Degradacja Widzewa i Zagłębia Lubin ??
Moderator: Automoderation
Degradacja Widzewa i Zagłębia Lubin ??
W tv usłyszałem przed chwila ze Widzew i Zagłębie kupowali mecze ,wie ktos wiecej na ten temat ? Co myślicie o tym ? Wg mnie powinni ich zdegradować tak samo jak Arke i Gornik Leczna !
Ostatnio zmieniony 04.01.2008, 13:02 przez HPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydział Dyscypliny Polskiego Związku Piłki Nożnej za tydzień podejmie decyzję o karach dla Widzewa Łódź i Zagłębia Lubin zamieszanych w aferę korupcyjną. Obu klubom grozi degradacja.
W czwartek przedstawiciele klubów zapoznali się z materiałami dowodowymi przekazanymi PZPN przez wrocławską prokuraturę. Według przewodniczącego WD Michała Tomczaka kluby są świadome odpowiedzialności i złożyły wnioski o dobrowolne poddanie się karze. Za tydzień zapadnie decyzja o jej wysokości. Do tego czasu będą się toczyć negocjacje pomiędzy klubami i Wydziałem Dyscypliny.
REKLAMA Czytaj dalej
Tomczak powiedział, że kary muszą być surowe. "Kluby po zapoznaniu się z materiałem dowodowym w zasadzie go nie kwestionują. Uzgodniliśmy, że negocjacje w sprawie kar będą poufne. Mogę jednak zapewnić, że na żadne kary, które mają charakter pośredni, nie wyrazimy zgody".
Szef Wydziału Dyscypliny podkreślił różnice dzielące Zagłębie i Widzew od wcześniej zdegradowanych klubów.
"To sytuacja jakościowo inna niż była w przeszłości. To są kluby, które przychodzą na posiedzenie Wydziału Dyscypliny z zupełnie innym nastawieniem. Oni nie mówią, że nie wiedzą o co chodzi, a winny jest kto inny. Poza tym nie ma tam już osób, którym by można przypisywać działalność korupcyjną w przeszłości. Musimy wspólnie rozwiązać dylemat - z jednej strony mamy do czynienia z bardzo sensownie budowanymi klubami, a z drugiej strony z naprawdę dramatyczną przeszłością korupcyjną. Nie jest naszym celem szkodzenie polskiej piłce nożnej, ale kary na pewno będą dolegliwe" - dodał Tomczak.
Przedstawiciele obu klubów są zgodni, że przeszłość trzeba rozliczyć. "Po obejrzeniu akt jestem świadom wagi zarzutów i jesteśmy skłonni dobrowolnie poddać się karze, ale współmiernej do winy. Takie są reguły gry. Jesteśmy członkiem PZPN i te reguły przyjmujemy" - powiedział prezes Zagłębia Robert Pietryszyn.
Podobnego zdania jest Widzew. Jego główny udziałowiec Sylwester Cacek nie odpowiedział wprost na pytanie, czy w przypadku degradacji pozostanie w klubie. "Mogę tylko powiedzieć, że czuję się oszukany przez pana Szymańskiego, od którego niedawno kupowałem akcje. To jest po prostu biznesowa nieuczciwość. Za wcześnie mówić o ewentualnej zmianie moich planów inwestycyjnych, ale nie po to kupowałem akcje Widzewa, żeby się wycofywać".
Widzew i Zagłębie to kolejne kluby, które zostaną ukarane za "ustawianie" wyników meczów. Wcześniej kary nałożono na sześć klubów - Arka Gdynia, Górnik Łęczna i Zagłębie Sosnowiec zostały zdegradowane z pierwszej ligi, KSZO Ostrowiec Św. i Górnik Polkowice - z drugiej, a drugoligowemu Podbeskidziu Bielsko-Biała zostały odjęte punkty.
Widzewowi zarzuca się przekupienie sędziów w 12 meczach sezonu 2004/2005, co pozwoliło temu klubowi zająć miejsce uprawniające do gry w barażach o awans do ekstraklasy (przegranych z Odrą Wodzisław Śl.). Z kolei Zagłębiu zarzuca się przekupienie sędziów w 9 spotkaniach sezonu 2003/2004, co zaowocowało awansem do ekstraklasy.
Obecnie przed Sądem Okręgowym we Wrocławiu toczy się pierwszy proces w sprawie korupcji w polskim futbolu. Dotyczy wyodrębnionego ze śledztwa wątku Arki Gdynia. 17 oskarżonych dobrowolnie poddało się karze i wobec nich sąd orzekł kary więzienia od 3 do 7 lat w zawieszeniu. Na domniemanym organizatorze korupcyjnego procederu Ryszardzie F. ps. "Fryzjer" ciąży ponad 50 zarzutów korupcyjnych. W prowadzonym od ponad 2,5 roku śledztwie prokuratura ponad stu działaczom, sędziom, obserwatorom i piłkarzom postawiła blisko 650 zarzutów.
W czwartek przedstawiciele klubów zapoznali się z materiałami dowodowymi przekazanymi PZPN przez wrocławską prokuraturę. Według przewodniczącego WD Michała Tomczaka kluby są świadome odpowiedzialności i złożyły wnioski o dobrowolne poddanie się karze. Za tydzień zapadnie decyzja o jej wysokości. Do tego czasu będą się toczyć negocjacje pomiędzy klubami i Wydziałem Dyscypliny.
REKLAMA Czytaj dalej
Tomczak powiedział, że kary muszą być surowe. "Kluby po zapoznaniu się z materiałem dowodowym w zasadzie go nie kwestionują. Uzgodniliśmy, że negocjacje w sprawie kar będą poufne. Mogę jednak zapewnić, że na żadne kary, które mają charakter pośredni, nie wyrazimy zgody".
Szef Wydziału Dyscypliny podkreślił różnice dzielące Zagłębie i Widzew od wcześniej zdegradowanych klubów.
"To sytuacja jakościowo inna niż była w przeszłości. To są kluby, które przychodzą na posiedzenie Wydziału Dyscypliny z zupełnie innym nastawieniem. Oni nie mówią, że nie wiedzą o co chodzi, a winny jest kto inny. Poza tym nie ma tam już osób, którym by można przypisywać działalność korupcyjną w przeszłości. Musimy wspólnie rozwiązać dylemat - z jednej strony mamy do czynienia z bardzo sensownie budowanymi klubami, a z drugiej strony z naprawdę dramatyczną przeszłością korupcyjną. Nie jest naszym celem szkodzenie polskiej piłce nożnej, ale kary na pewno będą dolegliwe" - dodał Tomczak.
Przedstawiciele obu klubów są zgodni, że przeszłość trzeba rozliczyć. "Po obejrzeniu akt jestem świadom wagi zarzutów i jesteśmy skłonni dobrowolnie poddać się karze, ale współmiernej do winy. Takie są reguły gry. Jesteśmy członkiem PZPN i te reguły przyjmujemy" - powiedział prezes Zagłębia Robert Pietryszyn.
Podobnego zdania jest Widzew. Jego główny udziałowiec Sylwester Cacek nie odpowiedział wprost na pytanie, czy w przypadku degradacji pozostanie w klubie. "Mogę tylko powiedzieć, że czuję się oszukany przez pana Szymańskiego, od którego niedawno kupowałem akcje. To jest po prostu biznesowa nieuczciwość. Za wcześnie mówić o ewentualnej zmianie moich planów inwestycyjnych, ale nie po to kupowałem akcje Widzewa, żeby się wycofywać".
Widzew i Zagłębie to kolejne kluby, które zostaną ukarane za "ustawianie" wyników meczów. Wcześniej kary nałożono na sześć klubów - Arka Gdynia, Górnik Łęczna i Zagłębie Sosnowiec zostały zdegradowane z pierwszej ligi, KSZO Ostrowiec Św. i Górnik Polkowice - z drugiej, a drugoligowemu Podbeskidziu Bielsko-Biała zostały odjęte punkty.
Widzewowi zarzuca się przekupienie sędziów w 12 meczach sezonu 2004/2005, co pozwoliło temu klubowi zająć miejsce uprawniające do gry w barażach o awans do ekstraklasy (przegranych z Odrą Wodzisław Śl.). Z kolei Zagłębiu zarzuca się przekupienie sędziów w 9 spotkaniach sezonu 2003/2004, co zaowocowało awansem do ekstraklasy.
Obecnie przed Sądem Okręgowym we Wrocławiu toczy się pierwszy proces w sprawie korupcji w polskim futbolu. Dotyczy wyodrębnionego ze śledztwa wątku Arki Gdynia. 17 oskarżonych dobrowolnie poddało się karze i wobec nich sąd orzekł kary więzienia od 3 do 7 lat w zawieszeniu. Na domniemanym organizatorze korupcyjnego procederu Ryszardzie F. ps. "Fryzjer" ciąży ponad 50 zarzutów korupcyjnych. W prowadzonym od ponad 2,5 roku śledztwie prokuratura ponad stu działaczom, sędziom, obserwatorom i piłkarzom postawiła blisko 650 zarzutów.
-
tomo
POWINNO SIĘ KARAĆ KONKRETNE OSOBY A NIE KLUBY.
W Zagłębiu zmieniły się władze, zmienili się zawodnicy, wielu z nich nie grało w tamtej drużynie z 2 ligi, więc dlaczego to oni mają ponosić odpowiedzialność za czyny innych?
Z drugiej strony klub musi zachować jakąś ciągłość i nie można powiedzieć ze tamto Zagłębie, i dzisiejsze to dwa różne kluby.
I dlatego cięzko jest o Salomonowy wyrok.
P.S. Jeśli w tej aferze zatrzymano juz ponad 100 osób, to dziwne by było gdyby działanie PZPN zatrzymało się tylko na klubach juz ukaranych (miedzy innymi Arka, Łęczna, Polkowice, Sosnowiec itd.) plus na ZL i Widzewie. Przeciez te 100 osób nie działały wokół tych paru klubów, a wokół większej ilości druzyn. Piszę o tym dlatego iż mówi się o abolicji, która miałaby wejść w życie od nowego sezonu, ale już po ukaraniu Widzewa i Nas. Takie postępowanie byłoby na pewno krzywdzące dla wszystkich do tej pory ukaranych druzyn.
W Zagłębiu zmieniły się władze, zmienili się zawodnicy, wielu z nich nie grało w tamtej drużynie z 2 ligi, więc dlaczego to oni mają ponosić odpowiedzialność za czyny innych?
Z drugiej strony klub musi zachować jakąś ciągłość i nie można powiedzieć ze tamto Zagłębie, i dzisiejsze to dwa różne kluby.
P.S. Jeśli w tej aferze zatrzymano juz ponad 100 osób, to dziwne by było gdyby działanie PZPN zatrzymało się tylko na klubach juz ukaranych (miedzy innymi Arka, Łęczna, Polkowice, Sosnowiec itd.) plus na ZL i Widzewie. Przeciez te 100 osób nie działały wokół tych paru klubów, a wokół większej ilości druzyn. Piszę o tym dlatego iż mówi się o abolicji, która miałaby wejść w życie od nowego sezonu, ale już po ukaraniu Widzewa i Nas. Takie postępowanie byłoby na pewno krzywdzące dla wszystkich do tej pory ukaranych druzyn.
Z jednej strony rzeczywiście karane powinny być pojedyńcze osoby ale z drugiej strony to cały klub czerpał nie małe korzyści z ustawienia spotkania ... zresztą teraz już na to za późno , ukarano kilka klubów i teraz trzeba jechać dalej tak samo tylko że jak się coś zaczyna to trzeba to dokończyć - wprowadzenie abolicji to już będzie całkowity upadek PZPNu o ile w ogóle może upaść jeszcze niżej 
-
szara_eminencja
W Górnik Ł. też zmieniły się władze jeszcze przed orzeczeniem WD. Klub sam oczyścił się z ludzi, którzy byli zamieszani w cały proceder. Zaczęli karać, to niech skończąfcb pisze:POWINNO SIĘ KARAĆ KONKRETNE OSOBY A NIE KLUBY.
maciej - bez przesady , skoro Widzew ustawiał mecze w sezonie w którym nie awansował to znaczy że nie zrobił nic złego bo nie awansował?
Widzew do II ( nowej I ) a Zagłębie do III ligi (nowej II) ( musi być jakaś kara , skoro ZL kupiło w II lidze nie może wrócić do punktu wyjścia , musi ponieść konsekwencje swoich czynów ) takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piast dostał 100 tys. zł kary i -10 pkt które pozbawiły nas baraży o 1 lige i to nie za udowodnienie korupcji tylko ze nie regulaminowe spotkanie z sędziami
Wtedy wiele osób wmawiało że Piast i potem GKS Katowice to czarne owce a reszta jest ok ...
Jeżeli dzieki tym przekupstwom druzyna awansowała do 1 ligi to kara powinna być tylko jedna ...
Wtedy wiele osób wmawiało że Piast i potem GKS Katowice to czarne owce a reszta jest ok ...
Jeżeli dzieki tym przekupstwom druzyna awansowała do 1 ligi to kara powinna być tylko jedna ...
"Podczas czwartkowego posiedzenia Wydziału Dyscypliny przedstawiciele Widzewa i Zagłębia zapoznali się z materiałem dowodowym, na podstawie którego postawiono obu klubom zarzuty korupcyjne. Potem złożyli wnioski o dobrowolne poddanie się karze. Takie zachowanie włodarzy obu klubów sprawiło, że swoje stanowisko złagodził również Michał Tomczak, szef WD.
"Mamy trudny orzech do zgryzienia. Przedstawiciele tych klubów zachowują się w sposób zupełnie inny, niż poprzednie kluby. Nie próbują wmówić nam, że nie wiedzą o co chodzi, że to wszystko wina PZPN. Mają świadomość szkodliwości procederu korupcyjnego. Z drugiej strony, w tych klubach nie ma już osób odpowiedzialnych za tamte wydarzenia. Są ludzie, którzy chcą budować kluby i trzeba przyznać, że te dwa są jednymi z najbardziej obiecujących" - wyjaśnił."
Tomczak dodał również, że Widzew i Zagłębie mają znacznie mniej zarzutów, niż ukarane wcześniej Arka Gdynia i Górnik Łęczna. "To nie jest wprawdzie najważniejsze, ale też musi mieć wpływ na orzeczoną karę. Myślę, że będziemy musieli się spotkać gdzieś w połowie drogi" - stwierdził."
I właśnie dlatego powinno się karać nie kluby a ludzi odpowiedzialnych za handel meczami.
"Mamy trudny orzech do zgryzienia. Przedstawiciele tych klubów zachowują się w sposób zupełnie inny, niż poprzednie kluby. Nie próbują wmówić nam, że nie wiedzą o co chodzi, że to wszystko wina PZPN. Mają świadomość szkodliwości procederu korupcyjnego. Z drugiej strony, w tych klubach nie ma już osób odpowiedzialnych za tamte wydarzenia. Są ludzie, którzy chcą budować kluby i trzeba przyznać, że te dwa są jednymi z najbardziej obiecujących" - wyjaśnił."
Tomczak dodał również, że Widzew i Zagłębie mają znacznie mniej zarzutów, niż ukarane wcześniej Arka Gdynia i Górnik Łęczna. "To nie jest wprawdzie najważniejsze, ale też musi mieć wpływ na orzeczoną karę. Myślę, że będziemy musieli się spotkać gdzieś w połowie drogi" - stwierdził."
I właśnie dlatego powinno się karać nie kluby a ludzi odpowiedzialnych za handel meczami.
Moim zdaniem niemożliwe jest ,żeby tylko Szymański wiedział o machlojach. Nie mam żadnych dowodów ,więc moge tylko snuć przypuszczenia,ale wydaje mi się ,że jak mecz jest ustawiony to wiedzą o tym i grajki i zarząd ,który mecz ustawił. Nie wierze tylko w jednego winowajce i moim zdaniem Boniek na 100 % wiedział o wałkach,nie tylko jako członek zarządu ,ale równiez jako kumpel Szymańskiego. Pewien jestem równiez tego ,że nawet jakby coś Bońkowi udowodnili to on jako ikona Polskiego futbolu i tak nie beknie.
Dziwne rzeczy co niektorzy z Was pisza..Czy Wy sami wiecie czego chcecie tak naprawde??Gdy mowa o korupcji - piszecie karac,karac,4 liga,kary finansowe itd.itp..ale gdy tylko temat korupcji zaczyna siegac Waszego klubu to juz pojawiaja sie jakies 'ale',jakies chore 'okolicznosci lagodzace'...Ludzie,co za roznica,czy jakis klub kupil 5 czy 55 meczow!!!Albo czy te kupione mecze cos danemu klubowi daly??Czy jakby ktos Wam kradl 50zl to bylby lepszy od kogos kto ukradl Wam 5000zl,tylko dlatego,ze ukradl mniej??..Sory,nie chce tu nikogo urazic,ale czy wiekszosc z Was tak naprawde mysli??
Wedlug mnie nie powinno byc zadnej abolicji..Widac przeciez,ze ta cala procedura korupcyjna zajmuje sporo czasu,wiec nie byloby raczej przeszkod,by w roku(polroczu) zajmowac sie 4-6(lub 2-3 w przypadku polrocza) klubami i karac za grzeszki..To napewno zniechecilo by kolejnych Szymanskich,Fryzjerow i innych,by cos na boku krecic...bo tak jak oglosza abolicje,to czuje,ze za rok,dwa wszystko bedzie po staremu..czyli totalny syf..Tak wiec po Widzewie i Zaglebiu nie oglaszac abolicji,tylko brac sie za pozostale kluby..I nawet jakby dochodzilo do 2-3 karnych degradacji w sezonie to nie wypaczyloby to raczej sensu rozgrywek...
Nie chce zebyscie mysleli,ze mam podejscie prokuratorskie,ale jako kibic,chcialbym wierzyc,ze to co ogladam na stadionie to nie wyrezyserowany teatr,tylko czyste widowisko sportowe mojej kochanej druzyny!!
Pomijam tu watek PZPNu,bo wiadomo kim sa,jak dzialaja,ale mogli by pasibrzuchy zrobic w koncu cos dobrego dla naszej klubowej pilki.
Wedlug mnie nie powinno byc zadnej abolicji..Widac przeciez,ze ta cala procedura korupcyjna zajmuje sporo czasu,wiec nie byloby raczej przeszkod,by w roku(polroczu) zajmowac sie 4-6(lub 2-3 w przypadku polrocza) klubami i karac za grzeszki..To napewno zniechecilo by kolejnych Szymanskich,Fryzjerow i innych,by cos na boku krecic...bo tak jak oglosza abolicje,to czuje,ze za rok,dwa wszystko bedzie po staremu..czyli totalny syf..Tak wiec po Widzewie i Zaglebiu nie oglaszac abolicji,tylko brac sie za pozostale kluby..I nawet jakby dochodzilo do 2-3 karnych degradacji w sezonie to nie wypaczyloby to raczej sensu rozgrywek...
Nie chce zebyscie mysleli,ze mam podejscie prokuratorskie,ale jako kibic,chcialbym wierzyc,ze to co ogladam na stadionie to nie wyrezyserowany teatr,tylko czyste widowisko sportowe mojej kochanej druzyny!!
Pomijam tu watek PZPNu,bo wiadomo kim sa,jak dzialaja,ale mogli by pasibrzuchy zrobic w koncu cos dobrego dla naszej klubowej pilki.
no i moze Widzew zasluzyl na II lige [jestem w stanie sie z nia pogodzic] ale wymiernych efektow kupowania nie widze. aczkolwiek imo za kupowanie powinna byc kara, takie zdanie mialem wobec Ary i takie mam wobec RTSu.radogks pisze:maciej - bez przesady , skoro Widzew ustawiał mecze w sezonie w którym nie awansował to znaczy że nie zrobił nic złego bo nie awansował?Widzew do II ( nowej I ) a Zagłębie do III ligi (nowej II) ( musi być jakaś kara , skoro ZL kupiło w II lidze nie może wrócić do punktu wyjścia , musi ponieść konsekwencje swoich czynów ) takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
pryk pisze:miałem przyjemnosc rozmawiac z jednym z piłkarzy dość znaczących w ówczesnej drużynie Widzewa, przekonywał że dla niego wiadomosci o korupcji sa tak dziwne jak i dla mnie, wierze mu. Poza tym słyszeliście jak wyglądało to "kupowanie"?
mecz bodajże z kujawiakiem włocławek, ktos sie pytaszymanskiego przed meczem czy kupuje mecz za tyle i tyle, on ze nie. no to tuz przed przerwa Widzew traci gola po karnym z kapelusza, w przerwie znowu pytanie do Szymańskiego czy kupi mecz za tyle i tyle, to on sie zgadzał..
ktory pilkarz odwazy sie przyznac kibicowi do handlowania meczami?? troche powagi...
A co maja powiedziec kibice juz zdegradowanych klubow???sa w takiej samej sytuacji tylko ze ich ta najgorsza kara juz dotknela.Wszystkie kluby trzeba traktowac rowno a nie ze jednym przybija sie degradacje a innym nie.
A odnosnie Bonka,to moze nie bede sie wypowiadal nt tego zaklamanego typka.Jak osoba jedna z bardziej wplywowych ludzi w Widzewie mogla nie wiedziec o ustawianiu meczow.
Wywoluje to tylko smiech na mojej twarzy.
A odnosnie Bonka,to moze nie bede sie wypowiadal nt tego zaklamanego typka.Jak osoba jedna z bardziej wplywowych ludzi w Widzewie mogla nie wiedziec o ustawianiu meczow.
Wywoluje to tylko smiech na mojej twarzy.
-
does.not.matter
- Kontakt:
macie wszystko, kasy tyle, że starczy dla wnuków, wspaniałą rodzinę, jesteście znani i szanowali, swoja osobą otwieracie każde drzwi, jesteście zapraszani do programów TV w Polsce i za granicą, na bale, imprezy itd. itp. i... ryzykujecie tym, ze bierzecie udział w ustawianiu meczów? przecież to jest bezsensu, nawet debil by wiedział ze za dużo ma się do stracenia żeby w to się bawić. tym bardziej, ze juz wtedy były sygnały ze prokuratura zaczyna się tym tematem interesować.
Szymański mówi, że sam załatwiał mecze, ze nikt inny nie wiedział, Boniek mówi, że nie wiedział, że Szymański kupował mecze, prokuratura nie ma żadnych dowodów, że Boniek wiedział, ale wy oczywiście że Boniek brał w tym udział.
ja też nie jestem do końca przekonany, że nikt w Widzewie o tym nie wiedział co robi Szymański, ale akurat w to że Boniek nie wiedział to wierzę…
Boniek był ważny, ale czy w tamtym okresie był najważniejszy? przez pryzmat mediów tak to mogło wyglądać, bo wywiad czy opinia Bonka w gazecie zawsze zwiększy sprzedaż, zawsze to lepiej z nim pogadać, ale to Szymanski wtedy dawał kasę na Widzew, to jego pieniądze pozwoliły nam się odbudować. do tego Boniek na co dzień siedział w Rzymie do Łodzi wpadał rzadziej niż np. do Warszawy, spotkań Widzewa widział kilka (i to na ogół w TV) przez ten cały okres, to chyba miał prawo nie wiedzieć ze ktoś za jego plecami kręci wałki, czyż nie? taki mały przykład czy każdy z was wie co się dzieje u was w rodzinie? czy wasi rodzicie wiedzą co wy robicie na co dzień? chyba nie, a przecież wasi rodzice są bliżej was niz Boniek był kiedykolwiek Widzewa...
Szymański mówi, że sam załatwiał mecze, ze nikt inny nie wiedział, Boniek mówi, że nie wiedział, że Szymański kupował mecze, prokuratura nie ma żadnych dowodów, że Boniek wiedział, ale wy oczywiście że Boniek brał w tym udział.
ja też nie jestem do końca przekonany, że nikt w Widzewie o tym nie wiedział co robi Szymański, ale akurat w to że Boniek nie wiedział to wierzę…
Boniek był ważny, ale czy w tamtym okresie był najważniejszy? przez pryzmat mediów tak to mogło wyglądać, bo wywiad czy opinia Bonka w gazecie zawsze zwiększy sprzedaż, zawsze to lepiej z nim pogadać, ale to Szymanski wtedy dawał kasę na Widzew, to jego pieniądze pozwoliły nam się odbudować. do tego Boniek na co dzień siedział w Rzymie do Łodzi wpadał rzadziej niż np. do Warszawy, spotkań Widzewa widział kilka (i to na ogół w TV) przez ten cały okres, to chyba miał prawo nie wiedzieć ze ktoś za jego plecami kręci wałki, czyż nie? taki mały przykład czy każdy z was wie co się dzieje u was w rodzinie? czy wasi rodzicie wiedzą co wy robicie na co dzień? chyba nie, a przecież wasi rodzice są bliżej was niz Boniek był kiedykolwiek Widzewa...
Nie łatwy werdykt mają do ustalenia.To jest wydział dyscypliny nie jakiś tam płaczek ze Śląska czy eŁksy który patrzy przez pryzmat nienawiści i moze strachu i już werdykt wydał.Jak czytam co powiedział Fryzjer to bym nie karał nikogo,czy to by było Zagłębie,Lech czy Legia.On wszystkim obracał,jak nie chciałeś dawać to remis był szczytem marzeń.On decydował kto muś dać a kto tylko może.Gostek sie przyznał do tego i nie wiem czego szukają w klubach.A jeśli juz dostaną największa kare to mam nadzieje ze udupią wszystkie kluby pierwszoligowe.Bo czemu ma spadac Zagłebie jak pare lat temu wszyscy widzieli co robiła Legia z eŁesą.Jak Lech przegrywał by przeciwnik sie utrzymywal w lidze itd.itp.
A sie rozpisales.W jakis sposob napewno , bo jestesmy lokalnymi rywalami i nie oszukujmy sie ze Ciebie i mnie intersuje co sie dzieje w Widzewie i ŁKSie.Kiju pisze:dno pisze:Nie moja sprawa .![]()
Czy aby napewno?
Jeszcze zapomniałem dodac , żeby chłopaki z Zawiszy uważali i nie dali Bońkowi się podpinac do ich klubu
dno pisze: Jeszcze zapomniałem dodac , żeby chłopaki z Zawiszy uważali i nie dali Bońkowi się podpinac do ich klubu
wiec po co piszesz ze nie Twoja sprawa,skoro jest inaczej...
Faktycznie,Zawisza jest w tak tak komfortowej sytuacji,ze moga odrzucic ewentualna pomoc Bonka.
Tylko ten by musial najpierw chciec pomoc.
Wracajac do tematu...
Polecimy czy nie,ja po prostu czuje sie oszukany,bylem na tych kupionych meczach,cieszylem sie jak dzieciak z wygranych,zrobiono ze mnia wała...
does.not.matter dobrze napisal o Bonku,zreszta nie raz na forum poruszalimsy ta sprawe...po prostu nie da sie dobrze rzadzic klubem,kiedy siedzi sie tysiace km dalej...chocby byl to Rzym.
Niestety,Szymanski wjebal na mine nie tylko Bonka,ale i Cacka-nowego wlasciciela,gdyz zapewnial go przed kupnem akcji ze Widzew jest czysty.
Gdyby bylo choc najmniejsze podejrzenie ze Boniek bral udzial w szwindlach,to momentalnie temat zostałby poruszaony na łamach gazet,chyba nie wyobrazacie sobie,ze fakt czy se przepusilyby taki temat....zreszta chyba wszystkie gazety momantalnie by to chwycily,bo czy komus sie to podoba czy nie,Boniek to jest ktoś.
Material dowodowy jest potezny,nie ma tam nic na Bonka,nawet poszlak,wiec skad wy mozecie cos wiedziec...przeciez prokuratuta ma dostep do wszelkich materialow i nic.
Mnie smieszy spocony tomek,feruje wyroki,domaga sie sprawiedliwosci,a sam przyznal sie do sprzedania meczu...chory klimat.
Dodatkowo ludzie z pzpn,instytucji ktora jest najbardziej zamieszana w afere,beda wydawac wyroki...przeciez to jest smieszny uklad.
Nienormalna sytuacja.
Ci kibice ktorzy wydaja dzisiaj wyroki ,niech sie jeszcze chwile wstrzymaja,sprawa nie jest zamknieta,co i rusz,przewiajaja sie w rozmowach nowe kluby.
Jutro moze sie okazac,ze tez jestescie na liscie
to co napisal Pasikonik i Kojot z Lubina jest najblizsze prawdy... sam jestem Widzewiakiem i powiem jedno jesli sa dowody to nie wyobrazam sobie zeby klub nie byl ukarany... bo takie rzeczy karac trzeba i mentalnosc kalego jest tu jak najbardziej nie na miejscu...
chyba wolalbym degradacje i kare finansowa niz ujemne punkty bo kazdy wie ze to syf jest straszny.... to tak z perspektywy kibica bezposrednio zainteresowanego...
ale bez przekory i podtekstow pytam czy Widzew i Zaglebie to beda ostatnie kluby ukarane?? bo mam dziwne wrazenie ze moze tak byc...
niestety przez zdobycie Euro 2012 ekipa Listkiewicza dalej moze siedziec i dzielic i rzadzic w PZPNie... a to na pewno nie sprzyja wyjasnieniu wszystkich watkow tej afery bo jak wiemy ryba psuje sie od glowy a kluby w rozumieniu kibicow i wszystkich tych ktorym na sercu lezalo ich dobro zawsze sa tylko ofiarami wlasnie chorego systemu, lapowkarskiej mentalnosci, no i nieuczciwosci swoich dzialaczy, ale tez dzialaczy z ramienia zwiazku...
jesli te sprawy beda dalej jednak ciagniete i na tapecie znajda sie nastepne kluby... nie wiem jak Wy ale ja sobie nie wyobrazam abolicji, ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby nagle spuscic o klase rozgrywkowa pol ligi, a potem jeszcze przetrzepac kazda nizsza lige itd itd... wiadomo przeciez ze i a i b klasowe mecze sie w tym kraju ustawia moze tylko nie tak czesto bo nie czesto sie tam o cos gra no i wiadomo ze skala zjawiska i stawki sa nie takie ale to co sie dzieje aktualnie przy okazji Widzewa, Zaglebia, wczesniej Arki i Gornika to wierzchołek góry lodowej i nie wyobrazam sobie zeby bez jakiegos ujednoliconego prawa, sensownego bioracego pod uwage calosc problemu lacznie z faktem istnienia korupcji w PZPN karac pojedyncze wybrane kluby bo to po I podzieli wszystkich na lepszych i gorszych a po drugie nie zmieni nic moze tylko sprawi ze stawki wzrosna i sie sedziowie beda bardziej pilnowac... i wtedy to juz najczesciej nie bedzie zjawisko o ktorym bedzie kazdy wiedzial ale bedzie to zalatwiane po cichutku i bez swiadkow zeby nikt nie doniosl, nie nagral itd...
wydaje mi sie jednak ze ciezko bedzie komukolwiek doprowadzic do zrobienia porzadku w zwiazku itd bo teraz jest tylko poklepywanie Listkiewicza po plecach ze niby z korupcja walczy i ze niby mamy Euro i to jego zasluga...
a swoja droga to jakby sie okazalo ze w prywatnym biznesie tyle osob dzialalo w taki sposob jak na przyklad wygladalo to w kolegium sedziowskim zwiazku to juz dawno mowiono by o zorganizowanej przestepczosci... nie znam zarzutow jakie ma przedstawic czy przedstawia prokuratura ale w tym konkretnym przypadku jestem za tym aby wlasnie tych dziadow z miodowej tak potraktowac... bo ich ofiarami jest kazdy z nas, kto jeszcze mial choc cien nadziei ze to ma cos wspolnego ze sportem...
chyba wolalbym degradacje i kare finansowa niz ujemne punkty bo kazdy wie ze to syf jest straszny.... to tak z perspektywy kibica bezposrednio zainteresowanego...
ale bez przekory i podtekstow pytam czy Widzew i Zaglebie to beda ostatnie kluby ukarane?? bo mam dziwne wrazenie ze moze tak byc...
niestety przez zdobycie Euro 2012 ekipa Listkiewicza dalej moze siedziec i dzielic i rzadzic w PZPNie... a to na pewno nie sprzyja wyjasnieniu wszystkich watkow tej afery bo jak wiemy ryba psuje sie od glowy a kluby w rozumieniu kibicow i wszystkich tych ktorym na sercu lezalo ich dobro zawsze sa tylko ofiarami wlasnie chorego systemu, lapowkarskiej mentalnosci, no i nieuczciwosci swoich dzialaczy, ale tez dzialaczy z ramienia zwiazku...
jesli te sprawy beda dalej jednak ciagniete i na tapecie znajda sie nastepne kluby... nie wiem jak Wy ale ja sobie nie wyobrazam abolicji, ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby nagle spuscic o klase rozgrywkowa pol ligi, a potem jeszcze przetrzepac kazda nizsza lige itd itd... wiadomo przeciez ze i a i b klasowe mecze sie w tym kraju ustawia moze tylko nie tak czesto bo nie czesto sie tam o cos gra no i wiadomo ze skala zjawiska i stawki sa nie takie ale to co sie dzieje aktualnie przy okazji Widzewa, Zaglebia, wczesniej Arki i Gornika to wierzchołek góry lodowej i nie wyobrazam sobie zeby bez jakiegos ujednoliconego prawa, sensownego bioracego pod uwage calosc problemu lacznie z faktem istnienia korupcji w PZPN karac pojedyncze wybrane kluby bo to po I podzieli wszystkich na lepszych i gorszych a po drugie nie zmieni nic moze tylko sprawi ze stawki wzrosna i sie sedziowie beda bardziej pilnowac... i wtedy to juz najczesciej nie bedzie zjawisko o ktorym bedzie kazdy wiedzial ale bedzie to zalatwiane po cichutku i bez swiadkow zeby nikt nie doniosl, nie nagral itd...
wydaje mi sie jednak ze ciezko bedzie komukolwiek doprowadzic do zrobienia porzadku w zwiazku itd bo teraz jest tylko poklepywanie Listkiewicza po plecach ze niby z korupcja walczy i ze niby mamy Euro i to jego zasluga...
a swoja droga to jakby sie okazalo ze w prywatnym biznesie tyle osob dzialalo w taki sposob jak na przyklad wygladalo to w kolegium sedziowskim zwiazku to juz dawno mowiono by o zorganizowanej przestepczosci... nie znam zarzutow jakie ma przedstawic czy przedstawia prokuratura ale w tym konkretnym przypadku jestem za tym aby wlasnie tych dziadow z miodowej tak potraktowac... bo ich ofiarami jest kazdy z nas, kto jeszcze mial choc cien nadziei ze to ma cos wspolnego ze sportem...
-
Kolorowy Sweter
Wiadomo , te mecze które wymieniaja kibice Zagłębia to był skandal... Napisałem , ze poki co Śląsk jest czysty , bo tak faktycznie jest. Podejrzenia mozna miec do kazdego meczu. Oczywiscie przyznaje , ze wspomniane przez was spotkania to była parodia piłki i jawna zakrawa handlowa, tez mam wiele podejrzeń do tych "widowisk" , no ale nikt nie udowodnił tego , ze były kupione...
Popatrzcie na taki motyw. Jakby zdarzył sie taki mecz jak MU - Bayern z 99r. w lidze Polskiej , to nikt nie mówiłby , ze to było piękne widowisko z dramatyczna końcówka tylko po prostu sprzedany mecz, " bo inaczej to byłoby niemożliwe..." no a jednak... Takich meczów mozna wymienić miliony...
Co do Podbeskidzia , juz pisałem, co mieli z tego Oni a co Wy? Dlatego powinna sie roznic skala kary.
Popatrzcie na taki motyw. Jakby zdarzył sie taki mecz jak MU - Bayern z 99r. w lidze Polskiej , to nikt nie mówiłby , ze to było piękne widowisko z dramatyczna końcówka tylko po prostu sprzedany mecz, " bo inaczej to byłoby niemożliwe..." no a jednak... Takich meczów mozna wymienić miliony...
Co do Podbeskidzia , juz pisałem, co mieli z tego Oni a co Wy? Dlatego powinna sie roznic skala kary.
Harry wszystko pieknie ale tez nie stwarzajmy wrazenia ze przed wprowadzeniem tej ustawy korupcja byla legalna bo popadniemy w paranoje... tez byly metody na walke itd ale dopiero ostatnio temat bardziej ruszyl z miejsca choc i dzis obowiazujace przepisy sa jak dla mnie nie do konca wyczerpujace wszystkie problemy itd...Harry pisze:fcb - zgoda, mecz nie był czysty, ale było to przed wprowadzeniem ustawy o korupcji w sporcie. A prawo wstecz nie działa, więc przykład nie trafiony
wyjdzie jeszcze na to ze kluby kupujace do 2003 powiedzmy spoko abolicja itd, zamiatanie pod dywan a te ktore pozniej handlowaly sa jedynymi sprawcami zla w lidze co kazdy srednio rozgarniety czlowiek uzna za idiotyczne podejscie do sprawy...
aha czyli wszystko bylo wporządku. ok!Harry pisze:fcb - zgoda, mecz nie był czysty, ale było to przed wprowadzeniem ustawy o korupcji w sporcie. A prawo wstecz nie działa, więc przykład nie trafiony
nie piszcie tylko ze Śląsk jest czysty.
według mnie czy ktos kupowal czy sprzedawal kara powinna byc, niezaleznie od tego co ktos z tego miał. Najlepszy przykład Widzewa ze kupowali, a nic z tego nie mieli bo i tak w tym sezonie z ktorego pochodzi wiekszosc zarzutów nie mieli nic, bo nie awansowali.Kolorowy Sweter pisze: Co do Podbeskidzia , juz pisałem, co mieli z tego Oni a co Wy? Dlatego powinna sie roznic skala kary.
chłopie wierz mi lub nie ale wiem o czyms czego tu nie moge napisac. nie ciągnij mnie za jezyk bo i tak tego tu nie napisze. musisz po prostu mi tu zaufac, jakkolwiek niewiarygodnie to moze brzmiecKolorowy Sweter pisze:Wiadomo , te mecze które wymieniaja kibice Zagłębia to był skandal... Napisałem , ze poki co Śląsk jest czysty , bo tak faktycznie jest. Podejrzenia mozna miec do kazdego meczu. Oczywiscie przyznaje , ze wspomniane przez was spotkania to była parodia piłki i jawna zakrawa handlowa, tez mam wiele podejrzeń do tych "widowisk" , no ale nikt nie udowodnił tego , ze były kupione...
jesli nie spadniemy, i na http://fanslask.aha.pl/
cos napiszą ze sa rowni i rowniejsi, bo nie spadlismy to tez napisze "coż zycie"
cos napiszą ze sa rowni i rowniejsi, bo nie spadlismy to tez napisze "coż zycie"
-
Kolorowy Sweter
http://www.sport.pl/sport/1,65025,4817806.htmlDyczak pisze:Wprowadzą abolicję wtedy, kiedy wyjdzie na jaw, że takie kluby jak Wisła Kraków, Lech czy Legia też kupowały mecze...