Wymarłe Ekipy ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Winger

Re: Wymarłe Ekipy ...

Post autor: Winger » 15.09.2009, 21:29

zych pisze:
Asgard pisze:
Winger pisze:Mnie tylko zastanawia fakt, budowy (bądź chęci) Intakus-Park. Byłem w tym roku na jednym meczu Ślęzy i muszę przyznać, że na obiekcie więcej było ochrony niż kibiców. Stąd to pytanie, bo widzę, że jesteś dobrze zorientowany. Czy faktycznie ta budowa ruszy, czy był to jakiś chwyt marketingowy, bądź kaprys jakiegoś bogacza. Bo projekt bądź, co bądź wygląda ładnie i okazale.
Obecnym prezesem Ślęzy jest niejaki Bogdan Ludkowski. W przeszłości był on w zarządzie Śląska gdy ten leciał z pierwszej ligi do trzeciej w ciągu roku. Następnie przeniósł się na prezesurę do Polaru. Dziś Polar jest w A klasie. No to wziął się za Ślezę. Wtedy powstał projekt stadionu. Projekt ładny ale moim zdaniem nie ma szans na to żeby powstał. Bo i po co? I dla kogo? Wywalenie pieniędzy w błoto.
Teoretycznie, projekt miał być realizowany pod kątem Euro. Raczej nie powstanie. Można jeszcze dodać, że swojego czasu na tereny te ostrzyło sobie zęby miasto, które chciało je kupić pod rozbudowę ogrodu zoologicznego. Stąd te wszystkie problemy z pozwoleniami na organizację imprez masowych. Myślę, że projekt ten był w pewnym stopniu odpowiedzią developera (firmy Intakus) na plany miasta. Jedyne co zostało z niego zrealizowane to budowa osiedla w pobliżu boiska oraz likwidacja kortów tenisowych.

Dzięki wielkie za odpowiedź!
Obrazek

iparts.pl
chorazy.torpeda

Post autor: chorazy.torpeda » 15.09.2009, 22:45

hdg pisze:
chorazy.torpeda pisze: Śląsk robił co chciał i zbieranina cześków nie miała szans by zaistnieć a co lepsze by sie dalej rozwijać..Szkoda by o tym pisac.
Dlaczego szkoda ,mnie np osobiście ciekawi bo o Polarze to niewiele slyszalem wczesniej poza Tymi kominiarkami,Śląsk zobił co chciał to fakt,Tyle ,że różenie mogło sie potoczyć bo za "zbieraninę czeskow" Był kiedys uważany Widzew,Hutnik i inne ekipy ktore dzisiaj znaczą cos w Polsce
Widze jasne ze tak,a Hutnik to z kosmosu wzieles 8) :D

Lewy Sierpowy

Post autor: Lewy Sierpowy » 15.09.2009, 22:50

Zaciekawiły mnie wasze wspomnienia o Polarze.
Trudno cokolwiek znależc na necie na temat jego kibiców ale znalazłem taki filmik na youtubie
http://www.youtube.com/watch?v=laaxm-XLoFE
Trochę to śmieszne, ale przede wszystkim żałosne jak wrocławskie psy traktują zwykłych starych ludzi ktorzy nie mają 10 zł na bilet.
W tle słychac dosyc głośny doping kibiców. Na moje ucho jest to doping Polaru.
Nie wiem z kim grają.
Pierwsza komunia, drugie śniadanie, trzecia rzeczpospolita

hdg

Post autor: hdg » 15.09.2009, 22:59

chorazy.torpeda pisze:
hdg pisze:
chorazy.torpeda pisze: Śląsk robił co chciał i zbieranina cześków nie miała szans by zaistnieć a co lepsze by sie dalej rozwijać..Szkoda by o tym pisac.
Dlaczego szkoda ,mnie np osobiście ciekawi bo o Polarze to niewiele slyszalem wczesniej poza Tymi kominiarkami,Śląsk zobił co chciał to fakt,Tyle ,że różenie mogło sie potoczyć bo za "zbieraninę czeskow" Był kiedys uważany Widzew,Hutnik i inne ekipy ktore dzisiaj znaczą cos w Polsce
Widze jasne ze tak,a Hutnik to z kosmosu wzieles 8) :D
Niby dlaczego? Bo to Twój Klub? Osobiście darzyłem kiedys nawet HKS sporą sympatią,ktora jakis czas temu osłabła,ale nie wmawiaj mi ze Hutnicy bylo od zawsze na w miare dobrym poziomie jakim są teraz bo tak samo byli "cześkami" z których kazdy mial polew ale sie wyrobili i to przy 2 silnych ekipach obok za co szacunek

Ilona Zdybicka

Post autor: Ilona Zdybicka » 15.09.2009, 23:01

Lewy Sierpowy pisze:Zaciekawiły mnie wasze wspomnienia o Polarze.
Trudno cokolwiek znależc na necie na temat jego kibiców ale znalazłem taki filmik na youtubie
Trochę to śmieszne, ale przede wszystkim żałosne jak wrocławskie psy traktują zwykłych starych ludzi ktorzy nie mają 10 zł na bilet.
Nie wiem z kim grają.
To doping GieKSy o ile mnie słuch nie myli. W każdym bądź razie któregoś z GKS-ów.

chorazy.torpeda

Post autor: chorazy.torpeda » 15.09.2009, 23:03

Niby dlaczego? Bo to Twój Klub? Osobiście darzyłem kiedys nawet HKS sporą sympatią,ktora jakis czas temu osłabła,ale nie wmawiaj mi ze Hutnicy bylo od zawsze na w miare dobrym poziomie jakim są teraz bo tak samo byli "cześkami" z których kazdy mial polew ale sie wyrobili i to przy 2 silnych ekipach obok za co szacunek
Absolutnie nie.Według mnie Hutnik nie znaczył i jak narazie nie znaczy nic w Polsce dlatego nie zrozumialem cie kompletnie ocb 8)

hdg

Post autor: hdg » 15.09.2009, 23:26

Heh ,No to juz kwestia oceny kazdego z osobna,wg mnie Hutnik kiedys byl nic nienzaczacą ekipa z czasem sie wyrobili i są w stanie powalczyc z niejedna wyzej notowaną ekipą dlatego tez ich wypisałem...pozdro

bez_kitu

Post autor: bez_kitu » 16.09.2009, 00:21

Ilona Zdybicka pisze:
Nie wiem z kim grają.
To doping GieKSy o ile mnie słuch nie myli. W każdym bądź razie któregoś z GKS-ów.
Ja tam chyba słyszę "ZKS"? Na moje ucho również jest to doping Polaru.
Biało-czerwone barwy w koronie orzeł strzeże,
Polska mój kraj ukochany,
Ilu za Ciebie przelało krew, oddało dusze, serce,
By móc oddychać, żyć w Polsce niepodległej...

hdg

Post autor: hdg » 16.09.2009, 08:15

bez_kitu pisze:
Ilona Zdybicka pisze:
Nie wiem z kim grają.
Ja tam chyba słyszę "ZKS"? Na moje ucho również jest to doping Polaru.

ZKS ,nawet mają napis na plocie:) a ten filmik to widzialem pare late temu w Tv szczegolnie utkwił mi w pamięci typek ktory podlozyl drzwi lodówki pod plot zeby onbejrzec mecz :D

pkskjg1953

Post autor: pkskjg1953 » 16.09.2009, 17:27

Nie wiem czy było...A Boruta Zgierz???Kiedyś korespondowałem z jednym z Diabłów ale już dawno nic nie słyszałem o ich działalności a dobra ekipka była.

Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW » 17.09.2009, 16:05

Polar Wrocław
Obrazek
[link]
Obrazek

Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW » 17.09.2009, 17:01

Nie mam, ale pod wieczór postaram się dać opis Polaru z "Zina Zinów"

cisek

Post autor: cisek » 17.09.2009, 18:01

Baron_FSW pisze:Nie mam, ale pod wieczór postaram się dać opis Polaru z "Zina Zinów"
Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli Cię wyręcze ;)
Zin Zinów (cz.3) pisze:Klub: Powstał w 1945 roku, barwy: żółto-niebiesko-białe, stadion: 1.500, III liga
Wyjazdy: sezon 97/98: (III liga): 20-Górnik Polkowice, sezon 98/99: (III liga): 40-Chemik Police, 40-Pogoń Oleśnica, 17-Flota Świnoujście, sezon 99/00: (II liga): 10-GKS Bełchatów
Opis: Jakiś kibiców Polar miał jeszcze wówczas gdy występował w III lidze. Byli to pracownicy zakładów Polar, którzy dzięki dotowanym zakładowym autokarom, co jakiś czas pojawiali się na jakimś wyjeździe. Były to oczywiście czysto piknikowe wyjazdy. W sezonie 98/99, gdy drużyna zmierzała do II ligi, średnio na stadion przychodziło 600 widzów. Gdy w sezonie 99/00 Polar zameldował się w II lidze na meczu inauguracyjnym pojawiło się ich 1200. Był też niewielki młynek, złożony z mieszkańców osiedla "Zakrzów". Ich zgoda to fan klub Śląska ze Strzelina. Obecnie szalikowcy Polaru chyba nie istnieją lub jest ich bardzo niewielu. Na wyjazdy nie jeżdzą.

sprotavia

Post autor: sprotavia » 17.09.2009, 20:34

Chciałbym się dowiedzieć na temat klubów Sparta Złotów, Orzeł Biały Wałcz, Sokół Orzech. Z tego co jarze to fani dwóch pierwszych zaliczali wyjazdy i ogólniie dobrze sie prezentowali. Jeśli chodzi o ostatni klub, to chyba były wzmianki w kompendium kibica TMK ;-), że gdzieś tam sie pojawiali.

Stary14

Post autor: Stary14 » 17.09.2009, 22:22

sprotavia pisze:Chciałbym się dowiedzieć na temat klubów Sparta Złotów, Orzeł Biały Wałcz, Sokół Orzech. Z tego co jarze to fani dwóch pierwszych zaliczali wyjazdy i ogólniie dobrze sie prezentowali. Jeśli chodzi o ostatni klub, to chyba były wzmianki w kompendium kibica TMK ;-), że gdzieś tam sie pojawiali.
Sparta Złotów była kiedyś opisana w TMK w rubryce "mniejsze kluby". Obecnie gra w IV lidze WLKP. grupie chyba południowej. Ale jak tam jest teraz z ruchem kibicowskim to nie wiem.
GOOD NIGHT left SIDE!

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 17.09.2009, 23:35

Baron_FSW pisze:Polar Wrocław
[link]

[link]
Z jakich meczów foto?

Alex Radlin

Post autor: Alex Radlin » 18.09.2009, 00:05

VJ pisze:Dobra, dalej w temacie:

co się dzieje z Górnikiem Radlin ? Tam chyba już nic się nie kręci, wszyscy na Ruch jeżdżą ? Jest chociaż jakaś mobilizacja na ważniejsze mecze Górnika ?

Obecnie Radlin to głównie fc Ruchu. Na meczach Górnika Radlin nie organizujemy się w żaden sposób, poza małymi wyjątkami gdy mamy pewność że będą goście ... np. w zeszłą sobote czekamy w ponad 100 osób na Naprzód Rydułtowy ( fc Górnika Zabrze ) Może kiedyś gdy coś w Radlińskim sporcie sie polepszy i liga będzie trochę bardziej emocjonująca to coś się ruszy 8)

dilerek

Post autor: dilerek » 18.09.2009, 00:28

jaki był stosunek kibiców Śląska Wrocław do lokalnych kibiców Polaru?

czy istnieją jeszcze kibice Tarnovii ? działają coś? jeszcze niecałe 10 lat temu pamietam na jakimś meczu zaledwie 4 kibiców Tarnovii rozgoniło na Unii cały mlyn miejscowych. Jeszcze jakies 4-5 lat temu Tarnovia na derbach Tarnowa była obecna, co wiecej w 2002 roku bodajże miała jeszcze ekipe bo dymiła pod stadionem z psami!

Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW » 18.09.2009, 00:43

Fighting Dragon Tokyo pisze:
[link]

[link]
Z jakich meczów foto?
1 to mecz u siebie, 2 to jakis wyjazd

Averno

Post autor: Averno » 18.09.2009, 17:44

Ponawiam pytanie, Czy obecnie na Zagłębiu Wałbrzych jest prowadzony młyn?

Walker

Post autor: Walker » 18.09.2009, 18:29

dilerek pisze:jaki był stosunek kibiców Śląska Wrocław do lokalnych kibiców Polaru?

czy istnieją jeszcze kibice Tarnovii ? działają coś? jeszcze niecałe 10 lat temu pamietam na jakimś meczu zaledwie 4 kibiców Tarnovii rozgoniło na Unii cały mlyn miejscowych. Jeszcze jakies 4-5 lat temu Tarnovia na derbach Tarnowa była obecna, co wiecej w 2002 roku bodajże miała jeszcze ekipe bo dymiła pod stadionem z psami!
Miałem okazje spotkać kibiców Tarnovii. Ogromna większość ekipy siedzi za granicą. W Tarnowie została mała grupka która pojawia się na meczach Cracovii i na kadrze. Nie mają zaplecza młodych by prowadzić np młyn. Jednak mówienie że wymarli jest napewno nie na miejscu

Edox

Post autor: Edox » 18.09.2009, 19:09

Walker pisze:
dilerek pisze:jaki był stosunek kibiców Śląska Wrocław do lokalnych kibiców Polaru?

Miałem okazje spotkać kibiców Tarnovii. Ogromna większość ekipy siedzi za granicą. W Tarnowie została mała grupka która pojawia się na meczach Cracovii i na kadrze. Nie mają zaplecza młodych by prowadzić np młyn. Jednak mówienie że wymarli jest napewno nie na miejscu
Tovia jak ekipa znikneła z kibicowskiej mapy Polski a że jakiś Czesiek tuli na kwadracie barwy a drugi pojawia się na meczach Cracovii to inna bajka :roll:
Obrazek

MW LKS

Post autor: MW LKS » 18.09.2009, 19:20

Stary14 pisze:
sprotavia pisze:Chciałbym się dowiedzieć na temat klubów Sparta Złotów, Orzeł Biały Wałcz, Sokół Orzech. Z tego co jarze to fani dwóch pierwszych zaliczali wyjazdy i ogólniie dobrze sie prezentowali. Jeśli chodzi o ostatni klub, to chyba były wzmianki w kompendium kibica TMK ;-), że gdzieś tam sie pojawiali.
Sparta Złotów była kiedyś opisana w TMK w rubryce "mniejsze kluby". Obecnie gra w IV lidze WLKP. grupie chyba południowej. Ale jak tam jest teraz z ruchem kibicowskim to nie wiem.
Sparta Złotów gra w IV lidze WLKP ale grupa Północ, coś tam działają [link]
[link]

1928UT

Post autor: 1928UT » 18.09.2009, 22:40

Kolego jeśli ekipa która nie pojawia się na stuleciu swojego klubu nie jest dla Ciebie wymarła to jak definiujesz to czy dana ekipa jest wymarła czy nie?

chorazy.torpeda

Post autor: chorazy.torpeda » 18.09.2009, 23:27

Co chcecie wiedzieć o tej Tarnovii?Z tego co widze,w tarnowie na meczach sie nie pokazują nawet na swoim 100 leciu,na mecze Cracovii mogą sobie chodzić ale chyba jako fc,a to że są również za granicą to gówno to kogo obchodzi,bo każda ekipa w Polsce ma ten sam problem.

Myslowicka GieKSa

Post autor: Myslowicka GieKSa » 19.09.2009, 00:20

dokladnie Tovia wyginęła ewidentnie, nawet jak będzie ich w Tarnowie te 100 osób to nie stanowią w tej chwili nic - nie ma ich na meczach u siebie, na wyjazdach, na jubileuszach na Cracovi to pojedyncze osoby, które traktować można jako FC, na mieście nie ma ich wogole a jedynie kilka osob odzywa się zza monitora. Ekipa wymarła i ich już praktycznie nie ma, jakby przynajmniej się pokazywali, kij czy obrywali od Unii ważne, żeby jakoś się starali to można by powiedzieć, że są ale w obecnej sytuacji nie ma mowy. Mam rodzine w Tarnowie i wiem jak jest z autopsji, a pamiętam jeszcze początek lat 90-tych gdzie Unia była tylko na żużlu i to piknikowego skladu a Tovia rządzila na mieście, do dziś pamiętam jeden z napisów na murze na ul. Monte cassino - "Krew na butach Tarnovia Tarnów" :P

raimel

Post autor: raimel » 19.09.2009, 10:12

A co z Victorią Jaworzno? Działa coś w tym sezonie?
Wisła Kraków

Edek1922

Post autor: Edek1922 » 19.09.2009, 14:27

Byłem na jednym meczu w tym sezonie, widziałem tylko paru młodych chłopaków co siedzieli sobie w "kupie" czyt, 15 osób może było. pozdro!
PDK!

WLKP22

Post autor: WLKP22 » 19.09.2009, 15:14

warchol1910Radom pisze:zapytanie mam o Olimpie Poznan ;) czy ten twor mial kiedys kibicow
Posiadali choć należy odróżnić tych jednosezonowych na piłce od tych koszykarskich. Ci drudzy działali przez wiele lat i jeżeli interesowali się piłką to kibicowali Lechowi. Pierwszy swój wyjazd zaliczyli bodajże 1989r. w Krakowie w meczu o brązowy medal czym wzbudzili zdziwienie miejscowych (mecz o brąz odbył się po męskich derbach Krakowa Wisła-Hutnik w koszykówce oczywiście). Od tego czasu przez wiele lat pojawiali się na halach całej Polski jak również poza granicami kraju (Francja, Niemcy, Litwa). Była to typowo piknikowa ekipa,choć z racji tego,że pochodziła z Poznania to sprowokowana na wyjazdach nie ukrywała komu piłkarsko kibicuje. Stąd często wzbudzała zainteresownie piłkarskich ekip. Szczególnie w Łodzi gdzie panowały mocne antypoznańskie klimaty w tamtym czasie (połowa lat 90). Również w Gorzowie na hali (końcówka lat 90) doszło przed meczem do awantury kiedy na salę wpadła około 15 osobowa grupa kibiców Stilonu Gorzów. Mimo kilkukrotnej przewagi (na wyjeżdzie było 20 osób z Poznania z tego ponad połowa to dzieci i kobiety) kibice z Gorzowa musieli się ewakuować ochraniani przez .......... ochraniarzy (kilku starszy panów). O tyle to dziwne,że kibice z Poznania dodatkowo musieli skakać z wyskokiego balkonu i byli na parkiecie w............ 5. Niestety wraz z zanikaniem koszykówki zanikali też kibice,choć przez długie lata byli najlepiej jeżdzącą ekipą a, co ciekawe wobec likwidacji sekcji seniorskiej jeżdzili na juniorki swego klubu. Z tego co wiem bardzo dobrze współpracowali z Włókniarzem Pabianice. Znikli z mapy kibicowskiej 3-4 lata temu.

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 19.09.2009, 23:28

Baron_FSW pisze:
Fighting Dragon Tokyo pisze:
[link]

[link]
Z jakich meczów foto?
1 to mecz u siebie, 2 to jakis wyjazd
Domyśliłem się, ale chodzi mi, czy może ktoś mi powiedzieć z kim grali wtedy?

Baron_FSW

Post autor: Baron_FSW » 19.09.2009, 23:55

Wyjazd chyba (Nie mam pewności) na Warte Śrem.

SkoczowFans

Post autor: SkoczowFans » 21.09.2009, 08:43

Wymarłe ekipy:
Beskid Skoczów (kiedy awansowali chyba w 97 do III ligi mieli jakas ekipe (układali sie z BKSem) ale to włąsciwie tylko tyle potem ktos to probowal podniesc przez chyba poltorej sezonu i reaktywował układ z BKS (potem zmieniony w fan club) az dał sobie spokój i zostali tylko fan clubem BKSu. Piast Cieszyn (sezon temu trafilem dwóch kolesi w szalikach na sparingu Piasta, ale ekipy nie posidaja, no chyba ze jakis dobry przeciwnik by sie pojawil, ale to bardziej na zasadzie ciekawosci). Kużnia Ustroń ktos gdzieś kiedyś słyszał ale to tylko mity, z 10 lat temu cos ktos kombonowal, ale nic nie wyszlo (utwór o Kuźni Ustroń zespołu Rezystancja). Wisła Strumień jeszcze ktos tam niby działa, ale już słąbo, nie to co sezon temu. Idzie ku gorszemu. Cukrownik Chybie kiedys mieli słaba ekipe (lata 90) ale krotko, teraz tez cos tam probowali (dzieki rozwojowi lokalnemu rywalowi Wiśle S.) ale słabo, zrobili układ z Orłem Zabłocie (tam to juz tragedia, tylko cos kminia jak graja z Wisla S.) układ z Beskidem S. (tam same dzieciaki) i ze Zrywem Bąków (tam też dzieciaki i ... tragedia). Pniówek Pawłowice, z tego co zauważyłem regres, coraz gorzej.
Fun Fan

asdasd

Post autor: asdasd » 24.09.2009, 19:02

A na Pogoni Oleśnica coś się dzieje?
Zamknijcie rejestrację !

szopaa

Post autor: szopaa » 24.09.2009, 23:15

Oleśnica jeździ na Wks Śląsk Wrocław wiec w Oleśnicy na stadionie nic się nie dzieje

Bart1919

Post autor: Bart1919 » 25.09.2009, 18:04

Mógłby ktoś powiedzieć co się dzieje z kibicami Zatoki Braniewo?
Obrazek
Korwin Mikke mym idolem, Che Komorro ja pie*dolę

Bombel

Re:

Post autor: Bombel » 28.09.2009, 00:01

tikwath pisze:Na pewno AKS Busko-Zdrój

Kręcili młynem kiedy ich zespół grał w III lidze(ale chyba w ich pierwszym sezonie w tych rozgrywkach)
Mieli układ ze Starem Starachowice

Klub przestał istnieć to i oni dali sobie spokój.
Na AKS-ie Busko ruch kibicowski się odradza

R.Marciano

Post autor: R.Marciano » 28.09.2009, 07:47

Co się dzieję z kibicami Stali Nowa Dęba? Przejeżdżałem tamtędy w sobotę,w czasie trwania meczu,pare osób na stadionie,bez flag,bez młyna. Najlepiej gdyby głos zabrał ktoś z N.Dęby,a nie setka innych,pisząca jakieś banialuki.
"Wiecznym oszczercom nie wybaczaj swoich łez - nie pozwól Matko, by szargał Cię semicki pies..."

bobi-punk

Post autor: bobi-punk » 28.09.2009, 19:07

Averno pisze:Ponawiam pytanie, Czy obecnie na Zagłębiu Wałbrzych jest prowadzony młyn?
Witam tutaj jest opis ze strony jokera jaczków:
"...Zagłębie pokazało dojrzałą grę i świetnie zorganizowaną grę obronną. Należy też podkreślić świetny doping kilkudziesięciu kibiców, których gardła nie milkły ani na moment. A Joker? No cóż... Za tydzień kolejny mecz ligowy ze Zdrojem Jedlina Zdrój. Jest sporo czasu na przemyślenia i wyciągnięcia wniosków. Bez tego nie ma co marzyć o dobrym wyniku. A na taki z pewnością stać naszych zawodników. Potrzeba tylko do tego sportowego zacięcia i zaangażowania."
ze strony: http://jokerjaczkow.futbolowo.pl/jokerj ... ewsy&id=30

teraz tak szczerze słów parę o Zagłębiu: Nie jest to ekipa jak kiedyś, ogólnie jest to grupa takich kibiców niczym ekipa na siatkówce - czyli dobrze bawiąca się na meczach. Nawet ostatnio była propozycja ustawki do której nikt nie podszedł. Tak więc prym w mieście przejął Górnik co do tego nie ma dwóch zdań. Tyle w temacie

Pablo_LG

Post autor: Pablo_LG » 28.09.2009, 20:20

Czy jest jakaś ekipa Błekitnych Wronki ?
Obrazek

dolis

Post autor: dolis » 28.09.2009, 20:53

Coś działają z tego co wiem to są dawni kibice Amiki.
Projekty Graficzne [link]

ODPOWIEDZ