chciałbym abyście wpisywali tutaj "coś" o zgodach poszczególnych drużyn Polskich z zagranicznymi... np jak to się zaczęło...,stosunki teraz i kiedyś... dosłownie wszystko...

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
jak sie nie zna to niech sie nie wypowiada - prostejarekrk pisze:no i po co ta mine wklejasz? jak chlopak sie nie zna na czyms to odp normalnie i wyjasnij a nie rob z siebie niewiadomo kogo,
ja tez nie wiem jak jest w UK w tym tematcie i chetnie bym sie czegoś nauczył . a nie ogladał głupie miny
Inter pisze:Nie mozna mówic o zgdach jako takich w Anglii, takich, jak my to rozumiemy. Tam bardziej trzymają sie np. lojalisci z lojalistami, bardziej ze wzgledu na wspólne spojrzenie polityczne, niz ze wzgledu na chuliganke.
Celtic trzyma sie z Liverpoolem, ale inaczej niz u nas. Laczone szaliki, podobne spiewy - np. YNWA, itp. Pewnie dlatego, ze w Liverpoolu jest bardzo duzo emigrantów z Irlandii...
Szkoda, ze nie ma kolegi "Nisc_PL", bo on w temacie wie bardzo duzo.
na poczatku bylo z poszczegolnymi ekipami ale po meczu Rapid Wieden - Juve bodajze w ktorym brala udzial ponad 100 osobowa ekipa (L) zostala przybita oficjalna zgoda miedzy Legia a Juve.Jan_Kowalski pisze:Ruch - Atletico Madryt
Legia - FC Den Haag, Juve
GKS K-ce - Banik Ostrava
Górnik Wałbrzych - Slavia, Bohemians
Polonia W-wa - Real Saragossa
Bałtyk Gdynia - Ferencvaros
Do Legii mozna dodac jeszcze Miskolc? Idac dalej, z Juve zawiazane sa przyjaznie z poszczegolnymi ekipami/ekipa czy ogolna zgoda?
mozna cos wiecej o tej zgodzie Lecha? czy moze kmwtwPrezes pisze:jak sie nie zna to niech sie nie wypowiada - prostejarekrk pisze:no i po co ta mine wklejasz? jak chlopak sie nie zna na czyms to odp normalnie i wyjasnij a nie rob z siebie niewiadomo kogo,
ja tez nie wiem jak jest w UK w tym tematcie i chetnie bym sie czegoś nauczył . a nie ogladał głupie miny
a co do Pana powyzej - Lech ma zgode z pewna grupa kibicow Spartaka....
Rangers/Linfield można powiedzieć, że było od zawsze, ze względu na poglądy. . Linfield to taka filia Rangers, aczkolwiek kibicami RFC są fani innych północnoirlandzkich klubów jak Glentoran, Larne czy Portadown - można spotkać łączone gadżety itp. Z Chelsea zaczęło się gdy IRA zaczęła zamachy bombowe w Londynie, wobec czego na Stamford Bridge wzrosła nienawiść do Celticu. Potem fani Chelsea i Rangers razem służyli w wojsku podczas operacji "Banner" w Irlandii Północnej. Typowo kibicowskie kontakty zaczęły się w 1985 roku kiedy to odbył się mecz towarzyski Chelsea-Rangers. Miejscowi przywitali gości ze Szkocji bluzgami na Celtic, na co Rangers odwdzięczyli się piosenką "Tottenham jedzie do Auschwitz...". Potem w Glasgow był towarzyski rewanż, a jak Anglia była wykluczona z pucharów Chelsea dobrze wspierali Rangersów na wyjazdach.Madball pisze:Jak wspomnieliście o lojalistach to nie można zapomnieć o "Blues Brothers" Chelsea - Linfield - Rangers
Z chęcią poznałbym historie tej triady.
Nie jestem pewien czy tu chodziło konkretnie o stawienie czoła Anglikom, czy ogólnie pokazanie że Szkoci mają ekipę. Udział w SNF wzięli głównie Rangers i Hearts, częściowo także Hibs i parę mniejszych ekip. nisc zna sprawę dużo lepiej. Swego czasu Rangers dobrze wspierali kadrę (brytyjskie flagi z napisem "SCOTLAND") ale wraz ze wzrostem akcentów antybrytyjskich na reprezentacji Szkocji sporo ludzi odpuściło, chociaż jechali na Euro'96 jak i mundial '98, wspólnie z Hearts (zwykli fani Hearts i Rangers niekoniecznie przepadają za sobą za to ekipy często współdziałały). Rangers wspierali też Chelsea na kadrze Anglii, zresztą sporo kibiców dla prowokacji kibicuje Anglii albo nie kibicuje a tylko nosi koszulki angielskiej repry.Łańcuch na klacie pisze:To może ktoś wyskrobie parę słów na temat Scottish National Firm i jak doszło do tego, że probrytyjscy Rangersi byli założycielami ekipy która miała lać się (i skutecznie to robiła) z Angolami na Euro 96? Biorąc pod uwagę, że w większości angielskich klubów jest frakcja popierająca RFC wydaje mi się to konfliktem interesów.
Jakie jest w ogóle nastawienie RFC do reprezentacji Szkocji?
ten Miskolc to wogole nie wchodzi w gre jesli chodzi o kibicow... jesli chodzi o Zenit to sa dobre kontakty Zenit byl na turnieju w Doniecku i na paru jeszcze innych meczach ale o zgodzie niema mowy jak naraziekawa1984 pisze:Diosgor Miskolc ..z Węgier...byli kiedyś u Nas na Międzynarodowym turnieju kibiców..ale to takie luźniejsze kontakty...Legioholic pisze:
ps. a co to Miskolc
W Gdańsku zasiadało z nami również kilka osób z Zenitu St.Petersburg
Użytkownicy przeglądający to forum: astar, czesio, EPGepg, rafalks1908, rapusluchacz i 163 gości