na stadionach w Polsce jest rzeczywistym problemem.

To piękny sposób na strzelenie samobója, pokazujący jak z ciekawej w gruncie rzeczy akcji można wszystko spieprzyć i zrobić sobie krzywdę. W debacie publicznej chodzi wszakże o to, by uzyskać poparcie osób postronnych i tym samym pokazać publicznie, że ma się rację. Kibice na wczorajszym meczu udowodnili, że racja nie jest po ich stronie. I jak sądzę nawet ci, którzy sympatyzują się z ich hasłami po wczorajszym dniu zmienili zdanie. A już na pewno dali oręż swoim przeciwnikom, którzy uzyskali dodatkowe argumenty do swoich działań i prawdopodobnie także większe przyzwolenie społeczne, z którego – jeśli wierzyć zapowiedziom – skwapliwie zamierzają skorzystać.

Skądinąd jak słyszę o zamiarze zamknięcia stadionów w Poznaniu i w Warszawie, to mam wrażenie, że ktoś zamierza zastosować odpowiedzialność zbiorową. Bo dlaczego tysiące kibiców mają zostać ukarane za to, że nikt nie potrafi poradzić sobie z chuliganami?

Stosowanie odpowiedzialności zbiorowej jest oznaką słabości Państwa i bezradności rządzących. Co by było, gdyby po 11 września amerykanie zamiast łapać Bin Ladena, zakazali wjazdu wszystkich muzułmanów na teren USA? Mam zresztą inny ciekawy pomysł, skoro nie potrafimy sobie poradzić z plagą pijanych kierowców, to może warto zamknąć ruch na wszystkich drogach?

Wrócimy jednak do meczu. Był on jak na pojedynek między Legią a Lechem spokojny (mówię o kibicach). Ale jego organizacja i zachowanie szeroko rozumianych służb porządkowych dały przykład jak nie należy organizować meczów. Można mieć oczywiście pretensje do kibiców. Tylko ja mam wrażenie, że to wygląda trochę jak w poniższym przykładzie:

Dziecko gra w piłkę na podwórku z oknami. Prędzej czy później wybije szybę, więc wiadomo, że ojciec go ochrzani, tak żeby zapamiętał, że szyb się nie wybija. I kibiców trzeba też ochrzanić, żeby zapamiętali. Ale to nie jest problem dzieciaka, że gra na podwórku, tylko problem tych, którzy mu na to pozwolili, którzy mu nie zorganizowali innego miejsca do gry. W tej historii ojciec też jest winny, bo przecież powinien wcześniej reagować. Mam nadzieję, że ci, którzy dopuścili do tych zamieszek poniosą konsekwencje nie mniejsze niż kibice. Bo jeżeli nie poniosą konsekwencji, to znaczy, że nie ma równej odpowiedzialności.

Bo co się tak naprawdę działo na stadionie? Gdy kibice w ramach swojego protestu opuścili miejsca, spokojnie i pokojowo, to już poza trybunami byli prowokowani przez policję, łącznie z używaniem gazów łzawiących, i to nie w stosunku do tych, którzy byli prowodyrami, tylko w stosunku do każdego kibica. To już wywoływało spore napięcia. To że kibice Legii wnieśli petardy na stadion, a kibice Lecha nie, pokazało, że służby porządkowe nie traktują obu grup równo (nieważne czy przez nieudolność czy specjalnie.. takie działania także natychmiast podnoszą napięcie!)

I wreszcie końcówka meczu. Kibice Legii przeskakują przez płoty – nikt nie reaguje. Wbiegają na stadion jeszcze przed końcowym gwizdkiem. Ewidentnie mecz powinien być przerwany w momencie, kiedy pierwszy kibic przekroczył linię trybun. Żadnej reakcji nie było ze strony służb porządkowych (stały sobie a kibice biegali między nimi), a sędzia meczu nie przerwał. Potem wszyscy wbiegli już na murawę. Trzeba od razu powiedzieć, że kibice byli nastawieni pokojowo. Nie mieli ochoty nikogo atakować. Chcieli tylko i wyłącznie się cieszyć. I w tym momencie wychodzi około 20 przedstawicieli służb porządkowych uzbrojonych w pałki i tarcze. Stają na środku boiska. To było przerażające! Gdyby kibice Legii chcieli ich zaatakować, to w ciągu parunastu sekund zabraliby wszystkim sprzęt i uzbrojeni mogli z nim latać po całym stadionie. Kto dopuszcza do tego, żeby tak małe siły wprowadza się na stadion?! W momencie, gdy siły zostały uzupełnione (nadal mało liczne), to dalej nie reagowały - tylko stały. Wyglądało to jak prowokacja. Patrzyłem wtedy na poznańskich kibiców i zastanawiałem się, jak długo wytrzymają w sektorach. Co za idiota w ogóle nie reaguje na zachowania kibiców Legii?! Przecież to zaraz doprowadzi do tego, że nasi kibice wyjdą ze swojej trybuny. Bo na pewno nie będą biernie czekać. Skoro tamtym wolno biegać, to dlaczego nie nam? Było oczywiste, że skoro nikt nie zareaguje, to natychmiast dojdzie do poważniejszej sytuacji. Oczywiście jak kibice Lecha zaczęli schodzić z trybun, to co zrobiły służby porządkowe?? Natychmiast przesunęły się w stronę kibiców Lecha, ignorując to, co robiła Legia!

Była to wyraźna prowokacja, która musiała doprowadzić do zamieszek. Dlatego mówię jeszcze raz, że mam nadzieję, że w wyniku tego co się działo na stadionie, zarówno ci, którzy byli po stronie kibiców prowodyrami i doprowadzili do tego, że doszło do zamieszek, poniosą konsekwencje, oraz poniosą je ci, którzy nie potrafili przygotować organizacji meczu. I to nie jest wina Bydgoszczy czy stadionu w Bydgoszczy. Jest to wina wszystkich służb, które w odpowiednim momencie nie potrafiły zareagować.

Swoją drogą wiem, że kibice przed meczem nawoływali do zachowania spokoju, bo bali się prowokacji. Niestety nie udało się im zrealizować tego planu i to oni tak naprawdę przegrali ten mecz, choć jestem przekonany, że wina leży nie tylko po ich stronie. Ale byłoby wielkim skandalem, gdyby zastosowano w tym przypadku odpowiedzialność zbiorową.
[link]

Koszerna, a konkretnie ten brylaty ciul stworzył swój wywód i ripostę na ten wpis, ale wrzucać nie będę bo artykuł jest na jeden ze stron bojkotowanych także jak ktoś chcę to poszukać, ewentualnie na PW wyślę.
Obrazek

J23

Post autor: J23 » 05.05.2011, 22:27

[link]

Stęga

Post autor: Stęga » 05.05.2011, 22:53

http://www.youtube.com/watch?v=Jz650KmG ... ded#at=148

wywiad z Panią Profesor Moniką Płatek na antenie TOK FM

banano

Post autor: banano » 05.05.2011, 23:40

[link]

O stadionach Legii i Lecha

olimpijska2.pl

Post autor: olimpijska2.pl » 05.05.2011, 23:50

Z blogu Łukasza Mazura, byłego prezesa Górnika Zabrze.
Liczenie baranów
2011-05-05

Złe wieści z Radzionkowa. Ruch to kolejny klub, który ma problemy z terminowością wypłat. Co szokujące dla innych, mnie jednak nie dziwi. W piłce śląskiej i nie tylko nie ma generalnie wielkich pieniędzy i takie problemy znane są niestety większości klubów. Zaszokowało mnie jednak coś innego: otóż policja bytomska postanowiła policzyć widzów na meczu Ruchu z ŁKS. Mogło wejść 1000.

Przed meczem z ŁKS-em sekretarz Ruchu, Wojtek Cieszyński, powiedział mi, że "określone czynniki" doniosły policji, iż Ruch zamierza sprzedać więcej biletów niż wynosi dopuszczalna pojemność stadionu. I wobec tych doniesień policja postanowiła umieścić tajniaków z kamerami, którzy mają filmować trybuny. Filmować w celu, oczywiście, udowodnienia Ruchowi łamania prawa.

Przyznaję, że teorie Wojtka wyśmiałem i od razu o niej zapomniałem. Do czasu. Okazało się bowiem, że miał rację. Policja rzeczywiście zamierza policzyć - na podstawie nakręconych filmów - liczbę widzów na tym meczu.

Dla jasności: sam jestem zwolennikiem starej rzymskiej paremii "dura lex sed lex". Czy Ruch złamał prawo? Tego nie wiem, ale proszę sobie wyobrazić, że pomysł z liczeniem "po filmie" wpadnie komuś podczas WDŚ na Stadionie Śląskich... Wydaje mi się, że wystarczy sprawdzić liczbę sprzedanych biletów. Jeśli liczba wejściówek i zaproszeń nie jest zgodna z liczbą uczestników, to już problem samego klubu. Bo jasno z tego wynika, że ktoś robi coś na boku ze szkodą dla niego. Chyba, że sprzedano więcej biletów niż wynosi pojemność stadionu - ale to już inna i chyba oczywista sytuacja.

Wyobraźmy sobie jednak sytuację, że rzeczywiście weszło - bez wiedzy zarządu - więcej osób niż było sprzedanych biletów. Bo np. paru ojców przyszło z wpuszczanymi za darmo (bez biletów) dziećmi? Albo ochroniarz wpuścił po znajomości stryjka ciotki żony z drugiego małżeństwa. Kogo ukarać? Dać po łapach przekupnemu (a wszyscy wiemy, ze tacy się zdarzają) ochroniarzowi, czy może rozstrzelać zarząd, a klub rozwiązać?

Szanujmy prawo, ale go nie ośmieszajmy pomysłami rodem z filmów Barei! Idąc tym tropem, na przyszłość zaproponuję bowiem, żeby wprowadzić również rozróżnienia wagowe. Wiadomo przecież, że grubszy obywatel zajmuje półtorej siedziska. I cenzus wykształcenia. Takich po studiach jednak traktowałbym ulgowo, bo nie od dziś wiadomo, że "każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem..."

Nie lubię stwarzania problemów na siłę. A na taki wygląda mi pomysł bytomskiej policji. Liczenie kibiców na podstawie filmu, wynajęcie w tym celu biegłego... Ja wiem, że po tym meczu policja ma prawo szukać ukojenia nerwów. Nerwów skołatanych straszliwą atmosferą stadionu w Radzionkowie. Może pomocny będzie stary sposób na zaśnięcie, czyli liczenie baranów ? Oczywiście tych tajnych - z kamerami...
[link]
[link]

Jestem zwykłym kibolem :)

intifada

Post autor: intifada » 06.05.2011, 10:01

Gazeta Polska -

Otworzyć stadiony, zamknąć Tuska!
[link]

Policja wróci na stadiony?
[link]

Pośpieszny.

Post autor: Pośpieszny. » 06.05.2011, 13:48

[link]#

Kibic_BDG

Post autor: Kibic_BDG » 06.05.2011, 13:51

Okazało się, że dzięki miłośnikom piłki skopanej demolka stadionu rozsławiła po raz kolejny imię Bydgoszczy w całym kraju.
Dlatego proponuję wprowadzenie pakietów biletowych. Każdy kibic kupuje sobie od razu w zestawie: bilet, własne krzesełko, racę i dwa metry ogrodzenia (dla klubów kibica należy wprowadzić możliwość nabywania ogrodzenia w ilościach hurtowych). Wszystko musi słono kosztować.

Najwyższy już czas ucywilizować również obrzucanie się przypadkowymi przedmiotami, dlatego proponuję sprzedawanie w tym celu piłek (od golfowych po lekarskie).

Musimy również dostać choć jeden mecz w czasie Euro, by rozsławił Bydgoszcz w świecie. Wtedy będziemy mogli organizować mecze dla turystów np. z Wielkiej Brytanii.

Musi również powstać cel - loża dla zadowolonych VIP-ów, w której zasiądą sportowi działacze, władze lokalne i państwowe oraz przedstawiciele służb porządkowych.
Innego wyjścia nie ma.
Artykuł znaleziony na stronie pomorskiej. Nie wiem co autor miał na celu pisząc go no ale cóż.

WLIZŚKIF

Post autor: WLIZŚKIF » 06.05.2011, 14:39

Kibic_BDG pisze:
Okazało się, że dzięki miłośnikom piłki skopanej demolka stadionu rozsławiła po raz kolejny imię Bydgoszczy w całym kraju.
Dlatego proponuję wprowadzenie pakietów biletowych. Każdy kibic kupuje sobie od razu w zestawie: bilet, własne krzesełko, racę i dwa metry ogrodzenia (dla klubów kibica należy wprowadzić możliwość nabywania ogrodzenia w ilościach hurtowych). Wszystko musi słono kosztować.

Najwyższy już czas ucywilizować również obrzucanie się przypadkowymi przedmiotami, dlatego proponuję sprzedawanie w tym celu piłek (od golfowych po lekarskie).

Musimy również dostać choć jeden mecz w czasie Euro, by rozsławił Bydgoszcz w świecie. Wtedy będziemy mogli organizować mecze dla turystów np. z Wielkiej Brytanii.

Musi również powstać cel - loża dla zadowolonych VIP-ów, w której zasiądą sportowi działacze, władze lokalne i państwowe oraz przedstawiciele służb porządkowych.
Innego wyjścia nie ma.
Artykuł znaleziony na stronie pomorskiej. Nie wiem co autor miał na celu pisząc go no ale cóż.
cpa jakies gowno, tez nie rozumiem tego co chcial powiedziec
Obrazek

DFLG

Post autor: DFLG » 06.05.2011, 14:42

Jest gdzieś w necie ta środowa dyskusja z TVP?
Lechia Gdańsk!

S.

Post autor: S. » 06.05.2011, 16:06

Dziś rano, pani Płatek zabrała głos w TVNie, wypowiedź krótsza niż w Tokfm, ale sedno wypowiedzi to samo.
Obrazek

Brist

Post autor: Brist » 06.05.2011, 16:51

S. pisze:Dziś rano, pani Płatek zabrała głos w TVNie, wypowiedź krótsza niż w Tokfm, ale sedno wypowiedzi to samo.
Jest jakies z tego wideo gdzies w internecie??

Użytkownik12

Post autor: Użytkownik12 » 06.05.2011, 21:33

Ma ktoś video Zarzecznego w TVN24 ?

Szukałem, ale nie potrafię znaleźć.
Obrazek

fluor

Post autor: fluor » 06.05.2011, 22:16

[link]

Akurat WP jest w miare ogarnięta. A co do posłów, ciul, że robią to z pobudek politycznych, ale niech jeżdżą po sobie. :) Troche prawdy czasami nie zaszkodzi.

intifada

Post autor: intifada » 07.05.2011, 10:06

"Donald, matole, twój rząd obalą kibole!" Gazeta Polska
[link]

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » 07.05.2011, 10:32

Użytkownik12 pisze:Ma ktoś video Zarzecznego w TVN24 ?

całe fakty po faktach są na stronie tvn24
nie żebym zachęcał do wchodzenia :)

A Kosecki oczywiście po linii rządu-jeba.a dyscyplina partyjna

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » 07.05.2011, 10:45

http://www.youtube.com/watch?v=1gyF9i6NwuY

Korwin o zamknięciu stadionów

O..

Post autor: O.. » 07.05.2011, 10:52

Kudłaty pisze:
Użytkownik12 pisze:Ma ktoś video Zarzecznego w TVN24 ?

całe fakty po faktach są na stronie tvn24
nie żebym zachęcał do wchodzenia :)

A Kosecki oczywiście po linii rządu-jeba.a dyscyplina partyjna
Kucharski pedał ma startować z list PO więc jego wypowiedź też nie dziwi. Ciekawe czemu taki wyszczekany nie był jak grał w Legii...

pajo

Post autor: pajo » 07.05.2011, 11:25

Zarzecznego już chyba szybko nie zaproszą do TVN 24:)

fazimodo

Post autor: fazimodo » 07.05.2011, 11:38

muody pisze:Dobra wypowiedź JKM i ciekawy pomysł z tymi sektorami czerwonymi i zielonymi.
Zarzeczny o tym mowil ze to nie moze miec miejsca bo bojki sa niezgodne z prawem ;)

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 07.05.2011, 14:16

Kolejny ciekawy felieton:
[link]
Hutnik Nowa Huta

tomek89

Post autor: tomek89 » 07.05.2011, 15:17

[link]

"DONALDZIE TWÓJ NARÓD JUŻ CIĘ NIE CHCE !
WYBRAŁEŚ TEMAT ZASTĘPCZY, POCZCIWY PLEBSIE
WCHODŹ DALEJ W d*** POLSKIEJ CIEMNOCIE
CHCESZ ZAMYKAĆ, TO ZAMYKAJ, W KIBLU RAZEM SIĘ Z BRONKIEM

KIM JESTEŚ TAK NAPRAWDĘ, NIE SĄDEM, NIE BOGIEM
Z TEGO CO WIE KAŻDY, STARYM LECHII KIBOLEM
GDZIE TWOJE SŁOWA, UTRACIŁEŚ JUŻ PAMIĘĆ
TO SĄ TWOJE CUDA ? CHYBA SIE CZEGOŚ NAĆPAŁEŚ

MÓWIŁEŚ O WOLNOŚCI SŁOWA, O PRAWACH CZŁOWIEKA
NIE ZAPOMINAJ ŻE KTO SĄDZI, TEGO TEŻ SĄD CZEKA
MARNYMI DZIAŁANIAMI, NIE ZMIENISZ LUDZI W ANIOŁÓW
PRAWDA JEST TAKA, ŻE NORMALNYCH TO TY UWAŻASZ ZA KIBOLÓW

RÓB SOBIE DONKU CO TYLKO ku*** CHCESZ
UFAŁEM TOBIE, TWOIM ZIOMKOM OD FLASZKI TEŻ
NIE PIEPRZ PROSZE W TELEWIZJI, PRZED KAMERAMI
ŻE TAK TRZEBA, ŻE TAK SIĘ ROBI, MY NIE CHCEMY DRUGIEJ ANGLII !

TAK NA KONIEC TUSKU, JESZCZE TRZY ZDANIA
CZY TO PRZECZYTASZ CZY NIE, NIECH ZMĄDRZEJE TWOJA BANIA
MÓWIĘ TOBIE, WEŹ SIĘ TYPIE ku*** W GARŚĆ
NA NAS WINY NIE ZRZUCISZ, JAK EURO ZAJEBIĄ NAM
I PAPA, I DO WIDZENIA, ŻEGNAJ DONKU, NIE DO ZOBACZENIA."

henry lloyd

Post autor: henry lloyd » 07.05.2011, 15:32

głos rozsadku na lewicowej stronie Krytyki Politycznej.... no prosze

[link]
STAND UP FOR YOUR COUNTRY AND SHOW SOME PRIDE!

ANTYpoLITYK

Post autor: ANTYpoLITYK » 07.05.2011, 18:36

Kudłaty pisze:http://www.youtube.com/watch?v=1gyF9i6NwuY

Korwin o zamknięciu stadionów
muody pisze:Dobra wypowiedź JKM i ciekawy pomysł z tymi sektorami czerwonymi i zielonymi.
czy źle rozumiem, czy na końcu jest powiedział żeby milicja strzelała do kibiców???
toby POlicja miała radochę

ODPOWIEDZ