Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

shoe1984

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: shoe1984 »

nie wiem jaki jest sens kroic flagi ktore nie maja nic z kibicowskim zyciem wspolnego. teraz te gamonie z ROWu dostana wyroki za psi c***. Ogolnie ten ROW to ekipa farmazon grozne miny na fotkach napinka a jak wyszli do lasu z GKS Bełchatow to w pizde. Tak walcza o flagi szkoda ze kupa w majtach jak Ruch im proponowal walke o swoja flage. a potem w 40 osob na wyjazd 40 km. farmazony
iparts.pl
Xsexx

Post autor: Xsexx »

Rozpierdalac auto i kroić plecak 9 letniej dziewczynce to trochę słaba akcja... Tymbardziej że sprawa zrobiła się medialna i niestety znając życie będą z tego spore problemy...
bgh1930

Post autor: bgh1930 »

Teraz dopiero widzę, że poszło to do Uwagi więc nie odpuszczą i skończy się pasiakiami
Chwytak23

Post autor: Chwytak23 »

W Rybniku to coraz ciekawiej. Tylko czekać na rozwój sytuacji w tym mieście :)
Goral74

Post autor: Goral74 »

Chwytak23 pisze: 18.06.2026, 14:14 W Rybniku to coraz ciekawiej. Tylko czekać na rozwój sytuacji w tym mieście :)
W jakim sensie ?
maystero

Post autor: maystero »

"Bo barw trzeba bronić" :))))

Co za ku.rwa imbecyle. Mieli tyle czasu zeby zorientowac sie ze to jedzie typowa rodzina z dzieckiem i nie znalazł sie nawet jeden z IQ wiekszym od szympansa żeby odpuscic. No to teraz braknie miejsc na płocie ze szmatami PDW.
bgh1930

Patologia mózgowa przeraża. Za dużo środków i odwala
Gablota

Post autor: Gablota »

Jestem w stanie zrozumieć to, że jechali za tym samochodem i nie wiedzieli kto jest w środku, ale nie mogę pojąć że podbiegając pod tą furę i widząc kto tam siedzi, to że nie odpuścili tematu….
kur…two w czystej postaci. Na szczęście już niebawem Górnik ich przeżuje i wysra i wszystko wróci do normy. RÓW to tylko żużel. Hatfu.
Krojcok1920

Post autor: Krojcok1920 »

A gejksa będzie to grzecznie akceptować
13121922

Post autor: 13121922 »

Atakować ojca, którym żadnym hoolsem nie jest i jego rodzinę to frajerstwo, będą rozkroki na komendzie na bank. Sprawa mocno medialna, więc psiarnia nie odpuści. Jeszcze zabrać typowo piknikową flagę, gladiatorsi w formie. Tydzień później groźny prezes z Gotartowic prywatnie kibic ROW'u/Górnika dostał wjebane po meczu w Wodzisławiu i od razu chłopaki z Wodzisławia zostali zawinięci. 60 z Rybnika cały czas w formie
maystero

Post autor: maystero »

Oswiadczenie :))))

Juz sie było lepiej wcale nie odzywać.
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

Oświadczenie żużlowego klubu sportowego to jest kwintesencja dzisiejszej kibolki. My pomagamy charytatywnie, pieskom kupujemy am a to, że rozjebalismy auto bo nie upilnowalismy 30 osób z 200 kibiców to proszę nas nie mieszać i jeszcze ten TVN przekreślony. ku*** podejrzewam że i piknik tv by zrobił taki sam materiał bo jest to głupota i wstyd dla całego środowiska. Rybnik nie ma 30 tysięcy kibiców żeby ekipa nie widziała kto to o****** bo na bank te ułomy się tą skrojoną flaga pochwaliły
SeverJug

Post autor: SeverJug »

Ale jaja. Zabrakło tylko na końcu tego oświadczenia, że są ekipą, która na każdym kroku przestrzega honoru i zasad więc jeśli coś było nie tak to mogą wyjść do lasu 3x3 o tę flagę :)
winer

Post autor: winer »

k**** bez zasad i honoru . Do ukrainców czy ciapatych to nie przystartują bo strach im nie pozwoli , ale atakować rodzinę w tym dziecko to bohaterzy ku*** . Ciekawe ilu teraz się zesra przed konsekwencjami i się r********** haha .
Goral74

winer pisze: 19.06.2026, 08:37 k**** bez zasad i honoru . Do ukrainców czy ciapatych to nie przystartują bo strach im nie pozwoli , ale atakować rodzinę w tym dziecko to bohaterzy ku*** . Ciekawe ilu teraz się zesra przed konsekwencjami i się r********** haha .
Dla mnie osobiście jeszcze większym kurestwem jest rozprowadzanie prochów wśród dzieciaków
winer

Post autor: winer »

Goral74 pisze: 19.06.2026, 10:21
winer pisze: 19.06.2026, 08:37 k**** bez zasad i honoru . Do ukrainców czy ciapatych to nie przystartują bo strach im nie pozwoli , ale atakować rodzinę w tym dziecko to bohaterzy ku*** . Ciekawe ilu teraz się zesra przed konsekwencjami i się r********** haha .
Dla mnie osobiście jeszcze większym kurestwem jest rozprowadzanie prochów wśród dzieciaków
Dokładnie jestem tego samego zdania .
FightŁapa

Post autor: FightŁapa »

A dla mnie jeszcze większym przemycanie ciapatych. Dziwię się że przeszło to bez większego echa. Mnie już nic nie zdziwi w środowisku kibicowskim. Ale właściwie co roku myślę że wszelka skala hipokryzji, braku zasad, żenady została przekroczona, niżej upaść nie można... a później dzieje się coś takiego co wyprowadza mnie z błędu. Sam jestem młody ale widzę że młode pokolenie kibiców to w 95% zwyczajne zjeby.
bgh1930

Narkotyki były zawsze i zawsze będą. Jeśli nie jedni na tym zarobią to drudzy, najłatwiejsze teoretycznie pieniądze jak się myśli. A, że z myśleniem na trybunach nie zawsze jest dobrze to później są te wszystkie 60 itp
Goral74

bgh1930 pisze: 19.06.2026, 11:24 Narkotyki były zawsze i zawsze będą. Jeśli nie jedni na tym zarobią to drudzy, najłatwiejsze teoretycznie pieniądze jak się myśli. A, że z myśleniem na trybunach nie zawsze jest dobrze to później są te wszystkie 60 itp
Są prochy i prochy to raz... jak bierze dorosły to jego wybór to dwa... jak będziesz miał dziecko i nie daj Bóg będzie umierało z uzależnienia to też pretensji do nikogo poza sobą miał nie będziesz ? to trzy
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Goral74 pisze: 19.06.2026, 11:44
bgh1930 pisze: 19.06.2026, 11:24 Narkotyki były zawsze i zawsze będą. Jeśli nie jedni na tym zarobią to drudzy, najłatwiejsze teoretycznie pieniądze jak się myśli. A, że z myśleniem na trybunach nie zawsze jest dobrze to później są te wszystkie 60 itp
Są prochy i prochy to raz... jak bierze dorosły to jego wybór to dwa... jak będziesz miał dziecko i nie daj Bóg będzie umierało z uzależnienia to też pretensji do nikogo poza sobą miał nie będziesz ? to trzy
A jak będzie umierało z powodu uzależnienia od alkoholu to do kogo będziesz mieć pretensje? Wychowuj dzieci tak i dawaj taki przykład by nie sięgały po to gówno i tyle.
Fac Fideli Sis Fidelis
bgh1930

Chłopie, świata nie zmienisz. Tak jak AMF pisze, jak młody kupi piwo i mu zasmakuje na tyle że będzie alkoholikiem to też do całego świata pretensje? Trzeba wychowywać jak należy i nie będzie w pierwszej fazie miał nawet takich głupich pomysłow
13121922

Post autor: 13121922 »

Obrazek

A taka groźna fota miała być zapodana do neta, ale coś nie pykło wibratorkom..
skinner

Post autor: skinner »

Oskarżeni kibole Górnika Zabrze domagają się ujawnienia przez prokuraturę opinii psychologicznej na temat obciążającego ich świadka koronnego. - Wiemy, że próbował manipulować testami, a w śledztwie przyznał się do kłamstwa - twierdzą.
W Sądzie Okręgowym w Gliwicach toczy się proces kilkunastu osób, którym zarzucono udział w zorganizowanej grupie przestępczej Torcida, założonej przez pseudokibiców Górnika Zabrze, produkcję i handel narkotykami, a także napady i pobicia. Akt oskarżenia przeciwko nim oparto na zeznaniach 47-letniego Roberta P. ps. „Kris". Ten wygolony na łyso i wytatuowany mężczyzna z zawodu jest mechanikiem samochodowym. Jednak większość swojego dorosłego życia spędził w więzieniach. Był karany za znęcanie się nad osobami pozbawionymi wolności, bójki czy zakłócenie imprezy masowej. Za kratami spędził ponad 20 lat. Latem 2023 roku poszedł na współpracę z Prokuraturą Krajową. I został małym świadkiem koronnym w sprawie Torcidy.

"Kris" popełniał przestępstwa razem z kibolami Górnika Zabrze
„Kris" przyznał śledczym, że razem z kibolami Górnika Zabrze produkował amfetaminę oraz brał udział w bójkach. - Podczas pobytu w więzieniach spotkałem wielu chłopaków z ekipy Górnika, w tym Krzysztofa M. ps. "Mara" [To przywódca Torcidy, który kilka miesięcy temu także zdecydował się na współpracę i został małym świadkiem koronnym - przyp. red.]. Pomagałem im, a oni to docenili. Kiedy w 2019 roku wyszedłem na wolność, zaprosili mnie na imprezę – zeznał P.
Odbyła się w ochranianym przez Torcidę klubie nocnym w Rybniku. – '"Mara" powitał mnie w ekipie, był tam też "Rudy", skarbnik "Mary" oraz inni. Zacząłem z nimi chodzić na siłownię, trenować, jeździć na mecze, wkręciłem się w produkcję i sprzedaż narkotyków, dorabiałem też na bramkach w lokalach Torcidy – wyliczał "Kris".
Mały świadek koronny: Torcida miała na usługach skorumpowanego policjanta
Według Roberta P. Torcida miała na swoich usługach skorumpowanego policjanta.– Wiem to z opowieści "Rudego" i "Graby". Oni mówili o nim "Siwy" – zeznał Robert P. Dodał, że policjant uprzedzał członków Torcidy o planowanych zatrzymaniach. "Graba", który po ucieczce z więzienia w Norwegii ukrywał się w Zabrzu, miał dostać od "Siwego" cynk, że namierzyli go policjanci z Katowic i o świcie zostanie zatrzymany. – "Graba" z mieszkania uciekł o czwartej rano, wlazł na dach sąsiedniego budynku i obserwował, co będzie się działo. Zobaczył, jak o piątej pod jego blok przyjechali policjanci i czekali, aby godzinę później wejść do jego mieszkania – opowiadał "Kris".
Według niego kibole Górnika Zabrze sprowadzali z Ostrawy w butelkach po płynie hamulcowym wodę aminową, z której, po wymieszaniu z kwasem, acetonem i kofeiną, produkowali amfetaminę. – Do tego nie trzeba żadnej technologii. To się robiło chałupniczo w mieszkaniach, gdzie wszystko mieszaliśmy w miskach. Szacuję, że wyprodukowaliśmy tak z 400 kilogramów amfetaminy – wyjaśnił P.
Ujawnił także, że członkowie Torcidy mieli maszynę do produkcji tabletek ecstasy. W ciągu godziny wytwarzała nawet trzy tysiące sztuk narkotyku. Robert P. podał nazwiska wszystkich osób zaangażowanych w ten proceder.
"Kris" zeznał, że były bramkarz Górnika Zabrze handlował narkotykami
„Kris" zeznał, że klienci po narkotyki przyjeżdżali na parking Biedronki w Zabrzu. – Dostawałem na komunikator Signal informację, ile kto potrzebuje i jakim autem podjedzie. Schodziłem i przekazywałem towar – wyjaśniał. Na długiej liście klientów Torcidy mieli być kibole Korony Kielce i GKS-u Tychy, a także Grzegorza K. ps. "Kapel". To jest były bramkarz Górnika Zabrze, który związał się z pseudokibicami.
Policja w mieszkaniu jednego z członków Torcidy przejęła dokumentację dotyczącą rozliczeń za transakcje narkotykowe. Wynikało z nich, że "Kapel" był winny kibolom 200 tys. zł. – Sprzedałem mu 30 kilogramów amfetaminy – przyznał śledczym "Kris". Grzegorz K. obecnie jest poszukiwany przez policję.
Oskarżeni domagają się ujawnienia opinii psychologicznej "Krisa"
Oskarżeni pseudokibice Górnika Zabrze podważają wiarygodność zeznań „Krisa". W poniedziałek 15 czerwca złożyli w gliwickim sądzie wniosek o ujawnienie przez prokuraturę opinii psychologicznej z badań Roberta P. Przeprowadzono je w trakcie śledztwa, ale nie dołączono do przesłanych do sądu akt sprawy. – Chcemy, żeby sąd zapoznał się z tą opinią i włączył w poczet materiału dowodowego – twierdzą oskarżeni.
Ich zdaniem "Kris" kłamie lub manipuluje faktami. „Stwierdzenie, że Robert P. jest osobą skłonną do kłamstwa, manipulacji oraz fałszywego pomawiania innych nie opiera się na odczuciach, lecz także na oficjalnym dokumencie specjalistycznym oraz jego własnych zabezpieczonych w aktach twierdzeniach" - napisali we wniosku złożonym w sądzie.
Wskazany przez nich dokument to właśnie opinia psychologiczna, którą widzieli, zapoznając się z materiałami sprawy w prokuraturze. Według oskarżonych biegły, który ją przygotował, napisał, że w ramach badania "Krisa" wykorzystano diagnostyczny kwestionariusz osobowości. Biegły stwierdził, że „wynik uzyskany przez badanego w skalach kontrolnych testu świadczy o agrawacji [wyolbrzymianie objawów choroby - przyp. red.] w kierunku gorszego przystosowania (manifestacji objawów), co można interpretować jako próbę manipulowania wynikami testu".
Mały świadek koronny przyznał, że kłamał, aby chronić kogoś innego
Zdaniem kiboli Górnika Zabrze ta okoliczność ma kolosalne znaczenie dla oceny wiarygodności zeznań „Krisa". Podkreślili, że w tym samym badaniu biegły stwierdził, że Roberta P. „cechuje nierealistycznie zawyżona samoocen oraz brak empatii wobec osób, które uważa za gorsze od siebie". Zdaniem biegłego te cechy „sprzyjają generowaniu przez niego sytuacji konfliktowych w swoich najbliższym otoczeniu" napisali we wniosku".
Jako przykład manipulacji „Krisa" wskazali jego zeznania złożone 29 maja 2024 r., kiedy przyznał się do tego, że fałszywie obciążył Marcina L. ps. „Lasia", kolejnego małego świadka koronnego. „Kris" najpierw twierdził, że „Lasia" wziął udział w napadzie na kibola Piasta Gliwice o pseudonimie „Kulfona". Potem się z tego wycofał. Twierdził, że to wymyślił, bo chciał chronić Marcina S. ps. „Kojot".
„Kojot" był kolegą „Krisa", razem prowadzili narkotykowe interesy. Krótko przed zatrzymaniem Robert P. przekazał mu swój telefon komórkowy oraz narkotyki. „Kojot" korzystał z listy jego kontaktów i dalej handlował środkami odurzającymi."Kris" przyznał śledczym, że nie powiedział, iż "Kojot" brał udział w napadzie na "Kulfona", bo bał się, że ten upubliczni znajdujące się w telefonie filmiki erotyczne z udziałem Roberta P.
'Kris": Nie interesuje mnie, co robią moi byli koledzy
Kiedy jednak na miasto wyciekła informacja, że „Kris" został małym świadkiem koronnym, „Kojot" włamał się do znajdującego się w telefonie P. folderu zabezpieczonego hasłem i upublicznił nagrania wśród pseudokibiców Górnika Zabrze.
Według oskarżonych analiza opinii psychologicznej „Krisa" pozwoli sądowi w pełni ocenić jego wiarygodność oraz motywy współpracy z prokuraturą. A gdyby opinia okazała się niejasna, zawnioskowali o przesłuchanie na rozprawie biegłego, który ją sporządził.
We wtorek 16 czerwca sąd w Gliwicach miał przesłuchać Tomasz S., członka Torcidy, który miał dostarczać środki psychotropowe i narkotyki między innymi „Krisowi". Ze względu na chorobę jednego z oskarżonych wtorkową rozprawę odroczono. S. zostanie przesłuchany pod koniec lipca.
Wysłałem Robertowi P. prośbę o komentarz na temat wniosku oskarżonych w sprawie ujawnienia jego opinii psychologicznej. "Nie interesuje mnie, co robią moi byli koledzy, zerwałem z tym środowiskiem i nie będę niczego komentował" - odpisał 'Kris".
HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 »

Niby nie Górny Śląsk, ale województwo śląskie, wiec spytam. Czy Włókniarz Częstochowa jakkolwiek dziala? Bo kiedyś wiem ze razem z AZS działali przeciw Rakowowi ale AZS całkiem zlikwidowany, a jak na żużlu?
bgh1930

Pod względem H mieli kiedyś mocną ekipę a teraz z tego co wiem to nie ma tam nic w tych klimatach. Tamci ludzie to dzisiaj mają ponad 50 lat i więcej, jak jeden z bardziej medialnych ich kibiców 😀
Polok17

Post autor: Polok17 »

Hej, jakie są relacje na linii Górnik Zabrze - Lech Poznań?
Gablota

Post autor: Gablota »

Górnik by bardzo chciał, a Lech nie za bardzo.
Qwertyu

Post autor: Qwertyu »

Jako kibic Górnika, zgodze sie że część osób chciałaby zgodę z Lechem ale wg mnie to głównie pikniki zafascynowane wynikami, frekwencją i nastawieniem anty wrwe.
Mnie osobiście (i nie tylko) Lech jest obojętny.
bgh1930

Były walki Lecha zarówno z Górnikiem jak i Gieksą nie tak dawno temu, więc temat jest jasny
Xsexx

Post autor: Xsexx »

Górnik się bił z Lechem w 2007, uważasz że 19 lat to nie tak dawno? Co do meritum to paradoksalnie wydaje mi się że na ten moment Lechowi bliżej do PB niż do Górnika. Oczywiście mówię o ekipach bo wśród zwykłych kibiców jest ogólnie pozytywne nastawienie i dużo prywatnych znajomości. Natomiast czy LPH potrzebuje kolejnych zgód mając u boku choćby Arkę i ŁKS?
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Gablota pisze: 22.06.2026, 12:35 Górnik by bardzo chciał, a Lech nie za bardzo.
Na Lechu tak samo dużo kibiców by chciało zgodę z Górnikiem,ale to są relacje kibiców.
Fac Fideli Sis Fidelis
bgh1930

Z Gieksą za czasów zgody z Górnikiem nie tak dawno
212

Post autor: 212 »

bgh1930 pisze: 22.06.2026, 15:19 Z Gieksą za czasów zgody z Górnikiem nie tak dawno
tez chyba jakos 2006/7.
minimum 1 pokolenie.
Mattyso

Post autor: Mattyso »

w 2019 biła się GieKSa z Lechem, 30 vs 30, po 4 minutach lepsi zawodnicy z LPH.
Proof

Post autor: Proof »

bgh1930 pisze: 22.06.2026, 14:12 Były walki Lecha zarówno z Górnikiem jak i Gieksą nie tak dawno temu, więc temat jest jasny
Akurat i Górnikiem i z Gieksa z którą kilka lat temu Lech walczył jest neutral
bgh1930

Co to za gejowska moda na jakieś zdjęcia ze spływów kajakowych? Ostatnio jakieś otyłe dzieci z Polonii Warszawa a teraz Górnik Zabrze. Wszyscy wielcy chuligani ze sportowym trybem życia z gejowskim zacięciem. Już chyba było lepiej jak się jabole piło na wyjazdach i butelki trzaskalo na głowach niż ta szopka i pokazówki
marek_marecki

Post autor: marek_marecki »

HalaMadrid06 pisze: 20.06.2026, 14:42 Niby nie Górny Śląsk, ale województwo śląskie, wiec spytam. Czy Włókniarz Częstochowa jakkolwiek dziala? Bo kiedyś wiem ze razem z AZS działali przeciw Rakowowi ale AZS całkiem zlikwidowany, a jak na żużlu?
Nikt w Częstochowie nie działa oficjalnie prócz Rakowa
Obrazek JRT'11
ryż z kurczakiem

Post autor: ryż z kurczakiem »

bgh1930 pisze: 24.06.2026, 12:00 Co to za gejowska moda na jakieś zdjęcia ze spływów kajakowych? Ostatnio jakieś otyłe dzieci z Polonii Warszawa a teraz Górnik Zabrze. Wszyscy wielcy chuligani ze sportowym trybem życia z gejowskim zacięciem. Już chyba było lepiej jak się jabole piło na wyjazdach i butelki trzaskalo na głowach niż ta szopka i pokazówki
No wiesz, lepsze kajaki niż wsadzanie sobie palca w dupe w koszulce torcidy czy koleżeński taniec dla gawiedzi z gołymi dzyndzlami, na parapecie i doping dla ŁKSu.
Banita_1982

Post autor: Banita_1982 »

Jak obecnie wygląda sytuacja między Górnikiem Zabrze a GKSem Katowice i Rowem Rybnik ?
GieKSiarz00

Post autor: GieKSiarz00 »

Banita_1982 pisze: 24.06.2026, 20:02 Jak obecnie wygląda sytuacja między Górnikiem Zabrze a GKSem Katowice i Rowem Rybnik ?
Narazie się nic nie dzieje pomiędzy nami, a Żabolami, spora część grafów dalej nie zamalowana. Zbyt dużo kibicow z powodu bliskich odległości dalej utrzymuje kontakt i to się nie zmieni. Dodatkowo łączy wspólny wróg. Gwarantuje, że podczas najbliższych meczów nie będzie żadnych bluzgów.
ODPOWIEDZ