Legendarni kibole

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Troublemaker

Re: Legendarni kibole

Post autor: Troublemaker »

Trzeba było jeszcze jedną wiadomość strzelić......

Może ktoś z Rodowitych napisze cos o Oberze?
iparts.pl
yyhy

Post autor: yyhy »

Taka ciekawostka dla fanów tego tematu, której może wszyscy nie znają. Sabra jest z Malborka, do Krk dał nogę z różnych przyczyn. W tych latach Malbork "urodził" jeszcze kilka ciekawych osobowości, chociaż jedynie znany jest Sabra.
retkiński fanatyk

Post autor: retkiński fanatyk »

U nas napewno taką osobą był ŚP Bełkot.Chłopaczyna się bardzo udzielał i miał w sercu ŁKS.
wshgns

Post autor: wshgns »

Luxus pewnie usłyszałeś bajki, że nie dostawał pomocy w czasie kiedy jej potrzebował ?
bzdura kompletna, bo był jeden miesiac przerwy kiedy nie dostal tego czego potrzebowal w ciezkiej chwili.

Prawda jest taka, ze po prostu pewna osoba dobrze mu sprała mózg swoimi bajkami i sam poczuł zapach pieniążków.

Żadne moralizowanie tutaj nic nie da.

Tylko Cracovia
Żal komentować to co piszesz.
Chyba sam siebie oszukujesz: http://karne.pl/oszustwo.html . Napisz mi w jakim elemencie mojego opisu l 90 i poczatku 2000 sie mylilem.
Chyba, ze twierdzisz, ze wasza podstawą było 5-6 osob.

A co do poczatku zorganizowanego ruchu kibicowskiego na większa skale na ksc to w żaden sposób nie przetłumaczysz mi, że w latach 70 i 80 kiedy Wisła zaczynała mieliście zorganizowaną ekipe znaczącą cokolwiek w stosunku do Wisły w Krakowie.
Niestety ale nawet dzielnice tak bardzo kojarzone dzisiaj z Cracovia dzisiaj jak Dąbie, Siemaszki o Piastów czy np przy Arce nawet nie wspominajac (tutaj przypadkowo wymienilem os kojarzone z wami) wogole w tamtych latach nie znały czegoś takiego jak kibicowanie innemu klubowi niż Wisła.
Powiedzmy, że proporcje kibicowskie były podobne jak teraz w Warszawie, jeśli nawet nie bardziej na korzyść Wisły.

Starszych o to nie musze się pytać...
Luxus

Post autor: Luxus »

wshgns pisze:Luxus pewnie usłyszałeś bajki, że nie dostawał pomocy w czasie kiedy jej potrzebował ?
bzdura kompletna, bo był jeden miesiac przerwy kiedy nie dostal tego czego potrzebowal w ciezkiej chwili.
Nie o brak pomocy mi chodziło, tylko w jaki sposób N. został odnaleziony po tym jak pocioł w tramwaju chłopa który jechał do swojego nowonarodzonego dziecka do szpitala. A tą historie naprawde znam z pierwszej ręki, ale nie będze rozwalał tematu i tu się rozpisywał bo zaraz się tu zrobi rozkminka Łódzka. Nie pisz Wy bo jak napisałem wcześniej nie jestem kibicem Cracovii ale dażę ten klub, oraz kibiców ogromnym szacunkiem. A wy raz piszecie że się ktoś się przeżucił a za chwilke wersja że się nie przeżucił? Myślę że powinniśmy już zakończyć naszą rozmowę żeby nie rozmywać.
JSC

Post autor: JSC »

:) :) ):
JASH

Post autor: JASH »

i była to solówka w Malborku poprostu.
WISŁA J-no

Post autor: WISŁA J-no »

duplikat
Martini Player

Post autor: Martini Player »

WISŁA J-no pisze:Co do Lenia
Ja bym na tej wypowiedzi zaprzestał pisania o Śp.Leniu,a także o Wiśle z Jaworzna. Myślę,że tak będzie lepiej,bo Ty swoją wypowiedzią otwierasz furtkę do kłótni o Jaworzno itd.
yyhy

Post autor: yyhy »

JSC,radekwislak i JASH ... z połączenia zgrabnie Waszych postów można by się otrzeć o to jak było naprawdę, każdy z osobna się myli.
OOLL

Post autor: OOLL »

Ciekawa postac z Lenia, jesli to prawda co tu bylo napisane.
HutnikKrk

Post autor: HutnikKrk »

wshgns pisze: Niestety ale nawet dzielnice tak bardzo kojarzone dzisiaj z Cracovia dzisiaj jak Dąbie, Siemaszki o Piastów czy np przy Arce nawet nie wspominajac (tutaj przypadkowo wymienilem os kojarzone z wami) wogole w tamtych latach nie znały czegoś takiego jak kibicowanie innemu klubowi niż Wisła.
Nie żebym się czepiał, ale calutkie Piastów akurat było za Hutnikiem, dopiero potem pojawiła się tam Cracovia, ale reszta przykładów trafiona jak najbardziej.

Żeby nie rozmywać..Wie ktoś coś więcej o "Neo", który był najpierw kibicem Wisły, a potem Pasów?
m1key

Post autor: m1key »

Mialem okazje spedzic nieco czasu z Leniem podczas jego "wakacji" Gliwicach.
Swietny gosc, zasluzyl sobie na szacunek. Dobry kolega i najwazniejsze ze sztywniutko, mial zasady i sie ich trzymal. Szkoda chlopaka i pomimio ze Wislak, to wielu chlopakow z KSG z zalem przyjelo do wiadomosci ze nie ma go wsrod nas...
rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 »

A co do 'solowki' Lenia z Metalem, to czy czasem ten drugi wtedy nie sprzedawal biletow pod stadionem Wisly (byl konikiem) ? :D
rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 »

Ta solowka miala miejsce przy okazji jakiegos meczu Wisly w pucharach i slyszalem taka wersje (nie wiem czy prawdziwa dlatego pytam), ze Metal znalazl sie pod stadionem Wisly bo sprzedawal tam po prostu bielty na ten mecz. To ze byl kanarem to juz inna historia.
JSC

Wisła J-no - Leniu trzymał z Gieksą, nie tylko tą z osiedla. Mieli wspólnych wrogów z Jaworzna, jak jesteś z Jaworzna to wiesz pewnie o jakie osoby mi chodzi, mieli wspólne akcje. Chodzili nawet razem grać na halę w piłkę, więc nie wyglądało to na jakąś znajomość z przymusu. Co do akcji młodego - musisz być niedoinformowany bo taka akcja miała miejsce, popytaj kolegów. Nawet tych z Jaworzna.
Napisałbym więcej ale to ogólnopolskie forum, a to co chce napisać byłoby za osobiste nie tylko dla mnie więc zostańmy przy tym.
Co do niszczenia Wisły przez Gieksę z Jaworzna - też tworzysz jakieś mity. Nie ma porównania jakości Jaworznickiej Gieksy do Jaworznickiej Wisły, dobrze o tym wiesz. Oni sobie trzymają to miasto i jakby chcieli ich zniszczyć to Jaworzno jest na tyle małe, że do każdego z nich mogliby zapukać z osobna. Zresztą nie byłoby to trudne bo większość dużą część swojego kibicowskiego życia spędza na naszej-klasie.
A tak już całkiem hipotetycznie - skoro piszesz "bez rezultatów", to dlaczego w Jaworznie nie uświadczysz nikogo w barwach Wisły? Nie pisz czasem że źle szukam, spędzam w Jaworznie bardzo dużo czasu, niekiedy cały tydzień więc ktoś by się na pewno trafił.
zodiak_na_melanzu

Post autor: zodiak_na_melanzu »

jeszcze widze nikt nie napisal o nie tak dlugich stazem ale jednak w szeregach Zaglebia Lubin....slyszalem nieco o panach o ksywkach Shrek, Esiak, Kwinto, Mysior...podobno straszne wariaty i mimo licznych "przerw" byli bardzo aktywni, lecz moze w tym temacie ktos zwiazany z ZL cos napisze
WISŁA J-no

Tak trzymał z nimi ale pierw praktycznie ze wszystkimi stoczył solówki potem przeprowadził się na ich osiedle i z czasem za czeli razem grac w piłkę itp. Może tez źle dobrałem słowo " niszczenia Wisły" ale po jego śmierci Gieksie już nie podobało się to że w Jaworznie jest Wisłą to chyba coś znaczy. I nie porównuje bo nie da się porównać np. 100 osób to paru ale nie jest tak ze nie widać nikogo w barwach WISŁY na Jaworznie bo Śp.Lenia bracia chodzą chodź nie muszą bo każdy wie że Flaga którą widać w Całej POLSCE i EUROPIE NALEŻY DO NICH. a inne osoby a tak jak wspominałeś Jaworzno jest tak małe że każdy wie kto komu kibicuje.
wshgns

Post autor: wshgns »

wenta pisze: Po kilku miesiącach Leniu z Wisły dostał propozycję rewanżu na którą już nie przystał.
.

:D
ten tekst jest iście kabaretowy

po pierwsze
kto jak kto bo np Cz czy Sa sa dobrymi zawodnikami, ale Metal akurat fighterem nie jest
abstrachujac od przecietnych gabarytow (bo nie zawsze one sa najwazniejsze) to bez sprzetu raczej niewiele by zdzialal

Po drugie porównując klase Lenia i Metala na jakiejkolwiek solówce to tak jakbysmy postawili przy sobie Pudzianowskiego i przecietnego bokserka z wagi średniej osiedlowego klubu bokserskiego.
Po pierwsze Leniu był konkretny i nieźle sie bił, po drugie Metal jest słaby zarówno w jednym jak i drugim temacie.

Co do Malborka to nie wypowiadam się, znam różne wersje, ale tutaj nie mogę ręczyć słowem za to co się działo.
Wiadomo jedynie, że ze strony Dzielnicowego była porażka.
Gieksa J-no

Post autor: Gieksa J-no »

Z racji tego, że jestem z osiedla stałego to mogę powiedzieć trochę o Leniu.

Fakt faktem był z niego dobry kozak, te solówki z Ruchem jak i z nami to prawda aczkolwiek to, że przyczynił się do zaniknięcia FC Ruchu to bzdura. Swego czasu z chorzowskimi też trochę trzymał będąc np. z nimi. na ustawce GKS-Ruch do lat 18 ekipami jaworznickimi.

Później już tylko kontakty z Gieksą, wspólne imprezy i wspólna akcja o której wspomina JSC(widze, że się orientujesz dobrze w sytuacji w Jawo)

Po śmierci Lenia stosunki z Wisłą uległy ochłodzeniu ale bez przesady znów.

PS. Pisząc o Wiśle mam na myśli 2-4 osoby bo reszta co jeździ na mecze to nie ta liga
WISŁA J-no

Ciekawe historia;), mam pytanie do kogoś ogarniętego z Krk, czy Misiek dalej działa aktywnie na Wiśle czy dał sobie spokój już

Misiek był jest i Będzie...!!!
git_majonez

Post autor: git_majonez »

HutnikKrk pisze:
wshgns pisze: Niestety ale nawet dzielnice tak bardzo kojarzone dzisiaj z Cracovia dzisiaj jak Dąbie, Siemaszki o Piastów czy np przy Arce nawet nie wspominajac (tutaj przypadkowo wymienilem os kojarzone z wami) wogole w tamtych latach nie znały czegoś takiego jak kibicowanie innemu klubowi niż Wisła.
Nie żebym się czepiał, ale calutkie Piastów akurat było za Hutnikiem, dopiero potem pojawiła się tam Cracovia, ale reszta przykładów trafiona jak najbardziej.

ho ho ho kolego Piastów od momentu powstania i osiedlania się tam ludzi z różnych części Krakowa(podobnie jak na inne osiedla nowohuckie) NIE BYŁO za Hutnikiem, śmiem twierdzic czy było chociaż w istotnej części za Hutnikiem... Jeden z prekursorów ruchu kibicowskiego na Wiśle, niestety już nie żyjący Ś.P. WEST-HAM właśnie tam mieszkał, nadmienię to że mowa jest o latach 70 i czasach prawdziweg rozwoju ruchu kibicowskiego na Wiśle.
Grigio

Post autor: Grigio »

Na krakowskim osiedlu Kurdwanów,taką postacią która do dzisiaj jest wspominana w różnych opowieściach był kibic Wisły śp. "Ara". Czy mógłby ktoś coś więcej o nim napisać?
KP22

Post autor: KP22 »

Ja mam pytanie o kiboli Bydgoskiego Zawiszy slyszalem o kilku niezlych swirach ale niestety to nie moje czasy dlatego czy ktos mogl by opisac tych szczegulnie wyruzniajacych sie.
tisu

Post autor: tisu »

Ciekawe historia;), mam pytanie do kogoś ogarniętego z Krk, czy Misiek dalej działa aktywnie na Wiśle czy dał sobie spokój już

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 60756.html

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,4827969.html

http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,4684440.html
wenta

Post autor: wenta »

wshgns,czy ja gdziekolwiek napisałem,ze Leniu nie przystąpił do rewanżu ze względu na obawę,że przegra samą solówkę?

A o kabaret zakrawa jak piszesz,że Sabra musiał się Wiśle z czegoś tłumaczyć w dodatku będąc na meczu z kolegami z miasta.Na dodatek akcja miała miejsce w roku 1998,kiedy odbywał wieloletnią karę pozbawienia wolności.
JSC

I nie mów że nie ma przypadków przerzucenia się z KSC na Wisłę, bo znalazłbyś i takie.
f1

Post autor: f1 »

wenta pisze:wshgns,czy ja gdziekolwiek napisałem,ze Leniu nie przystąpił do rewanżu ze względu na obawę,że przegra samą solówkę?

A o kabaret zakrawa jak piszesz,że Sabra musiał się Wiśle z czegoś tłumaczyć w dodatku będąc na meczu z kolegami z miasta.Na dodatek akcja miała miejsce w roku 1998,kiedy odbywał wieloletnią karę pozbawienia wolności.
Wisla z Parma grala 2 razy, w 98 jak piszesz ale tez w 2003 gdy juz byl na wolnosci wiec moze o ten 2 mecz chodzi. Jednak dla mnie troche dziwna sytuacja, ze pare miesiecy wczesniej wiadomo co sie dzialo na Wisla - Lech a tu nagle by przyszedl do was na mecz. A ze trzyma z "chlopakami z miasta" jak to napisal wshgns to nie od dzis wiadomo, byly nawet na ten temat artykuly w gazetach, a ze oni trzymali z Wisla a on z Cracovia to juz inna sprawa
wenta

Post autor: wenta »

Faktycznie grali,zapomniałem o tym ,mój błąd
A co do chlopaków z miasta to pojawiali się także na co bardziej interesujących meczach(patrząc od strony sportowej) Cracovii,więc przypisywanie im kibicowania konkretnemu klubowi jest trochę na wyrost.
tracker 72

Post autor: tracker 72 »

Bronek Stal Rzeszow,Pershing Unia Tarnow,Gongol Wisloka,Cypis Resovia,Abbadon Cracovia,Misiek? Korona,Sledz Stal Mielec-wiedza i wyjazdy przebogate,nie biore innych aspektow pod uwage,Szulcu LKS.Mam natomiast pytanie do kibicowPolonii Bytom,kiedys byl u Was taki gosc ktory nie mial jezyka,starszy kibic.Moglby ktos napisac co sie z nim dzieje?Mam rowniez prosbe do kibicow Zetki,czy moglby ktos przyblizyc postac Kubana?
Czester(Z)

Post autor: Czester(Z) »

Może ktoś powiedzieć coś o legendach Sosnowieckiego Zagłębia , oraz o tych z Szczecińskiej Pogonii ?
kamilCKS

Post autor: kamilCKS »

Mógłby ktoś napisać coś o legendach Widzewa i Elany
WISŁA J-no

Ty masz filmik a ja.... :) No, sam wiesz. Był wtedy okres, że chodził z nimi i tyle w temacie. I nie siej propagandy, że przyczynił się do jakiegoś tam zaniknięcia FC Ruchu bo albo rozmawiamy poważnie ale wcale

Domyślam się że tam byłeś..!! wiec dobrze wiesz jak było..!! a Gieksą ruch dojeżdżała ale to były zaplanowane akcję a Śp.Leniu walczył z nimi praktycznie sam na co dzień i tym najkonkretniejszym z ruch uświadomił że walka przeciwko jemu jest bez sensu i tym samy dali sobie spokój nie którzy na dłużysz czas a niektórzy całkiem wiec przyczynił się do tego.!! i stary ruch dał sobie spokój..!!!
+GKSK-CE+
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: +GKSK-CE+ »

Z całym szacunkiem do śp Lenia bo znałem go bardzo dobrze ,ale troche to wszystko podkoloryzowane. Urodziłem się w Jaworznie i wychowałem na oś Stałym i jestem pokolenia tej starej GieKSy i znam sytuacje doskonale a więc kto doprowadził do tego że Ruch przestał z Jaworzna jeździć to bym mógł dyskutować, tak samo jak o tej solówce z typem od nas na remis!A więc drogi kolego zostawmy już ten temat bo troche koloryzujesz.
Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo »

tracker 72 pisze:Bronek Stal Rzeszow,Pershing Unia Tarnow,Gongol Wisloka,Cypis Resovia,Abbadon Cracovia,Misiek? Korona,Sledz Stal Mielec-wiedza i wyjazdy przebogate,nie biore innych aspektow pod uwage,Szulcu LKS.Mam natomiast pytanie do kibicowPolonii Bytom,kiedys byl u Was taki gosc ktory nie mial jezyka,starszy kibic.Moglby ktos napisac co sie z nim dzieje?Mam rowniez prosbe do kibicow Zetki,czy moglby ktos przyblizyc postac Kubana?
Ten Pan miał ksywę Bamber. Zmarł w tamtym roku.
zab

Post autor: zab »

>>>>>>>>>>>>
Death&Glory

Post autor: Death&Glory »

Z Wisly bez watpienia najwieksza legenda byl Plankton , dzialal w Hucie z niejakim Palestyna (tez dobry wariat).
czarni

Post autor: czarni »

Adas zwany X ,a Rusał to dwie rózne osoby,wypada wiedziec takie rzeczy jak juz sie stara cos napisać.
Rycho

Post autor: Rycho »

Fighting Dragon Tokyo pisze:
tracker 72 pisze:Bronek Stal Rzeszow,Pershing Unia Tarnow,Gongol Wisloka,Cypis Resovia,Abbadon Cracovia,Misiek? Korona,Sledz Stal Mielec-wiedza i wyjazdy przebogate,nie biore innych aspektow pod uwage,Szulcu LKS.Mam natomiast pytanie do kibicowPolonii Bytom,kiedys byl u Was taki gosc ktory nie mial jezyka,starszy kibic.Moglby ktos napisac co sie z nim dzieje?Mam rowniez prosbe do kibicow Zetki,czy moglby ktos przyblizyc postac Kubana?
Ten Pan miał ksywę Bamber. Zmarł w tamtym roku.
To nie był Bamber, tylko Tadziu "Niemowa", postać na pewno charakterystyczna, ale raczej na pewno nie legenda, generalnie kibic piłki nożnej. To, że był kibicem Polonii nie przeszkadzało mu jeżdzić na okoliczne stadiony, co się z nim obecnie dzieje nie mam pojęcia, na stadionie i mieście dawno go nie widziałem.
zbyszek_r79

Post autor: zbyszek_r79 »

Ktoś napisał, że pewne osoby przerzucały się z Reymonta na Cracovię ze względu na pieniądze. Mógłby ktoś rozszerzyć tę myśl ew. dać link do wcześniejszej dyskusji?
ODPOWIEDZ