Bałtyk Gdynia w II lidze?
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Bałtyk Gdynia w II lidze?
Bałtyk Gdynia chce przejąć miejsce w lidze po Śląsku Wrocław
Bałtyk chce przejąć miejsce w rozgrywkach piłkarskich, które pozostanie wolne po zapowiedzianej fuzji Śląska z Dyskobolią Grodzisk Wielkopolski. Ryszard Stopa wysłał właśnie list intencyjny w tej sprawie do Wrocławia. - Nie mam nic przeciwko I lidze, ale jak będzie do przejęcia ekstraklasa, to też myślę, że bylibyśmy w stanie osiągnąć porozumienie - deklaruje prezes gdyńskiego klubu.
Bałtyk ma na koncie siedem sezonów w ekstraklasie i dziewiętnaście w II lidze. W biało-niebieskich barwach tercet zawodników - Adam Walczak, Piotr Rzepka, Grzegorz Stencel - grał w reprezentacji Polski seniorów, a Andrzej Bledzewski sięgnął po tytuł mistrza Europy do lat 16. Jednak ostatnie lata to pasmo degradacji. W 1988 roku nastąpiło pożegnanie z ekstraklasą, a osiem lat później z jej zapleczem. Od 2001 roku drużyna występuje jedynie w IV lidze. W 1993 roku klub stracił zaś prawo własności do terenów sportowych przy ul. Olimpijskiej, którymi obecnie w imieniu miasta zarządza GOSiR.
Po tym sezonie w rozgrywkach poniżej elity ma nastąpić reorganizacja. Będzie ekstraklasa, I, II i III liga. Bałtyk po dobrej jesieni na pewno ma co najmniej miejsce w tej ostatniej (kwalifikuje się do niej pięciu IV-ligowców z każdej grupy). Ale gdynianie mierzą w II ligę. - Skoro jesteśmy liderem, to prestiż nakazuje walczyć o awans jak najwyżej. Szkopuł polega na tym, że po wygraniu rozgrywek pomorskich trzeba jeszcze ograć jednego z rywali w barażach, a w nich można trafić na kilka uznanych klubów - mówi Stanisław Rajewicz, dyrektor Bałtyku. Ewentualnym przeciwnikiem biało-niebieskich o II ligą mogą być m.in.: Pogoń Szczecin, GKS Tychy '71, Zawisza Bydgoszcz bądź Ruch Radzionków. - Najgorzej byłoby trafić na ten pierwszy klub. W Szczecinie zapewne trzeba byłoby grać przy jupiterach oraz 15-tysięcznej widowni. Nie wiem, jak w takim otoczeniu poradziliby sobie nasi piłkarze. Z wyjątkiem Darka Patalana żaden z nich nie grał wyżej niż w III lidze - dodaje dyrektor gdyńskiego klubu.
I choć walka na boisku jest głównym celem biało-niebieskich, to postanowili oni przystąpić do jeszcze jednej rywalizacji. Tym bardziej, że może ona przynieść im dużo więcej. Do wzięcia może być miejsce ligowe, które zostawi po sobie Śląsk. Wrocławianie mają połączyć się z Dyskobolią i w przyszłym sezonie korzystać z licencji na ekstraklasę grodziskiego klubu. Do zagospodarowania powinna być II liga (po reformie I), w której obecnie występuje Śląsk lub ekstraklasa, jeśli wiosną wywalczy on awans.
Jeśli wrocławianie mieliby do zbycia ekstraklasę, to szanse Bałtyku mogłyby zmniejszyć kluby, które jeśli nie będzie abolicji, karnie muszą zostać zdegradowane po tym sezonie za udział w aferze korupcyjnej. Zagłębie Lubin czy Widzew Łódź zapewne chętnie skorzystają z tej możliwości pozostania w elicie. Skuteczna licytacja gdynian z takimi markami raczej nie wchodziłaby w grę. Ale póki co nie ma jeszcze mowy o pieniądzach, a na placu boju jest tylko Bałtyk.
- Wysłałem do Śląska list intencyjny, w którym wyrażamy chęć przejęcia, nabycia miejsca w lidze, które pozostanie po wejściu w życie fuzji tego klubu z Dyskobolią. Liczę, że po świętach dojdzie do rozmów na ten temat. Pod koniec miesiąca powinienem się też spotkać ze Zbigniewem Drzymałą - zdradza prezes Stopa.
Bałtyk chce przejąć miejsce w rozgrywkach piłkarskich, które pozostanie wolne po zapowiedzianej fuzji Śląska z Dyskobolią Grodzisk Wielkopolski. Ryszard Stopa wysłał właśnie list intencyjny w tej sprawie do Wrocławia. - Nie mam nic przeciwko I lidze, ale jak będzie do przejęcia ekstraklasa, to też myślę, że bylibyśmy w stanie osiągnąć porozumienie - deklaruje prezes gdyńskiego klubu.
Bałtyk ma na koncie siedem sezonów w ekstraklasie i dziewiętnaście w II lidze. W biało-niebieskich barwach tercet zawodników - Adam Walczak, Piotr Rzepka, Grzegorz Stencel - grał w reprezentacji Polski seniorów, a Andrzej Bledzewski sięgnął po tytuł mistrza Europy do lat 16. Jednak ostatnie lata to pasmo degradacji. W 1988 roku nastąpiło pożegnanie z ekstraklasą, a osiem lat później z jej zapleczem. Od 2001 roku drużyna występuje jedynie w IV lidze. W 1993 roku klub stracił zaś prawo własności do terenów sportowych przy ul. Olimpijskiej, którymi obecnie w imieniu miasta zarządza GOSiR.
Po tym sezonie w rozgrywkach poniżej elity ma nastąpić reorganizacja. Będzie ekstraklasa, I, II i III liga. Bałtyk po dobrej jesieni na pewno ma co najmniej miejsce w tej ostatniej (kwalifikuje się do niej pięciu IV-ligowców z każdej grupy). Ale gdynianie mierzą w II ligę. - Skoro jesteśmy liderem, to prestiż nakazuje walczyć o awans jak najwyżej. Szkopuł polega na tym, że po wygraniu rozgrywek pomorskich trzeba jeszcze ograć jednego z rywali w barażach, a w nich można trafić na kilka uznanych klubów - mówi Stanisław Rajewicz, dyrektor Bałtyku. Ewentualnym przeciwnikiem biało-niebieskich o II ligą mogą być m.in.: Pogoń Szczecin, GKS Tychy '71, Zawisza Bydgoszcz bądź Ruch Radzionków. - Najgorzej byłoby trafić na ten pierwszy klub. W Szczecinie zapewne trzeba byłoby grać przy jupiterach oraz 15-tysięcznej widowni. Nie wiem, jak w takim otoczeniu poradziliby sobie nasi piłkarze. Z wyjątkiem Darka Patalana żaden z nich nie grał wyżej niż w III lidze - dodaje dyrektor gdyńskiego klubu.
I choć walka na boisku jest głównym celem biało-niebieskich, to postanowili oni przystąpić do jeszcze jednej rywalizacji. Tym bardziej, że może ona przynieść im dużo więcej. Do wzięcia może być miejsce ligowe, które zostawi po sobie Śląsk. Wrocławianie mają połączyć się z Dyskobolią i w przyszłym sezonie korzystać z licencji na ekstraklasę grodziskiego klubu. Do zagospodarowania powinna być II liga (po reformie I), w której obecnie występuje Śląsk lub ekstraklasa, jeśli wiosną wywalczy on awans.
Jeśli wrocławianie mieliby do zbycia ekstraklasę, to szanse Bałtyku mogłyby zmniejszyć kluby, które jeśli nie będzie abolicji, karnie muszą zostać zdegradowane po tym sezonie za udział w aferze korupcyjnej. Zagłębie Lubin czy Widzew Łódź zapewne chętnie skorzystają z tej możliwości pozostania w elicie. Skuteczna licytacja gdynian z takimi markami raczej nie wchodziłaby w grę. Ale póki co nie ma jeszcze mowy o pieniądzach, a na placu boju jest tylko Bałtyk.
- Wysłałem do Śląska list intencyjny, w którym wyrażamy chęć przejęcia, nabycia miejsca w lidze, które pozostanie po wejściu w życie fuzji tego klubu z Dyskobolią. Liczę, że po świętach dojdzie do rozmów na ten temat. Pod koniec miesiąca powinienem się też spotkać ze Zbigniewem Drzymałą - zdradza prezes Stopa.
-
Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrą drogą. Klub taki jak Bałtyk Gdynia powinien wystąpić w teraźniejszej 2 lidze za samą historię. Widząc takie marki jak Pogoń, Tychy czy Zetka wątpię, że 2 liga przyjdzie od tak, więc zastąpienie Śląska byłoby wielką korzyścią. Miejsmy nadzieję, że będzie dobrze...
-
No ty Chyba żartujesz!! Czy wg Ciebie normalne jest kupowanie sobie ligi za pieniądze??? Jeśli uważasz że tak to powodzenia. jeden twór typu Hydrogówno już upadło!! do dzis mam szacunek za to do prawdziwych Zawiszaków!!Flash92 pisze:Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrą drogą. Klub taki jak Bałtyk Gdynia powinien wystąpić w teraźniejszej 2 lidze za samą historię. Widząc takie marki jak Pogoń, Tychy czy Zetka wątpię, że 2 liga przyjdzie od tak, więc zastąpienie Śląska byłoby wielką korzyścią. Miejsmy nadzieję, że będzie dobrze...
-
w takim razie co powiesz o Lechu ?winston pisze:No ty Chyba żartujesz!! Czy wg Ciebie normalne jest kupowanie sobie ligi za pieniądze??? Jeśli uważasz że tak to powodzenia. jeden twór typu Hydrogówno już upadło!! do dzis mam szacunek za to do prawdziwych Zawiszaków!!Flash92 pisze:Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrą drogą. Klub taki jak Bałtyk Gdynia powinien wystąpić w teraźniejszej 2 lidze za samą historię. Widząc takie marki jak Pogoń, Tychy czy Zetka wątpię, że 2 liga przyjdzie od tak, więc zastąpienie Śląska byłoby wielką korzyścią. Miejsmy nadzieję, że będzie dobrze...
to kpiy jakies z tej polskiej pilki, nie dosyc ze wszyscy prawie maja cos w sprawie korupcji, to przepisy pzpn zezwalaja na handel miejscami w lidze, doslowny absurd.
-
...w takich sytuacjach stwierdzenie: "będzie dobrze..." dla każdego nabiera innego znaczeniaFlash92 pisze:Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrą drogą. Klub taki jak Bałtyk Gdynia powinien wystąpić w teraźniejszej 2 lidze za samą historię. Widząc takie marki jak Pogoń, Tychy czy Zetka wątpię, że 2 liga przyjdzie od tak, więc zastąpienie Śląska byłoby wielką korzyścią. Miejsmy nadzieję, że będzie dobrze...

-
No to ku*** proponuje licytacje zrobić na allegro o miejsce po Śląsku.djh30 pisze:w takim razie co powiesz o Lechu ?winston pisze:No ty Chyba żartujesz!! Czy wg Ciebie normalne jest kupowanie sobie ligi za pieniądze??? Jeśli uważasz że tak to powodzenia. jeden twór typu Hydrogówno już upadło!! do dzis mam szacunek za to do prawdziwych Zawiszaków!!Flash92 pisze:Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrą drogą. Klub taki jak Bałtyk Gdynia powinien wystąpić w teraźniejszej 2 lidze za samą historię. Widząc takie marki jak Pogoń, Tychy czy Zetka wątpię, że 2 liga przyjdzie od tak, więc zastąpienie Śląska byłoby wielką korzyścią. Miejsmy nadzieję, że będzie dobrze...
to kpiy jakies z tej polskiej pilki, nie dosyc ze wszyscy prawie maja cos w sprawie korupcji, to przepisy pzpn zezwalaja na handel miejscami w lidze, doslowny absurd.
Niechce sam tu sie licytować ale jedynie co Lech zyskał po Amice to gre w Intertoto bo przecież w 1 lidze występował więc de facto nie kupił sobie pierwszej ligi! Widzisz juz różnice??
-
Racją jest też, że awans powinien zostać wywalczony przez klub na boisku, a nie za pomocą kupna. Nie napisalem o tym, a to wielki błąd...
Sory jak was uraziłem, pomyślałem jak hydrotwory... już ku*wa nie moge sie doczekac wyzszej ligi i wydawalo mi sie z jednej strony ze to jest jedyne wyjscie. Zobaczymy jak się potoczy dalej. Zalezy mi tylko na tym by wkoncu wyrwac sie z IV ligowych boisk bo to już stało się nudne.

-
To jest tylko chłit martetindowy, swoją drogą dobrze przemyślany.
[email protected]
FB - STORMstreetwear
FB - STORMstreetwear
-
Jednak gdyby nie kupił miejsca po Amice to poleciał by za długi, za które już wcześniej otrzymał licencję warunkowo. Była to dla nich ostatnia deska ratunku.winston pisze:No to ku*** proponuje licytacje zrobić na allegro o miejsce po Śląsku.djh30 pisze:w takim razie co powiesz o Lechu ?winston pisze: No ty Chyba żartujesz!! Czy wg Ciebie normalne jest kupowanie sobie ligi za pieniądze??? Jeśli uważasz że tak to powodzenia. jeden twór typu Hydrogówno już upadło!! do dzis mam szacunek za to do prawdziwych Zawiszaków!!
Niechce sam tu sie licytować ale jedynie co Lech zyskał po Amice to gre w Intertoto bo przecież w 1 lidze występował więc de facto nie kupił sobie pierwszej ligi! Widzisz juz różnice??
[link]
Szycie flag na płot, sektorówek, machajek ...
Hafty, naszywki, poduszki, rękawiczki, bluzy, spodnie dresowe, czapki polarowe i rybaczki ...
Szycie flag na płot, sektorówek, machajek ...
Hafty, naszywki, poduszki, rękawiczki, bluzy, spodnie dresowe, czapki polarowe i rybaczki ...
-
Ale o czym tu mówicie? W Poznaniu gra teraz Amica która zmieniła nazwe na Lech Poznań.Wystarczy zobaczyć na jakiej licencji gra ten klub.Torfiorz pisze:Jednak gdyby nie kupił miejsca po Amice to poleciał by za długi, za które już wcześniej otrzymał licencję warunkowo. Była to dla nich ostatnia deska ratunku.winston pisze:No to ku*** proponuje licytacje zrobić na allegro o miejsce po Śląsku.djh30 pisze: w takim razie co powiesz o Lechu ?
-
-
spoko spoko. W razie niepowodzenia odwolawczego (co raczej jest pewne...) o te licencje (jezeli Slask awansuje do przyszlej ekstraklasy) pewnie beda walczyc Zagłębie i Widzew.... bedzie jeszcze smieszniej19(W)47 pisze:Kpina...zarowno z planowanym przeniesieniem Dyskobolii do Wroclawia jak i ewentualne kupienie sobie miejsca w obecnej II lidze po Slasku przez Baltyk..
w takich przypadkach jak zwykle kibicow ma sie w d****...

[link]
-
-
Mnie tez się nie podoba kupowanie miejsca w lidze. Moze to doprowadzić do formuły OPEN w której jak sie ma kase to można wszystko. Tylko sportowy postawa powinna decydować o awansie.
Ale z drugiej strony ta sportowa postawa decydowała w ostatnich latach dość żadnko. Gdyby to forma piłkarzy zależało czy drużyna awansowała czy spadła nie byłoby problemu korupcji w polskiej lidze.
Mnie tylko ciekawki sprawa Amici Wronki jak oni w tak krótkim czasie awansowali do pierwszej ligi
Ale z drugiej strony ta sportowa postawa decydowała w ostatnich latach dość żadnko. Gdyby to forma piłkarzy zależało czy drużyna awansowała czy spadła nie byłoby problemu korupcji w polskiej lidze.
Mnie tylko ciekawki sprawa Amici Wronki jak oni w tak krótkim czasie awansowali do pierwszej ligi

-
-
Najpierw to to miejsce po Śląsku już chciało kupić zdegradowane Zagłębie Lubin.
"Taki pomysł szczecińskim działaczom podsunęli działacze PZPN podczas meczu reprezentacji Polski w naszym mieście.
- Ze swojej strony zrobimy wszystko, żeby Pogoń jak najszybciej wróciła do ekstraklasy. Niesłusznie znalazła się w IV lidze i jej miejsce jest w najwyższej klasie rozgrywkowej - mówił Michał Listkiewicz, prezes PZPN. "
To jest jakieś chore. To może niech jakieś k**** referendum zrobią? Bo może np. ja bym wolał, żeby to Bałtyk dostał tą licencje, dlaczego akurat Pogoń? Dlaczego wogóle ktoś ma ją dostać? Skoro się łączą kluby i sie robi miejsce w I lidze to chyba naturalna kolej rzeczy, że uzupełnia ją jedna drużyna więcej z II ligi, a nie dostaje je/kupuje drużyna z III albo IV!
"Taki pomysł szczecińskim działaczom podsunęli działacze PZPN podczas meczu reprezentacji Polski w naszym mieście.
- Ze swojej strony zrobimy wszystko, żeby Pogoń jak najszybciej wróciła do ekstraklasy. Niesłusznie znalazła się w IV lidze i jej miejsce jest w najwyższej klasie rozgrywkowej - mówił Michał Listkiewicz, prezes PZPN. "
To jest jakieś chore. To może niech jakieś k**** referendum zrobią? Bo może np. ja bym wolał, żeby to Bałtyk dostał tą licencje, dlaczego akurat Pogoń? Dlaczego wogóle ktoś ma ją dostać? Skoro się łączą kluby i sie robi miejsce w I lidze to chyba naturalna kolej rzeczy, że uzupełnia ją jedna drużyna więcej z II ligi, a nie dostaje je/kupuje drużyna z III albo IV!

-
własnie, właśnie,Romano pisze:Ale o czym tu mówicie? W Poznaniu gra teraz Amica która zmieniła nazwe na Lech Poznań.Wystarczy zobaczyć na jakiej licencji gra ten klub.Torfiorz pisze:Jednak gdyby nie kupił miejsca po Amice to poleciał by za długi, za które już wcześniej otrzymał licencję warunkowo. Była to dla nich ostatnia deska ratunku.winston pisze:
No to ku*** proponuje licytacje zrobić na allegro o miejsce po Śląsku.
jakby nie patrzeć . . . . od strony formalnej Amika kupiła sobie markę coby nie powiedzieć zasłużonego klubu który bankrutował,
zresztą . . . nie tylko nazwę
może . . . kiedyś . . . zrządzeniem losu sytuacja się poprostuje,
póki co jest jak jest, pisanie czegoś przeciwnego jest robieniem dobrej miny do złej gry
zresztą . . . ich brocha . . . skoro im z tym dobrze
ja jakkolwiek (jak dla mnie) nie ma za co kochać Pogonii czy Bałtyku, nie życze podobnego kibicom tych dwu klubów,
a przede wszystkim Śląskowi rzecz jasna
szanuj Zieleń
-
-
-
A co to zmieni ? przybędzie Bałtykowi 4 tysiące kibiców z dnia na dzień bo grają w 1 lidze ?Brunatny pisze:Jezeli by sie tak stala i faktycznie ktorys z tych klubow zajolby miejsce Slaska, to zycze tego Baltykowi ( jezeli kibice by nie zbojkotowali ). Naprawde ciekawie mogloby sie ciekawie w Trojmiescie zrobic:)

-
-
-
Arce przybyło to i Bałtykowi przybędzieJSC pisze:A co to zmieni ? przybędzie Bałtykowi 4 tysiące kibiców z dnia na dzień bo grają w 1 lidze ?Brunatny pisze:Jezeli by sie tak stala i faktycznie ktorys z tych klubow zajolby miejsce Slaska, to zycze tego Baltykowi ( jezeli kibice by nie zbojkotowali ). Naprawde ciekawie mogloby sie ciekawie w Trojmiescie zrobic:)
mam tempo z lat 80-tych
średnia na Arce 3,2 na Bałtyku 2 tys
Bałtyk był trzeci od końca w 2 lidze
na Amicę Poznań chodzi po 20 tys
-
dla mnie cała ta akcja to chwyt marketingowy... powiedzcie kiedy opstatnio slyszeliscie cos o Bałtyku? a teraz cała polska uslyszala... zaraz znajda sie sponsorzy... wyniki... kibice z olimpijskiej odłoza zołto-niebieskie szaliki do szafy.... z tej samej szafy wyciagana biało niebieskie... i Bałtyk odzyje:) takie proste nie? mam nadzieje ze im sie uda!
-
Tak czy siak Bałtyk będzie walczył o nową II ligę. W końcu jeżeli do końca sezonu utrzyma pozycję lidera stanie do walki w barażach.
A że prezes Bałtyku - mecenas Stopa wykorzystuje szanse do promocji medialnej klubu - trudno się dziwić. Możliwości prawne istnieją więc działa jak na dobrego prezesa przystało. W końcu rzadko ogólnopolskie media poświęcają tyle uwagi dla IV ligowca..
Wiem iż wiele osób boli rozwój finansowy a co za tym idzie sportowy blisko 80-letniego Bałtyku. Takie są jednak fakty. I wraz ze sukcesem sportowym przyjdą lepsze czasy dla Kadłubów.
A że prezes Bałtyku - mecenas Stopa wykorzystuje szanse do promocji medialnej klubu - trudno się dziwić. Możliwości prawne istnieją więc działa jak na dobrego prezesa przystało. W końcu rzadko ogólnopolskie media poświęcają tyle uwagi dla IV ligowca..
Wiem iż wiele osób boli rozwój finansowy a co za tym idzie sportowy blisko 80-letniego Bałtyku. Takie są jednak fakty. I wraz ze sukcesem sportowym przyjdą lepsze czasy dla Kadłubów.
-
osobiście to uważam tak samo. Może nie tyle co lokalni rywale, no ale nie oszukujmy się - na Bałtyk chodzi w porywach może 400 osób. to chyba jednak trochę mało, aby klub mógł się utrzymać. Trzeba wziąć tez pod uwagę to, że częśc z tych osób może nie dochodzić ( bez napinki .. ) Osób na Bałtyku w każdym bądź razie, moim zdaniem, nie przybędzie, bynajmniej lepszej ekipy.macias_VG pisze:Ja powiem tylko ze Baltyk Zginie w II lidze w obliczu takiej liczby lokalnych rywali
Niech ktoś coś skroi, bo w temacie skrojone flagi nic sie nie dzieje. ;]
http://www.youtube.com/watch?v=hLkqVUlwT-Y - 0:52 - 0:59
http://www.youtube.com/watch?v=hLkqVUlwT-Y - 0:52 - 0:59
heheh a może sobie przypomnisz jak Cracovia grała w 3 lidze jaka była frekfencja ?Bojar pisze:osobiście to uważam tak samo. Może nie tyle co lokalni rywale, no ale nie oszukujmy się - na Bałtyk chodzi w porywach może 400 osób. to chyba jednak trochę mało, aby klub mógł się utrzymać. Trzeba wziąć tez pod uwagę to, że częśc z tych osób może nie dochodzić ( bez napinki .. ) Osób na Bałtyku w każdym bądź razie, moim zdaniem, nie przybędzie, bynajmniej lepszej ekipy.macias_VG pisze:Ja powiem tylko ze Baltyk Zginie w II lidze w obliczu takiej liczby lokalnych rywali
Bedą wyniki kibice wrócą ....

-
Nie oszukujmy sie moze wroca ale do 1000-1500 w porywach w wiekszosci normalnych kibicow dziadkow ktorzy beda chcieli ogladnac 2 ligowa pilke jak Arka bedzie grala na wyjezdzie.Teraz juz nie jest tak jak kiedys gdzie Baltyk mial swoje dzielnice.Czasy sie zmienily Baltyk nie liczy sie praktycznie w zadnej czesci Gdyni(przynajmniej w wiekszych ilosciach)
-
benek .. za przeproszeniem ... Nie p******. Pamietaj ze to iz sie nie chadza juz tak czesto na badz co badz SWOJ stadion w Redłowie , nie znaczy ze nie jest sie juz Kibicem.benek pisze:Nie oszukujmy sie moze wroca ale do 1000-1500 w porywach w wiekszosci normalnych kibicow dziadkow ktorzy beda chcieli ogladnac 2 ligowa pilke jak Arka bedzie grala na wyjezdzie.Teraz juz nie jest tak jak kiedys gdzie Baltyk mial swoje dzielnice.Czasy sie zmienily Baltyk nie liczy sie praktycznie w zadnej czesci Gdyni(przynajmniej w wiekszych ilosciach)