emigracja z irlandii

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

szczena_uns

emigracja z irlandii

Post autor: szczena_uns » 12.05.2007, 20:16

ponownie zakladam ten temat choc ostatnio ktos go skasowal , zauwarzylem ze coraz wiecej ludzi z irlandii wybiera sie na kadre na wyjazdy i chcialbym zeby w tym temacie opisywac rozne wazne sprawy i pomoga nam sie zgrac , tak wiec chcialem zaczac od najwazniejszego czyli jak sie przedstawiaja loty do serbii i portugalii bo na kaukaz niestety niewyrobie z kasa !! pisac panowie

jeszcze jedno moze zrobilibysmy jakas nasza wspolna emigracyjna flage na wyjazdy na kadre , niebadzmy gorsi emigranci z niemiec anglii i austrii maja swoje fany ogolnie mozna stworzyc grupe jezdzaca na kadre w irlandii a wiem ze napewno wiele osob jest chetnych
W IMIÉ OJCA I SYNA UNIA NOWA SARZYNA

iparts.pl
cycek

Post autor: cycek » 12.05.2007, 20:36

No wlasnie Szczena. Jesli chodzi o mnie to ja chetnie wydam troche jurkow na flage, nie mozemy byc wlasnie gorsi. No i mam pytanko bo chcialbym sie wybrac na kadre do Portugalii nawet urlop sobie ustawilem pod ten meczyk i mam kilka pewnych osob. Jak mozna zamowic bilety na ten meczyk prosto z PZPNu?

As

Post autor: As » 14.05.2007, 13:44

Hej szczena, mozesz mnie brac pod uwage w kwestii flagi, chetnie sie dorzuce.

Co do biletow to nalezaloby stworzyc stowarzyszenie (formalne badz nieformalne) opracowac liste czlonkow. Przed kazdym wyjazdem wysylalibysmy liste chetnych do PZPN z prosba o przydzielenie nam puli biletow.

Cos w tym stylu.
T S W

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 14.05.2007, 17:57

ja jestem jaknajbardziej za tym , tak wiec chcialbym zeby ktos zapodal jakies pomysly na flage ( projekty ) oraz nazwe stowarzyszenia , osobiscie podoba mi sie POLISH SUPPORTERS FROM IRELAND , co do zarejestrowania stowarzyszenia to juz wstepnie pytalem pewnych osob ktore sie tym zajmowaly w dublinie ( oczywiscie chodzi o rejetracje stowarzyszenia w irlandii ) i powiedzieli ze jak bedziemy zdecydowani na sto procent to nam pomoga w papierkowej robocie !! pozatym pasowaloby sie kiedys spotkac w jakiejs knajpie i omowic kilka rzeczy

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 14.05.2007, 18:25

co do lotow z dublina do lisbony to na dzisiejszy dzien w aerlingusie to koszt 130 euro tam i spowrotem . wylot z dublina o 7:10 rano a w lisbonie jestesmy o 9:50 a powrot drugiego dnia wylot z lisbony o 10:30 a w dublinie jestesmy o 13 ; 10 tak wiec dobre polaczenie jak bede cos widzial wiecej to dam znac

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 14.05.2007, 22:42

witam

dorzucam sie do fany bo taka musi powstac skoro jest nas tak duzo w dublinie/irlandii, warto przypomniec ostatnimi czasy jak duzo nas polecialo z irlandii do brukseli (bel-pol) (ok 100 0sob?) i na stadionie bylo mnostwo ludzi takze z wysp brytyjskich z calkiem niezla fana LONDON (czy tez LONDYN) w barwach narodowych. wiec i my musimy sie pokazac 8)

3eba sie spotkac, ugadac i popic, pzdr
Biała Gwiazda

zdzisek_smietana

c

Post autor: zdzisek_smietana » 15.05.2007, 11:17

a z angli ktos leci?:Dc

grrrymas

Post autor: grrrymas » 15.05.2007, 12:22

Fajnie byloby zalozyc jakies stowarzyszenie, będąc zorganizowaną grupą mielibyśmy większą siłę przebicia. Marzy mi się towarzyski mecz w Dublinie miedzy Polska i Irlandią. Byłaby to duża frajda dla obecnych tutaj kibiców.

Juz w starym temacie poruszany był temat spotkania. Fajnie byłoby coś takiego zrobić, poznać się, nawiązać kontakty. Siedząc tutaj, daleko od naszej Ojczyzny warto trzymać się razem.

Nad flaga mozna by pomyslec, ponizej prosty przykladowy projekcik. Mozna dodac jakies hasło, choć osobiście podobają mi się proste flagi.
Obrazek

Pozdrawiam

grrrymas

Post autor: grrrymas » 15.05.2007, 12:43

szczena_uns pisze:co do lotow z dublina do lisbony to na dzisiejszy dzien w aerlingusie to koszt 130 euro tam i spowrotem . wylot z dublina o 7:10 rano a w lisbonie jestesmy o 9:50 a powrot drugiego dnia wylot z lisbony o 10:30 a w dublinie jestesmy o 13 ; 10 tak wiec dobre polaczenie jak bede cos widzial wiecej to dam znac
Gdzie to sprawdzałeś?
Już kilka tygodni temu sprawdzałem połączenia i było drożej, na dzień dzisiejszy połączenie z Dublina do Lisbony (8 wrzesien, wylot 7:10, w Lilsbonie 9:50) i powrót (9 wrzesnia) kosztuje 210 euro.

As

Post autor: As » 15.05.2007, 13:51

Jesli chodzi o nazwe ewentualne go stowarzyszenia to mi od jakiegos czasu chodzilo po glowie "Celtic Poles"
T S W

ERNESTO

Post autor: ERNESTO » 15.05.2007, 14:49

As - pomysl niezly, ale 90% Polakow nie potrafiloby tego nawet poprawnie przeczytac (fonetycznie 'Keltik', nie 'Celtik').

Czy ktokolwiek ma pojecie o tym jak tu prawnie wyglada rejestracja itp ?

Pozdro

As

Post autor: As » 15.05.2007, 15:03

Ernesto, wymowa akurat nie jest problemem poniewaz sami Irlandczycy roznie wymawiaja ta nazwe, zalezy to glownie od regionu.
Pracuje na call centre w firmie ktora zajmuje sie m. in. newsami pilkarskimi i spotykam sie z rozna wymowa.
T S W

ERNESTO

Post autor: ERNESTO » 15.05.2007, 15:22

Ja sie dopytalem w paru zrodlach i Celtic czyta sie przez K ... chyba, ze chodzi o klub z Glasgow, jest to wyjatek kiedy czyta sie przez C :)

Pojdz do sklepu i popros o krzyz celtycki (przez "c") , to od razu zostaniesz poinformowany jak to sie czyta ;)

Pozdrawiam

Francis Begbie

Post autor: Francis Begbie » 15.05.2007, 15:55

Celtyccy Polacy - patrzac na zarzygane i brudne miasta, pijane dzieci z matkami o twarzach z aluminium, te wszystkie cyganskie wozy campingowe i dzielnice strachu jak Ballymun czy Shankill, te twarze, te dresy, te kolczyki, ta ich wrodzona tepote i sklonosc do cpania - to uwazam, ze jest to wyjatkowo obrazliwa dla Polakow nazwa.

Nazwalbys stowarzyszenie - As - mieszkajac i pracujac w monachijksim call-center - GERMANSCY POLACY ?

Nie zapomnijcie dodac na fladze hasla: Bo kocham Cie, jak Irlandie.
Historia nie zna przedawnienia

RKS RAKOW

Post autor: RKS RAKOW » 15.05.2007, 16:41

Chetnie sie dorzuce do tej flagi.Jezeli bedzie juz jakis termin spotkania napszcie na stronce lub podeslijcie na PW.Pzdr

As

Post autor: As » 15.05.2007, 16:44

Przywary narodowe Irlandczykow chyba nie sa tematem tego...tematu.
Zamiast Shankill i Ballymun mogles przytoczyc inne dzielnice np. Ballsbridge czy Blackrock i wyszloby, ze to niemal idealny kraj. Irlandia ma swoje wady ktore maksymalnie mnie wkurzaja ale ma tez sporo dobrych stron ktore chetnie bym przeszczepil do Polski.
Dlatego nie zgodze sie ze slowo Celtic jest obrazliwe dla Polakow.
T S W

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 15.05.2007, 20:02

dobre haslo jest na wislackiej fanie z fc dublin " wschodania prowincja polski " pozatym musimy sie gdzies spotkac i ugadac pewne szczegoly i oczywiscie musze wiedziec ilu by bylo chetnych , ja w piatek podejde do gazety polskiej i popytam dokladnie tam goscia na temat stowarzyszenia co powinnismy miec i to pozwoli nam na latwiejsze zalatwianie biletow i nietylko !! rozmawialem z apsikiem i zrobi nam projekty flagi oraz loga stowarzyszenia tak wiec bedziemy mogli wybrac !!

Mike88

Post autor: Mike88 » 16.05.2007, 20:44

mysle ze to byłaby dobra propozycja fany.
Fana:
-biało czerwone tło
-po prawej stronie(koncu fany) orzeł biały
- po lewej np. herb irlandii.
-na głownym planie napis EMIGRANCI np. na czarno, albo zielone litery w koncu mieszka sie na zielonej wyspie (takie zaporzyczenie od fanow z Białegostoku)
- w zdłuz fany na gorze i na dole napisy miast skad byliby ludzie w stowarzyszeniu

[link]

mniej wiecej cos na wzor tego.
pozdrawiam!

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 16.05.2007, 22:46

to w ktora sobote wieczorem sie spotykamy i ugadamy? najblizsza?
Biała Gwiazda

konserwa

Post autor: konserwa » 17.05.2007, 00:20

rowniez sie pisze do takiego stowarzyszenia 2 czerwca stawiam noge na zielowej wyspie Szczena odezwe sie do Ciebie
walcz by wygrywac - ezu`01 pgo crew

Trele Morele

Post autor: Trele Morele » 17.05.2007, 13:33

Szczena co do Serbii to niemoge znalezc zadnych polaczen lotniczych.
Jesli nic sie neizmieni to najlepszym rozwiazaniem bedzie lot do Polski i stamtad jakos sie dostac/przynajmniej taki jest wstepny moj plan/ ewentualnie Wegry.

Do portugalii jakos sie dotrze :wink: w koncu to mozna powiedziec wakacje jeszcze :wink:
The doom of a nation can be averted only by a storm of flowing passion,but only those who are passionate themselves can arouse passion in others

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 17.05.2007, 13:38

tak wiec panowie jutro napisze conieco na temat zalozenia stowarzyszenia tu w irlandii i bedziemy wiedzieli mniej wiecej na czym stoimy odrazy pisze ze do tego bedzie potrzebnych kilka osob do pomocy bo zalozenie stowarzyszenia to niejest taka prosta sprawa !! tak wiec czekajmy do jutra i pozdrawiam

p.s; co do flagi to apsik obiecal porobic kilka projektow ale jakos tego nic niewidac , pospieszcie go troche :p

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 18.05.2007, 22:05

tak wiec dzisiaj bylem w pewnych miejscach i wypytywalem o te nasze stowarzyszenie , i koles powiedzial mi ze rejestracja jest podobna jak w polsce lecz dokladnie jeszcze niewie co i jak lecz juz niedlugo ma mi dac znac w tej sprawie i powinno pojsc latwo , nastepne kroki to musimy miec nazwe swoja jakas oraz musze wiedziec ile osob na sam poczatek sie zadeklaruje i bedzie pomagalo w stworzeniu tego bo jak wiadomo bedzie nam to sluzylo dla nas wszystkich bo pomoze to w organizacji wyjazdow dla naszej kochanej kadry a wiadomo im wiecej ludzi bedzie zaangazowanych tym lepiej bedzie do czegos dojsc i mam nadzieje ze niebedzie zadnych problemow typu przynaleznosci klubowe bo jak wiadomo jestesmy na zachodniej prowincji polski i powinnismy sobie pomagac tymbardziej ze laczy nas kadra !! tak wiec panowie pisac swoje propozycje co do nazwy i oczywiscie kto jest chetny , oraz przekazcie swoim znajomym kibicom ktorzy niemaja dosttepu do neta !! pozdrowka

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 20.05.2007, 19:02

chlopaki, wiec jak ???

spotykamy sie w knajpie w przyszla sobote, przygotowujemy wlasne projekty naszej emigracyjnej fany i uzgadniamy co i jak ?

szczena popedzaj ...

pzdr
Biała Gwiazda

ERNESTO

Post autor: ERNESTO » 21.05.2007, 00:34

szczena - ja jak juz pisalem wczesniej na privie jestem zainteresowany, ale jesli chodzi o ta sobote, to jakiekolwiek spotkanie odpada - przyszla, jak najbardziej

Pozdro

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 22.05.2007, 00:08

mamjuz pare projektow na fane ale no musi byc spotkanie bo inaczej pizdeczka
Biała Gwiazda

As

Post autor: As » 22.05.2007, 11:54

Ustalcie kiedy i o ktorej to spotkanie, byc moze przyprowadze ze soba 2-3 osoby.

Co do nazwy to moze "Polish Shamrocks"

P.S.
Czy ktos jest zapisany do tej ligi?

Polska Liga „szóstek” 2007-05-01

W pełni profesjonalna i pod auspicjami organizacji Show Racism The Red Card – rusza polska liga piłkarska! Zapisy trwają.
Już 13 maja rusza pierwsza polska liga w piłkę nożną, debiutanckie mecze rozgrywając na boiskach w Cork. Organizatorzy nie przewidzieli żadnych ograniczeń wiekowych, przygotowano w pełni profesjonalne obiekty, mecze poprowadzą zawodowi sędziowie. W lidze bierze udział ustalona przez organizatorów liczba drużyn. Zespół może wziąć udział w rozgrywkach PolishLeague wypełniając formularz zgłoszeniowy, wpłacając 550 euro opłaty wpisowej oraz 160 euro opłaty sędziowskiej. Każda drużyna może mieć do 10 zawodników. Na boisku nie może znajdować się więcej niż 6 graczy. Wszelkie spory dotyczące zasad gry rozstrzyga sędzia. Wszystkie mecze rozgrywane są w duchu czystej rywalizacji, gry fair play. Polska Liga jest partnerem programu "Show Racism The Red Card", propagując idee walki z rasizmem. Wszystkie mecze ligi w Cork rozgrywane będą na boiskach LeisureWorld w Bishopstown, w niedziele o godz. 17.30 i 18.30. Pod koniec maja polska liga rusza również w Dublinie. (mi)

Wszelkie informacje na stronie: [link]
Pytania można kierować na adres: [email protected] lub [email protected]
T S W

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 22.05.2007, 19:15

co do spotkania to mozna zrobic je w dniu drugiego czerwca przed meczem azerbejdzan - polska , jutro podejde ogarne jedna knajpe w centrum to bedzie stale miejsce naszych spotkan , pozatym panowie jakos niewidze zadnych propozycji co do nazwy oraz loga i projektu flagi , mam nadzieje ze uda nam sie to wszystko zorganizowac !! jutro wiecej informacji

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 23.05.2007, 00:35

szczena proponuje spotkac sie w chaplinsie grubo przed meczem, uscisnac dlon, przyniesc wlasnie projekty, pogadac, uzgodnic i potem popic na na meczu bo tam puszcza na bank
Biała Gwiazda

ERNESTO

Post autor: ERNESTO » 23.05.2007, 00:43

Rudy__ pisze:szczena proponuje spotkac sie w chaplinsie grubo przed meczem, uscisnac dlon, przyniesc wlasnie projekty, pogadac, uzgodnic i potem popic na na meczu bo tam puszcza na bank
Jak ustalicie knajpe, to jeszcze zrobcie jakas mala mapke, albo przynajmniej napiszcie na jakiej ulicy, to znajde (nie znam wszystkich knajp w centrum ;) ... ew. niech ktos kto na bank bedzie na spotkaniu poda mi swoj nr kom. na prv.

Ja jutro lece do Pl na tydzien

Pozdro

kemot80

Post autor: kemot80 » 23.05.2007, 15:42

Panowie ja tez jestem chetny, mysle ze 2 czerwiec jest dobrym terminem akurat na mecz reprezentacji, piszcie info na forum pozdrawiam

RKS RAKOW

Post autor: RKS RAKOW » 24.05.2007, 03:31

Lokal to chyba nie jest dobry pomysl na to spotkanie tym bardziej w terminie kiedy jest mecz naszej repry a tym bardziej zagloba gdzie siedzi duzo niekumatej zgredowni,powinnismy sie spotkac w jakis spokojnym miejscu obgadac co trzeba a kto sie bedzie chcial pozniej integrowac to jego sprawa.

Mike88

Post autor: Mike88 » 24.05.2007, 12:43

mysle ze najprostsze hasła sa najlepsze! np. na fane mozna by taki opis wciepnac "Polish fans of /from Irleand"

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 24.05.2007, 17:19

witam,

wlasnie razem ze Szczena odwiedzilismy jeden z lokali, nazywa sie Euforia, jest to polski lokal, otworzony 2 tyg temu, link :

[link]

porozmawialismy z tatmtejszym polskim managerem i pokazal nam na pietrze pomieszczenie w ktorym wkrotce pojawi sie rzutnik i na C+ bedzie mozna ogladasz repre. Sam lokal jest schludny, choc nie za wielki. 2 czerwca (Azerbejdzan-Polska) bedziemy sie mogli tam spotkac i w trakcie meczu pogadac co i jak. Te pomieszczenie juz jest dla nas zarezerwowane,wiec zapraszamy ! . Szczegoly co do naszej reprezentacyjnej fany, wkrotce.

pzdr
Biała Gwiazda

Fan_Gwardii

Post autor: Fan_Gwardii » 25.05.2007, 00:43

Mike88 pisze:mysle ze najprostsze hasła sa najlepsze! np. na fane mozna by taki opis wciepnac "Polish fans of /from Irleand"
haha.. nie no. prosze. Ty jestes w Irlandii? czy chciales im pomoc po prostu ;D Polish fans of Irleand hahahahaahahahaaha
zapewne nie zrozumialbys ironii wiec wytlumacze Ci ze pragniesz flagi - polscy fani Irlandii. pomijam ze Irlandia pisze sie Ireland nie Irleand nie jedz tam bo zginiesz ;D
Obrazek

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 25.05.2007, 01:16

co do nazwy to moja propozycja to Polish Supporters From Ireland . tak wiec panowie spotkanie w euforii pasuje żeby wszyscy chetni byli na godzine przed meczem już w knajpie pozdrawiam i dozobaczenia

grrrymas

Post autor: grrrymas » 25.05.2007, 11:51

Skoro sala jest zarezerwowana, to moze lepiej spotkac sie wszyscy gdzies na miescie i podejsc razem do knajpy ... ze spiewem na ustach ;-)

Osobiscie nie wiem czy bede mogl byc 2 czerwca (mieszkam w Sligo czyli kawał drogi). Napewno bede w Dublinie tydzien pozniej czyli 9 czerwca, ale wiadomo nie kazdemu sie dogodzi, nie kazdemu zawsze pasuje.
Postaram sie byc gdyby jednak mnie zabraklo chce powiedziec ze w pełni popieram inicjatywe i na miare swoich mozliwosci bede wspierał.

Pozdrawiam

Mln

Post autor: Mln » 25.05.2007, 22:30

Dlaczego wszyscy proponujecie hasla w jezyku angielskim? Co to, swojego jezyka nie mamy? Polacy nie gesi... i badzmy z tego dumni!!

Rudy__

Post autor: Rudy__ » 25.05.2007, 23:20

Fana bedzie zapewne na bialo-czerwonym tle, bedzie godlo irlandzkie i nasze, mieszkamy w kraju generalnie anglojezycznym wiec po angielsku napis to calkiem na miejscu.

pzdr
Biała Gwiazda

swoj czlowiek

Post autor: swoj czlowiek » 26.05.2007, 04:59

dokladnie, napisem po angielsku sie tylko osmieszamy. mamy swoj jezyk i powinnismy byc z niego dumni.
EUROPA DLA BIAŁYCH
POLSKA DLA POLAKÓW

[link] 14/88
Aborcja-prawdziwy holocaust

ODPOWIEDZ