Jesteś tego pewien?GieKSiarz00 pisze: 17.08.2026, 10:09 Ruch miał bojkotować wyjazdy do Zabrza, a PFka obecna z Wisłą, widać ich szacunek do zmarłych braci po szału.
Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
-
Zgredek1906
Co za farmazon.. nie było ruchu wczoraj z Wisłą !GieKSiarz00 pisze: 17.08.2026, 10:09 Ruch miał bojkotować wyjazdy do Zabrza, a PFka obecna z Wisłą, widać ich szacunek do zmarłych braci po szału.
i tu wlasnie zaczyna sie klopot, z żorami jest jak jest jezdzi pare osob ale fc typowo nie aktywne flag zorskiego bastionu nie ma a o gadzetach to mozna zapomniec, z pawlowicami sprawa wyglada jeszcze ciekawiej bo jest naprawde duzo osob aczkolwiek fc pawlowice rowniez nie jest nigdzie bardziej aktywny, flag oraz gadzetow rowniez nie ma. i teraz moze poprawie moje pierwsze pytanie ktore powinno brzmiec, czy jest jakies info o kibicach jastrzebia spoza samego jastrzebia lub wlasnie tych dwoch miast ktore byly poruszane (zory,pawlowice) czy cos po prostu wiadomo. a odpowiadajac na drugi wpis, mlody jestem fakt, ale to ze sie ktos napina do mnie przez kabel od internetu nie robi na mnie za duzego wrazenia i nie uraza mnie cos takiego, a srodkowisko jako tako mi sie podoba i nie mysle nad tym zeby je opuscic, kwestia nastawienia. tak czy inaczej pozdrooberschlesien321 pisze: 16.08.2026, 12:30mrgks1962 pisze: 16.08.2026, 00:14malo informacji jakichkolwiek,nikt nic nie wie i nie ma szans na jakies sensowne info, napisales ze 1962 w nicku, kibicuje od stosunkowo niedawna jak tak patrze po ludziach na tym forum co kibicuja z 20 lat, mimo ze siedze w tym troche i juz troche wiem, to ten temat nie jest ani troche poruszany u nas a jak juz to same oczywiste rzeczy, moze dowiem sie czegos nowego od nawet lokalnych rywali kto wie. mimo twojego tonu ja cie dla odmiany pozdrawiam
Ja rozumiem jakbyś pytał o FC innych śląskich klubów, ale jak byłeś chociaż raz na meczu to powinieneś widzieć czy są jakieś fanklubowe koszulki albo flagi.
Ale nie jest to żadna tajemnica że FC mieliście w Żorach i Pawlowicach, z Żor aktualnie jeżdżą jednostki i FC praktycznie nie istnieje. Co do Pawłowic to nie wiem jak tam wygląda sytuacja.
-
Emigrujacy
Hemoroid by Ci peknal jakbyś nazwy klubow z Wielkiej litery pisał?Zgredek1906 pisze: 17.08.2026, 10:29Co za farmazon.. nie było ruchu wczoraj z Wisłą !GieKSiarz00 pisze: 17.08.2026, 10:09 Ruch miał bojkotować wyjazdy do Zabrza, a PFka obecna z Wisłą, widać ich szacunek do zmarłych braci po szału.
No prawdziwi kibice ROWu odpuścili hit sezonu bo w Zabrzu był lepszy hit sezonu ;) ;) ;)SilesiaStreets pisze: 16.08.2026, 17:56 Rów na swój hit sezonu garstka osób, gdzie są ci kozacy co startują do dziewczyny z rodzicami? Przez swoje miasto jedyny przemarsz to w asyście policji czyżby obawa przed czymś? Albo kimś?
Byli, mieli młyn (biorąc pod uwagę że była tam też Wisłoka i Banik to nie duży ale był) Nie ma co się czepiać. Jak dla mnie typowy przykład gdzie ktoś pod przykrywką klubu i zabawy "h" zarabia na życie w wiadomy sposób Pytanie co jak tych kilku/kilkunastu biznesmenów przestanie biegać... Patrząc na ilość ludzi na stadionie (bez Zagłębia) trochę ponad tysiak to wygląda to bardzo słabo.koondzio pisze: 17.08.2026, 14:31No prawdziwi kibice ROWu odpuścili hit sezonu bo w Zabrzu był lepszy hit sezonu ;) ;) ;)SilesiaStreets pisze: 16.08.2026, 17:56 Rów na swój hit sezonu garstka osób, gdzie są ci kozacy co startują do dziewczyny z rodzicami? Przez swoje miasto jedyny przemarsz to w asyście policji czyżby obawa przed czymś? Albo kimś?
-
zabarsking
Dobrze życzę kibicom ROW, ale myślę, że na tym się kończy ich potencjał kibicowski. To nie jest żaden przytyk. Gdybym bym rybniczaninem, to też bym jeździł na legendę piłkarską czyli KSG, plus chodził dodatkowo na legendę żużlową w swoim mieście - czyli na ROW. Bo ten żużlowy, w przeciwieństwie do piłkarskiego, jest legendą z piękną historią. Znacznie dłuższą od tego piłkarskiego.Goral74 pisze: 17.08.2026, 14:54Byli, mieli młyn (biorąc pod uwagę że była tam też Wisłoka i Banik to nie duży ale był) Nie ma co się czepiać. Jak dla mnie typowy przykład gdzie ktoś pod przykrywką klubu i zabawy "h" zarabia na życie w wiadomy sposób Pytanie co jak tych kilku/kilkunastu biznesmenów przestanie biegać... Patrząc na ilość ludzi na stadionie (bez Zagłębia) trochę ponad tysiak to wygląda to bardzo słabo.koondzio pisze: 17.08.2026, 14:31No prawdziwi kibice ROWu odpuścili hit sezonu bo w Zabrzu był lepszy hit sezonu ;) ;) ;)SilesiaStreets pisze: 16.08.2026, 17:56 Rów na swój hit sezonu garstka osób, gdzie są ci kozacy co startują do dziewczyny z rodzicami? Przez swoje miasto jedyny przemarsz to w asyście policji czyżby obawa przed czymś? Albo kimś?
-
łajdaczyna
Ty tam wiesz pikolu kto ma jaki potencjał. Dużo ogórków w szklarni u Hansa dzisiaj zebrałeś?
Tak się panowie zastanawiam, bo od dłuższego czasu obserwuję postępy Podbeskidzia. Mam kilku znajomych w BB i z tego co mówią, rzeczywiście BKS nie jest już hegemonem i nie wyskakuje na Podbeskidzie bez pomocy Sosnowca. TSP ponoć coraz częściej wystawia ekipę do walki, widzę, że częściej zapełnia młyn i sektory gości, robi coraz lepsze oprawy. Co o tym myślicie, wszak odkąd pamiętam TSP kojarzyło się przynajmniej w Pasiastym Krakowie jako dość mała, egzotyczna ekipa, czyżby objawił się nowy potentat na południu Polski? Bez napinki.
-
łajdaczyna
Ciężko wystawić ekipę do walki w piwnicy. A zdanie że bez Sosnowca nie wyskakują na tsp to 😅😅 zmień kolegów
Przecież nawet fc bks-u jest obijane w dwie osoby, gdzie tamtych było dwudziestu. Do bks-u też przecież wyszli. Podbeskidzie działa i ma się coraz lepiej. Frekwencja i zainteresowanie klubami w mieście jest nawet nie na korzyść, lecz absolutnie zdominowana przez nich. Chłopaki pokazują się wszędzie (marsze, pielgrzymki też) i robią swoje. Młyn z tego, co widać jest coraz większy, a w ostatnim czasie nawiązują nawet kontakty z innymi ekipami (zgoda z Bohemians, Cidry). Paradoksalnie, w drugiej lidze Podbeskidzie zaczęło lepiej wyglądać więc nie można mówić o kibicach sukcesu. Bks w mieście raczej nikogo nie obchodzi, poza paroma karkami, co stoją na bramkach. I jest coś w tym, co kolega wyżej pisał, że stal bez Sosnowca jest dużo słabsza. Oni czują się mocni, bo w razie w mają to zagłębie, które jest chuligańsko w czołówce kraju. Bez nich myślę, że rozpadliby się totalnie.
Ja tam wolę Esmeraldę z Torcy.
https://www.facebook.com/reel/1711819283270133
https://www.facebook.com/reel/1711819283270133
-
thelastboyscout
Widać mało wiesz. Osoby z Chorzowa były w Zabrzu z Wisłą.Zgredek1906 pisze: 17.08.2026, 10:29Co za farmazon.. nie było ruchu wczoraj z Wisłą !GieKSiarz00 pisze: 17.08.2026, 10:09 Ruch miał bojkotować wyjazdy do Zabrza, a PFka obecna z Wisłą, widać ich szacunek do zmarłych braci po szału.
-
Zgredek1906
Nie widziałem ani jednej ;) ale skoro jesteś pewien że ktoś był to jestem w stanie uwierzyć, co nie zmienia faktu że jeśli tak było to były to jakieś pojedyncze osoby.
Przecież Wisła własnymi kibicami zapełniła sektor będąc o ile wiem w nadkomplecie... Co do Ruchu, ich ewentualny bojkot biorąc pod uwagę sytuację ze Śp. Pastorem byłby komicznyZgredek1906 pisze: wczoraj, 12:40 Nie widziałem ani jednej ;) ale skoro jesteś pewien że ktoś był to jestem w stanie uwierzyć, co nie zmienia faktu że jeśli tak było to były to jakieś pojedyncze osoby.
-
łajdaczyna
Już wcześniej były mecze gdy pojedynczy kibice Ruchu byli w Zabrzu
I z czego tu kręcić aferę, byli to byli, nie byli to nie, walić to
Nie jeździmy do Zabrza i nie było Ruchu z Wisłą i tyle w temacie.
raz tylko Ruch od czasu rozpoczecia bojkotu był w zabrzu wspierdali Zagłębie Lubin i nie kryli sie z tym , chyba ze mi sie cos pomyliło ?
Z tego co ja pamiętam to byli z Widzewem, z Zagłębiem właśnie stała się ta tragedia.
chodzi mi o pozniejszy mecz niz ten wspomniany przez CiebieAMF1948 pisze: wczoraj, 18:11Z tego co ja pamiętam to byli z Widzewem, z Zagłębiem właśnie stała się ta tragedia.
Mam pytanie odnośnie małych niebieskich katowickich „enklaw”, a dokładnie: jak wygląda sytuacja w „Korei”? Kiedyś był to całkiem mocny mini bastion Ruchu, a aktualnie słuch o nich zaginął. Czy ktoś tam jeszcze działa? Drugie pytanie dotyczy Żurawia w Piotrowicach, wydaje się, że powoli zanikają, z czego to wynika? Grafów Ruchu ciężko już tam zobaczyć, bo GieKSa na bieżąco wszystkiego się pozbywa.
-
łajdaczyna
Ty może nie jeździsz ale były takie przypadki, zapytaj kumatych 😀
Ja nie muszę nikogo o nic pytać. Oficjalnie do Zabrza nie jeździmy a czy jakieś pojedyńcze osoby pojadą to mnie c*** obchodzi
-
memczester
Odpowiem na drugie pytanie z uwagi na znajomości i częste przebywanie w tamtych rejonach.Oskar554 pisze: dzisiaj, 03:48 Mam pytanie odnośnie małych niebieskich katowickich „enklaw”, a dokładnie: jak wygląda sytuacja w „Korei”? Kiedyś był to całkiem mocny mini bastion Ruchu, a aktualnie słuch o nich zaginął. Czy ktoś tam jeszcze działa? Drugie pytanie dotyczy Żurawia w Piotrowicach, wydaje się, że powoli zanikają, z czego to wynika? Grafów Ruchu ciężko już tam zobaczyć, bo GieKSa na bieżąco wszystkiego się pozbywa.
Kiedyś(20-30 lat temu) "bastion" Żurawia, a dzisiaj to już cień ekipy z tamtych lat. Może jeszcze z 10 lat temu młodzi próbowali coś działać i jeździli nocami z farbami, ale życie szybko zweryfikowało i większość osób zmieniła swoje miejsce zamieszkania na te bardziej przyjazne niebieskim barwom.
Podobnie jest na sąsiedniej Ligocie. Pozostały może jakieś jednostki starszej daty co skutkuje tym, że niebieskie południowe dzielnice Katowic bez wsparcia BPM nie istnieją.
Dodatkowo odwrócenie się w ostatnim czasie poziomu sportowego obu ekip jest logicznym powodem zmian. Zaczęła się moda na GieKSę, więc prędzej czy później, czy tego ktoś chce czy nie, ale Ruch zostanie wytępiony z miasta.
-
łajdaczyna
Ruch nigdy nie zostanie wytępiony z Nikiszowca i Szopienic
Odniosę się ogólnie do tematu "tępienia" itp... Nie wierzę w znaczące migracje kibicowskie na Śląsku. Dowód to fakt że GKS jest sportowo na topie, nowy stadion itp. a na mecze chodzi tyle samo osób co na będący w czarnej d**** Ruch.. Nie wiem co musiałoby się stać by ludzie na Śląsku miast na jeden klub zaczęli chodzić na inny. Chyba tylko spektakularne sukcesy na arenie międzynarodowej.memczester pisze: dzisiaj, 11:13Odpowiem na drugie pytanie z uwagi na znajomości i częste przebywanie w tamtych rejonach.Oskar554 pisze: dzisiaj, 03:48 Mam pytanie odnośnie małych niebieskich katowickich „enklaw”, a dokładnie: jak wygląda sytuacja w „Korei”? Kiedyś był to całkiem mocny mini bastion Ruchu, a aktualnie słuch o nich zaginął. Czy ktoś tam jeszcze działa? Drugie pytanie dotyczy Żurawia w Piotrowicach, wydaje się, że powoli zanikają, z czego to wynika? Grafów Ruchu ciężko już tam zobaczyć, bo GieKSa na bieżąco wszystkiego się pozbywa.
Kiedyś(20-30 lat temu) "bastion" Żurawia, a dzisiaj to już cień ekipy z tamtych lat. Może jeszcze z 10 lat temu młodzi próbowali coś działać i jeździli nocami z farbami, ale życie szybko zweryfikowało i większość osób zmieniła swoje miejsce zamieszkania na te bardziej przyjazne niebieskim barwom.
Podobnie jest na sąsiedniej Ligocie. Pozostały może jakieś jednostki starszej daty co skutkuje tym, że niebieskie południowe dzielnice Katowic bez wsparcia BPM nie istnieją.
Dodatkowo odwrócenie się w ostatnim czasie poziomu sportowego obu ekip jest logicznym powodem zmian. Zaczęła się moda na GieKSę, więc prędzej czy później, czy tego ktoś chce czy nie, ale Ruch zostanie wytępiony z miasta.
Dokładnie tak.Goral74 pisze: dzisiaj, 12:13Odniosę się ogólnie do tematu "tępienia" itp... Nie wierzę w znaczące migracje kibicowskie na Śląsku. Dowód to fakt że GKS jest sportowo na topie, nowy stadion itp. a na mecze chodzi tyle samo osób co na będący w czarnej d**** Ruch.. Nie wiem co musiałoby się stać by ludzie na Śląsku miast na jeden klub zaczęli chodzić na inny. Chyba tylko spektakularne sukcesy na arenie międzynarodowej.memczester pisze: dzisiaj, 11:13Odpowiem na drugie pytanie z uwagi na znajomości i częste przebywanie w tamtych rejonach.Oskar554 pisze: dzisiaj, 03:48 Mam pytanie odnośnie małych niebieskich katowickich „enklaw”, a dokładnie: jak wygląda sytuacja w „Korei”? Kiedyś był to całkiem mocny mini bastion Ruchu, a aktualnie słuch o nich zaginął. Czy ktoś tam jeszcze działa? Drugie pytanie dotyczy Żurawia w Piotrowicach, wydaje się, że powoli zanikają, z czego to wynika? Grafów Ruchu ciężko już tam zobaczyć, bo GieKSa na bieżąco wszystkiego się pozbywa.
Siema chcialbym sie dowiedziec na jakiej dzielnicy w katowicach najwiecej sie dzieje tak samo mam pytanie na temat gliwic na jakiej dzielnicy najwiecej sie dzieje oraz czy gornik robi jakies ruchy żeby wskrzesic dzielnice swoje stare (Waryński,Brzezinka,Trynek,Kopernik,Żerniki) oraz jak wyglada sytuacja na ostropie wojtowej wsi.
-
GieKSiarz00
Jeżeli chodzi o sytuację w Katowicach to wygląda to moim zdaniem następująco:
1. Ruch utrzymuje się głównie na Nikoszowcu, Szopienicach. Do tego dochodzą Panewniki oraz Kokociniec ( małe ilości, ale są)
2. Ciężko będzie wypędzić Niebieskich z takiego Nikiszowca czy Szopienic - tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, surowy klimat, uważam, że nie ma na to szans.
3. Ruchu na Piotrowicach nie ma i nie będzie, żadna propaganda tego nie zmieni.
Jeżeli chodzi o to gdzie najwięcej się dzieje to wskazałbym Załęże - dużo się dzieje chociażby z takim Batorym.
1. Ruch utrzymuje się głównie na Nikoszowcu, Szopienicach. Do tego dochodzą Panewniki oraz Kokociniec ( małe ilości, ale są)
2. Ciężko będzie wypędzić Niebieskich z takiego Nikiszowca czy Szopienic - tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, surowy klimat, uważam, że nie ma na to szans.
3. Ruchu na Piotrowicach nie ma i nie będzie, żadna propaganda tego nie zmieni.
Jeżeli chodzi o to gdzie najwięcej się dzieje to wskazałbym Załęże - dużo się dzieje chociażby z takim Batorym.
Na Szopienicach i Nikiszowcu, Ruch nie tyle co „utrzymuje się”, lecz niepodzielnie rządzi. Innych barw tam się nie uświadczy.