Poczatek ruchu kibicowskiego w ... internecie
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
kibicTurysta
Poczatek ruchu kibicowskiego w ... internecie
1999,2000...Własnie te lata to pewna "zmiana" w polskim ruchu kibicowskim, pierwsze ofcjalne ustawki, popularne staja sie ciuchy Everlasta,Lonsdale czy hooligan'a, a przede wszystkim pojawiaja sie pierwsze kibicowskie strony internetowe, jak wiadomo internet mieli nie liczni, to wiekszosc chodziła do kafejek, aby poczytac co sie dzieje w chuligańskiej Polsce i napisac swoje relacje.
W tym temacie mozecie wklejac "zachowane" przez was linki do pierwszych stron/forum itp kibicowskich typu kibice.pl, ultras.pl
Przyklad http://web.archive.org/web/200306091129 ... 937/26728/
Jeszcze nie dawno istniala stronka grupy Teddy Boys ( co prawda nie aktualizowana od dawna) po tym linkiem http://www.geocities.com/hoolinfo/ , ale miala dobry klimat, prosty ale "zawartosc" dobra.
Napewno jest kilka/nascie obecnie osob przegladajacych obecne kibice. ale juz .net , mysle ze maja zapisane czy tez zachowane adresy do tych stron czy forum.
W tym temacie mozecie wklejac "zachowane" przez was linki do pierwszych stron/forum itp kibicowskich typu kibice.pl, ultras.pl
Przyklad http://web.archive.org/web/200306091129 ... 937/26728/
Jeszcze nie dawno istniala stronka grupy Teddy Boys ( co prawda nie aktualizowana od dawna) po tym linkiem http://www.geocities.com/hoolinfo/ , ale miala dobry klimat, prosty ale "zawartosc" dobra.
Napewno jest kilka/nascie obecnie osob przegladajacych obecne kibice. ale juz .net , mysle ze maja zapisane czy tez zachowane adresy do tych stron czy forum.
-
kibicTurysta
Re: Poczatek ruchu kibicowskiego w ... internecie
tu jeszcze zachowana stronka ŁKS Łódź : http://www.sektorgalera.host.sk/index.html
-
patriota85
ultralinks.prv.pl według mnie najlepszy serwis kibicowski (nie istnieje od ok 5,5-6 lat).
-
WiertarkaUdarowa
zdecydowaniepatriota85 pisze:ultralinks.prv.pl według mnie najlepszy serwis kibicowski (nie istnieje od ok 5,5-6 lat).
IRC :))))))))
Czat to była miazga, ile ja hajsu wydałem na kafejki, żeby posiedzieć na czacie kibice.pl ;)
oj tak, czat to było coś :--)
Ja pamietam jeszcze stronke ultras.pl tez byla niezla jak na tamte czasy,co do strony ŁKS jarałem sie wtedy ich grafami które wówczas były jednymi z najlepzych jesli nie najlepszymi kibicowskimi malunkami w Kraju,ciułało sie swego czasu drobniaki by co weekend isc na godzine-dwie na neta hehe,teraz kazdy ma wszystko w domu,najlepsze czasywtedy byly
-
patriota85
Chyba żartujesz.Polscykibice.com to kseroboje, nie mający za wielkiej wiedzy na temat polskiej sceny kibicowskiej.90% informacji na tym śmiesznym serwisie jest na zasadzie "kopiuj wklej".Odpowiadając na ewentualne komentarze-zaglądam tam raz na 3-4 tygodnie, tylko po to aby zobaczyć co pokopiowali;).Porównując w jakikolwiek sposób ultralinks z polscykibice.com obrażacie tych pierwszych,a raczej pierwszego, bo ten serwis prowadził z tego co pamiętam jeden chłopak.LODOWYcukierek pisze:Mnie się wydaje że w jakimś tam stopniu odpowiednikiem ultraslinks.prv.pl jest obecnie serwis http://www.polscykibice.com .
ultralinks.prv.pl i kibice.pl ile ja na to kasy wydałem żeby iść do kafejki:)Kopiowanie fotek na dyskietki i słynny czat na którym każdy mógł się ponapinać na maxa i dowiedzieć się co się działo w danym tygodniu w kraju.Rozwój internetu ma swoje plusy i minusy,niestety w przypadku kibicowania jest to rozwój raczej in minus.
A ciekawe czy jest ktoś jeszcze na forum z czasów spotkań na zlotach? Ja pamiętam bodajże 2 czy 3 i chyba w Katowicach...lata może 2001, może wcześniej?
-
KYLIMANDŻARO
w "zakurzonym pudle" mam karteczkę,na niej kontakty ("info telefoniczne") do okolo 30 osob z ekip z kazdego regionu Polski (ciekawostka wiekszosc numerow w orange/wtedy idea/ i era,innych jeszcze nie bylo..;.) takie czasy, komorki raczkowaly,internet tez. a ja dokladnie trafilem w ten okres (i np.tworzylem i prowadzilem jedna z nielicznych jak na tamten okres stron o wiadomej tematyce).forever young pisze:pamietam irca i kanal kibice pamietam rowniez czat na kibice.pl i wieczorne wymianki informacji najwiecej ludzi siedzialo zawsze wieczorem w niedziele i byla wymiana informacji z calego kraju co tam gdzie sie wydarzylo , doszly wtedy rowniez coraz bardziej popularne telefony komorkowe i na biezaco czlowiek wiedzial co gdzie sie dzialo i kto kogo pogonil , pamietam organiste jaki ubaw byl z niego na forum kibicow pamietam boharerow z czata kibice.pl BB_AntyWisla El_Szakal ktorzy cisneli po kazdym jak po burej suce i nikt by nie pomyslal ze to powazne osoby ze swoich ekip fajne czasy niestety internet stal sie coraz bardziej popularny i teraz jest jak jest wysyp wszelkiej masci kumatych chuliganow ktorzy pozakladali swoje ukryte fora i niewiadomo jakich bohaterow z siebie robia a prawda jest taka ze wchodza na kibice.net i stad czerpia informacje i potem placza na ukrytym forum czemu u nich jest mniej informacji niz na kibice.net Pozdrawiam kum kumatych hools z ukrytych forum ;) Jak ja jezdzilem na mecze to polowa tych kum-chuliganow na gowno mowila papu a potem pojawilo sie pokolenie 'kumatych' ktorzy wypili z kims piwo w drodze na mecz kadry (gdy juz na kadrze byl spokoj) i uznaja sie za przekumatych hools dla ktorych licza sie tylko punkty slu hooligans :)
niby nie tak odlegle czasy ale jaka zmiana w tym okresie nastapila w swiatku kibicowskim;) (jak i w calym spoleczenstwie). swiat zapierdala.
czat kibice.pl z przełomu wieku to była klasa. bb antywisla,el kojot, Hoolicol z Pogoni, rany boskie jestem kioskiem, gringo czy tez mlody z lksu (zapomnialem nicka) oraz wielu wielu innych powaznych typów z praktycznie kazdej ekipy w PL.byl tez smieszny Raca z Warki :)
rowniez tutaj na forum wypowiadaly sie w wiekszosci konkretne i obeznane nieprzypadkowe osoby nie to co teraz w 90% jakies lamusy,prowokatorzy i płaczki internetowe rozbierajacy na czesci pierwsze kazda nawet a wrecz przede wszystkim gowno warte zdarzenia na polskiej scenie kibicowskiej!
ale to nie tylko tutaj sie zmienilo panowie spojrzcie obiektywnie na swoje mlyny i ludzi tam teraz zasiadajacych.kiedys blo to nie do pomyslenia zeby takie lamusy mogly wejsc do mlyna czasy sie zmieniaja i niestety ludzie tez.
niestety to se ne wrati juz.
rowniez tutaj na forum wypowiadaly sie w wiekszosci konkretne i obeznane nieprzypadkowe osoby nie to co teraz w 90% jakies lamusy,prowokatorzy i płaczki internetowe rozbierajacy na czesci pierwsze kazda nawet a wrecz przede wszystkim gowno warte zdarzenia na polskiej scenie kibicowskiej!
ale to nie tylko tutaj sie zmienilo panowie spojrzcie obiektywnie na swoje mlyny i ludzi tam teraz zasiadajacych.kiedys blo to nie do pomyslenia zeby takie lamusy mogly wejsc do mlyna czasy sie zmieniaja i niestety ludzie tez.
patriota85 pisze:LODOWYcukierek pisze:.Porównując w jakikolwiek sposób ultralinks z polscykibice.com obrażacie tych pierwszych,a raczej pierwszego, bo ten serwis prowadził z tego co pamiętam jeden chłopak.
Serwis prowadził chłopak z KSP.
leniwiec pisze:ale to nie tylko tutaj sie zmienilo panowie spojrzcie obiektywnie na swoje mlyny i ludzi tam teraz zasiadajacych.kiedys blo to nie do pomyslenia zeby takie lamusy mogly wejsc do mlyna czasy sie zmieniaja i niestety ludzie tez.
celna uwaga, ale warto też pamiętać o tym że kiedyś ultras też znaczyło "troszkę" co innego.
inna sprawa że skoro najczęściej ekipy nie dopinguja, tylko groźnie obserwuja zamiast dawać przykład reszcie, to ktoś musiał zająć ich miejsce. jak ja byłem małolatem to na pierwszym meczu bałem sie iść do młyna, bo wiedziałem jaki tam kaliber ludzi stoi, i że to nie miejsce dla dzieciaka. i juz mniejsza o młyn, to jakie osoby teraz jeżdżą na wyjazdy to dopiero padaka... jedzie 1000 osób a ze 300 góra ogarniętych w jakimś temacie
1000% racji,dzisiejsze wyjazdy choc duze liczbowo i imponujące są dla mnie nijakie w porównaniu do moich małoletnich czasów kiedy zbierało sie "klepoki" zeby pojechac na drugi koniec Polski w pare dyszek(odmawiając sobie wszelkich innych "przyjemności") Wyjazd był swego rodzaju wyzwaniem.Teraz małolat ciuła kase na nowy model ciuchów z nike albo epe jarania bo wród młodzieży to wzbudza większy"respekt"na osiedlud-j pisze:
to jakie osoby teraz jeżdżą na wyjazdy to dopiero padaka... jedzie 1000 osób a ze 300 góra ogarniętych w jakimś temacie
Jeszcze z osób, które były aktywne wspominam sobie Home of Football... :Dleniwiec pisze:czat kibice.pl z przełomu wieku to była klasa. bb antywisla,el kojot, Hoolicol z Pogoni, rany boskie jestem kioskiem, gringo czy tez mlody z lksu (zapomnialem nicka) oraz wielu wielu innych powaznych typów z praktycznie kazdej ekipy w PL.byl tez smieszny Raca z Warki :)
a pamięta ktoś bombe? chyba z Bałtyku Gdynia i takiego goscia o dosyc odwaznych poglądach MAŁPA ? nie pamietam ale chyba był z krakowa
Bomba=Pogoń Lęborkhalo195 pisze:a pamięta ktoś bombe? chyba z Bałtyku Gdynia i takiego goscia o dosyc odwaznych poglądach MAŁPA ? nie pamietam ale chyba był z krakowa
Małpa=Stalowa Wola
-
Rodowity_Mazowszanin
"Bombę" z Lęborka pamiętam doskonale. Wpisywał się tutaj na forum bardzo mądrze i rzeczowo.
-
kibicTurysta
w sumie mozna by reaktywowac czata :) tam mozna by bylo napisac /wyrzucic z siebie to czym sa zasmiecane komentarze i inne tematy na tym forum.
Np. co dzien od 20.00 + , a w niedziele o 21.00 wyzalic sie nt danej kolejki ligowej zamiast pisac bzdury na forum itp
Np. co dzien od 20.00 + , a w niedziele o 21.00 wyzalic sie nt danej kolejki ligowej zamiast pisac bzdury na forum itp
-
Leszek Piesek
pany odwazna decyzja z tym czatem, sami widzicie co sie w dzisiejszych czasach dzieje na forum, to juz sobie wyobrazam co bedzie sie dzialo na czacie hehe
Może temat niezbyt odpowiedni, ale nie widzę sensu zakładania odrębnego tematu. Był poruszony temat stron internetowych. W chwili obecnej jest u nas lipa. Może jest ktoś zainteresowany stworzeniem czegoś na wzór byłego ultras.pl ? Może coś na wzór niezniszczalnej strony naszych południowych sąsiadów hooligans.cz
Jeśli ktoś byłby chętny niech pisze na pw.
Jeśli ktoś byłby chętny niech pisze na pw.
-
LODOWYcukierek
Kolejny serwis internetowy......na te czasy to mamy ich już chyba multum, a wszędzie i tak piszą to samo.
Ja doskonale pamietam z czata goscia o nicku Saam z Hutnika Krakow oraz slynnego JasiaP z Pogoni Lebork ;) Takze obecny byl tam Bondek (?) z KSZO i mysle ze i Mumina z Zaglebia S. nie brakowalo, a takze jeden z modow o nicku Paparazzi i Justynka z Legii :P Innych teraz nie pamietam, ale wszyscy wymienieni przeze mnie bardzo ogarnieci.
Ponadto zjazd w Katowicach, o ktorym ktos wczesniej wspomnial, organizowal chyba chlopak z Lecha Poznan, ale nicka nie pamietam. Mialem sie wowczas pojawic na tym zjezdzie, ale akurat wypadl mi wyjazd za granice :/ Ciekawostka byla taka jakby podstronka do czata, gdzie widnieli wszyscy jego uzytkownicy jesli sie tam zarejstrowali + ich fotki jezeli chcieli, a dodatkowo po kazdym zjezdzie jaki byl organizowany byla relacja oraz nicki osob i ich kluby. Nie ukrywam, ze nie zalowalem pieniedzy na kawiarenki interntowe w tamtym okresie :)
Ponadto zjazd w Katowicach, o ktorym ktos wczesniej wspomnial, organizowal chyba chlopak z Lecha Poznan, ale nicka nie pamietam. Mialem sie wowczas pojawic na tym zjezdzie, ale akurat wypadl mi wyjazd za granice :/ Ciekawostka byla taka jakby podstronka do czata, gdzie widnieli wszyscy jego uzytkownicy jesli sie tam zarejstrowali + ich fotki jezeli chcieli, a dodatkowo po kazdym zjezdzie jaki byl organizowany byla relacja oraz nicki osob i ich kluby. Nie ukrywam, ze nie zalowalem pieniedzy na kawiarenki interntowe w tamtym okresie :)
co do czata, to również pamiętam SaAm`a bodajże jego brat Teuton, zza miedzy Gonzo;), a także inni, Bolek, BBantyWisla, JasiuP, Siano, Total, i wielu wielu innych, i w 99% ogarnięte osoby z danej ekipy, później to wszystko poleciało na łeb na szyje...ale miło powspominać
-
strona-praska
a pamięta ktoś zoxa ? reprezntował on ekipe Crveny , był członkiem ekipy bytującej w Warszawie. Wczoraj rzucił mi się w oczy ich stary napis na ścianie , na wysokości kina Luna na Marszałkowskiej
-
strona-praska
http://www.youtube.com/watch?v=9Flldt0z ... re=related
4:20
to by tłumaczyło bytność tej flagi na meczu
4:20
to by tłumaczyło bytność tej flagi na meczu
najlepsze były wspomnienia bomby z wyjazdów Pogoni Lębork :)
-
wariat1906
panowie cóż innego powiedzieć, po prostu kiedyś było lepiej. Nie tylko na stadionach ale i na necie też. Teraz to już jeden wielki c*** jest, byle by tylko nie było gorzej. A jak z czatem ?
BB_Antywisła :-) Dobry czubek.Eustachy pisze:co do czata, to również pamiętam SaAm`a bodajże jego brat Teuton, zza miedzy Gonzo;), a także inni, Bolek, BBantyWisla, JasiuP, Siano, Total, i wielu wielu innych, i w 99% ogarnięte osoby z danej ekipy, później to wszystko poleciało na łeb na szyje...ale miło powspominać
A kojarzy ktoś nick zags ?
-
chorzowski_nrsl
o ile sie nie myle to chlopak z Zagłębia Sosnowiec
w latach 1998-2001 byli na czacie ludzie doslownie z czolowki kazdej z polskich ekip, po wekendzie mialo sie dobry kontakt z kazdym, nie bylo cwaniakowania, durnie lecieli natychmiast a trzon 30-40 konkretnych osob przez pewien czas pozostawal, z checia bym tez probnie powrocil do czata w konkretny dzien na konkretna pore zeby zobaczyc ilu z najstarszej gwardii kibice.pl zostalo jeszcze...wpisy kilku osob widze non stop ale wiekszosc chyba dawno darowala sobie to forum zakladajac jakies o przekumate zamkniete fora itp itd, swoja droga mimo wysypu tragicznych wpisow mierzi mnie "przekumate" towarzystwo wysmiewajace kibice.net i tmk ktore to dwie instytucje samodzielnie utworzyly obraz polskiej sceny kibicowskiej w ostatnich latach...pzdr
Jak zaczynałem sie tu wpisywać to forum na tej stronie miało czarne tło i pomarańczowe litery.Póżniej było granatowe tło i białe litery,a póżniej ..... już nie mogę sobie przypomnieć :-).
Odpowiednie osoby na czacie miały funkcje moderatorów i był spokój.
Można było konkretnie pogadać zwłaszcza w niedziele o 20 - 23 - ej godzinie.
Zbyt dużych szans nie daje na dobry czat obecnie.
Odpowiednie osoby na czacie miały funkcje moderatorów i był spokój.
Można było konkretnie pogadać zwłaszcza w niedziele o 20 - 23 - ej godzinie.
Zbyt dużych szans nie daje na dobry czat obecnie.
-
GtWładzię
W 2000 roku pamiętam jak N z Gdańska,pojechał do Rzeszowa przy okazji jakieś gościny na meczu zgody i razem z kilkoma chłopami ze Stali, sprowokowali w necie niby ustawkę z Resovią.
Pamiętam tylko,że na miejscu niby ustawki miało się zjawić dobrze ponad 10 suk policyjnych w pełnym ekwipunku,a tu czarna d***.
Pamiętam tylko,że na miejscu niby ustawki miało się zjawić dobrze ponad 10 suk policyjnych w pełnym ekwipunku,a tu czarna d***.
Pierwsze forum kibice.pl. ciągnięte przez Dombka z Lechii bylo ciemnoszare i miało takie zakurwiście wściekłe zielone litery. Później dopiero nastąpiła zmiana na czarne/pomarańczowe. POczątek to na pewno 2000 rok ( wiosna...chyba). Nieśmiertelny pamiętnik Planktona, który z cała zawartością forum został wyjebany w kosmos po tym, jak nethitowi na którym stało forum wywaliło bazę, z której nie było jeszcze back-upów...
Ale..pierwszy był bezsprzecznie IRC i kanał #kibice trzymany przez Jaracza z Hutnika Kraków (pozdrowienia Jarek, jak czytasz:-). Później dopiero czaty, fora itd. IRC #kibice to była inna bajka, ale z klimatem. 20 osobowa konkretna banda w szalikach klubów połowy Polski, najebana w trupa i ładująca się wspólnie przez płot bez biletów na stadion Concordii (pomińmy milczeniem miejsowość ; ) w czasie jednego ze zlotów i doping, jakiego miejscowi nie widzieli wcześniej :) Mecz Koalicja vs Triada, a póżniej zdjęcia z tej bieganiny po łące za piłką na kibice.pl, przedstawione jako ustawka ( rzeczywiście, bez piłki, tak to wyglądało:)
Żubry z Jagiellonii skaczące na głowkę do jeziora przy temperaturze około zera, Arkowiec lejący na drzwi komisariatu, z którego wlasnie wychodził pies i następnie demonstracja ze śpiewami pod tym pierdolnikiem milicyjnym, mająca na celu wypuszczenie Śledziucha, bo oczywiście został zawinięty (skuteczna). Nazbierałoby sie tych przygód :)
I tak jak niektórzy z was piszą, nie były to lamusy- dzisiejsi rycerze klawiatury, tylko ludzie obijający sie o klimaty kibicowskie na co dzień.
Żyje ktoś z tej bandy jeszcze?:)
Ale..pierwszy był bezsprzecznie IRC i kanał #kibice trzymany przez Jaracza z Hutnika Kraków (pozdrowienia Jarek, jak czytasz:-). Później dopiero czaty, fora itd. IRC #kibice to była inna bajka, ale z klimatem. 20 osobowa konkretna banda w szalikach klubów połowy Polski, najebana w trupa i ładująca się wspólnie przez płot bez biletów na stadion Concordii (pomińmy milczeniem miejsowość ; ) w czasie jednego ze zlotów i doping, jakiego miejscowi nie widzieli wcześniej :) Mecz Koalicja vs Triada, a póżniej zdjęcia z tej bieganiny po łące za piłką na kibice.pl, przedstawione jako ustawka ( rzeczywiście, bez piłki, tak to wyglądało:)
Żubry z Jagiellonii skaczące na głowkę do jeziora przy temperaturze około zera, Arkowiec lejący na drzwi komisariatu, z którego wlasnie wychodził pies i następnie demonstracja ze śpiewami pod tym pierdolnikiem milicyjnym, mająca na celu wypuszczenie Śledziucha, bo oczywiście został zawinięty (skuteczna). Nazbierałoby sie tych przygód :)
I tak jak niektórzy z was piszą, nie były to lamusy- dzisiejsi rycerze klawiatury, tylko ludzie obijający sie o klimaty kibicowskie na co dzień.
Żyje ktoś z tej bandy jeszcze?:)
Lezlka sie w oku kreci,jak wspomne tamte czasy:( do wieczora skandale wyzwiska itd,a pozniej to juz sama smietanka towarzyska i dyskusje,ktore nie mogly sie skonczyc.byly i nocki;) kto pamieta takie osobistosci jak wyzej wymieniony BB,a takze Tadek,MKS Karlino,Blacky,Gosiaczek,Baja,OCB,Szyderca_03,Zags,THC,Siano;Weteran_AG,Green,Bezdomny heh;) i Home, i wielu innych.To byl jeden wielki kabaret.... pare skromnych lat przesiedzialo sie w okolicach czata;)
Czy czat kibice.net dziala wogole ?