Moda stadionowa - casual

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
havamal

Re: Moda stadionowa - casual

Post autor: havamal » 03.01.2009, 18:00

Legioner pisze:Styl nazwany casual to nie marka londsdale lub blueberry. To po prostu ubrania zwyczajne, nie rzucające się w oczy. Ubierzcie się w spodnie dżinsowe i załóżcie sweter a to będzie można nazwać casual.
Wiemy, natomiast na zachodzie czy takiej Bułgarii, Rosji casual = burberry, fred perry, si etc. Dla nich ten wyraz to już synonim określonego stylu.
i jeszcze jedno na koniec. To nie marka ubrań które się zakłada stanowi o wartości człowieka tylko to co ma w sercu i w głowie oraz to co sobą reprezentuje.
[link] nie odkryłeś.
biały honor, biała duma, biały miś, biały nos

gdyby interesowała mnie piłka to zostałbym piłką

iparts.pl
MusiCity

Post autor: MusiCity » 05.01.2009, 11:32

havamal pisze:
Legioner pisze:Styl nazwany casual to nie marka londsdale lub blueberry. To po prostu ubrania zwyczajne, nie rzucające się w oczy. Ubierzcie się w spodnie dżinsowe i załóżcie sweter a to będzie można nazwać casual.
Wiemy, natomiast na zachodzie czy takiej Bułgarii, Rosji casual = burberry, fred perry, si etc. Dla nich ten wyraz to już synonim określonego stylu.
i jeszcze jedno na koniec. To nie marka ubrań które się zakłada stanowi o wartości człowieka tylko to co ma w sercu i w głowie oraz to co sobą reprezentuje.
ameryki nie odkryłeś.
Ameryki faktycznie nie odkrył, jednak jesli popatrzysz przez wszystkie poprzednie strony, a takze rozejrzysz się po swoim stadionie, zrozumiesz czemu tak napisał.
Coraz czesciej stadion to miejsce lansu jakich to sie ciuchow nie ma... niestety.
Sam gdy obseerwuje Ł3, mam wrażenie, iż przynajmniej 1/3 stadionu chce się pokazać, gdzie ona to cichów nie kupowała jakby to było jakimkolwiek wyznacznikiem i miernikiem "kumatości"...

banda

Post autor: banda » 05.01.2009, 11:50

Największy casual jest na Jadze jak grają u siebie heh

Aktive

Post autor: Aktive » 05.01.2009, 18:19

banda pisze:Największy casual jest na Jadze jak grają u siebie heh
:?:
Obrazek

yeyo

Post autor: yeyo » 05.01.2009, 18:36

Aktive pisze:
'my wolimy jagielloński styl"

:)
http://www.niewygodnaprawda.info.pl/

nowa płyta, kupujcie -rozpowszechniajcie
http://www.niewygodnaprawda.info.pl/produkty/plyta-tadka-ostatni-rozkaz/

Alfons Cytrynek

Post autor: Alfons Cytrynek » 05.01.2009, 18:36

Szydera... Popatrz na fotki Jagiellonii, zwłaszcza na meczach u siebie jak napisał kolega to zrozumiesz o co chodzi :D Swoją drogą kiedyś na jakimś meczu zrobili oprawę ze zmianą koszulek i hasłem "my wolimy Jagielloński styl" :)

A co do casual to tak jak ktoś mądry napisał chodzi o to żeby nie rzucać się w oczy i być ubrany tak jak wszyscy. W Anglii ludzie się tak ubierają, dlatego tak chodzą ubrani "chulsi". Np w Polsce w latach 90 za styl casual można było uznać fleka i nieśmiertelne dresy :D
Let them hate us, if only they are afraid of us...

(L)ictre

Post autor: (L)ictre » 05.01.2009, 19:29

Alfons Cytrynek pisze: Np w Polsce w latach 90 za styl casual można było uznać fleka i nieśmiertelne dresy :D
no sorry ale łysy łep , dres i flek odrazu sie kojarzył . A casual to wtopienie sie w tłum, nie wyróznianie się .
W Wielkim mieście Warszawa pyry na obiad sie zjada.

Alfons Cytrynek

Post autor: Alfons Cytrynek » 05.01.2009, 20:17

Tylko zależy w jaki tłum chciałeś się wtopić, czy w młyn na stadionie, gdzie 300 osób jest w pomarańczowych flekach, czy na ulicy :wink: Mi chodziło o stadion, a dokładniej o młyn. Pzdr!
Let them hate us, if only they are afraid of us...

paralizator

Post autor: paralizator » 14.01.2009, 18:44

yeyo pisze:
Aktive pisze:
'my wolimy jagielloński styl"

:)
Trzeba przyznac,ze Jagiellonia prezentuje sie zajeb..scie ze wzgledu na swoje barwy,ja odnosze wrazenie,ze oni to nawet nie robiac oprawy nie moga spasc ponizej pewnego poziomu...I tu nasuwa mi sie takie porownanie,ciekawostka:Jakby sie prezentowala katowicka GieKSa gdyby poszla w slady Jagii???Bo jesli chodzi kolorystyke to wydaje mi sie,ze potencjal maja i go nie wykorzystuja,a mogli by miazdzyc!!!
ZEBY POLSKA BYLA POLSKA STOSUJ SIE DO PONIZSZYCH PUNKTOW:
1.SLAW DUME Z BYCIA POLAKIEM GDZIEKOLWIEK BYS SIE NIEZNALAZL
2.BADZ OBECNY NA MECZACH POLSKIEJ REPREZENTACJI I BIERZ AKTYWNY UDZIAL W DOPINGU DLA NIEJ
3.BRON POLSKOSCI W ROZMOWACH Z OBCOKRAJOWCAMI NAWET JAKBY ZAMIAST SLOW PRZEMAWIAC MIALYBY PIESCI
4.KUPUJ POLSKIE PRODUKTY
5.NIE SPIEWAJ DRUGIEJ ZWROTKI POLSKIEGO HYMNU(...DAL NAM PRZYKLAD BONAPARTE JAK ZWYCIEZAC MAMY...)-POLACY SAMI SOBIE DALI WIELE PRZYKLADOW

efekt1906

Post autor: efekt1906 » 14.01.2009, 22:38

Potencjał jest, ale tylko Jaga w Polsce umie się tak sprężyć do tej pory ;) co do tematu nie rozumiem tego stylu casual, precz z modą ze stadionów! :D
Obrazek

Żołnierz Południa

Post autor: Żołnierz Południa » 16.01.2009, 08:49

efekt1906 pisze: co do tematu nie rozumiem tego stylu casual, precz z modą ze stadionów! :D
Inna kultura kibicowania w Anglii/Szkocji jest inwigilacja mikrostruktury kibicowskiej , usuwane były jednostki nie chciane stwarzające problemy, i zastąpione nowymi. W tedy to Lads zaczęli ubierać się jak przeciętny Kowalski z średniej klasy, nie rzucając się w oczojebnym napisem Hooligans czy Pit Bull. Wiadomo Anglia inne zarobki i inne firmy cieszą się popularnością Burberry, Fred Perry rodzime ,czy Lacoste, Henry Lloyd, Ralpf Lauren. Tam każdy przeciętny Malinowski może sobie pozwolić na taki ciuszek. U nas Casual to Reporter, Divers, Reserved ciuchy które ma w szafie chyba każdy ;) i na które sobie może pozwolić każdy. Po jakieś akcji będziesz potrzebował się zmyć to to Ci się łatwiej uda, co innego jak będziesz miał na plecach “Agressiva”czy “Bandit” :D Sama Casual mi się podoba w ch*j lepsze niż szeleszczące dresy, tylko że jak widzę ten casual na allegro czy jak chłopaki świdrują “Raban” za jakimś łupem to ogarnia mnie śmiech , pajacowanie lansowanie podróbkami.
Obrazek

Miki18

Post autor: Miki18 » 16.01.2009, 16:24

Wie ktoś może kiedy będzie otwarcie sklepu Lacosty w Poznaniu :?:

1937

Post autor: 1937 » 17.01.2009, 09:59

Trzeba sobie jasno powiedzieć że styl casual zdążył w Polsce przyjąć dwa znaczenia, mogą być dwie drogi rozumowania.

Jedna będzie mówić o tym, że casual to zwyczajność, codzienność i wtopienie się w tłum ( i takim będzie przybieranie ciuszków reportera, top-secret, diverse, carry i kilka innych niekoniecznie polskiej produkcji, ale na pewno po dostępnej, "polskiej" cenie). Każdy chyba rozumie o co chodzi i większość może przyznać, że casual w tym wypadku czasem może pomóc zmyć się z miejsca akcji i stać się dla wiadomych służb nie do wychwycenia z tłumu.

Druga droga to angielska moda. Styl ubierania przyjęty z wysp, umownie i w wielkim uproszczeniu nazywamy u nas casual. Bez przekładania tego na nasze realia. Prawdę mówiąc powinno być to po prostu nazywane stylem angielskim czy też brytyjską modą. Powiedziane już zostało wszystko, że angielski casual nie może być casual w Polsce, skoro traci to na swom znaczeniu bo ubierając ciuszek z wystającą gdzieniegdzie krateczką burberry chcąc czy nie chcąc jednak się wyróżniamy.

Podsumowując angielskie ciuszki eleganckie i fajne, ale dla nas są modą, a nie stylem casual.

Z kibicowskim pozdrowieniem

Zawsze wierny i oddany

Post autor: Zawsze wierny i oddany » 18.01.2009, 01:07

A skąd sie wzieła moda na pomarańczowe fleki? To wyszło od nas, czy przywędrowało skądś tam?

13%

Post autor: 13% » 19.01.2009, 10:10

Zawsze wierny i oddany pisze:A skąd sie wzieła moda na pomarańczowe fleki? To wyszło od nas, czy przywędrowało skądś tam?
po prostu był taki czas, że wszyscy nosili flyersy a ponieważ po wewnętrznej stronie zazwyczaj były pomarańczowe to się przyjęło, żeby ubierać kurtki na lewą stronę gdy szykowała się awantura. Był to swego rodzaju rodzaj maskowania się - w dzisiejszych czasach po prostu wszyscy noszą czarne kurtki i też są trudni do rozpoznania.
Może się mylę, ale ten zwyczaj znikąd nie przyszedł tylko zwyczajnie było to praktyczne w tamtych czasach.

TYLKO DYSKOBOLIA

Post autor: TYLKO DYSKOBOLIA » 19.01.2009, 14:31

to niech mje ktos powie,czy te lacosty i burberry co smigaja na allegro maja cus wspolnego z ta firma poza nahatowanym logiem :lol:??
osobiscie kupilem polowke spod znaku jezdzca na koniu za juz nie pamietam dokladnie 130 cus i po kilku praniach wyglada jak szmata
Wice Mistrz Polski 2003 ; 2005
Zdobywca Pucharu Polski 2005 ; 2007

nieznajomy_89 pisze: co do Rakowa to z moich zródeł informacji na tym wyjeżdzie było 1/2 bądz 2/4 malolatów

crims

Post autor: crims » 19.01.2009, 16:04

Większość to gówno z Turcji. Zwykłe koszulki z przeszytą metką i znaczkiem. Wiem, bo sam zamawiałem większe ilości od brudasów. Stare czasy :wink:
To nie moda-to życiowa droga...
Obrazek

Miki18

Post autor: Miki18 » 19.01.2009, 18:36

Z allegro nigdy bym nie zamówił takich ciuchów w sklepie powiedzmy polówka Lacosty kosztuje 320 zł , na allegro jest za 70 zł no to logiczne, że jest to podjeba z Turcji.

Miki18

Post autor: Miki18 » 28.01.2009, 18:52

[link]" target="_blank

Ktoś zamawiał kiedyś z tej strony :?:

fan_1953

Post autor: fan_1953 » 30.01.2009, 19:39

A co powiecie na temat rzeczy RALPH LAUREN ? opłaca się kupować ciuchy tej marki? konkretnie chodzi mi o wiatrówki.

puszczyk

Post autor: puszczyk » 30.01.2009, 20:07

Mam dwie koszule tej marki i jestem zadowolony. Co do wiatrówek to jak bedziesz kupował zwróć uwagę, że mają one wszyty zamek "po damsku" przyznam, że to znacznie mnie zniechęciło do zakupu takiej kurtki. Do tego w Polsce są w c*** wysokie ceny ubrań RL ale warto uciułać trochę kasy i jednak sprawić sobie coś miłego bo nie ukrywam, że marka RL stanowi dla mnie pewien wyrożnik danej osoby i nie jest tak popularna w Polsce jak np Tommy który moim zdaniem nie dosyć ze robi niektóre ciuchy droższe to jeszcze gorszej jakości niż RL. Przed zakupem warto zajrzeć na stronkę [link]" target="_blank
Z ciekawości zapytam gdzie zamierasz kupić tą wiatrówkę???
Lech Poznań

fan_1953

Post autor: fan_1953 » 01.02.2009, 14:58

na allegro wpadlem na kilka i dlatego pytam czy warto w tą markę inwestować

JSC

Post autor: JSC » 01.02.2009, 15:03

Spokojnie mogę polecić tą markę, mam kilka koszulek polo, jedną bluzę (która ma kilka dobrych lat i jest nie do zajechania) i dwie pary butów. Myślałem że te buty sypną się po pierwszym sezonie ale po gruntownym wyczyszczeniu wyglądają jak nowe i dlatego zainwestowałem sobie w drugie, bo według mnie to sprawdzona marka. Nie zawiodłem się jeszcze.
Obrazek

yellowgreenblack

Post autor: yellowgreenblack » 03.02.2009, 13:20

nic nowego nie napisze...

casual to nic innego jak ubior "powszedni" ,"zwyczajny",taki dzieki ,ktoremu w razie czego bedzie mozna szybko sie zlac z tlumem,wygladac tak jak kazdy inny przecietny czlowiek na ulicy.
W Anglii takie marki jak Lacoste,Fred Perry czy Polo sa na porzadku dziennym,a zakup takiego ciucha nie nadwyreza portfela ani troche.Fakt ,ze ciuchy te fajnie sie prezentuja i sa wygodne ,jedynie w tym pomagaja.
Smieszne jest natomiast ubieranie sie u nas na stadionie w te ciuchy,ktorych zakup jest naprawde sporym wydatkiem i nazywanie tego "casualem" :lol:
Dzieki nim bedziemy sie wlasnie bardzo wyrozniac z tlumu ludzi w naszych polskich stadionowych realiach.Wiec zaden z tego pozytek.

Ja stawiam na cos innego,na nasz polski "casual",ktorym bedzie ubieranie sie na mecz w "housa","diversa"czy inne "reserved".Taki styl jak najbardziej odpowiadalby w naszym wydaniu angielskiemu odpowiednikowi .Plus bardzo pomaga w "rozplywaniu"sie w tlumie,dla tych ,ktorzy tego potrzebuja.Na pewno o wiele bardziej niz noszenie bluzy z ogromnym napisem "hooligan" na plecach :lol:
Dla mnie osobiscie ,taki wlasnie nasz rodzimy styl jest o wiele ciekawszy niz 3/4 stadionu w dresie i bluzach z hooligana.
Ale wiadomo ,kazdy sie ubiera jak woli i jak mu wygodniej.I bardzo dobrze.

kieer

Post autor: kieer » 03.02.2009, 15:49

Dzieki nim bedziemy sie wyrozniac?? Nie sadze ze zwykly pies jest na tyle sprytny zeby rozkminiac kto co i jak po tym czy kolo ma krokodylka czy tam jakies male HL na rekawie... Jezeli chodzi o ceny to tez nie jest tak zle, nie sadze ze rzeczy Fred Perrego sa duzo drozsze niz np Diverse.

pgn

Post autor: pgn » 03.02.2009, 20:34

kieer pisze:Dzieki nim bedziemy sie wyrozniac?? Nie sadze ze zwykly pies jest na tyle sprytny zeby rozkminiac kto co i jak po tym czy kolo ma krokodylka czy tam jakies male HL na rekawie... Jezeli chodzi o ceny to tez nie jest tak zle, nie sadze ze rzeczy Fred Perrego sa duzo drozsze niz np Diverse.
bejbolówka FP 99 a diverse 39, ale w sumie to nie ma różnicy jakieś 250%
political correct polskich stadionów- wszyscy kochamy Legię

kieer

Post autor: kieer » 03.02.2009, 21:35

Nie wiem jak ma sie sprawa z czapeczkami ale porownaj sobie np cene butow czy koszulek.
[link]_" target="_blank
175 zl za buty to chyba nie jeste jakas astronomiczna kwota??

Sektor E

Post autor: Sektor E » 03.02.2009, 21:40

panowie troche upraszczacie w druga strone z kolei tą kwestie brytyjskiego stylu casual

samo slowo moze i oznacza - zwykly, powszedni etc.

ale kto troche bardziej zglebi temat niz obejrzenie ff, gsh czy cassa, wie ze to nie tylko kwestia prkatyczna - czyli wmieszanie sie w tlum etc

jakos w latach 80, w Uk byly takie klimaty wsrod chuliganow, niejako pokrewne do Mods z lat 50.

Czyli poczatki interesowania sie moda etc.
Czesto ekipy z mniejszych miast zapierdalaly pociagami do wiekszych, bo tylko tam byl sklep Lacoste czy inny w tych am w UKklimatach.
I tam kupowali sobie ciuchy za gruby hajs, wiec to ku*** nie do konca jest prawda ze tam na wyspach zakup kurtki lacoste czy stone island to tak jak u nas diverse. Brytyjscy chuligani uaptrzyli sobie okreslone marki - luksusowe, na punkcie ktorych mieli pierodlca, tak jak mowie potrafili przejechac grube kilometry zeby wyjebac pol pensji na pare spodni i polowke.
Tak bylo kiedys.
Teraz w sumie w wakacje bylem w sklepie stone island, i powiem ze ceny tez nie sa nawet jak na brytyjska kieszen zajebiste. Kurteczka po 600 funtow, spodnie po 150.

Takze nie popadajcie w skrajnosc i zastanowcie sie czemu np burberry a nie topamn , H&M czy inny G-Star.
Sa pewne marki charakterystyczne w ktore ubieraja sie tamtejsi chuligani i to nie tylko po to zeby lepiej wmeiszac sie w tlum.

lsz

Post autor: lsz » 04.02.2009, 00:03

kieer pisze:Nie wiem jak ma sie sprawa z czapeczkami ale porownaj sobie np cene butow czy koszulek.
[link]_" target="_blank" target="_blank
z tego co widze sa to buty dla dziecka

nie przesadzajmy, dvrs jest firmą dość droga jak na Polskie warunki, ale mimo wszystko ceny org ubrań FP, RL czy inne Burberry dużo je przewyższają.

Pch

Post autor: Pch » 04.02.2009, 01:02

lsz pisze:
kieer pisze:Nie wiem jak ma sie sprawa z czapeczkami ale porownaj sobie np cene butow czy koszulek.
[link]_" target="_blank" target="_blank" target="_blank
z tego co widze sa to buty dla dziecka

nie przesadzajmy, dvrs jest firmą dość droga jak na Polskie warunki, ale mimo wszystko ceny org ubrań FP, RL czy inne Burberry dużo je przewyższają.
No juz chcialem mu o tym powiedziec ze wyjechal z butami dla dzieci ale mnie uprzedziles ;)

kieer

Post autor: kieer » 04.02.2009, 02:06

:D rzeczywiscie byly dla dzieci :) co nie zmienia faktu ze FP nie jest wcale droga firma nawet na polska kieszen.

macie tu MESKIE buty;-)
[link]" target="_blank

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 04.02.2009, 16:24

Sektor E pisze:panowie troche upraszczacie w druga strone z kolei tą kwestie brytyjskiego stylu casual

samo slowo moze i oznacza - zwykly, powszedni etc.

ale kto troche bardziej zglebi temat niz obejrzenie ff, gsh czy cassa, wie ze to nie tylko kwestia prkatyczna - czyli wmieszanie sie w tlum etc

jakos w latach 80, w Uk byly takie klimaty wsrod chuliganow, niejako pokrewne do Mods z lat 50.

Czyli poczatki interesowania sie moda etc.
Czesto ekipy z mniejszych miast zapierdalaly pociagami do wiekszych, bo tylko tam byl sklep Lacoste czy inny w tych am w UKklimatach.
I tam kupowali sobie ciuchy za gruby hajs, wiec to ku*** nie do konca jest prawda ze tam na wyspach zakup kurtki lacoste czy stone island to tak jak u nas diverse. Brytyjscy chuligani uaptrzyli sobie okreslone marki - luksusowe, na punkcie ktorych mieli pierodlca, tak jak mowie potrafili przejechac grube kilometry zeby wyjebac pol pensji na pare spodni i polowke.
Tak bylo kiedys.
Teraz w sumie w wakacje bylem w sklepie stone island, i powiem ze ceny tez nie sa nawet jak na brytyjska kieszen zajebiste. Kurteczka po 600 funtow, spodnie po 150.

Takze nie popadajcie w skrajnosc i zastanowcie sie czemu np burberry a nie topamn , H&M czy inny G-Star.
Sa pewne marki charakterystyczne w ktore ubieraja sie tamtejsi chuligani i to nie tylko po to zeby lepiej wmeiszac sie w tlum.
A to tak dla ciekawostki jak wyglądali kibice w latach 80 i 90 :wink:

Obrazek
Obrazek

Nottingham Forest - lata 90
Obrazek

mlody_kibic

Post autor: mlody_kibic » 04.02.2009, 17:06

kiwa jako tako pisze: Nottingham Forest - lata 90
Obrazek
Równie dobrze mogliby z kościoła wybiegać. :wink:
SEX, ALKOHOL, MORDOBICIE

krs_LP

Post autor: krs_LP » 11.02.2009, 21:45

Zamawiał ktoś coś z tego sklepu?
[link]" target="_blank
To chyba odpowiedni temat żeby o to zapytać:)
Życie usłane meczami...

pijzemna

Post autor: pijzemna » 12.02.2009, 20:14

a ja powiem tak - na stadionie zaden styl nie pomoze Ci wmieszac sie w tlum bo przy dzisiejszych kamerkach to prewencja moze se odczytac nawet jakiego smsa piszesz do kobity :lol: jesli buszujuemy poza stadionem to ma to jakis sens.
co do samego casual - w niektorych ekipach widzialem ciuszki z krokodylem czy w kratke. ale ja to bardziej widze jako lansik - teraz sporo ludzi sprowadza sobie ciuchy i to przenosi sie to takze na stadion. ja sam mam tylko sweter tommy'ego ale na stadion w nim nie smigam bo i po co?? normalne ciuchy zeby sie nie wyrozniac. normalne - casual :wink:
https://imprezymasowe.eu - blog o prawnych aspektach imprez masowych

(L)o

Post autor: (L)o » 12.02.2009, 23:14

kvrwa niech jescze ktos raz napisze co to "casual" bo pewnie jescze nie wiemy :roll:

na jednej stronie 3 posty o tym co to styl casual .... litosci.

a kolezka z kurtka -nie,to nie ejst dobry temat.

krs_LP

Post autor: krs_LP » 12.02.2009, 23:30

Dlaczego uważasz,że to nie jest odpowiedni temat?Przecież ciuchy Hooligana,Pit Bulla,Lonsdale itp itd utożsamiane są z modą stadionową.
Życie usłane meczami...

piknikowy

Post autor: piknikowy » 13.02.2009, 07:48

Dlaczego uważasz,że to nie jest odpowiedni temat?Przecież ciuchy Hooligana,Pit Bulla,Lonsdale itp itd utożsamiane są z modą stadionową.
przejrzyl kolego dokładnie ( zajebiście bardzo dokładnie) cały temat ( ogólnie stosowana definicję casual style) i postaraj się zrozumieć jego istotę.

a temat pitbuli, everlastów,hooliganów masz pewnie gdzieś indziej :D

majkelo

Post autor: majkelo » 14.02.2009, 12:55

nie wiem czy nie odbiegne od tematu, ale mam zapytanie

czy ktos sie spikną juz z taką kurtałką ?
[link]" target="_blank

mlody_kibic

Post autor: mlody_kibic » 14.02.2009, 20:32

majkelo pisze:nie wiem czy nie odbiegne od tematu, ale mam zapytanie

czy ktos sie spikną juz z taką kurtałką ?
[link]" target="_blank" target="_blank
Odbiegniesz! Masz temat Ubrania to tam pisz, nie umiesz czytać?
SEX, ALKOHOL, MORDOBICIE

ODPOWIEDZ