O tym transie "Solidarność" pierwszy raz usłyszałem przy okazji wrześniowego meczu LFC z Manchesterem United, przed spotkaniem miał miejsce protest kibiców przeciw właścicielom klubu i wtedy właśnie znajomy mieszkający w Anglii pierwszy raz ja zobaczył. Podobno robiona przez rodowitych Angoli. Zasięgnę języka i jak się czegoś dowiem to dam znać
Darko Panchew pisze:Dziś podczas meczu Liv-Real na sektorze miejscowych była ogromna flaga Solidarność, oczywiście napisana solidarycą - czy wiadomo o co chodzi?
Katun pisze:O tym transie "Solidarność" pierwszy raz usłyszałem przy okazji wrześniowego meczu LFC z Manchesterem United, przed spotkaniem miał miejsce protest kibiców przeciw właścicielom klubu i wtedy właśnie znajomy mieszkający w Anglii pierwszy raz ja zobaczył. Podobno robiona przez rodowitych Angoli. Zasięgnę języka i jak się czegoś dowiem to dam znać
czekam z niecierpliwością....bardzo jestem ciekaw Historii tego transu
Co do transparentu Realu pomagały w tym osoby z Polski. Jest kilka polaków, którzy są w tej ekipie. Lepiej niech wypowiedzą się osoby lepiej wtajemniczone.
olek765 pisze:Tylko czy została zrobiona przez kibiców?
Zawsze robią sami w odróżnieniu od tego co jest np. z dwa razy w roku na Camp Nou czy Mestalla, gdzie jeśli już są oprawy to robi to klub. I to jest właśnie kolejny powód by mieć szacun dla zapaleńców z US, którzy nie dają się wyje.... ze stadionu, obecni w niedużej ilości w porównaniu do kiedyś, ale ciągle są, a chociaż ich śpiewy gdzieś giną na SB, to i tą tradycję podtrzymują. Oby nigdy nie zniknęli prawdziwi kibice z żadnego stadionu w kraju czy za granicą.
Katun pisze:O tym transie "Solidarność" pierwszy raz usłyszałem przy okazji wrześniowego meczu LFC z Manchesterem United, przed spotkaniem miał miejsce protest kibiców przeciw właścicielom klubu i wtedy właśnie znajomy mieszkający w Anglii pierwszy raz ja zobaczył. Podobno robiona przez rodowitych Angoli. Zasięgnę języka i jak się czegoś dowiem to dam znać
czekam z niecierpliwością....bardzo jestem ciekaw Historii tego transu
"4 lata temu na rawku ktoś pisał, że zamierza zrobić taką flagę. Nie wiem czy to akurat ta flaga, ale wtedy pomysłodawca wspominał o tym, że kibice Widzewa w roku 1983 machali na Anfield Solidarnością. W tamtym czasie związki zawodowe w Anglii także miały pod górkę z Thatcher, dlatego pewnie Solidarność spotkała się tam z dobrym przyjęciem."
RAWK (RedAndWhiteKop), to forum kibiców Liverpoolu.
Holenderska policja zarekwirowała noże, kije oraz inne niebezpieczne przedmioty, które przewozili kibice Olympique Marsylia podróżujący do Amsterdamu na rewanżowy mecz piłkarskiego Pucharu UEFA z Ajaksem.
"W związku z obawami o poprawne zachowanie kibiców przed, podczas i po środowym meczu policja przedsięwzięła wzmożone środki ostrożności" - napisano w komunikacie amsterdamskiej policji.
Mimo konfiskaty sporej liczby niebezpiecznych przedmiotów, zatrzymano jak dotąd tylko dwie osoby, w tym jedną za rozprowadzanie narkotyków. Policja nie ujawniła narodowości aresztowanych.
odnośnie Serbii, to wiadomo że 3 główne siły to Partizan/Crvena i Vojvodina NS, nie wiem kto przeważa w Belgradzie, jakkolwiek Partizan ma dość prężną sieć FC w całej Serbii
w FYROM główną (jeśli nie jedyną siłę) stanowi ekipa Vardaru (Komiti), w Albanii cały ruch bodajże skupia się na reprezentacji
zresztą, sporo było nt. Bałkan(ów?) tu mówione...
jesli chodzi o Stambuł to Galata i Besiktas sa z czesci europejskiej,faktycznie Besiktas ma najgorsza opinie jako nozownicy jednak jest to powiazane z tym ze miesci sie w takich dzielnicach i jest najmniej popularny z całej trojki,troche to sie zmienia ale Galata była klubem elit wiec inny klimat a Fener robotniczy z najwiekszym zapleczem w miescie choc długo dołowali