Derby Ruch - Gornik

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Vader

Post autor: Vader » 05.03.2008, 12:09

BIADACZ pisze:Chorzów - 121 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nie wiem z jakiego powodu suszysz zęby, ta liczba to tylko 0,1% mieszkańców Chorzowa, więc nie widzę tutaj by była przesadzona
tak w ogóle jak już wiele osób napisało:

Przy zapisach podawano pesel, imię, nazwisko i miejsce zamieszkania

więc c*** wam do tych liczb

hehe widać jak was boli

Jeden wielki żal :roll: ku*** na te forum to już warto tylko wchodzić dla działu polityka, :roll:
ciao bambino

iparts.pl
Bytków_GKS

Post autor: Bytków_GKS » 05.03.2008, 14:00

to sie nazywa "niebieska propaganda" dla nich każde miasto, każda dzielnica, każda ulica jest niebieska. Nie mogą pojąć że np w takim Chorzowie, Rudzie, Siemianowicach, Świętochłowicach można kibicować komu innemu przecież to ich miasta. I nawet jakby dostali adresy tych osób i poszli sie zapytać to i tak pewnie by nie uwierzyli.

ACAB_

Post autor: ACAB_ » 05.03.2008, 14:05

Bytków_GKS pisze:to sie nazywa "niebieska propaganda" dla nich każde miasto, każda dzielnica, każda ulica jest niebieska. Nie mogą pojąć że np w takim Chorzowie, Rudzie, Siemianowicach, Świętochłowicach można kibicować komu innemu przecież to ich miasta. I nawet jakby dostali adresy tych osób i poszli sie zapytać to i tak pewnie by nie uwierzyli.
na c*** ktos z najbardziej slaskiego ze slaskich klubow sie przypierdala ? zajmij sie swoim miastem swoja dzielnia a nie wywody jakies smieszne ktore malo kogo interesuja

tom

Post autor: tom » 05.03.2008, 14:32

Zamknijcie ten temat.
Juz jest po derbach teraz czeka nas nastepna kolejka, to co mialo byc napisane zostalo napisane nic nowego do tematu sie wniesie po za postami internetowych fanow ktorzy wszystko wiedzą najlepiej.
Obrazek

Bytków_GKS

Post autor: Bytków_GKS » 05.03.2008, 14:40

ACAB_ pisze:
Bytków_GKS pisze:to sie nazywa "niebieska propaganda" dla nich każde miasto, każda dzielnica, każda ulica jest niebieska. Nie mogą pojąć że np w takim Chorzowie, Rudzie, Siemianowicach, Świętochłowicach można kibicować komu innemu przecież to ich miasta. I nawet jakby dostali adresy tych osób i poszli sie zapytać to i tak pewnie by nie uwierzyli.
na c*** ktos z najbardziej slaskiego ze slaskich klubow sie przypierdala ? zajmij sie swoim miastem swoja dzielnia a nie wywody jakies smieszne ktore malo kogo interesuja
haha . po to jest forum żeby sie wypowiadać rozumię że może ci to niepasować ale niedenerwuj się tak, usiądz, zaparz sobie melise TO TYLKO FORUM! :lol:

mikolaj302

haaaaaaaaaaaa

Post autor: mikolaj302 » 05.03.2008, 15:37

do Realista
nareszcie ktoś docenił talent Dody, brawwwwwoooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Qubek

Post autor: Qubek » 05.03.2008, 16:45

Fajny reportaż o dopingu kibiców Górnika

[link]

kkr

Post autor: kkr » 05.03.2008, 17:03

Sportowa_D pisze:Skóra mi cierpła jak słyszałem gwarę na stadionie miejscowej patologii :)
Pierunyyyy do dom, wyciep ta bala itd.
...jak na pastwisku :)
O prosze, Znalazl sie zaglebiowski parweniusz, ktorego dziadkowie wychowali sie w lepiankach na podkieleckich pastwiskach wlasnie, a teraz wypiera sie tego, udajac wielkiego mieszczanina z Dabrowy Gorniczej - wspanialego grodu budowanego w prastarym stylu zwanym socrealistycznym. :lol:
Uswiadomie Cie jednak, o wielki nauczycielu czerwonej zaglebiowskiej "kultury", ze nasza gornoslaska mowa, ktora laskawie raczyles nazwac "gwara", przezywa swoj renesans, a jej promowanie i proby kodyfikacji sa obecnie znacznie bardziej pozadane na salonach srodowisk reprezentujacych soba wiecej od "pastuchow", niz "kultura" ze zdewastowanych blokowisk twojego przepieknego robotniczego regionu Malopolski, badacych w duzej mierze wylegarnia patologii wlasnie.
Łupaszko pisze:Tak na marginesie ta flaga tresciowo to było nieudolne naśladownictwo wiadomo czego :wink: . Pszczyna wchodziła w skład księstwa raciborskiego i nigdy nie była osobnym księstwem. W okresie nowozytności miała status wolnego państwa, ale to nie to samo. Trzeba mieć do czego nawiązać :wink: , a nie chwalić się na wyrost.
Hmmm zaraz zaraz, czy to nieudolne nasladownictwo "wiadomo czego" to nie wiem, i nie bede rozstrzygal, choc jesli jednak mialbym oceniac;) to jakos watpliwe wydaje mi sie, ze flaga Polonii jest tak dalece znana i kultowa, ze az inni kopiuja ten pomysl. Ale ja nie o tym chcialem.
Ksiestwo Pszczynskie istnialo od 1517 roku, bylo de facto wolnym panstwem (co napisales). Tak bylo przez ok. 400 lat, wiec nie rozumiem argumentu, ze "to nie to samo". Fakt, ze wczesniej istnialy na tych terenach inne ksiestwa, nie jest argumentem, zeby mieszkancy nie mogli sie utozsamiac z historia ksiestwa powstalego na ich ziemiach w XVI w. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem "Pszczyna wchodziła w skład księstwa raciborskiego i nigdy nie była osobnym księstwem", nie wiem skad to wymysliles.

Bylem na meczu (na sektorach gospodarzy, ale takich wzglednie neutralnych, a nie np. w mlynie;) i oto moje krotkie podsumowanie (nie jestem kibicem ani Ruchu, ani Gornika, ale jestem z Gornego Slaska):

Ruch - na plus:
- Bardzo dobra glosnosc i czestotliwosc (prawie bez przerwy) dopingu, w mojej ocenie Gornik pod tym wzgledem byl zdecydowanie na drugim planie.
- Spodziewalem sie, ze aktywny w kibicowaniu bedzie jedynie mlyn Ruchu, a tu sie okazalo, ze praktycznie wszystkie sektory po stronie wiezy kibicowaly, skakaly. Nikt nie siedzial, wszyscy stali, to bylo zaskakujace ale fenomenalne! Mlyn Ruchu obejmowal w praktyce z 10 sektorow, a i gorna czesc przeciwleglej trybuny to tez nie byla jedynie loza szydercow czy jakis innych vipow. Tak wiec jakies dziwne opowiesci niektorych tutaj, ze po strzelonych bramkach polowa stadionu stala i sie usmiechala pod nosem, mozna wlozyc miedzy bajki.
- Heh, no coz, frekwencja! Stadion byl pelny, a luki na dolnej trybunie wynikaly z faktu, ze ci, ktorzy juz sie znalezli na tej trubunie woleli sie schowac pod dach przed deszczem (znajomy byl z synem i opoiwadal, ze tez poszli pod ten dach, byl tam niesamowity scisk).
- Widac, ze dzieje sie to, do czego Ruch zmierza od pewnego czasu. Czyli staje sie klubem pro-gornoslaskim, taka swoista Barcelona dla Gornego Slaska. Wczoraj na meczu slyszalem rozmowy w jezykach slaskim, niemieckim, polskim. Swiadczy to tez, ze Ruch zaczyna zdobywac serca Slazakow z roznych zakatkow Gornego Slaska, rowniez centralnego, zachodniego i polnocnego (m.in. wokol Opola, zreszta znam stamtad co najmniej kilka osob, ktore sa sympatykami Ruchu, co jeszcze w latach 90 praktycznie nie wystepowalo - autochtoni z ziemi opolskiej, jesli juz sie intetresowali pilka, to sympatyzowali z Gornikiem) i innych Niemcow gornoslaskich i nie tylko.

Ruch - na minus:
- Duzo bluzgow, za duzo. Czasem w calkowicie nieuzasadnionych momentach meczu, wcale nie wynikajacych z jakis emocji, tylko tak jakby rutynowo...
- Zenujaca flaga Ruchu - cos o brudnych szparkach dziewczyn z GieKSy, jako jeden z elementow oprawy... nie no panowie, za duzo chamskich odniesien do kibicow innych druzyn, jak na klub aspirujacy do miana pierwszego klubu Gornego Slaska. Takim czyms sie powazania nie zdobywa, tylko naraza sie na smiesznosc.
- Flaga okolicznosciowa "Wladcy Slaska" - powinno byc "Wladcy Gornego Slaska", nawet kolory na fladze byly gornoslaskie a nie slaskie. Kibice ktorzy uwazaja sie za pro-slaskich a nie rozrozniaja Slaska od Gornego Slaska? Z tego co wiem na Slasku wieksza popularnoscia cieszy sie Slask Wroclaw, Zaglebie Lubin czy tez Falubaz Zielona Gora, niz Ruch...;)
- Nie do konca udane niektore elementy opraw Ruchu - serpentyny czy konfetti nie do konca wyszly tak jak mialy (brak zgrania), a z balonami to juz w ogole tragedia (czesc kibicow zaczela je rzucac czy tez przebijac zanim jeszcze wszystkie zostaly rozdane, a co najciekawsze, zaczelo sie to od sektorow, gdzie byl "wlasciwy" mlyn Ruchu)

Gornik - na plus:
- Race i te szklane folie na poczatku meczu - choc nie rownomiernie rozlozone, to jednak dosc fajnie sie prezentowaly.
- Doping przez pierwsze 2-3 minuty meczu:)

Gornik - na minus:
- Doping przez wiekszosc spotkania - po prostu slaby i rzadki (lub tez rzadko przebijajacy sie przez doping Ruchu), a po bramkach to juz w ogole - cisza i konsternacja przez 5 minut.
- Zadnych akcentow pro-slaskich, fan pro-slaskich, no po prostu zero, null... Za to obecna fana Patrioci... Na derby Gornego Slaska? To chyba o czyms swiadczy.

Slowko na temat frekwencji.
Gornika na moje oko ok. 13 tys. i wcale nie wiecej. Na poczatku, jak byla oprawa z lsniacymi karteczkami, to Zobrscy musieli sie porozsuwac na sektorze, zeby to dobrze wygladalo, bo na sektorach po lewej stronie (patrzac z przeciwleglej trybuny) na dole mieli luki.
Reszta stadionu - ok. 28 tys., a jak juz wcesniej pisalem, wsrod nich zaskakujaco malo osob neutralnych.

Na koniec dwie ciekawostki.

Znam kilku kibicow GKS-u K. ktorzy w tym meczu trzymali kciuki za Ruch. Oczywiscie sa to zwykli kibice, sympatycy, a nie jacys fanatycy z bojowki. :) Powodem jest oczywiscie to, ze Ruch bardziej akcentuje gornoslaskosc. Po prostu wola nadzwyczaj przemyslane - jak na klimaty stadionowe - promowanie wielokulturowosci G. Slaska, niz KSG spod znaku flagi Patrioci i tytulow mistrzowskich zdobytych w latach PRL.

A druga rzecz to taka, ze wcale nie dziwi mnie liczba kibicow Gornika z "Chorzowa". Nalezy pamietac, ze "miasto Chorzow" sklada sie z kilku miejscowosci, majacych swoje tradycje (kiedys osobne gminy) i tozsamosc.
I tak jak nie wydaje mi sie, zeby byl ktos na trybunach Gornika z Wielkich Hajduk, tak akurat z Krolewskiej Huty (zwanej dzis "centrum Chorzowa") czy Chorzowa wlasciwego ("starego"), to jak najbardziej.
Otoz ta tradycja moze pochodzic jeszcze z czasow po II wojnie swiatowej. W pierwsej lidze funkcjonowal wowczas klub "AKS Chorzow" (oryginalna nazwa VfR Krolewska Huta), z ktorym to - a nie z Ruchem - utozsamialo sie wowczas spoleczenstwo Krolewskiej Huty i ew. Chorzowa. Popularne byly nawet derby miedzy tymi druzynami, ktore zawsze wywolywaly duzo emocji. Ruch niejako gral w nich dla Hajduk, AKS dla Krolewskiej Huty, Chorzowa.
Jednak AKS w latach 50 zostal udupiony przez wladze, ktorym z oczywistych wzgledow nie podobala sie przeszlosc klubu, ktory powstal jeszcze za czasow Kaisera Wilhelma (1910). Klub zlecial do nizszych lig i odszedl w zapomnienie.
Kibice, ktorzy darzyli ten klub sympatia, a dalej chcieli ogladac pilke na wysokim poziomie, oczywiscie nie zaczeli chodzic na Ruch, ktory symbolizowal dla nich lokalnego rywala, tylko zaczeli kibicowac... Gornikowi!
Coz, wiem, ze juz wiele lat przeminelo, ale kto wie, czy nie ma jeszcze dzis potomkow tamtych kibicow, ktorzy zachowali tamta tradycje i co za tym idzie sympatie do Gornika.

amigoksg

Post autor: amigoksg » 05.03.2008, 17:22

Kkr

flaga GŚ była w naszych sektorach widać sreberka oślepily cię na tyle skutecznie że nie dojrzałeś.
Skoro Ruch to taka Barcelona to trzebu ciągną do Atletico?
Dopingowaliśmy 2-3 minuty :):):)
nie więcej niż 13 000 :):):)
ogólnie bardzo i to bardzo obiektywnie:):):)
rozsuwaliśmy się na sektorze by dobrze wyglądało:):):)
szkoda że nie wspomniałeś o piosence typowej dla naszego regionu "j**** żaboli ich cała Polska pierdoli" - skąd nagle się Ruch taki propolski zrobił:)

Żadnych akcentów Śląskich w końcu proporczyk Górnika nie jest Śląski:):):)

[link]
Ostatnio zmieniony 05.03.2008, 17:29 przez amigoksg, łącznie zmieniany 1 raz.

MuRPhY

Post autor: MuRPhY » 05.03.2008, 17:28

kkr pisze:
A druga rzecz to taka, ze wcale nie dziwi mnie liczba kibicow Gornika z "Chorzowa". Nalezy pamietac, ze "miasto Chorzow" sklada sie z kilku miejscowosci, majacych swoje tradycje (kiedys osobne gminy) i tozsamosc.
I tak jak nie wydaje mi sie, zeby byl ktos na trybunach Gornika z Wielkich Hajduk, tak akurat z Krolewskiej Huty (zwanej dzis "centrum Chorzowa") czy Chorzowa wlasciwego ("starego"), to jak najbardziej.
Otoz ta tradycja moze pochodzic jeszcze z czasow po II wojnie swiatowej. W pierwsej lidze funkcjonowal wowczas klub "AKS Chorzow" (oryginalna nazwa VfR Krolewska Huta), z ktorym to - a nie z Ruchem - utozsamialo sie wowczas spoleczenstwo Krolewskiej Huty i ew. Chorzowa. Popularne byly nawet derby miedzy tymi druzynami, ktore zawsze wywolywaly duzo emocji. Ruch niejako gral w nich dla Hajduk, AKS dla Krolewskiej Huty, Chorzowa.
Jednak AKS w latach 50 zostal udupiony przez wladze, ktorym z oczywistych wzgledow nie podobala sie przeszlosc klubu, ktory powstal jeszcze za czasow Kaisera Wilhelma (1910). Klub zlecial do nizszych lig i odszedl w zapomnienie.
Kibice, ktorzy darzyli ten klub sympatia, a dalej chcieli ogladac pilke na wysokim poziomie, oczywiscie nie zaczeli chodzic na Ruch, ktory symbolizowal dla nich lokalnego rywala, tylko zaczeli kibicowac... Gornikowi!
Coz, wiem, ze juz wiele lat przeminelo, ale kto wie, czy nie ma jeszcze dzis potomkow tamtych kibicow, ktorzy zachowali tamta tradycje i co za tym idzie sympatie do Gornika.
ja nie wiem czy to farmazon, czy nie (ta liczba z Chorzowa) ale dla mnie (kibic Widzewa) to tez jest mozliwe z powodow np.: nie wiem znalezienia sobie zony w Chorzowie i zameldowania sie u niej, odziedziczenia mieszkania czy kupna mieszkania wlasnie tam i zameldowania sie...

i bardziej w cos takiego chce mi sie wierzyc niz w jakies zorganizowane kibicowanie Gornikowi od malolata, ale jak mowie nie znam tych klimatow a to jest takie luzne wtracenie... jakby proba realnego i bez emocji spojrzenia na sytuacje...

btw ciekawe podsumowanie (to powyzsze) i w wiekszosci sie pod nim podpisuje...
dodam ze siedzialem na sektorach przy wiezy zeby na pocz. meczu przeniesc sie do mlyna Niebieskich...
na plus dla Gornika dodalbym tylko barwy- czapeczki no i czapeczki Wisloki... na minus uzycie sektorowki GKSu juz pomijam fakt czy zarzuty na niej wyrazone mialy jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistosci ale uzycie takiej sektorowki na Bukowej jakos wygladalo a na Slaskim jak dla mnie tragedia- mala i gdyby ktos jej nie znal wczesniej... chyba nie kazdyby sie szybko zorientowal o co chodzi...

nie zgadzam sie tez z argumentem ze na minus u Ruchu ta sektorowka anty... choc sam styl anty mi sie nie podoba to jednak rozumiem cisnienie zwiazane z tym ukladem stworzonym przeciwko Ruchowi...

Lewy Sierpowy

Post autor: Lewy Sierpowy » 05.03.2008, 17:40

Jeżeli z Niebieskiego Nakła Śl. było ponad 30 szala Górnika to zapewne kibiców Wielkiej Niebieskiej ERki będzie tam z 3 razy więcej.
Całkiem nieżle jak na 4 tyś miejscowośc. Chyba najbardziej nasycona kibicami miejscowość na Górnym Śląsku. :lol: :lol: :lol:
Mniemam że tak liczne ekipy pokażą się tam na finale okręgowego PP z Radzionkowem i nie przepuszczą takiej ekipie jak Cidry :lol: :lol: :lol:
Pierwsza komunia, drugie śniadanie, trzecia rzeczpospolita

sikor(L)

Post autor: sikor(L) » 05.03.2008, 18:05

Tylko małe spostrzeżenie: chorzowskich na prawdę boli układ Górnik-GKS skoro poświęcają im oprawę. A tak się upierali na tym forum, że mają to gdzieś :wink:
"Warszawskie dzieci pójdziemy w bój,
Za każdy kamień twój stolico damy krew."

kkr

Post autor: kkr » 05.03.2008, 18:11

amigoksg pisze:flaga GŚ była w naszych sektorach widać sreberka oślepily cię na tyle skutecznie że nie dojrzałeś.
Faktycznie w takim razie nie dojrzalem. Ale spodziewam sie, ze chodzi o fane "na Slasku gornicze zycie... itd."? Jakos tak to idzie...? Mialem okazje kiedys widziec juz ta flage i no coz, oczywiscie dobrze ze jest w ogole, ale nie utozsamialbym jej z jakims "glebszym" odniesieniem do gornoslaskosci. Raczej do gornictwa. No i pomylony jest na niej Slask z Gornym Slaskiem.

amigoksg pisze:Skoro Ruch to taka Barcelona to trzebu ciągną do Atletico?
Tak, to fakt, mi sie tez kloci regionalizm Ruchu ze zgoda z pro-panstwowymi kibicami z Madrytu.

amigoksg pisze:Dopingowaliśmy 2-3 minuty :):):)
Napisalem, ze tylko na poczatku wasz doping robil wrazenie, a nie ze potem nie dopingowaliscie w ogole.
Doping Ruchu natomiast robil duze wrazenie czasem (choc fakt, sporadycznie) rowniez w innych fragmentach spotkania.

amigoksg pisze:rozsuwaliśmy się na sektorze by dobrze wyglądało:):):)
Bylo tak na poczatku, zeby oprawa lepiej wyszla, bo jak pisalem, wczesniej na dole sektorow bylo nieco wolnych miejsc.

amigoksg pisze:szkoda że nie wspomniałeś o piosence typowej dla naszego regionu "j**** żaboli ich cała Polska pierdoli" - skąd nagle się Ruch taki propolski zrobił:)
Tez mi sie to nie podobalo (przeciez napisalem wyzej o zbyt duzej ilosci wulgarnych i nonsensownych przyspiewek Ruchu).

amigoksg pisze:Żadnych akcentów Śląskich w końcu proporczyk Górnika nie jest Śląski:):):)
Niepowazny argument.
A swoja droga co slaskiego jest w proporczyku Gornika?
I nie chodzi mi o slaskosc, a o gornoslaskosc.

MuRPhY pisze:i bardziej w cos takiego chce mi sie wierzyc niz w jakies zorganizowane kibicowanie Gornikowi od malolata
Nie pisalem o kibicowaniu zorganizowanym, bez przesady. :)
A kwestie o ktorych napisales oczywiscie tez moga wchodzic w gre, to naturalne. No ale jesli mialoby byc na tym meczu kibicow Gornika az ponad 100 (?), to ciezko uwierzyc, ze to wszystko przypadek.

Magister Blokers

Post autor: Magister Blokers » 05.03.2008, 18:43

Z tych wszystkich plusów kkr wynika ,że pod względem kibicowskim Ruch zmiażdżył Górnika w wielkich derbach.Sorry ,ale nie da się czytać Twoich wypocin.

Qubek

Post autor: Qubek » 05.03.2008, 18:46

kkr- nie ma to jak obiektywna ocena symatyka Ruchu :D
Wystarczy przejzeć twoje posty i poczytać opinie na temat "przynalezności do niemiec" bądź "układu KSG GKS" żeby bez problemu podwazyć twój obiektywizm. Skoro nie jesteś kibicem Górnika ani Ruchu to czyim???

Realista

Post autor: Realista » 05.03.2008, 19:18

siejcie dalej swoja propagande Władcy Śląska...hahahahaha..
zabko jaka propaganda ?!:lol: Ruch Chorzow Wladcy Slaska takie sa fakty!!8)
Ostatnio zmieniony 05.03.2008, 22:06 przez Realista, łącznie zmieniany 2 razy.

kkr

Post autor: kkr » 05.03.2008, 20:17

Magister Blokers pisze:Z tych wszystkich plusów kkr wynika ,że pod względem kibicowskim Ruch zmiażdżył Górnika w wielkich derbach.Sorry ,ale nie da się czytać Twoich wypocin.
Nieprawda.
Wg mnie wynika, ze kibice jednego i drugiego klubu zaprezentowali sie bardzo korzystnie (o cztm swiadczy sama frekwencja), ale o tym wszyscy wiedza.
Natomiast rzeczywiscie jesli mialbym oceniac z ktorej strony doping byl nieco efektowniejszy, to stwierdzam, ze strony kibicow Ruchu. Ale nie chcialem tego wprost pisac, dlatego w poscie "macierzystym" tej dyskusji ograniczylem sie do wypisania plusow i minusow. Zreszta ich bilans zarowno dla jednej jak i drugiej strony wypada na 0.

Qubek pisze:kkr- nie ma to jak obiektywna ocena symatyka Ruchu :D
Wystarczy przejzeć twoje posty i poczytać opinie na temat "przynalezności do niemiec" bądź "układu KSG GKS" żeby bez problemu podwazyć twój obiektywizm.
No i co z nich wyczytales? Jaka "przynaleznosc do Niemiec"?
Jaka opinia z perspektywy kibica Ruchu na temat "ukladu KSG GKS"?

Przejzyj moze moje wypowiedzi dokladniej, bo wkladasz mi w usta slowa ktorych nie wypowiedzialem (napisalem).

Qubek pisze:Skoro nie jesteś kibicem Górnika ani Ruchu to czyim???
Jestem sympatykiem innego klubu z Gornego Slaska (tu nie tylko jest Ruch i Gornik, Gorny Slask to stosunkowo duzy - w porownianiu do powszechnych wyobrazen - obszar o stosunkowo duzym srednim zageszczeniu). Nie chce jednak aby moje wypowiedzi byly utozsamiane z klubem i jego kibicami. To sa moje prywatne opinie i wypowiadam sie tylko i wylacznie jako osoba - obserwator, a nie jako czyis kibic.
A jesli wyczuwana jest w moich wypowiedziach - w kontekscie tego meczu - sympatia do Ruchu to odpowiadam, ze nie wynika to z kibicowania temu klubowi, tylko z zadowolenia, ze kibice Ruchu w fajny, prawidlowy sposob odnosza sie do gornoslaskosci. I nie kryje, ze podoba mi sie, ze takie cos sie dzieje. Nie tylko na Ruchu, ale pomalu rowniez na innych gornoslaskich stadionach. Ale na Ruchu w najwiekszym stopniu.

Darkskiller

Post autor: Darkskiller » 05.03.2008, 21:32

Nic nowego w tym temacie nie dopowiem ale... racowisko Górnika MIAZGA :shock: Wogóle w tej kolejce tak jakby piro wróciło na stadiony :D oby tak dalej :!:

Qubek

Post autor: Qubek » 06.03.2008, 08:49

kkr pisze:
Jestem sympatykiem innego klubu z Gornego Slaska (tu nie tylko jest Ruch i Gornik, Gorny Slask to stosunkowo duzy - w porownianiu do powszechnych wyobrazen - obszar o stosunkowo duzym srednim zageszczeniu). Nie chce jednak aby moje wypowiedzi byly utozsamiane z klubem i jego kibicami. To sa moje prywatne opinie i wypowiadam sie tylko i wylacznie jako osoba - obserwator, a nie jako czyis kibic.
A jesli wyczuwana jest w moich wypowiedziach - w kontekscie tego meczu - sympatia do Ruchu to odpowiadam, ze nie wynika to z kibicowania temu klubowi, tylko z zadowolenia, ze kibice Ruchu w fajny, prawidlowy sposob odnosza sie do gornoslaskosci. I nie kryje, ze podoba mi sie, ze takie cos sie dzieje. Nie tylko na Ruchu, ale pomalu rowniez na innych gornoslaskich stadionach. Ale na Ruchu w najwiekszym stopniu.
Ja sie nie doczepiłem do tego co ty napisałeś o meczu, bo to twoja osobista opinia. Tylko twojej rzekomej obiektywności, zresztą po co ja dyskutuje z osobą która wypisuje tu eseje a nie umie sprewcyzować swoich przynależnośći klubowych.

kobra77

Post autor: kobra77 » 06.03.2008, 09:53

Taka moja mala opinia na temat DeRbow Gornik bardzo fajnie sie zaprezentowal ale mieli puste miejsca na sektorze 21,22,23 na dole siedzialem blisko wiec smialo moge napisac jak to wygladalo z mojej strony a jezeli chodzi o podanie przez amigo liczby ludzi z Chorzowa w sektorach Gornika popatrzcie na to z drugiej strony kolega pracuje na kopalni na Rudzie i dostal bilet gdzie musial podac swoje dane a bilet na sektory Gornika otrzymal gdzie postanowil siedziec bo byli tam wszyscy jego znajomi z pracy nie tylko z Zabrza ale tez Chorzowa Rudy Swietochlowic

BEZ ODBIORU!!!!!

mumin1920

Post autor: mumin1920 » 06.03.2008, 10:22

kobra77 pisze:Taka moja mala opinia na temat DeRbow Gornik bardzo fajnie sie zaprezentowal ale mieli puste miejsca na sektorze 21,22,23 na dole siedzialem blisko wiec smialo moge napisac jak to wygladalo z mojej strony a jezeli chodzi o podanie przez amigo liczby ludzi z Chorzowa w sektorach Gornika popatrzcie na to z drugiej strony kolega pracuje na kopalni na Rudzie i dostal bilet gdzie musial podac swoje dane a bilet na sektory Gornika otrzymal gdzie postanowil siedziec bo byli tam wszyscy jego znajomi z pracy nie tylko z Zabrza ale tez Chorzowa Rudy Swietochlowic

BEZ ODBIORU!!!!!
dokladnie 8) takie sytuacje mialy miejsce z obu stron :) co tu duzo godac, wygrol Gorny Slask i z tego trza sie cieszyc 8) temat do zamkniecia :lol:

Łupaszko

Post autor: Łupaszko » 06.03.2008, 10:23

kkr pisze:[Hmmm zaraz zaraz, czy to nieudolne nasladownictwo "wiadomo czego" to nie wiem, i nie bede rozstrzygal, choc jesli jednak mialbym oceniac;) to jakos watpliwe wydaje mi sie, ze flaga Polonii jest tak dalece znana i kultowa, ze az inni kopiuja ten pomysl. Ale ja nie o tym chcialem.
Ksiestwo Pszczynskie istnialo od 1517 roku, bylo de facto wolnym panstwem (co napisales). Tak bylo przez ok. 400 lat, wiec nie rozumiem argumentu, ze "to nie to samo". Fakt, ze wczesniej istnialy na tych terenach inne ksiestwa, nie jest argumentem, zeby mieszkancy nie mogli sie utozsamiac z historia ksiestwa powstalego na ich ziemiach w XVI w. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem "Pszczyna wchodziła w skład księstwa raciborskiego i nigdy nie była osobnym księstwem", nie wiem skad to wymysliles.
Jak jesteś z Górnego Śląska to własnie tu nasz flaga jest znana, bo każda ekpa ją tu kojarzy bardzo odbrze. Kultowa to bedzie za 10 lat :wink: , jak dożyje. W Ultrze został wybrana najlepszą flagą z regionu, przez wszystkich miejscowych kibiców, wiec to też o czymś świadczy. Nie czepiaj sie na siłe.
Pszczyna była wolnym państwem stanowym a nie księstwem. Różnica jest ogroma, chocby w uprawnieniach właściciela i jego prestiżu. Na czele księstwa choćby wielkości sracza stoi ksiąze z rozleglymi uprwanieniam zwierzchnimi (politycznymi, sądowniczymi i gospodarczymi, o stosunkowo dużej samodzielności). Uprawnienia posiadacza wolnego państwa, którym mógł być byle szlachetka można mniej wiecej ograniczyć tylko do sfery ekonomicznej. Państwo stanowe w kwestii prawnej nie wykracza daleko poza status dużego, miejskiego folwarku. Naciąganie na siłe i tyle. Państwo stanowe to zupełnie inna kategoria prawno-ustrojowa od księstwa. Powtarzam, żeby do czegoś nawiązać to coś musiałoby najpierw istnieć, a księstwa pszczyńskiego nigdy nie było. Idąc Twoim tokiem rozumowania możnaby powiedzieć, że w Rosji jest demokracja bo są wybory powszechne. A Tarnowskie Góry tez może były księstwem, skoro były państwem stanowym? Jesli tak to masz "ciekawe" podejście do tego zagadnienia odmienne od wszystkich historyków.
P.S. Jak chcesz się spierać to załuż temat w dziale historia. I ostrzegam, że miałem egzamin z historii śląska, który nieźle zdałem :wink:, a średniowiecze to mój konik 8) . I przytocz jakies argumenty, bo hasło "nie wiem skąd to wymysliłes" nim nie jest.
Rest in peace blue-red soldier, war is over!
Bamber 1957 - 2008
http://pl.youtube.com/watch?v=2k8D_t0fpx8
http://pl.youtube.com/watch?v=6TvGGAikh4o

nikczemny

Post autor: nikczemny » 06.03.2008, 11:34

amigoksg

być może niedokładnie wpatrywałem się w listę ale czy nie było na tym meczu kibiców Górnika z Libiąża
czy też było ich 18 i wpisali się jako Małopolska

czy też wpisali się pod inne miasto i tu mamy "tajemnicę" niektórych liczb

amigoksg

Post autor: amigoksg » 06.03.2008, 12:28

taaa... świetne pokazuje te wasze "pełne" przejścia i brak pustych krzesełek ;]

ale to pewnie filmik sprzed meczu jak połowa nie dojechała...
pociag z Ruda Śląską przyjechał przed samym meczem co dało się zauważyć bo troche rac przed wejściem odpalili:)

pociąg Gliwicko-Knurowso-Rybnicki "przyszedł" równo z gwizdkiem, więc masz racje zapełnił się nieco później w trakcie meczu.

Yaguarundi

Post autor: Yaguarundi » 06.03.2008, 12:54

13% pisze:no dziecinada :D

zrozumcie że na mecz nie jeżdżą tylko chuligani, ultrasi i inni fanatycy, których znacie. Przykładowo mnie nie zdziwiłoby gdyby przy okazji krakowskich derbów z takiego np. wiślackiego Prądnika znalazło się 100 po drugiej stronie.

Ochłońcie!
O o ! Wmieszajmy w to jeszcze Kraków i bedzie dopiero jazda.
Swoją drogą słyszałem że na Retkini powoli zaczyna rządzić Widzew, a na derbach trójmiasta z Gdańskiej Oliwy było około 200 chuliganów Arki. Śląsk Wrocław zaczyna sie przerzucać na Polar...
Jedziemy z koksem, ma być 700 stron tematu tak żeby internet na całym świecie siadł z braku miejsca.
Aha, i stawiam dwie skrzynki spirytusu, dla śmiałka który podejmie się wykropkowania ludzi na derbach Górnego Śląska (oczywiście to że każdy musić być podpisany, z jakiego FC jest - nie musze wspominać)

Aha, te 1200 Widzewa było (1000) spod Łodzi (Koluszki, Sochaczew, Łowicz) i 200 ze Sródmiescia ale to przerzuty z ŁKSu.

PS. Derby dla pogody, pojechała z wami grubo.
Ostatnio zmieniony 06.03.2008, 12:59 przez Yaguarundi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

jawiem

Post autor: jawiem » 06.03.2008, 12:56

amigoksg pisze:pociąg Gliwicko-Knurowso-Rybnicki "przyszedł" równo z gwizdkiem, więc masz racje zapełnił się nieco później w trakcie meczu.
Warto również nadmienić, że owym pociągiem jechali także kibice z Łazisk, Orzesza i Czerwionki-Leszczyn.
Łączna suma kibiców, która przemaszerowała pod stadion szacuje się na ok. 3-4 tysiące.

Do następnego razu
Będziemy z Tobą aż do Śmierci...

Zamotasupuany

Post autor: Zamotasupuany » 06.03.2008, 13:36

Łupaszko pisze: P.S. Jak chcesz się spierać to załuż temat w dziale historia. I ostrzegam, że miałem egzamin z historii śląska, który nieźle zdałem :wink:, a średniowiecze to mój konik 8) .
ciekaw jestem jak zdawales w podstawowce dyktanda :lol: tylko nie mow mi, ze niezle :wink:

Magister Blokers

Post autor: Magister Blokers » 06.03.2008, 14:25

I o co sie przypierdalasz ? Koleś ma większe pojęcie o historii niż ty o ortografii.

Zamotasupuany

Post autor: Zamotasupuany » 06.03.2008, 17:49

Magister Blokers pisze:I o co sie przypierdalasz ? Koleś ma większe pojęcie o historii niż ty o ortografii.
po pierwsze - smieszy mnie dzielenie sie ze wszystkimi info w stylu "niezle zdalem egzamin z historii Slaska", tak jakby to czynilo kogos od razu ekspertem w tej dziedzinie, mnie to nie rusza

po drugie - jesli juz sie ktos wychyla z tekstami w tym stylu, ma sie za wielkiego studenta itd. dobrze by bylo, gdyby nie popelnial kardynalnych bledow ortograficznych, prawda?

P.S. Jaki jest tytul tematu? bo juz chyba od niego "nieco" odbieglismy :wink:
P.S.2 Skad ty wiesz jakie ja mam pojecie o ortografii? :lol:

Łupaszko

Post autor: Łupaszko » 06.03.2008, 18:14

Dobra jestem magistrem historii pasi? Czyli jestem niby kształcony w tym kierunku? A poza ty nie lubię jak ktoś spiera sie wbrew faktom jak w/w sytuacja. Tym bardziej, że tym się na serio interesuję, wiec nie bedzie mi nikt wmawiał że białe jest czarne, jak pojęcia zielonego nie ma o czym pisze. Owszem ortografia mnie kompromituje, szczególnie na kompie jak pisze pasi omnibusie? Ty za to nigdy baboli nie robisz? Poza tym nie jestem wykształciuchem, tylko kibolem to mogę walić babole. :lol:.
Rest in peace blue-red soldier, war is over!
Bamber 1957 - 2008
http://pl.youtube.com/watch?v=2k8D_t0fpx8
http://pl.youtube.com/watch?v=6TvGGAikh4o

kkr

Post autor: kkr » 06.03.2008, 19:26

Qubek pisze:Ja sie nie doczepiłem do tego co ty napisałeś o meczu, bo to twoja osobista opinia. Tylko twojej rzekomej obiektywności, zresztą po co ja dyskutuje z osobą która wypisuje tu eseje a nie umie sprewcyzować swoich przynależnośći klubowych.
Przynaleznosci? Chyba sympatii... :)
Po prostu nie chce zeby moje wypowiedzi brano jako stanowisko kibica klubu X, tylko stanowisko mnie jako osoby, i tyle.

Łupaszko pisze:Pszczyna była wolnym państwem stanowym a nie księstwem. Różnica jest ogroma, chocby w uprawnieniach właściciela i jego prestiżu. Na czele księstwa choćby wielkości sracza stoi ksiąze z rozleglymi uprwanieniam zwierzchnimi (politycznymi, sądowniczymi i gospodarczymi, o stosunkowo dużej samodzielności). Uprawnienia posiadacza wolnego państwa, którym mógł być byle szlachetka można mniej wiecej ograniczyć tylko do sfery ekonomicznej. Państwo stanowe w kwestii prawnej nie wykracza daleko poza status dużego, miejskiego folwarku. Naciąganie na siłe i tyle. Państwo stanowe to zupełnie inna kategoria prawno-ustrojowa od księstwa. Powtarzam, żeby do czegoś nawiązać to coś musiałoby najpierw istnieć, a księstwa pszczyńskiego nigdy nie było. Idąc Twoim tokiem rozumowania możnaby powiedzieć, że w Rosji jest demokracja bo są wybory powszechne. A Tarnowskie Góry tez może były księstwem, skoro były państwem stanowym? Jesli tak to masz "ciekawe" podejście do tego zagadnienia odmienne od wszystkich historyków.
P.S. Jak chcesz się spierać to załuż temat w dziale historia. I ostrzegam, że miałem egzamin z historii śląska, który nieźle zdałem :wink:, a średniowiecze to mój konik 8) . I przytocz jakies argumenty, bo hasło "nie wiem skąd to wymysliłes" nim nie jest.
W pierwszej pol. XIX w. ksiaze Hans Heinrich X otrzymal w spadku od Anchaltow Ziemie Pszczynska, a nastepnie ok. 1850 zostal mu nadany tytul ksiecia von Pless. Od tego czasu uzywa sie okreslenia "Ksiestwo Pszczynskie", i moim zdaniem chyba jest to uzasadnione.
A to ze ziemie te mialy status Wolnego Panstwa Stanowego to prawda, ale nie kloci sie przeciez z powyzszym.

pospolitus

Post autor: pospolitus » 06.03.2008, 20:59

poljud pisze:wejdźcie na [link] i tam się onanizujcie wiedzą
A co, wiedza kole w oczy? :lol:

P.S To ostatni glupi wpis, piszcie na temat bo niektorzy chca sie dowiedziec o "klimatach" slaskich. :roll:

ruch1920
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: ruch1920 » 08.03.2008, 12:44

Obrazek

wnc1964

Post autor: wnc1964 » 08.03.2008, 14:26

Znam kilku kibicow GKS-u K. ktorzy w tym meczu trzymali kciuki za Ruch. Oczywiscie sa to zwykli kibice, sympatycy, a nie jacys fanatycy z bojowki. :) Powodem jest oczywiscie to, ze Ruch bardziej akcentuje gornoslaskosc. Po prostu wola nadzwyczaj przemyslane - jak na klimaty stadionowe - promowanie wielokulturowosci G. Slaska, niz KSG spod znaku flagi Patrioci i tytulow mistrzowskich zdobytych w latach PRL.

Tak za Ruchem to może kibicowali dziadki, 99% GieKSiarzy trzymało albo za Górnikiem albo było neutralnych.
W końcu z Górnikiem mamy układ, i nie tylko chuligani darzą KSG
szacunkiem.
Ruch to nasza największa kosa, jak ktoś za nimi kibicował to niekumaty piknik, niewiedząc nawet jak go nazywają sąsiedzi za miedzy.

Kibicowsko derby dla Torcidy.

Ligowiec

Post autor: Ligowiec » 08.03.2008, 14:51

W końcu z Górnikiem mamy układ, i nie tylko chuligani darzą KSG
szacunkiem
Za co?
www.referaty14.blogspot.com - prezentacje maturalne!

Zablokowany