Kibicowskie przydomki

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

obywatel_1984

Kibicowskie przydomki

Post autor: obywatel_1984 »

Nie było jeszcze takiego tematu. Wiadomo, że wiele grup kibicowskich posiada przydomki charakteryzującą daną ekipę, miasto, czy region. Niektóre z nich mają tradycję sięgającą co najmniej kilkudziesięciu lat wstecz. Inne, które niegdyś były odczytywane jako obelga, dziś mają wydźwięk co najmniej neutralny.

Temat zakładam z myślą, że uda się wyjaśnić genezę takich przydomków jak Scyzory, czy Łańcuchy (przykładowo).

Zaznaczam, że temat nie ma na celu wywoływać jakiejkolwiek napinki między klubami czy miastami, i NIE DOTYCZY funkcjonujących w środowisku kibicowskim przydomków odbieranych negatywnie.

Jeśli temat się nie przyjmie - do kasacji.
iparts.pl
jms

Re: Kibicowskie przydomki

Post autor: jms »

Żabole
obywatel_1984

Ech.... A pisałem ku*** wyraźnie:

Zaznaczam, że temat nie ma na celu wywoływać jakiejkolwiek napinki między klubami czy miastami, i NIE DOTYCZY funkcjonujących w środowisku kibicowskim przydomków odbieranych negatywnie.

Chodziło mi raczej o to, żeby nie wymieniać listy przydomków, tylko o jakiś krótki opis, typu: Górnik Konin - Łańcuchy, nazwa się wzięła stąd i stąd...
Sam jestem ciekaw genezy niektórych przydomków (Scyzory, Tatary, Gumiory (chyba teraz kibice Hutnika ni odbierają tego negatywnie?)
obywatel_1984

Warchoły, to wiadomo, od robotniczych strajków w 76, kiedy Radomianie biorący udział w walkach ulicznych zostali przez komunistyczną propagandę nazwani w ten sposób. Ciekawa historia, i Radomianie mogą być z niej dumni.
DFLG

Post autor: DFLG »

Budowlany Klub Sportowy Lechia Gdańsk - Betony.
Powstała nawet flaga na ten temat.
Obrazek
Rodowity Łodzianin

Post autor: Rodowity Łodzianin »

ŁKS Łódź - Rycerze wiosny .

Tytuł ten został nadany ŁKSowi przez legendarnego redaktora Przeglądu Sportowego Jerzeg Zmarzlika po meczu z Gornkiem Zabrze 7 kwietnia 1957 r w Zabrzu zakończonym wynikiem 5:1 dla ŁKS .

Jerzy Zmarzlik
"I wówczas przypomniało mi się tych dwóch zawianych dżentelmenów w melonikach z Łodzi, sarkajacych na swój ŁKS - "psiakrew, rycerze wiosny"! Ależ właśnie tak - Rycerze Wiosny! Panowie! Powinniście dziś zdjąć te meloniki przed swymi piłkarzami! W jednej chwili miałem gotowy tytuł! darmowe ogłoszenia A że meloników już nie było?..... Napisałem: Panowie! Kapelusze z głów! Tak grają Rycerze Wiosny!"
olimpijska2.pl
Kontakt:

Post autor: olimpijska2.pl »

obywatel_1984 pisze:Zaznaczam, że temat nie ma na celu wywoływać jakiejkolwiek napinki między klubami czy miastami, i NIE DOTYCZY funkcjonujących w środowisku kibicowskim przydomków odbieranych negatywnie.
Określenie "ŻABOLE" nie jest negatywne. Dowiedz się to i owo, a później głos zabieraj.

Jeśli nie wierzysz, to wejdź na jedną ze stron Górnika, http://www.gornik.zabrze.pl/ i poszukaj działu "Żabolki". Chyba nie sądzisz, że kibice Górnika sami siebie obrażają?

Poza tym (nie wiem czy jest nadal), pamiętam nazwę jakiejś grupy kibicowskiej "Żabole 1948".
sapter

Post autor: sapter »

Bez napinki ale smiesznie by brzmialo "dorsze" :)
JSC

Post autor: JSC »

Dużo jest przydomków wymyślonych przez przeciwników celem obrażenia innej drużyny, a które wklepały się na stałe do słownika kibicowskiego i są używane przez samych właścicieli, vide drużyny z Trójmiasta czy nazywanie kibiców Sandecji "Sączersami" przez przyjezdnych studentów. Powiem więcej, większość jest takich przypadków.
barbizm

Post autor: barbizm »

JSC pisze:Dużo jest przydomków wymyślonych przez przeciwników celem obrażenia innej drużyny, a które wklepały się na stałe do słownika kibicowskiego i są używane przez samych właścicieli, vide drużyny z Trójmiasta czy nazywanie kibiców Sandecji "Sączersami" przez przyjezdnych studentów. Powiem więcej, większość jest takich przypadków.
Co jest obraźliwego w "Sączersach " ?
JSC

Oni tak na nich mówili z tego co pamiętam zapożyczając to z blokersów, jaraczy w za szerokich spodniach. Może za bardzo nie obraźliwe ale nie było to mówione jako komplement.
barbizm

może...dla mnie to brzmi jak normalna nazwa mieszkańca ( Nowego ) Sącza.
Michał K.

Post autor: Michał K. »

1. Czy określenie "Scyzoryki" zaczerpnięto z twórczości Liroya czy funkcjonowało ono już wcześniej?
2. Czy mylę sie twierdząc, że określenie "Śledzie" pierwotnie tyczyło kibiców Pogoni a dopiero później przylgnęło do fanów Arki?
Tel

Post autor: Tel »

Domyślam się że scyzory od piosenki Liroya.
barbizm

Chyba jednak Liroy ten przydomek tylko spopularyzował, on był chyba wczeniej.
Co do Sącza- domyślam się że sądeczanin, ale sączers też brzmi "normalnie", a na pewno nie pejoratywnie...
jeleń

Post autor: jeleń »

okreslenie "Scyzoryk" na Kielczanina istniało juz wczesniej, Liroy tylko je spopularyzował. wzięło sie to podobno od produkowanych w Kielcach w latach szescdziesiatych scyzoryków .
ZETKA

Post autor: ZETKA »

Dlaczego Rakow to medaliki?
Ryzykant92

Post autor: Ryzykant92 »

Poczytaj o historii powstania tego klubu to sie dowiesz : http://www.sport.pl/sport/1,65025,2994598.html
Hubertus

Post autor: Hubertus »

ZETKA pisze:Dlaczego Rakow to medaliki?
Od Jasnej Góry przecież
wampirek

Post autor: wampirek »

Kolejorz - liter "o zamiast "a" wzięła się od gwary poznańskiej ?
Stary14

Post autor: Stary14 »

wampirek pisze:Kolejorz - liter "o zamiast "a" wzięła się od gwary poznańskiej ?
Ta
wyjazdowicz

Post autor: wyjazdowicz »

jeleń pisze:okreslenie "Scyzoryk" na Kielczanina istniało juz wczesniej, Liroy tylko je spopularyzował. wzięło sie to podobno od produkowanych w Kielcach w latach szescdziesiatych scyzoryków .
odnośnie Scyzorów

http://dziennik.pl/podroze/warto-pojech ... rykow.html
DiglettOi

Post autor: DiglettOi »

jeleń pisze:okreslenie "Scyzoryk" na Kielczanina istniało juz wczesniej, Liroy tylko je spopularyzował. wzięło sie to podobno od produkowanych w Kielcach w latach szescdziesiatych scyzoryków .
Tutaj chyba wszystko jest wytłumaczone dobrze :)

Najstarszy zapisek nazywający mieszkańców naszego miasta "kieleckimi scyzorykami" znalazł historyk Jan Główka - pochodzi z inwentarza muzeum Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego spisanego w 1911 roku.
Jan Główka, dyrektor Muzeum Historii Kielc, wpadł na swoje odkrycie przypadkiem. Przeglądał kilka tomów "Inwentarza depozytów Muzeum Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego w Kielcach". Mieściło się ono w tej samej kamienicy przy ul. Leonarda, w której jest teraz Muzeum Historii Kielc. - Zauważyłem wpis dokonany przez ówczesnego kustosza muzeum Tadeusza Włoszka. Opisując jeden z eksponatów, zaznaczył, że dali go dwaj jego znajomi, "kieleckie scyzoryki", i wymienił ich nazwiska. Bardzo mnie to zaciekawiło, bo to prawdopodobnie najstarszy zapisek informujący, że prawie sto lat temu taka nazwa była w obiegu - mówi dyrektor Główka. Zauważa, że określenie "scyzoryk" zostało użyte żartobliwie, z przymrużeniem oka.

To, że już tak dawno nazywano mieszkańców naszego regionu "scyzorykami", dla wielu może być nowością. Niedawno ten przydomek odświeżył raper Liroy - i wtedy wydawało się, że to w miarę współczesne przezwisko.

Naszym regionalnym przezwiskiem zainteresował się również południowoafrykański historyk Charles van Onselen, który w swojej ostatniej książce dowodzi, że Kuba Rozpruwacz, słynny seryjny morderca posługujący się nożem, pochodził z Kielc. Onselen od "Gazety" dowiedział się o przezwisku "kielecki scyzoryk". - To bardzo ciekawe. Warto zbadać, skąd się wzięła ta nazwa - powiedział.

* * *

Halina Mielicka etnograf, wykładowca Akademii Świętokrzyskiej
Nie interesowałam się "scyzorykami kieleckimi", ale na pewno warto zbadać historię tej nazwy. To interesujące dociekania, bo odnoszą się do tożsamości społecznej, kulturowej, a teraz, w warunkach galopującej globalizacji, określenie na nowo tej tożsamości jest ważne. Taki przydomek rodzi się ze swoistej legendy, opowieści, czegoś, co nazywamy wyobrażeniem zbiorowym - np. o tym, że pewna grupa ma jakieś specyficzne cechy. Oceny dokonują mieszkańcy sąsiednich regionów i to oni nadają tego rodzaju nazwy. Wiąże się to z wysokim wartościowaniem własnej zbiorowości i niskim - sąsiadów. Dlatego przypuszczam, że "kielecki scyzoryk" to nazwa nadana nam przez sąsiednie zbiorowości, których członkowie obserwowali nasze zachowania. Być może u nas rzucało się w oczy to, że każdy mężczyzna nosi przy sobie scyzoryk. Nie jestem zaskoczona, że taki zapisek powstał już w 1911 roku.

Janina Skotnicka, kierownik działu sztuki ludowej Muzeum Narodowego w Kielcach
Trudno powiedzieć, skąd wzięła się ta nazwa. Scyzoryk na pewno nie był nieodłącznym wyposażeniem mieszkańca naszego regionu. Nigdzie się żaden zapis o tym się nie pojawił. Scyzorykiem posługiwali się świątkarze, którzy używali go do rzeźbienia. Ale świątkarzy nie było w naszym regionie więcej niż gdzie indziej. A dzieci strugające sobie coś na pastwiskach posługiwały się głównie zwykłym nożem.

Ziemowit Nowak Gazeta Wyborcza

pzdr
JSC

ZETKA pisze:Dlaczego Rakow to medaliki?
Na Częstochowian ogólnie mówi się medaliki, przez tą Jasną Górę właśnie. Chodzi o to że zawsze dużą kasę robią tam od zawsze na pamiątkach z Jasnej Góry. Jak ja się dopytywałem jednego Częstochowianina dlaczego "medaliki", to odpowiedział mi dosłownie: "bo się klepie medaliki i każdą ilość się sprzedaje: ;).
Co do określenia "Craxa" - wielu osobom nie pasuje, bo jest to zmienianie dostojnej, łacińskiej nazwy na ziomalską i dresiarską. Jak już to wolą określenie "Pasy", bo ma przynajmniej swoją historię.
analizator.pl

Post autor: analizator.pl »

Lwowiacy/ Lwowiaki - Polonia Bytom - ogolnie nie lubiane w Bytomiu okreslenie zwiazane z duza liczba przesiedlencow ze Lwowa zamieszkalych w tym miescie po wojnie ( wspoltworzyli oni nota bene jedna z najpiekniejszych kart w historii klubu )

Zabole - Gornik - oprocz powodow wyjasnionych przez POLBYT (?) to takze zwykla lingwistyczna przerobka. Przymiotnik "zabrski"(od miasta) brzmi bardzo podobnie do "zabski".

Ruch Radzionkow - Cidry - nazwa wziela sie od napoju alkoholowego Cider wyrabianego w Radzionkowie jeszcze za czasow napoleonskich.

Pogon - paprykarze- od paprykarza szczecisnkiego :)

Rakow - medaliki - od zakonu i pamiatek z nim zwiazanych

Szombierki Bytom - zieloni - od barw klubu.

Legia - kiedys uzywalo sie nazwy "wojskowi" ale watpie czy m ozna uznac to jako przydomek kibicowski
JSC

Dlaczego Bełchatów na siebie mówi "Torfiorze"? Albo nie mówi, ale ma taką flagę? Odnosi się to do największej w Polsce kopalni węgla brunatnego?
Reszta z ekstraklasy jest dla mnie wytłumaczona, no może poza Jagą. Na meczach u nas nazywana obraźliwie "Potoczanką", czy to wymyślone przez Pasiaków czy ktoś jeszcze takie coś praktykuje?
FrK

Post autor: FrK »

Lech Poznan - Pyry, Pyrusy
Fenomen

Post autor: Fenomen »

Zakładowy Klub Sportowy Wisła Płock przydomek - Nafciarze

Od znajdującej się w mieście rafinerii.
obywatel_1984

Czy dla mieszkańców stolicy określenia "krawaciarz", "szemraniec" są obraźliwe?
CzłowiekRenesansu

Post autor: CzłowiekRenesansu »

GKS Zagłębie Wałbrzych - Thoreziacy

Przydomek pochodzi od nazwy kopalni. Więcej, dawno temu klub nawet tak się nazywał...
Radek_ZS

Post autor: Radek_ZS »

KKS Kalisz - cebulorze. ( o ile coś nie pokręciłem)

Czemu?
Viclav

Post autor: Viclav »

obywatel_1984 pisze:Czy dla mieszkańców stolicy określenia "krawaciarz", "szemraniec" są obraźliwe?
A ktoś jeszcze w ogóle tak mówi? :) Szemraniec na pewno nie byłby obraźliwy. Co do krawaciarza to pewnie opinie byłyby podzielone, ale myślę że wydźwięk byłby raczej negatywny (zwłaszcza w środowisku kibicowskim, z wiadomych względów)
KazoR_1987

Post autor: KazoR_1987 »

Na kibicow KKS-u Kalisz mowi sie tak bo glowna uprawa w Wielkopolsce sa ziemniaki ( pyry ) a w rejonach Kalisza jest ''zaglebie cebuli'' Bez Napinki z tym Zagłębiem ;) Mysle ze niczego nie pokrecilem najwyzej ktos sprostuje
str

Post autor: str »

Lubinki - Od nazwy miasta. W zamierzeniu było to prześmiewcze ale jak czas pokazał przylgnęło to do nas. W związku z czym niedawno miała nawet debiut nasz fana "LUBINKI - Na przekór wszystkim"
No jeszcze niejaki Roman Z. z Wrocławia usilnie nas teraz nazywa krecikami a ma to związek z tym że dość duża część kibiców Zagłębia pracuje w kopalniach. Do krecika też często nawiązują nasze oprawy.
Podobną sytuacje można zauważyć np. w Krakowie gdzie Cracovia ma grupę "Jude gang" a Wisła fanę "Furious Dogs"
godefroy

Post autor: godefroy »

jako zorientowany w okolicznych klimatach pokusze sie o opis niektórych przydomków , jeśli myle..niech mnie ktoś poprawi...

"Łańcuchy" to przydomek kibiców z Konina którzy na wyjazdy w latach 90 tych zabierali ze sobą na wyjazdy właśnie łańcuchy..takie wielkości tych co sie krowy paluje na polach :)

"Tyfusy" przydomek Bydgoskiej Zawiszy .. określani tak najczęściej przez Toruń i okolice .. ale tu juz wkraczają animozje miedzy miastami Toruń - Bydgoszcz które raczej nigdy nie pałały do siebie sympatią.

"Krzyżacy" słynny przydomek kibiców Apatora Toruń utożsamiane z Gotyckim Miastem Toruń i licznymi po krzyżackimi zabytkami.

myślę że takich przydomków jak Niebiescy, Elanowcy, Jeziorowcy itd tłumaczyc nie trzeba bo wiadomo skąd się biora...
Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin »

Igloopol Dębica-Morsy
rosco

Post autor: rosco »

z tyfusami to jest tak ze kiedys w ktoryms miescie byla epidemia tyfusu/tyfusa? do dzis nie wiadomo w ktorym miescie najpierw i stad te jazdy na siebie
Viclav

Post autor: Viclav »

A czy dla kibiców Cracovii określenie "Żydzi" jest obraźliwe? Chodzi mi o odczucia samych kibiców, czytałem wcześniejsze posty dotyczące genezy tego przydomka, więc mnie do nich nie odsyłajcie :)
Janozyk

Post autor: Janozyk »

Unia Tarnów - Jaskółki, Czuwaj Przemyśl - Kolejarz. Myślę że w obu przypadkach nie trzeba niczego tłumaczyć.

Ciekawi mnie natomiast JKS Jarosław - "Świry", "Świrlandia". Te nazwy mają jakąś historie?
NoName90

Post autor: NoName90 »

Janozyk pisze:Ciekawi mnie natomiast JKS Jarosław - "Świry", "Świrlandia". Te nazwy mają jakąś historie?
Z tego co wiem w mieście jest zakład psychiatryczny i od tego się wzięło jeśli pomyliłem to poprawcie mnie
ODPOWIEDZ