Skoro już się pojawiło to tylko szybko wytłumacze, że Furious Dogs to była pewna grupka ludzi. Od dawna flaga ( tak na prawde z tego co pamiętam to na 99% był to baner, choć mogę się mylić ) nie jest wieszana z pewnych względów, o których się w internecie nie pisze, także oficjalnie czegoś takiego jak FD nie ma.str pisze:Lubinki - Od nazwy miasta. W zamierzeniu było to prześmiewcze ale jak czas pokazał przylgnęło to do nas. W związku z czym niedawno miała nawet debiut nasz fana "LUBINKI - Na przekór wszystkim"
No jeszcze niejaki Roman Z. z Wrocławia usilnie nas teraz nazywa krecikami a ma to związek z tym że dość duża część kibiców Zagłębia pracuje w kopalniach. Do krecika też często nawiązują nasze oprawy.
Podobną sytuacje można zauważyć np. w Krakowie gdzie Cracovia ma grupę "Jude gang" a Wisła fanę "Furious Dogs"
Kibicowskie przydomki
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Kibicowskie przydomki
to była flaga ( z Bytowa) a nie baner.
Proszę odpowiedź :)Viclav pisze:A czy dla kibiców Cracovii określenie "Żydzi" jest obraźliwe? Chodzi mi o odczucia samych kibiców, czytałem wcześniejsze posty dotyczące genezy tego przydomka, więc mnie do nich nie odsyłajcie :)

Mówi i ma taką flagę. Określenie odnosi się do największej w Polsce kopalni węgla brunatnego.JSC pisze:Dlaczego Bełchatów na siebie mówi "Torfiorze"? Albo nie mówi, ale ma taką flagę? Odnosi się to do największej w Polsce kopalni węgla brunatnego?
Ktoś z Hutnika wypowie się nt. tych " Gumiorów " ?
-
Troublemaker
Nie jest to odbierane przez nas jednoznacznie negatywnie ale pamiątek z ową nazwą, tudzież flag nie wydajemy i nie mozna tego porównywac do innych stosowanych w wielu polskich ekipach przydomkach budzących jednoznacznie pozytywne skojarzenia.obywatel_1984 pisze: Gumiory (chyba teraz kibice Hutnika ni odbierają tego negatywnie?)
Podczas budowy Nowej Huty jak to na budowie dużo osób nosiło gumofilce.
-
TadzikNorek
Wisła używa również przydomka "Sharks",skąd ów taki się wziął?str pisze:Lubinki - Od nazwy miasta. W zamierzeniu było to prześmiewcze ale jak czas pokazał przylgnęło to do nas. W związku z czym niedawno miała nawet debiut nasz fana "LUBINKI - Na przekór wszystkim"
No jeszcze niejaki Roman Z. z Wrocławia usilnie nas teraz nazywa krecikami a ma to związek z tym że dość duża część kibiców Zagłębia pracuje w kopalniach. Do krecika też często nawiązują nasze oprawy.
Podobną sytuacje można zauważyć np. w Krakowie gdzie Cracovia ma grupę "Jude gang" a Wisła fanę "Furious Dogs"
Ten kto był na Batorym koło stadionu w gorący dzień wie, że chodzi raczej o drugą opcję.
-
PSYCHICZNY
od nozy z zębami jak u rekinów..TadzikNorek pisze:Wisła używa również przydomka "Sharks",skąd ów taki się wziął?str pisze:Lubinki - Od nazwy miasta. W zamierzeniu było to prześmiewcze ale jak czas pokazał przylgnęło to do nas. W związku z czym niedawno miała nawet debiut nasz fana "LUBINKI - Na przekór wszystkim"
a Sharks to nie jest po prostu nazwa jednej z grup ,,sportowych,, na Wiśle?
-
BezimiennyCzłek
Prokom Gdynia - Popcorny ... trochę obraźliwe , ale chyba wszystkie ekipy koszykarskie tak właśnie nazywają ich " kibiców "
A dokładnie chyba od tego , że na ich meczu wiele ludzi zajada się popcornem jak na NBA :)
A dokładnie chyba od tego , że na ich meczu wiele ludzi zajada się popcornem jak na NBA :)
-
KazoR_1987
Od fabryki tanich win ktora miala siedzibe na tej samej dzielnicy co stadion Ruchu Radzionkow
A nie jest to bardziej od nazwy? Czy kibice Prokomu naprawdę się tak in minus odróżniają od reszty koszykarskich kibiców?BezimiennyCzłek pisze:Prokom Gdynia - Popcorny ... trochę obraźliwe , ale chyba wszystkie ekipy koszykarskie tak właśnie nazywają ich " kibiców "
Też mi to wygląda bardziej na nazwębarbizm pisze:A nie jest to bardziej od nazwy? Czy kibice Prokomu naprawdę się tak in minus odróżniają od reszty koszykarskich kibiców?BezimiennyCzłek pisze:Prokom Gdynia - Popcorny ... trochę obraźliwe , ale chyba wszystkie ekipy koszykarskie tak właśnie nazywają ich " kibiców "
Co do Cracovii to na pierwszy plan rzuca się przydomek "Pasy" i to jest rozpoznawalne najbardziej.
Jeśli chodzi o Pogon Sz. to jak to wygląda z hasłem "Portowcy", bo była kiedyś taka flaga. Nie wiem czy to hasło jeszcze jest używane.
Jeśli chodzi o Pogon Sz. to jak to wygląda z hasłem "Portowcy", bo była kiedyś taka flaga. Nie wiem czy to hasło jeszcze jest używane.
HC pisze:a Sharks to nie jest po prostu nazwa jednej z grup ,,sportowych,, na Wiśle?
oczywiscie ze tak, nazwa (nie grupa, ktora juz dzialala) powstala w latach 90.. (byl obszerny opis na forum Wisły)
ogolem to Biała Gwiazda ktora towarzyszy Wisle od jej powstania.. i co oczywiste Armia Białej Gwiazdy
-
szybki_bill
Kibice Prokomu z "młyna" chyba nie zajadają tego smakołyku, a cała reszta hali to sympatycy koszykówki, którzy nie idą tam kibicować, więc nazwa trochę nie halo (mają być KIBICOWSKIE przydomki). Poza tym jak ktoś wyżej zauważył nie sądzę by ich cokolwiek odróżniało od oglądaczy meczów Tura Zgorzelec, AZS Koszalin albo Energii Słupsk.BezimiennyCzłek pisze:Prokom Gdynia - Popcorny ... trochę obraźliwe , ale chyba wszystkie ekipy koszykarskie tak właśnie nazywają ich " kibiców "
A dokładnie chyba od tego , że na ich meczu wiele ludzi zajada się popcornem jak na Średniowiecze NBA :)
-
wyjazdowicz
na meczach w dalszym ciągu śpiewają np. Portowcy gooool itp.pomorze pisze:Co do Cracovii to na pierwszy plan rzuca się przydomek "Pasy" i to jest rozpoznawalne najbardziej.
u nas na Pogoń Szczecin mówi się "Paprykarze" wiadomo od czego
W przypadku Czuwaju jest podobnie jak Lecha Poznań Kolejarze, Kolejorze od KKS Kolejowego Klubu Sportowego, ale podobnie jak na Lechu przydomek Pyry (nie wiem do ktorego maja wiekzsze przywiazanie bo nie mi to pisac) jest takze uzywany, a na Czuwaju My jako kibice bardziej utożsamiamy sie z przydomkiem Harcerze , Harcerzyki tlumaczyc mysle ze tez nie trzeba skad ten przydomek sie wzia.Janozyk pisze:Unia Tarnów - Jaskółki, Czuwaj Przemyśl - Kolejarz. Myślę że w obu przypadkach nie trzeba niczego tłumaczyć.
Ciekawi mnie natomiast JKS Jarosław - "Świry", "Świrlandia". Te nazwy mają jakąś historie?
Pozdrawiam.
Jagiellonia - Śledzie od specyficznego zaciągania :) Nazwa bardzo stara wymyślona przez najprawdopodobniej łomżan mieszkających najbliżej ziemi białostockiej.Ci co śledzikują, nie mówią siano, tylko "sjano", nie śledź, tylko sliedz :) Chociaż teraz już mało spotykane wśród obecnej młodzieży to nazwa pozostała i kojarzy się z Jagą w tych rejonach.
Kiedyś nie było internetu, teraz jest, więc normalne, że pytają i nie znaczy to, że nie jeżdżą. Trochę wyrozumiałości dla kibiców młodych, Ty też nie byłeś od razu kumaty :)Falls pisze:
Czy tylko ja mam wrazenie ze kiedys kibicowanie zaczynało się od uczęszczania na stadion i poznawania ludzi
-
mlody_kibic
Dlaczego kolegów na wyjazdach nie pytają? Napewno podróż szybciej mija przy piwku i kumatych rozmowach. :)hME pisze:Kiedyś nie było internetu, teraz jest, więc normalne, że pytają i nie znaczy to, że nie jeżdżą. Trochę wyrozumiałości dla kibiców młodych, Ty też nie byłeś od razu kumaty :)Falls pisze:
Czy tylko ja mam wrazenie ze kiedys kibicowanie zaczynało się od uczęszczania na stadion i poznawania ludzi
-
tobylmelanz
Może dlatego że nie każdy się pytał na kibice.net jak przekonać rodziców by pościli na wyjazd, :|mlody_kibic pisze:Dlaczego kolegów na wyjazdach nie pytają? Napewno podróż szybciej mija przy piwku i kumatych rozmowach. :)hME pisze:Kiedyś nie było internetu, teraz jest, więc normalne, że pytają i nie znaczy to, że nie jeżdżą. Trochę wyrozumiałości dla kibiców młodych, Ty też nie byłeś od razu kumaty :)Falls pisze:
Łańcuchy to bardziej przydomek historyczny od granicy Prusko-Ruskiej która była niedaleko Konina a dokładnie w Strzałkowie a jej ogrodzenie było własnie z łańcuchów i z braku ruchu kibicowskich w tych rejonach koninanie przyjeli ten przydomek.Moze w latach 90 fani z Konina wozili łańcuchy na wyjazdy heh ale wątpie.W ogóle to na mieszkańców byłego województwa Koninskiego mówiło sie łańcuchy.godefroy pisze:jako zorientowany w okolicznych klimatach pokusze sie o opis niektórych przydomków , jeśli myle..niech mnie ktoś poprawi...
"Łańcuchy" to przydomek kibiców z Konina którzy na wyjazdy w latach 90 tych zabierali ze sobą na wyjazdy właśnie łańcuchy..takie wielkości tych co sie krowy paluje na polach :)
"Tyfusy" przydomek Bydgoskiej Zawiszy .. określani tak najczęściej przez Toruń i okolice .. ale tu juz wkraczają animozje miedzy miastami Toruń - Bydgoszcz które raczej nigdy nie pałały do siebie sympatią.
"Krzyżacy" słynny przydomek kibiców Apatora Toruń utożsamiane z Gotyckim Miastem Toruń i licznymi po krzyżackimi zabytkami.
myślę że takich przydomków jak Niebiescy, Elanowcy, Jeziorowcy itd tłumaczyc nie trzeba bo wiadomo skąd się biora...
JAROSŁAW - Miasto Wariatów,tak wyzywano nas kiedyś z racji znajdującego się w mieście Szpitala Psychiatrycznego,na początku to było obraźliwe ale kibice zaakceptowali to i na złość innym tzn.przede wszystkim kibicom z Przemyśla sami śpiewaliśmy na siebie że jesteśmy z Miasta Wariatów i stąd wzięła się później nazwa Świry,Świrlandia,
PRZEMYŚL - w Jarosławiu i okolicach od wieków nazywany był SIUNAMI ,SIUNKAMI skąd się wzięła ta nazwa to chyba nikt nie wie ale używana jest do dzisiaj i to nie tylko przez kibiców,ale przez wszystkich obywateli naszego miasta
PRZEMYŚL - w Jarosławiu i okolicach od wieków nazywany był SIUNAMI ,SIUNKAMI skąd się wzięła ta nazwa to chyba nikt nie wie ale używana jest do dzisiaj i to nie tylko przez kibiców,ale przez wszystkich obywateli naszego miasta
-
JebacRozjebundy
Sandecja - Saczersi. Przydomek pochodzi z nazwy Miasta : Nowy Sacz.
Na poczatku tematu jest skad sie wzielo Sączersi i nie pochodzi od nazwy miastaJebacRozjebundy pisze:Sandecja - Saczersi. Przydomek pochodzi z nazwy Miasta : Nowy Sacz.
-
JebacRozjebundy
Kibice przeciwnych klubow wymyslili ,Saczersi'' nawiazujac do studentow.Natomiast kibice Sandecji przyjeli to haslo, nawiazujac do nazwy miasta i nie uznaja tego za obelge, lecz jako ich przydomek.Samin pisze:Na poczatku tematu jest skad sie wzielo Sączersi i nie pochodzi od nazwy miastaJebacRozjebundy pisze:Sandecja - Saczersi. Przydomek pochodzi z nazwy Miasta : Nowy Sacz.
-
analizator.pl
Ciekawe kto poza Zabrzem ich tak nazywa? Ludzie ogarnijcie sie. Mowimy o przydomkach a nie okolicznosciowych wyzwiskach.Gerrarrd pisze:
Piast Gliwice - kurczaki.
Watpie, zeby np. kibice Korony jadac na mecz do Gliwic mowili "jedziemy grac z kurczakami" :)
A zdziwiłbyś się.
Takie "lokalne" przezwiska szybko się przyjmują. Wszystkie były zresztą kiedyś lokalne, no może nie wszystkie ale w większości.
Takie "lokalne" przezwiska szybko się przyjmują. Wszystkie były zresztą kiedyś lokalne, no może nie wszystkie ale w większości.
-
antyslask1946
Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
bez napinki:-)
Tylko oni używają tego słowa.Oczywiście nie jeden z nich używa go mimo ,że nie zna jego znaczenia :)
nieGrappa pisze:Chyba chodzi o słowo "ścierwa" tylko szczewa jestes prostsze do wymowy dla folksdojczówantyslask1946 pisze:Górnik Zabrze-Szczewa...nie mam kompletnie pojecia co to znaczy ale słyszałem kilka razy jak Ruch nazywał tak zabrzan.
Wyjaśnijcie sobie w własnym gronie co to znaczy, bo przykład grappy pokazuje że jednak sami niewiecie :)3-kolory pisze:Tylko oni używają tego słowa.Oczywiście nie jeden z nich używa go mimo ,że nie zna jego znaczenia :)
Grappa twojego wytłumaczenia hasła z szczewami nie byłbym w stanie wymyślić mając z 5% alko we krwi.
Wyzywano was wioska wariatow i to bylo jednoznacznie obrazliwe, Miasto Wariatow to wasza odpowiedz na to wyzwisko.szyda pisze:JAROSŁAW - Miasto Wariatów,tak wyzywano nas kiedyś z racji znajdującego się w mieście Szpitala Psychiatrycznego,na początku to było obraźliwe ale kibice zaakceptowali to i na złość innym tzn.przede wszystkim kibicom z Przemyśla sami śpiewaliśmy na siebie że jesteśmy z Miasta Wariatów i stąd wzięła się później nazwa Świry,Świrlandia,
RADYMNO - Radka - nie jestem pewien czy wymyslil to Czuwaj czy my sami, ale nigdy nie bylo to obrazliwe.
Jak już jesteśmy przy zaadoptowanych obraźliwych przezwiskach, to można wspomnieć też o Śledziach. Kiedyś hasło używane przez Lechię (słynne szale "Arka śledzie"), obecnie Arkowcy w pełni się z nim identyfikują
Już tak nie myśl bo się zmęczysz.
Ten przydomek czy jak to tam można określić tyczy się meczu z Wisłą. Tam była taka oprawa, którą Zagłębie zaprezentowało, pamiętasz ? Było to 7 sierpnia 2009.
Ten przydomek czy jak to tam można określić tyczy się meczu z Wisłą. Tam była taka oprawa, którą Zagłębie zaprezentowało, pamiętasz ? Było to 7 sierpnia 2009.
W Trójmieście sprawa jest prosta
Arka - śledzie, w przeszłości Rybacki Klub Sportowy, pozatym Gdynia jeszcze 100 lat temu była mała wioską rybacką.
Lechia - betony, od Budowlany KS czy patrona jaki otrzymała od komuchów.
Bałtyk - kadłuby, jako Stocznowy Klub Sportowy od budowniczych kadłubów okretowych ze stoczni Gdynia.
Arka - śledzie, w przeszłości Rybacki Klub Sportowy, pozatym Gdynia jeszcze 100 lat temu była mała wioską rybacką.
Lechia - betony, od Budowlany KS czy patrona jaki otrzymała od komuchów.
Bałtyk - kadłuby, jako Stocznowy Klub Sportowy od budowniczych kadłubów okretowych ze stoczni Gdynia.