Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Zupełnie Zielony.

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: Zupełnie Zielony. » 24.12.2008, 12:54

Rezystor pisze:To moze ja zapytam o sytuacje w woj. podkarpackim. czy sa jakies fan cluby druzyn z innych woj. czy w kazdym z pojedynczych miast kibicuje sie danej druzynie ??
Tak jak zostało juz to napisane wyżej, na podkarpaciu każde niemal (nawet miasteczko) kibicuje swojemu klubowi lub fan-clubowuje jakiemuś większemu (także z regionu).
Obecnie na podkarpaciu są takie znaczące fc (drużyn spoza tego województwa jak) :
- fc Wisły: Przemyśl (większość z nich jest w mniejszym lub większym stopniu sympatykami Polonii Przemyśl)
- fc Cracovii: Są to kibice nie istniejacego juz klubu (dzielnicowego) Motor Przemyśl swego czasu trzymającego się bliżej Czuwaja Przemyśl.

oraz zlepek jezdżących na własną ręke.

- fc Widzewa: Tu do końca nie znam obecnej postawy tego fc, ale jeszcze niedawno RTS skupiał dużo sympatyków z okolic byłego woj. krośnieńskiego (scheda po zgodzie Karpat z Widzewem).

ps. Nie wymieniam tu jakiś małych niemal pojedynczych przypadków które próbują się kreować jak fc, bo jak pisałem są nie znaczące ze względu na ilość (pojedyncze osoby osoby) czy jakość (czyt. pikniki).

Jeśli chodzi o czasy z minionego choćby dziesięciolecia to były takie fc (oprócz w/w) jak: (wymieniam także info, ponieważ co niektóre osoby {młodsze} z w/w klubów mogą powątpiewać w rzeczowość tych faktów.

- fc Zagłębie Lubin (Orzeł Przeworsk)
info: osobiste z Lubina, z Przeworska, ziny

- fc Hetmana Zamość :shock: (Brzozovia Brzozów)- jednak tu sprawa była niezbyt jasna, bo Hetman uważał ich jako fc, a Brzozovia ich jako zgode.
info: osobiste z Hetmana, ziny

- fc Cracovii (osoby wywodzące się z JKSu Jarosław, scheda po byłej krótkotrwałej zgodzie pomiędzy tymi ekipami)
info: ze strony inter. Cracovii, ze strony JKSu

- fc Zagłębia Sosnowiec (Czuwaj Przemyśl). Pewna niewielka grupa osób Z czuwaju (do kilkunastu osób) zaczęła jeździć na początku tego wieku na... Zagłebie, jednak po pewnym czasie dali sobie spokój.
info: osobiste spotkania na trasie, ze strony int.? Czuwaju (Peter1918).

- fc Lecha Poznań (Stal Sanok). Podczas gdy fani Lecha zaczęli wieść prym a polsce w Sanoku część osób kibicująca miejscowym (dodam kibicująca u siebie bo fani z tego miasta w tamtych czasach w zasadzie nie jeździli na wyjazdy) umyslałą sobie że zostana fc Lecha :shock: . Część do tego faktu przystała, część nie.. jednak nie zmienia to faktu że w tamtych latach przez pewien okres lansowali się jako.. fc Lecha. Choć ten przypadek można oczywiście wziąść bardziej z przymróżeniem oka.
info: strona Lecha, osoby z Sanoka, ziny

:wink: i na koniec już jako ciekawostke napisze że.. był przez pewien czas (początek i połowa lat 90tych?) pewien znany osobnik który czesto jeździł na Śląsk Wrocław a był z Łańcuta.
info: strona Śląska, fan Ślask (zin).
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!

iparts.pl
VT

Post autor: VT » 24.12.2008, 12:55

Czina pisze:Interesuje mnie kibicowska sytuacja w Zawierciu.
Zawiercie to takie drugie Jaworzno tyle, że na mniejszą skale. Prym wiedzie Ruch. Śmiało można powiedzieć, że miasto jest niebieskie. Jest to właściwie jedyna ekipa w Zawierciu, która ma konkretną ekipę nastawioną na inne "atrakcje" niż tylko oglądanie meczu wymachując szalikiem. Kiedyś kibice HKSu znajdowali się głównie na jednej dzielnicy. Teraz to już nie tylko jeden rejon miasta jest niebieski. Prócz Ruchu jest też Zagłębie Sosnowiec, tyle że mimo starań ciągle niewiele ma do powiedzenia. Jest również (podobno) Górnik Zabrze. Tyle, że oni głównie wykazują się na murach. Kiedyś Górnik miał ponoć w Zawierciu fan club, ale teraz jeśli chodzi o liczby to bardzo, bardzo ciężko ich określić. Jest również garsta kibiców GKSu Katowice. W każdym bądź razie wszystkie te ekipy pozostają w cieniu Ruchu. Jedyna ekipa "lokalnych patriotów" (tj kibicująca drużynie z Zawiercia) to kibice Viretu Zawiercie (piłka ręczna). Młyn zawsze w okolicach 30-50 osób. Ultrasi. Na Viret śmigają też niektórzy kibice niebieskich.
Kiedyś była jeszcze Warta Zawiercie. Klub jednak upadł koło 2001 roku i do tej pory się nie odrodził, więc i kibice zaprzestali swojej działalności.

Mam nadzieje, że opisałem to w miare obiektywnie.

Świąteczny Karp

Post autor: Świąteczny Karp » 25.12.2008, 14:27

No a RTS?
"Postępowcy zidiociali niech mnie nazwą homofobem,
bo ja homoseksualizm, tak jak grypę i socjalizm, wciąż uważam za chorobę!"

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 25.12.2008, 16:56

karolinka pisze: Podkarpacietak jak kolega wcześniej rozpisał, Podkarpacie w wykonaniu RTS to właśnie bastion krośnieński i czasy starej zgody
parę jednostek jest również w Jaśle czy Sanoku, pewnie ktoś znalazł by się w Dębicy (układ Ruchu), ale jako zorganizowane grupy to nie jeżdżą
ostatnio Widzew
Tak dla ścisłości- mówimy tu o wiekszych fc, a nie jednostkach, bo takie mozna znaleść w chyba każdym mieście (głownie tzw. kibice w kapciach).
Byc może to tylko przeinaczenie ale nie "Dębica" a Igloopol Dębica, i nie układ :!: tylko poprostu mają tam nazwijmy to.. "przyjazne stosunki" :) ze wzgledu na to że kiedys mieli zgode.
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!

;)

Post autor: ;) » 25.12.2008, 18:33

Chciałem się spytać jak wygląda sytuacja w Nowym Targu a konkretnie stosunki pomiędzy Podhalem a Lechią fc NT?

Mr.BigDick

Post autor: Mr.BigDick » 25.12.2008, 19:33

Może ktoś napisać jak wygląda sytuacja w Gorzowie?

Kaczmar

Post autor: Kaczmar » 25.12.2008, 20:20

Swidnik to takie jakby przedmiescia Lublina.Smigaja z tamtad goscie na MOtor??
8306370
[email protected]

MKS Kozienice.

mr_who

Post autor: mr_who » 25.12.2008, 21:20

W Świdniku zasadniczo jest Avia, ale zdarzają się osoby ze Świdnika jeżdzące na Motor (sam znam kilku)

leniwiec

Post autor: leniwiec » 25.12.2008, 22:06

Avia samodzielna ekipa czy satelita Motoru ?

dostepny
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: dostepny » 26.12.2008, 04:38

Karolinka twoim ostatni postem w tym temacie można stwierdzić ze jednak nie można cię brać na poważnie :lol: nie wypowiadaj sie na tematy w których h*** sie znasz :evil: idz lepiej do hayde parku i tam rozwijaj swoja inteligencje :wink:

ryba_mjk

Post autor: ryba_mjk » 26.12.2008, 11:18

;) pisze:Chciałem się spytać jak wygląda sytuacja w Nowym Targu a konkretnie stosunki pomiędzy Podhalem a Lechią fc NT?
Zdecydowana wiekszosc "aktywnych" fanow Podhala to osoby kibicujace Lechii Gdansk. Wszyscy, ktorzy cos znacza w nowotarskim swiecie kibicowskim to osoby jezdzace na mecze Lechii zarowno do Gdanska jak i na wyjazdy.

Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin » 26.12.2008, 15:30

Rzeczywiście Karolinka się troche zagalopowała z ilością fanów Widzewa na Podkarpaciu ,a szczególnie w Dębicy.To ,że My jako Igloopol mamy układ/przyjacielskie stosunki z Ruchem to nie tworzy żadnych więzów a napewno nie fanclubowych z Widzewem.

eSpErAZS

Post autor: eSpErAZS » 26.12.2008, 17:36

Ostróda? Jest tam jakis FC albo może dzialają coś na Sokole !?
AZS PODLASIE
BIAŁA PODLASKA

nie róbta jaj

Post autor: nie róbta jaj » 26.12.2008, 18:06

karolinka pisze:RKS Radomsko

kiedyś faktycznie chyba było tak że RKS w pewnym sensie utożsamiał się z Widzewem, lecz kontakty znacznie się ochłodziły i już nie ma takich konszachtów jak kiedyś
to jest też spowodowane problemami klubowymi RKSu
mogę się mylić, ale RKS chyba kuma się z GKSem Bełchatów (??)
teraz w Radomsku są starsi goście oraz młody narybek, a o ilościach nie będziemy pisać

Po tym wpisie swiadczy tylko to jak osoba to piszaca jest kumata w świecie kibicowskim. Oby jak najmniej takich osób na forach.

_mariusz

Post autor: _mariusz » 26.12.2008, 19:08

W Ostrodzie na poczatku lat 2000 dzialal preznie dobry fc Stomilu, nie wiem jak z kibicami Sokola ale pamietam taka migawke ze sportowej soboty z polowy lat 90, ze kibice Sokola krecili doping na meczach tenisa stolowego, ot taka ciekawostka;)

Dziala fc Widzewa w Walczu? Jezeli tak to na jakiej zasadzie? Pojedyncze sztuki, tylko napisy na murach, czy moze zorganizowana grupa?
Przy okazji mala prosba mianowicie, zeby Karolinka wstrzymala sie z ew. odpowiedzia.
Pzdr.

HSG

Post autor: HSG » 26.12.2008, 20:07

Ostróda to dobry fc Stomilu.

Afrykaner

Post autor: Afrykaner » 26.12.2008, 22:24

leniwiec pisze:Avia samodzielna ekipa czy satelita Motoru ?
Motor to największa kosa Avii...

;)

Post autor: ;) » 26.12.2008, 23:06

ryba_mjk pisze:
;) pisze:Chciałem się spytać jak wygląda sytuacja w Nowym Targu a konkretnie stosunki pomiędzy Podhalem a Lechią fc NT?
Zdecydowana wiekszosc "aktywnych" fanow Podhala to osoby kibicujace Lechii Gdansk. Wszyscy, ktorzy cos znacza w nowotarskim swiecie kibicowskim to osoby jezdzace na mecze Lechii zarowno do Gdanska jak i na wyjazdy.
Wielkie dzięki, a tak przy okazji to czasem mi się wydaje, że chłopaki z NT są częsciej z flagą na meczach Wisły niż Lechii z racji odległości. Jak to jest w praktyce?

ryba_mjk

Post autor: ryba_mjk » 26.12.2008, 23:18

;) pisze:
ryba_mjk pisze:
Wielkie dzięki, a tak przy okazji to czasem mi się wydaje, że chłopaki z NT są częsciej z flagą na meczach Wisły niż Lechii z racji odległości. Jak to jest w praktyce?
W praktyce wyglada to tak ze staramy sie przede wszystkim byc z Lechia, ale mecz Naszych zgod tez odwiedzamy w miare mozliwosci.

wariat1973

Post autor: wariat1973 » 27.12.2008, 12:49

A jak wygląda to w Zielonej Górze bo jest tam klub Lechia Zielona Góra ale odwiedziłem portal polscy kibice i na temat tego klubu jest mało napisane, ale tylko interesuje mnie strona kibiców piłki nożne, bo jest tam tez żużel ale to mniej ważne

Świąteczny Karp

Post autor: Świąteczny Karp » 27.12.2008, 18:22

Mniej wazne? Na Falubazie zawsze komplet, a na pilke po kilkaset ludzi. Jak juz sie tam "cos" dzieje, to i tak w wykonaniu kibicow, ktorzy na pierwszym miejscu stawiaja zuzel.
"Postępowcy zidiociali niech mnie nazwą homofobem,
bo ja homoseksualizm, tak jak grypę i socjalizm, wciąż uważam za chorobę!"

emS

Post autor: emS » 27.12.2008, 22:38

W Ostródzie młyn na Sokole jest prowadzony sporadycznie a jeśli już jest prowadzony to prowadzi go młoda ekipa z ostródzkiego FC Stomilu.
W tym sezonie podajże na żadnym meczu nic nie kręcili, w ubiegłym sezonie było klika meczy na których próbowali coś kręcić.

Litman

Post autor: Litman » 28.12.2008, 11:19

Carlo Rossi pisze:A Radomsko czy Rks to FC Widzewa czy działaja na własna ręke,i jak ilosciowo stoi Widzew w Radomsku
RKS RADOMSKO - dzialamy na wlasna reke ,nie jestesmy niczyjim FC
Widzew w Radomsku leży nie stoi

Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin » 28.12.2008, 15:25

Jak bym prosił żeby ktoś opisał Częstochowe czyli jak wygląda podział miasta na Raków,Włókniarza i AZS oraz czy są jakieś FC innych klubów.

Matpaw

Post autor: Matpaw » 28.12.2008, 15:30

Litman pisze:
Carlo Rossi pisze:A Radomsko czy Rks to FC Widzewa czy działaja na własna ręke,i jak ilosciowo stoi Widzew w Radomsku
A jest tam Widzew wogole?

fanatyk_e3

Post autor: fanatyk_e3 » 28.12.2008, 15:32

Litman pisze:
Podobno jest tam jeszcze fc Stomilou :?:
1910

Litman

Post autor: Litman » 28.12.2008, 16:26

Widzew teoretycznie jest ale w praktyce nie spotkasz nikogo kto by sie do tego przyznał

FC Stomilu to dziwna sprawa sa vlepki jest flaga ale nic po za tym
taki FC widmo

norge

Post autor: norge » 28.12.2008, 16:42

2 tyg temu bedac u znajomego w odwiedziny dwoch najebanych gosci szlo sobie niedaleko Biedronki (w poblizu tez Lidl) wychwalajac Widzew wiec ktos tam sie jednak przyznaje 8)

szwadron360

Post autor: szwadron360 » 28.12.2008, 16:45

karolinka pisze: Podkarpacie
parę jednostek jest również w Jaśle czy Sanoku,
ostatnio Widzew panoszy się też w... Ustrzykach Dolnych ;)
:shock: :roll: :lol:

w Ustrzykach mimo zastoju kibice z Bieszczad paradują w szalikach Legii w obawie przed "chadzkami" sąsiadów zza miedzy czyli z Leska :wink:
odnośnie Jasła czy Sanoka to bardzo mało realne 8)
droid pisze:Dokładnie, niby wielka Unia, a tu ani fotek ani wymiarów bicepsa. W zimę to każdy mądry w puchowej kurtce

mefm

Post autor: mefm » 28.12.2008, 20:50

SiBer pisze:
holigans_krk pisze:Jak wygląda sytuacja w woj Lubelskim? Bo z tego to słyszałem prócz Motoru i ekip z woj jest też kilka grup jeżdżących na kluby takie jak Widzew , Arka , Lech , Legia
Widzę ze nikt nie chce poruszyc tego tematu wiec ja spróbuje wypowiedziec sie obiektywnie.
W województwie Lubelskim funkcjonuje Fc East Side Widzewa oraz bardzo mocny Fc Chełm z którym Chełmianka ma wielkie problemy. East Side jest rozbity po różnych miastach jak Puławy,Lublin,i bardziej wschodnie regiony ;) Widoczna jest równiez Arka który ma swój fc. Lubelskie. Wiem ze kilka osób jest z Kurowa. Łatwego życia Arkowcy raczej tam nie maja ponieważ umilają im czas Legioniści z Puław. Legioniści z Puław to Wisłą Puławy. Niestety Legia to najmocniejsza grupa i bardzo przewazajaca w Puławach i okolicach. Mam nadzieje ze kiedys to sie zmieni. Moze niech ktos wypowie sie z Puław wiem ze tacy tu sa. O Lechu Poznań nie słyszałem w woj.Lubelskim . Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o Legie, to na Lubelszczyźnie działa East Front, który zrzesza Legionistów z całego województwta. Po za tym tak jak kolega wyżej napisał, Wisła Puławy równiez śmiga na Legie. Po za tym Legionistów można spotkac od północy na południe i z zachodu na wschód województwa.
Co do FC Arki to chyba jest ekipa, w której są spatkobiercy FC Polonii Warszawa z Kurowa. Jeżeli się myle, to prosze o wyprowadzenie mnie z błędu...

SiBer

Post autor: SiBer » 28.12.2008, 21:06

Z tego co wiem to w Kurowie był jeden bardzo fanatyczny kibic Polonii, kilka napisów na murach i tyle. O Fc nie słyszałem no ale byc moze takie było. Mam nadzieje ze na Lubelszczyznie konkretnie odrodzi sie Widzew ;] Tak jak wczesniej ktos mnie poprawił jest jeszcze w Opolu Lubelskim Fc Pogoni. Jeszcze 2 lata temu byli zgrabną ekipą teraz nie wiem. Pozdrawiam

mefm

Post autor: mefm » 28.12.2008, 22:26

Z tego co wiem, to jeźdżą na Pogoń z Opola Lubelskiego, ale rónie często pojawiali się na Legii, ze zwzględu na odległośc. I jest to FC z trochę dłuższym stażem, nie niesiony pasmem sukcesów.

Inter

Post autor: Inter » 30.12.2008, 20:27

Nie mam za bardzo czasu, ale interesuje mnie sytuacja w Bydgoszczy (Z-P).
Pozdrawiam życząc Wszystkim ekipom lepszego roku.
http://slowfoot.pl/

Aldaris

Post autor: Aldaris » 01.01.2009, 12:38

Intersuje mnie jak wygląda sytuacja w dawnym województwie legnickim. Konkretnie chodzi mi o to w jakich proporcjach lub czy w ogóle instnieją fan cluby Zagłębia Lubin w Głogowie czy Legnicy. Czy są jakąś przeciwwagą dla kibiców Chrobrego i Miedzi w ich własnych miastach lub okolicy.

:?: :?: :?:

Alfons Cytrynek

Post autor: Alfons Cytrynek » 01.01.2009, 22:00

w Legnicy nie ma Zagłębia jako zorganizowanego fan clubu. Są osoby jeżdżące na mecze do Lubina, ale są to jednostki i w barwach Zagłębia w Legnicy się nie pokazują. Dużo osób mieszkających w Lubinie studiuje w Legnicy i to ich można częściej zobaczyć w barwach. Działają fc np w Chojnowie i Złotoryi, a więc około 20 km od Legnicy.
Let them hate us, if only they are afraid of us...

młody666

Post autor: młody666 » 02.01.2009, 11:25

Tuwimianin pisze:Jak bym prosił żeby ktoś opisał Częstochowe czyli jak wygląda podział miasta na Raków,Włókniarza i AZS oraz czy są jakieś FC innych klubów.
Częstochowa, podział na dzielnice:
Błeszno – jedno z największych dzielnic, kiedyś przewaga CKMu, obecnie to się wyrównało z Rakowem, a nawet można powiedzieć ze Rakowa jest więcej (pojedyncze sztuki za AZSm)
Parkitka – Raków (pojedyncze sztuki za AZS i CKM)
Dźbów - bez dominacji któreś ze stron
Gnaszyn-Kawodrza – bez dominacji któreś ze stron
Grabówka - bez dominacji któreś ze stron
Kiedrzyn – kiedyś sporo za AZS obecnie dominacja Rakowa
Kuźnica - bez dominacji któreś ze stron
Lisiniec - bez dominacji któreś ze stron
Mirów - bez dominacji któreś ze stron
Ostatni Grosz – Raków (pojedyncze sztuki AZS i CKM)
Północ – zdecydowanie najciekawsza i największa dzielnica, było tu już chyba wszystko od FC Widzewa po FC ŁKSu, obecnie dominacja całkowita Rakowa, pojedyncze sztuki CKM i AZS.
Raków – dominacja Rakowa
Stradom - bez dominacji któreś ze stron
Śródmieście – dominacja Rakowa (pojedyncze sztuki AZS i CKM)
Trzech Wieszczów – dominacja Rakowa
Tysiąclecie – ciekawe osiedle, jedna z większych w Cz-wie, dawniej zdominowane przez AZS (ich hala znajduję się właśnie tutaj), obecnie coraz więcej kibiców Rakowa, sporo tez CKMu
Wrzosowisk – dominacja Rakowa, pojedyncze sztuki CKM
Wyczerpy-Aniołów - bez dominacji któreś ze stron
Zawodzie-Dąbie – dominacja Rakowa, trochę CKM (tam znajduje się stadion żużlowy)
Huta Stara – przez większość uważana jako dzielnica Cz-wy, dominacja Rakowa

Co do FC w Częstochowie nie ma obecnie żadnego, można tak w przybliżeniu szacować ze ok. 2002 zniknął FC Widzewa, zdecydowanie wcześniej pozostałe FC przestały istnieć. Co do podziału miasta na Raków, CKM i AZS nie ma żadnych wątpliwości ze to Raków jest numerem jeden i to on dyktuje warunki, swoich kibiców ma w każdej dzielnicy, w tych wymienionych jako dominacja są dobrze zorganizowani itp. CKM ma sporą grupę pikników, trochę ultrasów i sportowców. AZS pikniki i trochę ultrasów. W miesicie panuje układ o nieagresji miedzy ekipami (jeżeli w ogóle można mówić o ekipie w przypadku AZSu). Co do spotykania ludzi w barwach, to głownie kibice Rakowa, czasem ktoś z CKM, AZSu nie uświadczysz, chyba że na os. Tysiąclecie, ale i tam już prędzej można spotkać kogoś w barwach Rakowa. Tak więc sytuacja z lat 90, czy początku 2000 zmieniła się diametralnie.

rado

Post autor: rado » 02.01.2009, 11:43

Z perspektywy Głogowa mogę powiedzieć że aktualnie nikt kumaty na ZL nie jeździ.
Co do niekumatej części publiki, pewnie jakiś piknik sukcesu z racji bliskości Polkowic do Głogowa (15km) i Lubina (30 km) być może jeździ na Zagłębie (wyniki sportowe, nowy stadion niedługo, darmowe karnety górnicze na mecze) ale oficjalnie do ZL nikt się nie przyznaje, barw oraz o znaków sympatii nie uświadczysz na mieście. Czasami pojawiają się napisy WZL na murach koło stadionu (przy okazji organizacji przez KGHM barbórek dla górników na hali obok stadionu), osiedlach gdy kibice ZL jadą-wracają przez Głogów ze swojego meczu lub od ziomków z Poznania lub gdy wracają z dyskotek rano z Leszna. Ta partyzantka przypomina jednak syzyfową pracę bo te napisy szybko są zamalowywane.
j**** Tfuska ! "

carlito

Post autor: carlito » 02.01.2009, 13:00

Chcialbym przeczytac obszerna opinie kogos kumatego z Hutnika (mysle ze bedzie w miare obiektywna) na temat podzialu sil w krakowie na lini Wisla - Cracovia z gory dzieki.

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 02.01.2009, 15:15

:roll: :arrow: Szukaj

Szukanie nie boli! Tym bardziej że wystarczyło zajrzeć na początek tematu. Poza tym "obiektywizm" kibiców Hutnika nie był tu wcale potrzebny bo obydwie strony same sie rozmówiły.
Spadam z tego forum!

carlito

Post autor: carlito » 02.01.2009, 16:48

wlasnie o opinie kogos z Hutnika mi sie rozchodzi taka zwykla moja niezaspokojona ciekawosc jak to Hutnik odbiera...

ODPOWIEDZ