-P-(FhZG) pisze:Mam pytanie jak przedstawia się sytuacja kibicowska w ligach niższych w drużynach typu Orzeł Międzyrzecz, Olimpia Sulęcin...Mysle, że Il Fanatico będzie znał odpowiedź. Pzdr.
Orzeł zrobił duże postępy w ciągu ostatnich dwóch lat, u siebie zbierają się w 40-60 osób głownie chłopaków 16-20 lat, jeżdzą dosyć regularnie na wyjazdy, faktem jest że mają troche pomocy ze strony klubu ale i tak liczby imponują, w Będzinie na finale II ligi (środa!) razem ze starszymi kibicami było ok. 80 osób, w całym poprzednim sezonie zaliczyli większość wyjazdów (chyba poza Legnicą). Teraz po awansie zjawili się w Gdańsku w ok. 30, wybierali się też do Bełchatowa ale mecz został przełożony na mniej korzystny termin. Minusem jest to że używają za dużo bębnów, ale mają urozmaicone przyśpiewki, fajnie na derbach im wyszedł "nasz cały świat". w Gorzowie spodziewamy się ponad setki. Opraw specjalnych narazie chyba nie robili, oflagowanie mają skromne ale to też wynika z ograniczonego miejsca w większosci siatkarskich hal. Z tego co wiem kilka osób próbowało się udzielać na meczach IV-ligowych piłkarzy ale chyba ich zapał w tej kwestii na razie zgasł.
W Olimpii po spadku szał zdecydowanie minął, na wyjazdy jeżdzą głównie zgredy (ostatnio w Trzciance 20 osób), u siebie też z tego co słyszałem prezentują się słabiutko, głownie nap..lają w bębny. Typowi "siatkofani" ze skłonnościami konfidenckimi o czym chyba przekonali się młodzi fani Chrobrego...
Orion Sulechów ma jakis tam kibiców, głownie dzieci, pojawili się teraz w Zielonej Górze w kilkanascie osób z tego co widziałem w telewizyjnej retransmisji. Próbowali się zgodować z Orłami ale Ci chyba niezbyt poważnie ich traktują. Działają od poprzedniego sezonu.
Jeśli chodzi Ci ogólnie o grupę Zachodniopomorsko-Lubusko-Dolnośląską to kibiców ma jeszcze Joker Piła, ale nie wiem na co się w koncu zdecydowali po "spadku" (pisałem o tym już kilka razy), Juventur Wałbrzych (kontynuator Chełmca ale krzyczą nazwę sponsora)- głownie dziewczyny i inni siatkofani w poprzednim sezonie byli w innej grupie i tam jeździli od czasu do czasu, i Ikar Legnica- o nich wiem niewiele, ale z tego co czytałem ich forum to podobny charakter jak Olimpia czy Juventur. Na Morzu Szczecin od dłuższego czasu nic się nie dzieje i pewnie prędko dziać się nie będzie... Reszta to albo nic albo pojedyncze sztuki z bebnami.
Ta grupa zreszta i tak jest jest chyba najciekawsza, z innych to godni uwagi są chyba tylko Czarni Radom (odpuscili PLSowy Jadar Sport zaczeli chodzic na rezerwy które być może wkrótce beda oficjalnie Czarnymi- oto ostatni ich mecz z Fartem Kielce
http://pl.youtube.com/watch?v=N6w40WaWb ... re=related http://pl.youtube.com/watch?v=N6w40WaWb ... re=related), Moderator Hajnówka no i... Legia

Pozdr