EURO 2012 w Polsce

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Siera

EURO 2012 w Polsce

Post autor: Siera »

Może to troche za wczas, ale juz dzis znamy polskie miasta w których zostaną rozegrane Mistrzostwa Europy 2012.
Warszawa - Poznań - Gdańsk - Wrocław
Co sądzicie o tym wyborze ? Temat jesli się nie przyjmie , do usunięcia.
iparts.pl
Miki18

Re: EURO 2012 w Polsce

Post autor: Miki18 »

Szczerze mówiąc mam gdzieś to Euro nie zależało mi na tym w ogóle w jakich miastach będzie się odbywał ten festyn też mnie to mało interesuje :D
Siera

Post autor: Siera »

Andrzej Farmazon pisze:Brak Chorzowa-katastrofa.Kolebka polskiej piłki,dwie wielkie drużyny (Górnik i Ruch),wielki stadion,kawał polskiej historii,największe skupisko ludzi w Polsce,najlepsze drogi,trzy lotniska w okolicy i wybierają Gdańsk po to,żeby pokazać Stare Miasto i port.Żenada.
Zgadzam się z Tobą w 100% .
Chciałem to samo napisac :)
cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu »

Od początku Chorzów i Kraków były na liście rezerwowej i był jasny podział 4 miasta w Polsce, 4 na Ukrainie. Potem ktoś rozbudził nadzieję, że w tych dwóch miastach też będą mistrzostwa. Stadion Śląski jest częściowo nasypowy więc nie jest to jakiś super nowoczesny obiekt. Szkoda, bo byłaby większa promocja Polski, Górnego Śląska, który ma swój zajebisty urok (jeszcze żeby mieszkańcy tego regionu nie nosili dzinsowych kurtek i nie mieli postawionych grzywek) i Krakowa, miasta, które bardzo polubiłem i tęsknię za nim czasem.
wielki CWKS

Post autor: wielki CWKS »

w********** z tematem do HP lub działu sportowego jeśli macie zamiar dyskutować na temat ilości tramwajów i miejsc w hotelach :roll: :roll:
Andrzej Farmazon

Post autor: Andrzej Farmazon »

rossi pisze:
Siera pisze:
Andrzej Farmazon pisze:Brak Chorzowa-katastrofa.Kolebka polskiej piłki,dwie wielkie drużyny (Górnik i Ruch),wielki stadion,kawał polskiej historii,największe skupisko ludzi w Polsce,najlepsze drogi,trzy lotniska w okolicy i wybierają Gdańsk po to,żeby pokazać Stare Miasto i port.Żenada.

faktycznie powinnismy pokazac piekne miasto Chorzow i ta rozpadajaca sie ruine zamiast portu i Starego Miasta, w ogole w Warszawie euro powinno byc na stadionie x-lecia w koncu kawal polskiej historii :lol:
Jest jeszcze coś takiego jak "dług wdzięczności".I wobec Stadionu Śląskiego powinien właśnie teraz zostać spłacony.Za te wszystkie lata gdy grała tu reprezentacja.Szkoda,że wtedy Gdańsk czy Wrocław nie były chętne wybudować nowych stadionów,by pokazać uroki swojego miasta kibicom przyjezdnym.
Kadm

Post autor: Kadm »

Na moje, to jeszcze bedą prosic o Kraków, ew. Chorzow, bo ktores z miast sie nie wyrobi..
gornyslask

Post autor: gornyslask »

Antypolskie nastawienie ma naprawdę niewielki margines Górnego Śląska. Uwierz mi, że tu jest Polska.
Blaster

Post autor: Blaster »

Na początku to wszyscy się cieszyli z Euro , a teraz to w**********. Prędzej czy później te wszystkie projekty ustaw i tak by weszły.
WM

Post autor: WM »

rossi pisze:
Siera pisze:

faktycznie powinnismy pokazac piekne miasto Chorzow i ta rozpadajaca sie ruine zamiast portu i Starego Miasta, w ogole w Warszawie euro powinno byc na stadionie x-lecia w koncu kawal polskiej historii :lol:
Obudziłeś się dopiero? Przeciez Stadion X-lecia już nie istnieje a na jego miejscu powstaje nowy.
Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Wieloryb »

Euro nie ma w dwóch najbardziej piłkarskich regionach polskich natomiast jest w Gdańsku który ma tyle wspólnego z piłką nożną co Chorzów czy Kraków ze skokami narciarskimi.
piekne lata 90-te...

Post autor: piekne lata 90-te... »

zanim coś napiszesz to poczytaj... Dniepropietrowsk całkowicie odpadł jak Kraków i Chorzów mimo, że ma stadion... szkoda Krakowa, pieknego miasta, a na dodatek to wszystko tak daleko...
Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin »

Szkoda Chorzowa i Krakowa.Gdyby któreś z tych miast zostało wybrane,to może udałoby się wybrać na jakiś meczyk(bo niedaleko),żeby poczuć atmosfere mistrzostw,bo przecież raczej dostać się na mecz Naszej kadry będzie graniczyło z cudem.Generalnie coraz więcej w tym całym euro2012 widze minusów niż plusów.Jednak gratuluje czterem wybranym miastom.
cwaniak z PKSu

Tutaj ciekawostka dla tych, którzy chcą obejrzeć jakiś mecz. Polak potrafi i pewnie będzie wielu koników pod stadionami. Sposób na to, by sobie dorobić na przyjezdnych :wink: Chodzi o pulę z internetowej sprzedaży dla wszystkich. Bo 1% dla kibiców miejscowych to porażka.
Podział procentowy biletów na Euro
38 - federacje narodowe, których reprezentacje biorą udział w Euro
38 - sprzedaż publiczna w internecie dla kibiców z całego świata
14 - sponsorzy i partnerzy UEFA
8 - bilety wraz z hotelem, programem turystycznym, dla bogatych kibiców
3 - VIP-y
3 - rodzina UEFA (Football Family)
1 - pula dla mieszkańców miasta lub działaczy klubu, na którego obiekcie będą rozgrywane mecze
cwaniak z PKSu

Tylko coś za dużo tych procentów wyszło :lol:
Kosa
Kontakt:

Post autor: Kosa »

Mam nadzieję, że w Polsce euro się nie odbędzie. Jestem kibicem, najważniejsze jest dla mnie bym mógł jak najdłużej kibicować w naszym polskim stylu.

Przez przygotowania do EURO i walką z chuligaństwem stadionowym ja i moi koledzy mieliśmy przejścia w Mydlnikach. Inne ekipy tak samo - ileż to zakazów stadionowych rozdano w ostatnich latach?

Nowa Ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych także jest robiona typowo pod EURO.

Nie przekonuje mnie argument, iż prędzej czy później wprowadziliby te wszystkie zakazy i ustawy. Własnie przez tak miękka postawę mamy to co mamy.

Tak samo w głowie nie mieści mi się, jak niektórzy kibice mogą promować EURO (vide oprawy, transparenty). Dziwią także rozkminki, gdzie euro być powinno, a gdzie nie. Jako kibice powinniśmy chcieć, tylko jednego - by tego euro u nas nie było.

Zresztą widać, iż powoli wchodzą do kibicowania świeże osoby lub starym zmiękczają się zasady. Między innymi przez propagandę mediów. Ot zwykła manipulacja. Teraz bluzganie na rywala, akcje na stadionie, spontan - wszystko to jest często napiętnowane na chociażby tym forum. Jasne świadczy to głównie o poziomie forum i osób się na nim udzielających, ale także o tym że nadchodzi w Polsce rzesza nowych kibiców, którzy bardzo liberalnie podchodzą do kibicowania.

Coraz częściej też wielu idzie na przeróżne układy czy to z działaczami, czy z innymi podmiotami, które jeszcze kilka lat temu byłyby zdecydowanie odrzucone. Coraz mniej liczą się zasady i hasła tak głośno wykrzykiwane na meczu.

Gdy odejdzie z kibicowania pokolenie lat 90., to śmiem twierdzić, iż obrazki takie jak cały stadion oglądający mecz na siedząco, czy kibice dwóch zwaśnionych klubów siedzący obok siebie - będą standardem.

Jasne można mówić, iż wszystko się zmienia, świat idzie do przodu i my także powinniśmy iść z duchem czasu. No ale od kiedy to większość ma rację?
BobSwagger

Post autor: BobSwagger »

Ja tam czekam tylko na drogi i piękne stadiony, szczerze to c*** mnie interesuje całe to 'widowisko', pewnie wybiorę się na miasto przed telebim przy piwku pooglądać mecz. No i oczywiście czekamy wszyscy na Anglików, Holendrów czy Serbów ;) Oby grali w Poznaniu albo Wrocławiu ;)
permanent

Post autor: permanent »

na stronie UEFA http://pl.uefa.com/uefaeuro2012/ticketing/index.html można się już zapisywać na newsletter dotyczący biletów na Euro2012
Człowiek z Blizną

Post autor: Człowiek z Blizną »

Ja tam czekam na (Oby awansowali) Anglia,Rosja,Irlandia Płn,Niemcy..Ogólnie na "atrakcje" jakie będą panowały ;] Czekam na najgorsze euro dla uefa w historii..;]
Barnet

Post autor: Barnet »

na Grecje pewnie tez czeka wiekszosc kibicow
Barnet

Post autor: Barnet »

a to ty spodziewasz sie jakiegos dymu na stadionach?
Oden

Post autor: Oden »

Barnet pisze:a to ty spodziewasz sie jakiegos dymu na stadionach?
wrecz przeciwnie, mysle, ze w dzisiejszych czasach i dzisiejszych stadionach jest to niemozliwe a zwlaszcza na meczach typu Euro
veras

Post autor: veras »

Ciekawiej będzie na telebimach jeśli chodzi o "atrakcję". Nowoczesne stadiony zmniejszą do minimum szansę na jakikolwiek dym.
Qestions

Post autor: Qestions »

Do Euro 500 dni...szybko leci ten czas.

Link dla ludzi o mocnych nerwach :))

http://www.teczowatrybuna2012.pl/node/4
wislak55

Post autor: wislak55 »

Qestions pisze:Do Euro 500 dni...szybko leci ten czas.

Link dla ludzi o mocnych nerwach :))

http://www.teczowatrybuna2012.pl/node/4
poleci kilka rac w tęczową trybune i teczowa trybuna zniknie tak szybko jak sie pojawiła(biedroń bedzie młynowym hehehe)
Fight Łapa

Post autor: Fight Łapa »

Dla mnie Euro się nie odbędzie od momentu podjęcia decyzji,że cała południowa Polska będzie pozbawiona możliwości oglądania meczu na żywo. Myślałem,że tak jak pierwotnie zakładano każda część Polski otrzyma szanse na oglądanie zmagań na żywo,czyli północ-Gdańsk, południe- Kraków/Chorzów, wschód-Poznań/Wrocław wxchód-Warszawa.
zwolnejpolski

Post autor: zwolnejpolski »

EURO FAJNA SPRAWA , ALE JEDNO JEST PEWNE ZADEN ORGANIZATOR tzn Panstwo NIE WYSZło NIGDY NA PLUSIE Z MISTRZOSTWAMI , no jedynie ludzie ktorzy znajda bardzo duzo miejsc pracy cos sobie zarobia ale w kasie panstwowej beda liczone straty i takie jest moje zdanie . A co do spraw kibicowskich mam nadzieje ze przyjada Niemcy i bede mial okazje do rewanzu za pewne wydarzenia z euro 96 .
Oden

Post autor: Oden »

zwolnejpolski pisze:EURO FAJNA SPRAWA , ALE JEDNO JEST PEWNE ZADEN ORGANIZATOR tzn Panstwo NIE WYSZło NIGDY NA PLUSIE Z MISTRZOSTWAMI , no jedynie ludzie ktorzy znajda bardzo duzo miejsc pracy cos sobie zarobia ale w kasie panstwowej beda liczone straty i takie jest moje zdanie . A co do spraw kibicowskich mam nadzieje ze przyjada Niemcy i bede mial okazje do rewanzu za pewne wydarzenia z euro 96 .
to jest Polska, a tu jest troche inaczej niz w innych panstwach
ozyrys

Post autor: ozyrys »

schab

Post autor: schab »

List Otwarty Kibiców Polonii Warszawa

# Było tu ostatnio nieprzyjemnie. Dalej pojawia się wiele nieprzychylnych głosów. Ale wydarzyło się również coś, co daje nam ogromną nadzieję. Dostaliśmy list od Kibiców Polonii Warszawa. Oto on:
# "List Otwarty
# Po dokładnym zapoznaniu się z Waszą inicjatywą obywatelską na stronie www.tęczowatrybuna2012.pl postanowiliśmy zabrać głoś w tej sprawię gdyż również nie jest obojętny nam los ludzi siłą spychanych na margines społeczeństwa.
# Na wstępie chcieliśmy zaznaczyć, że jako aktywni kibice najstarszego klubu w Stolicy – Polonii Warszawa doskonale zdajemy sobie sprawę, na co jesteście narażeni.
# Tak jak i Wy każdego dnia jesteśmy szykanowani, poniżani oraz marginalizowani przez lokalnego rywala - kiboli Legii Warszawa.Na szczęście z uwagi na naszą dobrą współprace z różnymi służbami czujemy się co raz bezpieczniej i rośniemy w siłę.Niestety władze Miasta Stołecznego Warszawa spychają nas oraz nasze potrzebny na wspomniany wcześniej margines społeczeństwa.Najlepszy tego przykładem może być brak przyznania nam środków na budowę nowego, godnego kibica najstarszego klubu w Warszawie stadionu.Faworyzowana Legii otrzymała – 500 milionów złotych, to chyba samo mówi samo za siebie.W związku z powyższym sądzimy, że najlepszym miejscem na rozpoczęcie Waszej akcji, jeszcze przed Mistrzostwami Europy będą nasze pełne tolerancji, trybuny stadionu przy ulicy Konwiktorskiej 6.
# Na potwierdzenie naszych słów warto dodać, że Stadion w sercu nowego miasta od lat prowadzi we wszelkich rankingach pod względem bezpieczeństwa.
# U nas jak indziej znajdziecie przedstawicieli wielu środowisk, grup społecznych w tym ludzi pochodzących z nurtów lewicowych i homoseksualnych.
# Kibicami naszego klubu są między innymi poseł Wojciech Olejniczak, który ostatnio wsparł nas na pikiecie dotyczącej przyznania nam środków na rozbudowę stadionu; poseł Józef Oleksy i wielu innych.
# Chcieliśmy jednak zaznaczyć ,że jesteśmy kibicami nie zrzeszonymi w Stowarzyszeniu Kibiców „Wielka Polonia”, jednak wielu z Nas od lat wspiera czarne koszule na meczach w Warszawie oraz sporadycznie wyjazdowych.
# W związku z powyższym serdecznie zapraszamy na najbliższy mecz na naszym stadionie z Górnikiem Zabrze. Który odbędzie się najprawdopodobniej w sobotę 26 lutego. Na swój debiut przy ulicy Konwiktorskiej 6 polecamy Wam trybunę „Główną”, która zapewnia wysoki komfort oglądania meczu oraz pełne bezpieczeństwo.
# Z wyrazami szacunku
# Kibice Polonii Warszawa"
http://teczowatrybuna2012.pl/node/161
Martini Player

Post autor: Martini Player »

No tak,przecież NIE MÓGŁ zrobić tego ktoś z Legii dla ośmieszenia lokalnego rywala...
Saverok

Post autor: Saverok »

Polonia szykuje zasadzkę.
davi898

Post autor: davi898 »

Kilka najświeższych informacji dotyczących Euro,

W kwietniu zostanie uruchomiony portal internetowy dotyczący wolontariatu na Euro 2012. Za jego pośrednictwem odbędzie się rekrutacja ok. trzech tysięcy wolontariuszy.

Euro 2012 na Ukrainie może nie dojść do skutku! Sekretarze FIFA i UEFA dają Ukrainie ultimatum - "30 dni na dopełnienie dokumentów". W przeciwnym razie zostanie stworzony wniosek o odebraniu Euro 2012 naszym sąsiadom!...

Dowiedz się więcej...
bunio5

Post autor: bunio5 »

Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC »

To jest ich prywatna sprawa, nie przyszło ci do głowy po co Legii nowy stadion jak miasto Warszawa buduje drugi o wiele nowocześniejszy od Śląskiego? Po co stadion Polonii? Górnika? GKSu? Czemu w Łodzi wolą dwa mniejsze stadiony niż jeden większy?
Ado.

Post autor: Ado. »

Euro 2012 nie w Poznaniu a w Krakowie! Grzegorz Lato już wie. PEWNE NA 90 PROC.

stadionPoznański stadion, który kosztował już 2 razy więcej niż powinien będzie najprawdopodobniej tylko opcją zapasową. UEFA jeszcze w marcu ogłosi, że czwartym miastem – organizatorem będzie Kraków. Poznański stadion został zweryfikowany negatywnie – brakuje na nim niemal wszystkiego.

Gdy w styczniu informowaliśmy jako pierwsi w Polsce, że prezesem Warty Poznań zostanie Izabela Łukomska-Pyżalska, była modelka Playboya – mało kto nam wierzył. Wkrótce po naszym artykule, o Pyżalskiej pisał cały świat, a my zaczęliśmy notować wzrost oglądalności.

I choć na co dzień raczej komentujemy, niż dostarczamy newsów, to czasem coś Wam sprzedamy. Tym razem mamy przeciek od informatora, który był świadkiem kolacji Grzegorza Laty z przedstawicielami UEFA. – Na 90 proc. Euro 2012 nie odbędzie się w Poznaniu. UEFA woli Kraków. Poznań będzie się jeszcze starał wpłynąć na decyzję europejskiej federacji, ale ma mało argumentów w ręku.
Do końca marca wszystko ma być jasne, na tę chwilę Euro 2012 idzie jednak do Krakowa.
Czy tak będzie, przekonamy się w przeciągu następnych dni.

PS. W Poznaniu – wbrew głupawym plakatom z hasłem “A u nas już trawa rośnie” – właśnie rozpoczęto kolejną wymianę murawy…
Ciekawski

Post autor: Ciekawski »

Możesz podać info? Bo raczej nie wydaję mi się aby to była prawda
ODPOWIEDZ