prace o kibicach

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

kamil077
Kontakt:

Re: prace o kibicach

Post autor: kamil077 »

W tamtym roku pisałem prace o kibicach piłkarskich w Polsce. Posiadam sporo materiałów na ten temat. A mianowicie: artykuły, pojęcia słownikowe (Prejs, Pęczak, Filipiak). Książki, które mam to:
Chlebowicz P., Chuligaństwo stadionowe. Studium kryminologiczne, Warszawa 2009 (wybrane fragmenty)
Kowalski R., Szalikowcy- potomkowie hooligana, Toruń 2000 (wygrane fragmenty)
Milcarz T., Rycerze w szalikach, wyd. My book, Szczecin 2000 (cała)
Piotrowski P., Szalikowcy- O zachowaniach dewiacyjnych kibiców sportowych, wyd. A. Marszałek, Lublin 2003 (cała)
Zieliński R., Pamiętnik Kibica, Wrocław 1993 (oryginał)
Zieliński R., Liga chuliganów, Wrocław 1997 (cała)

Myślę, że osobom piszącym o tej tematyce powyższe pozycje na pewno będą bardzo pomocne. Jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam. Chętnie udzielę odpowiedzi i pomogę oczywiście na tyle ile będę mógł.
iparts.pl
Piotr(L)

Post autor: Piotr(L) »

Moglbys kilka tych materialow wyslac mi na priva? Bylbym bardzo wdzieczny
Ryczi

Post autor: Ryczi »

Witam Panowie wielka prośba do jakiej literatury mogę sie odnieść pisząc prace licencjacką na temat : funkcjonowanie i statut ekstraklasa S.A.
Kolarzrekin

Post autor: Kolarzrekin »

To i ja się wpiszę.

W tym roku pisze licencjat na temat slangu kibicowskiego w Polsce. Gdyby ktoś miał jakieś ciekawe materiały które trudno zdobyć , artykuły itp. byłbym wdzięczny za podesłanie.
1312

Post autor: 1312 »

Proszę o wypełnienie poniższej ankiety, zostanie wykorzystana przy pracy magisterskiej dotyczącej postępowania przyspieszonego:

http://www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/4480/

Więcej informacji na samej stronie ankiety.
student88

Post autor: student88 »

Poszukuje niezwłocznie następujących książek w wersjach e-book .:

*Widowisko sportowe : studium agresji : uwarunkowania zachowań agresywnych kibiców piłki nożnej / Alicja Gorący

*Przemysław Piotrowski
Szalikowcy. O zachowaniach dewiacyjnych kibiców sportowych

Wydawca: Adam Marszałek

*R.Zieliński,Pamiętnik kibica.

*Piotr Chlebowicz Chuligaństwo stadionowe. Studium kryminologiczne

Jeśli ktoś posiada w/w książki uprzejmie proszę o kontakt priv :)
dominika88

Post autor: dominika88 »

Witam! Czy ktoś pisał może pracę o profilaktyce zagrożeń subkultury pseudokobiców? o walce z przestępczością pseudokibiców? programach profilaktycznych? Zastanawiam się nad podjęciem się takiego tematu, ale nie wiem czy dostępne są materiały na ten temat, dlatego proszę Was o wyrażenie swojej opini. Z góry dziękuję za pomoc!
mała czarna

Post autor: mała czarna »

Lepiej zainteresuj się czymś innym.
bunczuczny

Post autor: bunczuczny »

Witam

Czy znalazłby się ktoś, kto użyczyłby mi swojej pracy do wglądu... Tematyka o ruchu kibicowskim w Polsce jak i zjawiskach chuligańskich na stadionach. Najtrudniej jest zacząć... a licze ze po przeczytaniu takiej pracy będę wiedział jak się do tego zabrac i wena sama przyjdzie ;)
proszę o kontakt na priv. pozdrawiam
ChozalWrK

Post autor: ChozalWrK »

Siemandero. Mam problem, wybrałem sobie temat maturalny o kibicach, który brzmi dokładnie: "Na podstawie zebranego materiału scharakteryzuj język kibiców piłki nożnej. Dokonaj próby klasyfikacji." Druga część tego tematu jest łatwa, ale co ja mogę powiedzieć o naszym języku? Macie może jakieś materiały, które mogłyby mi w tym pomóc? Bracia, pomóżcie zdać maturę:D Pozdrawiam.
BadNews

Post autor: BadNews »

Przesyłam ankietę do wypełnienia....pomóżcie koleżanki i koledzy kibice
http://www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/5682/

Z góry dzięki
dominika88

Post autor: dominika88 »

Witam! Czy ktoś posiada książki "pamiętnik kibica" i Zeszyt 4 Sport i Prawo "Naruszenie porządku towarzyszące imprezom sportowym" i mógłby w jakiś sposób je udostępnić bądź odsprzedać??
19kaesiak46

Post autor: 19kaesiak46 »

http://i54.tinypic.com/2antkz.jpg nie wiem czy dobry temat wybrałem...jeżeli nie proszę o Admina o przeniesienie wątku z tym przekazem ;-)
Rejven

Post autor: Rejven »

witam, piszę pracę o Ultrasach i w związku z tym koniecznie potrzebuje zestawienie TOP Ultras. W TMK zamieszczone jest większość z nich natomiast nie było zestawienia z 2005, 2006, 2009 i 2010 roku. Wie ktoś może gdzie mogę to zdobyć lub ma ktoś takie info? z góry dzięki
Socinho

Post autor: Socinho »

Witam.
Jeśli będziecie mieli chwilę czasu, byłbym wdzięczny za pomoc w wypełnieniu mojej ankiety. Czas nagli, a ja dopiero zacząłem się brać do roboty. Z góry Dzięki za okazaną pomoc.
http://www.ankietka.pl/ankieta/56408/ki ... ltury.html
Koziołek

Post autor: Koziołek »

VJ pisze:
twójSTARY pisze:pisał ktoś pracę o kibicach na Bałkanach? a jeżeli tak to jaka bibliografia? ;)
jeżeli chcesz napisać naprawdę dobrą prace na temat ruchu kibicowskiego na Bałkanach to polecam Ci zgłebić tematykę wojny w tym rejonie. Jest spora literatura na ten temat, taki podstawowy spis znajdziesz na forum cro.pl gdzie masz odnośniki do opisów publikacji. U Dubrafki Ugresic natknąłem się na wątki kibicowskie, wspominała o nich w kontekście relacji serbsko-chorwackich. Zresztą, na potrzeby pracy poszukaj sobie artykuły na temat spotkań pomiędzy Chorwacją a Serbią i między drużynami z Zagrzebia i Belgradu. To może być ciekawy wątek w pracy, ja szczerze mówiąc wokół niego budowałbym jej temat.
http://www.youtube.com/watch?v=hBvM4F6P ... re=related :D
Socinho

Post autor: Socinho »

Ponieważ tamta ankieta wygasła( z powodu limitu wypełnień), przesyłam Wam jeszcze jedną.
Z góry Dziękuję za wypełnienie.

http://www.ankietka.pl/ankieta/56795/ki ... ltury.html
Narcyz77

Post autor: Narcyz77 »

Temat pracy licencjackiej:Przyczyny powstawania awantur na stadionach piłkarskich w Polsce. potrzebuje materiałów i w sumie pomocy bo troche przyznam się szczerze że temat mnie przerósł! chęci jakiej kolwiek pomocy zapraszam na pm. Pozdrawiam
Ketor

Post autor: Ketor »

Wszystkie książki, które dajecie do bibliografii wykorzystujecie w pracy?
Mam mały ból głowy, bo mam napisaną już pracę (oceniona na 4 na seminarium lic.), ale napisałem ją na podstawie 14 książek i nie wiem, co teraz?
Yazir

Post autor: Yazir »

Witam,
Mam zamiar pisać pracę magisterską o tematyce kibicowskiej konkretniej w konspekcie turystycznym, jeśli ktoś ma pomocne materiały lub sam pisał na podobny temat proszę o PW,
z góry dziękuję!
KMWTW23

Post autor: KMWTW23 »

Witam ! Próbuję robić pracę maturalną na temat : Współczesny obraz kibica, a walka ze stereotypami. Analiza postawy mediów i ich wpływ na opinię publiczną. Poszukuję materiałów, bądź gotowej pracy, z góry dziękuję za wszelaką pomoc.
torkolae

Post autor: torkolae »

Witam.

Piszę pracę semestralną o funkcjach przyśpiewek, zawołań kibiców piłkarskich zarówno podczas meczów, jak i poza stadionem. Byłabym bardzo wdzięczna za antropologiczno- socjologiczne spojrzenie. Mam już większość napisane, jednak odnoszę wrażenie że pracy czegoś brakuje.

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia,bardzo proszę o wiadomość. Z góry dzięki za pomoc!
hugo-og

Post autor: hugo-og »

Witam,
w końcu napisałem moją mgr na katedrze antropologii kulturowej :

"Mes que un club (więcej niż klub)". Analiza relacji między polityką,
religią a kibicami drużyn piłkarskich Lechia Gdańsk, Crvena Zvezda
Belgrad, Celtic Glasgow i Glasgow Rangers.

Jak ktoś chętny to mu prześlę.

Ps> Praca jest w plagiacie.pl jak co;-)
asdasd

Post autor: asdasd »

Piszę pracę o temacie "Zarządzanie organizacją masowych imprez sportowych", jeżeli ktoś pisał bądź pisze podobną pracę i ma ciekawe materiały i pomysły, proszę o odzew na pw.
Lędźwiorotor

Post autor: Lędźwiorotor »

Panowie. Potrzebuję do pracy magisterskiej jakiejkolwiek elektornicznej wersji ksiażki : Tomasz Sahaj - Fani futbolowi. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.
1987

Post autor: 1987 »

Pomoc w pisaniu prac, pisanie od podstaw,, również o tematyce kibolskiej :) PW lub mail: [email protected]
sisje

Post autor: sisje »

Witam,

w imieniu pewnej młodej damy, zwracam się do widzewskiej braci o pomoc w wypełnieniu ankiety niezbędnej do zawarcia w pracy licencjackiej traktującej o kibicach.

Ponieważ ankieta ta zawiera 23 pytania, a jedyny darmowy serwis z ankietami, jaki znalazłem umożliwia umieszczenie max 15 pytań, badanie podzielone jest na pół.

część pierwsza : http://www.ankietka.pl/ankieta/66593/pr ... skich.html - zawiera 15 pytań, w tym kilka otwartych

część druga : http://www.ankietka.pl/ankieta/66594/pr ... chcz2.html - zawiera 8 pytań, w tym również o podstawowe dane ankietowanego (płeć, wiek, etc.)

Ankieta jest oczywiście całkowicie anonimowa. Wypełnienie zajmuje jedynie kilka chwil, a może uratować czyjąś pracę.

Dzięki z góry w imieniu swoim i przyszłej pedagożki, na marginesie: wielkiej fanki jednego z klubów Ekstraklasy :)
lejesietequila

Post autor: lejesietequila »

kibol32

Post autor: kibol32 »

Witam,

Celem niniejszej ankiety jest zebranie informacji na temat postrzegania kibiców piłki nożnej przez społeczeństwo. Ankieta skierowana jest do osób pełnoletnich, nie uczęszczających na mecze piłki nożnej a interesujących się piłką nożną. Wyniki ankiety wykorzystane zostaną w pracy licencjackiej. Tomek

http://www.ankietydlaciebie.pl/ankiety/ ... 353632a73b

mam prośbę, jeżeli możecie przekazywać na gg etc czy wkleić na jakimś forum gdzie się udzielacie. Ważne - ankieta skierowana do osób NIE CHODZĄCYCH NA MECZE!
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

kibol32 pisze:Witam,

Celem niniejszej ankiety jest zebranie informacji na temat postrzegania kibiców piłki nożnej przez społeczeństwo. Ankieta skierowana jest do osób pełnoletnich, nie uczęszczających na mecze piłki nożnej a interesujących się piłką nożną. Wyniki ankiety wykorzystane zostaną w pracy licencjackiej. Tomek

http://www.ankietydlaciebie.pl/ankiety/ ... 353632a73b

mam prośbę, jeżeli możecie przekazywać na gg etc czy wkleić na jakimś forum gdzie się udzielacie. Ważne - ankieta skierowana do osób NIE CHODZĄCYCH NA MECZE!
Myślę,że tutaj znajdziesz masę ludzi...
kibol32

Post autor: kibol32 »

podaję aktualny link, poprzedni zły

http://www.ankietka.pl/ankieta/68222/sp ... mecze.html
AlcoTrip

Post autor: AlcoTrip »

Witam! Potrzebuję artykuł lub książkę(najlepiej w wersji elektronicznej) o HISTORII KIBICOWANIA. Pomożecie?
biały miś

Post autor: biały miś »

AlcoTrip pisze:Witam! Potrzebuję artykuł lub książkę(najlepiej w wersji elektronicznej) o HISTORII KIBICOWANIA. Pomożecie?
Na tych pozycjach głównie opierałem się podczas pisania rozdziału dot. historii kibicowania:
P. Piotrowski, Szalikowcy. O zachowaniach dewiacyjnych k.
M. Babik, Szkoła wobec subkultury pseudokibiców
J. Dudała, Fani-chuligani. Rzecz o polskich kibolach
R. Kowalski, Potomkowie Hooligana. Szalikowcy. Społeczno - kulturowe źródła agresji widowni sportowych
S. Szczepłek, Moja historia futbolu, tom 1 - Świat
P. Chlebowicz, Chuligaństwo stadionowe. Studium kryminologiczne

Tu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Konkretnych stron z przypisów Ci nie podam, bo to Twoja praca dyplomowa i minimum wysiłku trzeba włożyć (minimum bo interesujące Cie informacje znajdziesz od razu w spisie treści:)
pjona_ziom

Post autor: pjona_ziom »

Cześć, pisał ktoś z Was prace na na temat 'Turystyka stadionowa' ? lub podobną?
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat, licze na pw lub wpis w temacie osób którzy zetkneli sie z tematem groundhoppingu, badz podobnego.
Dąb Rozwadowski

Post autor: Dąb Rozwadowski »

Pany, piszę tu po raz pierwszy i mam nadzieje że nie tylko w tym temacie. Potrzebuje pomocy, mam problem z napisaniem pracy licencjakiej. Na napisanie nie pozostalo mi juz duzo czasu, proszę o jakąkolwiek pomoc (materiały, etc.) Pozdrawiam i z fartem.
adrenaline

Post autor: adrenaline »

Siema ludzie potrzebuję wszelakie materiały ukazujące kibiców w pozytywnym świetle. Książki szczególnie mile widziane, ale bardzo pomocne będą także artykuły, strony internetowe cokolwiek byle by w dobrym świetle, potrzebuję bo zbieram do kupy literature cytowaną do mojej pracy licencjackiej pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś jeszcze luka w ten ciekawy temat
Dąb Rozwadowski

Post autor: Dąb Rozwadowski »

Podbijam temat.
Tomatini

Post autor: Tomatini »

Witam Panowie,
Piszę pracę magisterską na temat " Stereotyp kibica podzielany przez studentów". Będę przeprowadzał ankietę. I tutaj mam do Was gorącą prośbę o pomoc- chodzi mi o to, że chciałbym opisać jak postrzegają oni kibiców, jaki pokazują nas media, jaki jest według nich poziom bezpieczeństwa na stadionach, czym się charakteryzujemy itp. Zaznaczam , że ankieta jest adresowana do osób nie chodzących na mecze. Czy macie może jakieś sugestie odnośnie pytań, jakie mógłbym zawrzeć w ankiecie? Chciałbym pokazać, że wcale nie jesteśmy takim złem, za jakie się Nas powszechnie uważa i mam nadzieje, że postaracie się dołożyć do tego swoją cegiełkę. Z góry dzięki za każdą pomoc i pozdro!! PS SPRAWA NIECIERPIĄCA ZWŁOKI
Kibic_BDG

Post autor: Kibic_BDG »

Potrzebuje pomoc co do literatury do prezentacji na maturę ustną z polskiego. Chodzi o to że wymyśliłem sobie temat Historia kibiców w literaturze polskiej lub zagranicznej i potrzebowałbym jakieś ciekawe tytuły jakie mógłbym użyć do mojej prezentacji. Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ