Polska-Bułgaria

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Darkskiller

Re: Polska-Bułgaria

Post autor: Darkskiller » 04.03.2010, 01:24

Moje subiektywne spostrzeżenia z perspektywy środka Kamiennej (jestem z Korony, bilet załatwił mi znajomy Polonista). Stadion dobrze oflagowany, ale to jak na każdym meczu reprezentacji przecież. W pierwszej połowie doping raczej nienajlepszy z perspektywy tego sektora, Legia prowokuje Polonie transami oraz wrzutami, co skutkuje ripostami licznej grupy Polonistów, mimo że prowadzący doping starał się uspokajać towarzystwo na trybunie. W drugiej połowie doping poprawił się, chyba głównie za sprawą walki na trybuny HSV które było ciągnętne przez dłuższy okres, oraz korzystnym wynikiem. Trybuna główna wyglądała jakby była podzielona na dwie części - jedna na której siedziała w większości ekipa Legii która nie włączała się zbytnio do dopingu reprezentacji (tak to wyglądało z mojej perspektywy) a jedynie intonowała w momentach przestojów wrzuty na Polonie lub ITI, oraz druga część gdzie siedziało większość polskich ekip i właśnie z tą częścią prowadzony był w głównej mierze doping, jak chociażby wyżej wspomniane HSV. W końcówce meczu dużo osób ewakuuje się z Kamiennej (Poloniści chyba chcieli coś kombinować z Legią, sporo piknikowych osób także zawijało przed końcowym gwizdkiem) przez co doping pod koniec meczu zdecydowanie siadł. Opraw nie oceniam, ponieważ nie wiem co na nich było, chociaż wydaje się że wyszły tak jak miały wyjść. Ogólnie mecz oceniam pozytywnie. Pozdrawiam!

iparts.pl
dilerek

Post autor: dilerek » 04.03.2010, 01:25

sa gdzies foto z trybun z tego meczu?
Co do meczu to chyba dawno juz nie bylo takiego meczu repry u siebie, gdzie byloby tak duzo kumatych osob (biorac pod uwage liczbe procentowo z liczba januszy). Powialo klimatem z lat 90-tych, tyle tylko ze wtedy klubowe flagi wisialy na kadrze. Co do bluzgow uwazam, ze bluzgi na PZPN i na ITI jak najbardziej za (z kurestwem powinno sie walczyc na roznych frontach, a w walce z ITI udzial powinny brac wszystkie ekipy nie tylko L, bo to dotyczy nasz wszystkich - kibicow). Bluzgi wewnatrzwarszawskie- nie komentuje, wasze warszawskie podworko.
Sporo klubowych flag na meczu w barwach narodowych. Cieszy zaangazowanie gwiazdorow, stroje to porazka, ktos za to powinien beknac (tylko kto, jak w PZPN-ie jest wszystko ,,zepsute'').

Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock » 04.03.2010, 01:58

Od nas 55 osób z 3 flagami.(jedna duża i dwie małe)

Stoimy obok koalicji prolegijnej (Legia, Hutnik WWa, Olimpia Elbląg, Zagłębie S.).

Mi rzuciły się w oczy jeszcze Bełchatów, Raków, Jaga, Bałtyk, Radomiak, Stomil.

PS. Zdejmujcie ku*** czapki i kaptury jak grają nasz hymn!
Prezentacje maturalne/prace licencjackie/magisterskie! -> gg:1451747

;)

Post autor: ;) » 04.03.2010, 02:10

Z mojej perspektywy, byłem na Głównej. Nie oceniam, będą same fakty.
Na można powiedzieć legijnej części Głównej, takie ekipy jak Jaga, Widzew, Raków, ktoś z Chrobrego. Z Legią Olimpia i Zagłębie. Pogoń chyba też była. Najdziwniejsze dla mnie, że Raków i Widzew koło siebie przechodziły zupełnie obojętnie, tak to wyglądało. Nie mi to oceniać, po prostu zdziwiłem się. Najłatwiej oceniać z jakich kto ekip po czapkach. Widziałem też Radomiak i Stal Rzeszów na tej trybunie.
Flagi jakie zapamiętałem z meczu to tak:
Legia, Hutnik W-wa, Jaga 2 flagi (Jagiellonia i Ultras Białystok), Widzew, Łomża, Stal Rzeszów, Olimpia Elbląg, Dąbrowa Górnicza, chyba jeszcze Zagłębie Sosnowiec do tego, Patrioci (Górnik Z.), Polska (Korona), Jeziorak, Unia Tczew, Patrioci GKS Szombierki, Zjednoczona Strona Wschodnia, Koluszki 2 flagi, Bełchatów, Radom (nie wiem która ekipa podejrzewam, że Radomiak), Szydłowiec, Ozimek i na pewno jeszcze parę flag, których nie zapamiętałem. Do tego flaga Polonii w barwach Polski i jakaś z Dmowskim, wiem że było słabo widoczne hasło " Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie i coś do tego. Polonia? "
Oprawa, z hasłem jeśli dobrze myślę z wyjścia Adamka. U góry i dołu transy z hasłem i sektorówka do tego w środku plus dwie szachownice po bokach. Legia wywiesza dwa transy. Pierwszy " Polonia w układzie? Z policją psami. Cała Polska wie, jesteście frajerami ", a drugiego nie widziałem, bo byłem na tej trybunie. Chyba coś przeciw stadionowi Polonii. O bluzgach się nie wypowiadam, żeby nie robić zamieszania i niepotrzebnych napinek. Gdyby nie ciężka brama, to byłby na bank przed meczem wjazd z bramą, bo było jedno pojedyncze wejście i do tego z pół tysiąca albo i więcej ludzi.

Matti

Post autor: Matti » 04.03.2010, 03:05

Od Nas 5 osób z flagą. Stoimy obok Radomiaka, po lewej stronie Trybuny Głównej i z Naszej perspektywy doping z Kamiennej bardzo średni, żeby nie napisać słaby. Na meczu dwie oprawy z czego ta druga wyszła nawet dobrze. Ogólnie mecz chujowy i nudny.
KS Unia Oświęcim

MCMX

Post autor: MCMX » 04.03.2010, 03:06

tak na szybko: [link]
"Łódź to moje miasto - Ziemia Obiecana, dzięki Widzewowi w świecie lepiej znana"

Czeko

Post autor: Czeko » 04.03.2010, 06:29

Glapo de Warm pisze:Narazie idzie nienajgorzej. Uprzedze tylko, że osoby z mniej niz 10 postami si enie wypowiadaja w tym temacie. Konta zalozone tylko po to by pojechac po kims, beda wywalane. Tak wiec, tylko osoby dzialajace dluzej w temacie i majace podpisy klubowe. Reszta ban i [link]
Pomimo tego postu i mojej niewielkiej liczbie postów pozwolę sobie napisac.

Ze Stalowej Woli napewno 7 osób - może więcej. Pierwszej oprawy nie widziałem przez "znakomita organizację" wpuszczania na trybunę główną. Druga oprawa czytelna chociaż z wykonaniem na średnim poziomie.
Pozdrawiam.

zferajny

Post autor: zferajny » 04.03.2010, 06:34

[link] galeria

Niebezpieczny

Post autor: Niebezpieczny » 04.03.2010, 08:23

Korony ok.50 osob w Warszawie

Foxx

Post autor: Foxx » 04.03.2010, 09:02

A ja napiszę tak - śmieszne trochę są te wszystkie narzekania. Przez całe lata na reprezentacji działy się różne rzeczy, a tu z niektórych komentarzy wydaje się wynikać, że idealną sytuacją jest małyszomania. No więc:

- Polonia próbowała przy pomocy intrygi z PZPN uniemożliwić nam wejście na stadion (fajne porównanie do "torpedowania inicjatyw" przy pomocy transparentu...).

- Polonia nie działa wokół reprezentacji w ramach OZSK

- Od lat nie jesteśmy wpuszczani na derby, więc była to pierwsza od bardzo długiego czasu możliwość wymiany poglądów na K6.

- Jeżeli zaś chodzi o ITI - tak się złożyło, że dwóch ich przedstawicieli było obecnych na honorowej, co na towarzystwo wpłynęło bardzo inspirująco.

Ot, cała wielka filozofia. Ogólnie fajnie było zobaczyć wielu starych znajomych. Jeżeli ktoś serio myślał, że raptem zabawimy się z kibicami KSP w karnawał, bedziemy robić fale, skakać w rytm ich bębenka, czy machać chorągiewkami, "żeby było miło" - cóż... może następnym razem ;)

PS W internecie roi się od komentarzy Polonistów w rodzaju "Polonia znaczy Polska!". Oczywiście - a k..... znaczy "zakręt"... Listości :)
A co tam w komentarzach na Onecie?

MisUszatek

Post autor: MisUszatek » 04.03.2010, 09:11

Z Łomży 21 osób z flagą na trybunie krytej.
Łomżyński Klub Sportowy

bednar

Post autor: bednar » 04.03.2010, 09:19

z MKS'u Kozienice 5 osob.

doping sredni(stalem na trybunie Kamiennej) w drugiej polowie ladnie wychodzilo HSV na dwie strony oprawy nie widzialem nie oceniam.mysle ze flagi na kij byly zle rozmieszczone.Mecz ogolnie nudny.widzane ekipy GKS Jastrzebie, Czarni Dęblin, Korona i jeszcze tam pare

Stalin

Post autor: Stalin » 04.03.2010, 09:27

Z Rakowa 35 osob z flaga na trybunie glownej.
"Po tym, jak się słuchało rozkazów można samemu być przełożonym, ale nie po to, by brutalnie korzystać z prawa miażdżenia innych, lecz dlatego, że przełożeństwo jest cudownym przywilejem, kiedy ma na celu ująć miotające się siły w więzy dyscypliny i poprowadzić je do pełni wydajności, szlachetniejszego źródła radości." Leon Degrelle - "Płonące dusze"

W_SG

Post autor: W_SG » 04.03.2010, 09:38

Kibiców Stali Gorzyce na tym spotkaniu 5 os. z Flagą .
STAL GORZYCE

prażanin

Post autor: prażanin » 04.03.2010, 09:40

Doping średni. Problemy z komunikacją. Oprawa - pomysł ciekawy, wykonanie przeciętne. Mecz bez bez historii.

Fakt załatwiania przez niektóre kluby prywaty na meczu reprezentacji żenujący.
Bluzgi pomiędzy warszawskimi ekipami rozpoczyna Legia wywieszając dwa transparenty uderzające w Polonię, w tym jeden odnoszący się do walki o stadion.

Ale, że to Legia wywiesiła, a ekipy większości z użytkowników tego forum robią po gaciach na sam dźwięk tego słowa to usłyszymy jeszcze nie raz, że kadra nie kadra, ale nic się nie stało, Polonii się należało i w ogóle ITI patataj!

Myślę, że post Foxx'a rozmywa temat i nijak się ma ma do tematu.
A OZSK nie jest wyrocznią i jedyną formą wspierania kadry. Zresztą zrzesza lekko ponad 40 klubów, a w samym mazowieckim jest jest ich 37.

Pozdrowienia dla normalnych.

Foxx

Post autor: Foxx » 04.03.2010, 09:46

To się różnimy w ocenie :) Ja tylko i wyłącznie wyświetliłem powody wczorajszej sytuacji oraz zwróciłem uwagę na to, że w związku z takim stanem rzeczy, oczekiwania biało-czerwonego karnawału przy K6 były nieco absurdalne. I tyle.

Zwróć uwagę, że nie komentuję np. - zwłaszcza pierwszej - oprawy, a przecież, gdybym był złośliwym rozmywaczem, mógłbym to zrobić ;)

LORDI

Post autor: LORDI » 04.03.2010, 09:51

Foxx pisze:A ja napiszę tak - śmieszne trochę są te wszystkie narzekania. Przez całe lata na reprezentacji działy się różne rzeczy, a tu z niektórych komentarzy wydaje się wynikać, że idealną sytuacją jest małyszomania. No więc:

- Polonia próbowała przy pomocy intrygi z PZPN uniemożliwić nam wejście na stadion (fajne porównanie do "torpedowania inicjatyw" przy pomocy transparentu...).

- Polonia nie działa wokół reprezentacji w ramach OZSK

- Od lat nie jesteśmy wpuszczani na derby, więc była to pierwsza od bardzo długiego czasu możliwość wymiany poglądów na K6.

- Jeżeli zaś chodzi o ITI - tak się złożyło, że dwóch ich przedstawicieli było obecnych na honorowej, co na towarzystwo wpłynęło bardzo inspirująco.

Ot, cała wielka filozofia. Ogólnie fajnie było zobaczyć wielu starych znajomych. Jeżeli ktoś serio myślał, że raptem zabawimy się z kibicami KSP w karnawał, bedziemy robić fale, skakać w rytm ich bębenka, czy machać chorągiewkami, "żeby było miło" - cóż... może następnym razem ;)

PS W internecie roi się od komentarzy Polonistów w rodzaju "Polonia znaczy Polska!". Oczywiście - a k..... znaczy "zakręt"... Listości :)

-hmmmmm....współpracowaliśmy już z wszystkimi Policją,Strażą Miejską,Ochroną teraz przyszedł czas na PZPN,no cóż retoryka godna konferencji prasowych Jerzego Urbana vel Jana Rema z czasu co poniektórym jeszcze znanym....

- tak naprawdę co to różnica czy działamy w OZKS czy nie???

-od lat dostajecie prawnie wymaganą ilość biletów na derby,od lat robicie z tego powodu różnoraką szopkę i jak zwykle jest to wina szarego kibica Polonii

-płacz z Waszej strony ,że to reprezentacja ,że stroje nie takie ,że brak tożsamości z barwami,że kiedyś to My na reprezentacji wpadliśmy na murawę,że pakt na reprezentację złamaliśmy ale jak chodzi o prywatę Legii ( iti ) lub bluzganie na nas to już jest OK

-tak jak wyżej,fala ,skanie w rytm bębenka itd na Polonii to be,na Legii "ale czad"......

P.S: a jednak " Polonia znaczy Polska " kłuje w oczy oj kłuje ,czyli jak najbardziej trafne!!!!
Obrazek

gofer100

Post autor: gofer100 » 04.03.2010, 09:59

z RKSu Radomsko 7 osób z flagą. Zajmujemy miejsca między Radomiakiem i Górnikiem Łęczna ( z kolegami nawet błądziliśmy razem przez beznadziejną ochronę). Doping konkretny dopiero w drugiej połowie. Brawo dla chłopaka z Wybrzeża rozkręcającego doping. Oprawy jak na KSP moim zdaniem na szczycie ich możliwości. O reszcie się nie wypowiadam

elo_zipero

Post autor: elo_zipero » 04.03.2010, 10:59

[link]

Z Korony Kielce 50 os., większość na Kamiennej, część wykorzystuje zamieszanie pod bramą i wbija na główną. Mamy dwie flagi - Polska i Chęciny.

Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW » 04.03.2010, 11:03

5 kibiców Sparty Wrocław na meczu Polska-Bułgaria w Warszawie.

prażanin

Post autor: prażanin » 04.03.2010, 11:20

[link]

I niech to zdjęcie będzie najlepszym komentarzem.
Znowu zaczyna się wysyp 2 postowych kumatych.

Foxx

Post autor: Foxx » 04.03.2010, 11:36

:)))))

No nie wytrzymam :) Otóż śpieszę z info, że śpiewaliśmy hymn, natomiast w tej ok. 500 osobowej grupie, może z 30 osób (na moje) miało szaliki. Fakt, to zdjęcie i rozpiska na nim wystarczą za cały komentarz. Brakuje tylko wykropkowania liczby osób i zarysowania w paincie grup Widzewa, Jagi, Rakowa i innych figurujących na fotce jako "Kibice" Legii.

Najwyraźniej zostajemy przy swoich zdaniach :)

PS Wklejka z fotką jest jednak postem tematu :)

Gonzales

Post autor: Gonzales » 04.03.2010, 11:39

8 kibiców Anwilu Włocławek z flagą na Kamiennej.
Flaga widoczna tutaj [link]

F.rank T.homas

Post autor: F.rank T.homas » 04.03.2010, 11:40

Michał_Płock już napisał, z Płocka 55 osób z 3 flagami. 2 wisiały za bramką, a nasza duża była za duża żeby ją wywiesić na płot.
Z nami na sektorze Legia i zgody, Hutnik. Dobrze prezentował się Radomiak, GKS Bełchatów.
Pytanie kto ogarniał doping od strony głównej ;> ?

Co do dopingu i wrzutów, na samym początku jeszcze to było do zniesienia ale później padaka jakich mało. Brawa za drugą połowę i hsv, ale szczerze repertuar był ubogi.

Wpuszczanie - dramat.

yogiPOLSKA

Post autor: yogiPOLSKA » 04.03.2010, 11:42

6 kibicow bydgoskiej Polonii z flagą
Polonia Bydgoszcz & Stomil Olsztyn

Oski

Post autor: Oski » 04.03.2010, 11:45

Krótko i informacyjnie:

Wybrzeże w 8 osób z flagą. Stoimy na sektorze ze Spartą Wrocław i Promieniem Żary. Nieco wyżej głośny Radomiak. Niżej parę osób z Łęcznej. Poza tym sporo wycieczek szkolnych...
Ciężko było zgrać doping. Stadion jak już wyżej napisano podzielony na kilka części, z której każda próbowała czegoś innego.

[link]

dilerek

Post autor: dilerek » 04.03.2010, 11:46

Korona Kielce +/- 50 os. na tym meczu. Wiekszosc na skraju Kamiennej, czesc na glownej. Dwie flagi: POLSKA (z orłem i herbem Kielc) oraz CHĘCINY POLSKA. Dobrze wyszlo od 50 do 70 minuty HSV spiewane na dwie strony. Ogolnie mecz, mecz i koniec imprezy. Dziekuję. Dobranoc!

Foxx

Post autor: Foxx » 04.03.2010, 11:49

Lucyfer - oczywiście, że możesz :) Każdy, kto widział naszą grupę bez problemu to potwierdzi - czy w drodze spod Arsenału, czy pod bramą, czy gdy próbowaliśmy wejść na Główną C, czy wreszcie na A. Wielka sprawa. Swoją drogą, niezłe kuriozum zaczyna się robić - jeżeli byłem i śpiewałem... to, co mam udowadniać, że na fotce jest zarejestrowany mój głos? :)

PS Legia pokrzywdzona? (IRONIA :)). A w którym miejscu?

Kate1

Post autor: Kate1 » 04.03.2010, 11:52

Robicie taką aferę o niezałatwianie swoich spraw a choćby ostatnim razem w Bydgoszczy to Zawisza tez wyrażał swoje zdanie na jakiś tam temat i nikt z tego powodu nie narzekał w takim razie nikogo nie powinno razić ITI spierdalaj zwłaszcza że większość ludzi popiera ten protest. Co do bluzgów na Polonię, myślę że w miastach derbowych typu Kraków, Lódź, Trójmiasto ciężko by było o to żeby 2 ekipy siedziały ze sobą ramię w ramię i choć tego nie popieram raczej takie incydenty będą się zdarzać zawsze.
[link]

Tifo77

Post autor: Tifo77 » 04.03.2010, 12:10

GKSu Bełchatów 60 osób z flaga na trybunie głównej

STOMILOWIEC

Post autor: STOMILOWIEC » 04.03.2010, 12:14

Stomilu Olsztyn na tym meczu ponad 50 osób. Wywieszamy dwie flagi : "Stomil Olsztyn" i "Ol(S)ztynek". Z nami trochę osób z Polonii Bydgoszcz z flagą "Polonia Bydgoszcz".

kornelowski

Post autor: kornelowski » 04.03.2010, 12:14

14 osób na krytej z Górnika Łęczyca. proszę nie mylić Nas z Łęczną !

kornelowski

Post autor: kornelowski » 04.03.2010, 12:25

Tysiąc911 pisze:
kornelowski pisze:14 osób na krytej z Górnika Łęczyca. proszę nie mylić Nas z Łęczną !
ja tylko informacyjnie napisze, że u nas nie ma trybuny "krytej", nie ten stadion...
kończe wpisy w tym temacie
pozdrawiam:)
Głównej

WarszawskaPolonia

Post autor: WarszawskaPolonia » 04.03.2010, 12:45

_re pisze:Czyja to flaga; "Wschodnia Strona Zjednoczona" ?
Z pekspertywy TV wisiała po lewej na łuku.
Widzew - East Side
Jest nas niewielu ale w konkretnym celu.
Projekty: [link]
Gadżety i flagi: [link]

LP1922

Post autor: LP1922 » 04.03.2010, 13:08

Ciężka sprawa, bluzgi Legii niech rozstrzygają na własnym podwórku, kiedyś nie takie rzeczy się działy. Szkoda tylko, że co chwila rozbijali doping na trybunie przebijając się ze swoim. Co niektórzy teraz pomyślą-i jak tu wspierać Legię w walce z ITI skoro po meczu niesmak pozostał... Mam co do sprawy mieszane uczucia, w ogóle mecz kadry na takim stadionie to kpina.

parzystokopytny

Post autor: parzystokopytny » 04.03.2010, 13:15

Czekam na mecze towarzyskie kadry w Poznaniu , Wrocławiu , Gdańsku . Niech sobie odpuszczą granie we Warszawie .

mainroad

Post autor: mainroad » 04.03.2010, 13:17

To co tu czytam to przechodzi jakies ludzkie pojęcie.Wiem , że wiekszość użytkowników tego forum nie jeździła na kadrę w latach 90 , gdzie bluzgi i pranie się po łbach było na porządku dziennym.Czasy gdzie jak ekipa się chciała sprawdzić lub wyrównać z kimś porachunki jechała własnie i robiła to na kadrze.Czepiacie się Legii ?? Zachowali się jak najbardziej normalnie będąc na stadionie swojego derbowego rywala, pewnie gdyby mieli możliwość przyjscia w 5 tys. na mecz tez by to zrobili i zawstydzili Polonie przed cała Polską na ich własnym stadionie bo chyba o to w tym wszystkim chodzi, poprawcie mnie bo może sie mylę.Wyzywali iti ?? No i ku*** bardzo dobrze, prowadzą wojnę i korzystaja z każdej sytuacji by móc to naglośnić.Kto bronił Polonii pojawić się i bluzgać na Legię jak kadra grała przy Łazienkowskiej??Wielu z was wykrzykuje hasło Againts Modern Football czy tez Pięknie Lata 90 a jak pojawia się namiastka tych czasów na meczu Reprezentacji to wszyscy oburzeni.
p.s.
nie jestem ani kibicem Legii ani klubów z nią sympatyzujacych
pozdr

gostek1

Post autor: gostek1 » 04.03.2010, 13:23

każdy może oceniać zachowanie Legii na swój sposób.
wiadomo że Pogoń Zagłębie S. czy Olimpia będą ich bronić.
wiadomo że ekipy takie jak Widzew, Jaga, Raków czy inne siedzące w okolicach ekipy Legii miały "wyjebane" na to co Legia śpiewała pod adresem Polonii.
ktoś tu pisał, że jak Polonia zarzuciła LTSK to nikt nie załapał, to nieprawda, bo zaśpiewała cała kamienna- Polonia, jej zgody, Górnik, Widzew czy Petra która tam była.
Legia zaczęła, Polonia nie pozostała jej dłużna, bo i nikt u siebie by nie pozostał.
mogło się skończyć na pozdrawianiu ITI, nie skończyło się, niestety moim zdaniem, bo pi c*** psuć atmosferę na meczach kadry.
może niektórzy tego nie zauważają, ale gdyby nie "kumata" wiara chodząca na kadrę pośpiewać, to janusze już dawno by te mecze opanowały. a przez takie klimaty jak wczoraj ludziom sie tylko odechciewa jeździć na kadrę, nie mówię że odrazu wszystkim ale jakiejś części napewno. i po co to?
mecze repry nie są i nie powinny być polem do rozstrzygania wzajemnych animozji, i nieważne czy będzie to w Warszawie, Łodzi czy Krakowie.
pzdr

yankes

Post autor: yankes » 04.03.2010, 13:50

Jako że nie jestem upoważniony do podawania liczb Wisły to napiszę że kilka osób widywanych na R22 widziałem wczoraj na Kamiennej .
Na resztę tego co jest wyżej nie bd się wypowiadał bo nie ma sensu taka polemika na kilka stron że Legia taka a Polonia taka , dajcie sobie spokój i niech każdy się zajmie swoim podwórkiem bo już jutro rusza nowa kolejka .

FCK

Post autor: FCK » 04.03.2010, 13:52

18 osób z Koluszek część siedzi na głównej reszta na kamiennej mamy 2 flagi
--->KOLUSZKOWSCY WIDZEWIACY<---

ODPOWIEDZ