Ja w czerwcu b.r. obroniłem licencjata z politologii, specjalność związana z dziennikarstwem, dlatego temat wybrałem sobie o kibicach
"Wizerunek polskich kibiców piłki nożnej w mediach" - lecz ograniczyłem się tylko do meczów ligowych.
Pracę oparłem głównie na artykułach prasowych, zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych (ogromna masa w GW, The Times i innych). Korzystałem również z blogów prowadzonych przez dziennikarzy, głównie Ci z Wyborczej prowadzą swoje zapiski, np. Szadkowski czy Czado (u niego można czasem znaleźć coś pozytywnego o kibicach).
W zeszłym roku, była jakaś konferencja w Poznaniu, i tam wypowiadał się dr Jerzy Dudała, jego wypowiedź trwała chyba ok. 25 minut, sporo dobrego powiedział wtedy o kibicach.
Pierwszy rozdział zdecydowanie teoretyczny, wprowadzenie o kibicach, typu historia kibicowania, jak to się zaczęło, pierwsze oprawy, trochę o zgodach i kosach. To wszystko okraszone licznymi zdjęciami, bo wiadomo - komisja raczej o takich tematach ma niewielką wiedzę, dlatego lepiej suchy tekst podeprzeć elegancką fotografią.
Drugi rozdział to analiza materiałów, czyli ... media informują o rasistowskiej fladze Jagiellonii, a później te same media informują, że to pomyłka delegata, itp.

Wspomniałem też o Rogerze i transparentach związanych z jego obywatelstwem, z tego co pamiętam, to w katowickim dzienniku "Sport" ukazał się pozytywny artykuł dot. tej całej afery, autor (już nie pamiętam kto, możliwe, że znowu Dudała) poparł kibiców w walce o wolność wypowiedzi.
Trzeci rozdział to ... wypowiedzi działaczy, a także wywiady z dwoma piłkarzami, akurat przeprowadzałem je kilka dni po wtargnięciu kibiców Górnika na trening, więc rzuciłem ten temat, opinia piłkarzy nt. dopingu, opraw, itp.
Ogólnie praca dostała 4.
Jakby kogoś to zainteresowało, to piszcie. Mogę poszukać linków z artykułami, z których korzystałem.