województwo Zachodniopomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

shoe1984

Re: województwo Zachodniopomorskie

Post autor: shoe1984 »

protektormalopolska pisze: 08.06.2026, 20:22 Kotwa poszła w stronę rodziny Lechii czy układ z Gryfem ma lokalnie ich wzmocnić do walki min z Gwardia ?
Gryf poszedł w strone Pogonii, kosa z Czarnymi o tym swiadczy dobitnie
iparts.pl
Mr.Big

Post autor: Mr.Big »

Bzdura, Gryf w stronę Pogoni... Co jeden to lepszy. Jak kolega wyżej pisał obie ekipy chcą się wzmocnić w regionie.
Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo »

Jak na dzień dzisiejszy wyglada sytuacja między Portowcami a Flotą ?? Pyta kibic z drugiego końca Polski
Amigoo

Post autor: Amigoo »

Dżolo Rypandolo pisze: 19.06.2026, 22:02 Jak na dzień dzisiejszy wyglada sytuacja między Portowcami a Flotą ?? Pyta kibic z drugiego końca Polski
Kosa.
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Kibice Kotwicy Kołobrzeg świętują 80 rocznicę istnienia klubu

https://www.youtube.com/watch?v=FSqfH3_dDgs
Blablabla11

Post autor: Blablabla11 »

Pytanie typu ciekawostki (podparte rozmaitościami zasłyszanymi) - Czy w Szczecinie są jakieś lokalne "wewnętrzne" zatargi między np chuliganką Pogoni a innymi "miejskimi" ekipami ? Jak to nie tajemnica to chętnie posłucham ;).
Egon1983

Post autor: Egon1983 »

O tym jak bardzo popularną drużyną w północno - wschodnich Niemczech jest Hansa Rostock nikomu mówić nie trzeba , pytanie do mieszkańców województwa zachodniopomorskiego - czy, gdzie i w jakich latach były zorganizowane FC tego klubu z Waszego województwa ? Kilkanaście lat temu w okolicach domu uciech w Świnoujściu ( miejsce zupełnie przypadkowe) spotkałem chłopaka który mówił, że jeździ na Hansę a wraz z nim kilka osób między innymi z Międzyzdrojów. Druga sprawa, pomimo tego, że jestem z południowo - zachodniej Polski kilka lat spędziłem właśnie w Świnoujściu gdzie w latach 2005 - 2010 bardzo dużo osób śmigało w barwach Pogoni a między innymi na osiedlu Posejdon można było znaleźć wrzuty Pogoni - kiedy i w jakich okolicznościach nastąpił rozłam na linii Pogoń - Flota ? Dzięki.
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Blablabla11 pisze: 03.07.2026, 20:49 Pytanie typu ciekawostki (podparte rozmaitościami zasłyszanymi) - Czy w Szczecinie są jakieś lokalne "wewnętrzne" zatargi między np chuliganką Pogoni a innymi "miejskimi" ekipami ? Jak to nie tajemnica to chętnie posłucham ;).
I pytanie jak taki szmatławy analogs funkcjonuje w Szczecinie?
Nizina

Post autor: Nizina »

Egon1983 pisze: 03.07.2026, 23:39 O tym jak bardzo popularną drużyną w północno - wschodnich Niemczech jest Hansa Rostock nikomu mówić nie trzeba , pytanie do mieszkańców województwa zachodniopomorskiego - czy, gdzie i w jakich latach były zorganizowane FC tego klubu z Waszego województwa ? Kilkanaście lat temu w okolicach domu uciech w Świnoujściu ( miejsce zupełnie przypadkowe) spotkałem chłopaka który mówił, że jeździ na Hansę a wraz z nim kilka osób między innymi z Międzyzdrojów. Druga sprawa, pomimo tego, że jestem z południowo - zachodniej Polski kilka lat spędziłem właśnie w Świnoujściu gdzie w latach 2005 - 2010 bardzo dużo osób śmigało w barwach Pogoni a między innymi na osiedlu Posejdon można było znaleźć wrzuty Pogoni - kiedy i w jakich okolicznościach nastąpił rozłam na linii Pogoń - Flota ? Dzięki.
Cześć, Hansa jest drugą najbardziej widoczną ekipą zaraz po Pogoni w regionie szczecińsko-morsko przygranicznym. Na wjeździe do Niemiec autostradą od strony Kołbaskowa od lat jest obecne graffiti Hansy Rostock - zdjęcie (około 20 minut od centrum Szczecina) i stoi nie ruszone.
Obrazek

Oprócz tego jakieś wlepki też są widoczne na mieście i w komunikacji, w weekendy jak Niemcy przyjeżdżają tu na zakupy to łatwo spotkać ich w koszulkach Hansy i też nigdy nie byli jakoś zaczepiani.

W 2005 roku na turnieju w Schwerinie kibice Hansy i Pogoni siedzieli obok siebie i piwkowali co można zobaczyć tu - https://www.pogononline.pl/index.php/ga ... 5-schwerin

Praktycznie każda niemiecka wioska na wyjeździe ze Szczecina w stronę północno zachodnią ozdobiona jest w barwy Hansy od murów po latarnie, na skale taką jakiej chyba w Polsce nigdzie indziej nie widziałem.

Świnoujście - mam tu sporo znajomych, tam dalej dużo osób jeździ na Pogoń, bywalcy meczów Floty również, to że ekipy się już nie tolerują to nie znaczy, że nagle Świnoujście jest anty, bo anty to tam jest grupka kochająca Falubaz (po kosie Pogoni z Falubazem, Flota poszła w tamtą stronę i tak relacje się pogorszyły, ale chociaż coś się dzieje na lokalnym podwórku) a tak to na meczach Pogoni dalej sporo fur z ZSW.

Analogs - No tutaj trzeba pamiętać, że ruch kibicowski w szalonych latach 90-tych nie wyglądał jak teraz, nie było podziało prawaki vs lewaki i oprocz tego nie liczyło się nic innego. Pamiętajcie, że Szczecin wtedy był mekką kudłatych typów lejących każdego pasami, każdy miał dywan na głowie i słuchało się składów takich jak Analogsi, takie osoby pierdoliły policje, kochały piłkę i lubiły się bić, poglądy nawet lewaka wtedy były zgoła inne - poparcie dla klasy robotniczej - Stocznia Szczecińska, cukiernia, huta, port Szczecin, nikt wtedy jeszcze nie słyszał o tęczach czy innych wynaturzeniach spod znaku lgbqwerty. Pamiętam jakiś mecz w 2 lidze zachodniej gdzie po wywieszeniu celtyków jakichś dwóch śmiałków darło się żeby je ściągnąć bo w Szczecinie to nie wypada, ale zostali szybko że tak to ujmę wyproszenie przez działającą już sekcję patriotycznej Pogoni. Historia tego miasta nie jest jednoznaczna.

Szczegółowo na tematy "h" i ekipowe niech odpowie ktoś kompetentny, ja nie mam do tego upoważnienia więc nie będę siał fermentu.
DennisWise

Post autor: DennisWise »

Oldfreak pisze: 04.07.2026, 01:25
Blablabla11 pisze: 03.07.2026, 20:49 Pytanie typu ciekawostki (podparte rozmaitościami zasłyszanymi) - Czy w Szczecinie są jakieś lokalne "wewnętrzne" zatargi między np chuliganką Pogoni a innymi "miejskimi" ekipami ? Jak to nie tajemnica to chętnie posłucham ;).
I pytanie jak taki szmatławy analogs funkcjonuje w Szczecinie?
O ile pamiętam to Piguła był w gangu Oczki. Więc wszelakie narodowce mogły mu naskakać. Teraz ma pewnie ze 60 lat jak żyje.
Stachu Wirażka

Post autor: Stachu Wirażka »

Był, ale jakoś zaraz po powstaniu zespołu Analogs Piguła poszedł siedzieć na 5 lat a po wyjściu zmienił swoje życie. Trochę nie trafiłeś z argumentami o tym, że był nietykalny.
ODPOWIEDZ