Pogoń Lwów - temat zbiorczy

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

miejski patriota

Re: Reaktywacja Pogoni Lwów?

Post autor: miejski patriota »

Bravo.
Jest jakaś strona klubu?
Konto na wsparcie itd?
iparts.pl
Kuba_AG

Post autor: Kuba_AG »

Strona: http://www.pogonlwow.pl
Forum: http://www.pogonlwow.fora.pl

Strona aktualnie jest w przebudowie, lada chwila ma ruszyc.
Co do pomocy materialnej, zapraszam na forum.

Kazda zlotowka na dzialalnosc klubu jest cenna.

Pozdrawiam
Kosa
Kontakt:

Post autor: Kosa »

A ja mimo, że rzadko zgadzam się Nisc, tym razem mam w 100% takie same zdanie jak on.

Dla mnie jest to robione na siłę, a już wymysł zgłaszania się do polskiej ligi jest nie śmieszny, a żałosny.

Czemu robione na siłę?

Bo historii się nie niszczy. Był, upadł - niech pamięć po nim pozostanie. A te wszystkie reaktywacje - 1 FC Katowice oraz Pogoń Lwów uważam za niszczenie pięknej historii tych klubów. No i nie ma co ukrywać, że są to inicjatywy mniej lub bardziej polityczne.
Kuba_AG

Post autor: Kuba_AG »

Ale nikt nie zglasza Pogoni to rozgrywej polskiej ligi. Co wiecej nikt nie ma takiego zamiaru.
Co do reaktywacji - dokonaly tego srodowiska polonijne we Lwowie. Dzieki temu Polacy mieszkajacy na Ukrainie maja cos, co ich jednoczy. Ja sie z tej decyzji ciesze.
kkr

Post autor: kkr »

Kosa pisze:1 FC Katowice
1. FC a nie "1 FC" czy "1FC" !!!
Lord of North

Post autor: Lord of North »

właśnie jestem po emisji programu o Pogoni Lwów na Polsat Sport.Powtórka:
Polsat Sport HD
Piątek, 8 stycznia 12:30
Rycho

Post autor: Rycho »

Pewnie już niektórzy wiedzą ... takie info na stronie SKKPB się ukazało:

"21 lutego na nowej hali w Szombierkach zostanie rozegrany turniej mistrzów.Jedną z drużyn które zostały zaproszone na turniej jest zespół Pogoni Lwów.Jak wszyscy wiedzą początki tego zespołu są trudne,dlatego postanowiliśmy jako kibice Polonii pomóc im w przyjeździe do Bytomia.By mogli na turniej dojechać potrzeba zebrać około 3 tysiecy złoty na autokar.I tu z pomocą przyszedł nam pan Marcin Mazurowski który zajmuje sie robieniem zdjęć Bytomia na kartki pocztowe.Z kazdej kartki mamy przeznaczoną bardzo fajną sume która pójdzie własnie na ten cel.Kartki można kupić w SIEDZIBIE STOWARZYSZENIA KIBICÓW oraz w ksiegarni na rogu pl.Kosciuszki&dworcowa.Koszt jednej kartki to 2 zł.Mozna równiez kupić komplet takich kartek na których widnieją obrazy najładniejszych miejsc i budowli naszego Bytomia.Koszt kompletu to 34 lub 36 zł(zależy jak są pakowane).Serdecznie zapraszamy do SKK w celu zakupienia takiej kartki.Koszt niewielki a przyjazd drużyny którą w Polsce sie ceni za jej historie bezcenna!!!"
sagi2010

Post autor: sagi2010 »

Pogoń Lwów awansowała do drugiej fazy konkursu Drużyna Neosportu. Ale mimo prowadzenia Pogoni w swojej kategorii po 23 dniach trwania drugiej fazy nie zwalniamy i nastawiamy się na ostry finisz do końca miesiąca.

Dlatego zagłosuj na Pogoń Lwów - to nic nie kosztuje !!

Link do głosowania znajduje się tutaj

http://www.neosport.pl/Druzyna-neosport ... l-183.html

Jeśli jeszcze nie jesteś przekonany do głosowania zobacz filmik

http://www.youtube.com/watch?v=g0E_vPpH ... re=related (autorstwa CrusaderaNR)

Drużyna Polaków we Lwowie może zyskać stroje piłkarskie !!

Dziękujemy za wszystkie głosy !!
omiec

Post autor: omiec »

Porady jak zagłosować:

1 Wchodzimy na stronę https://www.neosport.pl/
2 W prawym górnym roku klikamy rejestracja.
Obrazek
3 Wypełniamy dane oznaczone gwiazdką(Ważne! Podaj swój prawdziwy adres email!), akceptujemy regulamin i klikamy NOWY KLIENT.
Obrazek

4 Po rejestracji, logujemy się(chyba że zalogowało nas automatycznie), wracamy na główną stronę i klikamy w banner WYGRAJ
STROJE DLA SWOJEGO KLUBU!(na środku strony, po lewej).
Obrazek
5 Po kliknięciu ukaże nam się stronka, odnajdujemy na niej tabele z zespołami, w owej tabeli wyszukujemy Pogoń Lwów, wpisujemy swój adres email podany przy rejestracji i klikamy GŁOSUJ NA ZESPÓŁ!
Obrazek
6 Po oddaniu głosu organizator poprosi nas o potwierdzenie głosowania poprzez klikniecie w link weryfikacyjny który dostaniemy na naszą skrzynkę pocztową.
Obrazek
To wszystko, całość zajmuje ok 5 minut!
Wierze że jako kibic Pogoni, możesz poświęcić jej te 5 minut!
Przypominam że nagrodą główną jest zestaw strojów piłkarskich dla całej drużyny!
Z góry dzięki!
Semper fidelis!

Lwowiak_84

Post autor: Lwowiak_84 »

jeden z nielicznych internetowych artykułów o zerwaniu flagi Lwowa w Łodzi.

http://kontakt24.tvn.pl/artykul,euro-20 ... 22217.html
Viclav

Post autor: Viclav »

Spoko spoko, chodziło mi tylko o fakt, że najstarszym polskim klubem jest Lechia Lwów (przez lata błędnie sądzono, że Czarni) i nie odbierajmy im tego, bo i tak już mało kto o tym pamięta.
Ewentualnie można też dopisać, że Pogoń jest najstarszym z obecnie istniejących polskich klubów, wtedy też będzie miało sens i nie będzie wprowadzało nikogo w błąd.
Walker

Post autor: Walker »

Cracovia również chwali się że jest najstarszym klubem w Polsce, i po części ma racje.
Pierwsze kluby w PL powstały już w 19 wieku ale żaden nie przetrwał długo więc na poważnie nie nikt ich nie bierze
Glubb

Post autor: Glubb »

ronnie79 pisze:Cracovia-najstarszy klub nieprzerwanie działający.
Wydawalo mi sie. ze Resovia..
??
FranekDolas

Post autor: FranekDolas »

K_89

Post autor: K_89 »

Obok swoich racji są jeszcze historyczne fakty, a te jasno wskazują że najstarszym klubem polskim jest Lechia Lwów i to że nie istnieje, nic w temacie nie zmienia. Uwielbiam te przepychanki Cracovii i Resovii, dla których widocznie kluby lwowskie nie były polskie. Takie jest moje zdanie.
ŚNIEŻNY WARAN

Post autor: ŚNIEŻNY WARAN »

K_89 pisze:Obok swoich racji są jeszcze historyczne fakty, a te jasno wskazują że najstarszym klubem polskim jest Lechia Lwów i to że nie istnieje, nic w temacie nie zmienia. Uwielbiam te przepychanki Cracovii i Resovii, dla których widocznie kluby lwowskie nie były polskie. Takie jest moje zdanie.
Ale chyba wyraźnie jest powiedziane że Cracovia to najstarszy Polski klub NIEPRZERWANIE DZIAŁAJĄCY.

Co do tego klubu z Krzanowic, nie jest powiedziane że sekcja piłkarska powstała w 1905 roku, mogło to być np. jak w przypadku PTC Pabianice - 1906 ale sekcja piłkarska 1909. Trzeba by znaleźć na ten temat informacje.

Nie rozumiem skąd tu się wzięła Resovia, przecież jest mnóstwo starszych klubów które powstały przed 1910 rokiem
CH1920

Post autor: CH1920 »

ŚNIEŻNY WARAN pisze:
K_89 pisze:Obok swoich racji są jeszcze historyczne fakty, a te jasno wskazują że najstarszym klubem polskim jest Lechia Lwów i to że nie istnieje, nic w temacie nie zmienia. Uwielbiam te przepychanki Cracovii i Resovii, dla których widocznie kluby lwowskie nie były polskie. Takie jest moje zdanie.
Ale chyba wyraźnie jest powiedziane że Cracovia to najstarszy Polski klub NIEPRZERWANIE DZIAŁAJĄCY.

Co do tego klubu z Krzanowic, nie jest powiedziane że sekcja piłkarska powstała w 1905 roku, mogło to być np. jak w przypadku PTC Pabianice - 1906 ale sekcja piłkarska 1909. Trzeba by znaleźć na ten temat informacje.

Nie rozumiem skąd tu się wzięła Resovia, przecież jest mnóstwo starszych klubów które powstały przed 1910 rokiem
No nie sprawdzałem prędzej tego pamiętam że gdzieś obiła mi się ta nazwa dlatego wrzuciłem link, piłka w Krzanowicach dość późno wystartowała tu znalazłem trochę ich historii
http://www.ks05krzanowice.vgh.pl/readar ... ticle_id=1
sorry powinienem najpierw sprawdzić źródło pozdRo
Bofors

Re: Pogoń Lwów - temat zbiorczy

Post autor: Bofors »

tez to podpisałem i myślę, że komu polskość nie jest obca to powinien to podpisać - wysiłek to nie jest żaden.
swoj czlowiek

Post autor: swoj czlowiek »

Jak beda juz koszulki repliki w wiekszych ilosciach proponuje wrzucic je na portale typu allegro, ebay. Sam jestem chetny na replike a mysle ze bedzie nas wiecej...z drugiej strony nie kazdy chce sie rejestrowac na kolejnym forum.

Szacunek i podziekowania dla wszystkich zaangazowanych w reaktywacje lwowskiego klubu. Semper fidelis !
Walker

swoj czlowiek ja rozumiem niechęć do rejestracji, ale jak już coś mnie interesuje to trace te 3 min i po sprawie. Jeśli nie chce mu sie to zapewnie jego zapał też jest znikomy. Co do większej ilości to napewno aż tyle ich nie wyjdzie bo to nie jest tani t-shirt i koszty są znaczne. Jak będą zapisy to napewno przeczytasz w tym temacie.
Jednak zapraszam na forum dużo ciekawych tematów
Walker

kocur1488 pisze:W której lidze gra Pogoń Lwów i która to jest liga z kolei?
Wyższa liga obwodowa .Jest to odpowiednik naszej 4 ligi
Michalek

Post autor: Michalek »

byc moze niepoprawne politycznie bedzie to co napisze ale mam wrazenie ze ta cala akcja jest prowadzona by kilka osob zarobilo na produkcji i sprzedazy gadzetow. t-shirt za 35zl? replika + spodenki 130zl? sam fakt odtworzenia klubu Pogon jest bardzo szczytny, podobnie jak akcja z flaga ale te gadzety - patrzac na ceny produkcji pachna mi zwyklym biznesem.
maly offtopic ;) ciekawe jak na taka koszulke zareaguja ludzie dajmy na to w Poznaniu :D bo zanim doczytaja "Lwow".. juz moga goscia pizgac za o wiele blizsza Pogon.. ;)
Michalek

Post autor: Michalek »

jezeli faktycznie zysk idzie na dzialalnosc statutowa Pogoni Lwow to zwracam honor - moj blad, umiem przyznac sie do niego :) pozdrawiam i zycze duzej sprzedazy w takim razie :)
Walker

Wyjaśniając zysk zostanie przeznaczony na pokrycie kosztów związanych z wystawieniem drużyny SSPL do turnieju w Warszawie na rzecz Cmentarza Janowskiego we Lwowie.

A co do replik to niestety ale takie są ceny producenta. Na tym nikt nie zarabia...
Viclav

Walker pisze:
kocur1488 pisze:W której lidze gra Pogoń Lwów i która to jest liga z kolei?
Wyższa liga obwodowa .Jest to odpowiednik naszej 4 ligi
Jest może gdzieś w necie strona, na której można śledzić wyniki i tabelę tej ligi? Coś a'la 90minut.pl?
mn

Post autor: mn »

Hmm ktoś wspomniał jeszcze o tym, że Pogoń ma niby być najstarszym klubem.
Głowy nie daję, ale zawsze wydawało mi się, że drugi klub lwowski - Czarni - został założony wcześniej. Wg mnie przedstawia się to tak:
Czarni - zał. w 1903
Pogoń - 1904
Viclav

Był już poruszany ten temat, nie zaczynajmy go od nowa.
Najstarszym polskim klubem jest Lechia Lwów, założona latem 1903 roku. Potem byli Czarni, potem Pogoń.

koniec offtopu
jaklim

Post autor: jaklim »

Ten Apel ukazał się dzisiaj na stronie internetowej Pogoni Lwów

Apel o pomoc

W październiku 2009 roku, dzięki zaangażowaniu garstki ludzi zapalonych ideą przedwojennej „Pogoni” Lwów, udało się uroczyście zainaugurować pierwszy po 70 latach sezon. Gratulacjom i obietnicom pomocy nie było końca…

Pierwszy sezon przyniósł spore sukcesy sportowe, udało się zrealizować serię projektów, nawiązać współpracę w wieloma klubami i organizacjami. Drużyna piłkarska „Pogoni” Lwów już w pierwszym sezonie wygrała Ligę Miasta Lwowa oraz dostała się do finału rozgrywek o Puchar Miasta Lwowa i awansowała do Wyższej Ligi Obwodowej (IV liga). Rozpoczęła działalność Szkółka Piłkarska LKS „Pogoń” Lwów, do której uczęszczają dzieci, uczniowie dwóch polskich szkół we Lwowie. „Pogoń” Lwów brała udział w wielu przedsięwzięciach o znaczeniu kulturalnym i społecznym, odgrywając ważną rolę w polskim środowisku na zachodniej Ukrainie.

Niestety, jeden ze strategicznych sponsorów, ze względu na zmiany personalne w zarządzie spółki, w ostatniej chwili wycofał się ze współpracy z Lwowskim Klubem Sportowym „Pogoń” Lwów. W tym momencie klubowi zabrakło pieniędzy na wystąpienie w Wyższej Lidze Obwodowej i dalsze funkcjonowanie odrodzonego klubu.

Za niecałe trzy tygodnie rozpoczną się rozgrywki Wyższej Ligi Obwodu Lwowskiego. Mimo zakwalifikowania się do rozgrywek LKS „Pogoń” Lwów nie może wziąć w nich udziału. Nasz budżet w tej chwili nie wystarczy na pokrycie niezbędnych kosztów i dalsze działanie. Sytuacja jest wyjątkowo poważna, jeśli nie wystąpimy w rozgrywkach, sukcesy pierwszego sezonu, selekcja graczy i półroczne przygotowywania do sezonu zostaną zaprzepaszczone i dalsze istnienie odrodzonego klubu stanie pod znakiem zapytania.

Dlatego zwracamy się z apelem o pomoc do wszystkich, którym bliska jest idea reaktywacji legendarnej lwowskiej drużyny. Musi pilnie zebrać 40 000 złotych.

Jest to konieczne dla funkcjonowania klubu. Przypomnijmy, że klub musi ponosić ciągłe koszty związane z wynajmem obiektów sportowych, wynagrodzeniem dla trenerów, sędziów i kosztami transportu. Mimo wielu obietnic budowy boiska, w rzeczywistości treningi i mecze wymagają od nas nadal każdorazowej opłaty za wynajem.

Mimo okazanej nam serdecznej pomocy ze strony różnych środowisk, w tym PZPN-u i Ministerstwa Sportu, w postaci ofiarowanego sprzętu sportowego, nadal brakuje przede wszystkim pieniędzy. Sprzęt sportowy jest bardzo cenny, jednak bez niezbędnych funduszy klub dalej istnieć nie może.

Gorąco apelujemy do wszystkich, którzy podzielają ideę odrodzenia legendarnej lwowskiej drużyny. Chcemy kontynuować piękne tradycje polskiego sportu we Lwowie. Dla nas to nie są puste słowa. Niestety, mimo sukcesów sportowych i obiecujących początków, dalsze istnienie odrodzonego Lwowskiego Klubu Sportowego „Pogoń” Lwów jest zagrożone. Tym razem nie przez agresję jak w roku 1939, lecz przez obojętność i brak realnej pomocy.

Nie tracimy jednak nadziei, że dzięki możliwej solidarności środowisk sportowych w Polsce uda się zebrać konieczną kwotę i „Pogoń” Lwów będzie mogła dalej się rozwijać i kontynuować chlubne tradycje polskiego sportu we Lwowie.

Z wyrazami szacunku

Marek Horbań
Prezes LKS „Pogoń” Lwów

Panowie sprawa jest poważna jeżeli wam zależy na pomocy dla tego wspaniałego klubu to wpłacajcie każdą nawet najmniejszą kwotę na podane poniżej konto:

BANK ŚLASKI
numer konta 75105012141000002277906018
Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich
oddzial Katowice ul. Warszawska 37

O B O W I Ą Z K O W O !!!!!
Tytułem: Na działalność LKS "Pogoń" Lwów

Pokażmy, że polscy kibice potrafią
tomek89

Post autor: tomek89 »

Załatwiliście sprawy z pozwoleniem na zbiórkę? Pytam tylko dlatego żeby nie było problemów jak ze zbiórką na wyciągnięcie chłopaków z Jagiellonii z Grecjii
Foxx

Post autor: Foxx »

Szaliki są sprzedawane w internecie przez sklep z legijnymi pamiątkami z odprowadzeniem podatku oraz zgodą Pogoni na sprzedaż. Zgodnie z ustaleniami cała "górka" powyżej kosztów i podatku idzie do Lwowa.
fazzi

Post autor: fazzi »

Jeśli sie kocha klub to nawet takie przeszkody nic nie znaczą, piękna sprawa przede wszystkim dla klubu że nawet w takich chu***ych sytuacjach mają swoich kibiców.
henry lloyd

Post autor: henry lloyd »

Gdzie na chwile obecna moge dostac jakies gadzety Pogoni? Glownie koszulka mnie interesuje... wybieram sie niedlugo do Lwowa i chcialbym zaliczyc mecz Pogoni i ogolnie, smigac po miescie w barwach tego klubu1. Dlatego tez pilnie prosze o linka i jakakolwiek informacje, jak najszybciej.

LWOW ZAWSZE POLSKI!
Dogier

Post autor: Dogier »

W jakim terminie odbieracie z produkcji te szaliki HD ?
jaklim

Podczas wczorajszego meczu w Wieliczce Cracovia - Pogoń Lwów obecnych kilkunastu kibiców lwowskiej drużyny. Kilka razy dajemy znać o sobie.
Kibice Cracovii parę razy prowadzili doping dla swojej drużyny.
czarny smok

Post autor: czarny smok »

Co to znaczy kibice Pogoni Lwów? Jesteście ze Lwowa czy Polski, kibicujecie tylko Pogoni? Do tej pory myślałem, że kibice Pogoni Lwów to kibole różnych klubów z Polski którym dobro polskiego klubu na Ukrainie leży na sercu.
czarny smok

Post autor: czarny smok »

Tak myślę, że dobrze :) Dlatego zastanawia mnie post nad moim.
Bofors

Post autor: Bofors »

myślę, że określenie jaklima to skrót myślowy do członków Stowarzyszenia Sympatyków Pogoni Lwów, bo naturalnie chłopaki z Wieliczki też trzymali kciuki za Pogoń ;)
jaklim

Panie czarny_smoku po co te nerwy wiadomo, że kibice Pogoni to kibice ponad podziałami. A ja po prostu trochę się źle wyraziłem i tyle. Jak napisał Bosfor użyłem skrótu myślowego. Sorki za zamieszanie
ODPOWIEDZ