Mićko pisze:prażanin pisze:smaleczjagodami dzwoni ale nie wiesz, w którym kościele?
Polonijna ekipa Puks & Skins (bo tak się nazywała i miała swoją flagę) prężnie działała w latach 90. Jeszcze głośno o niej było w 2000 i 2001 roku. Na takie, a nie inne losy tejże grupy wpływ miały dwie rzeczy: 1) chaos i brak wyraźnego lidera w środowisku kibiców Polonii (B. już wtedy nie było) oraz 2) strata ich flagi na Łazienkowskiej. Przy czym zaznaczyć trzeba, że to dzielny harcerzyk ochroniarz fanę z płotu ściągnął. Później jeszcze przez kilka lat, znacznie mniej aktywnie, ale w miejscach gdzie "subkultura" (jak ją nazwałeś) bawiła się i przebywała pojawiali się sąsiedzi, bo bawili się ze śpiewem na ustach. Do tej pory czy to na trybunie Głównej (kiedyś dużo częściej obecnie bardzo rzadko) czy Kamiennej (rzadziej w młynie) można spotkać osoby z kultury Oi.
A tak na marginesie sławny ksiądz z K6 od razu księdzem nie został i też reprezentował swego czasu jak Ty to powiedziałeś? "Brudasów".
A czy przypadkiem ta flaga nie została zniszczona na płonących derbach? Czy na derbach zniknęła może te flaga z pięścią rozbijającą swastykę?
Chyba nie jest też do końca tak że tak niewiele osób z kilmatów Oi! się udziela w młynie na K6:)
Tak swoją droga bardzo ciekawy temat forum to czytam od wielu lat , ostatnio dużo ciekawych tematów się pojawia, towarzystwo zostało ogarnięte, wiec uznałem że warto się zarejestrowac i coś popisać.
Mam też pytanie bo nie ma sensu zakładać nowego tematu w jakich klubach w młynach mocno udzielały się osoby związane z klimatem metalowym? - wiem o Pogoni Szczecin - czy ktoś mógły przybliżyc temat , no i o w pewnym sensie ,,etapie'' Ab. z Cracovii ....
Tak pare zdań ode mnie:
Flaga Punks&Skins Polonii została zerwana z płotu podczas finału Pucharu Ligi rozgrywanego przy Łazienkowskiej, kibice Polonii mieli wtedy do swej dyspozycji bodajrze pół trybuny krytej. Flage zerwał jeden z bardziej znanych kibiców Legii, który znajdował się na płycie oficjalnie, więc flaga ta wróciła do włascicieli i nigdy więcej nie zawisła na meczu Polonii.
Co do flagi "Kibice Polonii przeciwko Nazizmowi (czy faszyzmowi , już nie pamiętam ), to została ona skrojona (jej większa część , bo kawałek ostał się w rękach Polonistów i to nie koniecznie z pod znaku GAN) przez S. z Grodz. Maz.
Chłopak nie dobiegł do sektora , został pokręcony i flaga skończyła w koszu na smieci na komendzie , a S. na dołu z solidnym wpie..em od milicjantów.Fakt faktem, chwilę wcześniej Polonia skubneła jakieś dwie małe flagi wiszące na wysokości dziseijszego sektora gości-to były ciekawe derby ;-)
Faktycznie jednak ilosć osób z klimatów Oi/Punks zmnijszyła się na Polonii (a mam troche znajomych w tych klimatach ).Pewnie ma na to wpływ wiele czynników , ale pewnie też i fakt, że każdy łapany na mieście Oi/Punk automatycznie był/jest kojarzony z KSP i nie raz ktoś wyłapał za niewinność, zdarzały się przypadki, iż nieprzyjemności mieli goście chodzący na Legię, którzy nie zdążyli w porę tego udowodnić..I chyba specyfiaka Warszawy, troszkę inne subkultury wiodą teraz prym
Tak swoja drogą, to prócz Polonii drugą bardziej znaną ekipą, w która kiedyś mocno była kojarzona z klimatami Oi/Punks jest ...Zagłebie Sosnowiec.
Czasy się zmieniają, i o ile na Polonii trochę ludzi z klimatów zostało (nie licząć Antify, która jest osobna historią ), to chyba Zagłebie z każdym rokiem coraz bardziej skręcało w prawą stronę (dużo skins z ONR )
Co do klimatów na Poloni, to troszkę to dziwne jest, że tolerowane są osobniki z Antify, mając na uwadze fakt, iż jeden z dobrych chłopaków Polonii siedzi z długim wyrokiem z rzekomą próbę zabójstwa jednego z czołowych "działaczy" antify.