Ekipy Punkowe i pilka nozna

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

wyjazdowicz

Re: Ekipy Punkowe i pilka nozna

Post autor: wyjazdowicz » 10.02.2010, 16:53

on Ci nie każe wielbić Hitlera tylko pokazuje to, że organizacja narodowo socjalistyczna uważa się za organizację lewicową. Jak wszystko zresztą co z socjalizmem jest związane

iparts.pl
beliarpunk

Post autor: beliarpunk » 10.02.2010, 16:59

wyjazdowicz pisze:on Ci nie każe wielbić Hitlera tylko pokazuje to, że organizacja narodowo socjalistyczna uważa się za organizację lewicową. Jak wszystko zresztą co z socjalizmem jest związane jak [link]
Zobacz prosze na link z dolu,ktory zamiescilem w mojej ostatniej wypowiedzi

Viclav

Post autor: Viclav » 10.02.2010, 17:19

a kto powiedział że ta strona ma promować polskie wartości? była dyskusja o NS, więc wkleiłem linka, co sami NS'i o tym sądzą, tyle. nie wiem czego tu nie rozumiesz
Obrazek"Jesteś sterem, białym żołnierzem!" Beata KozidrakObrazek

Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot » 10.02.2010, 18:52

Miało być o punkach a jest o Adolfie Hitlerze ;-)
Być może przydałby się temat "Skinheadzi a stadiony" ;-)

mancunian

Post autor: mancunian » 10.02.2010, 19:58

Jest polityka na stadionach, jest polityka wiec mysle ze jest gdzie o tym gadac. Tylko jakby kazdy zagladnal i rozkrecil temat.

A chetnie poczytam sam argumentacje narodowy socjalizm jako prawica, bo naprawde socjalizm i prawica to raczej przeciwstawne wyrazy.

Tak samo jak rasizm nie jest wyrazem zastepczym dla prawicy, choc oczywiscie prawicowiec moze byc rasista, tak samo jak lewicowiec moze byc rasista. Tak samo jak tolerancja dla czarnych to nie jest lewica, bo przeciez sa i prawicowe czarnuchy.

Ja sobie czytam to forum, malo sie udzielam bo nie jestem "kumatym kumem" i widze, ze sporo osob rozumie co to jest prawica i sa prawicowcami a sporo osob uwaza sie za prawicowcow, ale nie do konca zdaje sobie sprawe czym tam prawica jest. Fajnie ze ludzie sa ogolnie anty lewacy, tylko zeby jeszcze wiedzieli czemu... bo walka z pedalami i innymi roznymi dziwactwami czy rasizm to nie jest od razu prawica. Tak samo jak antykomunizm nie jest prawica od razu. Oczywiscie ruchy lewicowe moga czerpac albo miec po prostu wspolne wartosci z ruchami prawicowymi (jak np faszym, ktory no ni c**** nie zakwalifikujesz do prawicy, mimo ze bardzo duzo z prawicy czerpie).

Bo potem ktos wrzuca na forum fote kibicow z murzyne i od razu pytanie czy aby na pewno sa prawicowi bo cos ta fota nie pokazuje. Albo fota z oprawa liscia marihuany i od razu szufladka na lewicowosc grupy. Jakby takie zdjecia w jaki kolwiek sposob przesadzaly o prawicostwie czy lewactwie. (czy dane ekipy byly prawicowe czy lewicowe, to juz najmniejszy problem teraz).

Aha i jeszcze jedno, zarowno Kult jak i T Love to sa punkowe kapele :)

prażanin

Post autor: prażanin » 10.02.2010, 20:02

Wiecie co Panowie?
Bardzo fajny temat. Jak się go czyta od razu widać z kim się rozmawia. Kto przeżył więcej kto mniej. Kto przeżył, a kto się nasłuchał opowiadań kolegów. Nawet widać kto gówno wie co się na jego podwórku kiedyś działo.

Młodość...

A ekipa Punk&Skin na Polonii w latach 90 była całkiem zborna, mocna i charakterna.
Nie jeden koncert Oi! w Warszawie odbywał się z szalikiem Polonii na mikrofonie, nie jeden koncert okraszony był czarno-biało-czerwonym śpiewem i nie jeden kończył się wizytą sąsiadów (np. jadłodajnia filozoficzna). A i chłopaki dzielnie działali w stałych miejscach w Warszawie sprawdzając poprawność klubową. Zjednoczeni pod wspólną faną ([link]) godnie reprezentowali Dumę Stolicy.

ziomek

Post autor: ziomek » 10.02.2010, 20:17

prażanin pisze:(...)

A ekipa Punk&Skin na Polonii w latach 90 była całkiem zborna, mocna i charakterna.
Nie jeden koncert Oi! w Warszawie odbywał się z szalikiem Polonii na mikrofonie, nie jeden koncert okraszony był czarno-biało-czerwonym śpiewem i nie jeden kończył się wizytą sąsiadów (np. jadłodajnia filozoficzna). A i chłopaki dzielnie działali w stałych miejscach w Warszawie sprawdzając poprawność klubową. Zjednoczeni pod wspólną faną ([link]) godnie reprezentowali Dumę Stolicy.
Własnie jak to jest na Polonii teraz?
Kiedyś spotkałem chłopaków z Polonii na wakacjach w typie powiedzmy "OI" - bardzo spokojni kolesie. Potem była akcja z kopaniem w d*** Hessa przy okazji meczy z Lechią. Potem poszła fama, ze na Polonii zapanowała lewacka nomenklatua (w co za bardzo nie chce mi się wierzyć). Więc może ktos to przedstawić i ewentualnie jak wyglądało to kilka lat wstecz?
I jeszcze mam pytanie odnośnie Pogoni Leżajsk? Kiedyś była to ekipa SHARPowców. A jak jest teraz? zy z tamtego składu się ktoś jeszcze udziela?
Odnośnie tematu jak go zobaczyłem to od razu mi się skojarzyła Wkra Żuromin :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[link]

wrzesien

Post autor: wrzesien » 10.02.2010, 20:39

Generalnie jakby sie uprzec to mozna udowodnic ze nazizm jest albo lewicowy albo prawicowy. Jednak duzo historykow zgadza sie ze nazizm jest swego rodzaju 3 droga.
Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,
Lecz wolność ludów szła pod Twoim znakiem,
Ze nie ma dziejów piękniejszych niż Twoje
I większej chluby niźli być Polakiem.

wampirek

Post autor: wampirek » 10.02.2010, 21:22

wrzesien pisze:Generalnie jakby sie uprzec to mozna udowodnic ze nazizm jest albo lewicowy albo prawicowy. Jednak duzo historykow zgadza sie ze nazizm jest swego rodzaju 3 droga.
trzecia droga - teokracja lub terceryzm, co do pogladów prawicowych to wywodzą się one z ideologii konserwatywnej opartej w dużej mierze na wartościach chrześcijańskich więc wykluczmy już na wstepie z prawicy nazim bo wiadomo jak u NS-ów z wiarą w boga, sama prawica zakłada konserwatywne poglądy na życie społeczne a liberalne na gospodarkę, a więc drugi fakt wykluczający nazim z prawicowych pogladów to zbyt mocne upaństwowienie i własność publiczna, moim zdaniem NS to nic innego jak komuna z domieszką rasizmu ksenofobii o trochę odmiennych poglądach od socjalizmu odnośnie granic państwa w którym dany naród ma sobie egzystować(NS bardziej ekspansywny) ale to tylko moje zdanie młody gówniarz jestem więc mogę sie mylić :)
My tu gadu-gadu a w biedronce nadgodziny

Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Wieloryb » 10.02.2010, 22:46

wampirek pisze:
wrzesien pisze:Generalnie jakby sie uprzec to mozna udowodnic ze nazizm jest albo lewicowy albo prawicowy. Jednak duzo historykow zgadza sie ze nazizm jest swego rodzaju 3 droga.
trzecia droga - teokracja lub terceryzm, co do pogladów prawicowych to wywodzą się one z ideologii konserwatywnej opartej w dużej mierze na wartościach chrześcijańskich więc wykluczmy już na wstepie z prawicy nazim bo wiadomo jak u NS-ów z wiarą w boga, sama prawica zakłada konserwatywne poglądy na życie społeczne a liberalne na gospodarkę, a więc drugi fakt wykluczający nazim z prawicowych pogladów to zbyt mocne upaństwowienie i własność publiczna, moim zdaniem NS to nic innego jak komuna z domieszką rasizmu ksenofobii o trochę odmiennych poglądach od socjalizmu odnośnie granic państwa w którym dany naród ma sobie egzystować(NS bardziej ekspansywny) ale to tylko moje zdanie młody gówniarz jestem więc mogę sie mylić :)

w dużym skrócie ale mnie więcej o to chodzi...nazizm to nie jest żadna prawica.
WŁADCY OCEANÓW

Stary14

Post autor: Stary14 » 10.02.2010, 22:52

wampirek pisze:
Dokładnie tak jak piszesz Wampir.
GOOD NIGHT left SIDE!

kalkulator

Post autor: kalkulator » 11.02.2010, 09:13

Panowie zanim zaczniecie coś pisać to zdobądźcie rzetelne wiadomości. Wy opisujecie NS jako hitleryzm. A te 2 ustroje i idee się różnią. Hitleryzm = niemiecki szowinizm
Narodowy Socjalizm - ideologia oparta na jedności białych ludzi. Co do tego słowa Socjalizm odbiega ono bardziej do społeczeństwa niż do gospodarki. Jeżeli są tu osoby interesujące się polityką to potwierdzą moje słowa że w Ns gospodarka to prywatni przedsiębiorcy pod kontrolą państwa. W rękach państwa najważniejsze gałęzie gospodarki takie jak energetyka. I nie radzę porównywać NS do prawicy czy lewicy bo każdy NS odcina się od takiego szufladkowania.

turu

Post autor: turu » 11.02.2010, 10:02

kalkulator pisze:Panowie zanim zaczniecie coś pisać to zdobądźcie rzetelne wiadomości. Wy opisujecie NS jako hitleryzm. A te 2 ustroje i idee się różnią. Hitleryzm = niemiecki szowinizm
To Ty się mylisz. NS = nazizm= hitleryzm To wszystko jedna ideologia, której głównym twórcą był Hitler.
Co do gospodarki, to polecam ten artykuł:
[link]
Narodowy, czy nie, socjalista zawsze będzie socjalistą.

nisc

Post autor: nisc » 11.02.2010, 10:06

kalkulator pisze:Jeżeli są tu osoby interesujące się polityką to potwierdzą moje słowa że w Ns gospodarka to prywatni przedsiębiorcy pod kontrolą państwa.
dla mnie ten post to kandydat na glupote roku.......
TYBET JEST SERBSKI

starcem_jestem

Post autor: starcem_jestem » 11.02.2010, 10:34

nisc pisze:
kalkulator pisze:Jeżeli są tu osoby interesujące się polityką to potwierdzą moje słowa że w Ns gospodarka to prywatni przedsiębiorcy pod kontrolą państwa.
dla mnie ten post to kandydat na glupote roku.......
Narodowy Socjalizm.

W skrocie to wygladalo tak, ze huty, fabryki etc. byly wlasnoscia panstwa i zapieprzaly na 102. Byl praktycznie import, a zerowy eksport. Socjalizm.

A co do zdania zaznaczonego, to bez sensu. W kazdym ustroju, prywatni przedsiebiorcy sa pod kontrola panstwa. Mniej lub bardziej.

Smiejecie sie z flag Wkry Zuromin...? Moze z tej, ktora przekresla faszyzm?
Dzieciaki...

Dlatego zawsze bardzo lubilem ZS, oraz trzymalem strone Pretorian.

Świąteczny Karp

Post autor: Świąteczny Karp » 11.02.2010, 10:44

Dzieciaki...
Nic mnie tak nie rozpierdala jak ten zajebiście mocny argument w stosunku do mających inne zdanie.
"Postępowcy zidiociali niech mnie nazwą homofobem,
bo ja homoseksualizm, tak jak grypę i socjalizm, wciąż uważam za chorobę!"

sopocka plaża

Post autor: sopocka plaża » 11.02.2010, 11:39

A Livorno to nie lewaki?

Nemo

Post autor: Nemo » 11.02.2010, 13:02

sopocka plaża pisze:A Livorno to nie lewaki?
najbardziej lewacka ekipa we Włoszech

Hemoroid

Post autor: Hemoroid » 11.02.2010, 14:13

Lata 80-te.Jesli ktos wypatrywal w mlynach strzelistych,kolorowych irokezow,wycwiekowanych skor i i pstrokatych wdzianek to chyba pojebaly mu sie czas i miejsce.To nie byla Anglia tylko umeczona komuna,szara Polska.Nawet w dokumentach filmowych przedstwiajacych festiwale w Jarocinie ("Fala",BBC-owski "My blood,your blood") widac,ze procent tak ortodoksyjnych zalogantow jest nikly.Przewazaly krotko sciete,stawiane na cukier wlosy,trampki lub rumunki(bynajmniej nie te z poboczy;),podwiniete
nogawki,wojskowy pas i skorzana kurtka.I to juz byl szokujacy image!Napis na jupie,naszywka,cwieki,agrawki,klodka,kolczyk w uchu itd.to byly atrybuty za ktore mogles dostac kose od gitow lub-najczesciej-solidny w******* do MO.Jesli w jakis sposob dawales sobie z nimi rade,to pozostawaly "tylko" kwestie rodzinki,szkoly/pracy,dziewczyny,osiedlowej zulerki czy chyba najgorszego-Armii Ludowej.Jakby kto kozaczyl,to 2,5 roku w Marynarce Wojennej,z przymykaniem oka na "fale" skutecznie dawalo po dupsku...Pomimo tego gro kolesi nie wymiekalo,czy dzis nie nazywa sie takich charakternikami...?Inna sprawa-jak niby taki "oczojebny" delikwent mialby wrocic po stadionowych ekscesach do domu,kanalami?Byl pierwszy do odstrzalu przez ZOMO wiec z rynsztunku podczas takich imprez ograniczal sie zwykle do glanow.Nie twierdze,ze byli oni przewazajaca sila na stadionach lecz na pewno liczniejsza niz np.skini.Sytuacja ta odwrocila sie na przelomie dekad kiedy nastapila eksplozja celtykow i widownie wypelnily sie odwroconymi flekami i Martensami,ktore gorliwie dbaly o ich "czystosc",lecz nazywanie wszystkich skinami czy narodowcami jest sporym naduzyciem.W dalszym ciagu jednak przychodzili na mecze,w znaczaco mniejszej liczbie,zakamuflowani lub pod czyjas protekcja.Co ciekawe,kolo przestawal byc "brudasem" zazwyczaj wtedy,gdy sie postawil i wyjebal jednemu z drugim w kly.Kolejna zmiana dekad i warty,towarzystwo stadionowe okrzeplo,zaczelo sie organizowac,radykalne postawy ustapily miejsca kalkulacji i ludzie zauwazyli,ze prawdziwi wrogowie znajduja sie za plastikowymi tarczami,na Miodowej czy po drugiej stronie miasta,a nie w swoich mlynach.No i jest jak jest-z jednaj strony FC St.Pauli z drugiej Lazio,tu Polonia tam Lechia,obysmy sie tylko nie obudzili z reka w nocniku gdy bedziemy mogli sobie o tym popisac tylko na forum,bo trybuny na ktorych juz jestesmy oscia w gardle wladz,przez jakies chore zacietrzewienie beda przeznaczone dla kogos innego...Stadiony bez polityki!
LOUD PROUD&PUNK
LEPIEJ ZEBYS NIE MIAL MNIE W d****.

Dragon1908

Post autor: Dragon1908 » 11.02.2010, 16:01

Myślę,że Hemoroid trafnie podsumował historię punk's na polskich stadionach.Nic dodać nic ująć.

smaleczjagodami

Post autor: smaleczjagodami » 11.02.2010, 23:15

Jeśli idzie o WWA, to jak dla mnie ciężko mówić o jakiejś przewodniej roli punków na k6. Pod koniec lat 80, na Ksp zaczeła się krystalizować zgrabna ekipa pod wodzą B, który ogarniał i "wspomagał" typów od siebie z bandy. W tym samym czasie "brudy" nie miały wstępu na Ł3, w zwiazku z tym, niejako automatycznie trafiały na Konwiktorską. Jako, że w tamtych czasach punki stanowiły całkiem dużą siłę, to niejako naturalnie zasiliły szeregi, tych bardziej radykalnych fanów z Polonii. Na dodatek na początku lat 90, na Legii do głosu dochodzą "łysi", co spowodowało, że taktyczny sojusz warszawskiej alternatywy z Ksp, przynosił obupólne korzyści dla obu tych grup. Skini tłukli się z raafem/szarpami, po czym te same osoby ganiały się ze sobą tym razem pod sztandarami swoich klubów. To wszystko uległo z wiadomych względów (ogólne zmarginalizowanie subkultury punków, a także samej Polonii) znacznemu osłabieniu, już pod koniec lat 90. Na dziś dzień na Ksp...z mojego punktu widzenia, w okolicach stadionu:), wciąż można jeszcze spotkać różne ciekawe wynalazki, jednak jeśli idzie o młodzież, to wydaje mi się, że jest ona znaczniej bardziej nastawiona na dresiki/celty, niż glany/cze gewary. Chociaż faktem jest, że jak ma się coś dziać, to szergi...rząd?? łobuzów z kamiennej, zasila warszawska hantifa.
na samo zakończenie, to może niech ktoś napiszę o czym ma być dokładnie ten temat i co oznacza samo słowo punk (muzykę/irokezy/anarch-lewaków??)

King_Artur_1908y

Post autor: King_Artur_1908y » 12.02.2010, 00:14

Jeśli chodzi o ŁKS, to w latach 80-tych tolerowany był tylko 1 punk. Notabene o ksywie "Panku". Zresztą jedna z legend trybun w latach 80-tych. W sumie nie ma co więcej dodawać o sytuacji w Łodzi, bo zostało to dobrze opisane w postach na 1, czy 2 stronie. Pamiętam sytuację, jak na finale pucharu Polski w 1990 roku na Widzewie pomiędzy Legią a GKS-em Katowice do wchodzącej na początku meczu grupki ŁKS-iaków (jakieś 20 osób) Widzewiacy krzyczeli "zabić skina skurwysyna". Widzewiacy mieli też płótno z "anarchią". Wisiała na jednym z wyjazdów Widzewa do Dębicy. Podobno należące do kibiców ze Skarżyska. Na pierwszym meczu w sezonie 1992/93 na ŁKS-ie pojawiła się grupka punków, którzy próbowali zacząć się udzielać. Jednak był to ich jednomeczowy wybryk. Z racji, że byłem na kilku zebraniach "pierwszego NOP-u", w zasadzie byli i jedni i drudzy, Widzewiaków 4-5 osób. Myślę, że "pierwszy NOP" się skończył po awanturze 29-go września (w dniu meczu ŁKS-u w Porto) z punkami i sharpami, po którym do lokalu na Próchnika wjechały psy i wszystkich pokręciły. Puszczając późnym wieczorem. Chłopaki od nas wkurwieni, bo nie mogli słuchać radiowej transmisji z Porto. Była też ciekawa sytuacja, kiedy przed meczem Widzewa ze Stomilem w 1994 roku na Placu Dąbrowskiego atakowaliśmy "Betkę" (obecna linia 96) wypełnioną Widzewiakami. W autobusie jechał "O", a u nas "Sz", któremu swego czasu "O" uratował d*** przed punkami. Więc w ramach rewanżu "Sz" ratował d*** "O" przed nami, o co potem były do niego pretensje. Fajnie to wyglądało. "Sz" stojący w jednych drzwiach i broniący "O", w środku Widzewiacy flugający na nas i wjazd do środka drugimi drzwiami.

ps. w Pabianicach na Włókniarzu było też kilku udzielających się punków. Mieli też nawet swoją kapelę o wdzięcznej nazwie "Masakra w święto zmarłych". Swoją karierę jednak zakończyli na jednym i to niepełnym koncercie w pabianickim MOK-u, kiedy to pijany "Szwagier" zjebał się ze sceny :).

nisc

Post autor: nisc » 12.02.2010, 08:50

a SHARP-owcy z Teofilowa i okolic? wieloletni wierni kibice Łks? i nie sa to jakies chlystki ale osoby znane na Galerze..
TYBET JEST SERBSKI

sysysy

Post autor: sysysy » 12.02.2010, 09:13

nisc pisze:a SHARP-owcy z Teofilowa i okolic? wieloletni wierni kibice Łks? i nie sa to jakies chlystki ale osoby znane na Galerze..

No no...i z Karolewa..."paru" ich jest...

r.b.j.kiosk

Post autor: r.b.j.kiosk » 12.02.2010, 11:27

a propo chłopaka z ŁKSu o ksywie 'Panku'..mogę sie mylić ale na początku lat 90tych graliśmy u siebie z Łodzianami i na Oporowskiej i rzucił mi sie w oczy blondas z postawioną czupryną , biało-czerwony pasiak,glany tp.ostentacyjnie paradujacym pod nosami Siudego,Sołtysa,Sysa i całej skinowskiej śmietanki z piorunami w oczch..zabawny widok,no ale był jeszcze między nami blat wiec zgrzytów nie odnotowano,no i takie tam

beliarpunk

Post autor: beliarpunk » 12.02.2010, 23:47

smaleczjagodami pisze:Jeśli idzie o WWA, to jak dla mnie ciężko mówić o jakiejś przewodniej roli punków na k6. Pod koniec lat 80, na Ksp zaczeła się krystalizować zgrabna ekipa pod wodzą B, który ogarniał i "wspomagał" typów od siebie z bandy. W tym samym czasie "brudy" nie miały wstępu na Ł3, w zwiazku z tym, niejako automatycznie trafiały na Konwiktorską. Jako, że w tamtych czasach punki stanowiły całkiem dużą siłę, to niejako naturalnie zasiliły szeregi, tych bardziej radykalnych fanów z Polonii. Na dodatek na początku lat 90, na Legii do głosu dochodzą "łysi", co spowodowało, że taktyczny sojusz warszawskiej alternatywy z Ksp, przynosił obupólne korzyści dla obu tych grup. Skini tłukli się z raafem/szarpami, po czym te same osoby ganiały się ze sobą tym razem pod sztandarami swoich klubów. To wszystko uległo z wiadomych względów (ogólne zmarginalizowanie subkultury punków, a także samej Polonii) znacznemu osłabieniu, już pod koniec lat 90. Na dziś dzień na Ksp...z mojego punktu widzenia, w okolicach stadionu:), wciąż można jeszcze spotkać różne ciekawe wynalazki, jednak jeśli idzie o młodzież, to wydaje mi się, że jest ona znaczniej bardziej nastawiona na dresiki/celty, niż glany/cze gewary. Chociaż faktem jest, że jak ma się coś dziać, to szergi...rząd?? łobuzów z kamiennej, zasila warszawska hantifa.
na samo zakończenie, to może niech ktoś napiszę o czym ma być dokładnie ten temat i co oznacza samo słowo punk (muzykę/irokezy/anarch-lewaków??)
Jesli nie wiesz co to jest punk i o co chodzi w temacie forum,to po co sie udzielasz?:)

smaleczjagodami

Post autor: smaleczjagodami » 13.02.2010, 01:05

weź najpierw zacznij czytać ze zrozumieniem, a potem dopiero wyskakuj z tą swoją ironią. łopatologicznie
- w temacie tym pojawili się...Muniek Staszczyk, Adolf Hitler, czarny skin z Sosnowca, ksiądz z Ksp, Roman Dmowski, redystrybucja dóbr....osobiście nie widzę większego związku tych zagadnień z tematem->ekipy punkowe i piłka nożna
- jeśli idzie o samo słowo punk, to jego definicja jest na tyle szeroka, że liczyłem na to, że autor tego tematu->czyli Ty, wyjaśni o co dokładnie mu chodziło
- o co chodzi w temacie forum?? to właśnie o to chodzi, żeby się udzielać, jak się ma coś ciekawego do napisania. jeśli masz jakieś "ale" do mojego posta, to napisz ocb, a nie wyskakujesz z jakimiś podśmichujkami

Lucky75

Post autor: Lucky75 » 13.02.2010, 05:32

W Jastrzębiu na przełomie lat 80-90 było sporo ekipy z klimatów Punk, ale z czasem to zanikło,Ja jeszcze w roku 1995(?) byłem na meczu Polska-Rumunia(Zabrze) w irokezie,obecnie w ekipie jest mało zwolenników tych klimatów ,u mnie klimat punk pozostał(irokez zamienił się w łysinę),ale miłość do mojego klubu jest największa,lubię street punka i ska.GKS Jastrzębie.

Lucky75

Post autor: Lucky75 » 13.02.2010, 05:40

No i tak dla wiadomości, nie jestem lewakiem,anarchistą,nazistą,liberałem itd. nie mieszam się w polityke,bo to banda złodzieji,jestem uczciwym robotnikiem dla którego ważne jest rodzina, praca,klub i tyle w temacie. Working Class.

prażanin

Post autor: prażanin » 13.02.2010, 08:32

smaleczjagodami dzwoni ale nie wiesz, w którym kościele?

Polonijna ekipa Puks & Skins (bo tak się nazywała i miała swoją flagę) prężnie działała w latach 90. Jeszcze głośno o niej było w 2000 i 2001 roku. Na takie, a nie inne losy tejże grupy wpływ miały dwie rzeczy: 1) chaos i brak wyraźnego lidera w środowisku kibiców Polonii (B. już wtedy nie było) oraz 2) strata ich flagi na Łazienkowskiej. Przy czym zaznaczyć trzeba, że to dzielny harcerzyk ochroniarz fanę z płotu ściągnął. Później jeszcze przez kilka lat, znacznie mniej aktywnie, ale w miejscach gdzie "subkultura" (jak ją nazwałeś) bawiła się i przebywała pojawiali się sąsiedzi, bo bawili się ze śpiewem na ustach. Do tej pory czy to na trybunie Głównej (kiedyś dużo częściej obecnie bardzo rzadko) czy Kamiennej (rzadziej w młynie) można spotkać osoby z kultury Oi.

A tak na marginesie sławny ksiądz z K6 od razu księdzem nie został i też reprezentował swego czasu jak Ty to powiedziałeś? "Brudasów".

smaleczjagodami

Post autor: smaleczjagodami » 13.02.2010, 12:31

zasadniczo to się z Toba mogę zgodzić (wyjątkowo:)
Tylko, że ja nigdzie nie napisałem, że te osoby zakończyły działalność pod koniec lat 90, tylko, że ogólnie osłabła ich aktywność. W sumie zacząłem sobie liczyć te lata i masz rację, że z to zjawisko miało miejsce na początku XXI wieku (ale co do powodów tego zjawiska, to dalej bym obstawał, że było to wywołane "brakami kadrowymi", a nie tylko samym zniknięciem B)
mi się zawsze wydawało, że nazwa Punks&Skins to nie była nazwa własna, tylko określenie jednego z nurtów punkowych?? (jak na mój gust szczególnie widoczne na K6, w celu wkurwienia drugiej strony)
co do "brudasów", to raz jest to kolokwializm, którym potocznie określa się całą tą subkulturę, a 2 to słowo to chyba najbardziej odpowiada angielskiemu znaczeniu słowa punk.

beliarpunk

Post autor: beliarpunk » 13.02.2010, 13:55

smaleczjagodami pisze:weź najpierw zacznij czytać ze zrozumieniem, a potem dopiero wyskakuj z tą swoją ironią. łopatologicznie
- w temacie tym pojawili się...Muniek Staszczyk, Adolf Hitler, czarny skin z Sosnowca, ksiądz z Ksp, Roman Dmowski, redystrybucja dóbr....osobiście nie widzę większego związku tych zagadnień z tematem->ekipy punkowe i piłka nożna
- jeśli idzie o samo słowo punk, to jego definicja jest na tyle szeroka, że liczyłem na to, że autor tego tematu->czyli Ty, wyjaśni o co dokładnie mu chodziło
- o co chodzi w temacie forum?? to właśnie o to chodzi, żeby się udzielać, jak się ma coś ciekawego do napisania. jeśli masz jakieś "ale" do mojego posta, to napisz ocb, a nie wyskakujesz z jakimiś podśmichujkami
Skoro wyjezdzasz z tekstami typu "brudy",z jednej strony krzywi Cie zbaczanie z tematu,a z drugiej pytasz o analize punka,to jak to traktowac powaznie?Od Punk77 do Conservative Punk,sa fani pilki(tych ostatnich lepiej nie wyzywaj od lewakow...no chyba w domciu przy kompie).Forum,jak widze dla wiekszosci jest jasne,no i milo!!!Zbaczanie z tematu,bylo nieuniknione,poniewaz nie tworzymy klubu wzajemnej adoracji.Narka

smaleczjagodami

Post autor: smaleczjagodami » 13.02.2010, 15:18

zauważ, że te "brudy" właśnie dlatego były w cudzysłowiu. Po prostu w owym czasie na Legii w ten sposób postrzegano metali/punków/lewaków/ekologów/hipów i takie osoby raczej nie miały czego szukać na Łazienkowskiej, za to stanowiły nadreprezentację u sąsiadów.
,żeby nie było za dużego OT to, co do samego wątku, to w dalszym ciągu nie widzę dowodów ma jakąś szczególną aktywność punków na trybunach w latach 80 (w sensie, żeby stanowili oni trzon jakiejś ekipy). Nawet wymienione w tym temacie przykłady, bardziej pokazują, że były to jednostkowe przypadki, a nie regułą.
Zaś co do samych lat 70/80 (które zaznaczam, znam z opowieści, a nie własnego doświadczenia), to wydaje mi się, że subkulturą, która najbardziej odcisneła piętno na trybunach byli gitowcy (co by odrazu tłumaczyło marginalizację punków na trybunach)

BiałoGwiażdzisty

Post autor: BiałoGwiażdzisty » 13.02.2010, 16:56

Lucky75 pisze:No i tak dla wiadomości, nie jestem lewakiem,anarchistą,nazistą,liberałem itd. nie mieszam się w polityke,bo to banda złodzieji,jestem uczciwym robotnikiem dla którego ważne jest rodzina, praca,klub i tyle w temacie. Working Class.
Racja kolego,sam bym tego lepiej nie napisał.Na pochybel czerwonym i brunatnym !!! OI ! WORKING CLASS. A jeżeli chodzi o punks na polskich stadionach,to myślę że jest to zjawisko wprostproporcjonalne do popularności samej subkultury w danym czasie.Ja sam zacząłem chodzić na mecze w drugiej połowie lat 80 i wtedy ta subkultura trzymała się całkiem niezle w naszym kraju,dlatego na większości naszych stadionów widoczni byli też punks.Teraz mamy inne czasy i inne klimaty zawładnęły młodymi gniewnymi (hip-hop i inne badziewia) i też ludzi słuchających takich rzeczy jest pewnie teraz najwięcej na stadionach (choć ankiet nie robiłem).I jeszcze moje zdanie na temat kolesi którzy zgolili głowę na zero i zachwycają się malarzem Adolfem i podnoszą prawą łapę.Nie piszcie o nich skinhead,bo to są zwykli boneheadzi,którzy mają tyle wspólnego z prawdziwym skins,co kolesie w koszulkach z Che z punkrockiem.

Mićko

Post autor: Mićko » 13.02.2010, 18:31

prażanin pisze:smaleczjagodami dzwoni ale nie wiesz, w którym kościele?

Polonijna ekipa Puks & Skins (bo tak się nazywała i miała swoją flagę) prężnie działała w latach 90. Jeszcze głośno o niej było w 2000 i 2001 roku. Na takie, a nie inne losy tejże grupy wpływ miały dwie rzeczy: 1) chaos i brak wyraźnego lidera w środowisku kibiców Polonii (B. już wtedy nie było) oraz 2) strata ich flagi na Łazienkowskiej. Przy czym zaznaczyć trzeba, że to dzielny harcerzyk ochroniarz fanę z płotu ściągnął. Później jeszcze przez kilka lat, znacznie mniej aktywnie, ale w miejscach gdzie "subkultura" (jak ją nazwałeś) bawiła się i przebywała pojawiali się sąsiedzi, bo bawili się ze śpiewem na ustach. Do tej pory czy to na trybunie Głównej (kiedyś dużo częściej obecnie bardzo rzadko) czy Kamiennej (rzadziej w młynie) można spotkać osoby z kultury Oi.

A tak na marginesie sławny ksiądz z K6 od razu księdzem nie został i też reprezentował swego czasu jak Ty to powiedziałeś? "Brudasów".
A czy przypadkiem ta flaga nie została zniszczona na płonących derbach? Czy na derbach zniknęła może te flaga z pięścią rozbijającą swastykę?
Chyba nie jest też do końca tak że tak niewiele osób z kilmatów Oi! się udziela w młynie na K6:)

Tak swoją droga bardzo ciekawy temat forum to czytam od wielu lat , ostatnio dużo ciekawych tematów się pojawia, towarzystwo zostało ogarnięte, wiec uznałem że warto się zarejestrowac i coś popisać.

Mam też pytanie bo nie ma sensu zakładać nowego tematu w jakich klubach w młynach mocno udzielały się osoby związane z klimatem metalowym? - wiem o Pogoni Szczecin - czy ktoś mógły przybliżyc temat , no i o w pewnym sensie ,,etapie'' Ab. z Cracovii ....

Warmia Punx

Post autor: Warmia Punx » 13.02.2010, 21:45

Witam!
Pozwoliłem sobie zalogować się na to forum tylko i wyłącznie z powodu powyższego tematu - który nie ukrywając jest zajebiście ciekawy i po części dotyczy kilkunastu lat mojego życia;) Ktoś na początku nadmienił Warmię Olsztyn - ok pompowaliśmy temat przez blisko 20 lat - więc może kilka słów... hmm nie tyle prawdy co bardziej realnego spojrzenia na naszą legendę;)
Zgadza się przez kilka lat przyłaziło na Warmię dużo dzieciaków spod znaku hcp (czasami 30-40 osób) - ale nigdy to nie miało jakiegoś zorganizowanego wymiaru - dzielnia raczej punkowa, blisko park, monopol ;), i miejscówka gdzie robiliśmy dziesiątki koncertów - no po prostu darmowa możliwość spędzenia 2 godzin z piłką i nigdy niespełnioną nadzieją, że Stomilowcy (a może raczej bonheadzi ze Stomilem) wpadną...
Był to czas, że spokojnie (przy naszej ilości i fantazji ;) ) ganialiśmy Stomil i ich przydupasów z Polonii Bydgoszcz. Fajne czasy.. ale tak naprawdę nie miało to nic wspólnego z kibicowaniem - bardziej zabicie czasu i jakaś tam forma reakcji na naziolstwo na Stomilu. Fajne czasy, które obrosły legendą - mającą się nijak do rzeczywistości ;). Dzisiaj ponoć jakieś młode obszczymury próbują robić jakąś antife na Warmii (bardziej w cyberprzestrzeni ;) ) ale nie mają oni nic wspólnego z Naszą ekipą z początku i połowy lat 90tych, która w 90% dalej jest hc/punx - może bez mohawków i kolców ale dajemy radę:). Dalej w szczątkowych ilościach pojawiamy się na Warmii - no ale na pewno nie ma to nic wspólnego z jakąś zorganizowaną grupą...
A tak swoją drogą - mam pytanie do Warszawiaków - lata gwiezdne temu punki z KSP twierdziły, iż jest (była) nagroda pieniężna :) - za ich flagę (pięść rozwalająca swaste) Prawda ci to?
Forever Punk (nie czerwony i nie .. brudny :) )

rage

Post autor: rage » 13.02.2010, 23:54

nisc pisze:a SHARP-owcy z Teofilowa i okolic? wieloletni wierni kibice Łks? i nie sa to jakies chlystki ale osoby znane na Galerze..
ilu tych SHARPów bylo? o kim mówisz?

LORDI

Post autor: LORDI » 14.02.2010, 17:22

smaleczjagodami pisze:Jeśli idzie o WWA, to jak dla mnie ciężko mówić o jakiejś przewodniej roli punków na k6. Pod koniec lat 80, na Ksp zaczeła się krystalizować zgrabna ekipa pod wodzą B, który ogarniał i "wspomagał" typów od siebie z bandy. W tym samym czasie "brudy" nie miały wstępu na Ł3, w zwiazku z tym, niejako automatycznie trafiały na Konwiktorską. Jako, że w tamtych czasach punki stanowiły całkiem dużą siłę, to niejako naturalnie zasiliły szeregi, tych bardziej radykalnych fanów z Polonii. Na dodatek na początku lat 90, na Legii do głosu dochodzą "łysi", co spowodowało, że taktyczny sojusz warszawskiej alternatywy z Ksp, przynosił obupólne korzyści dla obu tych grup. Skini tłukli się z raafem/szarpami, po czym te same osoby ganiały się ze sobą tym razem pod sztandarami swoich klubów. To wszystko uległo z wiadomych względów (ogólne zmarginalizowanie subkultury punków, a także samej Polonii) znacznemu osłabieniu, już pod koniec lat 90. Na dziś dzień na Ksp...z mojego punktu widzenia, w okolicach stadionu:), wciąż można jeszcze spotkać różne ciekawe wynalazki, jednak jeśli idzie o młodzież, to wydaje mi się, że jest ona znaczniej bardziej nastawiona na dresiki/celty, niż glany/cze gewary. Chociaż faktem jest, że jak ma się coś dziać, to szergi...rząd?? łobuzów z kamiennej, zasila warszawska hantifa.
Pierwsza część Twojego postu po prostu nie jest prawdą,żadni punkowcy "automatycznie" nie znajdowali się na Polonii,przełomowym momentem była pewna sytuacja ,a raczej kilka akcji zbiegających się w jednym czasie w jednym miejscu. Jak sam wspomniałeś tą zgrabna ekipa z B. na czele często ustawialiśmy się na Legię na placu Bankowym( starsi z Legii mogą pamiętać ,że mieli tam bardzo ciepło,teraz znacznie gorzej z tym :-) ) ,a często w tym samym czasie tzw Punkowcy,Sharpy,RaaF i inne wynalazki spotykały się tam .....uwaga...... na żarciu Hare Kriszna,siłą rzeczy musiało wcześniej czy później dojśc do konfrontacji. W końcu praktycznie sam B. stwierdził ,"kto jest przeciw Legii jest z Nami" i tak już zostało...... z resztą tego co napisałeś właściwie się zgadzam,parę osób z tamtych czasów nadal chodzi na Polonię jednak od wielu wielu lat określają się jako "a polityczni" osobiście nie rozumiem tego typu stwierdzeń,ale niech tam......
Gwoli ścisłości,coby uprzedzić pewne komentarze to osobiście bujałem się w tamtym czasie ze skinerką warszawską głównie z nieistniejącymi już "wild boysami" czyli dla wtajemniczonych bandą która dała początki TB,przewineliśmy się przez takich baranów jak Tejkowski,Bryczkowski,PWN,PFN,dla wielu zabawa się skończyła po akcji z Żirinowskim,ale to nie miejsce i tamat ,aby do tego wracać!!!
Obrazek

iluminati

Post autor: iluminati » 14.02.2010, 18:57

rage pisze:
nisc pisze:a [link]-owcy z Teofilowa i okolic? wieloletni wierni kibice Łks? i nie sa to jakies chlystki ale osoby znane na Galerze..
ilu tych SHARPów bylo? o kim mówisz?
Ty z choinki sie zerwałeś ?? SHARP-owcy zawsze na ŁKS byli Z Teo z KArolewa i Retkini wiec nie pitol ze nie znasz ich nie bede walił Ksywami wiec podam tylko bracia P. i wielu innych. Uczęszczajac do szkoły na KArolewie SP 164 w parku obok szkoły zawsze było pełno Punków , nawet koleś malujący pierwsze konkretne Grafy pewnie juz zaćpał na smierć bodajże Cecherz miał ksywe Bardzo lubił ŁKS łaził na mecze w latach 90 na początku , ale jak pisał ktoś tam wczesniej kazdy kto był punkiem nie miał łątwo , kolejny przykład z Karolewa to nie wiem czy zyją czy nie żyją pewnie nie Bracia Jabłońscy tez według mnie hardcorowe chłopaki ale to było wieki temu ja konczyłem pipidówe na karolewie w 94 roku i z tego co pamietem oni zawsze tam byli ... zawsze karolew kojazył mi sie z Punkami jest to wyłacznie moje zdanie. Swoją drogą Struś z BDM żyje jeszcze ?? wiem ze miał implant w bani i kulał na jedną noge kiedy go poznałem przez typa K. ( własciela flagi ŁKS 88) Struś był degeneratem i wrakiem nie wiem co z nim teraz ale swoją drogą BDM słuchając teraz( wczesniej zajarany byłem w K88 , Legion, HOnor) to uwazam ze Michał Wisniewski ma Talent !:) (szydera)
CALSBERG - PROBABLY THE BEST BEER IN THE WORLD

Zablokowany