haha bijesz do konkwisty ??:Dnisc pisze:ktos tu pisal o "przerzucaniu" sie z punkow czy sharp na skinhead itp itd, dziwne ze nikt nie wspomina o "łajtpałerowcach" ktorzy zamienili sie w handlarzy dragami albo alfonsów....

Ekipy Punkowe i pilka nozna
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Ekipy Punkowe i pilka nozna
Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,
Lecz wolność ludów szła pod Twoim znakiem,
Ze nie ma dziejów piękniejszych niż Twoje
I większej chluby niźli być Polakiem.
-
Gdzie naisałem ze ZS/ HorrorShow to Punki?wielki CWKS pisze:to że grają muzykę OI wcale nie oznacza, że Horror Show czy Zagłębie to punki. Otóż zanim zaczniesz pisać nieprawdę to poczytaj trochę. Chłopaki z Horror Show i Zagłębiacy reprezentowali kulturę Rude Boys. Rudboye wywodzili się z Anglii. Była to odmiana raczej nastawiona na prawą stronę. Tacy skinheadzi narodowcy ale z wielką nienawiścią do faszystów co malują swasty i robią sieg heil. Dlatego potrafili zjednoczyć się z punkami jeśli trzeba było pogonić faszystów.jasiukatowice pisze:hmmm dziwie sie ze jeszcze nikt tutaj nie mymienił ekipy Zagłeba Sosnowiec i HorrorShow, ekipa ktora glownie gustuje w najlepszej odmianie Punka - OI!
http://www.youtube.com/watch?v=7MYZa878 ... re=related
ten kawałek był chyba jednym z pierwszych utworów kibicowskich w Polsce.
Chyba panowie z HorrorShow nadal graja i chyba nadal uczeszczaja na ZS, i ten utwór jest z tego co kojarze puszczny przed meczem na Ludowym i [link]
pozdro.
Swoją drogą byłem na ich koncercie i miałem okazję z nimi porozmawiać. A na tym filmie za c**** nigdzie nie mogę usłyszeć śpiewów o Polonii
Napisałem ze gustuja w OI, a OI wywodzi sie głownie z Punka... wiec przestan na siłe zgrywac kumatego i wyluzuj....
Staliśmy na zewnątrz, kiedy nadbiegła chmara kiboli z okrzykiem "jeb... lewaków" - opowiada uczestnik koncertu.
zmarly pisze:Następnie padło pytanie do dobrych chłopaków, co tam teraz za impreza się odbywa? Odpowiedzieli: Ustawka z brudasami. Rzekliśmy: Dojedźcie ich.
-
Generalnie, było bardzo niewielu sympatyków subkultury "PUNK",
a zarazem kibiców piłki. a co się z tym wiąże entuzjastów sporu....
Punk-smieć, jabol, kiranie, anty wszystko, grass, dead kennedys, wolnosc, bla bla bla., nigdy nie szły w parze z kibicowaniem-chuliganką, bijatykami, i awanturami.
Odsylam Cie do lektury "Top Boys",ktorej kolejny rozdzial co jakis czas przedrukowuje "TMK+",sporo w niej opisow o "irokeziastych" kolesiach w mlynach i awanturach.
Na naszym gruncie latke lewakow nakleili punkom ich owczesni skrajnie prawicowi oponenci,ktorzy gromadzili sie wokol jakichs burackich wynalazkow typu Tejkowski,przy ktorym Lepper to intelektualny geniusz:)Wlasnie to,ze "chlali piwsko i mieli wyjebane na wszystko" czynilo ich wrogiem numer 1 w katolicko-nacjonalistycznej wizji spoleczenstwa.No,ale przeciez to nie na temat.O obecnosci punkow na trybunach,ich kontrowersyjnych (dzis;) pogladach i bezkompromisowosci niech zaswiadczy pewien autentyczny wywiad,zrobiony do jakiegos zine'a czy audycji w drugiej polowie lat 80-tych,i ktory wywoluje u mnie konwulsyjny smiech.Kto go juz slyszal ten wie o co loto,a kto nie mial jeszcze okazji niech sie rozlozy wygodnie na wyrku by oddac sie sluchowisku:)Szczekacze wytykajacy zulerke niech sobie odpuszcza,zreszta dla nich to pewnie prehistoria... Lejdis end dzentelmen-wywiad ze stadionowym punk zadymiarzem,chuliganem KSG-Adasiem :)
[link]
Punk-smieć, jabol, kiranie, anty wszystko, grass, dead kennedys, wolnosc, bla bla bla., nigdy nie szły w parze z kibicowaniem-chuliganką, bijatykami, i awanturami.
Odsylam Cie do lektury "Top Boys",ktorej kolejny rozdzial co jakis czas przedrukowuje "TMK+",sporo w niej opisow o "irokeziastych" kolesiach w mlynach i awanturach.
Na naszym gruncie latke lewakow nakleili punkom ich owczesni skrajnie prawicowi oponenci,ktorzy gromadzili sie wokol jakichs burackich wynalazkow typu Tejkowski,przy ktorym Lepper to intelektualny geniusz:)Wlasnie to,ze "chlali piwsko i mieli wyjebane na wszystko" czynilo ich wrogiem numer 1 w katolicko-nacjonalistycznej wizji spoleczenstwa.No,ale przeciez to nie na temat.O obecnosci punkow na trybunach,ich kontrowersyjnych (dzis;) pogladach i bezkompromisowosci niech zaswiadczy pewien autentyczny wywiad,zrobiony do jakiegos zine'a czy audycji w drugiej polowie lat 80-tych,i ktory wywoluje u mnie konwulsyjny smiech.Kto go juz slyszal ten wie o co loto,a kto nie mial jeszcze okazji niech sie rozlozy wygodnie na wyrku by oddac sie sluchowisku:)Szczekacze wytykajacy zulerke niech sobie odpuszcza,zreszta dla nich to pewnie prehistoria... Lejdis end dzentelmen-wywiad ze stadionowym punk zadymiarzem,chuliganem KSG-Adasiem :)
[link]
LEPIEJ ZEBYS NIE MIAL MNIE W d****.
-
nie zgrywam kumatego tylko temat brzmi "ekipy punkowe" a Ty wyjeżdżasz z Zagłębiem Sosnowiec i Horror Show. Grają Oi, które w swych korzeniach ma powiązania z punkami ale sam zespół HS stał zawsze po prawej stronie. Muzyka Oi pochodzi od punka a ten wywodzi się nawet z reggae więc może napisz, że na Zagłębiu są rastafarianie z dredami i jarają baty. Jak ktoś pisze coś ciekawego to przeczytaj bo się czegoś dowiesz a nie strugasz obrażonego, że ktoś Ci uwagę zwrócił jak pociskasz farmazona umieszczając Zagłębie w ekipach punkowychjasiukatowice pisze:Gdzie naisałem ze ZS/ HorrorShow to Punki?wielki CWKS pisze:to że grają muzykę OI wcale nie oznacza, że Horror Show czy Zagłębie to punki. Otóż zanim zaczniesz pisać nieprawdę to poczytaj trochę. Chłopaki z Horror Show i Zagłębiacy reprezentowali kulturę Rude Boys. Rudboye wywodzili się z Anglii. Była to odmiana raczej nastawiona na prawą stronę. Tacy skinheadzi narodowcy ale z wielką nienawiścią do faszystów co malują swasty i robią sieg heil. Dlatego potrafili zjednoczyć się z punkami jeśli trzeba było pogonić faszystów.jasiukatowice pisze:hmmm dziwie sie ze jeszcze nikt tutaj nie mymienił ekipy Zagłeba Sosnowiec i HorrorShow, ekipa ktora glownie gustuje w najlepszej odmianie Punka - OI!
http://www.youtube.com/watch?v=7MYZa878 ... re=related
ten kawałek był chyba jednym z pierwszych utworów kibicowskich w Polsce.
Chyba panowie z HorrorShow nadal graja i chyba nadal uczeszczaja na ZS, i ten utwór jest z tego co kojarze puszczny przed meczem na Ludowym
pozdro.
Swoją drogą byłem na ich koncercie i miałem okazję z nimi porozmawiać. A na tym filmie za c**** nigdzie nie mogę usłyszeć śpiewów o Polonii
Napisałem ze gustuja w OI, a OI wywodzi sie głownie z Punka... wiec przestan na siłe zgrywac kumatego i wyluzuj....
-
no dokładnie jasiu..temat jest o ekipach punkowych a nie ekipach co ich kibice grają muzykę pochodzacą od punka
-
Ktoś tu pisał otym żeby nie mieszać punka z oi-em, na przykładzie kapeli Horrorshow- co do Horrorshow to się nie wypowiem, bo słabo znam, ale wystarczy przejść się na koncert innej sztandarowej oi-skinowskiej kapeli, The Analogs ( ja byłem w Łodzi), aby się przekonać, że na koncertach tego typu kapel są skini, punki, śladowe ilości metali, a praktycznie JEDYNYMI nietolerowanymi osobnikami są eNeSy( jeden hailujący został " wyproszony"), z tego powodu, że mają inne poglądy, inne kapele, i jest to w ogóle inna bajka...
a więc jeżeli JEDYNĄ kosą oi-skinów są eNeSy...to ciężko powiedzieć że coś ich łączy, jak tu niektórzy sugerują, że bliżej oiowcom do narodowców niż do punków...
a więc jeżeli JEDYNĄ kosą oi-skinów są eNeSy...to ciężko powiedzieć że coś ich łączy, jak tu niektórzy sugerują, że bliżej oiowcom do narodowców niż do punków...
-
Buty Doktora Martensa kawałek o kibicach
[link]
+ zapis całego koncertu z łódzkich "Siódemek" bodajże z 1992 roku
[link]
[link]
[link]
White Boys Łódź
-
Może niezupełnie w temacie, ale:
Pamiętam jakie dawniej były ganianki w Nowej Hucie między Skinami, a Punkami, nie pamiętam, czy to też miało związek z klubami, sprawa była na tyle poważna, iż pan Jerzy Fedorowicz (bardzo silnie związany z NH, a konkretniej z teatrem "Ludowym") postanowił zorganizować Skinowsko-Punkową adaptację "Romea i Julii", co mu się udało. O ile pamiętam, z tą grupą jezdził po europie wystawiając przedstawienia.
Ot taka ciekawostka.
Pamiętam jakie dawniej były ganianki w Nowej Hucie między Skinami, a Punkami, nie pamiętam, czy to też miało związek z klubami, sprawa była na tyle poważna, iż pan Jerzy Fedorowicz (bardzo silnie związany z NH, a konkretniej z teatrem "Ludowym") postanowił zorganizować Skinowsko-Punkową adaptację "Romea i Julii", co mu się udało. O ile pamiętam, z tą grupą jezdził po europie wystawiając przedstawienia.
Ot taka ciekawostka.
-
Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech).Czy był on powiązany z ruchem kibicowksim?
Oczywiscie bez napinki..
Oczywiscie bez napinki..
[link]
-
a to czarny nie może być skinem, że szyderujesz??? Czy chodzi Ci po prostu o to, ze jakis czarny byl u nich w ekipie?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech)
-
Do kogo?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech).Czy był on powiązany z ruchem kibicowksim?
Oczywiscie bez napinki..
-
Z tego co kojarzę w niektórych kapelach punkowych liderzy to ludzie utożsamiający się z jakimiś drużynami piłkarskimi np.Kult (Kazik - kibic Legii) , T.Love (Muniek - kibic Legii i Rakowa).
-
TPN 25 kapela z niesamowitą dawką humoru na Zacieraliach w Warszawie grali min piosenkę Legia Pany...
Swoją drogą Polonii w Warszawie chyba nikt nie lubi skoro na festiwalach nawet na nią wrzucają, ale to tylko moje zdanie
Swoją drogą Polonii w Warszawie chyba nikt nie lubi skoro na festiwalach nawet na nią wrzucają, ale to tylko moje zdanie
"...to melodie szarych ulic, to jest ze stadionu ryk..."
-
Tak, tak można być czarnym skinem ;-)art_ pisze:a to czarny nie może być skinem, że szyderujesz??? Czy chodzi Ci po prostu o to, ze jakis czarny byl u nich w ekipie?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech)
Pierwsi skini to m.in. emigranci z Karaibów, ale to temat o punx.
To raczej info dla młodych gniewnych... Wujek google trochę Wam powie o historii.
-
Może jak najbardziej chociaż malo kto o tym wie, gdzieś na necie jest wywiad własnie z z członkami Horroshow odnośnie wyglądu pierwotnych skinów, niektórzy bardzo by się zdziwili czytając go, w latach 60/70-tych np. nie nosili flek ani harringtonek tylko płaszcze z owczej wełny :P obecny wizerunek skina moim zdaniem wykreował Ian Stuart założyciel organizacji Bloo&Honour ale to tylko moje zdanie. dobra koniec offtopu temat o punkach wiec mam pytanie krążyła tu kiedyś po forum fotka z Goplanii Inowrocław no i na pierwszym planie widoczny był koleś z irkiem na głowie, znalazł się tam przypadkowo ? może jest ich więcej ?Dr Kamszot pisze:Tak, tak można być czarnym skinem ;-)art_ pisze:a to czarny nie może być skinem, że szyderujesz??? Czy chodzi Ci po prostu o to, ze jakis czarny byl u nich w ekipie?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech)
To raczej info dla młodych gniewnych... Wujek google trochę Wam powie o historii.
My tu gadu-gadu a w biedronce nadgodziny
-
Ksiądz to normalny kibic, zalicza wyjazdy i to wszystko.namreh pisze:Krolawa Anglii lubi Arsenal, jest kibolem ???Przemas1 pisze:Z tego co kojarzę w niektórych kapelach punkowych liderzy to ludzie utożsamiający się z jakimiś drużynami piłkarskimi np.Kult (Kazik - kibic Legii) , T.Love (Muniek - kibic Legii i Rakowa).
nazwalbym to "sympatykiem"
Pilka nozna w Polsce, jest najpopularniejszym sportem, wiec jakas czesc mezczyzn
bedzie kibicowala, jakims klubom....niewazne polityk, muzyk, aktor itd.....
Ewenementem moze byc jakis ksiadz, kibic i "awanturnik" (podobno) z
Polonii Warszawa. Ale nie jestem kibicem Polonii, wiec moze ktos od nich moglby cos o tym napisac...... jak chce
Jest nas niewielu ale w konkretnym celu.
Projekty: [link]
Gadżety i flagi: [link]
Projekty: [link]
Gadżety i flagi: [link]
-
chyba troche bardziej do klimatu Trojmiasta.wrzesien pisze:haha bijesz do konkwisty ??:Dnisc pisze:ktos tu pisal o "przerzucaniu" sie z punkow czy sharp na skinhead itp itd, dziwne ze nikt nie wspomina o "łajtpałerowcach" ktorzy zamienili sie w handlarzy dragami albo alfonsów....
-
MICHAŁ_1908 pisze:Buty Doktora Martensa kawałek o kibicach
[link]
[link]
Dzieki wielki :)
Moze nie do konca punk ale hard core
http://www.youtube.com/watch?v=uPvzZoM8RwE
Street Terror - Legia Warszawa.
Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,
-
dobra dobra, kto wierzy, że skini wywodzą się od czarnych słuchających reggae ? ...
"Give back the Oi! to the white working class!".
ruch skinheads jest ściśle związany z pankrokiem więc proszę się teraz nie wypierać.
Punx & Skins UNITED.
"Give back the Oi! to the white working class!".
ruch skinheads jest ściśle związany z pankrokiem więc proszę się teraz nie wypierać.
Punx & Skins UNITED.
-
Skinhead Attitude/Być skinheadem
Rip z TVP Kultura
Kod:
[link]
[link]
Rip z TVP Kultura
Kod:
[link]
[link]
[link]
-
mam pytanie krążyła tu kiedyś po forum fotka z Goplanii Inowrocław no i na pierwszym planie widoczny był koleś z irkiem na głowie, znalazł się tam przypadkowo ? może jest ich więcej ?[/quote]
Drogi wampirku i reszto forumowiczów. Jako Inowrocław komentujemy to ostatni raz. Kolega ze zdjęcia o którym mowa (było też już wcześniej) ową fryzurę miał na tym meczu przypadkowo. Goplania jest ekipą prawicową a wyżej wymieniony koleżka eksperymentował sobie z fryzurą. Tak się składa, że go znam i byłem na tym meczu. A więc koniec tematu. Bez odbioru!
Drogi wampirku i reszto forumowiczów. Jako Inowrocław komentujemy to ostatni raz. Kolega ze zdjęcia o którym mowa (było też już wcześniej) ową fryzurę miał na tym meczu przypadkowo. Goplania jest ekipą prawicową a wyżej wymieniony koleżka eksperymentował sobie z fryzurą. Tak się składa, że go znam i byłem na tym meczu. A więc koniec tematu. Bez odbioru!
-
Bez urazy, ale chyba realia lat 80-tych i początku 90-tych znasz tylko ze słyszenia.Zapewniam cię,że wielu punków było obecnych na stadionach a w niektórych ówczesnych "ekipach" stawali w pierwszej linii (n.p.Cracovia,Mielec,Wisłoka-to z mojego podwórka) Po przemianach ustrojowych część z nich poszła w prawo a część w lewo(mniejszość).namreh pisze: Generalnie, było bardzo niewielu sympatyków subkultury "PUNK",
Co nie wyklucza, że miłość do klubu lub piłki jest uzależniona od rodzaju muzyki i wygladu, (bo jak wiemy i punk-owcy na stadionach przebywali)
Cel egzystencji, jednak wykluczał punków ze stadionów...
Uogólnianie typu Punk-śmieć,jabol,itd. jest dla mnie śmieszne i płytkie.
Czy dzisiejsze stadiony są czysto prawicowe? To co robią na nich biali murzyni(hip-hop), białe nosy i inne patologie?
-
W latach 90tych czytałem książkę o polskich subkulturach i w dziale "SKINI" była mowa o 40 skinheadach z Cracovii którzy zaatakowali kibiców Wisły pod ich stadionem.
-
no co Ty Dragon z choinki sie urwales?;-) przeciez nic zlego nie ma w nawciaganiu sie bialych wegorzy a potem w lezeni uzarzyganym po imprezie na kozetce, bo przeciez punki to brudasy a "my sie dobrze bawimy", swietnie jest udawac czarnuchow i wbijac na sile ze tak w ogole to hyp hop wyrosl z polskich blokowisk hehe, a jak super ujarac sie trawa i jp chwdp, kmwtw ocb 1312......Dragon1908 pisze:Czy dzisiejsze stadiony są czysto prawicowe? To co robią na nich biali murzyni(hip-hop), białe nosy i inne patologie?
ktos tu wspominal o Punks Banditen Brigaden z Wrocka, powiem tylko tyle ze na widok na przyklad tej ekipy ( i wielu innych z takich miast jak Krakow, Trojmiasto, Wawa itd) niejeden czarny kaptur zesr....by sie w majty na dzien dobry, tak samo jak niejeden by sie zdziwil ze jego "legenda" kibicowska z jego miasta zaczynala awantury od rozbijania Rób Reggae w Wawie czy awantur w Jarocinie przelomu lat 80-90 tych. Niejeden pozer z Podkarpacia spierd.......by gdzie pieprz rosnie na sama mysl o spotkaniu "Zalogi Żółtych Sznurówek" . Przykladow moznaby przytoczyc miliony...pozdro
TYBET JEST SERBSKI
-
Większość z nich to pewnie byli punk's, którzy w pewnym momencie zgolili głowy- Abadon, Nochal itd...rosco pisze:W latach 90tych czytałem książkę o polskich subkulturach i w dziale "SKINI" była mowa o 40 skinheadach z Cracovii którzy zaatakowali kibiców Wisły pod ich stadionem.
-
Widzę, że kolega młody bardzo. Ja osobiście nie spotkałem czarnego skina, ale na początku powstawania ruchu skinhead i ciemnoskórzy byli nimi. Ktoś zamieścił wyżej link do filmu. Zamiast ściągać wystarczy odpalić http://www.youtube.com/watch?v=DvCmw_yQJWwTakie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech).Czy był on powiązany z ruchem kibicowksim?
Oczywiscie bez napinki..
-
nisc: PBB znam z opowiadan ,ale kolesie dawali przed nimi laczka ,znam kwestie z opowiadan ,ale takimi rzeczami raczej nikt sie nie chwali...Nie bylo napompowanych kolesi,ale wariaci ,ktorzy napierdalanke uliczna mieli we krwi - i ja w to wierze...Pozniej kolo 1993 czy 1994 roku poznalem kolesia ,ktory znal klimaty tej ekipy i z nimi bywal ,potrafil isc do nocnego po wodke o 24 ,a tereny byly opowanowane przez "lysych"...Nie bal sie ,zawsze wychodzil z zalozenia ze jak maja mu wpierdolic w kilku to lepiej przed ,zeby flachy w powrotnej drodze nie stluc ,tylko tyle.Na solowke mogl wyskoczyc z kazdym zaden problem.I to samo - zaden koks,w dzisiejszych czasach bylby uznany za "normalsa". Pozniej wybyl na squoty do Berlina i juz go nie widzialem,watpie by czytal to forum wiec obejdzie sie bez pozdrowien:)
A dzis w pracy widze 40 letnich lub starszych kolesi w koszulkach Crass czy Clash i tak sobie mysle czy malolaci-patrioci wpierdoliliby takiemu jakby wbil do Polski na wycieczke :D
A dzis w pracy widze 40 letnich lub starszych kolesi w koszulkach Crass czy Clash i tak sobie mysle czy malolaci-patrioci wpierdoliliby takiemu jakby wbil do Polski na wycieczke :D
-
"Zaloga Żółtych Sznurówek" .
Można coś więcej o tej grupie ??? Kiedyś coś słyszałem ale nie znam szczegółów.
Można coś więcej o tej grupie ??? Kiedyś coś słyszałem ale nie znam szczegółów.
-
polecam film This is England, krotki rys historyczny tego o czym napisales.Dr Kamszot pisze:Tak, tak można być czarnym skinem ;-)art_ pisze:a to czarny nie może być skinem, że szyderujesz??? Czy chodzi Ci po prostu o to, ze jakis czarny byl u nich w ekipie?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech)
Londyn 100% Widzew
-
Swego czasu w Trójmieście było głośno o ekipie zwanej Hydrant Corps. Czy ta ekipa udzielała się kibicowsko ? czy tylko dymiła na linii punks vs. skins
WRKS1952
-
"Ekipa Żółtych Sznurówek" czy aby nie idzie o ludzi z Jeleniej? swego czasu czesto odwiedzali Wrocław,nie powiem poważnie wyglądali.
PBB za swoich świetnych czasów bezapelacyjnie rządzili w okolicach Grunwaldzkiego a nie byli to faceci od worków z klejem.Siłownia,sporty walki,piłka kopana ogólnie ekipa mocno nastawiona na miejską rekraację:)
Był epizod na Ślęzie Wrocław coś tam chłopaki próbowali rozkręcać
PBB za swoich świetnych czasów bezapelacyjnie rządzili w okolicach Grunwaldzkiego a nie byli to faceci od worków z klejem.Siłownia,sporty walki,piłka kopana ogólnie ekipa mocno nastawiona na miejską rekraację:)
Był epizod na Ślęzie Wrocław coś tam chłopaki próbowali rozkręcać
-
witam ,
Panowie po pierwsze zacheta do samodzielnego myslenia ..... po drugie do skorzystania chocby z googl-i .... po raz kolejny czytam zdziwienie na temat czarnych skinow i jakies patologie pod tytulem punk pocodzi od reggae ..... Panowie proponuje sprawdzic takie hala jak SKA .. rude boys....mods....Quadrophenia...spirt69 .... wspomniany juz This is England ....moze mniej zaczna was dziwic pewne rzeczy czy zjawiska.....nawet moda stationowa .... i takie firmy jak fred perry czy ben sherman ....ze o "prawicowocsi ns" nie wspomne ..... jak prawicowe moze byc cos co nazywa sie narodowym SOCJALIZMEM ??????
milej lektury i otwierana oczu ;)
Panowie po pierwsze zacheta do samodzielnego myslenia ..... po drugie do skorzystania chocby z googl-i .... po raz kolejny czytam zdziwienie na temat czarnych skinow i jakies patologie pod tytulem punk pocodzi od reggae ..... Panowie proponuje sprawdzic takie hala jak SKA .. rude boys....mods....Quadrophenia...spirt69 .... wspomniany juz This is England ....moze mniej zaczna was dziwic pewne rzeczy czy zjawiska.....nawet moda stationowa .... i takie firmy jak fred perry czy ben sherman ....ze o "prawicowocsi ns" nie wspomne ..... jak prawicowe moze byc cos co nazywa sie narodowym SOCJALIZMEM ??????
-
Oczywiście oglądałem,oba podane filmy,This is England,i ten reportaż o S.H.A.R.P'ach(tak poza tematem,ciekawe czy prowadząca dobrze s.h.a.r.p.i.e:)).Czarni byli powiązani z muzyką SKA i byli to zazwyczaj Rude Boy'ie.No ale tak czy siak to Duch 69.Potem w ruchu nastąpiły rozłamy,o których pewnie każdy wie(RASH,SHARP,NS itp).Wiem,wiem niczym nei błysnąłem ale wiem o czym pisze.
[link]
-
ja to wiem. Ironizowałem z Anima Willis, któremu nie udała się prowokacja.Dr Kamszot pisze:Tak, tak można być czarnym skinem ;-)art_ pisze:a to czarny nie może być skinem, że szyderujesz??? Czy chodzi Ci po prostu o to, ze jakis czarny byl u nich w ekipie?Anima Villis pisze:Takie pytanie mam do Sosnowian....Z tego co kojarze był u was czarny skin(szyderczy usmiech)
-
Aha...ciekawie piszesz...to może NS to jest lewica, co? A może podasz mi jakieś przykłady skrajnej prawicy, jak już nawet NSi nią nie są( prawdę mówiąc to pewno by się zdziwili że nie są:)...grajcar pisze:witam ,
Na przyszłość- nie sugeruj się słowem SOCJALIZM w NS bo socjalizm to tylko rodzaj redystrybucji dochodów, bardziej zwróć uwagę na słowo NARODOWY bo ono oddaje istotę tej redystrybucji( wszystko dla naszych, a kto jest nasz? tylko prawdziwy...Niemiec, Polak etc...)
czasem jak tu czytam to skrajna lewica jest, ale skrajna prawica...to jakieś widmo czy coś...
-
To właśnie rodzaj, czy raczej sposób redystrybucji dochodów determinuje prawicowość czy też lewicowość systemu.sysysy pisze:Aha...ciekawie piszesz...to może NS to jest lewica, co? A może podasz mi jakieś przykłady skrajnej prawicy, jak już nawet NSi nią nie są( prawdę mówiąc to pewno by się zdziwili że nie są:)...grajcar pisze:witam ,
Na przyszłość- nie sugeruj się słowem SOCJALIZM w NS bo socjalizm to tylko rodzaj redystrybucji dochodów, bardziej zwróć uwagę na słowo NARODOWY bo ono oddaje istotę tej redystrybucji( wszystko dla naszych, a kto jest nasz? tylko prawdziwy...Niemiec, Polak etc...)
czasem jak tu czytam to skrajna lewica jest, ale skrajna prawica...to jakieś widmo czy coś...
Prawicowym ruchem narodowościowym jest Narodowa Demokracja, dziecko Romana Dmowskiego. Narodowy Socjalizm jest ruchem lewicowym i taki np. Hitler był jak najbardziej politykiem lewicowym, choć wielu się wydaje inaczej.
Skrajna prawica to żadne widmo. Skrajnie prawicowa w Polsce jest choćby UPR.
Jako, że odbiegamy od tematu zapraszam na priv do polemiki :)
-
Otóż: podział na prawicę i lewicę wyznacza, jak napisałeś, redystrybucja dochodów i poziom podatków( duże podatki- lewica, małe podatki-prawica, w tym- skrajnie małe-UPR- dlatego są niby skrajnie prawicowi...), ale oprócz podatków jest jeszcze jeden aspekt, nazwijmy go ideowy( w porównaniu do pierwszego-gospodarczego), i kształtuje się na zasadzie- skrajna lewica-kosmopolityzm, apaństwowość, liberalizm( ale poglądów, a nie gospodarczy...), lewica- tolerancja, multikulturalizm(bez wyrzekania się obywatelstwa), prawica-ideowy konserwatyzm, skrajna prawica- ksenofobia, niechęć do obcych...T.ZS pisze:To właśnie rodzaj, czy raczej sposób redystrybucji dochodów determinuje prawicowość czy też lewicowość systemu.sysysy pisze:Aha...ciekawie piszesz...to może NS to jest lewica, co? A może podasz mi jakieś przykłady skrajnej prawicy, jak już nawet NSi nią nie są( prawdę mówiąc to pewno by się zdziwili że nie są:)...grajcar pisze:witam ,
Prawicowym ruchem narodowościowym jest Narodowa Demokracja, dziecko Romana Dmowskiego. Narodowy Socjalizm jest ruchem lewicowym i taki np. Hitler był jak najbardziej politykiem lewicowym, choć wielu się wydaje inaczej.
Skrajna prawica to żadne widmo. Skrajnie prawicowa w Polsce jest choćby UPR.
Jako, że odbiegamy od tematu zapraszam na priv do polemiki :)
Osobiście uważam że przy ocenie tego czy coś jest prawicowe czy lewicowe ludzie zazwyczaj kierują się tym drugim( ideowym) aspektem, dlatego NS jest traktowany(wg. mnie słusznie) jako skrajna prawica, tym bardziej że NS przy podziale dochodów z podatków kierował się rasowym( ksenofobicznym) kluczem...
-
do wszystkich, którzy uważają NS za prawicę:
[link]
[link]

-
Viclav pisze:do wszystkich, którzy uważają NS za prawicę:
[link]
Nieprzekonujące...to że nie podoba im się zastany porządek i chcą go zmienić nie czyni z nich od razu lewicowców( na zasadzie że "wszystkie rewolucje są z definicji lewicowe")...
-
Na stronie ktora podales doszukalem sie wzniesienia na piedestal Adolfa Hitlera,typa dzieki ktoremu zginelo ok.5600000 Polakow.Jesli ta strona jest wiarygodnai promoje polskie wartosci.to mi sie k...wa kosa otwiera w kieszeniViclav pisze:do wszystkich, którzy uważają NS za prawicę:
[link]
[link]