Stare Zgody ...
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Stare Zgody ...
Lech w tych czasach miał zgody z bardzo dużą ilością klubów,a przynajmniej dużo klubów jeździło na Lecha,były to mniejwięcej czasy gdy Lech grał m.in z Marsylią w pucharach
z tego co kojarzę to zgody miał wtedy z : Górnikiem Zabrze,Odrą Opole,Polonia Bytom,ŁKS-em Łódź,Stomilem,Górnikiem Wałbrzych,Zawiszą Bydgoszcz,Stal Mielec,
możliwe że coś pomyliłem,albo kogoś nie wymieniłem ale chyba tak było
najwięcej zgód w tym samym czasie miały kluby takie jak ŁKS Łódź, Cracovia, Lech, Arka, Polonia Warszawa,a także Zawisza czy Stal Mielec zrzeszały obok siebie naprawdę dużo klubów,tyle że to były takie czasy że zgody zawierało się bardzo szybko i poprostu dlatego że nic się do siebie nie miało i że nasza zgoda miała z kimś tam zgodę to ten klub też już był mile widziany u nas,a przodowały w tym kluby wyżej wymienione i co ciekawe prawie wszystkie miały zgodę ze sobą
Tak jak w "Pamiętniku Kibica" R.Zieliński pisał że nieraz łatwiej było policzyć kosy niż zgody
z tego co kojarzę to zgody miał wtedy z : Górnikiem Zabrze,Odrą Opole,Polonia Bytom,ŁKS-em Łódź,Stomilem,Górnikiem Wałbrzych,Zawiszą Bydgoszcz,Stal Mielec,
możliwe że coś pomyliłem,albo kogoś nie wymieniłem ale chyba tak było
najwięcej zgód w tym samym czasie miały kluby takie jak ŁKS Łódź, Cracovia, Lech, Arka, Polonia Warszawa,a także Zawisza czy Stal Mielec zrzeszały obok siebie naprawdę dużo klubów,tyle że to były takie czasy że zgody zawierało się bardzo szybko i poprostu dlatego że nic się do siebie nie miało i że nasza zgoda miała z kimś tam zgodę to ten klub też już był mile widziany u nas,a przodowały w tym kluby wyżej wymienione i co ciekawe prawie wszystkie miały zgodę ze sobą
Tak jak w "Pamiętniku Kibica" R.Zieliński pisał że nieraz łatwiej było policzyć kosy niż zgody
Nie było Stomilu, a co do ŁKS-u to wybrali wcześniej opcję zgody ze Śląskiem. Na Marsylii było już także po zgodzie z Górnikiem. Była jeszcze Korona Kielce. Wszystkie zgody padły po Polska-Anglia w Chorzowie.
Co do Lechii Gdańsk to chyba kiedyś mieli zgodę ze Stalą Rzeszów
Ja mam takie pytanie.Ile trwała zgoda między GKS Tychy a Rakowem?kiedy i dlaczego została zerwana?
Mam pytanie odnosnie wszystkich zgod Rakowa Częstochowa z kim byly w jakich latach i w jakich okolicznosciach zostaly zkonczone!!pozdr
-
farmazoniarz
Byla kiedys zgoda/pakt Gks belchatow z Hutnikiem Krakow.?
-
Troublemaker
Była. Jeżeli mnie pamięć nie myli została zawarta w 1995 a zerwana na meczu Hutnik-GKS w marcu 1998 roku.farmazoniarz pisze:Byla kiedys zgoda/pakt Gks belchatow z Hutnikiem Krakow.?
-
farmazoniarz
Była. Jeżeli mnie pamięć nie myli została zawarta w 1995 a zerwana na meczu Hutnik-GKS w marcu 1998 roku.
Mozna wiedziec czemu zostala zerwana?
Mozna wiedziec czemu zostala zerwana?
-
KazoR_1987
Nie chce tu sie wypowiadac za kogos ale czytalem w jakims zinie kiedys ze kazda strona ma inna wersje Wiec chyba sie prawdy nie dowiesz
Tez czytalem w jakims zinie i bodajze bylo tak ze ktoras z ekip przegrywala na meczu miedzy tymi dwoma ekipami wtedy doszlo do bluzg co skonczylo sie zerwaniem jesli sie myle niech ktos poprawi pozdrKazoR_1987 pisze:Nie chce tu sie wypowiadac za kogos ale czytalem w jakims zinie kiedys ze kazda strona ma inna wersje Wiec chyba sie prawdy nie dowiesz
Co do GKS Bełchatów - Hutnik
za www.belchatowianie.plNiestety zgoda z Hutnikiem padła wiosną na meczu HKS-GKS w Krakowie, kiedy to część miejscowych fanów zaczęła bluzgać na nas z... powodu niekorzystnego wyniku meczu (w tym sezonie drużyny GKS-u i Hutnika rywalizowały ze sobą o powrót do Ekstraklasy). Jednak już od kilku miesięcy klimat między nami zaczął się lekko psuć, więc nie można powiedzieć, że poszło jedynie o aspekt sportowy meczu. W szeregach fanów Hutnika można było spotkać paru typów w irokezach, co nie było w smak skinom, których sporo było w tym czasie wśród nas.
Dobrze myślę że ŁKS miał kiedyś zgodę naraz z Cracovią i Resovią? A one zawsze miały kosę?
tak ŁKS miał zgodę z Cracovią
To ja wiem, chodzi o to czy jeździli na ŁKS mając ze sobą kosę.
Mam pytanie czy było coś na linii Wisła Kraków - Unia Oświęcim? Ktoś z Wisły pisał że kiedyś chodzili na Cracovię na hokej jak przyjeżdżała Unia lub Podhale a Tychy w Oświęcimiu często zaczynały doping od Wisła to stara .....
moze ktos napisac cos na temat zgody Hutnika z Gks Belchatow, jak zostala zawiazana i w jaki sposob zostala zerwana?
Ja chciałbym poznać szczegóły dotyczące pierwszej sztamy R&W. Kiedy została zawiązana, w jakich okolicznościach upadła i co doprowadziło do ponownego ocieplenia stosunków obu ekip, po dość burzliwej i złowrogiej przerwie.
-
siemianowiczanie
Niebiescy.pl pisze: WIDZEW ŁÓDŹ - historia zgody z Widzewiakami ma właściwie dwa akordy. Pierwszy-gdy istniała w latach 80-tych i drugi, gdy istnieje obecnie. Fani Ruchu w ten sposób złamali stereotyp i zdanie, że dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi... Gdy przybijano po raz pierwszy zgodę z Widzewem, był to drugi (zaraz po Wiśle) tak dobry układ fanów z Chorzowa. Owszem, była to zgoda typowo pijacka, gdyż Widzew w tamtych czasach nie był jeszcze tak silną ekipą, jaką stał się w latach późniejszych. Mimo to w Chorzowie Widzew był bardzo lubiany. "Niebiescy" szczególnie zapamiętali przyjazdy na zgodę całych hord fanek Widzewa-z tym jednoznacznie kojarzą tamte czasy zgody z RTS-em. Co się działo podczas cementowania takiej sztamy nie trzeba chyba mówić. Po upadku zgody dochodziło do wielu starć fanów obu ekip. Zarówno jedni jak i drudzy wymieniali siebie nawzajem jako kosy, co skutkowało wieloma spotkaniami na kibicowskim szlaku zakończonymi awanturami. Podczas jednego z powrotów Widzewa z Odry Wodzisław na początku lat 90-tych łodzianie załapali się na oklep od "Niebieskich" z Mikołowa, którzy podróżowali tym samym pociągiem. Podobna historia wydarzyła się w roku 1999, kiedy to na powracających z Pucharu Ligi 10 Destroyersów trafiła blisko 30-osobowa ekipa Ruchu. Widzewiacy wtedy z opresji wyszli cało, a zawdzięczają to tylko temu, iż usadowili się w piętrowym pociągu na górze wagonu... W Łodzi również "Niebiescy" nie próżnowali-podczas wyjazdu Ruchu na RTS na stacji Łódź-Widzew ustawili się Widzewiacy na Ślązaków. Łodzianie się wtedy grubo przeliczyli, bo ich akcja skończyła się dla nich totalnym łomotem. Wielu miejscowych nieprzytomnych leżało po tym starciu na dworcu z poważnymi kontuzjami. Również w Łodzi doszło do najbardziej spektakularnej akcji w historii wzajemnych relacji obu ekip. Otóż w sezonie 1998-1999 po meczu Widzew-Ruch doszło do wykrojenia flagi czerwono-biało-czewonych na rzecz chorzowian. Flaga "Fan Club Gorkiego" to jedyne znaczące trofeum zdobyte przez którąkolwiek z ekip w ich wzajemnych walkach. W tym miejscu należy wspomnieć o bardzo istotnej rzeczy, która miała wpływ na obecny kształt rzeczywistości. W czasach kosy Ruchu z Widzewem istniała na stadionie Ruchu grupa osób, która jednoznacznie utożsamiała się za pozytywnymi stosunkami z Widzewem. Trwało to dobre kilka lat. Nawet podczas meczów w Chorzowie bywały takie sytuacje, że młyn śpiewał piosenki prowidzewskie, natomiast słynna Dziesiona zdecydowanie sprzeciwiała się układom z łodzianami bluzgając ich. Z tego też powodu o zgodzie nie było mowy. W końcu lody zostały przełamane i doszło do ponownego zawiązania pozytywnych relacji z Widzewiakami. W chwili obecnej skutkuje to jedną z najsilniejszych chuligańsko zgód w Polsce.
Nie jestem biegły jeśli chodzi o powyższą sprawę ale jak w takim razie wytłumaczyć to co się dzieje m.in w komentarzach pod poniższym filmikiem?cobalt pisze:Nie sądzę by coś takiego miało miejsce...fan79 pisze:Mam pytanie czy było coś na linii Wisła Kraków - Unia Oświęcim? Ktoś z Wisły pisał że kiedyś chodzili na Cracovię na hokej jak przyjeżdżała Unia lub Podhale a Tychy w Oświęcimiu często zaczynały doping od Wisła to stara .....
Na linii Unia-Wisła nic nigdy nie było.
http://www.youtube.com/watch?v=1C8hv7MIAmI
Bądź ostatnie zdjęcie z tego: http://www.youtube.com/watch?v=SfzXI2zW ... re=related
Unia to FC Wisły?
-
Ronnie The Rocket
Unia to Unia FC Wisły to Fc Wisły, ale obie ekipy się lubią i toleruja. Pewnie kilka osob jest i w Fc i w mlynie Unii. Nie jeden raz takze widziane barwy Wisły na meczach Unii. Ogólnie Oświęcim to miasto przyjazne Wiśle.
a ja jakis czas temu moze rok moze dwa widzialem fotke kibiców Unii jeśli sie nie myle to w młynie in jeden z nich dumnie dzierżył nad głową szalik chorzowskiego Ruchu ;)Ronnie The Rocket pisze:Unia to Unia FC Wisły to Fc Wisły, ale obie ekipy się lubią i toleruja. Pewnie kilka osob jest i w Fc i w mlynie Unii. Nie jeden raz takze widziane barwy Wisły na meczach Unii. Ogólnie Oświęcim to miasto przyjazne Wiśle.
@brak Edit
Ps. było to na hokeju
Ps. było to na hokeju
-
JebacRozjebundy
Sandecja - Gornik.Z
Lata 80...
Lata 80...
:) :) :)))siemianowiczanie pisze:Niebiescy.pl pisze: w Chorzowie Widzew był bardzo lubiany. "Niebiescy" szczególnie zapamiętali przyjazdy na zgodę całych hord fanek Widzewa-z tym jednoznacznie kojarzą tamte czasy zgody z RTS-em. Co się działo podczas cementowania takiej sztamy nie trzeba chyba mówić.
-
WartaSieradz
"Z tego co pamietam to pierwsza grupa kibiców RAKOWA pojawiła sie w Sieradzu na meczu pucharowym w 83r
WARTA-RAKÓW 5-2 (3bramki dla nas DAREK GRZELAK"kucyk")Wtedy to nawiazała sie współpraca która trwała pare sezonów pamietam ze odwiedziny RAKOWA były dosc czeste jak było z wyjazdami kibiców WARTY do RAKOWA nie pamietam bo wtedy majac nascie lat nie brałem udziału w wyjazdach wiem ze obie grupy były dosc liczne i "szanowane" w regionie.Potem RAKÓW zaczoł wspinac sie coraz wyzej i dotarł do 1 ligi co było chyba głównym powodem zerwania "układów"."- kawałek opisu z jendego z naszych forów :)
WARTA-RAKÓW 5-2 (3bramki dla nas DAREK GRZELAK"kucyk")Wtedy to nawiazała sie współpraca która trwała pare sezonów pamietam ze odwiedziny RAKOWA były dosc czeste jak było z wyjazdami kibiców WARTY do RAKOWA nie pamietam bo wtedy majac nascie lat nie brałem udziału w wyjazdach wiem ze obie grupy były dosc liczne i "szanowane" w regionie.Potem RAKÓW zaczoł wspinac sie coraz wyzej i dotarł do 1 ligi co było chyba głównym powodem zerwania "układów"."- kawałek opisu z jendego z naszych forów :)
Mixi pisze:a ja jakis czas temu moze rok moze dwa widzialem fotke kibiców Unii jeśli sie nie myle to w młynie in jeden z nich dumnie dzierżył nad głową szalik chorzowskiego Ruchu ;)Ronnie The Rocket pisze:Unia to Unia FC Wisły to Fc Wisły, ale obie ekipy się lubią i toleruja. Pewnie kilka osob jest i w Fc i w mlynie Unii. Nie jeden raz takze widziane barwy Wisły na meczach Unii. Ogólnie Oświęcim to miasto przyjazne Wiśle.
Przeglądnąłem większość fotek kibiców Unii dostępnych w sieci i nie znalazłem żadnej takiej fotki - być może zmylił Cię fakt iż obie ekipy mają biało niebieskie barwy, jednak wpadła mi w oko poniższa:
http://img704.#.us/img704/6805/beztytuugcd.jpg
Aczkolwiek znalazłem info które potwierdza obecność kogoś z Chorzowa na trybunach Unii:
- Interweniowaliśmy, bo dwóch kibiców oświęcimskiego zespołu zaatakowało fanów drużyny gości - mówi Małgorzata Jurecka, rzeczniczka prasowa oświęcimskiej policji. Funkcjonariusze zatrzymali 18-latka z Brzeszcz i 26-latka z Chorzowa, którzy mieli zakaz wstępu na tego typu imprezy.
z tego co wiem to starszyzna (albo część starszyzny) Unii jest pro Ruch
Mógłby ktoś wymienić, stare zgody Pogoni Szczecin? Wiem, że kiedyś była zgoda z Zagłębiem S. i ponoć ze Śląskiem Wrocław, ale tego nie jestem pewny, po prosu gdzieś o tym słyszałem... jak się myle to mnie poprawcie.
-
Jagiellonia88
Hehehe ... Jestes kibicem Pogoni a nie wiesz z kim mieliscie sztame ? <brawo>elokan pisze:Mógłby ktoś wymienić, stare zgody Pogoni Szczecin? Wiem, że kiedyś była zgoda z Zagłębiem S. i ponoć ze Śląskiem Wrocław, ale tego nie jestem pewny, po prosu gdzieś o tym słyszałem... jak się myle to mnie poprawcie.
-
Jagiellonia88
Sorry za ten smiech na poczatku ... Ty przynajmniej pytales sie o stare zgody ... i zapewne wiesz jaka teraz macie obecnie sztame. Niestety nie kazdy kibic Pogoni wie o terazniejszych swoich zgodach !!!!!!!!!!!
http://forum.pogononline.pl/temat.php?did=1&tid=4567
http://forum.pogononline.pl/temat.php?did=1&tid=4567
Jagiellonia88 pisze:Sorry za ten smiech na poczatku ... Ty przynajmniej pytales sie o stare zgody ... i zapewne wiesz jaka teraz macie obecnie sztame. Niestety nie kazdy kibic Pogoni wie o terazniejszych swoich zgodach !!!!!!!!!!!
Teraźniejsze zgody znam... dużo ich niema :P Słyszałem o kilku zgodach jakie były kiedyś, ale chciałem żeby ktoś ogarnięty napisał jakie na prawde były. Tak a propos
to w końcu temat o starych zgodach więc miałem prawo się zapytać, jak bym znał to bym się nie pytał...
P.S Dzięki za link, ale już go widziałem, i to nie ten temat którego szukam ;)
Za dużo nie było w historii zgód Pogoni.
Śląsk, Gryf, Zagłębie S. no ...i to wszystko.
Oczywiście Legia ale tego pisać raczej nie trzeba ;)
-
cyryl bazgrolarz
... i chyba Radomiak...leniwiec pisze:Za dużo nie było w historii zgód Pogoni.
Dopytałem tu i tam i oficjalnie nie było nigdy zgody z Radomiakiem. Jedynie b.dobre kontakty przez Legię.
Zresztą na 1 stronie tego tematu jest nawet napisane.
Zresztą na 1 stronie tego tematu jest nawet napisane.
Grzebiąc w sieci znalazłem taki materiał http://www.forum.stalgorzow.pl/viewtopi ... 83464be185
czy ktoś z Widzewa jak i Gorzowa (Stal i Stilon) mógłby by się do tego ustosunkować? Bo szczerze powiem że nigdy o tym nie słyszałem (chodzi o wspominki z lat 80 i 90)...
czy ktoś z Widzewa jak i Gorzowa (Stal i Stilon) mógłby by się do tego ustosunkować? Bo szczerze powiem że nigdy o tym nie słyszałem (chodzi o wspominki z lat 80 i 90)...
Stilon miał kiedyś zgodę z Widzewem i upadła mniej więcej wtedy gdy spadliśmy z II ligi do III ligi, był to również początek rozpadu Stilonu (klubu), ale dokładnie jak to było, że zgoda upadła nie wiem z racji zbyt młodego wieku.RyBa GW pisze:Grzebiąc w sieci znalazłem taki materiał http://www.forum.stalgorzow.pl/viewtopi ... 83464be185
Stilon wyparł się Widzewa podczas spotkania z ŁKS?GrzechuS pisze:Stilon miał kiedyś zgodę z Widzewem i upadła mniej więcej wtedy gdy spadliśmy z II ligi do III ligi, był to również początek rozpadu Stilonu (klubu), ale dokładnie jak to było, że zgoda upadła nie wiem z racji zbyt młodego wieku.RyBa GW pisze:Grzebiąc w sieci znalazłem taki materiał http://www.forum.stalgorzow.pl/viewtopi ... 83464be185
-
witoldpyrkosz
wg. znajomego Widzewiaka tak, więc Widzew któremu ŁKS o tym "uprzejmie doniósł", zerwał sztamę .
Zgoda Pogoń - Śląsk trwała do roku 1977, co do początku to nie pamiętam dokładnie czy był to rok 1971 czy 1973, na pewno zawarta podczas meczu Pogoń - Śląsk.elokan pisze:Mógłby ktoś wymienić, stare zgody Pogoni Szczecin? Wiem, że kiedyś była zgoda z Zagłębiem S. i ponoć ze Śląskiem Wrocław, ale tego nie jestem pewny, po prosu gdzieś o tym słyszałem... jak się myle to mnie poprawcie.