Kibicowskie przydomki
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Kibicowskie przydomki
Jest jakaś historia co do Wisła "Sharks", czy tylko tyle, że to ładnie brzmi.
A Lubin jak najbardziej "Miedziowi".
A Lubin jak najbardziej "Miedziowi".
-
Martini Player
A to ciekawe,bo ja słyszałem,że długo wcześniej już się tak o kibicach Śląska mówiło,bo większość wyjazdowiczów lubiła przechylić kieliszek.WŚL pisze:Malinowe Nosy w odniesieniu do Śląska wzięło się z tego że zostali obici przez Arkę w Gdańsku przed meczem Arka-Śląsk bodajże w 2002 (może 2001?) roku a później to hasło przyjęło się jako nie obraźliwe wśród Wrocławian.
A skąd przezwiska Miedzianka-Rosjanka?Czy od wojsk rosyjskich stacjonujących w Legnicy/okolicy?
Info od znajomego z Poznania,sprzed ładnych paru lat.
-
acowastoobchodzi
Dokładnie, przydomek "malinowe nosy" jest związany z zamiłowaniem do procentowych trunków:) Jedyną prawdą jest to, że został nadany przez kibiców Arki.
Z forum Śląska
Z forum Śląska
Malinowymi nosami nazwali nas kibice Arki Gdynia,wywieszając na meczu Arka - WKS (2002 rok) transparent o treści "Śląsk - Malinowe nosy".Ten wymyślony przez nich tekst,miał niby pokazywać zamiłowanie do alkoholu wśród kibiców Ślązeczka :lol: Malinowy nos - nos czerwony - nos czerwony mniej lub bardziej mają osoby które piją sporo alko
-
Poszukiwacz79
Malinowe Nosy od zarumienionych twarzy po czestych melanżach.WŚL pisze:Malinowe Nosy w odniesieniu do Śląska wzięło się z tego że zostali obici przez Arkę w Gdańsku przed meczem Arka-Śląsk bodajże w 2002 (może 2001?) roku a później to hasło przyjęło się jako nie obraźliwe wśród Wrocławian.
A skąd przezwiska Miedzianka-Rosjanka?Czy od wojsk rosyjskich stacjonujących w Legnicy/okolicy?
-
ELC
- Kontakt:
Dokumenty jednoznacznie pokazują, że uczestnikami procesu rejestracji ŁKS-u byli tylko Abram Heiman i Fajwel Wassercug.Dyczak pisze:a jak jest w rzeczywistości? czy ŁKS został założony przez Żydów? czy to były kłamstwa Widzewa?
Na pierwszym zebraniu (wrzesień 1909) zarządu ŁKS-u w Sali p. Millera na ul. Mikołajewskiej wybrano pierwszy historyczny zarząd:
Przewodniczący: Winter Ryszard
Towarzyszący przewodniczącemu: Wassercug Fajwel
Kasjer: Hejman Abram
Pomocnik kasjera: Heiman Zygmunt (brat Abrama)
Sekretarz: Szwarc Jakób
Pomocnik sekretarza: Kawe Aleksander
Członkowie zarządu:
Goszczyński Józef
Nowacki Aleksander
Montag Józef
Członkowie komisji rewizyjnej:
Blum Leon
Winter Rafał
Kawe Aleksander
Gospodarz lokalu:
Kaszner Robert
Wszyscy poza Goszczyńskim byli wyznania mojżeszowego! Nie ma śladu Henryka Lubawskiego!
Jak chcesz więcej na ten temat: http://fanatycywidzewa.pl/index.php?opt ... &Itemid=89
-
1920RaciboRz
Ksg- szczewo- dla tych co nie wiedzą, szczewo to nic innego jak jelito w które wpycha się farsz na krupniok inaczej kaszankę, nazwa wzięła się z tego że kiedyś do biletów w Zabrzu dorzucali krupnioka i bułkę,antyslask1946 pisze:Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
bez napinki:-)
Włókniarz Kietrz- Keczeroki- od nazwy mieściny
Unia Racibórz - szałoty- kiedyś w okolicach Raciborza dużo osób chandlowało sałatą
Jezdze lata i nie przypominam sobie zebym jadl krupnioki na stadionie w Zabrzu a tymbardziej darmowe1920RaciboRz pisze:Ksg- szczewo- dla tych co nie wiedzą, szczewo to nic innego jak jelito w które wpycha się farsz na krupniok inaczej kaszankę, nazwa wzięła się z tego że kiedyś do biletów w Zabrzu dorzucali krupnioka i bułkę,antyslask1946 pisze:Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
Unia Racibórz - szałoty- kiedyś w okolicach Raciborza dużo osób chandlowało sałatą
Apropo Torcidy, nie przeszkadzało wam to, że taka nazwa już istnieje u innej grupy (wszyscy wiedzą ale dla pewności dodam że to zagraniczna ekipa)? Chodzi mi o geneze powstania tej grupy. Jedenaście lat temu nikt nie wiedział o Torcidzie z Hajduka Split? Jak to było?
Bez napinki.
Bez napinki.
Ciekawe czy ludzie z Hajduka wiedzieli że inne torcidy istniały już dawno w Brazylii, nie ? Nazwy nie wymyślili kibice Hajduka tylko w Brazylii tak się mówi na grupy kibicowskie, Hajduk to zapożyczył, podobnie jak Górnik. Podobna sytuacja jak z Barra Bravas u Zagłębia Sosnowiec.dmn pisze:Apropo Torcidy, nie przeszkadzało wam to, że taka nazwa już istnieje u innej grupy (wszyscy wiedzą ale dla pewności dodam że to zagraniczna ekipa)? Chodzi mi o geneze powstania tej grupy. Jedenaście lat temu nikt nie wiedział o Torcidzie z Hajduka Split? Jak to było?
Bez napinki.
Pierwsza polska ekipa , która użyła określenia Torcida to Górnik , ale ten z Wałbrzycha !
W Legnicy za czasów ZSRR stacjonowały wojska rosyjskie. W mieście były sklepy, dzielnice tylko dla Rosjan. Legnicę nazywano nawet "Małą Moskwą". Film o takim właśnie tytule miał premierę jakieś 2 lata temu.WŚL pisze: A skąd przezwiska Miedzianka-Rosjanka?Czy od wojsk rosyjskich stacjonujących w Legnicy/okolicy?
-
Fighting Dragon Tokyo
Z tym zapożyczeniem słowa Torcida przez Hajduk Split, to trochę przesada, bo grupa została założona w 1950 roku. Nie będziemy teraz się kłócić kto 60 lat temu wcześniej użył nazwy, bo niepotrzebnie będziemy wyolbrzymiać temat.JSC pisze:Ciekawe czy ludzie z Hajduka wiedzieli że inne torcidy istniały już dawno w Brazylii, nie ? Nazwy nie wymyślili kibice Hajduka tylko w Brazylii tak się mówi na grupy kibicowskie, Hajduk to zapożyczył, podobnie jak Górnik. Podobna sytuacja jak z Barra Bravas u Zagłębia Sosnowiec.dmn pisze:Apropo Torcidy, nie przeszkadzało wam to, że taka nazwa już istnieje u innej grupy (wszyscy wiedzą ale dla pewności dodam że to zagraniczna ekipa)? Chodzi mi o geneze powstania tej grupy. Jedenaście lat temu nikt nie wiedział o Torcidzie z Hajduka Split? Jak to było?
Bez napinki.
Co do Torcidy z Zabrza, to grupa ma 11 lat, ale nazwa jest na tyle już rozreklamowana, że jak mówisz w Polsce Torcida, to wiadomo, że mowa o kibicach Górnika Zabrze. Nie każda ekipa ma właśnie coś takiego, że np. mówisz Kolejorz, to wiadomo, że chodzi o Lech Poznań albo GieKSa, to wiadomo o który GKS chodzi.
Co do "przydomku" szczewa, to zostało to wymyślone przez Ruch Chorzów, ale praktycznie jest to używane wśród Niebieskich. Tak samo jak GKS i Żabole wołają na Ruch śmierdziele, ale ten wyraz (bez urazy) jest bardziej znany w Polsce, gdzie nie jedna ekipa używa go podczas meczu przeciwko Ruchowi.
Nie wiem czy było to wcześniej poruszane, ale dlaczego na Śląsk Wrocław mówi się "Malinowe Nosy"? Wiem, że w 2002 lub 2003 roku podczas meczu Arka Gdynia-Śląsk Wrocław (I liga) wisiał transparent Arkowców: "Śląsk Wrocław - Malinowe Nosy". Później pamiętam, że Śląsk podczas jakiegoś meczu wykorzystał "Malinowe Nosy" w swojej oprawie (chyba styropiany).
Fighting Dragon Tokyo jedna z Torcid Vasco da Gama została założona w 1944 roku. Tam to jest inaczej bo Torcidy mają swoje miejsce na stadionie, swoje gadżety wydają, mają swoje loga, robią swoje oprawy. Takie kluby w klubach. Jeden klub ma po kilka takich grup.
Kibice Górnika, generalnie rzecz ujmując, odchodzą od rozwarstwienia wszystkich fanów na poszczególne grupy, o czym świadczy wymowne hasło "no ultras, no hooligans, only Torcida".
P.S. Nie potrafiłem się powstrzymać od wybuchu śmiechem na "chandlowanie sałatą" :)
Tego już komentować nie będę, wymyślanie historii oraz Wasza propaganda nadal trwa, tylko nie wiem, kto ma w to uwierzyć.1920RaciboRz pisze:Ksg- szczewo- dla tych co nie wiedzą, szczewo to nic innego jak jelito w które wpycha się farsz na krupniok inaczej kaszankę, nazwa wzięła się z tego że kiedyś do biletów w Zabrzu dorzucali krupnioka i bułkę,antyslask1946 pisze:Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
P.S. Nie potrafiłem się powstrzymać od wybuchu śmiechem na "chandlowanie sałatą" :)
-
duajkamieniaa
Stal Mielec 'widelce' wie ktoś skąd się wziął taki przydomek?
Wydaje mi się że od oprawy w której użyli plastikowych widelców, ale nie jestem na sto proc. przekonany, także jak coś to poprawcie, pzdrduajkamieniaa pisze:Stal Mielec 'widelce' wie ktoś skąd się wziął taki przydomek?
A Mnie sie wydaje ze Stalówka wołała już dawno a rywala Mielec-Widelec a Stal na nich Rowery(?) i Miasto Rowerów Stalowa..dlatego ze w SW kiedys duzo osob na rowerach jezdzilo :)
Tez tak slyszalem, sam znajomy z Górnika mi tak mówił, nie pamietam czy te krupnioki były bardzo tanie czy za darmo ale cos takiego było na 100% więc nie wiem czemu sie spinasz... I chyba z tego co mowił "szczewo" znaczy też tyle co "odpad", cos w takim styluGerrarrd pisze:Kibice Górnika, generalnie rzecz ujmując, odchodzą od rozwarstwienia wszystkich fanów na poszczególne grupy, o czym świadczy wymowne hasło "no ultras, no hooligans, only Torcida".
Tego już komentować nie będę, wymyślanie historii oraz Wasza propaganda nadal trwa, tylko nie wiem, kto ma w to uwierzyć.1920RaciboRz pisze:Ksg- szczewo- dla tych co nie wiedzą, szczewo to nic innego jak jelito w które wpycha się farsz na krupniok inaczej kaszankę, nazwa wzięła się z tego że kiedyś do biletów w Zabrzu dorzucali krupnioka i bułkę,antyslask1946 pisze:Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
-
Świętokrzyski
KSZO Ostrowiec Św. - KSZOki :)
-
Świąteczny Karp
No, no. Przygniotła nas popularność "smierdzieli", nie mogliśmy sobie dać z nią rady i postanowiliśmy wymyślić coś równie trendy. Stąd właśnie pomysł na wykorzystanie znanego każdemu Polakowi z najodleglejszych zakątków kraju i nie tylko terminu "szczewo".
-
19markos22
Śmierdziele czy smrody jako określenie kibiców Ruchu już funkcjonuje od dawna a te szczewa to niedawno wprowadzili sobie chorzowscy i raczej większość tego nie zna
w pierszym przypadku pomyliłem temat
a chodzi mi głownie o to zakłamanie naszej historii jak twierdzicie.Nie mam zamiaru wszczynać napinki tylko o wytłumaczenie mi jak to odbieracie.Zresztą jest to artykuł napisany nie przez kibica
a chodzi mi głownie o to zakłamanie naszej historii jak twierdzicie.Nie mam zamiaru wszczynać napinki tylko o wytłumaczenie mi jak to odbieracie.Zresztą jest to artykuł napisany nie przez kibica
-
Normandzki
Jeśli chodzi o Jagiellonie to mówi się Jaga, Jadźka, Baba Jaga, Pszczółki
Jaga od zdrobnienia Jagiellonia. Baba Jaga od Jaga po prostu. A pszczółki bo są pasy poziom żółto-czerwone.
Jaga od zdrobnienia Jagiellonia. Baba Jaga od Jaga po prostu. A pszczółki bo są pasy poziom żółto-czerwone.
A mnie po zobaczeniu nowej flagi GKSu Katowice "Gieksa jest tylko jedna", naszło takie pytanie:
Określenia Gieksa uzywają też czasami inne GKSy - Bełchatów, Jastrzebie, Tychy... Wtedy "Gieksiarze z Katowic" mają jakieś ale. No i nasunęło mi się takie przemyslenie że przecież "Ełksa" to jest to samo tylko przekształcone Ł na G (lub G na Ł) no właśnie - kto pierwszy tego uzywał? MI się wydaje że okreslenie Ełksa ma o wiele dłuższą historie...
Określenia Gieksa uzywają też czasami inne GKSy - Bełchatów, Jastrzebie, Tychy... Wtedy "Gieksiarze z Katowic" mają jakieś ale. No i nasunęło mi się takie przemyslenie że przecież "Ełksa" to jest to samo tylko przekształcone Ł na G (lub G na Ł) no właśnie - kto pierwszy tego uzywał? MI się wydaje że okreslenie Ełksa ma o wiele dłuższą historie...
-
Super_Mario
Tez tak mysle ze "EŁksa" ma dłuzsza historie wiec obsurdalne jest wytykanie innym Gieksom kopii, samemu nią będąc. A co do tej flagi to tak samo jakby Górnik zrobił flage - "Torcida jest tylko jedna" ;)j_odra pisze:A mnie po zobaczeniu nowej flagi GKSu Katowice "Gieksa jest tylko jedna", naszło takie pytanie:
W Tychach nie ma Gieksy jest GKS. Choć nie wiem skąd niektóre ekipy na siłe kiedyś próbowały z nas zrobić Giekse.Przykład Unia Oświęcim kiedy chcieli na nas pobluzgać śpiewali "Gieksa to stara ku***..." jednak jakie było ich zdziwienie gdy my też to podłapaliśmy i zaczeły sie wspólne bluzgi na Gieksej_odra pisze:A mnie po zobaczeniu nowej flagi GKSu Katowice "Gieksa jest tylko jedna", naszło takie pytanie:
PS.Kiedyś Katowice na Jastrzębiu miały oprawe "Kserować,kopiować mentalność gorolska Gieksa jest jedna "
-
OldboySilesia
j_odra pisze:A mnie po zobaczeniu nowej flagi GKSu Katowice "Gieksa jest tylko jedna", naszło takie pytanie:
Tychy nigdy nie używają przydomka Gieksa. W Tychach był będzie i jest tylko GKS!!!
-
Fighting Dragon Tokyo
"Kopiować, kserować mentalność gorolska. GieKSa jest jedna, wie to cała Polska". Na meczu GieKSy z GKS-em Jastrzębie gospodarze zrobili oprawę "Po siódme-GIEKSA-nie kradnij".Linomag pisze:W Tychach nie ma Gieksy jest GKS. Choć nie wiem skąd niektóre ekipy na siłe kiedyś próbowały z nas zrobić Giekse.Przykład Unia Oświęcim kiedy chcieli na nas pobluzgać śpiewali "Gieksa to stara ku***..." jednak jakie było ich zdziwienie gdy my też to podłapaliśmy i zaczeły sie wspólne bluzgi na Gieksej_odra pisze:A mnie po zobaczeniu nowej flagi GKSu Katowice "Gieksa jest tylko jedna", naszło takie pytanie:
PS.Kiedyś Katowice na Jastrzębiu miały oprawe "Kserować,kopiować mentalność gorolska Gieksa jest jedna "
-
Stary KaeS 1
Z tego co pamiętam (od końca lat 80-tych tamtego wieku :-) za czasów naszej jeszcze wówczas zgody i czasu, gdy jeździłem na mecze Stali, to w swoim repertuarze mieli też coś takiego, że śpiewali przeciągając Miiiieeeleeeccc, Miiiieeeleeeccc, ... na co przeciwnicy odpowiadali: Wiiiiideeellleeeccc... - bo się "rymowało"duajkamieniaa pisze:Stal Mielec 'widelce' wie ktoś skąd się wziął taki przydomek?
Regionalnie popularne jest też balony.
Kolego przedstaw genezę tego przydomku........Siemce_GieKSa pisze:Ci co sie tu burza o przydomek smierdziele widac ze maja po 12 lat i nieznaja histori tego przydomku ... a jest on jak najbardziej uzasadniony z kilku wzgledów ... ale jak sami twierdzicie nie jestescie z Ruchu wiec raczej nie z Górnego Śląska to niemacie bladego pojecia co sie tu dzieje wiec tez prosze was o nie rozkminianie tego (tak jak któryś z was tu napisał) na poziomie przeszkola ... a GieKSa jest tylko jedna ... to kolejny dowód niewiedzy kibicowskich klimatów częsci z was bo miedzyinnymi goście z GKSu Tychy wam dali pierwszy przykład ... GKS Jastrzebie tez nigdy takiej nazwy (dopiero pózniej zaczeli sie wielc burzyć ) nie uzywał w troche starszych czasach a Bełchatów to Bełchatów ich jeszcze powaznie nie mozna traktować ... z kibicowskimi pozdrowieniami GieKSa jest tylko jedna !
Czemu na podkarpaciu fani Stali Mielec bywaja okreslani 'balonami'? Czy dobrze rozkminiam ze chodzi tu o napompowanie glownej ekipy? :D
Tak czytam ten temat i zaciekawiło mnie to że niby Górnik Wałbrzych pierwszy używał nazwy Torcida ale przestał ( tak ktoś pisał)
Czy mógłby ktoś z Górnika W. odpowiedzieć czy to prawda,kiedy to było i dlaczego ta nazwa została odrzucona? może być priv
Czy mógłby ktoś z Górnika W. odpowiedzieć czy to prawda,kiedy to było i dlaczego ta nazwa została odrzucona? może być priv
. Otóż pierwszy zin o nazwie Torcida powstał już w roku 1997 natomiast nasza(Górnik Wałbrzych) flaga Torcida powstała w sezonie 94/95.
Natomiast z tego co wiem , to Trocida Górnik Zabrze powstała w 99 roku.
Natomiast z tego co wiem , to Trocida Górnik Zabrze powstała w 99 roku.
moja wypowiedź nie miała na celu nic odwracać bo na ten temat wszystko już zostało napisane ,to raczej Ty odbiegasz od tematu "tabor" ,o żadnym Ruchu na Zawodziu nie napisałem a jeśli nie wiesz to ci napisze że "przejazdem" jest wielu naszych kibiców ,którzy muszą jechać przez tą piękną dzielnicę na mecze do Chorzowa.Frustratem już jesteś ,ale w realnym świecie bo nie wiele możesz chyba że jesteś z jakiegoś osiedla/dzielnicy gdzie nie masz prawa odczuć "skutków" i jesteś 110% antyRuch :]
-
Fight Łapa
Temat miał być o przydomkach pozytywnych.Takie było założenie tej dyskusji.
Jesteś/byłeś/będziesz ponieważ czekasz teraz żeby mi móc odpisać na ten post myśląc tym samym iż kolejny raz uda Ci się dojebać kibicowi Ruchu,nie odpisuj.Okropny dolores 3 pisze:Tak,ja nic nie mogę,jestem frustratem (może wytłumaczysz dlaczego)
-
Okropny dolores 3
Wiesz taka jest idea forum.t[R]ue pisze:Jesteś/byłeś/będziesz ponieważ czekasz teraz żeby mi móc odpisać na ten post myśląc tym samym iż kolejny raz uda Ci się dojebać kibicowi Ruchu,nie odpisuj.Okropny dolores 3 pisze:Tak,ja nic nie mogę,jestem frustratem (może wytłumaczysz dlaczego)
Nie chciałem nikomu dojebać,nie wiem skąd ten pomysł. Napisałem tylko jak z naszej strony wygląda sprawa "śmierdzieli".To wszystko. Z mojej strony temat uważam za zakończony.
z IQ niech każdy zostanie przy swoim . a nie mam sie pisze osobno mistrzu ortografii
dobrze panie Miodku! Będę pamiętaćVoldemort pisze:z IQ niech każdy zostanie przy swoim . a nie mam sie pisze osobno mistrzu ortografii
mam nadzieje, dobrze że się rozumiemy... i nie rozmywajmy tematu bo te nasze rozkminy pewnie reszty nie obchodzą19baRon20 pisze:dobrze panie Miodku! Będę pamiętaćVoldemort pisze:z IQ niech każdy zostanie przy swoim . a nie mam sie pisze osobno mistrzu ortografii