Napisali prawdę, będą oskarżeni o rasizm?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Grand1488

Napisali prawdę, będą oskarżeni o rasizm?

Post autor: Grand1488 »

Według Gazety.pl i tvn.24.pl podczas rozgrywek ligi piłkarskiej w Białymstoku doszło do skandalu. "Roger - nigdy nie będziesz Polakiem" - taki transparent wisiał na trybunach w Białymstoku podczas meczu Legii z Jagiellonią
http://www.infopatria.pl/art.php?art=1180
iparts.pl
As

Post autor: As »

Gdyby na transparencie nie bylo 'celtyka' to gazeta nie mialaby zadnych argumentow. Kazdy przeciez moze wyrazac swoje zdanie na temat tej naturalizacji.
Smokofilimidynek

Post autor: Smokofilimidynek »

Ja bym w środku literek "o" namalował jakiegoś kwiatka-treść ta sama :D 8) .
kcl

Post autor: kcl »

to juz było gdzieś w jakimś temacie ale dla przypomnienia :wink:

http://www.wykop.pl/ramka/53368/najswie ... -uwierzysz
Noeye

Post autor: Noeye »

"Roger nigdy nie będziesz Polakiem" - oświadczenie kibiców

Stowarzyszenie Sympatyków Jagiellonii Białystok wydało w czwartek oświadczenie, w którym stanowczo odcięło się od rasistowskiego ekscesu, który w minioną środę miał miejsce w czasie meczu Jagiellonia - Legia Warszawa.
Na trybunie fanów białostockiej drużyny zawisł transparent z napisem "Roger nigdy nie będziesz Polakiem", dotyczący piłkarza stołecznej drużyny, od niedawna obywatela naszego kraju.

"Takie przejawy ksenofobii i nietolerancji obce są prawdziwym kibicom Jagiellonii i w regionie słynącym z wielokulturowości i koegzystowania wielu religii nigdy więcej nie powinny mieć miejsca" - głosi wydane w środę oświadczenie stowarzyszenia, które jest organizatorem widowiskowych opraw meczowych i wyjazdów kibiców na mecze poza Białymstokiem.

Według SSJB, inspiratorzy i twórcy napisu to wąska grupa ludzi i zdecydowana większość sympatyków białostockiego klubu nie reprezentuje takich postaw.

"Wierzymy głęboko, że podobne incydenty nie będą już nigdy miały miejsca i tą drogą pragniemy przeprosić pana Rogera Guerreiro za skandaliczny w swej wymowie transparent" - napisano w oświadczeniu.

Po meczu Roger Guerreiro został za incydent przeproszony przez przedstawicieli SSA Jagiellonia Białystok a także sztabu szkoleniowego.

Napis na transparencie został potraktowany jako zawierający treści rasistowskie, w związku z czym Komisja Ligi Ekstraklasy S.A. postanowiła wszcząć postępowanie wyjaśniające, na które zostali wezwani przedstawiciele białostockiego klubu. Posiedzenie komisji odbędzie się w czwartek w Warszawie.
:roll: Informacja na onecie...
Browarski

Post autor: Browarski »

czytelnik

Post autor: czytelnik »

niech sie baba z lerloja nie obsra :lol:

z dziennik.pl
Roger nie ma pretensji za rasistowski transparent

"Transparent oczywiście widziałem. Jest mi przykro, ale staram się zrozumieć kibiców. Wiem, że działają pod wpływem wielkich emocji, dlatego nie mam do nich pretensji" - mówi Dziennikowi.pl Roger Guerreiro, którego obrazili kibole Jagiellonii Białystok. "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem" - takie hasło wraz z rasistowskim krzyżem celtyckim wywiesili wczoraj na płocie.
czytaj dalej...
REKLAMA

Wczorajszy mecz Jagiellonii z Legią miał skandaliczny przebieg. W drugiej połowie na płocie przed trybuną "Jagi" zawisł transparent: "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem". Dodatkowo litera "o" została przerobiona na krzyż celtycki.

"Zobaczyłem ten transparent pod koniec spotkania. Wcześniej byłem zbyt skoncentrowany na meczu" - opowiada Roger, który zresztą "odpłacił się" kibicom Jagiellonii, wykorzystując pod koniec meczu rzut karny i dając w ten sposób Legii komplet punktów.

"Nigdy nie mam specjalnych pretensji w takich sytuacjach i tak jest również tym razem" - mówi dziennikowi.pl Brazylijczyk z polskim paszportem. "Wiem, że w czasie meczu w grę wchodzą olbrzymie emocje, które udzielają się kibicom. I to trochę kibiców tłumaczy" - dodaje.

Roger nie ukrywa jednak, że kiedy zobaczył transparent, zrobiło mu się bardzo przykro. Stara się jednak przejść nad tym do porządku dziennego.
Ten transparent powinien za nim krążyć po stadionach jak cień nawet bez tego celtyka ale żeby na każdym meczu widział to któtkie zdanie 8)
Bez pozdrowień

Post autor: Bez pozdrowień »

skąd on wiedział co tam pisze, że jak zobaczył to zrobiło mu się przykro ? :shock:
Variat

Post autor: Variat »

Nie no ku***, tak absurdalnej decyzji pzpn'u to chyba dawno nie było. Ciekawe jestem czy wogóle celtyk jest zakazany przez polskie prawo, czy tylko przez c**** z nigdy więcej?
ZaZiomem

Post autor: ZaZiomem »

Lechia 50 tysięcy za rasizm :!:
Niektóre kluby tyle za korupcje dostały.
Yaguarundi

Post autor: Yaguarundi »

Już nawet sam Roger to zrozumiał, a te tumany nie :shock:
tomek89

Post autor: tomek89 »

no pewnie Legia tego nie wywiesi 8)
el rodowitos

Post autor: el rodowitos »

a Jagiellonia(SKJB) powinna do sądu podać gazety i PZPN za łamanie wolności słowa i wyznania a co do transparentów to mam nadzieję że na Śląskim kibice pokażą co sądzą o Rogerze....no i nie wiadomo jak go przyjma w kadrze.....piłkarze
panda

Post autor: panda »

Jakie stanowisko mają ChzB do informacji o chęci przejęcia władzy przez Prawicową Jagiellonię?
dobrze_jest

Post autor: dobrze_jest »

panda pisze:Jakie stanowisko mają ChzB do informacji o chęci przejęcia władzy przez Prawicową Jagiellonię?
Nie sadze zeby chodzilo o calkowite przejecie jakiejkolwiek wladzy na stadionie, to by sie wiazalo z kolejna wojna. Chodzi raczej o wiekszy glos w podejmowaniu jakichkolwiek decyzji. Jesli czytales ten wpis SSJB to pewnie widziales pewna date i kto sie wtedy spotkal. przynajmniej wiadomo ze jakis Czesiek z VIPow nie zalozy sobie jakiejs zgody, bo on nie ma glosu.

Tak to wyglada z mojej strony. Moze sie myle.
tomek89

Post autor: tomek89 »

do skasowania
Ostatnio zmieniony 22.06.2008, 12:59 przez tomek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Chirurg

Post autor: Chirurg »

Wczoraj oglądałem wiadomości i to co usłyszałem rozbawiło mnie do łez: "Pseudokibice Jagiellonii wywiesili transparent na początku 2poł"
i jeszcze wypowiadał się Roger że chyba musi pokazać co umie to może siebie do nas przekona- mnie nigdy nie przekona nawet jak przez niego wygramy Euro :P
drum_n_bass1

Post autor: drum_n_bass1 »

szalikowcypl
Major
Kontakt:

Post autor: szalikowcypl »

Przypominam dla kibiców Jagiellonii że jest to forum ogólnopolskie i z niektórymi wywodami zamilczcie na wieki !
MBTCh

Post autor: MBTCh »

drum_n_bass1 pisze:http://sport.interia.pl/news/dadza-za-p ... ro,1106949

Dzadza za POLAKA 4,5 mln euro!!!
:shock:
Taaa, pamietam jak kiedyś za alibabę Juventus dawał chyba 12 mln $ (kiedy dolar stał 4 zł a nie 2 zł ;) ) A wylądował na Cyprze a teraz u Chinczyków.
Harry

Post autor: Harry »

Dzisiaj w Cafe Futbol Kołtoń z Borkiem stwierdzili, że trzeba zwalczać zachowanie na stadionach w stosunku do Rogera, jednocześnie krytukując, że dostał obywatelstwo :lol: Oni mogą, kibice już nie :?
Stopa Mnie Boli

Post autor: Stopa Mnie Boli »

mi sie wydaje że krytykowali celtyka w o a nie sam trans :wink:
Browarski

To już chyba totalna schiza GW, mnie to już po prostu śmieszy :lol: brak słów...
Blaise KSG

Post autor: Blaise KSG »

- Roger!

- Co?

- CHRZąSZCZ BRZMI W TRZCINIE!!!!

:D :D :D

------------------------
8 godzin przed kompem robi swoje, sorry za czcine ;)
Ostatnio zmieniony 12.05.2008, 15:19 przez Blaise KSG, łącznie zmieniany 1 raz.
BISKUP2

Post autor: BISKUP2 »

Blaise KSG pisze:- Roger!

- Co?

- CHRZąSZCZ BRZMI W CZCINIE!!!!
:D :D :D

...
RIO YA%F

Post autor: RIO YA%F »

Chłopaki od nas po 3 lata zakazów i 2.5 tys grzywne. Dokładne zarzuty będę znał później. Paranoja...
Browarski

RIO YA%F pisze:Chłopaki od nas po 3 lata zakazów i 2.5 tys grzywne. Dokładne zarzuty będę znał później. Paranoja...
:?
Koniec świata, jakby powiedział Pan Popiołek...
akakiusz

Post autor: akakiusz »

Dr Kamszot pisze:
Więc chłopaki dostali po 3 lata zakazy , 2500zł kary...a zarzut "nie pod porzadkowanie się służba ochrony"

z tego co wiem milicjanci maja jeszcze jeszcze na liscie do zatrzymania 19 osob(tyle tez maja zdjec zrobionych z monitoringu)

:lol:
Pięknie... teraz chłopaki nawet nie mają się jak odwołać...
Nie rozumiem tego... Jak to nie mają się jak odwołać?? Moim zdaniem każdy adwokat wybroniłby ich w tej sprawie. Niepodporządkowanie się poleceniom ochrony... Rozumiem, ale chyba da się coś z tym zrobić jeśli te polecenia są bezsensowne i pozbawione wszelkiej logiki. A może się mylę??
Ostatnio zmieniony 12.05.2008, 22:54 przez akakiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Grand1488

Post autor: Grand1488 »

Kibice Odry Wodzisław poszli w ślady fanów z Białegostoku. Podczas meczu z Dyskobolią wywiesili transparent z hasłem: "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem".

Mijała 55. min meczu, kiedy hasło zawisło na ogrodzeniu sektora zajmowanego przez szalikowców. Transparent był niemal identyczny, jak ten, który rozpostarli tydzień temu białostoccy kibole podczas spotkania Jagiellonii z Legią Warszawa.

całość na: http://www.infopatria.pl/art.php?art=1189
KYLIMANDŻARO

Post autor: KYLIMANDŻARO »

zajebiscie lubie taki humor "z jajem". to obrazuje zdanie polakow na ten temat.
Pawel89

Post autor: Pawel89 »

Nie czytalem tematu wiec nie wiem co tutaj pisaliscie, ale czy cala ta afera nie poszla o krzyz celtycki :?: Z tego co mi sie wydaje to pzpn dostal liste zakazanych znakow od UEFA, gdzie zakazane sa tez znaki religijne etc.
Lewica Narodowa
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Lewica Narodowa »

Dlaczego Roger bedzie gral w polskiej reprezentacji?
Bo nie ma bialeeegoooo!

Roger tlumaczyl, ze zamawial piec piw.

Roger 'Po treningach chodzilismy na kremowki'.

Roger przyznal, ze rzucal sniezkami w Hannavalda

:lol: :lol: :lol:
Torfiorz
Kontakt:

Post autor: Torfiorz »

http://www.dzienniksport.com/index.php? ... &Itemid=46

Raczej trudno szukać takich tekstów w gw czy fakcie ...
19itus48

Post autor: 19itus48 »

spadłem z krzesła jak to przeczytałem :D
Dariusz Wołowski, Michał Szadkowski: Sparing ze szwajcarskim drugoligowcem to dla pana taki mały debiut w reprezentacji Polski. Jakieś specjalne uczucia?

Roger Guerreiro: Tak. Ostatnio mam wiele niezwykłych przeżyć. Wizyta w Pałacu Prezydenckim, gdy zostawałem Polakiem, potem powołanie do kadry i pierwszy trening w koszulce z orłem. Dziś pierwszy mecz w reprezentacji i choć to tylko sparing, dla mnie jest czymś szczególnym. Zawsze gdy coś się robi pierwszy raz, człowiek czuje niepewność. Nie jestem wyjątkiem. Zwłaszcza że po raz pierwszy czuję odpowiedzialność związaną z reprezentowaniem kraju. Dziś nie gram już tylko dla Legii.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jurek.s

Post autor: jurek.s »

Powstały koszulki "Roger nigdy nie bedziesz Polakiem". Cena 30 zł (koszt wysyłki do uzgodnienia w zależności od wielkosci zamówienia). Na razie wrzucam projekt, zdjęcia jak i same koszulki bedą w srodę. Osoby chcace dokonac zakupu poproszę o priv. Sa cztery rozmiary - M, L, XL, XXL, rozmiarówka standardowa, gramatura 180.

Projekt:
http://img33.picoodle.com/img/img33/4/6 ... 331eaf.png

http://img29.picoodle.com/img/img29/4/6 ... 18a608.png

Numer konta do wpłat podaję na priv zainteresowanym osobom. O jakosc mozecie byc spokojni, gdyz firma robiaca te koszulki niejednokrotnie przygotowywała pamiątki widzewskie.
Torfiorz
Kontakt:

Post autor: Torfiorz »

Coś linki nie śmigają.
jurek.s

Post autor: jurek.s »

Obrazek

Obrazek
Marszałkowski

Post autor: Marszałkowski »

Do tematu "Idioci" w wiadomym dzaile spolecznym 8)
Swoja droga niezle.
ODPOWIEDZ