IV liga Łódzka

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

lesiu

IV liga Łódzka

Post autor: lesiu » 21.08.2007, 12:42

Relacje, komentarze, fotki...
A.C.A.B

iparts.pl
lesiu

Post autor: lesiu » 21.08.2007, 12:50

Jako zalozyciel tego tematu pierwszy wpis zrobie ja.

Warta Sieradz - KKS Koluszki 6:0

Przed meczem przyjezdza ekipa piotrkowsko-koluszkowska z propozycja ustawki. Tego dnia nie mamy ludzi do bicia wiec rezygnujemy. Zreszta jest to co najmniej dziwne ze kibice KKS-u nie zostaja na meczu. Widocznie nie byl to KKS lecz Fc Widzewa, tak podejrzewamy.
Na trybunie melduje sie od ok 40 do 45 osob. Jak na inauguracje to bardzo kiepski wynik. Jak na ta liczbe ludzi prowadzimy dobry doping ktory trwa na przelomie calego spotkania. Jest rowniez oprawa. Swiece dymne, strobole, pasy materialu. Nasi kopacze graja niezle co widac po wyniku
Obrazek
[link]
Obrazek

Mazovia Rawa Mazowiecka - Warta Sieradz 0:0

Na ten wyjazd udajemy sie w 4 osoby. Krecony jest doping. Poza tym nic szczegolnego.
A.C.A.B

iluminati

Post autor: iluminati » 21.08.2007, 15:11

Zawsze wydawało mi sie ze w Sieradzu Warta i Widzew zyją w Zgodzie ... ale mniejsza o wiekszość :) Mam pytanko Nie mieliscie ekipy do bicia hmmm a flaga w waszym młynku to flaga pacyfistów ??
CALSBERG - PROBABLY THE BEST BEER IN THE WORLD

Michalczewski50

Post autor: Michalczewski50 » 21.08.2007, 18:30

iluminati pisze:Zawsze wydawało mi sie ze w Sieradzu Warta i Widzew zyją w Zgodzie
Bo żyją w zgodzie. Żyli i będą żyć.

iluminati

Post autor: iluminati » 21.08.2007, 18:44

to wytłumacz mi dlaczego chcieli sie sparingowac z Warta ??
Dla mnie to cięzkie do zrozumienia mozecie mnie oświecić ? Warta nie ma nic do Widzewa Widzew do Warty a FC Widzewa chce Sparingu z Warta ?? Dla mnie to lekko zawiłe ??

lesiu

Post autor: lesiu » 21.08.2007, 23:43

Wiesz, to sa nasze podejrzenia. Dla mnie to tez jest nie zrozumiale dlaczego chcieli ustawki o ile byl to FC Widzew. Tak w Sieradzu duza wiekszosc to kibice Widzewa. Tluc sie miedzy soba? Paranoja. Moze wypowiedza sie sami na ten temat. Na kazdym meczu Widzewa melduje sie kilkunasto osobowa grupa sympatykow.

A co do flagi. Spora liczba chlopakow wyjechala. Kilku osob nie bylo w ogole na meczu. Moze glupie tlumaczenie sie ale takie byly realia.
A.C.A.B

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 22.08.2007, 00:51

No to odpowiedz Mi na pytanie jak Jesteście tacy Widzewiacy do Nas w bluzach przyjechaliście 8) !! Mówicie że bicie się miedzy sobą to paranoja chodzi o Fc Widzewa to po co podlecieliście do Nas z tekstem flaga albo solówki ?? Fany nie oddaliśmy bo honor mamy i poszły solówki i się wszystko zaczeło zresztą sami widzieliście jak było

bez odbioru!
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

lesiu

Post autor: lesiu » 22.08.2007, 08:15

Sluchaj kolego z Leczycy. Po pierwsze to avanti bylo tylko z ochrona i policja. A to byl mecz IV ligowych zespolow. Zreszta po co ruszac przeszlosc. Nie wiesz jak jest? Na wakacjach razem imprezuja a na meczu po mordach sie leja:)
Hehe, a solowki moze i mieliscie, ale sami ze soba:)
A.C.A.B

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 22.08.2007, 11:20

Wiesz nie chce mi sie z Tobą napinać bo nie jestem z tych typów ale Ja wiem swoje i Ty wiesz swoje przypomnij Sobie jak byłeś może w Ł-ca co sie działo w rogu stadionu przy toi-toi rusz pamięcią w przeszłość to może Ci sie przypomni :roll: Pozdrawiam
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

Michalczewski50

Post autor: Michalczewski50 » 22.08.2007, 11:27

Przestańcie łączyć 4 ligę z Widzewem! To na takiej samej zasadzie mogę powiedzieć czemu Legia ma z Widzewem kose przecież ci i ci to Polacy i razem kibicują reprezentacji...

lesiu

Post autor: lesiu » 22.08.2007, 13:09

Jasne to jest IV liga a Widzew to I. Kilka ciosow i widze ze to dla Ciebie wielki dym byl? Nie rozmawiajmy juz o tym bo ten temat dotyczy czegos innego.
A.C.A.B

ZKS CONCORDIA 1909

Post autor: ZKS CONCORDIA 1909 » 22.08.2007, 15:04

Wielce Widzewska Sieradzka Warta na derby z Pogonią przyjeżdza z ekipą RKS Radomsko. Od kiedy to Widzewiacy stoją ramię w ramię z kolesiam z bluzie RKS RADOMSKO i się z nimi kumają? Chyba coś jest nie tak... :roll: I co do pisanie że nie byli to kibice KKS to komplenta bzdura. Była to ekipa Concordii i KKS Koluszki. A to że jeżdzą na Widzew to już inna bajka. Jak by ktoś był ciekaw to nasza relacja jest na stronie [link]
WŁADCY MIASTA TRYBUNAŁÓW

iluminati

Post autor: iluminati » 22.08.2007, 15:39

Sorka mam prośbe do Kogoś z Piotrkowa Zapewne do kogoś Concordii przy wjeździe do Piotrkowa od strony Autostrady jest jakiś graf mógł by ktoś go wkleić. O ile pamietam przy zjeździe na pływalnie chyba na garazach ale głowy nie dam sobie obciąć Przejeżdzłąem tam jakiś czas temu i widzialem ale nie zdarzyłem przeczytac . z góry dziekuje

lesiu

Post autor: lesiu » 22.08.2007, 23:30

Nie potrzebnie zalozony temat jak widze.
A.C.A.B

wujtom80

Post autor: wujtom80 » 23.08.2007, 21:42

Pelegrino pisze:
Wielce Widzewska Sieradzka Warta na derby z Pogonią przyjeżdza z ekipą RKS Radomsko. Od kiedy to Widzewiacy stoją ramię w ramię z kolesiam z bluzie RKS RADOMSKO i się z nimi kumają? Chyba coś jest nie tak...
Po pierwsze ekipa RKS RADOMSKO z nikim sie nie kumała i przyjechała sobie duzo wczesniej do Zduńskiej Woli gościnnie zobaczyc sobie derby pomiędzy wami i koniec tematu bo rozmywasz temat :roll:
Potwierdzam :o

dno

Post autor: dno » 23.08.2007, 23:06

Ach , te podmiejski problemiki:)

FCK

sss

Post autor: FCK » 25.08.2007, 11:58

odnosnie do wydazeń z meczu Warty z KKS Koluszki to zaproponowalismy kibica WARTY walke lecz odmowili tłumaczac sie brakiem ekipy tylko nie rozumiem jednego dlaczego macie chuligańska flage i szaliki a nie chcecie się bic.Druga sprawa to taka że naszym zdaniem i nie tylko kibice Warty NIE sa aktywnymi kibicami Widzewa ( owszem na pewno ktoś z Sieradza jeździ na RTS ) ale na pewno nie sa to Ci kibice co na Warcie tworza młyn.
Mając zgode z Bieszczadami i goszcząc RKS na derbach to widac ze coś jest nie tak z tymi niby Widzewiakami z Sieradzkiej Warty.Na pewno inne mniejsze ekipy z łódzkiego które kręca coś tam a także jeźdż na Widzewa nigdy by nie zachowały się tak jak Warta.
To tyle w temacie

lesiu

Post autor: lesiu » 25.08.2007, 19:05

Bardzo sie ciesze ze to tyle w tym temacie:)
A.C.A.B

FCK

wyjazd

Post autor: FCK » 25.08.2007, 22:03

Stal Niewiadów - KKS Koluszki
Z Koluszek na tym wyjeździe 35 osób.
KKS Koluszki - Pilica Przedbórz
Z Przedborza okrągłe zero , od nas 20 osób sportowej ekipy na meczu piknik

lesiu

Post autor: lesiu » 08.10.2007, 13:43

Pogon Zdunska Wola - Warta Sieradz (derby)

Na mecz wybieramy sie 2 rodzajami transportu. Glowna grupa jedzie pociagiem w liczbie ok. 70 osob transportowana pozniej przez 9 radiolek i busem 14. Busem przyjezdzamy na godzinke przed meczem. W 9 osob atakujemy mlyn miejscowych ktory liczyl w tym momencie ok 35 osob. W 9 osob poniewaz jedna osoba miala pecha przeskakujac przez plot(zlamanie nogi) paru chlopakow zostaje z nim. Atak przez murawe boiska, ok 20 od nich wyskakuje i dochodzi do starcia. Starcie wygrane, zdobyty 1 szal, gospodarze wieja na trybuny. My spokojnie odchodzimy po czym zaczynaja rzucac nozyczkami:/ W czasie spiecia uzywaja mlotka. Napisze jeszcze dla jasnosci ze my oczywiscie bez sprzetu, bo zapewne jakis poscik sie pojawi o kastecie:/ W trakcie meczu laczymy sie z glowna grupa. Jest nas ok 85 glow. Wywieszamy 3 fany, prowadzimy niezly doping. Miejscowych w mlynie na moje oko ok 80 glow. bez sensowne pokazowki z ich strony. Duza ilosc psiarni. Mecz przegrywamy 2:0.
A.C.A.B

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 09.10.2007, 15:46

lesiu pisze:Pogon Zdunska Wola - Warta Sieradz (derby)

Na mecz wybieramy sie 2 rodzajami transportu. Glowna grupa jedzie pociagiem w liczbie ok. 70 osob transportowana pozniej przez 9 radiolek i busem 14. Busem przyjezdzamy na godzinke przed meczem. W 9 osob atakujemy mlyn miejscowych ktory liczyl w tym momencie ok 35 osob. W 9 osob poniewaz jedna osoba miala pecha przeskakujac przez plot(zlamanie nogi) paru chlopakow zostaje z nim. Atak przez murawe boiska, ok 20 od nich wyskakuje i dochodzi do starcia. Starcie wygrane, zdobyty 1 szal, gospodarze wieja na trybuny. My spokojnie odchodzimy po czym zaczynaja rzucac nozyczkami:/ W czasie spiecia uzywaja mlotka. Napisze jeszcze dla jasnosci ze my oczywiscie bez sprzetu, bo zapewne jakis poscik sie pojawi o kastecie:/ W trakcie meczu laczymy sie z glowna grupa. Jest nas ok 85 glow. Wywieszamy 3 fany, prowadzimy niezly doping. Miejscowych w mlynie na moje oko ok 80 glow. bez sensowne pokazowki z ich strony. Duza ilosc psiarni. Mecz przegrywamy 2:0.
Jak to starcie wygrane to Ty byłeś na innym meczu albo masz za dużo wyobraźni :roll:a pozatym o jakim Ty młotku pierdzielisz !! Jak już coś była to pałka od bębna bo pomyśl logicznie , że jak by ktoś zajebał młotkiem w łeb to nie wiem czy by się podniósł co do szala to fakt jeden zajebaliście przy starciu :!: Walka na remis.Was około 70-80 typa z dobrym dopingiem zaś Pogoni lekko ponad 80 w tym paru z Łęczycy :!: Pogoń prezentuje 2 oprawy: folie ze stroblami a później kartoniade

BEZ ODBIORU!!
jak coś zapraszam na priv
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

Michalczewski50

Post autor: Michalczewski50 » 09.10.2007, 17:53

Górnik Łęczyca pisze:Pogoń prezentuje 2 oprawy: folie ze stroblami a później kartoniade
I wam nie wstyd się przyznać do tej "oprawy"?

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 09.10.2007, 18:10

Ale e z tym pytaniem to chyba do Pogoni a nie do Nas :!: :!: bo My oprawy nie szykowaliśmy tylko Pogoń więc wiesz
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

esperal

Post autor: esperal » 28.10.2007, 08:13

Stal Niewiadów - Warta Sieradz 27 października, 14:00
mecz przerwany w 25. minucie z powodu wybryków chuligańskich
edit: po meczu czterech piłkarzy Stali i ośmiu piłkarzy Warty trafiło do szpitala.

ktoś wie co sie działo?

nie róbta jaj

Post autor: nie róbta jaj » 28.10.2007, 13:01

Znalezione na stronie Warty Seradz

Wybryki chuligańskie w Niewiadowie-mecz przerwany

Warta rozpoczęła w następującym składzie: Adamek, Grigoryan, Markiewicz, Pietrzak, Matusiak, Sosnowski, P. Kobierski, Mitek, Graczykowski , M. Kobierski, Stolarski.
Już w 3 min. meczu sędzia przerywa na kilka minut zawody. Nad boiskiem wisi biały dym - efekt odpalonych przez miejscowych kibiców rac dymnych. Nikt nie ma pretensji - mecz trwa dalej.
W 26 min. sędzia przerywa mecz. Zawodnicy i kibice uciekają przed duszącym gazem. Michał Stolarski jest najbliżej źródła gazu. Nie jest w stanie złapać oddechu i pada na murawę. Nie może nawet uciec. Inni zawodnicy zasłaniając usta i oczy biegną na pomoc. Wspólnymi siłami kolegów udaje sie odciągnąć Michała dalej od zagrożenia. Duże podziękowania też dla sędziego bocznego, który starał się pomóc naszym zawodnikom.
Jak się potem okazało na boisko została wrzucona petarda z gazem duszącym. Zawodnikom potrzebna była pomoc medyczna - wezwano karetkę pogotowia.
Zawdnicy Warty nie wrócili już na boisko, pomimo niewybrednych prób namawiania przez miejscowyych działaczy, trenera Stali Piotra Kupki oraz zacietrzewionych kibiców.
Była to bardzo słuszna decyzja naszych zawodników. Mecz można rozgrywać tylko przy równych szansach dla obu drużyn. W tej sytuacji Warta była znacznie bardziej osłabiona.
Dziwi zachowanie Klubu Stal Niewiadów - szukanoo winy w zawodnikach Warty, zamiast poszukać w sobie, a przede wszystkim znaleźć winnego całego zajścia i przykładnie go ukarać. Jeden niezrównoważony "człowiek" popsuł święto piłki nożnej w Niewiadowie.
Po dłuższej przerwie sędziowie spotkania w Niewiadowie odgwizdali koniec meczu.
Po meczu czterech piłkarzy Stali i ośmiu piłkarzy Warty trafiło do szpitala. Najbardziej poszkodowani w naszym zespole to Michał Stolarski - lekarze z Tomaszowa Maz. chcieli zatrzymać go w szpitalu, oraz Marcin Kobierski i Łukasz Markiewicz - pomagali odciągnąć Michała z boiska.
Decyzję co do dalszych działań w sprawie wybryku chuligańskiego i wyniku meczu wypowie się Wydział Gier ŁZPN.

edi_

Post autor: edi_ » 28.10.2007, 14:34

lesiu pisze:Pogon Zdunska Wola - Warta Sieradz (derby)

Byl ktos z Ustrzyk?
Zycie to boisko i nie kazdy tu gra czysto

lesiu

Post autor: lesiu » 28.10.2007, 15:01

Nie bylo nikogo z Ustrzyk.

Do Niewiadowa
Pojebani jestescie.
A.C.A.B

lesiu

Post autor: lesiu » 10.11.2007, 18:59

Gornik Leczyca - Warta Sieradz 0:4

Mlyn miejscowych wygoniony ze stadionu. Szersza relacja wkrotce.
A.C.A.B

Gienek UD

Post autor: Gienek UD » 11.11.2007, 13:21

10 osób z Ustrzyk na tym meczu.
Obrazek

lesiu

Post autor: lesiu » 12.11.2007, 12:43

Warta Sieradz w Leczycy

Obrazek
Obrazek

Skrojona sektorowka i jaaks fana
Obrazek

Młyn miejscowych
Obrazek

Krotki filmik
http://youtube.com/watch?v=NVnwOYMA4QE

Górnik Łęczyca - Warta Sieradz 0:4

Na ten mecz wybieramy sie autobusem w liczbie 53 osob. Wspomaga nas nasza zgoda KS Bieszczady Ustrzyki Dolne w sile 10 osób (wielkie dzięki) oraz goscinnie Tur Turek w sile 9 osob. Z Sieradza wyjezdzamy bez ogona. Pod stadionem meldujemy sie na ok. 20 minut przed meczem. Spokojne wejscie przez brame po czym nastepuje nasz atak na sektor gosci. Przeganiamy miejscowych ze stadionu. Ich liczbe oceniam na ok. 50-55 osob. Do starcia niestety nie dochodzi ale czeka na nas mila niespodzianka. Sektorowka, fana(ponoc Bzury Ozorkow), oprawa oraz kilka innych gadzetow. Po kilkunastu minutach miejscowi zajmuja sektor po drugiej stronie murawy. Podczas trwania I polowy kilku z nich wyskakuje za siatke ( od nas tez pare osob) po czym znow zajmuja miejsce na " swojej" trybunie. Pokazowka. Przerwa pomiedzy polowami bez atrakcji. Po uplywie kilku minut II polowy miejscowi zaczynaja sie schodzic przed wejsciem. W szczytowym momencie ich liczbe oceniam na ok. 90 osob, niech sami sie ocenia. Koniec meczu, pilkarze podbiegaja i wymieniamy wspolne gratulacje. Miejscowi zrywaja sie na bieznie gdy udajemy sie w strone bocznej bramy. Nie ma szans na jakiekolwiek starcie. Psiarnia i ochrona. Miejscowi z jakimis brechami, rzucaja kamieniami. Wyjazd spokojny, leci kilka kamieni na autokar, na szczescie zaden nie osiaga celu. To tyle, wyjazd udany. Dzieki braciom z KSB, pozdrowka.

Górnik Łęczyca wspierany przez z tego co ja wiem. Jak sie myle to poprawcie. Kutno, Zdunska Wola, Skierniewice i chyba jeszcze ktos.
A.C.A.B

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 12.11.2007, 21:07

lesiu pisze:Warta Sieradz w Leczycy

Górnik Łęczyca - Warta Sieradz 0:4
leci kilka kamieni na autokar, na szczescie zaden nie osiaga celu. To tyle,

Górnik Łęczyca wspierany przez z tego co ja wiem. Jak sie myle to poprawcie. Kutno, Zdunska Wola, Skierniewice i chyba jeszcze ktos.
po 1 kamienie nie leciały w Was czyt. autokar tylko w psy gdzie parę piesków obrywa a My musimy sie zrywać i zaczęły się ganianki to Tyle!

zajście przed meczem to plus dla Was przyznajemy sie do porażki mamy nadzieje ze będzie jeszcze nie jedna okazja do spotkania

P.S byli z nami chłopaki ze Zduńskiej i z Kutna i to wszystko
Ostatnio zmieniony 12.11.2007, 21:09 przez Górnik Łęczyca, łącznie zmieniany 1 raz.
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

wujtom80

Post autor: wujtom80 » 12.11.2007, 21:08

No to może coś odnas" kibiców KSB Ustrzyki Dolne".Wspieramy naszą zgodę Wartę Sieradz na wyjeżdzie w Łęczycy w 10głów.Na mecz dojeżdżamy bez problemów nabitym autokarem ,ku naszemu zdziwieniu wchodzimy bez obstawy psiarni :shock: jedynie 4 ochroniarzy :shock: (u nas na podkarpaciu jest to niedopomyślenia)po wejściu na stadion odrazu ruszamy na miejscowych przez murawę(łęczycy ok 45 na sektorze z wywieszonymi flagami) którzy w pośpiechu chowają barwy i ewakułują sie ze stadionu,zdobywamy flagi itp... po czym zajmujemy ich sektor i do końca spotkania pozostajemy nanim.Do końca meczu spokój :? przy wyjsciu ze stadionu łęczyca zbiera się w ok 50-60 a nawołuje do walki ok 25 ze sprzetem (jakieś polamane ławki itp):!: lecą kamienie na nas :!: lecz ze wzgledu na dużą ilość milicji która nas otoczyła niedochodzi do starcia.Ogólnie rzecz biorąc widać że w Łęczycy niema za wielu kumatych kibiców :cry: banda dzieciaków i nic pozatym.Na koniec wielkie podziękowania za gościne ziomkom z Sieradza i do zobaczenia.

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 12.11.2007, 21:23

No to w końcu jak to było ? bo Kolega z Sieradza pisze że nas przed meczem około 50-55 osób a Ty piszesz że około 40 :roll: pod koniec meczy Ty piszesz zaś ze zbieramy sie w 50-60 osób a kolega z Sieradza że około 90 ? byliście na 2 innych meczach ?

Nas przed meczem było dokładnie tak jak pisał kolega Lesiu około 55 w tym około 70% młodzieży zaś później zebrało nas się około 120osób bo było liczone.Po meczu wybiegamy w około 30 osób na tartan(bez żadnego sprzętu!!) lecz do niczego nie dochodzi bo od razu wjazd psów

P.S fakt sprzętu chcieli używać młodzi którzy pierwszy raz widzieli takie coś ale po paru słowach do nich rezygnują
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

wujtom80

Post autor: wujtom80 » 12.11.2007, 22:00

Jak was było 120 :shock: :lol: :lol: :lol: to trzeba było na nas ruszyć przecież psiarni na stadionie niebyło do końca meczu :shock: :!: :!: !!to po pierwsze :!: a pod koniec meczu wy i pikniki dziadki itp.. staliście przy bramie bo baliście sie że zaczniemy awanturę dlatego cały stadion opuscił trybuny i staną przy wyjściu kolego , 8) więc moje relacje z Lesiem się nieróżnią praktycznie przeczytaj dokładnie.Pozdrawiam i do zobaczenia w Sieradzu kibicu Łęczycy.

lesiu

Post autor: lesiu » 13.11.2007, 09:30

Sluchaj, bylo daleko. Wiec ciezko bylo stwierdzic ilu was naprawde jest. Ale skoro piszesz ze tylu to zapewne tylu. W sile 120 osob jak piszesz to mogliscie nas bez problemu atakowac w trakcie II polowy meczu. A moim zdaniem stac Was tylko bylo na smieszna pokazowke, gdzie wiedzieliscie ze policja bedzie interweniowac i ze do nieczego nie dojdzie (po meczu). Uzywaliscie sprzetu, wszystko jest udokumentowane:)
A.C.A.B

Gienek UD

Post autor: Gienek UD » 13.11.2007, 10:30

Niech ktos z Łęczycy da swoje fotki i może opis jakis

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 13.11.2007, 15:02

lesiu pisze:Uzywaliscie sprzetu, wszystko jest udokumentowane:)
pokaż to co niby jest udokumentowane liczba była 120osób ale nie wszyscy do awantury !! 60% było młodzieży w wieku 15 lat!! a reszta to chłopaki od 17 do 24 a nas było około 35! Co do relacji będzie niedługo
Ostatnio zmieniony 13.11.2007, 18:24 przez Górnik Łęczyca, łącznie zmieniany 1 raz.
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

lesiu

Post autor: lesiu » 13.11.2007, 18:21

Sam tego chciales.To wy po wypedzeniu was ze stadionu. Chcesz jeszcze wiecej?

Obrazek
A.C.A.B

Górnik Łęczyca

Post autor: Górnik Łęczyca » 13.11.2007, 18:28

a Masz może jeszcze jakieś inne bo tu widać ze 2 osoby trzymają pały a gdzie reszta czyli te 53 osoby ! chodzi mi o akcje przed mecze :!:
"ULTRAS BORUTA GROUP'04"

ODPOWIEDZ