EuroInfo
-
Właśnie wróciłem z Barcelony, więc krótka relacja.
Przed meczem fani FCB, których tego dnia stawiło się kilkuset pochodem przeszli pod stadion Espanyolu otoczeni oczywiście policją. Niedaleko stadionu nieudana próba ataku regalistów (źle zorganizowana) zakończona ucieczką przez Boixos. Oczywiście jak to już tutaj jest od dawna w użycie race, rakietnice i inne tego typu wynalazki:) przez mecz obustronne bluzgi, regalistom mocno pulsowało ciśnienie na śpiewy przedstawiające ich sytuację w mieście i liczbę na ostatnich derbach na CN oraz na widok pewnej biało-niebieskiej flagi:) na sektorze Barcy. Koło 60 minuty z sektora Barcelony leci kilka rac prosto do sektora Espanyolu, a następnie drugie tyle jest odpalanych w sektorze (jeszcze ze leci w stronę reklam na stadionie, które ulegają przypaleniu). W tym momencie regaliści próbują wjechać na murawę, ale widać brak zdecydowania:) ogólnie na meczu ciężka atmosfera, gdyby to był inny stadion, nie piętrowy wyszłaby niezła awantura. Po meczu w kordonie wracamy do centrum miasta, gdzie jest dalsze świetowanie zwycięstwa. Na meczu widziałem jeszcze ze 2 osoby z Polski w sektorze FCB. To tak na swieżo…
Przed meczem fani FCB, których tego dnia stawiło się kilkuset pochodem przeszli pod stadion Espanyolu otoczeni oczywiście policją. Niedaleko stadionu nieudana próba ataku regalistów (źle zorganizowana) zakończona ucieczką przez Boixos. Oczywiście jak to już tutaj jest od dawna w użycie race, rakietnice i inne tego typu wynalazki:) przez mecz obustronne bluzgi, regalistom mocno pulsowało ciśnienie na śpiewy przedstawiające ich sytuację w mieście i liczbę na ostatnich derbach na CN oraz na widok pewnej biało-niebieskiej flagi:) na sektorze Barcy. Koło 60 minuty z sektora Barcelony leci kilka rac prosto do sektora Espanyolu, a następnie drugie tyle jest odpalanych w sektorze (jeszcze ze leci w stronę reklam na stadionie, które ulegają przypaleniu). W tym momencie regaliści próbują wjechać na murawę, ale widać brak zdecydowania:) ogólnie na meczu ciężka atmosfera, gdyby to był inny stadion, nie piętrowy wyszłaby niezła awantura. Po meczu w kordonie wracamy do centrum miasta, gdzie jest dalsze świetowanie zwycięstwa. Na meczu widziałem jeszcze ze 2 osoby z Polski w sektorze FCB. To tak na swieżo…
-
-
-
Ten krzyż na oprawie Interu, to barwy Mediolanu.
Z tego co wiem na Curva Nord Inter siedział w koszulkach w odpowiednich barwach tworząc przez cały mecz ten krzyż.
Nie widziałem tej oprawy "w ruchu", ale domyślam się że najpierw wywiesili te transy z napisami, u góry: panie i panowie, na dole: tego wieczora Miediolan prezentuje...
i potem zrobili kartoniade i mała sektorówka z tarczą w barwach Włoch symbolizująca scudetto czyli mistrzostwo kraju, i owiniętą wokół tej tarczy żmije, symbol ultrasów Interu:) oraz napis "Mistrzów Włoch" co było dokończeniem tamtego transparentu.
Jeśli chodzi o oprawę Milanu to tekst znaczy mniej więcej:
"CURVA SUD - marzenie dla niektórych...koszmar dla innych"
Z tego co wiem na Curva Nord Inter siedział w koszulkach w odpowiednich barwach tworząc przez cały mecz ten krzyż.
Nie widziałem tej oprawy "w ruchu", ale domyślam się że najpierw wywiesili te transy z napisami, u góry: panie i panowie, na dole: tego wieczora Miediolan prezentuje...
i potem zrobili kartoniade i mała sektorówka z tarczą w barwach Włoch symbolizująca scudetto czyli mistrzostwo kraju, i owiniętą wokół tej tarczy żmije, symbol ultrasów Interu:) oraz napis "Mistrzów Włoch" co było dokończeniem tamtego transparentu.
Jeśli chodzi o oprawę Milanu to tekst znaczy mniej więcej:
"CURVA SUD - marzenie dla niektórych...koszmar dla innych"
molti ci hanno visto nascere, nessuno ci vedra morire!!!
Liberta' per gli Ultras!!!
Liberta' per gli Ultras!!!
-
Przecież inni piszą, że to krzyż z herbu miasta Mediolan. Poza tym w herbie ma go akurat AC Milan, a nie Inter (tylko koszulki z krzyżem mieli, swoją drogą niezłe). Z Anglią nie ma to nic wspólnego, tym bardziej że flaga z herbu Mediolanu to flaga św. Ambrożego (patrona miasta), a nie flaga św. Jerzego, choć wyglądają niemal identycznie. Wystarczy poszukać...lsz pisze:a krzyz sie wzial z tego ze Inter zalozyl Anglik, jesli sie nie myle.
Na pewno obszernie moze wyjasnic to jeden z juz mniej aktywnych forumowiczów.
-
Przeciez krzyz świętego Jerzego został przez Anglików "ściagniety"(razem z herbem Genui który po małych przeróbkach został takze herbem Londynu) w XII wieku od Genueńczyków aby móc korzystac z takich samych praw i przywilejów jak potęzna flota Genueńska własnie.Do dnia dzisiejszego flaga i herb Genui pozostały niezmienione.Tak wogóle zas to św Jerzy urodził sie gdzies w Abchazji-Gruzji dzisiejszej i brał udział w wyprawach krzyzowych tak jak cała masa innych osobników wtedy z których spora rzesza pozostawiła po sobie rózne krzyże i symbole które obecnie sa herbami wielu miast(we Włoszech obecnych(wtedy rozbitych na regiony samodzielne) z kad wyruszało bardzo duzo takich "misji" szczególnie)
-
-
-
Zenit - RealMarszałkowski pisze:Mi tam się dużo bardziej podobała oprawa Interu.
Co to za klub odpalał wczoraj w LM race,bo przełączyłem na chwile na skróty i pokazywali małe racowisko?

Atletico Madryt - OM

Atletico - OM

Fenerbache - Dynamo Kijów

Fenerbache - Dynamo

Anorthosis - PAO

Podobno Bad Blue Boys grubo rozrabiają w Pradze, jak będzie wiadomo więcej, to napisze...
-
-
-
-
Na moje oko okolo 1500.Ale bardzo slabo kibicowali.Zreszta identycznie kibicowali w Mediolanie.Bizard pisze:ile Milanu w Zurychu?
tutaj obszerna relacja foto.
[link]
Ei Stadt... Ein Verein... I eusrä Stadt gitts nur ein Verein... Züüri ghört siit über hundert jahr am Fc Züri isch ja klaaar! Züüri alllez züri allez und mir singed bis zum Tod Züri allleeeez... Eine Stadt.....
-
-
-
Aris Saloniki - Iraklis Saloniki

Niemcy:
Chemie Leipzig-SG Olympia

TSG Hoffenheim - VfB Stuttgart

Dynamo Drezno - Union Berlin

Dynamo - Union

FC Magdeburg - Hallescher FC

VfL Osnabrück-FSV Frankfurt

BSG Chemie Leipzig - SG Lausen III