Legendarni kibole

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

szwagier1

Re: Legendarni kibole

Post autor: szwagier1 »

ponio pisze:
przetarte majtki pisze:
dr_martens pisze: ODRA OPOLE-Fornal-znany skinhead który również udzielał się na meczach Odry.

przewariat! piłem z Nim wódke :) pzdr i szybkiego powrotu do zdrowia!
Podobno syn też już bardzo charyzmatyczny;)
No dobry chłopak z niego
iparts.pl
JedenZaWszystkich

Post autor: JedenZaWszystkich »

"WIDZEW ŁÓDŹ- Bliźniak -jak się nie mylę było dwóch braci o takiej ksywce.
Ania - chyba najbardziej znana kibicka, swego czasu wystąpiła w programie ''Familiada'',gdzie również nie kryła swego przywiązania do barw klubowych."

A czy ta Ania nie wystąpiła jeszcze w programie "Big Brother"?:)
Monka

Post autor: Monka »

JedenZaWszystkich pisze:"WIDZEW ŁÓDŹ- Bliźniak -jak się nie mylę było dwóch braci o takiej ksywce.
Ania - chyba najbardziej znana kibicka, swego czasu wystąpiła w programie ''Familiada'',gdzie również nie kryła swego przywiązania do barw klubowych."

A czy ta Ania nie wystąpiła jeszcze w programie "Big Brother"?:)
to nie Ania w tym 'czyms' brała udział :)
STAMAK

Post autor: STAMAK »

KartofelSStaszica: Grzelas zmarł kilka miesięcy temu... Człowiek legenda, i kopalnia opowieści z jajem.

Paru znanych jeszcze jest i działa: Francuz jest wiceprezesem klubu, Baranek to samo tyle że w hokeju, a Morus został trenerem futsalowców. To to starsze pokolenie które zasługuje na miano legend ale raczej lokalnych.
master362

Post autor: master362 »

Wracając do Arki Gdynia, słyszałem dużo o Lipku(walczy w MMA) i Czarnym. Z Wisły Płock legendą jest dla mnie Zocha(podobno ostry wariat, niech ktoś się wypowie). Ze Stomilu dużo słyszałem o Plesiu( podobno podczas wjazdu Stomilu pod kasy Górnika Zabrze, typ założył sobie na głowe śmietnik i ruszył tak na żaboli). Ze Stomilu słyszałem jeszcze o Panu z ksywką Sędzia i o Grzywie, ten drugi to legenda ultras. Niech ktoś z w/w klubów rozwinie temat.
Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo »

Smokofilimidynek pisze:
dr_martens pisze: REPREZENTACJA POLSKI- Mariusz Bernacki z Oławy, który zasłynął wieloma wyjazdami na mecze kadry z charakterystyczną flagą biało-czerwoną z nazwą swojego miasta. Kiedyś był jako jedyny na meczu kadry w Azerbejdżanie
Pamiętam, że o nim był artykuł w Piłce Nożnej po tym właśnie meczu. Ogólnie PN w latach 92-95/96(mam dosyć spory zapas numerów z tamtych lat) często poświęcała swoje strony tematyce kibicowskiej. Pisał tam m.in W.Hadaj, a opis z meczu z Anglią w Chorzowie (93 rok) można czytać i czytać. Piłkarsko-kibicowska relacja napisana w świetnym stylu.
O Mariuszu był również artykuł w TMK. Zawsze na meczu kadry z flagą "Oława". Wiem, że ta flaga "Oława" jest repliką starej, którą mu wzięli chuligani Hajduka Split, kiedy Polska grała z Chorwacją na Bałkanach kilka lat temu.

Co do Dziury z Ruchu. Słyszałem wiele opinii na temat tego człowieka. Dużo osób mi gadało, że Dziura w bardzo młodym wieku w latach '90 ogarnął wszystko na Ruchu za co jest bardzo ceniony wśród niebieskich. Co do afery na Ruchu. Słyszałem bardzo wiele opinii na temat Hetmana. Na wyjazdach Ruchu dorobił się ładnej kasy i to jest fakt, który można tuszować ale to wiedzą wszyscy. Nie raz bywało, że Ruch jadąc na wyjazd nie wiedział, że jedzie w ogóle na gapę. Taka sytuacja miała miejsce, gdy Ruch jechał na baraż do Rzeszowa ze Stalą. Niebiescy musieli wysiadać w drodze powrotnej w Dębicy, gdzie zostali wyrzuceni za jazdę na gapę. Wiadomo kto wyjazd wtedy organizował. Jeszcze wracając do Dziury. Tego nie wiem na pewno, ale podobno przestał jeździć na Ruch, gdy ktoś mu zarzucił, że przepierdala pieniądze ze zbiórek.
sopocka plaża

Post autor: sopocka plaża »

ŚP Tadeusz Duffek został pośmiertnie odznaczony przez Prezydenta RP Pana Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski nadanym 20 października 2009r. Uroczystego wręczenia 8 lutego 2010 roku, dokonał Pan Minister Maciej Łopinski w siedzibie Solidarności w Gdańsku. Odznaczenie w imieniu Tadeusza odebrało rodzeństwo: Marzena i Andrzej Duffekowie.

http://braciawasowicz.blogspot.com/2010 ... -2005.html

http://www.fmw.org.pl/index.php?option= ... ews_id=533
BKW1920

Post autor: BKW1920 »

SK64 pisze:
dr_martens pisze:

RUCH CHORZÓW-Dziura-mimo,że jest przedstawicielem ekipy za którą (delikatnie mówiąc) nie przepadam,nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. Wielokrotnie udowodnił,że jest charakternym człowiekiem.
starsi kibole R twierdza ze zostal odsuniety za spory walek finasowy dot derbow z Zabolami w 2008. spodziewalbym sie kolejnych "TUSZUJACYCH" wpisow niebieskich, bo oni sa "krystalicznie" czysci i u nich nic takiego sie nie zdarza, do tego czesto osobnicy, ktorzy wniesli cos do ekipy sa najzwyczajniej tolerowani za krzywe akcje !!!

spodziewałbym sie kolejnych takich wpisów,bo Ty jestes krystalicznie wiarygodnym zródłem informacji i u was farmazon sie nie zdarza.
Tak na przyszłośc jesli nie masz informacji u zródła to prosze nie wypowiadaj sie!!!
MrMario8211

Post autor: MrMario8211 »

master362 pisze:Wracając do Arki Gdynia, słyszałem dużo o Lipku(walczy w MMA) i Czarnym. Z Wisły Płock legendą jest dla mnie Zocha(podobno ostry wariat, niech ktoś się wypowie). Ze Stomilu dużo słyszałem o Plesiu( podobno podczas wjazdu Stomilu pod kasy Górnika Zabrze, typ założył sobie na głowe śmietnik i ruszył tak na żaboli). Ze Stomilu słyszałem jeszcze o Panu z ksywką Sędzia i o Grzywie, ten drugi to legenda ultras. Niech ktoś z w/w klubów rozwinie temat.

Zocha to bardzo dobry człowiek znam go osobiscie,ale z tego co wiem wiekszosc z ekipy kiedy poszedł lezec zachowała sie mówiąc delikatnie nie ładnie zaczeli krecic krzywe afery,Plesi i Sedzia równiez równi i charakterni ludzie.Pozdro dla STOMILOWCÓW!!!
gremio

Post autor: gremio »

pamietam....takich ludzi wzory na kilka pokoleń;
Pogoń Sz------Czaja,Max,Blady,Bados(typ na ktorego kilka lat nie było mocnego w solowkach)
inne pokolenie----Chomik,Maja(rumun)2 ksywy,Jarosz i Zyzy! człowiek legenda wzór hools wariat,facet z tysiacem pomysłow jedyny w swoim rodzaju.....
minie jeszcze czasu zanim druga taka ekipa powstanie w Szczecinie

Legia W -------Bosman,Białek,Trela,Bidula,Kelner człowiek który oddałby życie za Pogon,choc jest Legionista........inne pokolenie to naprawde konkretni ludzie Alchim,Szczupak,Pempel,choc nie wiem do konca co teraz z nimi.....
SK64

Post autor: SK64 »

przetarte majtki pisze:Ragnar działa coś na GKS-esie Katowice?
obecnie nie dziala z pewnych wzgledow. znana postac u nas i nie tylko ; ))
b.dobry chop !!!
Bojar

Post autor: Bojar »

Widzę, że nie jest On wymieniany wśród kibiców Legii, ale czy mógłby ktoś napisać coś o Autobusie? ( taką chyba miał ksywę) tym typie co był w rozmowach w toku.
siemazwieczora

Post autor: siemazwieczora »

Bojar pisze:Widzę, że nie jest On wymieniany wśród kibiców Legii, ale czy mógłby ktoś napisać coś o Autobusie? ( taką chyba miał ksywę) tym typie co był w rozmowach w toku.
był opisywany pare stron wcześniej...a tak to żadna legenda przejeździł za Legią sporo kilometrów i przeważnie przesypiał mecze na % :) dodam że jest niewidomy.
ZgreddyBoy

Post autor: ZgreddyBoy »

Jak dla mnie to sporo tutaj pomieszania z poplątaniem. W jednym rzędzie są wymieniani naprawdę legendarni kibice z osobami, które - owszem - miały przygody, ale... delikatnie mówiąc to nie ten rozmiar kapelusza. Kibic, który wystąpił w telewizji, to nie legenda. Gwarantuję Wam, że większość naprawdę ważnych ludzi unika kamer.
Dla mnie legendy to osoby pokroju Ś.P. Dufa z Lechii, B. z Polonii Warszawa i kilku ludzi tego formatu.
leniwiec

Post autor: leniwiec »

Gremio - wszystkich których wymieniłeś faktycznie są/byli ponad przeciętni na Pogoni, z tym że pan B. żadną legendą nie jest i nie będzie już niestety nigdy. Dopytaj u źródła.
islam

Post autor: islam »

Czy wspomniany Bufet z Resovii to wokalista zespołu Wańska Wstańka.
dominik1

Post autor: dominik1 »

a ja mam pytanie odnosnie chłopaka o ksywie Sali z Lecha -Spotkałem go w przeszłości kilka razy -robi wrażkę-działa jeszcze ??? Swego czasu na pewno jedna z czołowych postaci.
piwoarbuz

Post autor: piwoarbuz »

Na początku lat 90 na Lechii znany był chyba kibic o ksywie Kaczor, pamiętam że był z nim kiedyś wywiad w jakimś zinie skinowskim.
papasmerf

Post autor: papasmerf »

cobalt pisze:Starsi Fani Niebieskich zapewne pamiętają typa o ksywie "Ulu"
Pochodził prawdopodobnie z Piotrowic lub Mikołowa.
Można coś więcej na temat tej persony?

Mimo iz jestem Ełkaesiakiem to kojarze dobrze tego goscia, na bank pochodzil z Piotrowic. Za jego czasow w tamtym regionie Niebiescy trzymali sie zajebiscie.
sopocka plaża

Post autor: sopocka plaża »

Ś.p. Kaczor jeżeli o tym samym myślimy (na Lechii nie jedna ksywa Kaczor, ten o którym piszę nie skinował, ale wywiad w zinie mógł być) to niestety nie żyje już od dłuższego czasu. Charakterystyczna postać na Traugutta, wesoły i sympatyczny (dla braci po szalu oczywiście;) grubasek, często w kaszkieciku, można powiedzieć że z wieloma innymi legendami T29 rozkręcał ruch kibicowski na Lechii, charakterystyczna postać, zakochana w swoim klubie na dobre i na złe, zaliczał chyba wszystkie wyjazdy,a zdecydowaną większość na pewno. Pozostanie na zawsze w pamięci wszystkich co go spotkali na swej drodze.
gremio

Post autor: gremio »

a nie było ich dwóch <bracia>
jeden Lechista
Enter#

Post autor: Enter# »

Czy bracia jednego z bardzo znanych polskich bramkarzy, nadal mają coś do powiedzenia na Lechii ?
Woldemort

Post autor: Woldemort »

Enter# pisze:Czy bracia jednego z bardzo znanych polskich bramkarzy, nadal mają coś do powiedzenia na Lechii ?
Ciagle mozna go spotkac na meczach. Mysle ze jest to osoba dosyc znana szczegolnie jezeli chodzi o nazwisko wiec internet nie bylby dobrym miejscem do omawiania tych spraw.
SK64

co slychac u osob ktore kiedys sporo szumialy: Bolo, Karol (Widzew), Żyla (Igloopol), Ania, Mlody (Darek- Zawisza B), Milan (Lechia), Kamyk (Slask), John, Aniol (Wisla), Maly (Avia), Rouen (L), Kardynal (Pogon)...
wiekszosc osob dzialala w koncowce lat 80 i poczatkiem lat 90.
ciasteczko ze Shreka

Post autor: ciasteczko ze Shreka »

Karol z Widzewa nie żyje juz
seba1944

Post autor: seba1944 »

PZL pisze:Bronek napewno jest legendą, jak tylko nie przebywał w senatorium to zawsze chodził na mecze i jeździł na wyjazdy, nigdy nie miał tzw.przerw.
Warto dodać, że Bronek na swój pierwszy mecz a zarazem wyjazd pojechał w 75 roku, w wieku 7-8 lat. Od tego czasu zaliczył ponad 300 wyjazdów.
Martini Player

Post autor: Martini Player »

Mam pytanie odnośnie kibica Ruchu:
Ktoś z Was się orientuje ile wyjazdów zaliczył Wasz kolega z planety Melmak?? Chyba coś około 400??
Z góry dzięki za odpowiedz.
kablo1920

Post autor: kablo1920 »

SK64-jak chodzi ci o Starego Bobka z Rybnika to nie zyje .
Koziołek

Post autor: Koziołek »

Chyba jeszcze nikt nie wspominał o śp. Surówie z Lecha...
dominik1

Post autor: dominik1 »

no na pewno Surówa to jedna z tych prawdziwych legend która zapisała sie w histori polskiego ruchu kibicowskiego za niech Lech to zupełnie inna ekipa.
Koziołek

Post autor: Koziołek »

Ja znam wersje ze dostał kose na Starym Rynku przed jedną z dyskotek po jakimś meczu... A przedawkowła to jego brat, Surówa został pożegnany na jednym z meczów 2 ligii krzyżem z rac (mecz z Z.Sosonowiec 2000 albo 01 rok)
Jezeli coś przekreciłem to niech starsi sprostują...
Bolo40

Post autor: Bolo40 »

Jak dla mnie to jednak Uszol z Lecha jest legendą i to jako kibic bo jeżdżił wszędzie i jako hools jeśli ktoś widzi ten temat z tej peryspektywy.No bez 2 zdań.A czemu?No,to by trzeba niezły felieton napisać,a to już i tak każdy wie,co to za zawodnik.A SK64,to moim skromnym zdaniem posłużył sie tym tematem żeby przyłożyć legendzie Ruchu jakby nie było,bo Ulu tą legendą był napewno-i w latach 80-tych na Gieksie takiego zawdonika niebyło.I dodatkowo pewnie boli że Ulu był z Katowic-Piotrowic,i dał sie we znaki wam i teraz obrywa.
mocne-uderzenie

Post autor: mocne-uderzenie »

Czy surówa byl kiedys na okladce magazynu FAN SLASK? Fotka byla z dniu meczu Polska-Luksemburg w W-wie na ktorym stal koles z mocno zakrwawiona glowa?
wu_

Post autor: wu_ »

Bolo40 pisze:A SK64,to moim skromnym zdaniem posłużył sie tym tematem żeby przyłożyć legendzie Ruchu jakby nie było,bo Ulu tą legendą był napewno-i w latach 80-tych na Gieksie takiego zawdonika niebyło.I dodatkowo pewnie boli że Ulu był z Katowic-Piotrowic,i dał sie we znaki wam i teraz obrywa.
Dla mnie to jest w ogole dziwna sprawa, co jakiś czas chłopaki z dwóch śląskich klubów powtarzają ciągle o "niebieskiej propagandzie", "niebieskich kompleksach" o "niebieskich bajkach" itd.. a wiekszość napinki na temat Śląska na tym forum jest właśnie z ich strony. I to nie tylko obserwacje internetowe, bo gdy jechałem przez Katowice to odwróconych i powieszonych R widzialem wiecej niż napisów GKS. Takie moje luźne spostrzeżenie bo naprawde śmiesznie czytać "Ruch to"... , "Ruch tamto...", a po chwili hasła "niebieskie kompleksy".
P.S. prosze mi nie odpisywać na to zagadnienie bo nie chce rozmywać tematu, po prostu już w paru sytuacjach chcialem poruszyć ten wątek

A co do tematu - SW z Bydgoszczy (nazywający się tak samo jak pewien dośc znany piłkarz, kto wie ten bedzie wiedział) jeszcze udziela się kibicowsko? Może być PW, chociaż mysle ze to żadna tajemnica
islam

Post autor: islam »

Z tego co się orientuje to juz dawno nie
Nika

Post autor: Nika »

dr_martens pisze:
RAKÓW CZĘSTOCHOWA- Element- zawsze będzie mi się kojarzył z grupą Berzowcy'97. Swego czasu mocno poturbowany przez policję w Stalowej Woli podczas jednej z awantur. Tam gdzie gra Raków, pojawia się i on.

DR.MARTENS-DENTAL PLAN
Mały błąd - Berzowcy 98
SK64

dobrym zawodnikiem byl tez chlopak z Polonii Warszawa jezdzacy na wozku inwalidzkim.
przy jakims meczu w Swidniku (za czasow naszej i Polonii W zgody z nimi) chlopak wyzwal naszego na solo !

jakiez bylo zdziwienie gdy Polonista wyznaczyl miejsce boju na tzw murku w pozycji siedzacej !
niezly swirek, widzialem go pozniej jeszcze kilka razy.

pozdro jesli to czytasz ; )
rosco

Post autor: rosco »

W Zawiszy też był taki kibic-legenda.Może nie kibol ale wierny fan.Na koniec był już niewidomy ale zaliczał mecze w Bydgoszczy i wyjazdowe. Dwie wypowiedzi odnośnie Darka z forum Zawiszy.

Kolejna legenda odchodzi...Człowiek, który zapisał się w historii kibiców Zawiszy niesamowitą wrażliwością, oddaniem, wiernością. Pamiętam jak zaczynałem chodzić na Zawiszę, traktowałem go trochę jak osobę z innego świata, oryginała, bo któż inny mógłby w taki sposób spiewać największe przeboje muzyki rockowej, perfekcyjnie naśladować Queen?Jednocześnie był gościem, który na swój widok, pomimo kalectwa wzbudzał bezinteresowną sympatię i każdy chciał mu podać rękę, ustąpić miejsca w poiągu itp. Darek to symbol, postać tak dalece charakterystyczna, że nie do zastąpienia. Długi pasiaty szal, nieodłączny uśmiech na twarzy mimo nie łatwego życia. Niestety nigdy już nie usłyszymy... Let's go, Come on Everybody Singing, Come on, We Will We Will Rock You

W roku 90-tym którymś w czasie jakiegoś meczu u siebie(nie pamiętam z kim) wykorzystując metalowy śmietnik,ławkę i dwa kijki tak bębnił w rytm spiewanych przez młyn piosenek,że aż ciarki szły po plecach.Na początku myślałem,że Darek ma przynajmniej pół perkusji tam na dole.Dopiero po kilku minutach zobaczyłem na czym On tak gra i wywaliło mnie to z butów.
W 1996 w Gorzowie siedzimy zagazowani w milicyjnej budzie,nikomu do śmiechu,a Darek w kilka minut tak rozbawił towarzystwo,że beka się zrobiła totalna w tym starze.Upał straszny,duszno,gaz w środku a my się ryjemy jak głupki-psy zgłupiały.
1995-Gdynia.Mecz z Bałtykiem na 2-2 i wokalne popisy Darka przez megafon...
Żyjesz w naszej pamięci!
LORDI

Post autor: LORDI »

SK64 pisze:dobrym zawodnikiem byl tez chlopak z Polonii Warszawa jezdzacy na wozku inwalidzkim.
przy jakims meczu w Swidniku (za czasow naszej i Polonii W zgody z nimi) chlopak wyzwal naszego na solo !

jakiez bylo zdziwienie gdy Polonista wyznaczyl miejsce boju na tzw murku w pozycji siedzacej !
niezly swirek, widzialem go pozniej jeszcze kilka razy.

pozdro jesli to czytasz ; )
Nie czyta ....Kazik ...nie żyje od paru lat.....
ODPOWIEDZ